Osiguranje auta - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#201 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by goran16v »

gaius wrote:
goran16v wrote:Nemoj mjesati dvije razlicite stvari. Jedna stvar je kad osiguranje isplacuje po prilozenom racunu za popravak (ne predracunu) minus PDV sto je stvari placeni trosak, a druga stvar kad naknada vrsi na osnovu procjene stete bez dokaza o stvarnom trosku, pogotovo ako je popravljeno za kes bez racuna, dok prilozeni predracun u velikom broju slucajeva spore i u tom slucaju vlasnik dobija pare, a hoce li popraviti auto je njegova stvar.
što "minus pdv"?
Zato sto je najbezbolnija varijanta za osiguiranje da se auto popravlja kod limara s kojim imaju ugovor ili da oni direktno placaju fakturu za popravak, ali to zna biti jako komplikovano i lose po ostecenika. U oba slucaja oni kao pravno lice u sistemu PDV-a u statusu kupca imaju pravo na povrat PDV-a, dok ostecenik kao fiz. lice placa puni iznos bez povrata i nadoknada po fakturi koju je platio ostecenik je za njih gubitak.
amir008

#202 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by amir008 »

Slijedi ti borba da naplatis, moras biti uporan i dosljedan. Poznanstvo bi ti dobro doslo, a moze se desiti da zavsite na sudu, sva su osiguranja teska na parama.
Nisi rekao da li si isao kod njih sa zapisnikom od sudara da i oni naprave procjenu stete i koji dijelovi se moraju zamjeniti?[/quote]

Samo ti cekaj njihovu prvu ponudu pa onda ces vidjeti sta ces. Naravno da ces priloziti predracun. Iz njega se vidi koliko kostaju pojedini dijelovi. Znaju u osiguranju jako dobro koliko kostaju tvoji dijelovi, samo ce se , naravno, praviti ludi. Oni trebaju da plate stetu, a da li si ti dijelove dobio na poklon ili ne, nije njihova stvar.[/quote]

pa da to sam i mislio, ja sam prilozio predracun sada je na njima d posalju ponudu pa cu da vidim...ako ne bude islo sve kako treba ima sud ima advokat :=) okee hvala vam puno :)
preludezalude

#203 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by preludezalude »

Prvo moras biti svjestan da ce biti jako tesko i mozda dugotrajan put da dodjes do svog novca. Ako si predao zahtjev za naplatu stete, sad malo sacekaj. Sacekaj mjesec-dva, pa ih onda kontaktiraj. Ako ti tad ne posalju ponudu, morat ces ici u borbu preko advokata. Tada se citav slucaj pocne puuuuuno brze razvijati, ali i advokat kosta tako da je taj advokat mac sa dvije ostrice, a osiguravajuce kuce bas na to i racunaju. Da si u Tuzli, mozda bih ti i mogao malo pomoci sa advokatom, odemo do njega i porazgovaramo i onda odlucis. Ja sam davno imao slicnu situaciju kao ti. Osiguranje je poslalo prvu ponudu nakon cega sam otisao do advokata i advokat je samo poslao prigovor na tu njihovu ponudu. Nakon toga se sve jako brzo rijesilo, jednostavno su poslali drugu ponudu sa puuuuuno boljom ponudom. Vjerovatno kad su vidili na papiru pecat advokata, odmah su se malo uozbiljili.
amir008

#204 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by amir008 »

