Tenkovi iz rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
4x4

#201 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

nasi visi oficiri se skoluju po svim nato drzavama.
od turske do amerike.
mi cak imamo i pilote ,( a nemamo upotrebljivih aviona) .. lol

zato nema potrebe za nekom vojnom skolom u Bih.
ne bojte se.
mi smo spremniji nego ikad ranije, ako zlu-netrebalo opet zapocne... :bih:

ps.

da smo 92e imali stotinu tenkova (bilo kakve vrste) , rat nikad ne bi ni poceo!@
doboj

#202 Re: Tenkovi iz rata

Post by doboj »

A ko bi vam bio u pjesadiji? da li stvarno mislite da ,nakon proslog rata i svega sto se desava bivsim borcima,neko ima zelju da ratuje?mozda samo djeca koj misle da je rat isto k'o playstation.
holowey

#203 Re: Tenkovi iz rata

Post by holowey »

doboj wrote:A ko bi vam bio u pjesadiji? da li stvarno mislite da ,nakon proslog rata i svega sto se desava bivsim borcima,neko ima zelju da ratuje?mozda samo djeca koj misle da je rat isto k'o playstation.
balavurdija ti je najopasnija... samo pogledaj deset godina unazad, svi belaji koji su se desavali su za glavne ucesnike imali generaciju koja je mladja od vucka i zagija, npr. kad je u banja luci bilo polaganje kamena temeljca za obnovu ferhadije, srednjoskolci su dobili slobodan dan da bi mogli protestvovati... a i u drugim dijelovima zemlje imas iste budaletine (hint: bih vs hrvatska u sarajevu, fk sarajevo vs nk siroki u sirokom, itd itd itd)
njih bi bilo najlakse naloziti da zarate, a kad pocnu da ginu tad ce biti kasno jer u stvarnom zivotu nema restarta levela :roll:
Stari

#204 Re: Tenkovi iz rata

Post by Stari »

Nisam htio remetiti red i sklad ove temem ...samo... htjedoh upitati komentatora od maloprije ...kao stari artiljerac sa svim tenkistima i njihovim simpatizerima gledam vecinom preko nisana ...top-haubica D20 ti napisa 122mm ...otkad to ..zar nije vise 152mm?

Inace tenk ..hm... na otvorenom bojnom polju...hipoteticka situacija ... ne znam sad , ne sjecam se , oklopnjackih formacijskih oznaka ..ali eto, grupa tenkova 20-24 komada (bataljon pretpostavljam) sa jedne strane - protiv diviziona artiljeraca (18 - 22 kom) dobro ukopanih , zakamufliranih... topova T12 (100mm) sa uvjezbanim puniocima i nisandzijama i dovoljno pancirne i potkalibarske (Vanadijumske) municije ... volio bih takvo nesto gledati u direktnom prenosu , :D na trodimenzionalnom televizoru sa quadrophonskim razglasom Dolby tehnologije , .. uz cocktu i shpice od misirache u fisheku :D.... na licu mjesta biti - naravno ne bih nikom preporucio.
keep it real

#205 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

4x4 wrote:nasi visi oficiri se skoluju po svim nato drzavama.
od turske do amerike.
mi cak imamo i pilote ,( a nemamo upotrebljivih aviona) .. lol

zato nema potrebe za nekom vojnom skolom u Bih.
ne bojte se.
mi smo spremniji nego ikad ranije, ako zlu-netrebalo opet zapocne... :bih:

ps.

da smo 92e imali stotinu tenkova (bilo kakve vrste) , rat nikad ne bi ni poceo!@

oficiri koji se skoluju po tudjim vojnim skolama se regrutuju (ucjenama , novcem itd) da rade za obavjestajne sluzbe zemalja domacina . poslije koriste te oficire za svoje potrebe ,
zato je vazno imati svoje skole .

ako se ovako nastavi za deset godina osbih nece moci skrpiti jedan bataljon dobro obucene i opremljene pjesadije a kamoli imati vojsku . znam da sumnjas u ovo sto ti pricam ali raspitaj se malo sa ljudima koji su trenutno u vojsci . pogotovo ih pitaj u kakvom su stanju tenkovi .
mozda grijesim ali ja koliko znam stanje je porazavajuce i ne bih me iznenadilo da je svaki treci visi oficir "povezan" sa nekom obavjestajnom sluzbom sa strane .

