Zašto je Duška smijenjena?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
ultima_palabra

#201 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by ultima_palabra »

bailaor wrote:
Hipatija wrote:Ko se sjeća Duške Jurišić?V
rhunac “antijurišić” stava u federalnim medijima događa se kada Fahrudin Radončić, lider Stranke za bolju budućnost i vlasnik Dnevnog Avaza gostujući na programu sarajevskog Radija Kalman iznosi slijedeće:

“Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja radi taj posao. Nama je drago da je to jedini slučaj u zemljama regije da netko tko nije Srbin, tko nije Hrvat, tko nije, ne znam, Crnogorac može uređivati državni servis u zemlji u kojoj je pripadnik manjeg naroda. Ali ne možemo dozvoliti da ta osoba koja nije musliman ima ambiciju uredovati u našoj Islamskoj zajednici.”
Ja bih ti savjetovao da tu pricu o multi kulti pokusas malo propagirati u BL pa da vidimo da li ces se ziv izvuci.
On teško... ali sa tom šovinističkom pričom ti bi se mogao vrlo lako uklopiti ;-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#202 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by dr.gog »

pjegica wrote:A gdje je odjednom nestalo "Pošteno"?
Kažu da će na Alfu :D
simonese

#203 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by simonese »

dr.gog wrote:
pjegica wrote:A gdje je odjednom nestalo "Pošteno"?
Kažu da će na Alfu :D
Alfa Centauri?
Hipatija

#204 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

Postam sljedeći citat u ovoj temi, jer i smjenu Duške Jurišić vidim kao dio "udruženih i koordiniranih aktivnosti nacionalističkih centara" u razgradnji i podjeli BiH kao zajednice.
Udruženje BH novinari odbacuje kritike NUN-a RS
"Udruženje/udruga BH novinari danas je najodlučnije odbacilo svaku mogućnost utjecaja formiranja Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske na buduće djelovanje i opstanak bh. novinara. Udruženje BH novinari je registrirano kao udruženje građana - profesionalnih novinara i studenata žurnalistike, koji su individualnom voljom pristupili ovom udruženju, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Dodaje se da bh. novinari nisu, kako se to tvrdi, udruženje nastalo odlukama ranijih udruženja kao pravnih subjekata, već su asocijacija bazirana na pojedinačnom članstvu novinara koji su potpisivanjem pristupnice postali dio ovog udruženja.

Napominje se da su 2004. godine tri novinarska udruženja (Udruženje novinara Apel iz Mostara, Nezavisno udruženje novinara RS i Nezavisna unija profesionalnih novinara BiH) na svojim skupštinama donijela odluke o udruživanju u jedinstveno udruženje koje će funkcionirati kao multietnička i nepolitička asocijacija za zaštitu prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara na cijelom teritoriju BiH.

BH novinari su punih šest godina bili istrajni u borbi za ostvarivaje svojih ciljeva i nisu ni u jednom slučaju odstupili od svoje misije uprkos snažnim političkim pritiscima s različitih strana.

BH novinari s gnušanjem odbacuju sve neargumentirane kritike i laži iznesene na osnivačkoj skupštini NUNRS i obavještavaju javnost da su i predsjednik tog udruženja Dragan Jerinić i drugi njegovi članovi godinu dana ranije sami podržali i prihvatili informaciju o radu BH novinara s ocjenom kako će istrajati u zaštiti prava svih novinara i slobode medija u cijeloj BiH, vodeći se profesionalnim novinarskim ciljevima, ističe se u saopćenju. "
----
Ponovo se iniciraju i podstiču podjele i razdvajanja ( fudbal, evo sada novinari, a ko zna šta je sljedeće na redu).
pravaistina

#205 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by pravaistina »

Hoće li,kad su već sudovi u pitanju, preispitati na koji je način Džemal Šabić došao na mjesto direktora FTV. Svi znaju da je to kriminal jer je i konkurs falsifikovan. To je krivično djelo sa zaprečnom kaznom do 5 godina zatvora, a to je uradio tadašnji predsjednik UO RTV FBiH Slavo Kukić. Osim toga, treba preispitati prošlost navedenog kriminalca Šabića...Ima li pravne države
dezurni_ucenik

#206 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 13:34, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#207 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by StupskaBitanga »

CVIKERASH wrote:"U Prijedlogu unutrašnje organizacije RTV FBiH navodi se da dosadašnji Informativni program prestaje postojati, a ostali dosadašnji programi se transformišu u redakcije i to u redakciju Zabavnog programa, Dokumentarnog programa i Programa za djecu i mlade. "

Je li ovo sada znaci da npr nece vise biti 60 minuta?
60min će u Zabavni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo je sama potvrda kuda i u kojem smjeru ide FTV
dno dna
pravaistina

#208 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by pravaistina »

Zna se ko o iza svega na FTV stoji - bandit Slavo Kukić koji je postavio imbecile Jukića i Šabića da bi dalje pljačkao i reketirao. Neka neko provjeri koliko ovaj pljačkaš ima stanova u Zagrebu.
simonese

#209 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by simonese »

pravaistina wrote:Zna se ko o iza svega na FTV stoji - bandit Slavo Kukić koji je postavio imbecile Jukića i Šabića da bi dalje pljačkao i reketirao. Neka neko provjeri koliko ovaj pljačkaš ima stanova u Zagrebu.

dva stana u Zagrebu na Kajzerici, vikendica na Čiovu i stan u Primoštenu, vikendica na Blidinju itd.(tako se suska)
Hipatija

#210 Re: Netko je ovdje nepošten

Post by Hipatija »

Netko nas u ovom konkretnom pravnom, političkom i ljudskom pitanju (zašto je smijenjena Duška Jurišić?) laže i manipuliše istinom!? Tko i zašto?!
Mogu li se BiH novinari udružiti i dati nam istinite i nepristrasne informacije?!
Prije svih novinara, molim "tri Senada" + Željko Kopanja - dajte nam objektivnu i cjelovitu informaciju!!!!
----------------------
Umjesto izvršenja sudske odluke

Duška Jurišić ponovo dobila otkaz na FTV-u

Duška Jurišić danas je ponovo dobila otkaz na RTV Federacije BiH. Iz RTVFBiH navode da je otkaz uslijedio nakon što bivša urednica Informativnog programa nije pristala da potpiše Ugovor na radno mjesto urednik-producet, za koje tvrde da je ekvivalent prethodnom. No, Jurišić ističe da uopće nije riječ o istom radnom mjestu i da FTV dezinformiše javnost.

