Horor u porodilištu
-
maya83
#201 Re: Horor u porodilištu
vrijeme tranzicije ili «vrijeme za odmor i zahvalnost». Poslije toga žena može relativno naglo osjetiti suhoću usana, proširenje zjenica i iznenadnu navalu energije. Tu su sve znakovi visoke koncentracije hormona stresa.
Ta navala hormona stresa daje majci energiju za istiskivanje djeteta. Michel Odent je primijetio da žene, kad nisu pod lijekovima, obično žele biti uspravne u to vrijeme. Neke tradicionalne kulture koristile su taj hormonalni efekt stresa da pomognu ženama koje imaju poteškoće u rađanju iznenađivanjem ili vikanjem u toj fazi. To ima smisla samo u tom trenutku, u toj točki bez povratka jer strah ili opasnost ubrzavaju porod, tako da majka može brzo uzeti svoju novorođenu bebu i pobjeći u sigurnost.
Ta navala hormona stresa daje majci energiju za istiskivanje djeteta. Michel Odent je primijetio da žene, kad nisu pod lijekovima, obično žele biti uspravne u to vrijeme. Neke tradicionalne kulture koristile su taj hormonalni efekt stresa da pomognu ženama koje imaju poteškoće u rađanju iznenađivanjem ili vikanjem u toj fazi. To ima smisla samo u tom trenutku, u toj točki bez povratka jer strah ili opasnost ubrzavaju porod, tako da majka može brzo uzeti svoju novorođenu bebu i pobjeći u sigurnost.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#202 Re: Horor u porodilištu
Ovako, puno pitanja i komentara, odgovorići na neka ukratko i dosta za večeras. Valja sutra raditi.
Stav zadkom nije apsolutna indikacija za carski rez. Apsolutna indikacija znači da je vaginalni porod nemoguć. Kod zadka definitivno nije tako, ako ne postoje dodatne anomalije porođajnog kanala, majke i ploda.
Već u 37. nedjelji (krajem 36.) bebina pluća dovoljno su zrela da je sposobno za život van majke. Ne vjerujem da je neko pogriješio u terminu toliko da "prebaci" nekoliko sedmica. Vodite računa da se starost trudnoće određuje na dva načina: zadnjom menstruacijom (čisto subjektivna metoda) i UZ mjerenjima (dijelom subjektivna).
Indukcija poroda u 40. sedmici, ukoliko nema drugih razloga (npr. gestoza majke, dijabetes, druge komplikacije) nije opravdana.
Aktivno vođenje poroda ne podrazumijeva česte preglede. Pregledi ne bi smjeli biti češći od jedanput na sat (ako situacija ne nalaže drukčije).
Kod citata o primjeni oksitocina, naglasak je na riječi "liberalna". Dakle, da se daje po nahođenju, što je svakako loše. Treba dobro znati procijeniti kada se smije uključiti oksitocin, jer koliko može pomoći, toliko može biti i opasan, posebno za plod. Liberalna primjena nije sigurno opravdana.
Epiziotomija? Teško pitanje. Činjenica je da je mnogo lakše ušiti epiziotomiju, neka je i najdublja, nego rupturu. (Ne ubjeđujte me u suprotno, moji prsti znaju najbolje
). Da li će žena "pući", obično mogu procijeniti samo najiskusniji akušeri i babice. Epiziotomije su poznate po svojoj zahvalnosti, tj. rijetko se inficiraju, iako su na mjestima punim bakterija, i brže zarastaju. I kada se inficira, najčešće je dovoljan tretman oblozima. Šiti vaginu koja je pukla skoro do rektuma, veliki je stres i za porodilju i za akušera.
Eto
Nastavićemo sutra!
Stav zadkom nije apsolutna indikacija za carski rez. Apsolutna indikacija znači da je vaginalni porod nemoguć. Kod zadka definitivno nije tako, ako ne postoje dodatne anomalije porođajnog kanala, majke i ploda.
Već u 37. nedjelji (krajem 36.) bebina pluća dovoljno su zrela da je sposobno za život van majke. Ne vjerujem da je neko pogriješio u terminu toliko da "prebaci" nekoliko sedmica. Vodite računa da se starost trudnoće određuje na dva načina: zadnjom menstruacijom (čisto subjektivna metoda) i UZ mjerenjima (dijelom subjektivna).
Indukcija poroda u 40. sedmici, ukoliko nema drugih razloga (npr. gestoza majke, dijabetes, druge komplikacije) nije opravdana.
Aktivno vođenje poroda ne podrazumijeva česte preglede. Pregledi ne bi smjeli biti češći od jedanput na sat (ako situacija ne nalaže drukčije).
Kod citata o primjeni oksitocina, naglasak je na riječi "liberalna". Dakle, da se daje po nahođenju, što je svakako loše. Treba dobro znati procijeniti kada se smije uključiti oksitocin, jer koliko može pomoći, toliko može biti i opasan, posebno za plod. Liberalna primjena nije sigurno opravdana.
