Kutiljerov plan

Post Reply
pojedinac

#201 Re: Kutiljerov plan

Post by pojedinac »

muha_sa wrote:zaista ne kontam sta se zeli postic s ovim temama--sta bi bilo da je bilo :? :-)
Evo--Alija nije potpiso Kutiljerov plan--ja-i sta :?
Jel to zelite da necistu savjest saperete :? tesko ce to uspjet bez katarze i razgovora sam sa sobom :D
Alija napiso islamsku deklaraciju--pa sta :?
Jel to razlog da se na pragu dvadeset prvog vijeka urade najstrasniji zlocini poslije drugog svjetskog rata :?
Jel to razlog da dojucerasnji prijatelji i komsije oforme konc-logore i u njih zatvore dojucersnje kumove,jarane,prijatelje i komsije :?
jel to razlog da se pobije i pokolje blizu 100.000. nevinih ljudi. :?
Jel to razlog da se protjera milion ljudi sa svog praga :?
jel to razlog za nevidjenu pljacku svog komsiluka :?
jel to razlog da se Sarajevo drzi 1500. dana u opsadi i svakodnevno na njega baca hiljade granata :?
jel to razlog da se u sarajevu ubije 10.000. civila od toga oko 1700.djece.
jel to razlog da se unisti i zapale Vijecnica-Posta-Zetra- :?
Jel to razlog za sistematska silovanja djevojcica,djevojaka i zena :?
jel to razlog da se genocid pocini :?

Dajte--vi branioci agresora i njihovih pomagaca prestanite nam solit rane :-)
Pokusajte malo porazgovarat sami sa sobom---postavite ova i slicna pitanja i dobro razmislite prije neg krenete u odbranu neodbranjivog.

Da--ne pada mi na pamet da izigravam branioca lika i djela Alije I.---sto se mene tice bolje bi mu bilo da je bio predsjednik "Merhameta" al........
Da ponovim--vi koji ne znate sta znaci da vam rokne pod prozor---da je na celu predsjednistva bio Tom Jons ovo bi se desilo sto se desilo --samo ne znam kakav bi ishod bio.

Hajte vi kod nas na Bez Cenzure--u kafanu kod zooma da se zajebajemo jer ovo-sta bi bilo da je bilo ostavite Haziri i njenim jal kasikama jal viljuskama.
@muha_sa jedno veliko :thumbup:
muha_sa wrote:---da je na celu predsjednistva bio Tom Jons ovo bi se desilo sto se desilo --samo ne znam kakav bi ishod bio. .......
Ovo ko do sada nije shvatio ili je agresor sam ili njegov sluga ili ludo naivan. Neke druge opcije nema.
Maraschino

#202 Re: Kutiljerov plan

Post by Maraschino »

1gorstak wrote:
letacina wrote:Mislim psiho-fizički! Svjesnošću da će biti rat, protiv koga moraš ratovati, šta ti agresor sprema i da ti je kao običnom čovjeku kalašnjikov ostao jedino sredstvo komuniciranj
Kakve gluposti. Masa je galamila NECEMO RAT, a da je Izetbegovic rekao: "Ljudi, htjeli vi rat ili ne, rat dolazi i trebate se spremiti", Bosnjaci bi ga, kao huskaca na rat, za desnu nogu objesili o banderu, glavu i lijevu se nogu ne bi nikad naslo. Ne zaboravi da su Bosnjaci izabrali Abdica, Izetbegovic je bio anonimus koji je imao povjerenje uskog kruga ljudi. Filipovic bi se, nakon hapsenja ili likvidacije Izetbegovica (od strane Bosnjaka), nametnuo kao lider, potpisao vazalski odnos sa Beogradom i Bosna bi saptom pala. A pod Tudjmanovom sapom, i Hercegovina.

Izetbegovic nije mogao pripremiti narod za rat jer narod nije htio rat.

