Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#201 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by jefferson »

Toto wrote:ZA Titina vakta i zemana je meni svake godine bilo bolje. Poslije pionirske zakletve se vozim cirom na more a iznad cire prave elektricnu prugu. Nisam ni cetri osnovne zavrsio vec na more iso na struju. Upisem srednju: Tito otvori fakultet u mojoj carsiji. Upisem fakultet: Tito ode u Gadafija i proda mu karavan skolskoborbenih aviona i od tih para ja dobijem stipendiju za skolovanje. Od prve tri cetiri zaostale stipendije zapucam u Trst i Veneciju. Nisam ni znao da postoje i sta su bijeli i zeleni sengeni i vize. U Giovanija u Trstu kupim farmerke. Do Giovanija nabasam na najveci granap gramofonskih ploca i muzickih instrumenata koji sam do tada vidio. Tu kupim plasticne zice za gitaru i polivinil plocu "Made in Japan". Tad je trebaklo vidjet i proputovat pola kontinenta da se dodje do farmerki i dobre muzike.
SA tadasnjom produzimo u Veneciju. Sve od stipendije i love sto smo zaradili na studenstskom servisu.
Naredne godine za raspust zapucamo stopom po Yugi. Mjesec i po dana tutnja i svakojaka devra kojeg su 21 godine mogle izdurat. Uvjezbamo stopiranje za naredne godine kad obadjemo Europu od sjeverne Svabije do Andaluzlije. Vidi nas i Monako i Monte Karlo.
Odmah poceo raditi. Imao 35 minuta biroa-samo da mi ocekicaju radnu knjizicu. Racunski centar i UNIX. Ovaj supak Windows nije ni postojao. CAD-CAM i kompozitne tehnologija. Plata veca svakog mjeseca. Poslije cetiri godine prvi veliki razvojni projekat. Kupac Svabo iz MBB. Sasaro se kad su mi rekli cifru za koji odgovaram. Proptotip uspio i odmah prvi inostrani sluzbeni put: 12 dana Minhena. Tad prvi put skontali kolike smo hadjije u poslu. Sedam dana nas svabe razvaljivale, nisu nam mogli pera odbit. Desetog dana lego poso za radit do penzije. Kooperacija sa AIRBUS.
Kad smo ze vracali sa puta u avionu procitamo da je UPI Sarajevo dobio na tenderu da snadbjeva americku vojsku sa hrenovkama. Americke vojne poguzije rekle da je to najbolja hrenovka na dunjaluku. Mi odmah zalili u avionu i ubjedivali stjuardesu da mora pocet servirat UPI hrenovke u avionima.

ZA dvije godine Svabe u mojoj carsijai napravile najmoderniije postrojenje te vrste u EU. Ugradjena najnovija generacija autokava za proizvodnju komandnih povrsina aviona AIRBUS. Najmanji pogon u SOKO-lu od 62 zaposlena sa menedzmentom i cistacicama obrtali 2.5 miliona DM mjesecno a tek poceli nismo imali ni pola smjene posla dnevno. U radno vrijeme se islo na kurs engleskog. 1993 se trebali ici u Boeing Seattle na specijalizaciju i postdiplomski. Pocelo se odmah sa prosirenjem kapaciteta da bi se moglo proizvoditi za ono sto je nedavno poletilokao najvece letece cudo na dunjaluku. Time se Europa danas ponosi a mogli smo i mi.
Danas je u toj hali je stovariste sa jednim magacionerom i nocnim cuvarom, a pravili se vertikalni repovi i dijelo Aviona AIRBUS A320 i pocela izrada prototipskih elemenata za najveci putnicki avion na svijetu AIRBUS A380.
U Sarajevu su se remontovali Rolls Roys motori. Istina avionski ali ipak RR.
ZA Titina vakta smo "letjeli" u najvecim i naboljim avionima na svijetu - koji tek sad slijecu na piste.
Slicno je bilo mojim prijeteljima sa kojima sam stopirao po Europi u Energoinvestu, Radi Koncari, brodogradilistu u Rijeci, Pretisu, Prvoj Petoljetki, Hepoku, UPI-ju ...

