Zakon o porezu na dohodak
Moderator: anex
- Nadinka
#201 Re: Zakon o porezu na dohodak
Bilo bi idvno ako ima neko kome nije mrsko napisati sta treba sve prikupiti (i gdje) od papirologije kad se prvi put predaje za povrat na osnovu stambenog kredita
edit::
nasla sam spisak, sad me zanima slijedece:
ovaj dokaz da ne posjedujem stan-vadi se u nadleznom sudu/opstini pise-gdje konkretno??
treba li uz to i neki dokaz da nisam udata?
ova izjava-je li se odnekle preuzme ili treba smao nakucati u ovoj formi i gdje se ovjerava?
uz to koliko vidim treba:
ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor, potvrda o kamati, ovaj dokaz da su za to utrosnea sredstva-to pise na ugovoru o kreditu?
Ako treba jos nesto, molim vas da mi napisete
ovaj dokaz da ne posjedujem stan-vadi se u nadleznom sudu/opstini pise-gdje konkretno??
ova izjava-je li se odnekle preuzme ili treba smao nakucati u ovoj formi i gdje se ovjerava?
ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor, potvrda o kamati, ovaj dokaz da su za to utrosnea sredstva-to pise na ugovoru o kreditu?
-
maajaa
#202 Re: Zakon o porezu na dohodak
Suprugu si trebao prijaviti kao izdrzavanog clana porodice odmah po prestanku njenog radnog odnosa (tj. nakon njene registracije na birou) da bi ostvario pravo na uvecanje licnog odbitka. Ako to nisi uradio u medjuvremenu, onda uradi za tekucu godinu.ZEMA_ANONIMAC wrote:Moja greška, ovo gore što sam pisao odnosi se na 2010 godinu.enx wrote:Molim te pojasni ovaj dio "supruga mi je radila do 02.2009." ili si mislio na 2010?ZEMA_ANONIMAC wrote:Hajde i meni neko nek objasni moj slučaj:
do 01.04.2010 imao koeficijent odbitka 1.0
od 01.04.2010 imao koeficijent odbitka 1.5 i od tog perioda radio u drugoj firmi,
a istovremeno na GIP obrazcima unešeno 13 plata tj jedna je iz 12.2009 (u 2009 nisam koristio povrat poreza),
e da jos i ovo supruga mi je radila do 02.2009. kako je imala svoju poresku karticu nisam mogao koristiti njen odbitak po osnovu nezaposlenosti od 03.2009. godine.
Da li cu moci preko svoje godišnje prijave traziti povrat poreza za suprugu ili ce ona traziti za 2 mjeseca povrat preko svoje poreske kartice?
Kako popuniti obrazac za porez u mom slucaju???
Ako je tu 2009 godina, nemožeš ništa uraditi jer si za taj dio trebao predati GPD 1051 - godišnju prijavu poreza za 2009 godinu. Što se tiče 2009 godine ne možeš više vratiti ništa čak i ako si imao pravo na povrat poreza.
što se tiče 2010 godine, ako ti je unešeno trinaest plata, pretpostavljam da ti je unešeno samo 12 mjesečnih odbitaka (ovaj podatak možeš vidjeti na GIP obrascu).
Ukoliko je unešeno više od 12 mjesečnih odbitaka onda moraš doplatiti porez na dohodak za 1 (jedan) mjesec.
Moraš napisati tačan podatak sa GIP obrasca koliko ti je bilo odbitaka.
Inače imaš pravo na 3x300 = 900 i 9x450KM =4.050KM ličnog odbitka za 2010 godinu, ukoliko ti je na poreznoj kartici datum od 01.04.2010. Što ukupno iznosi 4.950KM.
Znači provjeri na poreznoj kartici od kojeg datuma ti piše na poreznoj kartici koeficijent 1,5 i od tog datuma računaš 1,5x300.
Zatim kad popuniš obrazac GPD 1051 vidjećeš razliku za povrat ili uplatu?!
Unešeno mi je 13 mjesečnih odbitaka na GIP obrazcima.
Jos da te pitam da li ikako mogu koristiti olakšicu na nezaposlenu suprugu koeficijent 0,5 u periodu od marta 2010.-decembra 2010, ako ona nije bila uvedena kao olakšica u moju poresku karticu (jer smo samo ja i beba na mojoj kartici koef. 1.5) jer je supruga imala svoju poresku karticu pa je po tamo nekom pravilu nisam mogao prijaviti na svoju poresku karticu.
