Sta znaci "multietnicka" ?

Post Reply
Dozer

#201 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Dozer »

Pogresno Feral.
Ono sto ja govorim jeste da sve sto smo imali, imali smo iz samo jednog razloga - sto te nesretne '90 i '91 etnicari (SDA, SDS i HDZ) nisu mogli ostvariti svoje dogovorene ciljeve o podjeli mirnim putem, pa su nas gurnuli u rat kako bi ljude prisilili da se ispreseljavaju na teritorije koje su etnicari sebi zacrtali kao svoje, one na kojima ce vladati.

Prije nego nastavis sa lupetanjem, mozda da procitas i moje ranije postove, pa ti neke stvari postanu jasnije.
Genocid se JESTE desio i tu nema govora ni o cemu drugom osim o tome. Srbi jesu pocinili najvise zlocina u BiH, i o tome takodjer nema govora. Hrvati su nam zabili noz u ledja u najgorem mogucem momentu, i to je opet cinjenica. Kasnije su se opet vratili, ali ne prije nego su ostvarili svoje teritorijalne naume.

Za tvoju informaciju, Dozer je cuo i dozivio, a i prezivio, mnogo vise nego ti mozes i zamisliti, jer Dozer je aktivno ratovao cijeli rat. Medjutim, to uopste ne znaci da je nasa strana u svemu bila nevina i da se samo branila. Najvecim dijelom jeste, ali ja licno za to krivim upravo nasu stranu jer iako su znali sta slijedi, posto su to tako i dogovorili, ipak nisu nista poduzeli kako bi bar umanjili zrtve na svojoj strani. Puno cinjenica postoji koje ovo potvrdjuju, samo je poenta u tome da li neko hoce ili nece da ih vidi.

Vidim da si me strpao u pogresan tor, ali nema veze. Odgovori na tvoja pitanja:
- DA
- DA
dallton

#202 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

feral.tribune wrote:Dozer , imam dva pitanja za tebe kada si za promjene i za bolji i ljepsi zivot
--- Da li rs genocidna vjestacka tvorevina nastala na kostima nevinih ljudi
----Da li za momentalno ukidanje te genocidne tvorevine i za vracanje Republike BiH kada smo zajedno pili i jeli kako ti kazes ..... Da ili Ne kratko i jasno
evo da ja ukratko preddvidim odgovor: moramo prihvatiti realnost kakva jeste (ko kaze da moramo? :D ), krive su lude nacionalisticke politike na svim stranama (ko da su svi skupa drzali sarajevo pod opsadom i sda i hdz i sds :D ), treba se okrenuti buducnosti (koja inace po defaultu nema nista s prosloscu jer pocinje od nulte tacke u vremenu ), zar cemo trositi vrijeme na pricu o stvarima iz proslosti (jok pricacemo o buducnosti jer iz proslosti ne smijemo nista da naucimo da se ne daj boze ne bi neko naljutio i odlucio da "nece zajednicki zivot" :D ) i stalno podsjecanje na genocide i etnicka ciscenja (hajmo ba pricati o sranju u ruandi, sta nas zanimaju nasi problemi :D ), vozovi za evropu odlaze (prije da odlaze autobusi, jer vozova nema), samo se treba okrenuti ekonomiji (jer je poznato da kad hoces da napravis drzavu na etnickom ciscenju ekonomija najbolje cvjeta, cak stavise za ekonomiju ti i ne treba drzava) ,blablablablabl :zzzz:
felipe kajetano

#203 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by felipe kajetano »

..iz pijeska vire krunisane glave :-D [email protected] je suvisno pitanje..sa ovim kontom tzv.Bosnjekistan je zagarantovan :wink:
Dozer

#204 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Dozer »

Eto, pogrijesi i ti Dalltone, i to djuture.