Piše: Tatjana Sekulić

Duška Jurišić
Sredinom aprila ove godine Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je prvostepenu odluku Općinskog suda kojom je odluka o razrješenju Duške Jurišić s mjesta glavne urednice Informativnog programa FTV-a proglašena nezakonitom.

FTV navodi da su nakon te odluke suda Duški Jurišić isplaćene razlike plaća i sudski troškovi, te joj je odmah ponuđeno i da potpiše novi validni Ugovor o radu sa RTVFBiH, jer je Ugovor po kojem je sve do tog dana primala plaću prestao važiti.

Ukinuto radno mjesto urednika IP-a i ponuđeno novo

"Razlike plaća su isplaćene samo do 31. decembra 2010. godine. Advokat Plamenko Čustović je ponudio dvije mogućnosti - da mi se osigura visina plate u skladu s presudom, da uređujem i vodim emisiju, te da me se zbog pravne sigurnosti rasporedi u Redakciju dokumentarnog programa, jer Redakcija Informativnog programa ne postoji. Menadžment FTV-a prihvatio je samo prebacivanje u Redakciju dokumentarnog programa. Pregovori nikad nisu nastavljeni. Umjesto toga, uslijedila je prijetnja otkazom prošle sedmice", kazala je Jurišić za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo, nakon reorganizacije unutar RTVBiH i donošenja novog Statuta, koji nije potvrđen u Parlamentu FBiH (op.a), pozicija urednika Informativnog programa FTV-a je ukinuta te Jurišić nije mogla biti vraćena na to radno mjesto. Ured ombudsmena predložio raspoređivanje Duške Jurišić na radno mjesto koje bi bilo ekvivalentno onome poslu koji je obavljala.

Iz RTVFBiH tvrde da su uzeli u obzir tu preporuku, međutim Jurišić je u razgovoru za Sarajevo-x.com istakla da je RTVFBiH odbila medijaciju koju su predložili ombudsmani.

"Ured ombudsmana je predložio raspoređivanje na ekvivalentnu poziciju. Apsurdno je tvrditi da je pozicija koju RTVFBiH nudi identična poziciji urednika IP-a, jer da je to tačno, sud i ombudsmani bi to sigurno uvažili i ne bi donosili odluke, kojom se smjena proglašava protivzakonitom, te preporuke u kojima se konstatuje kršenje radnih i drugih prava", navela je Jurišić.

"Izbacivanje na ulicu nakon 22 godine rada"

Iz RTVFBiH u saopćenju za medije su naveli da su Duški Jurišić ponudili radno mjesto urednik-producent, koje se, po opisu i složenosti radnih zadataka, neznatno razlikuje od opisa poslova koje je obavljala prije pokretanja sudskog postupka protiv RTVFBiH. Također, istakli su da bi ona potpisivanjem ugovora postala jedini urednik-producent RTVFBiH.

"Menadžment RTV FBiH obmanjuje javnost, jer, podsjetiću, emisija 'Pošteno' koju sam vodila i uređivala do 20.maja 2010.godine ukinuta je bez obrazloženja. Nakon toga obavljala sam uglavnom jednostavne novinarske zadatke izvještača. Nakon što sam u martu predala koncept nove emisije, nikad mi nije odgovoreno da li je emisija prihvaćena, jer sam dopis navodno poslala na pogrešnu adresu - Poslovodnom odboru, a ne uredniku Željku Tici, mada nije jasno pod koji segment programa ta emisija pripada, jer Informativnog programa kao redakcije nema. Devedeset posto tog ugovora nikada nije provedeno, osim onog dijela da radim sve po nalogu pretpostavljenog", rekla je Jurišić.

Nakon što Jurišić nije pristala da u zakonskom roku potpiše Ugovor na mjesto urednika-producenta, RTVFBiH joj je danas uručila otkaz.

U saopćenju za medije RTVFBIH je navela da je "Duška Jurišić samoj sebi uskratila mogućnost da nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTVFBiH" i da oni "više nemaju nikakvo zakonsko uporište da je nastave tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obavezama koja su zakonom propisana".

"Umjesto izvršenja sudske presude, danas mi je uručen otkaz. Ovo saopćenje vidim kao još jedan pokušaj menadžmenta RTV Federacije BiH da dezinformiše javnost, te izigra sudsku odluku. Želim istaći da je sramno što Federalna vlada pokušava dati legitimitet protivzakonito izvršenim promjenama Statuta i reorganizaciji u RTV Federacije, predlažući izmjene Zakona o RTV FBiH. Podsjećam da su tim izmjenama Statuta, izvršenim nakon sudske odluke u moju korist, ukinuti Informativni program kao organizaciona jedinica i mjesto urednika Informativnog programa", kazala je Jurišić.

Duška Jurišić će svoja prava tražiti na sudu

Dodala je da je njoj preostalo samo da ostvarivanje svojih prava zatraži na sudu.