Hvala za gore navedeno pojašnjenje.
-
enx
#203 Re: Zakon o porezu na dohodak
.
Last edited by enx on 04/04/2012 11:57, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#204 Re: Zakon o porezu na dohodak
da je pravde ne bi imali obraza tražiti prijave dok ne vrate pretplate iz predhodne godine.Da se kladimo da neće izmiriti svima ni do 31.12 2011g.
- koma
#205 Re: Zakon o porezu na dohodak
Da se nadovezem na ovo.. je li treba sudska taksa, ako do, u kojem iznosu? TnxNadinka wrote:Bilo bi idvno ako ima neko kome nije mrsko napisati sta treba sve prikupiti (i gdje) od papirologije kad se prvi put predaje za povrat na osnovu stambenog kredita
EDIT: 10KM, potvrda se vadi u ZK uredu Suda, ulaz iz Branilaca Sarajeva.. Ceka se jedan dan.
- van Basten
#206 Re: Zakon o porezu na dohodak
i šta skontaše na kraju... za stambeni kredit je li dovoljno popuniti obrasce i uzeti potvrdu o kreditu iz banke ako smo prošle godine predali sve papire ili moramo kompletnu proceduru ponoviti i ove godine? (nebulozno mi je vaditi npr potvrdu iz suda da prije ovog stana nisam imao nekretnine na sebi ako sam istu potvrdu izvadio prošle godine, ali kod nas kad je birokratija u pitanju nijedna nebuloza nije nemoguća)
- HomeSweetHome
#207 Re: Zakon o porezu na dohodak
Definitivno je nebulozno, ali tako traze...
Jos su sada uveli da prvo moras otici kod referenta da ti parafira prijavu pa onda predati na salteru
A, referent svaki put nesto novo smisli i Boga moli da te upravo tada zadnji put vidi
Majke mi, meni doslo da posaljem postom s povratnicom, pa nek se puse...
Jos su sada uveli da prvo moras otici kod referenta da ti parafira prijavu pa onda predati na salteru
Majke mi, meni doslo da posaljem postom s povratnicom, pa nek se puse...
-
suamua
#208 Re: Zakon o porezu na dohodak
Ja nisam ponovo predavala papire, jer su rekli da imaju od prosle godine.Predala sam samo potvrdu iz banke o placenim kamatama za 2010, GIP1022 o isplacenim placam i dr licnim primanjima za 2010 i obrazac GDP1051. Uredno su primili na salteru PU Novi grad, parafirali kopiju GPD1051 kao dokaz da sam predala i to je to. Ne znam da li je moguce da su ovakve razlike po opcinama u istom kantonu, nevjerovatno!
- HomeSweetHome
#209 Re: Zakon o porezu na dohodak
Nevjerovatno, ali istinito!
I jos, pazi ovo, ne moze izjava da si prvi put rjesio stambeno pitanje biti ovjerena na salteru opcine, kao sto je slucaj bio prosle godine, nego mora biti ovjerena od strane notara!!! pa ko je ovdje lud!?
I jos, pazi ovo, ne moze izjava da si prvi put rjesio stambeno pitanje biti ovjerena na salteru opcine, kao sto je slucaj bio prosle godine, nego mora biti ovjerena od strane notara!!! pa ko je ovdje lud!?
- koma
#210 Re: Zakon o porezu na dohodak
Ovo je stvarno nidje veze.
Ja prvi put predajem i sve sam papire prikupio i predao u Novom Sarajevu na protokolu. Niko mi nije trazio nikakav paraf, a izjavu sam izvadio i ovjerio u Opcini?!
S druge strane, prijatelj koji je predao prosle godine i dobio vec jedan povrat, isao da se raspita za ovu godinu i rekli mu da mu treba sve isto kao prosle godine, tj kao i meni koji prvi put predajem?!
Lud zbunjenog
Ja prvi put predajem i sve sam papire prikupio i predao u Novom Sarajevu na protokolu. Niko mi nije trazio nikakav paraf, a izjavu sam izvadio i ovjerio u Opcini?!
S druge strane, prijatelj koji je predao prosle godine i dobio vec jedan povrat, isao da se raspita za ovu godinu i rekli mu da mu treba sve isto kao prosle godine, tj kao i meni koji prvi put predajem?!