Ovo je moja skracena prica koju podastrem onima koji mi pocnu pricat kako mi je bilo lose za Titina vakta. Ne zato da bih im nesto dokazivo, nego samo zato: da ih podjetim da oni nemaju svoje price, pa u tom nedostaku udaraju po onima koji imaju sta da ispricaju i cime da se isprse.
1985 godine JAT je bio prva kompanija u Evropi koja je imala Boeing 737-300.
Nedugo prije rata Danadair je poinudio proizvodnju CL-215 za gasenje pozara, danas se on sklalapa u ALziru ili Tunisu, nisam siguran!
Kao sto si rekao, pruga se izgradila, elektrificilara, a ovi danas imaju i prugu i struju, ali im je trebalo 10g da je otvore, a o naftnim terminalima i ne pricati!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#202 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Toto »

........
Last edited by Toto on 06/12/2009 12:19, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#204 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by chuchumbamayumbe »

Kraljica Elizabeta i Drug Stari
Image
chuchumbamayumbe

#205 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Uzoriti Sellasie i Josip Broz

Image
chuchumbamayumbe

#211 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Tito i Nixon
Image
chuchumbamayumbe

#214 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Tito i Nasser

Image
chuchumbamayumbe

#215 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Toto wrote:
michio wrote:preuvelicavanje. pomalo i smijesno.
Navedi sta je preuvelicano. Demantuj bar jedan navod. Nigdje nije spomenuta politika, samoupravljanje niti nesvrstani. Vec vrlo konkretni podatci iz industrijske proizvodnje. ZA svaki proizvedeni helikopter i avion ima oko 4500 svjedoka samo iz Mostara koji su ga pravili i zivjeli od njega. Mnogi od njih su danas stranacki celnici i drzavnici ali nisu u stanju napravit ni plastenik.
Ima dosta svjedoka Bosanaca i Hercegovaca koji danas rade kao inzenjeri u Seatleu, Boeningu, Canaderu, AIRBUS-u Njemacke, Britanije, Izraela. Ako nisi u stanju dokuciti sta je znacilo 1960 poceti proizvoditi mlazni avion po Britanskoj tehnologiji, 1975 poceti prozivoditi Helikopter koji vidis sa slike, poceti proizvoditi vertikalni rep aviona AIRBUS A320. Bar 50 Bosanca i Hercegovaca je 1989 imalo prilike, na orginalnoj dokumentaciji, vidjeti kako ce izgledati ovaj Airbus A380 koji je tek nedavno izasao u javnost.

Danas nema ni jedan aero klub u Sarajevu u kojem bi BIH djeca ucila letjeti na jedrilicama koje se kupuju i montiraju u kitu u obicnim garazama a kamo li da mogu doci direktno iz skole da vide kako se previ avion, radi RolseRoyce motor i polijece malazi borbeni avion a to su mogli u biH prije 50 godina
I da. Ako ti smeta Tiletovo petljanje u ovo: ja ti ne mogu plaho pomoci. On je taj koji je naredio da se krene sa avioindustijom, otisao u Cercila i bukvalno donio nacrte mlaznog aviona koji je iznad BiH poletio smo 6 g poslije. On je prodao Gadafiju skolsko borbene avione od kojih je naperavljeno 300 stanova u Mostaru. A treba pitat one iz Olimpijskog komiteta koliko je od tih para doslo za Olimpijadu u Sa.

Prije koji dan su Rusi objavili da ce praviti nuklearke po Srbiji a Srbijanska naucna javnost tvrdi da to ne mogu da rade jer Srbija nema strucnog kadra ni da upravlja nuklerkom. Pocetkom 1974. Yuga je sklopila ugovor o nabavi opreme i gradnji nuklearne elektrane snage 632 MW s američkim poduzećem Westinghouse Electric Corporation, projektant je bilo poduzeće Gilbert Associates Inc. Izvođači radovi bila su domaća poduzeća Gradis i Hidroelektra, a montažu su obavili Hidromontaža i Đuro Đaković. Nuklearka u Krskom je proradila 1984.
De mi navedi cime mogu da se pofale ovi danasnji?
Svaka cast Toto.
Ne da nije smijesno, nego je zalosno sta neki ljudi ovdje pisu.
chuchumbamayumbe

#217 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Josip Broz Tito on Venezuelan Chiefs of WWII Gold Medal

Image
Image
chuchumbamayumbe

#218 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Papa Pavao VI i Tito
Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#220 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by ladyblue18 »

Jel moze povratak na temu? Moze! :wink:
chuchumbamayumbe

#221 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Ovo mu je jedna od boljih!
Image
Post Reply