"Svjesna sam da menadžment RTV FBiH različitim pritiscima, a sada i izbacivanjem na ulicu nakon 22 godine rada u javnim servisima, pokušava da me iscrpi i dovede u poziciju da odustanem ili pristanem na sve što oni žele. Ja sam sigurna da sam sačuvala svoj ljudski i profesionalni dignitet, što je pokazao i sud svojom odlukom. Zastrašujuće je kakvu poruku svojim uposlenicima, ali i javnosti šalje RTV FBiH, koja je svoj imidž godinama gradila ukazujući na nezakonitosti i neetičnosti drugih. Ja ću se spasiti. Ali šta će biti s kućom, čiji program, a i troškove izgubljenih sudskih sporova plaćaju građani, ne bih se usudila predviđati", rekla je Jurišić u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Napomenula je da je otkaz potpuno nelegalan u toku izvršnog postupka za provođenje pravosnažne presude.
--------
Je li novi Statut FTV BiH, konačno, stupio na snagu i od kada je na snazi (ako je prvosnažan)?! Da li u FTV BiH postoji Informativni program ( u kojoj redakciji) i ko se bavi informativnim sadržajima??!!
Sjeća li se netko izjave Fahrudina Radončića o....Duški Jurišić, koja je prethodila ovoj smjeni?!
Mislim da je netko u FTV napravio grešku, učinio pogršan korak, i da zbog te greške ("opravdavajući je") FTV čini nove pogrešne korake i nove greške! Da ne bi zapali u vlastiti glib - grešku treba priznati, i ako je ikako moguće, popraviti!
Erzsebet

#211 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Erzsebet »

Joj jest mi drago što luđakinju maltretiraju i dalje :). Došlo je i vrijeme kad ona drugima neće zagorčavati živote.
Hipatija

#212 Re: Padaj silo i nepravdo,...

Post by Hipatija »

Padaj silo i nepravdo.....
Bjež' te od nas noćne tmine....

Još u ratu sam čuo rečenicu: „I, od tri poluistine (praktično – tri laži) koja ti se čini najtačnijom?!“
Intuicija + činjenice opredjeljuju me u uvjerenju da FTV radi „nepoštenu rabotu“ oko smjene Duške Jurišić.
Zbog činjenice da je pravo, pravda i poštenje u interesu svakog pojedinca želio bih da se i u ovom konkretnom slučaju ujedine sve snage na odbrani tih opšteljudskih vrijednosti. Biti pasivan u ovom slučaju, pogotovu ako pripadaš novinarskoj profesiji, znači da već sutra „silni i moćni“ mogu doći po tebe i neće biti onih koji će se pobuniti.
Zato – svi vi koji mislite da su pravo, pravda i poštenje značajne odrednice u životu zajednice i svakog pojedinog člana te zajednice, dignite svoj glas! Evo prilike Bakiru Hadžiomeroviću, Mustafi Ceriću, Fahrudinu Radončiću, Udruženju novinara, ...., da nam organizuju „vruće ljeto“, jer: ISTINA OSLOBAĐA!
Ponovo pozivam i prozivam „tri Senada“ + Ž. Kopanja – ujedinite se, i dajte nam cjelovitu i poštenu informaciju – Ko nas ovdje laže i manipulira istinom?!
---
Duška Jurišić: Ovo je progon
Autor: Berislav Jurič
Objavljeno: 02.06.2011 u 05:47
Menadžment RTV FBiH se ponaša kako je dobio, a ne u potpunosti izgubio sudski spor, rekla je Duška Jurišić zamoljena da prokomentariše saopštenje Federalne televizije koja tvrdi kako je novinarka sama sebi uskratila mogućnost da i dalje nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTV FBiH.
Jurišić je podsjetila da je Kantonalni sud donio pravosnažnu presudu 13. april u kojoj se navodi da je odluka o smjeni nezakonita.

Obmana i pritisci
Prema presudi, RTV FBiH me mora vratiti na radno mjesto urednika Informativnog programa, što znači da polažem pravo na plaću, razlike u plaćama, doprinose za mirovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Otkaz u razdoblju, dok traje postupak izvršenja presude, potpuno je nelegalan, rekla je Duška Jurišić.

Novinarka tvrdi kako je obmana je i to da je riječ o novom ugovoru koji joj je nuđen na potpis.

Taj navodno novi ugovor je isti onaj koji sam morala potpisati nakon što sam smjenjena, a vjerovala sam u to vrijeme da ću moći raditi kao novinar. Kada ste izabrani na neku dužnost, onda ne možete očekivati da ćete to raditi zauvijek. Tako je i u mom slučaju. Međutim, 21. maja prošle godine, menadžment je postupio potpuno suprotno ugovoru - ukinuvši emisiju "Pošteno" bez obrazloženja. Kada sam nastavila raditi, obavljala sam uglavnom jednostavne novinarske zadatke, što mi ni najmanje ne bi smetalo da su odnosi bili korektni, te da nisu uslijedili novi pritisci, upozorenja pred otkaz, disciplinske prijave, odbijanje da odem na službeni put, intervjuiram Catherine Ashton itd, rekla je Jurišić.
Spremište za nepodobne

Kaže da je uvjerena da su sudovi i ombudsmani smatrali da je riječ o ekvivalentnoj poziciji, da ne bi se donosile odluke i preporuke u njezinu korist.

"Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovdje je riječ o progonu", rekla je Jurišić.

U saopštenju se navodi da RTV FBiH više nema nikakvo zakonsko uporište nastaviti ju tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obvezama koja su zakonom propisana.

No, Jurišić kaže kako se menadžment te kuće ponaša kao da je on sud, pa može odlučivati što je ekvivalent, a što nije.