ovo za 100 tenkova 1992 je glupost , gdje su bile posade , oficiri , municija , rezervni dijelovi , transporteri tenkova itd za takve stvari . stari moj za tenk da bi bio od koristi moras imati bar ovo gore navedeno i jos mnogo toga .
josmalo

#206 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

@stari
"top-haubica D20 ti napisa 122mm ...otkad to ..zar nije vise 152mm? "

vjerovatno si mislio na mene. Upitanju je mala tehnicka greska. Umjesto, D30, napisao sam D20.

"Inace tenk ..hm... na otvorenom bojnom polju...hipoteticka situacija ... ne znam sad , ne sjecam se , oklopnjackih formacijskih oznaka ..ali eto, grupa tenkova 20-24 komada (bataljon pretpostavljam) sa jedne strane - protiv diviziona artiljeraca (18 - 22 kom) dobro ukopanih , zakamufliranih... topova T12 (100mm) sa uvjezbanim puniocima i nisandzijama i dovoljno pancirne i potkalibarske (Vanadijumske) municije ..."

Slazem se da bi razvoj dogadjaja koji si ti napisao bio katastrofalan za tenkove. Medjtuim, na ovaku upotrebu tenkova, u smislu horuk, bi se odlucio ili ludjak ili neko ko ima samo te tenkove. Mislim, slati negdje ne samo tenkovske jedinice, nego i ostale tipove jedinica bez predhodnog izvidjanja je, unaprijed, osudjeno na propast. Spominjes, hipoteticki, ukopan divizion artiljerije za podrsku i protivoklopne topove T12(prepostavljam jedna baterija), protiv tenkova, bez predhodnog izvidjanja,bez atriljerije za podrsku, bi svakako pobjedili. Ali, tim tenkovima, dodaj,dobre podatke o rasporedu ukopane artiljerije,pjesadiju i atriljeriju za podrsku...U tom slucaju, branioc (ukopana artiljerija) bas i nebi najbolje prosla. Takodje, bazirati protivoklopnu odbranu na topovima T12 je malo upitno za mene. Svakako, niko tenkove, nebi slao direktno na te topove, nego bi trazio neki drugi pravac koji bi bio manje izlozen toj odbrani. Mislim da je jedan tenkovski bataljon broji malo veci broj tenkova od 20-24 tenka.
Stari

#207 Re: Tenkovi iz rata

Post by Stari »

Eh ... u nastavku mog ranijeg dopisa si vidio da se salim... kad sam napisao da bih najradije bio negdje drugdje :D nego na licu mjesta te "hipoteticke situacije" :D ...tu bi sigurno bilo, neovisno o okolnosti, grdnih muka i za jednu i za drugu stranu ....letjeli bi komadi gvozdja i mesa na sve strane na obe strane. Komentar sam srocio inspirisan jednim ranijim komentarom da je Tenk (ja nisam bio tenkista no artiljerac - haubicar...birvaktile davno dok je 152mmD20 zajedno sa 100mmT12 bilo :D moderno orudje :D ) ... tenk dakle - je aparat koji je osmisljen da u frontalnom sukobu jurisa i razbija neprijateljske odbrambene linije ... te da su mu kao takvom, u uslovima bosanskohercegovackog reljefa, mogucnosti bitno reducirane. Zato sam naglasio da je situacija hipoteticka... takvo se nesto nikad ne bi moglo desiti na bih terenima ...zbog nedostatka ... tako siroko otvorenih pejzaza gdje bi se tenkovski bataljon mogao potpuno rasiriti i krenuti u juris protiv ... eto hajd recimo artiljerijskog puka (3 - diviziona... cirka 30-tak cijevi tek toliko da brojcano stanje stima :)) .