Lud zbunjenog
-
maajaa
#211 Re: Zakon o porezu na dohodak
Meni su u PU Novi grad rekli da ne trebaju dodatni papiri i danas su uredno primili zahtjev za povrat. Predala sam Obrazac 1051, GIP 1022 i potvrdu od banke o uplacenim kamatama.
edit: ostvaren je povrat novca za 2009 godinu.
edit: ostvaren je povrat novca za 2009 godinu.
- HomeSweetHome
#212 Re: Zakon o porezu na dohodak
Eh, da znate ja napisala prijavu i poslala... 
edit: kad kazem prijavu, mislim na prigovor
edit: kad kazem prijavu, mislim na prigovor
- Nadinka
#213 Re: Zakon o porezu na dohodak
Znaci u Novom Sarajevu ti nista vise nije trebalo, znaci ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor i ostalo si izvadio na salteru i ovjerio i predao onda gore kod njih?koma wrote:Ovo je stvarno nidje veze.
Lud zbunjenog
od kolko do kolko rade ove kancealrije sto primaju zahtjeve??
- koma
#214 Re: Zakon o porezu na dohodak
Ovo je sto treba od papira:Nadinka wrote: Znaci u Novom Sarajevu ti nista vise nije trebalo, znaci ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor i ostalo si izvadio na salteru i ovjerio i predao onda gore kod njih?
1. Fotokopija ugovora o kreditu
2. Dokaz o placenim kamatama(banka)
3. Dokaz o neposjedovanju nekretnine(Sud, ulaz iz Branilaca grada, taksa 10 KM, kupiti u kiosku kod Zoi84)
4. Izjava da prvi put rjesavas stambeno pitanje(izjava postoji u Opcini, tamo je i ovjeris)
5. Poreska kartica(od firme ili u ispostavi Poreske uprave)
6. Formular 1051
7. Formular 1022
8. Kopija kupoprodajnog ugovora
9. Dokaz o ZK(SUD - u mom slucaju nije trebalo jer stan jos nije izgradjen, tj upisan u ZK)
Papire predajes na protokolu(prizemlje). Mislim da rade do 14h.
- Nadinka
#215 Re: Zakon o porezu na dohodak
Evo dvoumim se, kako smo kredit tek dobili u novembru, nema mi bas sad nekog smisla radi tih 10% od kamate=nekih 60-70 KM, ganjati ovo i placati takse kad iduce gdoine opet moram sve ganjati isto
- van Basten
#216 Re: Zakon o porezu na dohodak
znači, opet sve nanovo ipak... toga sam se i bojao... koji klocevi, majko mila
- badalpur
#217 Re: Zakon o porezu na dohodak
Molim pomoc i savjet ako neko zna.
Nezaposlena sam. U prosloj godini sam radila mjesec dana na ugovor o djelu. Isplaceni honorar je bio 500 KM! Od poslodavca sam prije nekoliko dana dobila neki izvjestaj "o obracunatoj, obustavljenoj i uplacenoj akontaciji poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti za 2010 godinu" za koji mi je teta iz racunovodstva rekla da moram predati u opcinsku poreznu upravu....iskreno, ja nisam namjeravala prijavljivati ovaj dokhodak jer je u pitanju sica, ali me iz te firme peglaju da to predam....Ne razumijem sta oni imaju s tim
Nezaposlena sam. U prosloj godini sam radila mjesec dana na ugovor o djelu. Isplaceni honorar je bio 500 KM! Od poslodavca sam prije nekoliko dana dobila neki izvjestaj "o obracunatoj, obustavljenoj i uplacenoj akontaciji poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti za 2010 godinu" za koji mi je teta iz racunovodstva rekla da moram predati u opcinsku poreznu upravu....iskreno, ja nisam namjeravala prijavljivati ovaj dokhodak jer je u pitanju sica, ali me iz te firme peglaju da to predam....Ne razumijem sta oni imaju s tim
-
enx
#218 Re: Zakon o porezu na dohodak
.
Last edited by enx on 04/04/2012 11:57, edited 1 time in total.
-
Fiki29
#219 Re: Zakon o porezu na dohodak
Drustvo treba mi mala pomoc.
Naime, trebam da izdam stan, osoba koja ga unajmljuje radi u Ministarstvu koje bi placalo taj stan direktno meni na racun stim da bi morali potpisati ugovor ja i zakupac (osoba ...ne ministarstvo) o izdavanju. Sada me zanima dali iznos (radi se o 280KM) trebam prijaviti kao prihodak (dohodak) u poreskoj upravi opcine jer ja imam otvorenu poresku karticu i placam porez na dohodak 10% od plate naravno umanjen za koeficijent oslobadzanja......i placati porez na izdavanje nekretnine ili taj porez mora placati zakupac ili u krajnjem slucaju Ministarstvo koje meni placa ....
