BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Alfons Kauders

#201 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote:
Alfons Kauders wrote:
Warhead wrote:Koji je ekonomicniji, pouzdaniji i brzi sistem za zaprecavanje pjesadije u pokretu, a da ga BiH proizvodi?
druze, u tom grmu lezi zec... :D

sta ako ima, a ima, jeftinijih i pouzdanijih rjesenja? trebamo li ulupati milione u nas, ili jednostavno kupiti strani, a od ustedjene love radnicima ionako sjebanog bnt-a isplatiti otpremnine ili obezbjediti nova, perspektivna radna mjesta...

jebes ga, sve je ekonomija, nije ovo juga pa da se gura razvoj svega i svacega iz politickih razloga... niti imamo te resurse, ni taj ugled i trziste, ni potrebu za domace snage...
Slazem se sa tobom 100%. Ako ima jeftinijih i pouzdanijih ok. Mozda ima iz uvoza, ali treba planirati i odrzavanje itd, vidjeti gdje su troskovi i podvuci crtu. Druga stvar, ako i nema iz uvoza je li nam uopste treba Orkan? On je upravo specifican po tome da moze brzo zaprijeciti dosta siroku teritoriju u slucaju proboja i brzog napredovanja neprijatelja. To mu je primarna funkcija. Ako nam to ne treba, onda izvoz. Ako nema ko kupiti preorjentisi proizvodnju na nesto drugo, potrebnije ili ekonomicnije.

Ja uopste nisam zagovarao da po svaku cijenu treba Orkan, vec jednostavno nisam mogao da ne reagujem na tvrdnje da ne treba zbog onoga sto mu nije ni namjena (napad na civile, unistavanje tackastih ciljeva, djelovanje sa prve linije i sl.)
rijesi se sve kod uvoza, offsetom ako nista... tako da bi mogli cak i praviti neke elemente za nove sisteme kod nas, o odrzavanju da i ne govorim...

uostalom nama ne trebaju ogromne kolicine naoruzanja niti nam trebaju super napredne stvari koje iziskuju ogromne izdatke za odrzavanje...

orkan je tipican proizvod politike... iracani krhali lovu u razvoj, mi ga ko fol pravili, na kraju u iraku zavrsilo par komada, par u srbiji, hrvatskoj i kod nas... a koliko se sjecam, iz njeg je u ratu ispaljeno svega nekoliko raketa, zato jer ih je svima falilo... (zagreb, srednja bosna, i u krajini nekoliko komada na cazin ili buzim, nemam pojma)
Alfons Kauders

#202 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Toto wrote: -odakle ti informacija koliko kosta smerc a koliko orkan
smerch se proizvodi i solidno prodaje, samim tim pretpostavljam da je jeftiniji od neceg sto se ne proizvodi i ne prodaje...
-odakle znas da bi nam rusi uopste dozvolili da kupimo smercove
kakvim sve budalama oni prodaju oruzje, mi smo mila majka...jedini pokusaj izvoza orkana je bio u gruziju, jednu od cirka 3-4 drzave kojim rusi ne bi prodali oruzje + mater i kucne ljubimce... i to nam je propalo, sto radi ruskog pritiska, sto radi nase "poslovnosti"
-sta mislis: je li u ratu bolje travnicki vrabac u ruci ili ruski orao na grani
u ratu najbolja neka nordijska socijala... nisam probao, ali ako do dodje do rata, vjerovatno hocu...
-vjerujes li rusima ako bi ti obecali kule i vile a kad zapuskera odmjere ti od sake do lakta ko sto su uradili srbima
koliko se sjecam, sve one ruske pizdarije koje su koristili srbi su funkcionisale prilicno dobro... nazalost... isto cak vazi i za skalamerije koje su jugi isporucivali ameri u pedesetim, od onih smijesnih lakih tenkova pa do haubica 155mm, s onim krkanskim gelerima od po kile sto prolaze kroz ciglu i siporeks ko dobar dan...

vidis, u jugi se i to 40 godina staro oruzje odrzavalo, dok smo mi sjebali i ovo sto je 40 godina mladje od njeg nasom nebrigom... pa cemo bezbeli za koju godinu ulupati nekoliko desetina miliona da kupimo nove tenkove ili helikoptere jer nam se nije dalo ove odrzavati...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#203 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

keep it real wrote:
Toto wrote:Zemljak

u pravu si: da se u Orkane ne razunmijem kao naoruznje ali mi nije dalek kao proizvod vojne industrije....pa se i necu vise petljat

sto se tice ove tvoje price oko proizvodnje borbene avijacije u Srbiji...
Srbija od 1941 nikad nije samostalno proizvodila borbenu avijaciju
a nece ni za narednih 50 godina
srbija jeimala VTI, VOC i kvalitetne remontne zavode ali se sa time ne moze proizvoditi borbena avijacija
fali jos jedna jako vazna karika
Lasta nije cak ni vojni avion a kamo li borbeni avion
sto je petarda nasparam orkana u artiljeriji to je avion LAsta u borbenoj avijaciji
a sta god da ti kazem o bespilotnim letjelicama nebi mi vjerovao

toto , vidim da ne razumijes u mnoge stvari i to je sasvim normalna stvar tu smo na forumu da razmjenimo misljenja , iskustva i malo se zahebavamo . meni nije jasno zasto izmisljas stvari ?