Ali, ponesto si i dobro rekao;
- Realnost jeste kakve je, ali to je trenutna realnost. A kako znamo, sutrasnja realnost i ne mora biti bas kao jucerasnja. Primjer: Jucer si bio zaposlen, danas nisi. Ili, jucer nisi imao rak, danas si saznao da ga imas. I jedno i drugo je realnost. Ili nije...?
- Da su krive lude nacionalisticke politike na svim stranama - jesu. Ti stvarno mislis da nisu?
- Ako mislis da su Sarajevo pod opsadom drzali samo Srbi, izvini, ali ti si onda klasicni balavac koji nema pojma sa zivotom. Ili si, u najmanju ruku, vrlo neinformisam. Pod artiljerijskom i vojnom opsadom su ga drzali Srbi, jasno, ali to nije bila jedina opsada u kojoj je Sarajevo bilo.
- Buducnosti se treba okrenuti, naravno, ali ne na nacin na koji ti to kazes. Jok, eto, zivjecu u mitovima tipa Kosovski boj i gromovnik Zeus. Stvari su se desile, cinjenicno, vrijeme se vratiti ne moze, ali da li ti stvarno mislis svoje dijete odgajati u duhu mrznje prema nekome samo radi njegovog imena i na taj nacin od svog vlastitiog djeteta napraviti novo topovsko meso za 10-15-20 godina? Ja ne. Ti - bujrum. Iz proslosti se uci, ali valjda je normalno u buducnosti se truditi da se nakaradna proslost ne ponovi.
- Vozovi odlaze, a i autobusi, to je takodjer cinjenica. Ali ne radi proslosti, nego upravo radi ekonomije. Turn your brain to position "ignition on"....
1gorstak

#205 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

Dozer wrote:Da su krive lude nacionalisticke politike na svim stranama - jesu.
U razlicitom omjeru. Nacionalisti koje se moglo naci u rukovodecim strukturama RBiH i ARBiH snose nekih 5 % krivice za stanje u kojem se nalazimo, nacionalisti koji su stvarali Herceg Bosnu 25 % a nacionalisti koji su osmislili i sprovodili velikosrpske zadatke 70 %. Tako da kada se kaze svi su krivi, treba ukazati i na razliku u omjeru (koja je evidentna i u razlici ubijenog broja civila ili razlici u omjeru procesuiranih za ratne zlocine). Ne moze doci do izjednacavanja strana.
Dozer

#206 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Dozer »

@gorstak
Ja bih to, ipak, i na osnovu gledanja sa ove vremenske distance i dostupnih informacija, pa i zdravog razuma, postavio malo drugacije.
Odgovornost u pocetku, znaci politicku odgovornost, a koja se ogleda u dogovorima o podjeli BiH na etnicki ciste teritorije, ja dijelim na 33,33% svima.
Odgovornost za zlocine dijelim kao i ti. Medjutim, to apsolutno ne umanjuje cinjenicu da su i SDA i SDS i HDZ pocetkom '90-ih zajedno sjedili i crtali mape podjela. Kasnije, kada su pocele stizati pare na ime pomoci, mjerene milionima, pa mozda i milijardama, svi su se zajedno okoristili, opet dogovorno.
SDA dobijala najvise iz islamskih zemalja, a onda od SDS-a i HDZ-a kupovala oruzje za nastavaka rata.
Last edited by Dozer on 23/02/2010 11:59, edited 2 times in total.
S.A.R.S

#207 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by S.A.R.S »

multietničnost na BiH način znači:

svi narodi i narodnosti u BiH su jednaki ali mi smo jednakiji od ostalih.
eto sta znaci "multietnicka" u ovoj nasoj BiH.
nazalost
1gorstak

#208 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

Dozer wrote:Odgovornost u pocetku, znaci politicku odgovornost, a koja se ogleda u dogovorima o podjeli BiH na etnicki ciste teritorije, ja dijelim na 33,33% svima
U kalkulaciju trebas ubaciti vise faktora, Izetbegovic nije htio etnicku podjelu, Milosevic i Tudjman su to vec unaprijed dogovorili. Cak i kada je Izetbegovic pristajao na etnicku podjelu, to je bilo iznudjeno od njega u skladu sa onom "potpisi Alija pa nek' je k'o avlija". Kako se Izetbegovicu sirio manevarski prostor, tako je i osporavao te elemente etnicke podjele, inicijativa o konstitutivnosti sva tri naroda je njegova, a ako pogledas koji su se politicki faktori bunili protiv te inicijative i na tom primjeru mozes vidjeti da odgovornost nije jednaka.