Los sam u prognoziranju i u fudbalu ...a jos gori u ovakvim utakmicama :D ... mislim da bi ih tenkisti nadjacali (ako bi ih , na vrijeme precizno locirali )... sigurno je da bi i jedna i druga strana imala grdnih problema. Premda , kao stari artiljerac, bi vise simpatisao tobdzije.
4x4

#208 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

pa ako se ikad odluci da zivi na vise od 24% teritorija Bih,, tenkovi su potrebni :thumbup:

sad, sto se tice posade i opremanja tenkova.
pa racunajte,,
za 150 komada tenkova, treba posada od 3-4 covjeka.. (600 ljudi)
oprema i municija,,(osim goriva) nista vise od jedne haubice.

neka tenkova.. ne brinite.
ako nista drugo, barem se lakse spava kad znas da ih imas .
josmalo

#209 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

@stari

da, slazem se s tobom, da reljef u BiH, nebi nikad ni dozvolio neku masovnu upotrebu tenkova.Takodje, slazem se dabi takav napad, na obje strane, izazvao ogromne gubitke. Vjeruj, ne smijem ni zamisliti, vatrenu moc jednog artiljerijskog puka. Zaista,djeluje impresivno, pogotovo ako imas municije koliko hoces. Ali, upotreba, artiljerije za podrsku (ako, izuzmemo iz ovog topove T12 koji spadaju u protivoklopne topove) za protivoklopnu borbu je nikakva odbrana, jer klasicnom artiljerijom (haubica, top) je tesko pogoditi tenk koji se pokrece. Jedino barazna vatra moze usporiti napredovanje tenkova i eventualno, odvojiti pjesadiju od tenkova (ako, bi pjesadija bila "klasicna", odnosno, koja nebi koristila oklopne transportere).U tom slucaju, pjesadija branioca bi mogla dobiti na vremenu kako bi protivoklopnim sredstvima onesposobljavala i unistavala tenkove u nastupanju.Naravno, pod prepostavkom, da branioc ima, dobro organizovan PO sistem na nivou svojih taktickih jedinica.
Drago mi je da imamo jednog starog artiljerca na ovoj temi:).
Stari

#210 Re: Tenkovi iz rata

Post by Stari »

U pravu si naravno ...nikom , pa ni u ona davna vremena , nije padalo na pamet da haubicom (dakle posredno, preko osmatracnice - racunaca i ostale ekipe) gadjati tenkove u jurisu. Stara 152-vojka je mogla funkcionisati i kao top - imala je opticki nisan ...ma je to bilo slabo ...prvenstveno je bila konstruisana za gadjanje ciljeva koji nisu u domenu opticke vidljivosti. T12 je vec bio top...dakle da bi nesto pogodio - to nesto - mora i vidjeti ... imao je nezgrapno dugu cijev - sto mu je davalo nenormalnu preciznost i ubitacnost - no ujedno je to uglavnom i osnovni razlog zasto se danas ne koriste - jer je vrlo nepokrtljiv .... sa tako dugom cijevi i lafetima ... i najuigranijoj ekipi posluge treba 15-tak minuta da ga spreme za pokret...a 15 minuta u slucaju dok bataljon tenkova jurisa ...je dovoljno da te zbrisu sa lica zemlje.

Medjutim ono sto si spominjao u vezi pjesaka u pratnji tenkova ...tu ih nemas ...tenkovi u jurisu ipak idu malo prebrzo da bih pjesaci mogli pratiti ... taman da se radi i o onim najstarijim tenkovima...bilo kako bilo ...situacija je bila :D zamisljena :D ...
doboj

#211 Re: Tenkovi iz rata

Post by doboj »

pjesadija sada koristi BOV i transportere.
keep it real

#212 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

doboj wrote:pjesadija sada koristi BOV i transportere.
sve ti zavisi od situacije i terena , licno ne bih ni prisao transporteru ili BOV u nekoj urbanoj sredini gdje nema pouzdanih informacija o neprijatelju . rusi su ekperimentisali u cecniji sa tenkovima , transporterima i pjesadijom . na kraju se ispostavilo da nabolje prolazi varijanta da prvo ide pjesadija a tenkovi iza njih kao podrska , od transportera se odustalo zbog slabe zastite.
desavalo se da napreduju tenkovi a iza njih pjesadija u transporterima i pjeske , tenkovi prodju a ceceni iz podruma izbuse transportere ko sir . transporteri imaju slabu zastitu a nemogu dovoljno nisko gadjati da uzvrate vatru i za par minuta ovi sto naprave zasjedu nestanu . rusi su promijenili taktiku , stvarali su luk iza svoje takticke pozadine gdje su kontrolisali sve civile i trazili znakove baruta na rukama i odjeci . skontali su da ovi sto prave zasjede bjeze prema ruskoj pozadini da se osiguraju od artiljerije i tenkova .
josmalo