@1gorstak,

ne trosi vrijeme uzalud na ove ''generale posle bitke''

sve sti pises uvijek imas :thumbup:
Treskavica

#203 Re: Kutiljerov plan

Post by Treskavica »

Ma ja sam bio kupio kalasa jos 91 i prilikom prenosa iz vikendice u Sarajevo, umalo me nas Bosnjo policajac nije odma proveo u zatvor prilikom kontrole u Tarcinu. spasio me njegov kolega sto je stanovao u selu blizu vikendice.
Ma mi smo bili politicki nezreli za drzavu uopste.
1gorstak wrote:
kv99 wrote:Imali su sve do maja 1992 vojnike u SVIM gradovima BiH , savezni MUP je bio pod njihovom kontrolom, DB i TO je bila vecinski isto tako, u svakoj stanici MUP je bilo cetnika, u opstinskim i republickim organima su imali vlast...kako bi ti to uradio ?
Pored Zgonjanina, KOS-a i JNA, koji su sasvim legalno djelovali sirom BiH, imas Abdica i slicne. Sjecas se one snimke Spegelja ? Da je Izetbegovic tada uradio nesto slicno, Abdic bi bio u stanju to snimiti i proslijediti KOS-u. A onda taj snimak kako Izetbegovic dogovara kupovinu oruzja, puste tokom dnevnika TVSA. Pa Bosnjaci bi ga do jutra umlatili i BiH bi nestala u roku od godinu dana.
Maraschino

#204 Re: Kutiljerov plan

Post by Maraschino »

pojedinac wrote:
muha_sa wrote:zaista ne kontam sta se zeli postic s ovim temama--sta bi bilo da je bilo :? :-)
Jel to zelite da necistu savjest saperete :? tesko ce to uspjet bez katarze i razgovora sam sa sobom :D
Alija napiso islamsku deklaraciju--pa sta :?
Jel to razlog da se na pragu dvadeset prvog vijeka urade najstrasniji zlocini poslije drugog svjetskog rata :?
Jel to razlog da dojucerasnji prijatelji i komsije oforme konc-logore i u njih zatvore dojucersnje kumove,jarane,prijatelje i komsije :?
jel to razlog da se pobije i pokolje blizu 100.000. nevinih ljudi. :?
Jel to razlog da se protjera milion ljudi sa svog praga :?
jel to razlog za nevidjenu pljacku svog komsiluka :?
jel to razlog da se Sarajevo drzi 1500. dana u opsadi i svakodnevno na njega baca hiljade granata :?
jel to razlog da se u sarajevu ubije 10.000. civila od toga oko 1700.djece.
jel to razlog da se unisti i zapale Vijecnica-Posta-Zetra- :?
Jel to razlog za sistematska silovanja djevojcica,djevojaka i zena :?
jel to razlog da se genocid pocini :?

Dajte--vi branioci agresora i njihovih pomagaca prestanite nam solit rane :-)
Pokusajte malo porazgovarat sami sa sobom---postavite ova i slicna pitanja i dobro razmislite prije neg krenete u odbranu neodbranjivog.

Da--ne pada mi na pamet da izigravam branioca lika i djela Alije I.---sto se mene tice bolje bi mu bilo da je bio predsjednik "Merhameta" al........
Da ponovim--vi koji ne znate sta znaci da vam rokne pod prozor---da je na celu predsjednistva bio Tom Jons ovo bi se desilo sto se desilo --samo ne znam kakav bi ishod bio.

Hajte vi kod nas na Bez Cenzure--u kafanu kod zooma da se zajebajemo jer ovo-sta bi bilo da je bilo ostavite Haziri i njenim jal kasikama jal viljuskama.
@muha_sa jedno veliko :thumbup:
muha_sa wrote:---da je na celu predsjednistva bio Tom Jons ovo bi se desilo sto se desilo --samo ne znam kakav bi ishod bio. .......
Ovo ko do sada nije shvatio ili je agresor sam ili njegov sluga ili ludo naivan. Neke druge opcije nema.

za obojicu :thumbup:

plus dupla na moj trosak :D
hawkeye

#205 Re: Kutiljerov plan

Post by hawkeye »

Ja ne mogu vjerovati da neki još i dalje nakon tolikih dokaza vjeruju da je Alijin potpis na Kutiljerove principe mogao spriječiti rat, a posebno nakon izvještaja sa suđenja Krajišniku koje sam podastrao. Pojedini od vas stalno zaboravljaju da je srpska politika u to vrijeme bila megalomanska i da ako pristaneš na neki njihov prijedlog, ako im pružiš neki ustupak, oni traže još. Ako im daš prst, oni traže cijelu ruku.

