Prijava patenta: Ćevapčići
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#201 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
danas sam jeo ćevape nad ćevapima: hrana za Manitua. Indijansko-Bosanska receptura.Meso od buffala. Indijanac pravio svom Bjelom Bratu u čast.
- Toto
#202 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Sedam godina kaka je rahmetli @pipidugadevetka otvorio ovu temu pokteće se ovaj pilot fest.
Studenti svaka čast!
Očitali ste lekciju ćevapćijskom esnafu a i privrednoj komori.
Samo: izabrali ste najgori moguci datum?
Studenti svaka čast!
Očitali ste lekciju ćevapćijskom esnafu a i privrednoj komori.
Samo: izabrali ste najgori moguci datum?
zunazu wrote:
- Toto
#203 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
I kako bi na SĆF?
- arnes_king
#204 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Nego sta bi? Da li je iko zastitio ove proizvode? Vidim u Austriji da se vec na veliko prodaju "Austrijski Ćevapčići"
A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
- zunazu
#205 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Kakav trol.arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
- Toto
#206 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Trebo je reć da je king, pa da mu naprave kraljevski furdenjak.zunazu wrote:Kakav trol.arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
- arnes_king
#207 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...zunazu wrote:Kakav trol.arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
- Toto
#208 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
To je "turistički" ćevap. Njima možeš i od mljevene škebe ćevap pravit.arnes_king wrote:Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...zunazu wrote:Kakav trol.arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
- zunazu
#209 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Prvo, nisu mini ćevapćići, to zavisi od ćevabdžinice, a i treba znati da nešto što se napravi u veličini kobasice nije ćevap.arnes_king wrote:Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim?
Drugo, ćevap na ulju, ako si to mislio pod kućnu varijantu, ne može biti isto što i ćevap sa roštilja. To je prosto nemoguće.
Opet kažem, ćevap veličine kobasice nije ćevap.arnes_king wrote:A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Osim toga, nije normalno pojesti cijeli somun uz 10 ćevapa. Meso se inače jede uz malo hljeba, a ćevape koji čak i sadrže hljeb u sebi je suludo jesti uz toliko peciva, osim ako hoćeš brzo doći do srčanih smetnji pa onda ćevape nećeš jesti nikako. Pojedem i ja nekad cijeli somun, ne kažem, ali pola je mjera za 10 ćevapa i tako preferiram.
PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:
-
moonca
#210 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Cevap ne bi trebao sadrzati hljeb.Osim toga, nije normalno pojesti cijeli somun uz 10 ćevapa. Meso se inače jede uz malo hljeba, a ćevape koji čak i sadrže hljeb u sebi je suludo jesti uz toliko peciva, osim ako hoćeš brzo doći do srčanih smetnji pa onda ćevape nećeš jesti nikako. Pojedem i ja nekad cijeli somun, ne kažem, ali pola je mjera za 10 ćevapa i tako preferiram.
Od dva zla , mozda je bolje jesti cijeli somun sa 5 cevapa, s obzirom sta vise stete mogu nanijeti pojedini sastojci.
Za meso mi je problem kolicina hormona koja se daje za brzi uzgoj goveceta.
- Toto
#211 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Molim te da ne vrijeđaš ćevap. To je grupa jela i ovo časno ime nosi oko 150 jela, gdje su oni od mljevenog mesa najgoreg kvaliteta.zunazu wrote:Prvo, nisu mini ćevapćići, to zavisi od ćevabdžinice, a i treba znati da nešto što se napravi u veličini kobasice nije ćevap.arnes_king wrote:Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim?
Drugo, ćevap na ulju, ako si to mislio pod kućnu varijantu, ne može biti isto što i ćevap sa roštilja. To je prosto nemoguće.Opet kažem, ćevap veličine kobasice nije ćevap.arnes_king wrote:A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Osim toga, nije normalno pojesti cijeli somun uz 10 ćevapa. Meso se inače jede uz malo hljeba, a ćevape koji čak i sadrže hljeb u sebi je suludo jesti uz toliko peciva, osim ako hoćeš brzo doći do srčanih smetnji pa onda ćevape nećeš jesti nikako. Pojedem i ja nekad cijeli somun, ne kažem, ali pola je mjera za 10 ćevapa i tako preferiram.
PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:
tobe jarabizunazu wrote: ćevap na ulju
ćuuuuj?zunazu wrote: nije normalno pojesti cijeli somun
tobe jarabizunazu wrote: ćevape koji čak i sadrže hljeb
zunazu wrote: hoćeš brzo doći do srčanih smetnji
Ćetri ćevabĐije na cijelom festu..više ih ima na Ćevljanovićima...zunazu wrote: PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:
Last edited by Toto on 28/10/2017 00:34, edited 1 time in total.
- zunazu
#214 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Blah, blah, blah...Toto wrote:Molim te da ne vrijeđaš ćevap. To je grupa jela i ovo časno ime nosi oko 150 jela, gdje su oni od mljevenog mesa najgoreg kvaliteta.
tobe jarabi
ćuuuuj?
tobe jarabi
Ćetri ćevabĐije na cijelom festu..više ih ima na Ćevljanovićima...
- zunazu
#215 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Ja opet nikad u životu ne vidjeh da neko nešto prži na ringli, bez tave ili neke druge podloge.jOFLA wrote:Ako misliš na tavi i biljnom ulju, pa ne može naravno biti isto, ali nikad nisam vidio da neko u kući prži ćevapčiće u tavi na ulju. Ono što se barem nekad radilo, prije rata, kad su kiše i zima pa se ne može raspaliti roštilj, je pržiti ćevapčiće na ringli, plati šporeta. To i sada radimo.
- Toto
#216 Re: Prijava patenta: Ćevapčići
Nemoguće je porediti industrijsku, zanatsku/ugostiteljsku i kućnu verziju bilo kojeg jela, pa tako i ćevapčića. Kod nas ne postoji standardizacija, tipizacija i unifikacija. To je loše sa stanovište masovne proizvodnje, ali dobro kod unikatne i maloserijske proizvodnje. Mi za svijetom "kasnimo" za jednu tehnološku generaciju.Na, našu,sreću gastronomija se vraća u prošlost (vintage/retro style namirnica i hrane). Divlja priroda i domaća hrana, organskog porijekla, postaju vrijedan turistički proizvod.arnes_king wrote: Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...