preludezalude wrote:Prvo moras biti svjestan da ce biti jako tesko i mozda dugotrajan put da dodjes do svog novca. Ako si predao zahtjev za naplatu stete, sad malo sacekaj. Sacekaj mjesec-dva, pa ih onda kontaktiraj. Ako ti tad ne posalju ponudu, morat ces ici u borbu preko advokata. Tada se citav slucaj pocne puuuuuno brze razvijati, ali i advokat kosta tako da je taj advokat mac sa dvije ostrice, a osiguravajuce kuce bas na to i racunaju. Da si u Tuzli, mozda bih ti i mogao malo pomoci sa advokatom, odemo do njega i porazgovaramo i onda odlucis. Ja sam davno imao slicnu situaciju kao ti. Osiguranje je poslalo prvu ponudu nakon cega sam otisao do advokata i advokat je samo poslao prigovor na tu njihovu ponudu. Nakon toga se sve jako brzo rijesilo, jednostavno su poslali drugu ponudu sa puuuuuno boljom ponudom. Vjerovatno kad su vidili na papiru pecat advokata, odmah su se malo uozbiljili.
hmm potrudit cu se da sve bude ok, svestan sam da me ceka teska borba jer oni su u tome profi jer to je njihov posao, a de mi jos reci koliko te je kostao advokat? da li mi se isplati uzeti advokata?
preludezalude

#205 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by preludezalude »

Ja advokata nisam placao jer u blizoj familiji ima advokata.
ismirmartinoruc

#206 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by ismirmartinoruc »

Zamolio bih vas da sto je moguce brze mi pomognete oko mog slucaja.
Ovako imao sam saobracajnu nesrecu i zadobio sam tesku tjelesnu povredu (lom ruke u predjelu zgloba) nosio sam gips 2 mjeseca i ostala je trajna invalidnos s pomaknucem kosti. Trazio sam odstetu od Uniqa osiguranja posto sam osiguran preko fakulteta u istom. Dobio sam pismeni poziv za naknadu stete od 125,10 KM s obzirom da je 1% invalidnost.
Pa bih vas zamolio da mi pomognete, sta da radim i kako da se zalim ??
Hvala!
preludezalude

#207 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by preludezalude »

Ta cifra stvarno djeluje malo, ali ta cifra zavisi od osigurane sume. Nije isto ako se uplacuje 1KM mjesecno ili 10KM mjesecno. Ja ti mogu dati primjer mog brata koji je osiguran kod istog osiguranja i placa 10KM mjesecno. Imao je povredu koljena. Ima ceste bolove, ali nema problema u kretanju. Problem sa bolovima moze rijesiti operacijom, ali on nikako da se odluci na taj korak. Od osiguranja je naplatio 1800KM za takvu povredu koljena. Ali isao je preko advokata.
amir008

#208 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by amir008 »

Samo da vam javim da sam naplatio 2500 KM i da procedura nije bila duga, dosla mi je prva ponuda 2000 KM i odbio sam i nakon 5 dana je doslo 2500 KM tu sam ponudu potpisao i za 6 dana su mi pare legle na racun...

Hvala svima na savjetima :)
goran16v

#209 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by goran16v »

ismirmartinoruc wrote:Zamolio bih vas da sto je moguce brze mi pomognete oko mog slucaja.
Ovako imao sam saobracajnu nesrecu i zadobio sam tesku tjelesnu povredu (lom ruke u predjelu zgloba) nosio sam gips 2 mjeseca i ostala je trajna invalidnos s pomaknucem kosti. Trazio sam odstetu od Uniqa osiguranja posto sam osiguran preko fakulteta u istom. Dobio sam pismeni poziv za naknadu stete od 125,10 KM s obzirom da je 1% invalidnost.
Pa bih vas zamolio da mi pomognete, sta da radim i kako da se zalim ??
Hvala!
Malo stariji post ali se nadam da ce savjet biti koristan...
To sto pominjes je jedan tip osiguranja i odsteta zavisi od visine premije koju uplacuje firma, medjutim ako nisi bio kriv najvecu odstetu naplacujes na osnovu polise AO auta ciji je vozac skrivio udes. Takodjer, ako si nastradao u autu, a nisi bio kriv pokriva te is osiguranje putnika polise AO vozila u kojem si bio/vozio (ako je doplaceno). Ako je doplaceno isto osiguranje te pokriva ukoliko si nastradao u autu vozac kojeg je bio krivac. Ako si kao vozac skrivio nesrecu nemas osnova za naplatu sa AO police.
motorola01

#210 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by motorola01 »

Da li je u redu da mi osiguranje kod sporazuma o vansudskom poravnanju trazi pored racuna na koji ce isplatiti stetu, trazi jos i kopiju licne karte i JMBG?
Bakir1

#211 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

jeste, zbog punomocnika i raznih prevara
motorola01

#212 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by motorola01 »

Bakir1 wrote:jeste, zbog punomocnika i raznih prevara
Ok, hvala :thumbup:
ahasoho

#213 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by ahasoho »

Pozdrav, je li ko imao pozitivna iskustva s ovakvim scenarijem?