E sad historijski sporazum lansiran od Zulfikarpašića i Filipovića prije toga je nešto drugo. Ali i da se pristalo na njega pitanje je kakav bi status BiH imala u toj krnjoj Jugoslaviji. Pa svima je jasno da to više ne bi bila ona Jugoslavija kakva je dotad postojala, već staljinističko-četnička Miloševićevsko-Šešeljevska Jugoslavija u kojoj bi velikosrbi dominirali. Ne treba zaboraviti (utvrđeno je u presudi Krajišniku) da su JNA, srbijanski MUP i DB još od februara 1991. počeli naoružavat srpsko stanovništvo u BiH, zatim da su još u aprilu 1991. proglašene brojne srpske autonomne oblasti širom BiH, da se Karadžić u presretnutim razgovorima još krajem ljeta 1991. hvalio da centralne vlasti u Sarajevu nemaju kontrolu nad 66% BiH itd, da je bujao srpski nacionalizam, da su se širom BiH održavali četnički mitinzi, da su na većinski srpskim područjima već učestalo kršena ljudska prava nesrpskog stanovništva (bilo je i ubojstava), itd, itd...

Osim toga da je BiH ostala u toj i takvoj Juglosavliji, opet je pitanje bil se time spriječio rat u njoj. Čitajući neke knjige objavljene poslije rata - iskrene ispovijesti Miloševićevih bliskih ratnih suradnika Veljka Kadijevića i Borislava Jovića, vjerovatno ne bi. Samo bi u tom slučaju to bio građanski rat u kojem bi srpska strana imala legalnu poziciju.

Ne treba zaboraviti ni na haaško svjedočenje Milana Babića, predsjednika SDS-a u Hrvatskoj koji je na suđenju Miloševiću svjedočio da su on, Karadžić i Milošević u ljeto 1991. vodili razgovor u Slobinom kabinetu u Beogradu u kojem je Karadžić u prisustvu Slobe rekao da će "kada dođe vrijeme, satjerati Muslimane u doline rijeka".

Dalje, da je BiH ostala u toj i takvoj Jugoslaviji najvjerovatnije bi došlo do rata i zbog pobune Hrvata, koju su u tom slučaju najavljivali i probosanski hrvatski političari poput Kljujića i Komšića.

Itd, itd... Dakle, da su se i Zulfikarpašić i Filipović poslušali i da smo ostali u robovlasničkom odnosu prema velikosrbima, opet je pitanje bi li se rat izbjegao.
1gorstak

#206 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

karljos wrote: bla bla bla
Ne preskaci. Prvo odgovori sta bi sa (vec proglasenom) Herceg Bosnom.
1gorstak

#207 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

Maraschino wrote:
1gorstak wrote:
letacina wrote:Mislim psiho-fizički! Svjesnošću da će biti rat, protiv koga moraš ratovati, šta ti agresor sprema i da ti je kao običnom čovjeku kalašnjikov ostao jedino sredstvo komuniciranj
Kakve gluposti. Masa je galamila NECEMO RAT, a da je Izetbegovic rekao: "Ljudi, htjeli vi rat ili ne, rat dolazi i trebate se spremiti", Bosnjaci bi ga, kao huskaca na rat, za desnu nogu objesili o banderu, glavu i lijevu se nogu ne bi nikad naslo. Ne zaboravi da su Bosnjaci izabrali Abdica, Izetbegovic je bio anonimus koji je imao povjerenje uskog kruga ljudi. Filipovic bi se, nakon hapsenja ili likvidacije Izetbegovica (od strane Bosnjaka), nametnuo kao lider, potpisao vazalski odnos sa Beogradom i Bosna bi saptom pala. A pod Tudjmanovom sapom, i Hercegovina.

Izetbegovic nije mogao pripremiti narod za rat jer narod nije htio rat.