Moj odvjetnik je pregovarao o novoj poziciji. Ništa od predloženog nije prihvaćeno - ni konkretan radni angažman, ni visina plate. To što su u razgovorima prihvatili da prijeđem u Dokumentarni program, dokazuje samo da oni ovu redakciju doživljavaju kao spremište za nepodobne. Podsjećam da je prije više mjeseci u tu redakciju prebačena Arijana Saračević. Moj prijedlog za redakcijsko raspoređivanje bio je motiviran činjenicom da Redakcija Informativnog programa ne postoji, što stvara pravnu nesigurnost za sve uposlene u ovom segmentu, za razliku od onih koji imaju raspored u Redakciju dokumentarnog, Redakciju zabavnog ili Redakciju dječijeg i omladinskog programa, kaže Duška Jurišić.
Građani plaćaju izgubljeni spor

Novinarka kaže kako su joj razlike plaća isplaćene samo do 31. decembra 2010. godine i to po nahođenju Džemala Šabića i Zvonimira Jukića.

Oni smatraju da samo do tada imaju obvezu da mi isplate razlike plaća, s obzirom da je prema novoj nelegalno primjenjenoj reorganizaciji radno mjesto urednika Informativnog programa od nove godine prestalo postojati. Sud će u izvršnom postupku odlučiti za koje razdoblje se ima isplatiti razlika plaća, rekla je Jurišić.

Dodala je kako će Federalna televizija isplatiti sudske troškove jer je u potpunosti izgubila sudski spor. Kaže kako je žalosno da se ti troškovi ne isplaćuju iz džepova odgovornih pojedinaca za protuzakonitu smjenu, već od prihoda iz RTV prostojbe, odnosno novca građana koji proistojbu plaćaju.
Petljanje Vlade Federacije

Duška Jurišić kaže kako ne treba zaboraviti da je Federalna vlada na svojoj prošlosedmičnoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o RTV FBiH, što bi, ukoliko to prihvati Federalni parlament, značilo legalizaciju izmjena Statuta i izvršene reorganizacije, po kojoj je ukinut Informativni program kao organizaciiona jedinica, što je, prema njezinim riječima, stvar bez presedana, pogotovo na javnim servisima u svijetu.

Koliko se Federalna vlada nespretno upetljala u cijelu priču, pokazuje primjer samo dan prije, kada je počela intenzivna javna rasprava o izmjenama Statuta na BHRT-u, koje bi dale ovlasti Upravnom odboru da bira urednike i miješa se u uređivačku politiku ovog emitera. Mislim da ne treba ni podsjećati kakve negativne posljedice bi nastale u budućnosti, ukoliko bi se četvorici ljudi u upravnim odborima dale neograničene ovlasti da mijenjaju statut po vlastitom nahođenju i interesima. Činjenica da tako funkcionira BHRT i RTV Republike Srpske ne znači da RTV FBiH treba slijediti takve nakaradne primjere i zakonska rješenja, rekla je portalu Bitno Duška Jurišić.
FTV: Sama sebe otjerala

Podsjećamo, Federalna televizija saopštila je kako je ''Duška Jurišić samoj sebi uskratila mogućnost da i dalje nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTV FBiH (FTV) jer nije potpisala ugovor o radu na poziciji urednik-producent koji joj je ponuđen u predviđenom roku od 15 dana''.

U saopštenju se navodi da RTV FBiH više nema nikakvo zakonsko uporište nastaviti ju tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obavezama koja su zakonom propisana."
Hipatija

#213 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

Meni je trenutno problem koji ima Duška Jurišić sa FTV važniji od formiranja vlade BiH. U prvom slučaju (FTV) neznam ko i zašto "mulja", dok u drugom slučaju (po pitanju formiranja vlade) imam jasnu situaciju i nemam dilema kako će se aktivnosti daje odvijati.
--
Dok Vlada FBiH pokušava legalizirati izmjene Statuta RTVFBiH: Duška Jurišić najavljuje novu tužbu

Paradoksalno: Dobila sudski spor i - otkaz

Piše: Senita Šeherčehajić

03/06/11 12:38

Advokat Plamenko Ćustović danas podnosi novu tužbu protiv RTVFBiH zbog nezakonitog otkaza Duški Jurišić • Primjena Statuta RTVFBiH bez potvrde u Parlamentu FBiH je protuzakonita, tvrdi Jurišić

Nakon što je prekjučer popodne e-mailom obaviještena da je dobila otkaz u RTVFBiH, Duška Juršić jučer je pozvana u Službu za ljudske resurse gdje joj je naloženo da preda sredstva za rad koja duži, a potom joj je uručena radna knjižica.

- Pritom, nisu mi dali nikakav službeni dokument o otkazu, kazala je bivša glavna urednica danas već nepostojećeg sektora Informativnog programa u RTVFBiH na konferenciji za novinare Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima koji su od početka uključeni u slučaj kršenja njenih prava.

Advokat Duške Jurišić, Plamenko Ćustović, ovom prilikom najavio je novu tužbu protiv RTVFBiH zbog nezakonite odluke o otkazu. Tužba će biti podnijeta već danas.

Ona je s pozicije urednika Informativnog programa FTV-a smijenjena odlukom menadžmenta federalnog javnog servisa u januaru prošle godine. Nakon što je pokrenula sudski spor protiv RTVFBiH, Upravni odbor je izmjenom Statuta i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji RTVFBiH ukinuo Informativni program i, s njim, i njeno radno mjesto. Prethodno je UO povukao iz parlamentarne procedure prijedlog Statuta RTVFBiH, nakon što ga je odobrio Predstavnički dom, a prije nego što je uvršten na dnevni red Doma naroda. Saglasnost na statut federalnog javnog servisa, prema odredbama važećeg Zakona o javnom servisu RTVFBiH, na prijedlog UO, daje Parlament FBiH.