Nista ne mozes postici tom pricom kojom se izjednacava strane, to je hodanje po mrtvima zarad nekog imaginarnog pomirenja. Do pomirenja se moze doci samo krahom velikosrpskog politickog aparata, nikakvim farbanjem onog sto se desilo uhu ugodnim bojama.
S.A.R.S

#209 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by S.A.R.S »

1gorstak wrote:
Dozer wrote:Odgovornost u pocetku, znaci politicku odgovornost, a koja se ogleda u dogovorima o podjeli BiH na etnicki ciste teritorije, ja dijelim na 33,33% svima
U kalkulaciju trebas ubaciti vise faktora, Izetbegovic nije htio etnicku podjelu, Milosevic i Tudjman su to vec unaprijed dogovorili. Cak i kada je Izetbegovic pristajao na etnicku podjelu, to je bilo iznudjeno od njega u skladu sa onom "potpisi Alija pa nek' je k'o avlija". Kako se Izetbegovicu sirio manevarski prostor, tako je i osporavao te elemente etnicke podjele, inicijativa o konstitutivnosti sva tri naroda je njegova, a ako pogledas koji su se politicki faktori bunili protiv te inicijative i na tom primjeru mozes vidjeti da odgovornost nije jednaka.

Nista ne mozes postici tom pricom kojom se izjednacava strane, to je hodanje po mrtvima zarad nekog imaginarnog pomirenja. Do pomirenja se moze doci samo krahom velikosrpskog politickog aparata, nikakvim farbanjem onog sto se desilo uhu ugodnim bojama.
Jbg kako se ono zvase poznata brigada ABiH 7.muslimanska ili 7.multietnicka "Kulin Ban" :? Ne moze se osporiti multietnicnost Bosnjaka,Saudijaca,Alziraca u toj brigadi sto jest jest :wink: Slabo je to @gorstak....
and

#210 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by and »

S.A.R.S wrote:
1gorstak wrote:

Jbg kako se ono zvase poznata brigada ABiH 7.muslimanska ili 7.multietnicka "Kulin Ban" :? Ne moze se osporiti multietnicnost Bosnjaka,Saudijaca,Alziraca u toj brigadi sto jest jest :wink: Slabo je to @gorstak....
svako ko se bori protiv neprijatelja je dobrodošao,pa bio alžirac,saudijac,bugarin.....
naravno da bi bilo bolje da se toj pravednoj borbi pridružio veći broj bih srba i hrvata
Dozer

#211 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Dozer »

Ma i ne pokusavam ja nista izjednaciti gorstak. Sve se zna - ko, kada, koliko, kako, cime, itd. Daleko od toga da ja pricam o pomirenju i zaboravu svega. Prvom meni to ne pada na pamet jer jednostavno ne mogu zaboraviti nista. Ali, i dalje mislim da je sve ovo danas prilicno fabrikovano stanje, i kada bi se na samo 6 mjeseci ohladilo sa etnicarskim pricama, ljudi bi vrlo brzo poceli zivjeti normalnije i etnicarenje bi polako poceli potiskivati u drugi plan svoga zivota. Gdje, uostalom, to i spada, a vise bi se okrenuli normalnim zivotnim stvarima poput normalnog odgoja djece, borbi protiv narkomanije, aktivnostima za poboljsanje skolstva, ekonomskim temama, itd. itd.

Mislim da od ovakvog stanja kakvo imamo danas, gdje je politika i osnovcima sve u zivotu i gdje cak i oni znaju ko je Dodik, ko Karadzic, ko Mate Boban, ko Tudjman, ko Alija, ko Tihic, naravno u zavisnoti od etnicke teritorije na kojoj se nalaze i uvijek u negativnom kontekstu, mi jednostavno nemamo nista i da nas sve zajedno to samo gura u sve dublju rupu iz koje cemo sve teze i teze izaci....
dallton

#212 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

Dozer wrote:Eto, pogrijesi i ti Dalltone, i to djuture.