@1gorstak,

ne trosi vrijeme uzalud na ove ''generale posle bitke''

sve sti pises uvijek imas :thumbup:
Ma nije to zbog njih :) To je vise moja sebicnost, dajem svoj mali doprinos na najposjecenijem forumu u BiH, kako bi se uspostavilo dijalog a razbucalo lazi. Javljam se jer bih se osjecao lose kada ovo sve zavrsi (i ako pobjedimo i ako izgubimo), a da nisam dao sve od sebe. Zlo buja kad posteni stoje po strani.
Bosnolog

#208 Re: Kutiljerov plan

Post by Bosnolog »

Treskavica wrote:Jugoslavija je prestala da postoji prije nego sto je pripucalo u Sloveniji, JNA je po citavoj Srbiji skinula petokrake i i stavila cirilicna slova umjesto iste. Sva srpska stampa je brujala o stvaranju velike Srbije, cetnici su setali u uniformama pocevsi od utakmica itd. Ja sam licno dobijao pisma iz Beograda a stanovao u Splitu, na istim je pored Split pisano zapadna Srbija.
Kada je Slovenija priznata onda je i YU prestala da postoji. Priznanjem Hrvatske "JNA" ravna sa zemljom selo Ravno na teritoriji RBiH.
Sva vojska iz Slovenije i Hrvatske je bila smjestena na teritoriji RBiH koja je cekala naredbu o novom klanju. Poznati su transporti banana ili izivljavanja rezervista iz Srbije i Crne Gore sa kokardama na kapama kako po Sarajevu tako i po Hercegovini.

Greska je bila samo sto smo bili do bola naivni, pa se nismo odmah digli cim je u Sloveniji i Hrvatskoj pripucalo.
:thumbup: sve tacno i istinito,sto si napisao a ovi sto vide problem u drigima pravdajuci velikosrpski plan su ili neinformisani ili nedobronamjerni,.....Gresaka je bilo svakako u procjeni i pripremi za odbranu BiH a najveca nesreca je bila neosvijscenost i naivnost gradana onim sto je slijedilo ali su okolnosti bile slozene i za BiH gotovo bezizlazne u vrijeme gvozdenih kandzi velikosrpskog zla.Kutiljerov plan je bio samo pokusaj legalizacije i pravdanja velikosrpske agresije i unistenja BiH.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#209 Re: Kutiljerov plan

Post by Priorat »

karljos wrote:izetbegovic je bio anonimus do osnivanja sda, a onda najpopularniji lider bez premca kod bosnjaka.

bio sam na sda predizbornim skupovima kad su govorili abdic i izetbegovic. abdic je pricao o ekonomiji i niko ga nije slusao a izebegovic o nacionalnim pitanjima i masa je bila euforicna. uprkos vecem broju glasova abdic nije imao ni izbliza taj autoritet, o politickim odlukama i uticaju u stranci da ne pricamo.

da, rat se mogao izbjeci prvo putem takozvanog "istorijskog dogovora" izmedju filipobica i zulfikarpasica sa milosevicem i karadzicem a onda putem kutiljerovog plana, ali nije bilo volje za tim.

cuj bosna bi saptom pala. bosna bi samo ostala u okviru federacije neko vrijeme kao i crna gora i to je sve.

nikada, srpski narod (u bosni) se spremao godinama na ovaj trenutak!! ja razumijem da hoce svi komad bih ali ja nemogu da razumijem cemu tolika brutalnost? jedan normalni ljudski um nemoze da bude toliko spontan da u tom momentu dodje na tu ideju da bude tako strasno brutalan. kroz toliku kolicinu brutalnosti koja je pocinjena od srpskog naroda (u mnoo gradova istocna bosna cijela, prijedor, kozarac, bos novi, sanski most, bijeljina, brcko itd)se vidjelo da je to godinama planirano! ok, isplanirano ali cemu tolika brutalnost i mrznja!! to nerazumijem nikako!!
1gorstak

#210 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

Priorat wrote:....ja razumijem da hoce svi komad bih ali ja nemogu da razumijem cemu tolika brutalnost? jedan normalni ljudski um nemoze da bude toliko spontan da u tom momentu dodje na tu ideju da bude tako strasno brutalan....
Par godina nakon rata sam citao moguce objasnjenje; tim obimom zlocina, silovanjima i bacanjem zaklanih ljudi sa mostova se vlastiti, srpski narod trebalo sokirati i paralizovati. Poistovjetiti srpsko politicko organizovanje sa zlocinima do te mjere da se iza srpskog naroda ne ostavlja most prema suzivotu.