Opširnije u Oslobođenju.
Banksy

#214 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Banksy »

Ko s đavolom tikve sadi ...
Banksy

#215 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Banksy »

Enver Kazaz: Federalna TV - kazamat

Slučaj Duške Jurišić na indikativan način oslikava bosanskohercegovački društveni trenutak. Izložena višegodišnjem mobingu na Federalnoj televiziji pod sve izraženijom kontrolom vrha SDP-a, (vidjeti pod: puštaj džingl, onaj neutralni, ja sam jeo blato ba), Jurišićki je prošle godine prije početka izborne kampanje najprije naprasno ukinuta emisija Pošteno, a onda su je smijenili sa mjesta glavne urednice Informativnog programa, da bi prošlonedjeljenom odlukom Upravnog odbora ovog javnog emitera, tako se televizija imenuje u skorojevićkom birokratiziranom jeziku ovdašnje tranzicije, ostala potpuno bez posla.

Članovi iz Radovana Trećeg

Nikad na javnoj sceni nije bio očigledniji, vidljiviji i suroviji metod linča i institucionalnog nasilja nad usamljenim pojedincem od strane skupine vlastodržaca i medijskih moćnika kao u slučaju Duške Jurišić. Na njenoj strani je sve: presude sudskih organa, čak dvije, profesionalna odgovornost i moral (kome je još stalo do toga), a na strani moćnika je samo jedna jedina stvar: institucionalna moć i laž, bezočna, hinjska, gadna i ljigava. I kao u Kafkinim romanima, kao u Bulgakovljevom „Majstoru i Margariti“, u Andrićevoj „Prokletoj avliji“, u kompletnom političkom romanu koji sabire iskustvo nemoći pojedinca kojeg satire bezočni sistem i moćne institucije, Duška Jurišić je profesionalno, ljudski i na svaki drugi način ponižena i satrvena na javnoj sceni, a onda je i profesionalno likvidirana.

Ko su sve likvidatori: Bakir Hadžiomerović, alfa i omega Lagumdžijnog javnog servisa, Džemal Šabić, nešto što je iz potpune anonimnosti dovedeno na položaj direktora, Zvonimir Jukić, onaj propagandni novinar što je obilato nagrađen, jer se derao preko televizijskih ekrana: kriminalno,skandalozno, mafija, zavjera i slične baljezgarije. Tom se trojcu direktno pridružuju i slijedeće face: Igor Soldo, Kadrija Hodžić, Goran Samardžić i Radenko Udovičić, članovi Upravnog odbora Federalne Televizije i direktni izvršitelji Šabićeve, Jukićeve i Hadžiomerovićeve volje. Postali su članovi (kao u „Radovanu Trećem“, ide član, jebote, njegovo visočanstvo ČLAN) zato što svi skupa, izuzev Udovičića, imaju radnog iskustva u medijima nula minuta, nula priloga, nula znanja teorije, nula odgovornosti za ono što rade.

Dejstvuje li iz pozadine još neko? Da li poput kakvog VBR-a puca i Slavo Kukić, bog Federalne televizije i niza upravnih odbora, novi kandidat SDP-a za premijersku funkciju. Posredno u likvidaciji saučestvuju, jer vitalno zavise od Federalne televizije i svojih slika na njoj, i članovi Federalnog parlamenta, onog u kojem je pet jedna trećina od sedamnaest, zato što Lagumdžija mora formirati vlast. Posredno, stoga što kao članovi tijela koje treba da vodi računa o radu Federalne televizije, njenoj profesionalnosti, standardima koji se na njoj primjenjuju, zakonitosti u radu, ništa nisu poduzeli da Upravni odbor i menadžment Federalne televizije upozore na to da moraju primijeniti sudske odluke i vratiti Dušku Jurišić na radno mjesto sa kojeg je nezakonito (SUD DOKAZAO, DVAPUT) smijenjena.

Svi su drugi bezočni fašisti

Tako se sklapa ram za sliku jedne bezočnosti, krajnje pokvarenosti, nemilosrdne i ljigave prakse moći, mediokritetske samozaljubljenosti, jednom riječju – bijede koja ima moć da ponižava, disciplinira, podređuje, ukida svaku profesionalnu odgovornost i na koncu da ignoriše odluke suda, dok se licemjerno svake noći sa televizijskih ekrana krevelji: mi štitimo moral, mi se borimo za pravdu, mi smo servis, patriotski, zadnja linija odbrane za građansku, cjelovitu i jedinstvenu, našu domovinu, a svi drugi su bezočni fašisti.

Licemjerno je, odvratno je, kako na slučaj šutnjom reagira akademska zajednica, kako se malograđanski kočoperi u svojoj servilnosti moćnicima, kako organizacije za zaštitu prava radnika ponizno idu pred prijestolje vođama i sklapaju sa njima pakt u laži, kako im ljube prljava stopala, kako institucije koje bi trebale štiti zakone ne žele vidjeti bezakonje. A ono je očito, do neba vrišteće. Naime, nakon što je sud donio presudu da Upravni odbor Federalne televizije mora vratiti Dušku Jurišić na radno mjesto sa kojeg je nezakonito smijenjena, Goran Samrdžić, Kadrija Hodžić, Igor Soldo i Radenko Udovičić, ČLANOVI IZ RADOVANA TREĆEG, donijeli su odluku da ukinu to radno mjesto. Federalna televizija je tako postala jedina televizija na planeti koja je nema redakciju informativnog programa, iako samo taj programa proizvodi.

Doduše ne informativni, nego propagandni. To, naime, treba vrhu Zlatkovog SDP-a, jer se mora dokazati nemoguće: pet je jedna trećina od sedamnaest, bijelo je crno, voda je suha, zrak je vidljiv, kosmos ne postoji, zemlju nose četiri kornjače, SDP nije liderokrtaski, u praksi vlasti nije partitokratski, SDP je demokratičan, bori se za legalitet, za pravdu, socijalnu i nacionalnu, a Bakir Hadžiomerović je mag, novinarski Borg(es).