Ali, ponesto si i dobro rekao;
- Realnost jeste kakve je, ali to je trenutna realnost. A kako znamo, sutrasnja realnost i ne mora biti bas kao jucerasnja. Primjer: Jucer si bio zaposlen, danas nisi. Ili, jucer nisi imao rak, danas si saznao da ga imas. I jedno i drugo je realnost. Ili nije...?
- Da su krive lude nacionalisticke politike na svim stranama - jesu. Ti stvarno mislis da nisu?
- Ako mislis da su Sarajevo pod opsadom drzali samo Srbi, izvini, ali ti si onda klasicni balavac koji nema pojma sa zivotom. Ili si, u najmanju ruku, vrlo neinformisam. Pod artiljerijskom i vojnom opsadom su ga drzali Srbi, jasno, ali to nije bila jedina opsada u kojoj je Sarajevo bilo.
- Buducnosti se treba okrenuti, naravno, ali ne na nacin na koji ti to kazes. Jok, eto, zivjecu u mitovima tipa Kosovski boj i gromovnik Zeus. Stvari su se desile, cinjenicno, vrijeme se vratiti ne moze, ali da li ti stvarno mislis svoje dijete odgajati u duhu mrznje prema nekome samo radi njegovog imena i na taj nacin od svog vlastitiog djeteta napraviti novo topovsko meso za 10-15-20 godina? Ja ne. Ti - bujrum. Iz proslosti se uci, ali valjda je normalno u buducnosti se truditi da se nakaradna proslost ne ponovi.
- Vozovi odlaze, a i autobusi, to je takodjer cinjenica. Ali ne radi proslosti, nego upravo radi ekonomije. Turn your brain to position "ignition on"....
1. da sam neinformiran i balavac i da ne znam sta je bilo u sarajevu (kraj zivih ociju) - to si skroz profulao, zna se sve ko je sta radio, svercao, kontrolirao tunel itd - ali prije nego sto dodjes do toga poredaj vremenski uzrok i posljedicu, a kad to uradis onda me pokusaj ubjediti da je taj gornji svercer cije se pare mogu oduzeti i kojeg se moze i ubiti moralno i pravno jednak onom sto je pobio tolike ljude u sarajevu, onda to znaci da nemas nikakvih kriterija, a ako nemas nikakvih kriterija ne znam sto se zalis na situaciju (ako nema kriterija, kako mozes znati sta ti ne odgovara).

2. boldirano - mani suplje o "ne treba uciti mrznji" - eto nisu ucili ni one po srebrenici pa sta bi? kako se u tvoju pricu o "okretanju ekonomiji koja ce sve ohladiti" uklapa cista historijska cinjenica da su npr. srbi pokrenuli rat svejedno sto je bivsa juga za ondasnje balkanske uslove i u usporedbi sa ostalim fola komunistickim zemljama bila daleko ekonomski najjaca, bez obzira na inflaciju koja se mogla rijesiti (i madjarska je imala hiperinflaciju 90ih nakon pada komunizma ali nije napala rumuniju radi toga).
da ilustrujem: ne moram ja nista svoju djecu uciti, ne moram cak ni pricati, samo im dam isjecke iz presude o srebrenici gdje pise "organizirano plansko unistenje bosnjackog stanovnistva od strane vojske, policije i dijelova javne vlasti republike srpske " nakon toga recimo dodam i onaj dio jedne presude iz haga gdje pise "rijetko je u historiji civilizacije zabiljezen tako monstruozan zlocin kao kad su braca milan i sredoje lukic zatvorili u kucu a nakon toga zapalili taj i taj broj osoba koji su najvecim dijelom bili njihove bivse skolske kolege"...eto kolega, vidis da ja ne moram uciti djecu mrznji niti bilo sta preduzimati, uzmem presude iz haga i kazem "evo djeco sami donesite zakljucke" ...

3. i ne bacaj suplje "yes we can" fraze na engleskom jer se u eng. jeziku ne moze pravilo gramaticki reci "turn your brain" nego "put your brain"...i nije "to position" nego "in to position" ako vec hoces da recenica govori o nekom pokretanju...

to sto ti jarane zastupas to ja zovem prica "stvorimo sebi iluziju kretanja tako sto cemo obezbjediti da se nista ne dira, jer boze neko bi se mogao naljutiti"
Last edited by dallton on 23/02/2010 13:00, edited 1 time in total.
1gorstak

#213 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

S.A.R.S wrote:
1gorstak wrote:

Jbg kako se ono zvase poznata brigada ABiH 7.muslimanska ili 7.multietnicka "Kulin Ban" :?