u mom prethodnom postu sam napisao :
"uzmi primjer srbije , mnogi se ovdje smiju kad vide avione , bezpilotne letjelice , tenkove itd itd koja srbija proizvodi a ne kontaju da bih ne proizvodi nista ni blizu"
i onda
"od zarade na izvozu mogu ulagati u sredstva koja nemogu sami proizvoditi (npr borbene avione i pvo)"

gdje sam ja napisao da srbija proizvodi borbene avione ?
gdje sam ja napisao da je lasta borbeni avion ?

razmisli malo o onome sto sam napisao o ismijavanju tudjih proizvoda i proizvodnji slicnih u bih .
srbijanske bezpilotne letjelice su tek u pocetnoj fazi razvijanja , trenutni modeli izgledaju kao igracke . moras shvatiti da se negdje mora poceti i znanje i iskustvo sticati , osim ako ne zelis da se ne odmaknes nivoa siromasnih africkih zemalja (bih je na tom putu i ako nastavi ovako nece moci ni taj africki tempo pratiti) . ako se ovako nastavi jedini nacin da osbih dobiju bezpilotne letjelice je da ameri doniraju predatore za jedno 70 godina jer za kupovinu nikad nece biti sredstava .

@ warhead
ko ce ti bolan kupiti bosanski orkan ?
trziste je preplavljeno jeftinim sovjetskim verzijama grada , to je prevazidjeno davnih dana .
necu puno da palamudim samo da ti kazem par informacija pa ti vidi koliko si upucen

srpske bespilotene letjelice uopste nisu u fazi razvijanja :D
jer su davno ravijene i nalaze se negdje u ormarima u Zarkovu.
Idem bas na google da vidimn jesu li ameri stukli one mocne aerodinamicke tunele u VTI Zarkovo.

bespilotna letjelica koju bi ti sad nazvao srpska je konstruktivno zavrsena 1986-7..prototipska partija je pocela da se razvija 1988-89. napravljen je prototip trupa lejelice koji u VTI koristen za ispitivanja aerodinamike u aerotunelima.

cast mi je da ti prestavim dio tima koji je ravijao prave bespilotne letjelice
neki od navedenih su pravili iste one bespilotene letjelice -koje ti prikazujes kao srpske- kao avio modelari u aeroklubovima

Glavni konstruktor g. Mejuhas -mladji- (stariji je bio profesor svim ostalim pobrojanim :D ) iz Vazduhoplovno tehnickog instituta Zarkovo Srbija :D je u kanadskoj avio industriji

Razvojni tim za proizvodnju -"Soko" Mostar -Bosna i Hercegovina

-Direktor projekta dipl. ing. vazduhoplovsta F. Dizdarevic - penzija, Kalifornija
-Glavni proizvodni inzenjer M. Đikic - penzija, Kalifornija
- dipl. vayduhoplovni inzeneri kompozitnih struktura M. Alic- krilo, D. Dangubic -vertikalni rep, D. Vukosav trup su negdje po boinzima i canadair-ima :lol: :lol: :lol: ... S. Novo Mostar.
-dipl. Ing. za pogonsku grupu, opremu i ostale tehnologije: N. Sakota british aerospace, G.Kundacina Boeing, bracni par Z. i LJ. Gacic privatni biznis Srbija,
-hemijski inzenjeri D. Kovacic - austrije AIRBUS, J. Klaric- Mostar, B. Veligosek-Mostar
-glavni inzenjer kontrole kvaliteta dipl. ing. vazd. A. Mahic - Mostar

Ono sto je razvio ovaj tim je polijetalo sa lanesra, imalo je svu opticku, lasersku i radarsku opremu... ispitivalo se najmodernijem aerodinamickom tunelu u Zarkovu, nije se bacalo iz ruke i ispitivalo na nekoj ledini..sto se sada prikazuje kao srpske bespilotne letjelice..
Last edited by Toto on 01/03/2010 07:00, edited 1 time in total.
Toto

#204 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

Alfons Kauders wrote:
Toto wrote: -odakle ti informacija koliko kosta smerc a koliko orkan
smerch se proizvodi i solidno prodaje, samim tim pretpostavljam da je jeftiniji od neceg sto se ne proizvodi i ne prodaje...
-odakle znas da bi nam rusi uopste dozvolili da kupimo smercove
kakvim sve budalama oni prodaju oruzje, mi smo mila majka...jedini pokusaj izvoza orkana je bio u gruziju, jednu od cirka 3-4 drzave kojim rusi ne bi prodali oruzje + mater i kucne ljubimce... i to nam je propalo, sto radi ruskog pritiska, sto radi nase "poslovnosti"
-sta mislis: je li u ratu bolje travnicki vrabac u ruci ili ruski orao na grani
u ratu najbolja neka nordijska socijala... nisam probao, ali ako do dodje do rata, vjerovatno hocu...
-vjerujes li rusima ako bi ti obecali kule i vile a kad zapuskera odmjere ti od sake do lakta ko sto su uradili srbima
koliko se sjecam, sve one ruske pizdarije koje su koristili srbi su funkcionisale prilicno dobro... nazalost... isto cak vazi i za skalamerije koje su jugi isporucivali ameri u pedesetim, od onih smijesnih lakih tenkova pa do haubica 155mm, s onim krkanskim gelerima od po kile sto prolaze kroz ciglu i siporeks ko dobar dan...

