Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PalaSa Marsa

#201 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by PalaSa Marsa »

cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Licno se zgrozim svaki put kad cujem nesto kao: "Sviju nas istjerali s tribine" ili "Sviju nas je prepalo", itd. :(
Mislio sam da se ispravno kaze "Sve su nas istjerali sa tribine" ili "Svi smo se prepali".

Nije mi namjera da provociram niti da filozofiram, samo zelim konkretan odgovor, da li je ovo Bosnjacki jezik ili cisti seljakluk koji je u gradove stigao sa sela u ratu i poslije, te se afirmirao kao sluzbena "rjec"?

Jeli samo meni grozna ili vas ima jos koji djelite misljenje?

Hvala puno
Sviju ti, sto li ga je 'zb'o nozem? :-) :D
nineinchnails

#202 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by nineinchnails »

Pozdravljam vas sviju. (neispravno, treba "sve vas pozdravljam")
Sviju mi. (ispravno, ali je ispravnije reci "Tita mi")
:D
iz dna duše

#203 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by iz dna duše »

U ime sviju nas iz šezdeset i neke...
metal_rules_cura

#204 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by metal_rules_cura »

iz dna duše wrote:U ime sviju nas iz šezdeset i neke...
:-) :-) :lol: :lol: :lol: :thumbup:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:03, edited 2 times in total.
iz dna duše

#206 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by iz dna duše »

Margita81 wrote:Uh a da ne spominjem nepoznavanje razlike izmedju č i ć sto je pravo cesta pojava kod svih nam uzrasta i profila :roll:
Vidi ti nje kako ona na greškama uči...
A to rade pametni... :thumbup:
Nikada više naša Margitica neće imati problema sa negacijom...
Svaka často djevojko!
Šibicar

#207 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Šibicar »

Ja se često kunem "sviju mi",riječ je žargonski prilagodjena tako da se lako izgovara,da ne bi bilo "svih mi" koje je pravilno,ali totalno glupo zvuči.Znači nema to veze sa pravilnosti ili nepravilnosti izgovora.
ružmarin-a

#208 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by ružmarin-a »

Zašto? Prosto-genitivna zabuna

Naime, zabuna dolazi zbog završetka i, i tvorbe genitiva, pa tako npr: nokti-noktiju, oči-očiju

ja ne koristim nikada sviju, očito nije prekodrinska :lol:

pa šta i da navijam za Želja umjesto za Želju
a zapravo navijam samo sat :D

jedno je sigurno, a to je da vas mi Srbijanci možemo podučavati gramatiku :D :D
i bRez diploma i zvanja dipl. profesora književnosti (smajli sa kravatom)
pustopoljina

#209 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by pustopoljina »

meni se cini da su u srbiju najvise posvadjani sas padezi... pola slova pogresno izgovore,a H im teze izvaditi iz grla, nego zub :P
hihihi :P
nece da moze :lol: :P
ružmarin-a

#210 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by ružmarin-a »

pustopoljina wrote:meni se cini da su u srbiju najvise posvadjani sas padezi... pola slova pogresno izgovore,a H im teze izvaditi iz grla, nego zub :P
hihihi :P
nece da moze :lol: :P
:lol: :lol:

ajde sviJU ti ne zafrkaJI

ozbiljno, ja mislim na one specijalne, pa i rijetke, Bošnjake Srbijance
četvoroakcentnike :P nemo' da mi je ko zlupotrebio ovo upravo ispleteno novotvorbeno u početku reda u četvoroak-četnike :lol: :lol:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:05, edited 2 times in total.
pustopoljina

#212 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by pustopoljina »

:D
nismo ni mi bosanci i hercegovci na cijelom podrucju bih nepismeni :D
ni herr zika pavlovic nije bas bolji od tih u leskovac :D
kaostvorena

#213 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by kaostvorena »