Image
Ne moze se osporiti multietnicnost Bosnjaka,Saudijaca,Alziraca u toj brigadi sto jest jest :wink: Slabo je to @gorstak....
Stranci su bili organizovani u jedinici El Mudzahid, paravojnom odredu koji nije bio dio ARBiH, ali kojeg se tolerisalo kako bi se nezainteresovanom svijetu pokazalo sta je buducnost Bosnjaka ako ih se ostavi na milost i nemilost realizatorima plana iz Karadjordjeva. Bez tog odreda i bez elemenata islamizacije ARBiH medjunarodna zajednica bi nastavila podrzavati velikosrpski i velikohrvatski politicki projekat na stetu BiH. Sa tim odredom na terenu, Vasington a potom i Brisel su dosli do zakljucka da Bosna ipak nece saptom pasti, da se Bosnjaci u ocaju radikaliziraju, i tek tada Amerikanci odlucuju pomoci BiH, naoruzati ARBiH, zavrnuti Tudjmanu ruku a bombardovati VRS. Zazvrat, Sarajevo je bilo obavezno eliminisati Odred i protjerati strani faktor. Od sest clanova vodjstva (šure) tog odreda, pet ih je ubijeno na putu iz Zavidovica ka Zenici, gdje su isli na dzumu, sesti je prezivio jer nije bilo mjesta za njega u autu a dzumu je klanjao u Zavidovicima, no ipak ga se naknadno deportuje za Egipat. Znaci mi sada na sceni imamo klasican dogovor Sarajeva i Vasingtona, Vasington pruza podrsku Sarajevu jer je u protivnom Sarajevo moze dobiti samo od islamista. Postojanje odreda El Mudzahid je bio takticki potez a ne strateski.
buzzer

#214 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by buzzer »

problem sa izjednacavanjem krivice za rat i zlocine je taj sto se krivica da izmjeriti, sto ima svoje dimenzije i kad imputiras nekom nepostojecu krivicu, automatski si je skinuo sa onoga krivoga, pojeftinio si mu zlodjelo. zato se s tim treba biti pazljiv. idealno bi bilo da svakog zapadne po zaslugama, a idealnom se ne moze pribliziti relativizacijom i pausaliziranjem. prica o tri zavadjena plemena podjednako ogrezla u zlocinu neumitno vodi podjeli kao jedinom rjesenju. a posto to nije tako, postoji jos nade da ce u svakom kostitutivnom narodu prevladati zdrave snage. upravo je zato vazno da se jasno i precizno zna ko je good guy, a ko bad guy i da se jednom prestanemo prepucavati u kojem narodu ima vise jednih ili drugih. bad guys su svi isti, samo se good guys razlikuju. zato je bih jos uvjek multietnicka zemlja.
Dozer

#215 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Dozer »

I opet fula Dalltone. Upravo govorim suprotno - sve treba da se dira, a neka se ljuti ko hoce. Samo, ovdje je problem sto se sve to dira iskljucivo sa etnickih i uskostranackih polazista, po principu - udri po njima tamo, ali suti o nama ovdje. I tako rade sve tri konstitutivne strane, ali se prije toga uredno dogovore ko ce, kada, gdje i za sta podici frku.
Mislim da sam bio jasan po pitanju odgovornosti svih strana i po raznim osnovama, sto se tice rata. Ako je nejasno, zaista ne mogu pomoci vise.

Mene samo zanima na koji nacin svi vi, zagovornici etnicke cistoce bez obzira na "boju" koju zastupate, mislite ovu drzavu pomaci sa mrtve tacke na kojoj se nalazi vec godinama? Da li smatrate da je ovo sto imamo sada stalno rjesenje i da treba ostati ovako? Ili, mozda, mislite da se BiH treba podijeliti po etnickim savovima i od nje napraviti tri mini nebuloze? Ili, da li je treba napraviti gradjanskom drzavom u pravom smislu te rijeci?

Zaista me ovo zanima ...

