HarnagaHarnaga wrote:
Neko napomenu o odnosu prema igracima...istina treba se dosta toga popraviti, ali i nasi igraci se ponekad ponasuju kao da im reprezentaciju izduvni ventil, a onda kada se ne plasiraju svi im krivi. Disko klubovi, razne zabave...mozete toga naci na You Tube koliko hocete. Jos kad cujem da po nekakvim restoranima u drustvu "prijateljovih prijatelja i od prijatelja prijatelja" lobiraju za odredjenog kandidata za selektora, onda mi na um padne jedan David Bekam kojem jedan stranac na kormilu Engleske za koju je Bekam dao kao svi nasi igraci skupa za BiH, postavlja jasne uslove da bi bio uopste u planu za reprezentaciju. I taj Bekam koji ima para pet puta vise nego BiH reprezentativci zajedno, se potrudi, dade sve od sebe da ispuni te uslove...dok neke nase placi.... ha malo "necu igrati", selektor bi trebao biti ovaj, onaj....ko da je to njihov problem. U redu je da recimo kapiten, onako diskretno da misljenje, nije u redu da bilo ko - posebno kada su ostala dva kandidata lobira "do koske" za jednog od njih. Jos kakvi smo inatdzije i tvrdoglavci daj Boze da se na tome zavrsi, da ne bude tihog bojkota i slicnih stvari.
E vidis, ja se ne slazem s ovim ni pod razno. Ne zelim da pravim alibi igracima ali svako od nas se mora staviti u njihovu kozu pa onda donositi sud i moralisati.
Kao prvo, ne prilici igracima da pred vazne utakmice hodaju po kafanama i istina je da reprezentacija pojedinim dodje kao izduvni ventil ali selektor je taj ko je odgovoran. Naravno da ce pojedinci iskoristiti priliku ukoliko im se ukaze ali ako im je savez izabrao normalnog i profesionalnog selektora do te prilike nece ni doci. Kod nas generalni sekretar kolektivno izvodi igrace po kafanama a dojucerasnji selektor je bio zaduzen da mu pravi alibi. Eh tu dolazimo do one suplje o Beckhamu i njegovom profesionalizmu, i tome kako on od FA ne dobija nista. Dobija ono sto je najvaznije a to je profesionalizam saveza, koji je izabrao profesionalnog trenera i postavio stvari na zdrave noge. Dakle, ne mozemo mi traziti od igraca nekakav profesionalizam kad je oko njih sve u qurcu.
Na kraju krajeva, Misimovic se oglasio i rekao kakvi su problemi i da mozda ne namjerava dolaziti na okupljanja ako se takve stvari nastave. On je upozorio mene, tebe i dva miliona ostalih kojima je kao stalo do reprezentacije da nesto ne stima. Ako mi nismo sposobni to dovesti u red onda nema niko pravo da proziva Misimovica ili Papca sto ne zele da uzalud trose svoje vrijeme.
Ista stvar i za izbor selektora. Sasvim normalno da se igraci petljaju kad nemaju povjerenje u ljude koji su zaduzeni za izbor. Kad stvari budu funkcionisale kao u FA, kad igraci ne budu strahovali da ce im neko iz zajebancije za selektora izabrati "strucnjake" poput Nikica ili Sliskovica eh onda cemo imati pravo da trazimo od njih da se ne petljaju i da prihvate svaki izbor.
Za kraj, kao i u svemu ostalom tako i u ovom slucaju moras nesto ponuditi da bi trazio za uzvrat. Bezuslovna ljubav ne postoji ni izmedju roditelja i djeteta a kamo li kad je rijec o domovini. Ti momci imaju obaveze ali trebaju imati i nekakva prava.