Margita81 wrote:Mene nervira masovno ubacivanje slova H gdje mu nije mjesto, i s druge strane izbacivanje istog ondje gdje je potrebno. Ne kontam cijelu famu oko tog H majko moja u cemu je poenta?!
I smeta mi pogresan naglasak (jasno mi je da postoje dijalekti i jezicni idiomi razliciti od regije do regije) ali konkretno me nervira: sarajevsko baaanka, mooomci, hercegovacki naglasak mora da je najpogresniji i najruzniji za uho u citavoj regiji takodje, zatim: doleK, goreK, ondaK itd itd ...
Ne ispravljam ljude nikad iako mi zagrebe usi, smatram da je to nepotrebno i nekulturno, osim ponekad kad se upustimo u zustru raspru ja i moja raja ali tu niko nikome nista ne zamjera :mrgreen:
Pojma nemas pa lupas bez-veze.Otkud ti to da je hercegovacki naglasak pogresan i najruzniji.
Ono sto te nervira baaanka,dolek,gorek nema veze sa hercegovackim naglaskom.
O kojoj regiji pises?
pustopoljina

#214 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by pustopoljina »

mi- ako se ne poseperamo ovdje, dzaba smo dolazili :D
ružmarin-a

#215 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by ružmarin-a »

kaostvorena wrote:
Margita81 wrote:Mene nervira masovno ubacivanje slova H gdje mu nije mjesto, i s druge strane izbacivanje istog ondje gdje je potrebno. Ne kontam cijelu famu oko tog H majko moja u cemu je poenta?!
I smeta mi pogresan naglasak (jasno mi je da postoje dijalekti i jezicni idiomi razliciti od regije do regije) ali konkretno me nervira: sarajevsko baaanka, mooomci, hercegovacki naglasak mora da je najpogresniji i najruzniji za uho u citavoj regiji takodje, zatim: doleK, goreK, ondaK itd itd ...
Ne ispravljam ljude nikad iako mi zagrebe usi, smatram da je to nepotrebno i nekulturno, osim ponekad kad se upustimo u zustru raspru ja i moja raja ali tu niko nikome nista ne zamjera :mrgreen:
Pojma nemas pa lupas bez-veze.Otkud ti to da je hercegovacki naglasak pogresan i najruzniji.
O kojoj regiji pises?
hercegovačko-neretvanski dijalekat
zetsko-sandžaćki i vojvođanski
uzeti kao osnov od strane Vuka Karadžića za tvorenje ondašnjeg jezika
nije mu ni h mrsko bilo

štaš :( kad neš da malo iščitaš
no nako pišeš pošto ti smetaju ljudi seljaci ko ja što sam :D
i hercegovci
ChoosenOne

#216 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by ChoosenOne »

Kakve veze ima kakva je rijec ako se razumije?
Sta bi rekli Englezi nakon citanja Sekspira? Pravo seljacki jezik!

Smeta li ti belo, lepo, mleko, itd?
Onda se zamisli zasto ti smeta pa ces skontati da nije do "sviju" vec da je do tebe.
Zlata M.

#217 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Zlata M. »

ChoosenOne wrote:Kakve veze ima kakva je rijec ako se razumije?
Sta bi rekli Englezi nakon citanja Sekspira? Pravo seljacki jezik!

Smeta li ti belo, lepo, mleko, itd?
Onda se zamisli zasto ti smeta pa ces skontati da nije do "sviju" vec da je do tebe.
U pravu si.
Mada,nije ni do njega (autora teme) samo...
I nije jedini koji dozivljava strahote tipa "sviju",niti je ovo jedini forum na kom se razglaba o ovakvim stvarima.
Strasno!
Pocesto ces,pogotovo u internet-komunikaciji,procitati mudre savjete u vezi sa gramatikom,pravopisom i tako tim stvarima od vitalne vaznosti za opstanak covjecanstva! :-) :D
(sve se nesto ovo : :D ...a nije smijesno)
Mi smo narod koji,jos iz vremena "drugova i drugarica",stravicno prezire sve sto imalo "tukne" na seljacko,na zemljoradnicko...na sve sto nije visokoobrazovano,produhovljeno do besvijesti... :D
Taj prezir je,valjda,prije rata i doveo do toga,barem velikim dijelom,da su ljudi,zeleci vaziti za "nekog i nesto" u svojoj zemlji,masovno prodavali imanja na selu,plodnu zemlju i dusu djavlu! :D
Nigdje na svijetu,valjda,taj fenomen vrednovanja ljudi na osnovu ugladjenog blebetanja,nije tako izrazen kao upravo medju nama.
Da nije zalosno bilo bi smijesno.
metal_rules_cura

#218 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Sto, ako analiziram tvoj komentar, znaci da ljudi koji se lijepo izrazavaju su napuhani, nipodastavaju druge, sto opet znaci kako je grijeh biti kulturan i obrazovan :lol: Oprosti onda, ali ja ti garantujem kako su najobrazovaniji ljudi ujedno i najjednostavniji jer imaju vece sanse da poznaju sustinu dok ce polupismen covjek i od malenih stvari od sebe napraviti "nekog i nesto". Tako mu malo treba.
Zlata M.

