Laz??zavrzlama wrote:na tvoje lazi o 2 milona onih koji ne vole BIH,budi zadovoljan sto sam potrosio vrijeme da ti dam recept![]()
zar trebaju argumenti kad se suprostvaljas fazizmu..
Sta mislis, koji bi to procenat Srba bio koji bi glasali za opstanak drzave BIH?? Ako bi 5% njih glasalo protiv izdvajanja iz BIH, odsjeci mi glavu. A prema nekim analizama na koje sam svojevremeno naletio, procenat Srba koji 1992 bio za nezavisnost BIH iznosio je preko 20%, bez obzira na Karadzica i stav SDS-a po tom pitanju!
Ima u svijetu primjera drzava koje odlicno funkcionisu i koje su dale recept i za nas problem. I Flamanci i Valonci se bas nesto ne gotive, ovi jedni glume nesto kao kod nas Srbi u RS-u, ali procenat onih koji su za otcjepljenje opet ne prelazi 50%. Dostici tu cifru medju gradjanima RS-a srpske nacionalnosti, e taj dan bih volio dozivjeti.
,,Ustavnim promjenama iz 1970., 1971., 1974. i 1980., a posebno ustavnim zakonodavstvom iz 1993., Belgija je federalizirana. Novim prvim člankom ustava Belgija je definisana kao federativna država sastavljena od tri autonomne regije. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.
Donošenjem jezičnih zakona u 1960-im godinama, Belgija je postupno preuređena u skladu sa složenim sistemom stanovništva. Proces federalizacije napokon je 1993. završen formalnim ozakonjenjem federalnog uređenja. Federalne jedinice- regije su: flamanska, valonska i briselska. Jezičnim zakonima 1962. i 1963. precizno su utvrđene granice četiriju jezičnih područja: flamanskog, francuskog (valonskog), njemačkog i dvojezičnog flamansko-francuskog.
Na toj osnovici ustavne reforme iz 1970. ozakonile su tri zajednice: valonsku (frankofonsku), flamansku i njemačku, tri regije: valonsku, flamansku i briselsku. Uređene su i upravne jedinice: pokrajine (9) i općine (589). Valonska regija ima 4 frankofonske pokrajine i frankofonski dio regije Barbant. U sastavu valonske regije je i 9 oppćina s pretežno njemačkim stanovništvom u pokrajini Liége. Flamanska regija ima 4 flamanske pokrajine i flamanski dio regije Barbant. Treća federalna jedinica je dvojezično područje glavnog grada, koje obuhvaća 19 gradskih općina.
Dakle, kako flamanac u flamanskoj regiji moze da garantuje ravnopravnost flamancu u valonskoj regiji???