SDP za bolju budućnost

No, slučaj Duške Jurišić nije otpočeo samo SDP-om i nabrojanim imenima. Ne, on je otpočeo onog trenutka kada je za Bakira Hadžiomerovića vlasnik Avaza postao primamljiv, a Zlatko u predizbornoj kampanji narcistički, kako samo on to zna, uzvikivao da eto on neće vodit kući ni Harisa, ni Sulju, ni Fahru, ali s nekim od njih hoće sklopiti koaliciju. A dva-tri mjeseca prijem hajku na Dušku Jurišić otpočeo je bezočnim jezikom upravo Fahrudin Radončić, u funkciji predsjednika svoje privatne stranke.

Spominjući njenu nacionalnu pripadnost tada je vlasnik Avaza tražio da ona ne bude urednica na Federalnoj televiziji, zato što je pripadnica „manjinskog naroda“. I eto – nije više. Ono što je tražio Fahro, aminovao je Zlatko, tj. njegovi ČLANOVI sa Federalne televizije. Hajku je jarcao iz pozadine reis Cerić, onaj lik prema kojemu su Bošnjaci i Turci rođeni od iste majke. Eto, gledam vas, tako je nekako govorio Reis tokom prijema izvjesne delegacije iz Turske, gledam vas Turke i Bošnjake i ne vidim razlike, kao da vas je ista mater rodila.

Na hajku je stavljena tačka. Pojedinac ne može ostvariti svoje pravo, ako to odluče moćnici, oni koji su privatizirali državne organe, oni koji su odlučili da je javno dobro njihova privatna prćija, oni koji Federalnu televiziju shvataju kao najjače oružje u borbi za svoje privatne interese. Za zadovoljavanje svog narcizma, svoje sujete kosmičkih razmjera, svog mediokritetstva.

Nad jednim profesionalnim usmrćenjem cere se naprijed spomenuta imena, članovi iz „Radovana Trećeg“, ljudi što su kreirali situaciju, krležijanskim jezikom rečeno, na rubu pameti. Da, zemlju nose četiri kornjače, pet je jedna trećina od sedamnaest, Zlatko je demokratičan, Bakir je Borg(es) novinarstva, a Goran, Kadrija, Igor i Radenko su majstori medija, stručnjaci sa ogromnom bibliografijom, internacionalno priznati, SDP za bolju budućnost.

Radiosarajevo.ba
VjecitiStudent

#216 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by VjecitiStudent »

Uzrok nase tragedija je sto se vlasti i opozicija razlikuju u jedva pet deka.
Banksy

#217 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:Uzrok nase tragedija je sto se vlasti i opozicija razlikuju u jedva pet deka.
Ako i toliko.
Hipatija

#218 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:Uzrok nase tragedija je sto se vlasti i opozicija razlikuju u jedva pet deka.
Ako i toliko.
Protestujem protiv ovakvog razmišljanja!
Je..te se obojica!
Jebi te se BiH novinari! Poseno - je te se "tri Senada"!
"...OVDJE SE I UMIRALO DA BI SE ŽIVJELO!"
"Ponekad se neko i pobuni - a šta je sa ostalima?!"
INFLACIJA CENZURE: (Lošu) zajebanciju na stranu,... Talas likvidacija svega što se u medijskom prostoru odupire kontroli i ne uklapa u mentalitet sluga i što vlastita prava i slobodu shvata bukvalno, umjesto u čvrsto postavljenim granicama zadatog okvira („možeš šta hoćeš al ne o kome hoćeš ili možeš o kome hoćeš al ne šta hoćeš“), prerastao je u cunami, koji prijeti da sa scene pomete sve što vrijedi. Odnosno sve vrijedno što je još preostalo.

Vedrana Rudan – otkaz! Boris Dežulović – zabrana! Petar Luković & e-Novine – sudske tužbe! Duška Jurišić – progon! Senad Avdić – finansijski udar politike preko korumpiranog sudstva. Peščanik – navođenje na „samoubistvo“. Denis Latin – onemogućavanje rada. Etc. Etc.

„Cenzure je toliko da to više nije vijest“, kaže Nataša Škaričić, još jedna sa podužeg spiska „odstrijeljenih“, nagrađivana novinarka specijalizovana za teme iz zdravstva (koautorica prve knjige o korupciji u hrvatskom zdravstvu), koju je profesionalno bavljenje svojim poslom i zamjeranje moćnicima, koštalo otkaza i pokušaja bivšeg poslodavca da je tužbom sa astronomskim odštetnim zahtjevom totalno slomi i baci na ulicu.

Svojevremeno „razvlačenje pameti“ Viktoru Ivančiću, u riječkom Novom listu, u operaciji u kojoj je politička mafija skontala da je najefikasniji način da se riješi kontinuiranog izvora problema, da zaposli i plaća Ivančića ali mu ne dozvoli da objavi i jedan tekst, samo je još jedan od primjera sofisticiranog nasilja, cenzure i lomljena ljudi.