#213 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

@stari

vidim da si izuzetno dobro upucen u artiljeriju. Drago mi je sto si spomenuo,odrjedene karakteristike, za topove T12. Iskreno, nisam znao koliko je potrebno vremena za premjestanje, odnosno, pripremanje navedenog topo za djelovanje. Za mene je ovo korisna informacija. Kada si spominjao razloge zasto je lose rjesenje koristiti navedeni top za PO borbu, naveo si njegovu glomaznost, kao i vrijeme koje je potrebno za pripremu djelovanja ovim topom. Medjutim, po meni, nisi naveo jos jedan bitan podatak, zbog kojeg je T12, odavno zastarjelo orudje, a to je da toliko orudje mora "podici", prilikom djelovanja, veliku prasinu, odnosno, ostavlja trag iza sebe. Samim tim, lakse ga je uociti i poslije toga i djelovati po njemu. E, sada dolazi onaj element,njegova glomaznost, do izraza, a to je da prilikom zauzimanja rezervnog polozaja, treba posadi mnogo vremena. Posto se razumjes dobro u T12, molim te, da li mozes navesti podatak, za koju je daljinu bio predvidjen ovaj top da vodi PO borbu?

Dobro, sada smo poceli ici u previse detalja, sto se tice nasih hipotetickih situacija:) Sa pocetnog oklopnog bataljona (takticke jedinice), mi vec predjosmo na operativne jedinice. Sam znas, da je jedan artiljerijski puk predivjden da daje podrsku opretivnim jedinicama (divizija, korpus). Mozemo, ja i ti, do beskonacno, izvoditi odrejdene scenarije upotrebe i djelovanja, kako pojedinih jedinica, tako i tipova oruzija i orudja. Gdje bi mi zavrsili sa tim analizama? Ja mislim, ni sam Bog to nebi znao? Mada, ja sam, prije svega mislio, da taj neseretni oklopni bataljon, nebi isao u klasicni juris, nego u napad bi isao u kombinaciji sa pjesadijom (prije svega, davao bi podrsku pjesadiji) uz upotrebu artiljerije. Ja sam zamislio jedan kombinovani artiljerijsko-oklopno-pjesadijski napad. Takodje, bazirao sam, ovu zamisao, na iskustvima bosanskog rata, gdje su linije odbrane,bile na odstojanju od minimalnih 50-tak metara do 500-600 metara. Te linije su odbrane, su bile, fortifikacijki veoma dobro uredjene. Postojao je citav sistem rovova, transeja i bunkera. U tom slucaju, slati tenkove ispred, same, bez pratnje pjesadije, bi bio katastrofalan potez, jer tenkovi, radi svog ogranicenja djelovanja po visini, bi se tesko nosili sa ukopanom pjesadijom. Ima jos tu nekih drugih razloga, radi kojih bi, u tim uslovima, borba izmedju osposobljene pjesadije (ukopane) i tenkova, pobjeda bila u korist pjesadije.
Bosnolog

#214 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosnolog »

ARBiH unistva nekoliko tenkova !!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=Kr6fMP69 ... re=related
kiky

#215 Re: Tenkovi iz rata

Post by kiky »

niko da otvori posebnu temu o naoružanju i opremi ....
:-)
Fozgen

#216 Re: Tenkovi iz rata

Post by Fozgen »

Huh, trebalo je poprilicno vremena da se sve ovo procita, uglavnom koliko sam primjetio ima dosta komentara ljudi ( djece ) koji su svoja vidjenja izgradili na National Geographic-u i Discovery-u i jos pomalo na igrama tipa Generals, Act of War i sl. Nisam nesto u mnogome strucan sto se tice tenkova, artiljerija je nekako meni poznatiji dio ( M114 155mm, 122 D30 jugoslovenska i 105 L118 ). Vidim mnogi hvale Izraelce i US a vecina zaboravlja da su oni svoje oruzje, a i danas, razvijali u svim mogucim situacijama kao i dan danas uz mnogo mnogo ulaganja u isto a opet nisu toliko ucinkoviti koliko se to prikazuje, jbga na Izraelce u vecini slucajeva jurisaju ljudi skoro kamenjem i onda oni svoj tenk proglase za naj naj a ponajvise u svrhu prodaje.
Sto se tice ARBiH sjecam se i ja Zeke da je bio u Zenici na smotri.
keep it real