vidis, u jugi se i to 40 godina staro oruzje odrzavalo, dok smo mi sjebali i ovo sto je 40 godina mladje od njeg nasom nebrigom... pa cemo bezbeli za koju godinu ulupati nekoliko desetina miliona da kupimo nove tenkove ili helikoptere jer nam se nije dalo ove odrzavati...
sto ti treba da ovakvim odgovorima sam sebe diskrediitujes

u jednom postu tvrdis: da su smercovi jeftiniji od orkana, a kad te ja upitam za cjenovnik: odjednom ne znas cijenu nego se pozivas na neke tvoje procjene ... pa odakle tvrdis da su jeftiniji .... :-) :-) nadam se da kontas da pijaca naoruzanja ne frcera kao i ostale pijace

Odgovorom na pitanje: "bi li nama rusi uopste prodali takva oruzija" si se bas proslavio. Nemam kometara ...Samo da te priupitam -pa ti razmisljaj: bi li nama rusi prodavali oruzije da sa njime ratujemo protiv njihove brace i gadjamo njihove rafinerije i benzinske pumpe u Bosanskom Brodu???

ostalo nije vijedno kometara
TheMule

#205 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

keep it real wrote:
TheMule wrote:^Nisam Toto, ali da odgovorim, kakvo baziranje odbrane na orkanima? Ko je to ovdje reko?

toto je napisao

"BIH treba mobilno defanzivno oruzije a ovaj Orkan je nesto sto name je na raspolaganju i treba ga proizvest u sto vecoj serijie"

ako se uzmu u obzir ogranicene mogucnosti bih u proizvodnji oruzja (ne prave se avioni , tenkovi , pvo itd itd) proizvodnja jednog oruzja u vecoj seriji je baziranje na tome . ako imas stare tenkove koji su na kraju svog servisnog vijeka a nemas sredstva da kupis ili proizvedes nove to oruzje postaje sekundarno jer nemoze biti primarno zbog kolicina i kvaliteta . ako nemas aviaciju i protiv vazdusnu odbranu ni mogucnosti da proizvodis ili kupis navedeno odbrana se ne moze bazirati na tome . ako imas mali broj vojnika a sredstva koristis na proizvodnju orkana , to oruzje postaje kljucno u baziranju odbrane . ukratko bih ima malo vojnika , zastarjelu tehniku , nikakvu aviaciju i pvo a sredstva ulazes na proizvodnju (i vozanje po bih koje toto spomenu) jednog tipa oruzja kao sto toto predlaze to oruzje postaje osnova odbrane . to moze biti dobra stvar ako izaberes pravo oruzje , sovjeti su imali t 34 u ww2 kao osnovni tenk i to se pokazlo kao pravi izbor . svabe su diversifikovale proizvodnju tenkova pa su imali puno problema . uzmi u obzir da su tenkovi bili osnovno oruzje svaba i rusa u ww2 i da aviacija i mornarica nisu bile presudne u njihovom sukobu .
Ja sam to razumio da znaci u sto vecoj seriji, ali kolko vrhovnom stabu treba. Naravno da nece napraviti 1,000,000 Orkana, a sposobnih muskaraca u citavoj drzavi znatno manje. To nije logicno.
A sto se tice baziranja na orkanu, opet ti ne vidim logiku. To je oruzije koje bilo koja ozbiljna vojska ima. Zasto ti je na odmet? Ako se armija bude modernizovala/organizovala kako treba, VBR se mora kupiti, zar nije bolje da kupimo domace i tako podrzavamo nase ljude ili nako strano? To ne mora znaciti da necemo kupiti nista drugo osim Orkana.
-------------------------------------------------------------------------------------

Uopste ne kontam ljude koji se protive ovom oruzju, nisu iznijeli nikakve argumente. Da li imate nesto logicno da podrzite to misljenje ili...?
Toto

#206 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

TheMule wrote:
keep it real wrote:
TheMule wrote:^Nisam Toto, ali da odgovorim, kakvo baziranje odbrane na orkanima? Ko je to ovdje reko?

Ja sam to razumio da znaci u sto vecoj seriji, ali kolko vrhovnom stabu treba. Naravno da nece napraviti 1,000,000 Orkana, a sposobnih muskaraca u citavoj drzavi znatno manje. To nije logicno.
A sto se tice baziranja na orkanu, opet ti ne vidim logiku. To je oruzije koje bilo koja ozbiljna vojska ima. Zasto ti je na odmet? Ako se armija bude modernizovala/organizovala kako treba, VBR se mora kupiti, zar nije bolje da kupimo domace i tako podrzavamo nase ljude ili nako strano? To ne mora znaciti da necemo kupiti nista drugo osim Orkana.
-------------------------------------------------------------------------------------

Uopste ne kontam ljude koji se protive ovom oruzju, nisu iznijeli nikakve argumente. Da li imate nesto logicno da podrzite to misljenje ili...?
pa valjda je jasno da svaka vojska koristi na destine razlicitih oruzija ...raketni bacac je samo jedan tip oruzija sa svojim zadatcima i namjenama .....
ako bih OS imaju potrebu za xx raketnih bacaca zasto ne bi bilo pametno i korisno tu potrebu bazirati na Orkanima tj. na sopstvenoj proizvodnji... razlozi ne moraju biti samo vojno-takticke prirode nego i strateske, ekonomske itd. ....svako orude ima svoje prednosti i nedostake ...cijena moze biti i prednost i nedostatak itd
to nikako ne znaci da ce sva artikljerijska orudja biti raketni bacaci