-imate sudar ili vas neko udari
- odete u ovlasteni servis za to auto i popravite stetu
- odnesete u osiguranje racun
- osiguranje vam plati cijeli iznos

Cujem svakakve i pozitivne i negativne price na ovu temu, pa da vidim sto ovdje kazu!

Hvala
drndalo

#214 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Pa otprilike to tako hoda kako si napisao... Ukoliko si uradio popravku i platio servisu citav racun, koji se slaze sa inicijalnom procjenom potrebnih radova od strane osiguranja, plus jos poneki dio koji se mozda pojavi a nije ranije primjecen, uz odgovarajuce dokumentovanje, ne bi trebalo biti problema da ti isplate sto si platio. I druga varijanta gdje ti ne placas, nego osiguranje direktno plati servisu fakturu za uradjene radove je obicno bez problema.

Situacija gdje ces imati problema, zahvaljujuci nasem mentalitetu je kada osiguranju odneses predracun iz ovlastenog, ali ga oserbetis kod Keme u komsiluku, a onda se zalis da ti osiguranje nudi 50-60-70% predracuna iz ovlastenog servisa...
ahasoho

#215 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by ahasoho »

Cekaj, spominjes procjenu osiguranja. Mora otici i kod njih? Znaci ne smijem na sovju ruku popraviti pa onda odnijeti racun osiguranju?

Gdje medju one korake da uguram odlazak osiguranju na procjenu? Da napomene, auto nema kasko, samo obicno osiguranje.

Nisam te ovo razumio "Situacija gdje ces imati problema, zahvaljujuci nasem mentalitetu je kada osiguranju odneses predracun iz ovlastenog, ali ga oserbetis kod Keme u komsiluku, a onda se zalis da ti osiguranje nudi 50-60-70% predracuna iz ovlastenog servisa..."
Ja sam vec pitao osiguranje mogu li im ja donijeti predracun od ovlastenog servisa, a oni rekli da ne moze nego samo da ja popravim pa da im donesem racun.

++++++++++++++

Zna li iko koliko traje naplata ovakvog racuna? Je li ono mjesec-dva sto je realno cekati kod nas, ili te razvuku do na 1 godinu?
drndalo

#216 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Na osnovu predracuna servisa, i na osnovu njihovog procjenitelja vide sta treba raditi, ako neces platiti ovlastenom servisu, oni se pokusavaju s tobom nagoditi koliko para ce ti biti dosta za tu popravku... Pa ako je to u ovlastenom 4000, i ti si to platio, sto dokazujes racunom, nemas puno problema jer je sve jasno... Ako imas taj predracun na 4000 ali ga nisi uradio u ovlastenom gdje je taj predracun postao racun, nego bi ti da naplatis pare od njih, pa da onda popravis, oni pretpostavljaju da bi ti 4000 od njih, a onda to poravio kod Keme za 2000, sto se kod nas stalno i dogadja... Pa oni pokusavaju da ti isplate npr. 2000, iako je predracun na 4000...

Gledaj da sve od njih imas napismeno, da ne kazu da "nisu rekli"... Njihov procjenitelj svakako ima u opisu posla da ide po servisima i da provjerava...

Ja sam imao slucaj prosle godine gdje je auto zavrsilo u ovlastenom, i u startu sam im jasno stavio do znanja da me ne interesuje nista osim da oni plate fakturu direktno servisu, kolika god da bude...

