Komentari koji krse slobodu govora?!simon cudotvorac wrote:Ne znam ni sam kako je sve ovo počelo - koliko znam početna tema je bila "Sanja Vlaisavljević piše za Glas Srpske i Avaz"?! Nekim čudnim tokom, od pisanja za kolumne za ove novine, Sanja je postala promotor nacionalizma, a forum se pretvorio u veličanje ili hvaljenje njene ličnosti(ovo drugo mnogo manje). Onda se pojavljuje i neki predstavnik BiH na Svjetskom debatnom takmičenju i "zabrinjavajući broj njegovih klonova", koji krše pravila Foruma i misteriozno bivaju banovani. Poštujem, odluka administratora na Forumu, ali ne razumijem kako se ta ista pravila ne primjenjuju na neke, mnogo gore, komentare na sarajevo x-u, koji sasvim uredno, već nekoliko mjeseci, krše slobode govora i graniče sa vrijeđanjem.
Zato je forum odlicna stvar da se naucimo kulturi. Sto vise kulturnih i skolovanih ljudi pristupi forumu to veca sansa da mi forumasi naucimo nesto od njih. Postavlja se samo pitanje da li oni koji za sebe "apriori" tvrde da su olicenje kulture dijaloga spremni poprimiti kulturu ponasanja na forumu.simon cudotvorac wrote:Cijenim činjenicu da se u oblasti kulture dijaloga, više pažnje posjećuje kulturi komuniciranja članova Foruma, ali selektivna primjena odredbi, koje jednako prihvataju svi korisnici foruma, ugrožava epitet demokratskog i građanskog medija kakav je sarajevo x.
Nikada u životu nisam pisao po forumima, čitam ih samo povremeno, ali u izdanju Avaza za 04.07.2009. pročitao sam Sanjinu zaista šokantnu kolumnu i informaciju. Administrator na jednom forumu je banovao djevojku koja je iznijela dirljivu ispovijest ratnih preživljavanja, koja ne sadrži nijedan uvrjedljivi dio(bar onaj dio koji je citiran u novinama) i koji je zbog svoje poetičnosti zaslužio da se nađe u nekoj bh. verziji "Dnevnika Ane Frank", a ne da bude cenzurisan. U traganju za dotičnim forumom, naiđem na čitavu raspravu o Sanjinom pisanju za Avaz i Glas Srpske, ili bar nešto što bi trebalo da liči na raspravljanje o toj temi, na sarajevo-x.com, zbog čega pretpostavljam da sam na pravoj adresi. Molim odgovor administratora na ovu dilemu i obrazloženje zašto je onakav tekst cenzurisan?
I od običnog prelistavanja Avaza, ja dođem na čitavu raspravu o opravdanosti Sanjinih tekstova, koji povremeno graniče sa vulgarnim vrijeđanjima na račun njenih godina i dobrog izgleda, vrijeđanja nepismenosti "Sanjinih debatanata", nacionalizma, poricanja državnih granica BiH, za koje je(na osnovu komentara) kriva Sanja, pa do vrijeđanja ideje debate i kulture dijaloga. Da se odmah razumijemo, nastavak teksta neće biti odbrana Sanje Vlaisavljević, već ideje kulture dijaloga, koja je očigledno omalovažena na Forumu.
Dobro jutro Kolumbo, Sanja otkrila kako se moze komunicirati preko "entitetskog zida".simon cudotvorac wrote:Htjeli priznati ili ne, BiH ima dva sastavna dijela FBiH i RS(Distrikt i enklave trenutno ne izdvajam), a Sanja piše za dva najreprezentativnija medija u oba entiteta: Avaz i Glas Srpske i navodno tako širi nacionalizam. Hajdemo se poigrati čiste logike. Ukoliko su i Avaz i Glas Srpske nacionalistička štampa, za oba entiteta, onda to znači da Avaz i Glas ne pružaju mogućnost komunikacije između svojih teritorija djelovanja, ali Sanjini tekstovi su, zapanjujuće - srušili ovu tvrdnju.
Ako mozes postavi link ili isjecke iz novina. Bas bi volio ovo procitati.simon cudotvorac wrote:Sanja u Glasu Srpske piše o povratnici u Srebrenicu, koju nijedan drugi medij u BiH nije objavio, piše o komunikaciji između Patrijarha Pavla i Reisa Cerića, koja je sasvim moguća, a o kojoj takođe nijedan drugi medij u BiH ni riječi nije napisao.
simon cudotvorac wrote:Dotaknemo li se Sanjinih tekstova za Avaz, ne uzimajući u obzir onaj zbog kojeg sam ja i došao na ovaj Forum, Sanja u "najnacionalističkijim" novinama piše kako je i Dodik za RS uradio nešto što nije čista negativnost.
E kako su mi dojadile ove zamjenice. Sta je to nesto? O cemu ti to?
simon cudotvorac wrote:Iz svega ovoga slijedi da je uspostavljena komunikacija između dva ekstrema, a na drugoj strani se čulo o drugom i drugačijem. I to navodno nema veze sa kulturom dijaloga? Pa i nema, ako je poimanje kulture dijaloga, dijalog sa istomišljenicima u istoj etničkoj sredini, u kojoj drugačiji stav ne postoji. Ja bih volio vidjeti da je neko izvadio bar jednu Sanjinu izjavu koja vrijeđa i ugrožava kulturu dijaloga, a da ne spominjao njene dobre noge kao dokaz za potkrepu istinitosti teze.
Eno ti gore @pici istakao nekoliko primjera Sanjine nekulture. Ako si vec napisao da si procitao temu od pocetka onda budi dosljedan pa uradi to cestito.
Eno ti citav pdf-Politika gdje forumasi cistom logikom (ako nicim drugim) svakodnevno dokazuju da su Sanjine pretpostavke netacne.simon cudotvorac wrote:Htjeli priznati ili ne - gospođa Vlaisavljević koristi samo činjenice u svojim kolumnama, bilo da su na ćirilici ili latinici, pa ih je teško opovrgnuti i shvatiti kao lične. To je i osnov kulture dijaloga o kojem Sanja govori.
simon cudotvorac wrote:A onda pročitah i šokantnu izjavu da je Sanji i Jan Zlatanu nestalo para za seminare po Jadranu - pa možda i jeste. Žena na Jahorini organizuje Svjetsko debatno takmičenje. Nije mali seminar, već ljudi iz, ne znam tačno koliko zemalja svijeta, stižu u BiH. I to nacionalizam? Prije bih rekla, Sanja - svaka čast!
I preletih pogledom i komentar u kome se kaže da je debata nametanje strane, koju debatanti moraju zastupati, htjeli ili ne. Debata je samo argumentovana rasprava, koji zahtjeva svako sklanjanje ličnih osjećanja i mišljenja, a isključivo korišćenje dokaza za potkrepu svega što izneste. U tome leži moć istinski dobrog govornika, jednog M.L.Kinga..., jer zastupati nešto samo na osnovu činjenica, znači i govor bez obraćanja na ličnoj osnovi - znači dobar govor i kulturu dijaloga.
Pozdrav i šteta što mi je prvi post malo negativan:)!