Borbeni zadaci -koje izvrsava raketni bacac- se mogu obavljati i nekim drugim sredstvima ...recimo avionom tipa ABC 10 i helikopterima tipa "Bik koji sjedi" ..... onda vojni planeri i stratezi sjednu i kazu da im treba 100 orkana 10 Sijuksa i 5 ABC10. Da bi imao 5 A10 moras imati aerodrom, magacien rezervnih dijelova pilota itd. Obuka jednog pilota za a10 kosta 5 miliona $ itd a nemas ga gdje u BiH obuciti itd ..kad neko sracuna jel skuplja pita ili tevsija dodje onom generalu i kaze: nece ameri da nam prodaju A10, a i da hoce nemamo para, a da imamo para za ovu saku avione i helikoptera mozemo napraviti 5000 Orkana itd itd
i onda dojemo da je bolje imati 300 orkana nego nista.
TheMule

#207 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Toto wrote: pa valjda je jasno da svaka vojska koristi na destine razlicitih oruzija ...raketni bacac je samo jedan tip oruzija sa svojim zadatcima i namjenama .....
ako bih OS imaju potrebu za xx raketnih bacaca zasto ne bi bilo pametno i korisno tu potrebu bazirati na Orkanima tj. na sopstvenoj proizvodnji... razlozi ne moraju biti samo vojno-takticke prirode nego i strateske, ekonomske itd. ....svako orude ima svoje prednosti i nedostake ...cijena moze biti i prednost i nedostatak itd
to nikako ne znaci da ce sva artikljerijska orudja biti raketni bacaci

Borbeni zadaci -koje izvrsava raketni bacac- se mogu obavljati i nekim drugim sredstvima ...recimo avionom tipa ABC 10 i helikopterima tipa "Bik koji sjedi" ..... onda vojni planeri i stratezi sjednu i kazu da im treba 100 orkana 10 Sijuksa i 5 ABC10. Da bi imao 5 A10 moras imati aerodrom, magacien rezervnih dijelova pilota itd. Obuka jednog pilota za a10 kosta 5 miliona $ itd a nemas ga gdje u BiH obuciti itd ..kad neko sracuna jel skuplja pita ili tevsija dodje onom generalu i kaze: nece ameri da nam prodaju A10, a i da hoce nemamo para, a da imamo para za ovu saku avione i helikoptera mozemo napraviti 5000 Orkana itd itd
i onda dojemo da je bolje imati 300 orkana nego nista.
Ovoj devetorici sto su glasali "ne" nije jasno. Zato se i moralo pojasniti

Vidio sam dosta diskusija slicnih ovoj. Ovo je prvi put da cujem da se gradjani jedne drzave protive tome da imaju kapacitet da proizvode neku kolicinu vlastitog oruzja :roll:
Toto

#208 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

mora da su ekolozi sto bi pasli i djetelinu
samo da komsiji crkne krava
Sentinel

#209 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Sentinel »

Mozda nije zgoreg vratiti se na temu...

Image

Na ovom linku ima nova studija o razvoju vojne industrije u FBiH:

http://dl.mef.unsa.ba/oc/news_view.aspx?articleid=201
Last edited by Sentinel on 01/03/2010 21:28, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#210 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Toto wrote:
sto ti treba da ovakvim odgovorima sam sebe diskrediitujes

u jednom postu tvrdis: da su smercovi jeftiniji od orkana, a kad te ja upitam za cjenovnik: odjednom ne znas cijenu nego se pozivas na neke tvoje procjene ... pa odakle tvrdis da su jeftiniji .... :-) :-) nadam se da kontas da pijaca naoruzanja ne frcera kao i ostale pijace
ja sam rekao "AKO su jeftiniji"... a to je nemoguce znati iz jednog prostog razloga - niti jedan orkan nije izvezen od onih par prototipa iraku krajem osamdesetih... ne bi me cudilo da ni proizvodjac ne zna tacnu cijenu
Odgovorom na pitanje: "bi li nama rusi uopste prodali takva oruzija" si se bas proslavio. Nemam kometara ...Samo da te priupitam -pa ti razmisljaj: bi li nama rusi prodavali oruzije da sa njime ratujemo protiv njihove brace i gadjamo njihove rafinerije i benzinske pumpe u Bosanskom Brodu???

ostalo nije vijedno kometara
stani ba... ti si svjestan da vojska federacije ne postoji i da bi to naoruzanje koristile os bih, u kojim je trecina "njihove brace"?
The 51st State

#211 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

sto se tice nase industrije razvijati ono na sta se mozemo nasloniti u civilnoj industriji vezanoj za metal i obradu istog. dakle, nikakvi pametni sistemi koji zahtijevaju milijarde samo za ispitivanja. puske, pistolji, bombe, municija, te artiljerija je nesto zasto imamo dovoljno potencijala, za pocetak bi bilo sasvim ok da se urade prototipovi i nulte serije, pa ako se kome uvale dobro i jest, a ako ne neka ih spremnih za ne daj Boze proizvodnju. u komercijalnom smislu smo konkurentni kada je municija u pitanju, sto je premalo.
SoulSeeker

#212 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Uopste ne kontam ljude koji se protive ovom oruzju, nisu iznijeli nikakve argumente. Da li imate nesto logicno da podrzite to misljenje ili...?
Da, razlozi su finansijske prirode.

