Prijava patenta: Ćevapčići

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#201 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

danas sam jeo ćevape nad ćevapima: hrana za Manitua. Indijansko-Bosanska receptura.Meso od buffala. Indijanac pravio svom Bjelom Bratu u čast.
Toto

#202 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Sedam godina kaka je rahmetli @pipidugadevetka otvorio ovu temu pokteće se ovaj pilot fest.
Studenti svaka čast!
Očitali ste lekciju ćevapćijskom esnafu a i privrednoj komori.
Samo: izabrali ste najgori moguci datum?

zunazu wrote:
Toto

#203 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

I kako bi na SĆF?
arnes_king

#204 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by arnes_king »

Nego sta bi? Da li je iko zastitio ove proizvode? Vidim u Austriji da se vec na veliko prodaju "Austrijski Ćevapčići" :-) :-)

A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
zunazu

#205 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by zunazu »

arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
Kakav trol. :lol:
Toto

#206 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

zunazu wrote:
arnes_king wrote:A ne znam zasto svi hvale Sarajevske cevape, ja ih nikada nisam pojeo da su bilo iznad prosjeka.
Trebo je reć da je king, pa da mu naprave kraljevski furdenjak.
arnes_king

#207 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by arnes_king »

zunazu wrote:
Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Toto

#208 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

arnes_king wrote:
zunazu wrote:
Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
To je "turistički" ćevap. Njima možeš i od mljevene škebe ćevap pravit.
zunazu

#209 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by zunazu »

arnes_king wrote:Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim?
Prvo, nisu mini ćevapćići, to zavisi od ćevabdžinice, a i treba znati da nešto što se napravi u veličini kobasice nije ćevap.

Drugo, ćevap na ulju, ako si to mislio pod kućnu varijantu, ne može biti isto što i ćevap sa roštilja. To je prosto nemoguće.
arnes_king wrote:A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Opet kažem, ćevap veličine kobasice nije ćevap.

Osim toga, nije normalno pojesti cijeli somun uz 10 ćevapa. Meso se inače jede uz malo hljeba, a ćevape koji čak i sadrže hljeb u sebi je suludo jesti uz toliko peciva, osim ako hoćeš brzo doći do srčanih smetnji pa onda ćevape nećeš jesti nikako. Pojedem i ja nekad cijeli somun, ne kažem, ali pola je mjera za 10 ćevapa i tako preferiram.

PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:

moonca

#210 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by moonca »

Osim toga, nije normalno pojesti cijeli somun uz 10 ćevapa. Meso se inače jede uz malo hljeba, a ćevape koji čak i sadrže hljeb u sebi je suludo jesti uz toliko peciva, osim ako hoćeš brzo doći do srčanih smetnji pa onda ćevape nećeš jesti nikako. Pojedem i ja nekad cijeli somun, ne kažem, ali pola je mjera za 10 ćevapa i tako preferiram.
Cevap ne bi trebao sadrzati hljeb.
Od dva zla , mozda je bolje jesti cijeli somun sa 5 cevapa, s obzirom sta vise stete mogu nanijeti pojedini sastojci.
Za meso mi je problem kolicina hormona koja se daje za brzi uzgoj goveceta. :-)
Toto

#211 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

zunazu wrote:
arnes_king wrote:Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim?
Prvo, nisu mini ćevapćići, to zavisi od ćevabdžinice, a i treba znati da nešto što se napravi u veličini kobasice nije ćevap.

Drugo, ćevap na ulju, ako si to mislio pod kućnu varijantu, ne može biti isto što i ćevap sa roštilja. To je prosto nemoguće.
arnes_king wrote:A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Opet kažem, ćevap veličine kobasice nije ćevap.

PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:

Molim te da ne vrijeđaš ćevap. To je grupa jela i ovo časno ime nosi oko 150 jela, gdje su oni od mljevenog mesa najgoreg kvaliteta.
zunazu wrote: ćevap na ulju
tobe jarabi
zunazu wrote: nije normalno pojesti cijeli somun
ćuuuuj?
zunazu wrote: ćevape koji čak i sadrže hljeb
tobe jarabi
zunazu wrote: hoćeš brzo doći do srčanih smetnji

zunazu wrote: PS: Ovaj gore link zamro, evo drugi:
Ćetri ćevabĐije na cijelom festu..više ih ima na Ćevljanovićima...
Last edited by Toto on 28/10/2017 00:34, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:14, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:14, edited 1 time in total.
zunazu

#214 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by zunazu »

Toto wrote:Molim te da ne vrijeđaš ćevap. To je grupa jela i ovo časno ime nosi oko 150 jela, gdje su oni od mljevenog mesa najgoreg kvaliteta.

tobe jarabi

ćuuuuj?

tobe jarabi

Ćetri ćevabĐije na cijelom festu..više ih ima na Ćevljanovićima...
Blah, blah, blah...
zunazu

#215 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by zunazu »

jOFLA wrote:Ako misliš na tavi i biljnom ulju, pa ne može naravno biti isto, ali nikad nisam vidio da neko u kući prži ćevapčiće u tavi na ulju. Ono što se barem nekad radilo, prije rata, kad su kiše i zima pa se ne može raspaliti roštilj, je pržiti ćevapčiće na ringli, plati šporeta. To i sada radimo.
Ja opet nikad u životu ne vidjeh da neko nešto prži na ringli, bez tave ili neke druge podloge.
Toto

#216 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

arnes_king wrote: Zasto troll? Zato sto platim u Sarajevu 6-7 KM mini cevapcice (10kom) u pola lepine, koji nisu nista ukusniji od onih koje kuci sam spremim? A na drugim lokacijama 5KM u cijelu lepinu duplo veci i mnogo puta ukusniji cevapi...
Nemoguće je porediti industrijsku, zanatsku/ugostiteljsku i kućnu verziju bilo kojeg jela, pa tako i ćevapčića. Kod nas ne postoji standardizacija, tipizacija i unifikacija. To je loše sa stanovište masovne proizvodnje, ali dobro kod unikatne i maloserijske proizvodnje. Mi za svijetom "kasnimo" za jednu tehnološku generaciju.Na, našu,sreću gastronomija se vraća u prošlost (vintage/retro style namirnica i hrane). Divlja priroda i domaća hrana, organskog porijekla, postaju vrijedan turistički proizvod.
Post Reply