@buzer
Niko ovdje ne prica o izjednacavanju krivice za zlocine. Bar ja to ne pricam i stvarno ne znam na koji nacin da to jasnije kazem...
Krivica za dogovaranje podjela na politickom planu i krivica za izvrsene zlocine nije ni priblizno ista stvar
Last edited by Dozer on 23/02/2010 13:21, edited 1 time in total.
dallton

#216 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

de ti prvo odgovori na onaj moj gornji post, pa cemo onda raspravljati - mani suplju o podijeli koje nece biti, kao sto za jos dugi niz godina nece biti nikakve fantazmagorijske gradjanske drzave, jer ona sada i ne treba da postoji
1gorstak

#217 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

Dozer wrote:Mene samo zanima na koji nacin svi vi, zagovornici etnicke cistoce bez obzira na "boju" koju zastupate, mislite ovu drzavu pomaci sa mrtve tacke na kojoj se nalazi vec godinama? Da li smatrate da je ovo sto imamo sada stalno rjesenje i da treba ostati ovako? Ili, mozda, mislite da se BiH treba podijeliti po etnickim savovima i od nje napraviti tri mini nebuloze? Ili, da li je treba napraviti gradjanskom drzavom u pravom smislu te rijeci?

Zaista me ovo zanima ...
Ja nisam "zagovornik etnicke cistoce", tri naroda mogu i trebaju da zive zajedno i u harmoniji, onako kako smo zivjeli do rata. Treba procesuirati ratne zlocine (sto se radi), treba iz postojece administrativne podjele eliminisati tragove etnickog (naziv, obiljezje, krsne slave kao sluzbeni praznici itd). Rjesenje je jednostavno, problem je cinjenica da velikosrpski faktor insistira na etnickom karakteru decentralizacije jer dugorocno zeli unistiti BiH.
osa

#218 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by osa »

1gorstak wrote:
Image
Ne moze se osporiti multietnicnost Bosnjaka,Saudijaca,Alziraca u toj brigadi sto jest jest :wink: Slabo je to @gorstak....
Stranci su bili organizovani u jedinici El Mudzahid, paravojnom odredu koji nije bio dio ARBiH, ali kojeg se tolerisalo kako bi se nezainteresovanom svijetu pokazalo sta je buducnost Bosnjaka ako ih se ostavi na milost i nemilost realizatorima plana iz Karadjordjeva. Bez tog odreda i bez elemenata islamizacije ARBiH medjunarodna zajednica bi nastavila podrzavati velikosrpski i velikohrvatski politicki projekat na stetu BiH. Sa tim odredom na terenu, Vasington a potom i Brisel su dosli do zakljucka da Bosna ipak nece saptom pasti, da se Bosnjaci u ocaju radikaliziraju, i tek tada Amerikanci odlucuju pomoci BiH, naoruzati ARBiH, zavrnuti Tudjmanu ruku a bombardovati VRS. Zazvrat, Sarajevo je bilo obavezno eliminisati Odred i protjerati strani faktor. Od sest clanova vodjstva (šure) tog odreda, pet ih je ubijeno na putu iz Zavidovica ka Zenici, gdje su isli na dzumu, sesti je prezivio jer nije bilo mjesta za njega u autu a dzumu je klanjao u Zavidovicima, no ipak ga se naknadno deportuje za Egipat. Znaci mi sada na sceni imamo klasican dogovor Sarajeva i Vasingtona, Vasington pruza podrsku Sarajevu jer je u protivnom Sarajevo moze dobiti samo od islamista. Postojanje odreda El Mudzahid je bio takticki potez a ne strateski.
gorštak počeo si se gubiti pomalo, "mz se prepalqa odreda el mudžahid", što ne osnovaste dva takva, pristali bi onda vjerojatno i ugasiti rs :lol: , nego tko pobi tu ekipu.
dallton

#219 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

osa, stvarno veze sa zivotom nemas, sto vise ovdje pises ja sve vise kontam da si ti ipak jedan najobicniji slavonski drot koji nije otisao mentalno dalje od svog sela....daj bogati eto ti si covjek u penziji, imas vremena uzmi nauci engleski pa procitaj njihova (americka) objasnjenja zasto su radili to sto su radili
Last edited by dallton on 23/02/2010 13:13, edited 1 time in total.
osa