Upućeni svjedoče o brojnim slučajevima izuzetnih profesionalaca kojima je onemogućen ne rad u određenim medijima, nego u bilo kojem mediju u matičnoj im zemlji i bukvalno ugrožena egzistencija. Najpoznatija imena spašava angažman „na strani“. Bivša urednica Ferala, Heni Erceg, već godinama radi za slovenačku Mladinu. U Sloveniji je novog poslodavca, nakon progona najprije sa Nove TV, a onda iz Nacionala, našla i Vedrana Rudan. Luković je svojevremeno spas nalazio u Feralu. A onda u E-novinama pružao utočište proskribiranim autorima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stvarajući najveću bazu tekstova koji nisu mogli biti objavljeni na drugom mjestu (tri takva u arhivi e-Novina su autora ovog teksta. a u tome je i razlog trenutnog pisanja ekskluzivno za e-Novine - da iskoristim priliku da odgovorim nekim čitaocima, koji su mi zamjerili što neke tekstove nisam objavio na drugom mjestu).
dr.gog

#219 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by dr.gog »

Spaljivanje papirnatih veličina i njihovih trulih servisa gdje su godinama ugodno živjeli kao u realsocijalističkoj bajci...
Više ćete dobra uraditi ako ovoj brigadi čitalaca sa-x foruma napišete nešto iz svoje tastature ,nego da lamentirate nad sudbinama onih koji su nerijetko lošiji autori od vas.

Ne znam što glorifikujete ili kreirate "žrtve" od onih koji deceniju i po i više, rade za dobar novac i čija sudbina ovisi isključivo od njihove vještine pisanja i sposobnosti da se sami brane od onih koje opisuju.

Ako se Dežulović, koji je pretrpio više krugova psihofizičkog pakla, smije i zajebava, i živi sa "čašom vina u jednoj ruci, dok druga piše,a drvo masline ispred šušti na vjetru"- ne znam što trebaju žalopojke o onima koji nikada i nisu dostigli taj neki vrh. Zašto da žalim Dušku kad ona nije osoba koja traži bilo kakvo sažaljenje ili podršku, niti joj to, financijski ili profesionalno treba?

Zašto uplićete priču o "opoziciji" i "vlasti" u priču o novinarskoj sudbini onih koji su sami odabrali taj put?

Nije ni Duška, ni Pero ni Heni sebi stavljala oreol "kultnog novinara", jer oni to i nisu, niti su se ikada tako predstavljali.

Političke borbe su također sami odabrali, svjesni omjera snaga i činjenice da ih samo vještina riječi čuva u tom svijetu.
U tim prljavim svjetovima, i sami su povukli dobar dio nesnošljivosti, zajedljivosti i retorike podilaženja emocijama i svjetonazorima svojih čitalaca. Nema idola u novinarstvu, jer dobri novinari nikada nisu bili idolopoklonici- možda njihovi čitaoci od kojih su živjeli,jel..

Lično mislim da nema brige za kruh nikome od njih, i to mi je jedino istinski važno. Ono što me ljuti je uporno stavljanje oreola žrtve na razne Duške, Bakire, Pere itd...

Ona tiha većina novinara koja radi pet puta više od njih, i koji na svojim leđima kao sluge donose narodu klasične vijesti i priče, su u ovoj larmi taštine i pokondirenosti sasvim zaboravljeni. A sa njihovih leđa ta samoproglašena aristokratija novinarstva dobija prilične sume za "sagorijevanje naroda" :oops: . Ko brani "Duške" i "Bakire" koji nam kažu kada će biti urađene ulice, kada će poskupiti struja, koji nam donose pozitivne vijesti?

Izvini "Duška"(mislim na sve ugroženeduške), mikrofon ,kameru i laptop u šake, povedi i "Bakira" - pa se smrznite par večeri tražeći ono što je ljudima potrebno kako bi znali šta ih zaista okružuje, umjesto spinovanja i pranja mozga o vlastitoj ugroženosti dok šamari pucaju po tuđim , hiljadu maraka manje plaćenim obrazima, a vaše gluposti i agresivnost osvjetljavaju i montiraju tri puta manje plaćeni od vas. Jebala vas vaša novinarska hipokrizija, da prostite...

btw. Erszebet, to "kučka" ostavi za neku buduću ,sebi nadređenu firericu, jer frau Jurišić nema account na sa-x da ti kaže da si možda ti "frustrirani kolega"...ne zamjeri na kritici..
Hipatija

#220 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

@dr.gog, znaš li ti tko je i zašto je smijenio Dušku Jurišić? Da li je pri toj smjeni i kasnije urađeno i ponešto mimo zakona i propisa ( sudske odluke sugerišu da tu ima nezakonitih radnji samovolje)?!
Tko insistira na daljem činjenju (novih) nezakonitih radnji (vjerovatno u cilju prikrivanja ranije učinjenih pogrešnih odluka)? Tko nije u stanju priznati grešku i prihvatiti posljedice vlastitog propusta ili površnosti?
Nije fer da čitava TV kuća ispašta zbog jednog do dva tri odgovorna lica!
Ukoliko "moja" FTV (ovo "moja" podcrtava moju želju da ova TV bude što manje "ukaljana") nije u stanju na ispravan način informisati o dešavanjima i odlučivati u "svojoj kući" onda - jebeš i tu "moju" TV (sa čim nikako u sebi ne mogu da se složim i sve se nadam da se neću razočarati).
Konkretnije: Ne pišem ovo zbog D. Jurišić ( prenatrpani smo pojedinačnim zlim sudbinama) već zbog opšteg odnosa prema pravu, pravdi, poštenju, samovolji i prikrivanju istinitih i cjelovitih informacija!
Istina oslobađa!
dr.gog

#221 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by dr.gog »

Shvatam šta kažeš, i slažem se s tobom.

Htio sam reći da mi je muka kada gledam taj vašar taštine i samoljublja koji šaku novinara stavlja na vrh profesije, i svaki njihov problem predstavlja kao atak na tzv. slobodu mišljenja, koja je sama po sebi iluzija.

Prije svega, meni je kao nekome ko je morao pratiti hronologiju dešavanja uvijek bilo stalo da ti sitni obračuni ne rezultiraju gubitkom egzistencije ili slobode novinara, ili njegovim fizičkim proganjanjem. Sve ostalo se da urediti i stvar je ,uveliko, od sposobnosti samog novinara u veoma teškim okolnostima za rad.