Odobravanje i početak proizvodnje Orkana u BiH je čista ljubav prema "domaćem", a eto ja ću morati razočarati neke ljude na ovoj temi jer Orkan uopšte nije bosanski ili jugoslavenski nego jugoslavensko-irački proizvod koji bi s obzirom na vrlo jaku konkurenciju dosta slabo prolazio na stranom tržištu. Iskreno, ja ne znam ni kome bi ga prodavali jer bez obzira na našu volju i želju, susjedne države imaju daleko naprednije tehnologije kojima mogu razvijati domaću proizvodnju oružja ili ga praviti po licenci. Orkan ne možemo prodavati ni komšijama, sada skontaj kako bi to izgledalo da ga idemo prodavati Irancima ili Amerikancima. To je jedan od razloga. Drugi od razloga je njegova upotrebljivost na ratištima u BiH radi čega molim da mi se navede samo jedno jedino ratište u BiH na kojem je Orkan uspio "zapriječiti prodor pješadije" ili uraditi bilo šta korisno. Orkan je najefikasniji u pustinjama, ravnicama, i djelovanju po gradovima (npr. ono što je naredio Milan Martić nakon operacije "Bljesak") a ovo zadnje već ne spada u oblast "odbrana".

Po meni, umjesto na Orkanu proizvodnja oružja treba biti bazirana na oružju namijenjenom pješadiji i na lakoj artiljeriji, jer imamo mogućnosti (uslove) za to, a proizvodnja tog oružja ne bi bila skupa kao proizvodnja Orkana (plural). Dio novca od prodatog oružja se može koristiti za kupovinu boljih tenkova i transportnih helikoptera, a proizvedeno oružje pored izvoza možemo koristiti i za odbranu.

To je ukratko ono o čemu prdim cijelo vrijeme.
vivaldi

#213 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by vivaldi »

Izvoz namjenske industrije prosle godine 37 miliona KM.
TheMule

#214 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

SoulSeeker wrote:
TheMule wrote:Uopste ne kontam ljude koji se protive ovom oruzju, nisu iznijeli nikakve argumente. Da li imate nesto logicno da podrzite to misljenje ili...?
Da, razlozi su finansijske prirode.

Odobravanje i početak proizvodnje Orkana u BiH je čista ljubav prema "domaćem
", a eto ja ću morati razočarati neke ljude na ovoj temi jer Orkan uopšte nije bosanski ili jugoslavenski nego jugoslavensko-irački proizvod koji bi s obzirom na vrlo jaku konkurenciju dosta slabo prolazio na stranom tržištu. Iskreno, ja ne znam ni kome bi ga prodavali jer bez obzira na našu volju i želju, susjedne države imaju daleko naprednije tehnologije kojima mogu razvijati domaću proizvodnju oružja ili ga praviti po licenci. Orkan ne možemo prodavati ni komšijama, sada skontaj kako bi to izgledalo da ga idemo prodavati Irancima ili Amerikancima. To je jedan od razloga. Drugi od razloga je njegova upotrebljivost na ratištima u BiH radi čega molim da mi se navede samo jedno jedino ratište u BiH na kojem je Orkan uspio "zapriječiti prodor pješadije" ili uraditi bilo šta korisno. Orkan je najefikasniji u pustinjama, ravnicama, i djelovanju po gradovima (npr. ono što je naredio Milan Martić nakon operacije "Bljesak") a ovo zadnje već ne spada u oblast "odbrana".

Po meni, umjesto na Orkanu proizvodnja oružja treba biti bazirana na oružju namijenjenom pješadiji i na lakoj artiljeriji, jer imamo mogućnosti (uslove) za to, a proizvodnja tog oružja ne bi bila skupa kao proizvodnja Orkana (plural). Dio novca od prodatog oružja se može koristiti za kupovinu boljih tenkova i transportnih helikoptera, a proizvedeno oružje pored izvoza možemo koristiti i za odbranu.

To je ukratko ono o čemu prdim cijelo vrijeme.
Ja mislim da si pobrko neke stvari ako ne grijesim:

Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti. Isto tako armija nema sta od prodaje tog ili drugog oruzja, ne moze armija prodavati tudje oruzje pa kupiti bolje tenkove i helikoptere. Ta ista firma dobiva 80% prihoda od izvoza, znaci oni ce ostati u biznisu i taj Orkan ce ici negdje. Armija ima budzet i moze potrositi pare na neke druge stvari, nemaju oni sta sa industrijom.

Htio sam ovo davno napisati jer mi je od prve stranice nesto sumljivo, recimo kad pape kaze da treba ukinuti vojnu industriju. Kako to? Jel BH neka diktatura ili ex Yu? Ako pogledate ovu shemu sto je Sentinel postavio, sva su d.o. Nije to vise narodno da ukidate :lol: Ako grijesim nek me neko ispravi.