Sto se cekanja naplate tice, mislim da tu rok imaju od 60 dana...
ahasoho

#217 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by ahasoho »

Hvala. Insisiratu cu na predracunu, to je lakse nego da ja platim. Koje je bilo tvoje osiguranje?
drndalo

#218 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Meni je Triglav bio sasvim OK, ali je bio kasko... Ne znam koliko ti je staro auto, ali ako je mladji, vidi da oni plate direktno servisu, po meni je to najelegantnije... Predracun nije problem, to ces dobiti, samo problem nastaje kada bi da naplatis po njemu, jer jedini dokaz za to je racun koji si platio za te radove. Ako to nemas, a oni ne placaju servisu direkt, pocinju da ti nude manje od predracuna, pa gdje se nadjete... U pravilu, prvu ponudu od njih ne prihvataj taman i kad nije losa...
ahasoho

#219 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by ahasoho »

Jos jedno pitanje. Je li u slucaju stete idem svom osiguranju ili osiguranju onog auta koje mi je pocinilo stetu?
iceman ze

#220 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by iceman ze »

drndalo wrote: Meni je Triglav bio sasvim OK, ali je bio kasko... ...

Nece da kasko osiguraju auto preko 3000 cm3 :-D . Toliko o ozbiljnosti firme 8-)
drndalo

#221 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, nema razloga da im je 3000 cm3 neka granica, kad osiguravaju i BMW-e iz salona od 3-4.000 cm3... Kolike je starosti taj auto ? Mozda je u tome razlog... Mislim fino oni to naplate, nije da rade na lijepe oci...

U mom slucaju je 2.000 cm3 bilo u pitanju, pa za vece kubikaze nemam iskustvo...
ahasoho wrote:Jos jedno pitanje. Je li u slucaju stete idem svom osiguranju ili osiguranju onog auta koje mi je pocinilo stetu?
Na zalost, osiguranju onoga ko je skrivio udes...
JohnnyS

#222 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by JohnnyS »

Ispričavam se ako nije skroz u skladu s temom, al ipak se radi o naplati osiguranja. Dakle, o čemu se radi? Otpalo mi je staklo retrovizora... Tek tako, u vožnji, odlijepilo se... Imam policu kasko osiguranja, one franšize, u mene 85-15. E sad, s obzirom da je novo staklo retrovizora preko 200 maraka, a već imam tu policu kaska, zanima me pokriva li to kasko osiguranje? Znam da oni ne pokrivaju štete zbog tehničkih kvarova, ali ne znam spada li ovo u tu kategoriju?
holowey

#223 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by holowey »

JohnnyS wrote:Ispričavam se ako nije skroz u skladu s temom, al ipak se radi o naplati osiguranja. Dakle, o čemu se radi? Otpalo mi je staklo retrovizora... Tek tako, u vožnji, odlijepilo se... Imam policu kasko osiguranja, one franšize, u mene 85-15. E sad, s obzirom da je novo staklo retrovizora preko 200 maraka, a već imam tu policu kaska, zanima me pokriva li to kasko osiguranje? Znam da oni ne pokrivaju štete zbog tehničkih kvarova, ali ne znam spada li ovo u tu kategoriju?
nazovi policiju, prijavi da ti je neko tokom noci na parkingu ukrao staklo retrovizora i nakon toga otidji u kasko kucu da prijavis... nije posteno, ali kad vec placas kasko da to iskoristis... samo vodi racuna isplati li ti se aktivirati kasko za 200 maraka...
iceman ze

#224 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by iceman ze »

Zar te fransizne kasko police nisu do 1% tj.manje stete se ne prijavljuju?
goran16v

#225 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by goran16v »

iceman ze wrote:Zar te fransizne kasko police nisu do 1% tj.manje stete se ne prijavljuju?
Kod npr. fransize od 1% svaka steta ce biti umanjena za 1% osigurane vrijednosti auta, dok se stete manje od 1% osigurne vrijednosti auta ne isplacuju. U slucaju da je auto vrijedan 30k KM tih 1% je 300 KM.
Post Reply