#217 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

Fozgen wrote:Huh, trebalo je poprilicno vremena da se sve ovo procita, uglavnom koliko sam primjetio ima dosta komentara ljudi ( djece ) koji su svoja vidjenja izgradili na National Geographic-u i Discovery-u i jos pomalo na igrama tipa Generals, Act of War i sl. Nisam nesto u mnogome strucan sto se tice tenkova, artiljerija je nekako meni poznatiji dio ( M114 155mm, 122 D30 jugoslovenska i 105 L118 ). Vidim mnogi hvale Izraelce i US a vecina zaboravlja da su oni svoje oruzje, a i danas, razvijali u svim mogucim situacijama kao i dan danas uz mnogo mnogo ulaganja u isto a opet nisu toliko ucinkoviti koliko se to prikazuje, jbga na Izraelce u vecini slucajeva jurisaju ljudi skoro kamenjem i onda oni svoj tenk proglase za naj naj a ponajvise u svrhu prodaje.

ti to ozbiljno ?

koliko to drzava koristi merkave ? gdje to izraelci hoce da prodaju tenkove ? covjece merkava je uradjena za njihove uslove i potrebe , kombinacija tenka i transportera .

to je pravi biser , ima primjera koliko hoces da su na vrhu i da niko nema ni blizu . rusija kao jedna od vodecih sila u svijetu kupuje izraelske UAV , otvoreno priznaju da njihovi nisu ni blizu . pokazi mi samo jedan avion koji je ce biti blizu F 22 u iducih 10 godina itd itd itd itd , pa pricaj nesto ucinkovisti . . .
samo nemoj spominjati PAK FA , niko ga jos nije vidio .
oni gdje god ratuju vojnicki rasture protivnika , problemi dolaze poslije bitaka .
ustvari to nisu bitke jer protivnike rasture prije nego sto im pruze otpor .
madner

#218 Re: Tenkovi iz rata

Post by madner »

Merkava je smece od tenka i to je poznato.

Istina je da je jedina drzava u regionu koja bi im mogla parirat (Egipat) vojna diktatura koja direktno ovisi od americke pomoci. Tako da sebi mogu dozvolit da imaju smetljarski borbeni tenk, ali jako dobar oklopni transporter.
keep it real

#219 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

madner wrote:Merkava je smece od tenka i to je poznato.

Istina je da je jedina drzava u regionu koja bi im mogla parirat (Egipat) vojna diktatura koja direktno ovisi od americke pomoci. Tako da sebi mogu dozvolit da imaju smetljarski borbeni tenk, ali jako dobar oklopni transporter.

po cemu je merkava "smece" ? i kome je to poznato ?
ispunjava potrebe u uslovima za koje je zamisljena , nemoj samo navesti onaj primjer kad su usli merkavama u onu dolinu pa ih palestinci docekase sa bokova u zasjedi . tad su izralski oficiri dokazali da se i najbolji nekad zahebu . bi li imao srca sjesti u jednu od onih 60 ki iz tuzle i krenuti na merkavu cetvorku sa izraelskom posadom jedan na jedan ? ( na cistini bez zaklona , 5 km izmedju vas , niko se nemijesa , juris jedan na jedan , municija po izboru posade )

egipat nema teoretske sanse da parira izraelu , izrael bi ih razbio kao dijete zvecku .
kad vec spominjes oklopne transportere izrael prepravlja t 55 , skidaju kupole i prave od njih oklopne transportere .
ako sumnjas evo pogledaj :
http://en.wikipedia.org/wiki/IDF_Achzarit

imali neko slika tenkova izmedju akcija za vrijeme rata ?
mislim na tenkove abih .

ps
moderatori otvorite pod forum za raju koju interesuju belaj bageri i ostalo naouruzanje .
Fozgen