Komplet dešavanje oko jednog novinara je samo odraz propasti čitavog medija, i tu isplivavaju priče o raznim "bakirima" "šabićima", "duškama"...Ima tu ogromnog licemjerja i odgovornosti svih njih, da ne govorim o konkretnim postupcima i teškim glupostima koje su izvaljivali godinama u eter.

Meni je problem to što se previše ljudi stavlja u odbranu takvim novinarima, a kada iščitam pisani tekst istog novinara- dakle-transkript emisije gdje se vidi svaka riječ i profesionalni nivo: Vidim užasno loš rad, samoljublje, manipulisanje i senzacionalizam. To bode oči i nikakva moja sklonost ka njihovoj hrabrosti ne može poreći činjenicu da me državni novinari vuku za nos prodajući mi muda pod bubrege, umjesto precizno urađenih priloga i priča.

Opet ponavljam- više dobrog teksta možete naći listajući besplatni pHpBB sa-x forum moderiran od strane volontera, nego što se može iščitati iz transkripata većine emisija jedne Duške Jurišić. Dakle, ja znam koliko je trula i bezobzirna politika vođenja FTV, i kakve marifetluke izvode pojedini rukovodioci, i da je Duška stala na "minu" koja ju je pedalirala u mrak...ali ne vidim razlog da to predstavim u nekom kontekstu "žrtve sistema", jer je i sam ona bila neodvojivi dio ekipe koja je odavno trebala biti profesionalno rasturena i isto tako- profesionalno sastavljena i vođena.

To je trebao uraditi nominalni i stvarni šef FTV, preko batine i mrkve, a ne natezanjem koje je odvuklo FTV u totalni kolaps.Problem je što je zakonski nadzor nad FTV u stanju paralize, i to trpe svi uposleni, a svaki pokušaj kritike se proglašava za "pokušaje režima da ovlada FTV-om".

U takvoj situaciji, jednu poštovanja vrijednu instituciju, nasljednicu nekadašnje televizije Sarajevo, i brojne poštene radnike, pod jaram je uzela grupa fakina koji su godinama sisali ogromne honorare, i to nemajući čak ni osnovne timske solidarnosti prema nižerangiranima. Ti su ljudi i dalje međusobno krvnički posvađani, ne vole se, laju jedni na druge, ali žive ko bubrezi u loju i prave od sebe "tipične žrtve režima" koji hoće da ih "stavi pod šapu nacionalista".

Tu je SDP samo maska, i to prisutna u jednom bijednom studiju jednom sedmično. Lider te stranke je samo obični regionalni političar jedne kvaziljevičarske stranke, koji bi u starom sistemu vjerovatno bio pod terminom "crveni buržuj". Jeftinoća njega kao univerzitetskog radnika i profesora je ravna onoj urednika emisije koju je "hackovao" i sjedi u njoj kao virus.

Ono što slijedi je vjerovatno veće osamostaljivanje pojedinih novinara, odlasci iz te truleži, i povratak individualnom istraživačkom novinarstvu-ali preko interneta, uz sve teškoće rada bez ugodne zaleđine.

Želim sve najbolje svima sa FTV, pa i Duški, uz drugarsku preporuku da se hvataju internet portala i onoga što koliko-toliko znaju dobro da rade. Ako i opstane FTV treba da ima nova i neopterećena lica, mlade žurnaliste koji vape za poslom, pune energije i ideja, sklone timskom radu a ne mobbingu i kočoperenju po bijednim Redakcijama.
milojicabrzi

#222 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by milojicabrzi »

Dr. Gog, sasvim si korektno opisao stvari.
Situacija u FTV je odavno katastrofalna, ta medijska kuca odavno zasluzuje veliko spremanje, ali bez recikliranja istrosenih kvazi-urednika i starih "taldzija" sto se jos od '96. vrte po Sivom domu...

Dusku je stigla sudbina, sada prozivljava mobinge i zlostavljanja, dakle ono sto je ona mnogima godinama radila. Ko je imao iskustva raditi sa njom, zna o cemu govorim.
Hipatija

#223 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

Još uvijek neznam zašto je Duška smijenjena. Skrivanje istine je duboko nemoralan čin (koji pripisujem osoblju FTV).
ISTINA OSLOBAĐA!
Last edited by Hipatija on 05/07/2011 05:47, edited 1 time in total.
simonese

#224 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by simonese »

Hipatija wrote:Još uvijek neznam zašto je Duška smijenjena. Skrivanje istine je duboko nemoralan čin (koji pripisujem osoblju FTV).
ISTINA OSLOBAĐA!

ISTINA BOLI
Hipatija

#225 Re: Zašto je Duška smijenjena?

Post by Hipatija »

Maraschino wrote:Zna li iko zasto je smijenjena Duska Jurisic ili samo prepricavate cula-kazala i prepucavate se...
Jeli istina o onoj steti koju je prouzrokovala i koju FTV treba da plati... :? ako je to po srijedi, opravdano a ako su to neke zakulisne igre, fuj...
Stvarno ne znam i zato pitam ako neko zna vise.
Očito je da "istraživački tim" FTV nije u stanju dati cjelovitu, objektivnu i istinitu informaciju na jednostavno pitanje:
Zašto je smijenjena Duška Jurišić?!
U nedostatku informacije ostaje mi da nagađam.
Naravno, činim i poređenje: Sve bezbjedonosne snage Srbije godinama nisu bile sposobne otkriti gdje se nalazi Ratko Mladić.
Novinari FTV nisu sposobni otkriti razloge smjene i sročiti običnu informaciju - te tako spriječiti glasine i nagađanja!
Zbog toga zaslužuju posebno poštovanje! Čestitam!
Post Reply