#220 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by osa »

dallton wrote:osa, stvarno veze sa zivotom nemas, sto vise ovdje pises ja sve vise kontam da si ti ipak jedan najobicniji slavonski drot koji nije otisao mentalno dalje od svog sela....

da li se ti slažeš s njegovim postom.
milenko

#221 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by milenko »

Dozer wrote:I opet fula. Upravo govorim suprotno - sve treba da se dira, a neka se ljuti ko hoce. Samo, ovdje je problem sto se sve to dira iskljucivo sa etnickih i uskostranackih polazista, po principu - udri po njima tamo, ali suti o nama ovdje. I tako rade sve tri konstitutivne strane, ali se prije toga uredno dogovore ko ce, kada, gdje i za sta podici frku.
Mislim da sam bio jasan po pitanju odgovornosti svih strana i po raznim osnovama, sto se tice rata. Ako je nejasno, zaista ne mogu pomoci vise.

Mene samo zanima na koji nacin svi vi, zagovornici etnicke cistoce bez obzira na "boju" koju zastupate, mislite ovu drzavu pomaci sa mrtve tacke na kojoj se nalazi vec godinama? Da li smatrate da je ovo sto imamo sada stalno rjesenje i da treba ostati ovako? Ili, mozda, mislite da se BiH treba podijeliti po etnickim savovima i od nje napraviti tri mini nebuloze? Ili, da li je treba napraviti gradjanskom drzavom u pravom smislu te rijeci?

Zaista me ovo zanima ...
etnicku podijeljenost vec imas, ne skroz definisanu, al' obrisi se prepoznaju...gradjansku, hmmm, tu i tamo, vise ko ideju...e sad, etnicku podijeljenost (sadasnje stanje) da bi preveo u gradjansku, iziskuje poveliku energiju, od sviju...nekima bi trebalo vise, nekima manje da uloze sebe...po meni lakse je za sve, da se medjusobno ispostujemo i nadjemo minimum zajednickog jezika za pocetak...sarajevo kroz vjekove je tako funkionisalo, sa etnickim mahalama i zajednickom carsijom.... :wink:
dallton

#222 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:osa, stvarno veze sa zivotom nemas, sto vise ovdje pises ja sve vise kontam da si ti ipak jedan najobicniji slavonski drot koji nije otisao mentalno dalje od svog sela....

nema veze sta ja mislim, konsultuj izvore na engleskom koji su napisani od strane amerikanaca, sve je receno...evo da ti dam djelimican odgovor - uvodjenje mudzahida i iranskog oruzja i pomoci nije bio kako kaze gorstak takticki nego strateski potez i sta god ko rekao hvala bogu sto je taj potez napravljen i sad kad su veze sa svim muslimanima svijeta uspostavljene (a ranije ih nismo imali, osim tankih i gotovo nepostojecih veza s turskom) sad to treba jos vise pritajeno potencirati...
Last edited by dallton on 23/02/2010 13:18, edited 1 time in total.
osa

#223 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:

nema veze sta ja mislim, konsultuj izvore na engleskom koji su napisani od strane amerikanaca, sve je receno
kako nema veze, pusti izvore, jer "povijest nije ono što je bilo nego ono što je netko rekao da je bilo", tvoje mišljenje, auuuuuu evo upravo mig 21 probio zvučni zid negdje iznad siska, jedan od ovih rijetkih što mogu letjeti.
1gorstak

#224 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by 1gorstak »

osa wrote:gorštak počeo si se gubiti pomalo, "mz se prepalqa odreda el mudžahid", što ne osnovaste dva takva, pristali bi onda vjerojatno i ugasiti rs :lol:
Ja se poceo gubiti ? Gdje to pokazujem nedosljednost ? Stvaranje drugog Odreda bi predstavljaju prijetnju i po ARBiH.
nego tko pobi tu ekipu.
Operacija je isplanirana u Sarajevu, izvrsitelje se trebalo naci sto dalje od Sarajeva.
dallton

#225 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by dallton »

@osa pretpostavljam da si gornju izreku o povijesti naucio u dugim penzionerskim danima ili?
Post Reply