#220 Re: Tenkovi iz rata

Post by Fozgen »

keep it real wrote:
Fozgen wrote:Huh, trebalo je poprilicno vremena da se sve ovo procita, uglavnom koliko sam primjetio ima dosta komentara ljudi ( djece ) koji su svoja vidjenja izgradili na National Geographic-u i Discovery-u i jos pomalo na igrama tipa Generals, Act of War i sl. Nisam nesto u mnogome strucan sto se tice tenkova, artiljerija je nekako meni poznatiji dio ( M114 155mm, 122 D30 jugoslovenska i 105 L118 ). Vidim mnogi hvale Izraelce i US a vecina zaboravlja da su oni svoje oruzje, a i danas, razvijali u svim mogucim situacijama kao i dan danas uz mnogo mnogo ulaganja u isto a opet nisu toliko ucinkoviti koliko se to prikazuje, jbga na Izraelce u vecini slucajeva jurisaju ljudi skoro kamenjem i onda oni svoj tenk proglase za naj naj a ponajvise u svrhu prodaje.

ti to ozbiljno ?

koliko to drzava koristi merkave ? gdje to izraelci hoce da prodaju tenkove ? covjece merkava je uradjena za njihove uslove i potrebe , kombinacija tenka i transportera .

to je pravi biser , ima primjera koliko hoces da su na vrhu i da niko nema ni blizu . rusija kao jedna od vodecih sila u svijetu kupuje izraelske UAV , otvoreno priznaju da njihovi nisu ni blizu . pokazi mi samo jedan avion koji je ce biti blizu F 22 u iducih 10 godina itd itd itd itd , pa pricaj nesto ucinkovisti . . .
samo nemoj spominjati PAK FA , niko ga jos nije vidio .
oni gdje god ratuju vojnicki rasture protivnika , problemi dolaze poslije bitaka .
ustvari to nisu bitke jer protivnike rasture prije nego sto im pruze otpor .
Nigdje ja nisam spomenuo Merkavu, nije im to jedino od naoruzanja koje proizvode. Dvije trecine njihovog proizvedenog naoruzanja se izveze, neki smatraju da su 4-5 izvoznik naoruzanja, sto je ipak za njih da se razumijemo i previse, neka su ovi podatci povrsno tacnie neka su i 8 izvoznik njima je i vise nego dovoljno. Nisam ja spomenuo samo Izraelce i Ameri su tu kao i Rusi a i ostali. Iskreno ne znam sta si htjeo reci sa ovim kad si ustvrdio sve i za Ruse i Amere i Izraelce.
Nisu danasnje bitke iste kao i bitke prije 50-tak godina i prije mnogo tog se od tada promjenilo kao i razlozi ratovanja.
revolver amidza

#221 Re: Tenkovi iz rata

Post by revolver amidza »

dobra tema,svidjela mi se analiza situacije (hipotetske od strane @starog),.i @josmola.
@stari,nije da nema istine u tvom opisu mogućeg masakra tenkova od strane MT-12,.stvarno je bilo strava ga vidjeti gasa onom 6m dugom glatkom cijevi,..ja sam učestvovao na kombinovanoj vježbi rodovskih jedinca KoV-a uz sadejstvo avijacije na pogonu krivolag,.vidio sam moć artiljerije,avijacije,.e sada služio sam na BOV-80,znači motorizovana pješadija u sklopu mješovitog oklopnog bataljona,..t-55 i m-84,..četa t-55 je bila 6 tenkova (1 komandni) i 4 m-84 (1 komandni),..i svaku je pratila po 4 BOV-a,..otprilke je bataljon imao 20-tenkova i 16-18 BOV-a,..imali smo kontra sebe "plave" sa maljutkama i tim MT-12,..ali iza sebe i artiljerijski puk,..pazi sada 36 d-30 122mm,..koji je davao baražnu vatru po potrebi,.to je takva sila da se zemlja ljuljala u onoj polupustinji,..šta sam htio reći,..tenkovi sa pratećom pješadijom u BOV napadaju u klinu,potkovici ili tzv. "strelama" (čete se kreću pravolinijski),zavisno od potrebe,..i razvijaju u strelce,..najopasniji su prvi napadi od artiljerije bili,ai vjerij mi kada se grdosije zalaufaju pri brzini od oko 50km/h na sat po počnu da rokaju da već otkrivene položaje,..tu je artiljeriji bio tač,..jednostavno,..na strani tenka je mobilnost,..sposobnost da se povuče i opet napadne da okreće kupolu i puca u trku,..top tu gubi bitku,..o samoj pješadiji u transporterima koji imaju topove od 20mm i još su amfibijski,.a imala je i ona verzija sa BST-om,se može govoriti sve osim da je spora,..kada bi tenkovski klin probio obruč,onda ovi stupaju na scenu,..artiljerija je svakako kraljica bojnog polja,pa i ti protivoklopni topovi su za respekt,ali u takvoj bitci,ja bih se kladio više na tenkove,..pogotovu na onu čuvenu 125mm granatu iz glatke cijevi :D
mišljenja sam da bez tenkova nema prave udarne sile koja je neophodna za iole ozbiljniju bitku,..tenk je jednostavno ono što je nekada bila konjica,.nema ni kontra udara bez tenka,..a samim time ni zauzimanja kakve-takve površinski veće teritorije.
madner