Sto se tice toga da Orkan nije upotrebljiv u BiH, samo jedan Orkan u Sa sa dobrom posadom i dovoljno municije bi bio zlata vrijedan u proslom ratu. Kolko bi nam bilo lakse da smo imali cim pokriti Butile, Mijatovica Kosu, i Rajlovac odakle su cetnici neometano pucali haubicama, tenkovima, minobacacima, i mitraljeskim gnijezdima od kojih su nasi momci ginuli???? Pored toga, Amerikanci su u BiH kroz IFOR imali svoju verziju VBR (MLRS). Nisu ih valjda dovukli bez veze?
SoulSeeker

#215 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Ja mislim da si pobrko neke stvari ako ne grijesim:

Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti. Isto tako armija nema sta od prodaje tog ili drugog oruzja, ne moze armija prodavati tudje oruzje pa kupiti bolje tenkove i helikoptere. Ta ista firma dobiva 80% prihoda od izvoza, znaci oni ce ostati u biznisu i taj Orkan ce ici negdje. Armija ima budzet i moze potrositi pare na neke druge stvari, nemaju oni sta sa industrijom.

Htio sam ovo davno napisati jer mi je od prve stranice nesto sumljivo, recimo kad pape kaze da treba ukinuti vojnu industriju. Kako to? Jel BH neka diktatura ili ex Yu? Ako pogledate ovu shemu sto je Sentinel postavio, sva su d.o. Nije to vise narodno da ukidate :lol: Ako grijesim nek me neko ispravi.
Nakon ovog što si napisao stvarno ne znam odakle bih krenuo...
TheMule wrote:Sto se tice toga da Orkan nije upotrebljiv u BiH, samo jedan Orkan u Sa sa dobrom posadom i dovoljno municije bi bio zlata vrijedan u proslom ratu. Kolko bi nam bilo lakse da smo imali cim pokriti Butile, Mijatovica Kosu, i Rajlovac odakle su cetnici neometano pucali haubicama, tenkovima, minobacacima, i mitraljeskim gnijezdima od kojih su nasi momci ginuli???? Pored toga, Amerikanci su u BiH kroz IFOR imali svoju verziju VBR (MLRS). Nisu ih valjda dovukli bez veze?
Pitanje koje sam postavio je bilo kratko i jasno... Nisam pitao "šta bi bilo kad bi bilo", i "šta bi bilo za slučaj da smo imali ovo i ono", jer ovdje mogu navesti i "da smo kojim slučajem imali 500.000 ispravnih ICBM-ova u BiH, ovdje nikada ne bi bilo rata". Tražio sam konkretan dokaz o angažovanju Orkana na teritoriju BiH u prošlom ratu i njegovu efektivnost u "spriječavanju prodora pješadije i/ili oklopnih vozila" na bilo koje od tri zaraćene strane. Drugo pitanje koje ću sada postaviti glasi "gdje se izvoze Orkani, i u kojoj količini".

Velika hvala na odgovorima na pitanja koja sam postavio.
TheMule

#216 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

SoulSeeker wrote: Nakon ovog što si napisao stvarno ne znam odakle bih krenuo...

Pitanje koje sam postavio je bilo kratko i jasno... Nisam pitao "šta bi bilo kad bi bilo", i "šta bi bilo za slučaj da smo imali ovo i ono", jer ovdje mogu navesti i "da smo kojim slučajem imali 500.000 ispravnih ICBM-ova u BiH, ovdje nikada ne bi bilo rata". Tražio sam konkretan dokaz o angažovanju Orkana na teritoriju BiH u prošlom ratu i njegovu efektivnost u "spriječavanju prodora pješadije i/ili oklopnih vozila" na bilo koje od tri zaraćene strane. Drugo pitanje koje ću sada postaviti glasi "gdje se izvoze Orkani, i u kojoj količini".

Velika hvala na odgovorima na pitanja koja sam postavio.
Pa pocni odnekle. Jesu li nase kompanije d.o. ili nisu?

A drugo pitanje, dao sam ti konkretan odgovor gdje bi se mogli koristiti i da su ih i Amerikanci dovozili u Bosnu. Ne moze biti konkretnije, jer se nisu koristili zbog nedostatka municije. A gdje se izvoze ne znam. Imas tamo stranicu pa ih kontaktiraj vjerovatno ce ti reci, nebi trebalo biti tajna
SoulSeeker

#217 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Pa pocni odnekle. Jesu li nase kompanije d.o. ili nisu?
Jesu, ali ne ide to baš tako kako si poslagao. :)

Naravno da se vojska neće pitati o tome šta treba proizvoditi a šta ne, ali hoće državni vrh bez kojeg se ništa ne može niti praviti niti izvoziti. Konkretno rečeno, ne možeš napraviti 1000 tenkova koje ćeš poslije izvesti za Irak a da nikog ništa ne pitaš, a također ne možeš proizvoditi ni ICBM na svoju ruku jer će ti velike sile odmah staviti zamjerku na to i sravnati kompletnu državu onako iz zajebancije. :)
TheMule wrote:A drugo pitanje, dao sam ti konkretan odgovor gdje bi se mogli koristiti i da su ih i Amerikanci dovozili u Bosnu. Ne moze biti konkretnije, jer se nisu koristili zbog nedostatka municije. A gdje se izvoze ne znam. Imas tamo stranicu pa ih kontaktiraj vjerovatno ce ti reci, nebi trebalo biti tajna
Ameri su ovdje dovezli ratnu tehnologiju čisto iz jednog drugog razloga - da pokažu svoju vatrenu moć koju će upotrijebiti ukoliko to bude neophodno. Što se tiče BiH (ili Hrvatske), pouzdano znam da Orkan nigdje nije pokazao svoju funkcionalnost u "spriječavanju prodora pješadije i oklopnih vozila" ali da jeste djelovao po civilnim objektima, a za ovo drugo što ću sada napisati nisam 100% siguran ali jesam 80% u smislu da se Orkan gotovo nikako ili slabo izvozi bilo kome.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#218 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Chmoljo »