To je bio taj strah Krajisnika i Karadzica, taj strah od ponovne mogucnosti suzivota : "Vjerujte da bi najveća tragedija bili kada bi Muslimani prihvatili sada da žive sa nama skupa. Vidjeli ste kako se utrpavaju Hrvatima, (da) Hrvati neće, mi bi izgubili državu. Ja samo to ne bih prihvatio, a prihvatio bih manji procenat nego što sada imamo da mi ostanemo odvojeni i da imamo svoju državu da ne budemo sa Muslimanima." (Krajisnik 1994)

Samo u prvih pet mjeseci rata je ubijeno 46,41 % od ukupnog broja zrtava. A cilj je bio jednostavan; ubiti volju za suzivotom, paralizovati svoje, izazvati mrznju kod drugih.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#211 Re: Kutiljerov plan

Post by Priorat »

1gorstak wrote:
Priorat wrote:....ja razumijem da hoce svi komad bih ali ja nemogu da razumijem cemu tolika brutalnost? jedan normalni ljudski um nemoze da bude toliko spontan da u tom momentu dodje na tu ideju da bude tako strasno brutalan....
Par godina nakon rata sam citao moguce objasnjenje; tim obimom zlocina, silovanjima i bacanjem zaklanih ljudi sa mostova se vlastiti, srpski narod trebalo sokirati i paralizovati. Poistovjetiti srpsko politicko organizovanje sa zlocinima do te mjere da se iza srpskog naroda ne ostavlja most prema suzivotu.

To je bio taj strah Krajisnika i Karadzica, taj strah od ponovne mogucnosti suzivota : "Vjerujte da bi najveća tragedija bili kada bi Muslimani prihvatili sada da žive sa nama skupa. Vidjeli ste kako se utrpavaju Hrvatima, (da) Hrvati neće, mi bi izgubili državu. Ja samo to ne bih prihvatio, a prihvatio bih manji procenat nego što sada imamo da mi ostanemo odvojeni i da imamo svoju državu da ne budemo sa Muslimanima." (Krajisnik 1994)

Samo u prvih pet mjeseci rata je ubijeno 46,41 % od ukupnog broja zrtava. A cilj je bio jednostavan; ubiti volju za suzivotom, paralizovati svoje, izazvati mrznju kod drugih.

to je to bolesno o cemu ja pricaj... jbt pa dole u somaliji ona plemena nisu toliki zlocin pocinili. nikad mi to nece biti 100% jasno.
hercegovac_pravi

#212 Re: Kutiljerov plan

Post by hercegovac_pravi »

Pošto je očigledno da "branitelji" famoznog Kutiljerovog plana ne odustaju od svoje teze po kojoj je povlačenje potpisa sa ovog plana "okidač" rata u BiH, samo da ponovim ono što je već dokazano na ovoj temi.
- Dakle, Kutiljerov plan NIKADA nije bio potpisan, tako da se nepostojeći potpis nije mogao povući. Jedino o čemu je postojao (naglašavam postojao) usaglašen stav, u pogledu ovog plana, su bila NAČELA plana a nikako plan.

- Za sve pojedince koji još žive u iluzijama (slučajnim ili namjernem nebitno je) da je rat mogao biti izbjegnut, imam par pitanja koja sam već postavio na početku teme, ali evo samo da ih ponovim.

- Sredinom septembra, pa sve do kraja novembra 1991 godine SDS kreira "srpske autonomne oblasti" koje djeluju nezavisno od legalnih institucija u Sarajevu u kome su još uvijek sijedili leglano izabrani predstavnici Srpskog naroda.Ukoliko je vaša tvrdnja o "početku rata" ispravna, kako objašnjavate ove akcije Srpskog rukovodstva, poduzete mjesecima prije spominjanja Kutiljerovog plana?
- Srpski referendum na kome su Srbi glasali za priključenje OSTATCIMA tadašnje Jugoslavije se održao 9. Novembra i 10. Novembra 1991. Kakvo objašnjenje možete pružiti povodom ovog "referenduma" ?
- 9. Januara 1992 godine proglašava se "Srpska Republika Bosna i Hercegovina". Kako gledate na teritorijalno cijepanje RBiH od strane Srpskog rukovodstva, 2 mjeseca prije održavanja referenduma o nezavisnosti tadašnje RBiH?
Referendum o nezavisnosti BiH je proveden 29 Februara i 1 Marta 1992 godine.