#222 Re: Tenkovi iz rata

Post by madner »

keep it real wrote:
madner wrote:Merkava je smece od tenka i to je poznato.

po cemu je merkava "smece" ? i kome je to poznato ?
ispunjava potrebe u uslovima za koje je zamisljena , nemoj samo navesti onaj primjer kad su usli merkavama u onu dolinu pa ih palestinci docekase sa bokova u zasjedi . tad su izralski oficiri dokazali da se i najbolji nekad zahebu . bi li imao srca sjesti u jednu od onih 60 ki iz tuzle i krenuti na merkavu cetvorku sa izraelskom posadom jedan na jedan ? ( na cistini bez zaklona , 5 km izmedju vas , niko se nemijesa , juris jedan na jedan , municija po izboru posade )

egipat nema teoretske sanse da parira izraelu , izrael bi ih razbio kao dijete zvecku .
kad vec spominjes oklopne transportere izrael prepravlja t 55 , skidaju kupole i prave od njih oklopne transportere .
ako sumnjas evo pogledaj :
http://en.wikipedia.org/wiki/IDF_Achzarit

imali neko slika tenkova izmedju akcija za vrijeme rata ?
mislim na tenkove abih .

ps
moderatori otvorite pod forum za raju koju interesuju belaj bageri i ostalo naouruzanje .
bosnafly

#223 Re: Tenkovi iz rata

Post by bosnafly »

mogu samo reci HVALA vam svima,dosta sam se naucio,nisam toliko poznat sa tenkovima(belaj bager) sto je neko napisao,nasmio me i to dobro.vrlo zanimljivo je bilo citat ovu temu,sto se tice mog pitanja dobio sam odgovor i puno vise.zavrsio sam 3 tenka do sada,a to su
T-55
T34/85
M-60
kad stignem stavicu slike
sto se mene tice bujrum svima i nastavite temu jer je zanimljiva.
selam od mene :bih:
Bosanac_i_Hercegovac

#224 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

Bosnolog wrote:
josmalo wrote: Nam trebaju protivoklopna sredstva koja su mnogo jeftinija od tenkova ko i odrzavanje ,.
Protivoklopna sredstva koja su pod kontrolom "Sarajeva" su jako moderna. To su nam Amerikanci dali i to je jedino sto je na NATO standardu. Radi se o MILAN sistemima uz koje idu rakete koje se navode laserom na tenk. Ima ovdje u detaljima o protivoklopu i kolicinama protivoklopa pod kontrolom Sarajeva:

http://www2.webng.com/security/osbih5.html

Ovi se sistemi mogu namontirati na tenk ili transporter.

Image

Ukupni imamo znaci 850 MILAN systema sto je sasvim dovoljno.
farmer

#225 Re: Tenkovi iz rata

Post by farmer »

Teško da OS BiH imaju 840 lansera Milan.. Prije će biti da je to ukupan broj raketa, dok broj lansera vjerovatno iznosi nekoliko desetina. Ako se tome doda nekih 50 lansera Zelena strijela, isto toliko Fagota, ručni bacači poput RPG-7, Osa, AT-4 i naravno 45 tenkova M60A3, dobije se solidna osnova pariranje srpskim oklopnim snagama.
Post Reply