TheMule wrote:
Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti. Isto tako armija nema sta od prodaje tog ili drugog oruzja, ne moze armija prodavati tudje oruzje pa kupiti bolje tenkove i helikoptere.
jesi li čuo za robu koja je ograničenog prometa? to znači da je proizvodnja oružja pod kontrolom države, kao i njeno plasiranje. malo previše imaš mržnje prema birvaktile sistemu da bi odolio iskušenju da kažeš da smo sada demokratska država u kojoj svako može raditi šta hoće. a kao, onda smo bili u svem sprječavani.

logički: jel ti kontaš da svako može tek tako otvoriti fabriku eksploziva i granata kao fabriku plastičnih stolica? :shock: mislim fkt, ljudi malo razmislite prije nego počnete pisati neke stvari :roll:
SoulSeeker

#219 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Chmoljo wrote:jesi li čuo za robu koja je ograničenog prometa? to znači da je proizvodnja oružja pod kontrolom države, kao i njeno plasiranje.
Tačno. Napomenuo bih i da u slučaju rata proizvodnjom oružja i radnim vremenom radnika i samog direktora u sve i jednoj navedenoj d.o.o odlučuju direktno odbrambene snage. :)
milenko

#220 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by milenko »

Chmoljo wrote:
jesi li čuo za robu koja je ograničenog prometa? to znači da je proizvodnja oružja pod kontrolom države, kao i njeno plasiranje. malo previše imaš mržnje prema birvaktile sistemu da bi odolio iskušenju da kažeš da smo sada demokratska država u kojoj svako može raditi šta hoće. a kao, onda smo bili u svem sprječavani.

logički: jel ti kontaš da svako može tek tako otvoriti fabriku eksploziva i granata kao fabriku plastičnih stolica? :shock: mislim fkt, ljudi malo razmislite prije nego počnete pisati neke stvari :roll:
pa nije bas fabrika, ni eksploziva ni granata, al' neki likovi su pravili pistolje u kucnoj radinosti, i to ne neke beze, sasma ok su bili...negdje na potezu bijeljina-tuzla, ne mogu se tacno sjetiti gdje, bilo je to prije nekih godinu dana, dok ih nisu safatali...
ma sve se moze kad se hoce, doduse to mnogo lakse ide u kooperaciji sa drugima, ni fabrike namjenske industrije bivse drzave nisu egzistirale same za sebe, vec je sve bilo integrisano...
Chmoljo

#221 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Chmoljo »

milenko wrote:
Chmoljo wrote:

pa nije bas fabrika, ni eksploziva ni granata, al' neki likovi su pravili pistolje u kucnoj radinosti, i to ne neke beze, sasma ok su bili...negdje na potezu bijeljina-tuzla, ne mogu se tacno sjetiti gdje, bilo je to prije nekih godinu dana, dok ih nisu safatali...
ma sve se moze kad se hoce, doduse to mnogo lakse ide u kooperaciji sa drugima, ni fabrike namjenske industrije bivse drzave nisu egzistirale same za sebe, vec je sve bilo integrisano...
sjo milenko, pa uzgajaju se hektri kanabisa, nije da se ne može, ali NIJE LEGALNO. o tome ja govorim :mrgreen: i u Francuskoj proizvođači oružja su pod kontrolom države. zamisli: neki lola otvori fabriku pušaka u kvartu gdje je većina siromašnih imigranata... kako da ne... :mrgreen: privatno vlasništvo, hau jes nou :D
TheMule

#222 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Chmoljo wrote:
TheMule wrote:
Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti. Isto tako armija nema sta od prodaje tog ili drugog oruzja, ne moze armija prodavati tudje oruzje pa kupiti bolje tenkove i helikoptere.

Mozes otvoriti fabriku ako dobijes sve dozvole od drzave kojim se potvrdjuje da ispunjavas sve zakone. Roba ogranicenog prometa je regulisana zakonom. Soulseeker je naveo nuklearno oruzje, cija proizvodnja krsi zakon UN-a. BH nece pokusati donijeti neki glup zakon da se ne smiju praviti Orkani a da se moraju praviti minobacaci :lol: Uslijedilit bi sudovi, lobiranje, natezanje i na kraju ne bi nista ucinili. Da je ratno stanje, ili da je drzava u rukama fasista ili komunista, onda bi mogli pricati o onome o cemu je SoulSeeker govirio i oko cega je pocela ova rasprava, a to je da:
drzava naredi da se proizvodi drugo oruzje i da onda drzava oduzme tu zaradu i potrosi je u kupovinu tenkova i helikoptera. A dionicarima tih firmi bombona?? Nemam ja mrznje prema starom sistemu, ali ovo nije stari sistem i takva razmisljanja su suvisna. Nalazimo se u kapitalistickom/polusocialnom i demokratskom sistemu i stvari idu drugim tokom i tako treba i razmisljati. Je li vojna industrija drukcija od ostalih industrija? Jeste, ali nije do tolike mjere da se moze porediti sa vojnom industrijom iz Jugoslavije. Danas drzava moze uticati na nju ali ne moze kompletno kontrolisati (ovdje cu reci na zalost, jer mislim da bi bar pola vojne industrije trebalo biti pod potpunom drzavnom kontrolom)
Last edited by TheMule on 01/03/2010 19:06, edited 2 times in total.
milenko

