Nisu više samo Romi problem, ovo je generalni problem našeg društva. Prosjaci više ne izgledaju kao prosjaci, njihove metode su sada suptilnije, ali, na žalost, gotovo uvijek se koriste djecom kao mamcem za potencijalne mušterije.
Helem, jučer krenem kroz Ilijaš prema Semizovcu kad u Ilijašu čovjek stopa sa malim djetetom. Iako nemam običaj da stajem, jer otprilike znam kako ide ta priča, ovaj put stanem jer mi je bilo žao djeteta da se prži na 35C. Uđu u auto i ide normalna priča, u jednom momentu počinje čovjek pričati o tome da ide u bolnicu drugom djetetu od 12 mjeseci (ja imam sina godina kao što je njegov sin i kćerkicu godina kao i njegova kćerkica - stvarna ili izmišljena), kako je problem u Sarajevu jer je iz drugog kantona (kao, iz Breze je), nema posla, radio kao nadničar ali sad ni toga nema, vadi neke recepte za lijekove za malu, kao 48 KM to košta, on nema para bla, bla.
Odmah sam sumnjao o čemu se radi ali počinje me gristi savjest jer ja svojoj djeci kupujem igračke te vrijednosti, moja djeca se ne moraju pržiti na 35C kada idu u Sarajevo, vidim kod čovjeka suze u očima

Kada sam mu stao u Semizovcu, fino otvorim novčanik, dam mu 50 KM, neka kupi te lijekove.
Navečer se vratim i pričam sa suprugom a ona kasnije sa svojim bratom i tako saznamo da je kod tog čovjeka to dijete već bolesno punih 5 godina

, dakle uvijek ista priča, a čovjek je glumac samo takav: suza suzu goni, što bi reklo. Nije meni žao tih 50 KM, samo mi je žao što sam ih dao na pogrešno mjesto, pa eto, za primjer drugima. Dotični se predstavlja kao Medžid iz Breze, dijete koje je sa njim ima nekih 6-7 godina, on ima nekih 40-45 i sasvim pristojno izgledaju.
Dakle, vezano za osnovnu temu, danas djecu ne koriste samo Romi, iako oni u tome prednjače, ima i regularnih Bosanaca kojima krampa ili lopata nisu dovoljno dobri pa do novca za život dolaze na način da svoju djecu koriste u svrhe prosjačenja. Nauk svima: jako puno prosjaka danas ima i među stoperima i kada nekom stanete i čim krene socijalu, znajte da mu je to posao i odmah gnjidu istjerajte napolje.