#219 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Zlata M. »

metal_rules_cura wrote:Sto, ako analiziram tvoj komentar, znaci da ljudi koji se lijepo izrazavaju su napuhani, nipodastavaju druge, sto opet znaci kako je grijeh biti kulturan i obrazovan :lol: Oprosti onda, ali ja ti garantujem kako su najobrazovaniji ljudi ujedno i najjednostavniji jer imaju vece sanse da poznaju sustinu dok ce polupismen covjek i od malenih stvari od sebe napraviti "nekog i nesto". Tako mu malo treba.
Greska!
Ljudi koji se lijepo izrazavaju su jednostavno - ljudi koji se lijepo izrazavaju.Njihova pravilna spika,pravilno prenesena na papir,ne govori o njima nista posebno,osim - da dobro vladaju jezikom.
...sto im,naravno,ne daje pravo,da ljude kojima se potkradaju greske u govoru i pisanju,reduciraju na te njihove slabe tacke.
To htjedoh reci,ni manje ni vise.

"...imaju vece sanse da spoznaju sustinu..." ?!?!

Evo dokaza kako ni najbolja jezicka potkovanost,ne znaci mnogo,kad ono dodje "mak na konac".
Razmisli...

:)
iz dna duše

#220 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by iz dna duše »

metal_rules_cura wrote:Sto, ako analiziram tvoj komentar, znaci da ljudi koji se lijepo izrazavaju su napuhani, nipodastavaju druge, sto opet znaci kako je grijeh biti kulturan i obrazovan :lol: Oprosti onda, ali ja ti garantujem kako su najobrazovaniji ljudi ujedno i najjednostavniji jer imaju vece sanse da poznaju sustinu dok ce polupismen covjek i od malenih stvari od sebe napraviti "nekog i nesto". Tako mu malo treba.
Nema potrebe da bilo šta dodam. Sve si rekla.
:thumbup:
Lakat Jebić

#221 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Lakat Jebić »

Peni wrote:Zasto svaka tema posvecena gramatici mora postati ujedno i bojno polje izmedju "skolovanih" ljudi? Zar su internet forumi jedino mjesto gdje se mozete dokazati? Danas se lako stice medalja "skolovane" osobe, prvenstveno zahvaljujuci nemoralnim djevojkama, a jos nemoralnijim profesorima. Tako da na kraju ta "skolovana" osoba koja veze s mozgom nema dodje na forum i krene u hvalospjev o tome kako je akademik/akademkinja; kako on/ona sve zna; onda krene u masovno omalovazavanje drugih itd. Sa-x/forum je zaista krcat takvih ljudi koji nista konkretno ne rade osim hvaljenja, a to ne pridonosi nicemu. Najvise cijenim one koji pomazu korisnicima, a pri tome ne spominju nikakvo obrazovanje, titule ili slicno; cak ne ocekuju ni hvala od tebe kada ti pomognu. A ovi, nekolicina naduvanih fufica s giantic grudima koji zapapare svako svoje predavanje s nekoliko "kul" izraza nadajuci se da ce zvucati "pametno" treba odstraniti od drustva, vratiti ih u prosvjetne institucije i preispitati to njihovo znanje odnosno neznanje.

Pozdrav
inace, dobar ti? :mrgreen:
Zlata M.