#223 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by milenko »

Chmoljo wrote:
sjo milenko, pa uzgajaju se hektri kanabisa, nije da se ne može, ali NIJE LEGALNO. o tome ja govorim :mrgreen: i u Francuskoj proizvođači oružja su pod kontrolom države. zamisli: neki lola otvori fabriku pušaka u kvartu gdje je većina siromašnih imigranata... kako da ne... :mrgreen: privatno vlasništvo, hau jes nou :D
pa dobro sad, ne budimo bukvalni...pojenta je da ako krimosi mogu u garazi, napravit' biznis sa proizvodima namjenske industrije, valjda i legalna vlast, moze se prilagoditi vremenu, i iskoristiti nasljedje nekad sasvim solidne namjenske, solidne u svjetskim relacijama... 8)
topcam
Vozim: uzbrdo

#224 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by topcam »

Da li je neko od forumasa obisao industrijska postrojenja i "svojim ocima" vidio u kakvoj su situaciji pogoni?
Vecina tih postrojenja radi sa kapacitetom manjim od, ma hrabro je reci i 10%.

Bosni bi dovoljno bilo 50-ak WOLF_Terenskih_vozila (sa raznim mogucnostima nadogradnje poput MILAN). Pored toga jos po 25 tipa Izvidnicko_oklopno_vozilo I Oklopni_transpoter sa posadom od ABC zastite do uklanjanja explozivnog materijala (EOD).

Bolje imati malo ali efektivno naoruzanje, koje sebi drzava moze priustiti, a sto je jos vaznije to naoruzanje i
odrzavati. Sta ima armija od par desetina starih tenkova koji nisu pogodni ni za rezervne dijelove.

Pogledajmo samo susjednu Hrvatsku koja je 97` izdvojila simbolicne 4 kune i kupila stare MIG avione koji su ostali kod istocnih Njemaca, niti jedan od tih aviona "nije iz svoje snage" tj. sam doletio u Hrvatsku.
Transport je opustosio budzet hrvatskog ministarstva obrane.

Pogresno je gledati aspekt neovisnosti, jer prve mete neprijatelja bi bila postrojenja koja proizvode municiju i naoruzanje. Zbog toga vecina drzava ima alternativni plan da u slucaju potrebe fabricka postrojenja vrlo brzo izvrse prenamjenu u postrojenja za proizvodnju ratne tehnike.
Chmoljo

#225 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Chmoljo »

TheMule wrote:
Mozes otvoriti fabriku ako dobijes sve dozvole od drzave kojim se potvrdjuje da ispunjavas sve zakone. Roba ogranicenog prometa je regulisana zakonom. Soulseeker je naveo nuklearno oruzje, cija proizvodnja krsi zakon UN-a. BH nece pokusati donijeti neki glup zakon da se ne smiju praviti Orkani a da se moraju praviti minobacaci :lol: Uslijedilit bi sudovi, lobiranje, natezanje i na kraju ne bi nista ucinili. Da je ratno stanje, ili da je drzava u rukama fasista ili komunista, onda bi mogli pricati o onome o cemu je SoulSeeker govirio i oko cega je pocela ova rasprava, a to je da:
drzava naredi da se proizvodi drugo oruzje i da onda drzava oduzme tu zaradu i potrosi je u kupovinu tenkova i helikoptera. A dionicarima tih firmi bombona?? Nemam ja mrznje prema starom sistemu, ali ovo nije stari sistem i takva razmisljanja su suvisna. Nalazimo se u kapitalistickom/polusocialnom i demokratskom sistemu i stvari idu drugim tokom i tako treba i razmisljati. Je li vojna industrija drukcija od ostalih industrija? Jeste, ali nije do tolike mjere da se moze porediti sa vojnom industrijom iz Jugoslavije. Danas drzava moze uticati na nju ali ne moze kompletno kontrolisati (ovdje cu reci na zalost, jer mislim da bi bar pola vojne industrije trebalo biti pod potpunom drzavnom kontrolom)
a ne, ne. ti si rekao ŠTA DRŽAVA IMA KONTROLISATI? ima. sam si rekao eto: mora ispuniti određene zahtjeve. znači da su strožiji kriteriji, a ako su strožiji kriteriji onda je to pod nadzorom države jer roba koja se proizvodi može biti zloupotrijebljena.

to uglavnom, ne znači da će država voditi knjige u toj fabrici ili odlučivati o zapošljavanju radnika, ali sigurno da hoće imati rigorozne zakone o npr. broju proizvedenih jedinica naoružanja da ne bi kasnije došlo do komplikacija ako se ne nađe tržište da se to "tušne"... u ili van države. država, dakle, (in)direktno može uticati na proizvodnju teškog naoružanja, jer nešto ne bih rekao da obični građani mogu kupovati tenkove i topove :mrgreen: a ni kalašnjkove :mrgreen: nego njena vojska ili nešto malo policija. a ne treba isticati koliko je država u praksi bitna kad je riječ o plasiranju proizvedenog oružja na određeno vanjsko tržište. ;-)

vojna industrija bi se donekle mogla uporediti sa farmaceutskom gdje je također OD STRANE DRŽAVE regulisano koji se lijekovi mogu uzeti uz dodatne provjere.

na to sam reagovao. a ovo ostalo me apsolutno ne interesuje i o tom nisam ulazio u diskusiju.
Post Reply