Iz svega ovog gore postavljenog, jasno se vidi da zastupate tezu koja nema nikakve veze sa stvarnim razvojem događaja u tom periodu.
muha_sa

#213 Re: Kutiljerov plan

Post by muha_sa »

Priorat wrote:o

nikada, srpski narod (u bosni) se spremao godinama na ovaj trenutak!! ja razumijem da hoce svi komad bih ali ja nemogu da razumijem cemu tolika brutalnost? jedan normalni ljudski um nemoze da bude toliko spontan da u tom momentu dodje na tu ideju da bude tako strasno brutalan. kroz toliku kolicinu brutalnosti koja je pocinjena od srpskog naroda (u mnoo gradova istocna bosna cijela, prijedor, kozarac, bos novi, sanski most, bijeljina, brcko itd)se vidjelo da je to godinama planirano! ok, isplanirano ali cemu tolika brutalnost i mrznja!! to nerazumijem nikako!!
:thumbup:
to je pitanje svih pitanja---cesto o tome razmisljam al moj mozak nije toliko razvijen da bih mogo skontat te zvjerske porive i postupke :-)
kako skontat da neko-na pragu dvadeset prvog vijeka--u srcu jebene Evrope moze i pocet ratovat a kamli ovakve zlocine pocinit :-) i jos se ponosit istim.
kako skontat da se neko ponosi genocidnom tvorevinom u cijim temeljima je preko 300.( tristo ) masovnih grobnica.
kako skontat da se neko ponosi i punih usta prica o genocidnoj tvorevini a da se ne upita kako je i na cemu nastala.
jos se upinju da dokazu kako je tamo neko drugi kriv sto su oni krenuli u krvavi pohod.
eto-neko probudi u njima zvjer :-)

kad bih se zlocinom ponosio bilo bi me stid pred samim sobom :-)
nedo mi bog da moj promil mozga opravdava zlocin u Grabovici il na "kazanima" :-)
fantom*

#214 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

1gorstak wrote:
Da nije bilo medjunarodnog priznanja, BiH ne bi uopste opstala, ni funkcionalna, ni nefunkcionalna, jednostavno bi se realizovao plan iz Karadjordjeva i to je to ....
i kao to bi trebalo zahvaliti tvom Alji
pa on je samo bio jedna u nizu DOMINO kockica, koje su se počele rušiti, Slovenija, Hrvatska Bosna, makedonija, kosovo, Crna Gora
ništa nije njegova zasluga što je Bosna postala nezavisna, bilo ko drugi bi to uradio, morao, jer je takav slijed događaja bio, čak šta više on je do podne mislio ostat u krnjoj YU, a od podne da se "otcjepii" :roll:
samo je pitanje, da li je zbog toga morao biti rat i da li ovoliko krvav, e to je zasluga Alje, što je bio OVOLIKO KRVAV i sa ovoliko bošnjačkih žrtava
fantom*

#215 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

letacina wrote:
Jednostavno, Karadžić se itekako pripremio za rat i razradio plan, jer se scenarij mogao naslutiti. Nažalost, Alija je bio taj koji nije mogao uvidjeti namjere zvaničnog Beograda i SDS-a i državu je potpuno nespremnu uveo u nezavisnost. Ponavljam još jednom tebi i ostalim koji nisu u stanju vidjeti metar ispred sebe: ALIJA JE POTPUNO NESPREMNU DRŽAVU ODVEO U NEZAVISNOST, što je Karadžiću sjelo kao na volej. Na to ja sve vrijeme pokušavam ukazati, ali osim etekiterianja da sam četnik ( :lol: ) i strani element koji se predstavlja kao Bošnjak razuman odgovor nisam dobio. Jedino sam dobio odgovore tipa tvog: Mi smo na to imali pravo, da nismo tad proglasili nezavisnost ne bismo nikad, znaš li ti da je izvršen genocid, itd.... Sve stoji naravno, ali da li to umanjuje činjenicu da je Alija vodio katastrofalnu politiku?
ma pusti bolan ove što misle do podne jedno a od podne drugo
ko god "dira" njihovog Alju, to je četnik
jer njihov Aljo je njih uhljebio !! makar bio i kriv što je IZGUBIO RAT i što je njegovim ili njegovih saradnika, glupim i političkim i vojnim potezima toliki svijet izginuo
fantom*