#222 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Zlata M. »

Peni wrote:Zasto svaka tema posvecena gramatici mora postati ujedno i bojno polje izmedju "skolovanih" ljudi? Zar su internet forumi jedino mjesto gdje se mozete dokazati? Danas se lako stice medalja "skolovane" osobe, prvenstveno zahvaljujuci nemoralnim djevojkama, a jos nemoralnijim profesorima. Tako da na kraju ta "skolovana" osoba koja veze s mozgom nema dodje na forum i krene u hvalospjev o tome kako je akademik/akademkinja; kako on/ona sve zna; onda krene u masovno omalovazavanje drugih itd. Sa-x/forum je zaista krcat takvih ljudi koji nista konkretno ne rade osim hvaljenja, a to ne pridonosi nicemu. Najvise cijenim one koji pomazu korisnicima, a pri tome ne spominju nikakvo obrazovanje, titule ili slicno; cak ne ocekuju ni hvala od tebe kada ti pomognu. A ovi, nekolicina naduvanih fufica s giantic grudima koji zapapare svako svoje predavanje s nekoliko "kul" izraza nadajuci se da ce zvucati "pametno" treba odstraniti od drustva, vratiti ih u prosvjetne institucije i preispitati to njihovo znanje odnosno neznanje.

Pozdrav
Otpozdrav! :)

"... "skolovana" osoba koja veze s mozgom nema...",hmmm...o ovome bi se stvarno dalo pricati.Ima neceg u tome. :) Ne uvijek,ali ima...
Ako neko,recimo,predaje istoriju u osnovnoj skoli (ili srednjoj,nevazno...) sta to govori o tom covjeku?
Govori da je imao puuuno volje,zelje i strpljenja da se posveti proucavanju istorije,sve to lijepo "spakuje" u svoju glavicu i time,na kraju krajeva,zaradjuje za hljeb koji jede.
On nije samim tim promijenio istoriju,nego svoje nabubano znanje prenosi drugima.
Zbog cega bi u nasim glavama on bio nesto kao vrijedniji i postovaniji od cistacice u bolnici?
Je li njen rad nesto bez cega se moze?!
Moze li se bez rada jednog pekara ili zidara?!
Bez krojacice?!
Ovim potonjim je pravopis bio negdje "dole" na listi prioriteta,ako je uopste bio.
I sad neko takav dodje na tako neki forum jer ima!!! nesto da kaze...naci ce se barem pet forumasa koji ce mu poceti "uzimati mjeru",jer je,zaboga,zabrlj'o oko pisanja negacija ili palatalizacije,mozes mislit' ! :D
A da ne govorimo o spoznaji! :D
Dovoditi u pitanje neciju spoznaju(!) zavisno od njegovog obrazovanja ... ?! :run:

Ma,............ :zzzz:
metal_rules_cura

#223 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Zlata M. wrote:
Greska!
Ljudi koji se lijepo izrazavaju su jednostavno - ljudi koji se lijepo izrazavaju.Njihova pravilna spika,pravilno prenesena na papir,ne govori o njima nista posebno,osim - da dobro vladaju jezikom.
...sto im,naravno,ne daje pravo,da ljude kojima se potkradaju greske u govoru i pisanju,reduciraju na te njihove slabe tacke.
To htjedoh reci,ni manje ni vise.

"...imaju vece sanse da spoznaju sustinu..." ?!?!

Evo dokaza kako ni najbolja jezicka potkovanost,ne znaci mnogo,kad ono dodje "mak na konac".
Razmisli...

:)
Kada govorimo o ovoj temi ne mozemo samo pisanje izdvojiti kao samostalno. Banalne greske u izrazavanju (pritom ne mislim kako neko treba biti Miroslav Krleza vec prosto znati da se recimo "da li" pise odvojeno ili "ne pisem" odvojeno) povlace za sobom niz drugih stvari koje itekako uticu na strukturu jedne licnosti koliko god mi to htjeli priznati ili ne. Mislim, necemo priznati obzirom da smo ubijedjeni u svoje neznanje, pa se jos kao po navici ismijavamo svima koji znaju.
nineinchnails

#224 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by nineinchnails »

Tako mi "sviju" dabrova s Ontarija, ode ova tema gdje ne treba...
Margita81

#225 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna

Post by Margita81 »

kaostvorena wrote:
O kojoj regiji pises?

Mostar, Ljubuski, Grude i ina mjesta dole...fakat ruzno cuti kad neko progovori para usi do bola.
Nisam ni rekla da dolek, gorek i baaanka imaju veze sa hercegovackim izgovorom btw ;)
Post Reply