Znaci pitanje je ko placa porez....Izdavaoc ili Zakupac.
Hvala unaprijed na odgovorima.
Naime, trebam da izdam stan, osoba koja ga unajmljuje radi u Ministarstvu koje bi placalo taj stan direktno meni na racun stim da bi morali potpisati ugovor ja i zakupac (osoba ...ne ministarstvo) o izdavanju. Sada me zanima dali iznos (radi se o 280KM) trebam prijaviti kao prihodak (dohodak) u poreskoj upravi opcine jer ja imam otvorenu poresku karticu i placam porez na dohodak 10% od plate naravno umanjen za koeficijent oslobadzanja......i placati porez na izdavanje nekretnine ili taj porez mora placati zakupac ili u krajnjem slucaju Ministarstvo koje meni placa ....
-
maajaa
#220 Re: Zakon o porezu na dohodak
porez bi trebala platiti osoba koja izdaje stan jer ostvaruje dodatni prihod.
s druge strane, bilo bi interesantno znati koji je postotak ljudi koji to stvarno rade
s druge strane, bilo bi interesantno znati koji je postotak ljudi koji to stvarno rade
- Cuba Libre
#221 Re: Zakon o porezu na dohodak
Da li ovo pod tačkama 1, 5, 7, 8 treba biti ovjerena kopija??? Imam ZK izvadak star godinu dana, da li i on treba biti izvađen ponovo? Molim bilo koga, ako zna, za odgovor.koma wrote:Ovo je sto treba od papira:Nadinka wrote: Znaci u Novom Sarajevu ti nista vise nije trebalo, znaci ugovor o kreditu, kupoprodajni ugovor i ostalo si izvadio na salteru i ovjerio i predao onda gore kod njih?
1. Fotokopija ugovora o kreditu
2. Dokaz o placenim kamatama(banka)
3. Dokaz o neposjedovanju nekretnine(Sud, ulaz iz Branilaca grada, taksa 10 KM, kupiti u kiosku kod Zoi84)
4. Izjava da prvi put rjesavas stambeno pitanje(izjava postoji u Opcini, tamo je i ovjeris)
5. Poreska kartica(od firme ili u ispostavi Poreske uprave)
6. Formular 1051
7. Formular 1022
8. Kopija kupoprodajnog ugovora
9. Dokaz o ZK(SUD - u mom slucaju nije trebalo jer stan jos nije izgradjen, tj upisan u ZK)
Papire predajes na protokolu(prizemlje). Mislim da rade do 14h.
- koma
#222 Re: Zakon o porezu na dohodak
Jucer prijatelj predao kopije koje nisu ovjerene, tako da znam da ne treba..Cuba Libre wrote:koma wrote: Da li ovo pod tačkama 1, 5, 7, 8 treba biti ovjerena kopija??? Imam ZK izvadak star godinu dana, da li i on treba biti izvađen ponovo? Molim bilo koga, ako zna, za odgovor.
Za ZK ne znam, ali mislim da bi trebao biti novijeg datuma
- HomeSweetHome
#223 Re: Zakon o porezu na dohodak
Ni kod mene kopije ne moraju biti ovjerene, ja predala onako...
- badalpur
#224 Re: Zakon o porezu na dohodak
Hvala na odgovoruenx wrote:Ukoliko nisi nigdje više radila u 2010 godini i ako nemaš nikakva druga primanja iz drugih izvora za 2010 onda nisi obavezna predati prijavu poreza na dohodak u poreznu upravu. Ukoliko imaš poreznu karticu (ako nisi zaposlena onda je vjerovatno nemaš) onda je preporučljivo da predaš prijavu kako bi ostvarila pravo na povrat poreza na dohodak u iznosu od 50KM, (pod uslovom da nemaš druga primanja).badalpur wrote:Molim pomoc i savjet ako neko zna.
Taj dohodak koji spominješ je svakako prijavljen u Poresku upravu jer su to uradili u računovodstvu firme koju spominješ.
-
Fiki29
#225 Re: Zakon o porezu na dohodak
Fiki29 wrote:Drustvo treba mi mala pomoc.
BUMP ....Zna li neko....ali da je 100% tacno...
Pozdrav i HVALA