#216 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

pojedinac wrote:

NETAČNO !!!!!!!!!!

srbi su bili zadovoljni sa podejlom na kantone
NISU HTJELI DA IM komanduje i pametujeAljo što se selama
dakle sa podjeljenom Bosnom na kantone oni su zadovoljili svoj politički cilj i VJEROVATNOĆOM OD 95 %
NE BI UŠLU U RAT
u rat su ušli da izbore autononmost na bilo koji način, što ostavriše i dobiše MAXIMALNU, imaju republiku !!!!1
dallton

#217 Re: Kutiljerov plan

Post by dallton »

@fantom vec spadas u jednu od kategorija koje je @muha gore naveo
1gorstak

#218 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

fantom* wrote:
1gorstak wrote:Da nije bilo medjunarodnog priznanja, BiH ne bi uopste opstala, ni funkcionalna, ni nefunkcionalna, jednostavno bi se realizovao plan iz Karadjordjeva i to je to ....
i kao to bi trebalo zahvaliti tvom Alji
pa on je samo bio jedna u nizu DOMINO kockica, koje su se počele rušiti, Slovenija, Hrvatska Bosna, makedonija, kosovo, Crna Gora
ništa nije njegova zasluga što je Bosna postala nezavisna, bilo ko drugi bi to uradio, morao, jer je takav slijed događaja bio
Nije tacno.

http://www.nezavisne.com/kolumne/vijest ... razum.html
1gorstak

#219 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

fantom* wrote:NETAČNO !!!!!!!!!!

1. Milosevic je predlagao Izetbegovicu da bude predsjednik Jugoslavije u zamjenu za lojalnost Sarajeva Beogradu. Znaci nije bio problem to sto je Izetbegovic vodio, nego to sto Izetbegovic nije vodio kao beogradska marioneta

2. Karadzic je manijakalni ubica koji ne bi ispostovao potpisano (cak i da jesu dogovorene teritorije tih kantona, a nisu). Covjeku koji je odgovoran za genocid, ti vjerujes na rijec, iako je dokazano da je velikosrpski faktor od pocetka imao sasvim druge planove...

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 8054&kat=6
muha_sa

#220 Re: Kutiljerov plan

Post by muha_sa »

1gorstak :-) nemoj argumentima tak ti boga :D
bolje ono--reko Risto Djogo-rekla Milijana Baletic--reko Guzina--reko Bozanic.
jos kad to kazu politicari i kompletno vojno i civilno rukovodstvo koje truhne po bjelosvjetskim murijama il cekaju da odu u muriju :-) eeee,to je istina--jebes argumente :D
fantom*

#221 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

1gorstak wrote:

1. Milosevic je predlagao Izetbegovicu da bude predsjednik Jugoslavije u zamjenu za lojalnost Sarajeva Beogradu. Znaci nije bio problem to sto je Izetbegovic vodio, nego to sto Izetbegovic nije vodio kao beogradska marioneta

2. Karadzic je manijakalni ubica koji ne bi ispostovao potpisano (cak i da jesu dogovorene teritorije tih kantona, a nisu). Covjeku koji je odgovoran za genocid, ti vjerujes na rijec, iako je dokazano da je velikosrpski faktor od pocetka imao sasvim druge planove...

1-pričaš o vremenu prije srpskog pristanka na podjelu Bosne, kad su nevoljko postali svjesni da je NEZAVISNOST Bosne neminovnost i sa time su bili načisto, ali nisu HTJELI UNITARNE BOSNE
2.to je tvoje nagađanje ??
kakve je imao planove velikosrpski faktor ??
1gorstak

#222 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

fantom* wrote:
1gorstak wrote:

1-pričaš o vremenu prije srpskog pristanka na podjelu Bosne, kad su nevoljko postali svjesni da je NEZAVISNOST Bosne neminovnost i sa time su bili načisto, ali nisu HTJELI UNITARNE BOSNE
2.to je tvoje nagađanje ??
kakve je imao planove velikosrpski faktor ??
1. ne pricam, informisi se. Izetbegovicu je nudjeno mjesto na celu Jugoslavije
2. nije nagadjanje, jesi li otvorio link ?

I zasto si ignorisao Filipovicevu kolumnu o "Istorijskom sporazumu" ?
fantom*

#223 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

1gorstak wrote: 1. ne pricam, informisi se. Izetbegovicu je nudjeno mjesto na celu Jugoslavije

haloooooooooooo
kakva jugoslavije, već je bila GOTOVA STVAR, BOSNA POSTAJE NEZAVISNA,samo je pitanje d ali će ostati unitarna ili će se podijeliti na kantone
april je 1992.godine LISABON haloooooooooo!!!!!!!!!!!!
2.jesi li ti vidovnjak
1gorstak

#224 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

fantom* wrote:
1gorstak wrote: 1. ne pricam, informisi se. Izetbegovicu je nudjeno mjesto na celu Jugoslavije

haloooooooooooo
kakva jugoslavije, već je bila GOTOVA STVAR, BOSNA POSTAJE NEZAVISNA,samo je pitanje d ali će ostati unitarna ili će se podijeliti na kantone
2.jesi li ti vidovnjak
1. ponovo, ti tvrdis da se nije htjelo Izetbegovicevo vodjstvo, a ja sam ti objasnio da to nije bila smetnja, nego da mu je Milosevic cak nudio mjesto na celu Jugoslavije

2. "Suprotno Krajišnikovim aktuelnim tvrdnjama da je rukovodstvo SDS-a prihvatilo nezavisnu BiH, Karadžić je u februaru 1995. godine na sednici Skupštine RS rekao da vrh SDS-a nikada nije prihvatao BiH kao državu, čak ni pre početka rata u vreme razgovora o Kutiljerovom planu. Pristajali su "eventualno na konfederaciju država", a krajnji cilj im je bilo ujedinjenje sa Srbijom."

I ponovo, zasto si ignorisao Filipovicevu kolumnu o "Istorijskom sporazumu" ?
fantom*

#225 Re: Kutiljerov plan

Post by fantom* »

1gorstak wrote:
fantom* wrote:

haloooooooooooo
2.jesi li ti vidovnjak
1. ponovo, ti tvrdis da se nije htjelo Izetbegovicevo vodjstvo, a ja sam ti objasnio da to nije bila smetnja, nego da mu je Milosevic cak nudio mjesto na celu Jugoslavije

2. "Suprotno Krajišnikovim aktuelnim tvrdnjama da je rukovodstvo SDS-a prihvatilo nezavisnu BiH, Karadžić je u februaru 1995. godine na sednici Skupštine RS rekao da vrh SDS-a nikada nije prihvatao BiH kao državu, čak ni pre početka rata u vreme razgovora o Kutiljerovom planu. Pristajali su "eventualno na konfederaciju država", a krajnji cilj im je bilo ujedinjenje sa Srbijom."

I ponovo, zasto si ignorisao Filipovicevu kolumnu o "Istorijskom sporazumu" ?
1.haloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
kakva više jugolsavija i milošević u aprilu 1992.god GOVORI SE O UNUTRAŠNJEM UREĐENJU VEĆ NEZAVISNE BOSNE
Aljo je čak u Lisabonu načelno prisato da bi ga neko "nasavjetovao" u SA da onda odbije
2.zašto su onda prihvatili podjelu na kantone, tj. lisan+bonski sporazun
nešto ti ne kontaš..ALJO JE TAJ KOJI NIJE PRISTAO
karadžić i Boban JESU !!!!!!

2jebo filipovića, ko je on i kakav je uticaj imao...NIKO I NIŠTA
Post Reply