Epiziotomija? Teško pitanje. Činjenica je da je mnogo lakše ušiti epiziotomiju, neka je i najdublja, nego rupturu. (Ne ubjeđujte me u suprotno, moji prsti znaju najbolje
Eto
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#203 Re: Horor u porodilištu
Pravilno disanje i tiskanje.Suncokretić wrote:Poštujući fiziologiju poroda osoblje bi trebalo slušati porodilju, a ne obrnuto, pa te molim da mi kažeš koje su to upute?
Za hoklicu...polako, biće, biće. Vidike ja širim svaki dan
-
duboka_misao
#204 Re: Horor u porodilištu
trebamo otvorit temu pitajte @Pera Trta 
-
BIONA
#205 Re: Horor u porodilištu
Jedno pitanje? iz kojeg razloga se ne moze dati neka vrsta anestezije kada se sije rana nakon poroda? jer apsolutno sve zene koje znam proklinjale su sve zivo tokom sivanja a ne tokom poroda!
Na zapadu znam da nemaju zene te probleme! Hvala na odgovoru
Na zapadu znam da nemaju zene te probleme! Hvala na odgovoru
-
Suncokretić
#206 Re: Horor u porodilištu
Zaboravih reći da sam sigurna da ste učili sve o fazi prelaza što se tiče fizičke strane, ali psihička strana je ona važna, a to je da je žena u tom trenutku u fazi očaja.Suncokretić wrote:Faza tranzicije, vjerovatno bi ti bila poznata kao faza prelaza.
Pa će se ponašati neracionalno itd.
Ona koja ne želi nešto protiv bolova će moliti i kumiti da joj se da nešto, psovati itd. - i ta faza je normalna, ali kod nas nije niti prepoznata niti prihvaćena, jer onda žena... bože mili... pretjeruje.
To je ovaj dio iz tvog teksta: "Često se porodilja psihički potpuno izgubi u panici, i tada joj se treba obratiti odlučno"
I ono što me baš štrecnulo je ovo: "Da beba dok je u njoj u potpunosti zavisi od nje, jer njeno ponašanje i nepripremljenost za porod može ugroziti bebu" - molim objašnjenje, jer daaaaaaa... jako često žene prijavljuju "upozorenje" od doktora u stilu "ubit ćeš dijete"
A opet mislim, jednostavno se ne pridodaju važne stvari porodima i ne sagledava ih se kao prirodne.
Par stvari: uz svu tehnologiju i volju i stručnost doktora i bebe i majke umiru pri porodu i dan danas.
Umiru isto tako i pri kućnom porodu, koji je vani jako raspostranjen. MIslim da postoji jedna prirodna smrtnost gdje se ne može ništa napraviti.
Ali, kada umre u bolnici onda se ništa nije moglo napraviti, ali kada beba umre na kućnom porodu onda je majka kriva.
E sada, ne bih da ulazimo baš u to daleko. Navela sam to iz razloga što želim reći da postoji smrtnost...nažalost.
Nedavno sam čitala jedan rad sa Zg med. fakulteta gdje se cijelo vrijeme uveliko pričalo o aktivnom vođenju poroda i na kraju u jednoj rečenici rečeno u stilu...ali eto, svejedno se smrt desi... (mislim, ovo ja sada tako karikiram) ali je to činjenica.
Da li se možemo vratiti prirodnom i ženi porod, a ne doktorima?
Pogledaj sistem u Holandiji, meni se JAKOOO sviđa.
Najbolje što sam pročitala od dr. Odenta je kako je prisustvovao jednom porodu gdje je babica sjedila u kutu i plela dok je žena bila u trudovima. Pomoć joj se nudi kada traži, tj. kada prepozna znakove.
U jednom drugom tekstu je htjela prići jednoj ženi koja im je rekla: "Odbij, rađam!"
I ono najupečatljivije je kada je počeo svoju praksu kao dr. mislim da je počeo kao hirurg, ali pošto nije imao baš puno posla dosta često je bio u rađaoni i gledao porode, pa je pitao npr. zašto radite ovo ovako, zašto ono onako itd. pa je odgovor uvijek bio isti: "Zato što su nas naučili tako" ... za zapitati se malo, šta ne? Pogotovo s obzirom na prakse drugih zemalja koje prakticiraju i porode kući, i u kućama za porode, i u centrima za porode i statistike pokazuju da smrtnost nije povećana, a praksa skroz drugačija.
-
Pera Trta
#207 Re: Horor u porodilištu
Žena koja nepravilno diše ugrožava bebu, jer trpi zbog asfiksije.
Žena koja slabo tiska produžava drugo porođajno doba, za bebu najopasnije.
Žena koja steže butine, sužava porođajni kanal i pravi istu štetu bebi.
Vjeruj mi, svakog dana to gledam. Ne krivim žene, pročitaj moj cijeli post, pa ćeš vidjeti kakvi su moja razmišljanja i praksa.
BIONA,
tokom šivenja epiziotomije i rupture se itekako daje lokalna anestezija (ponavljam, ne znam da li daju na Klinici, mi dajemo!).
Generalno, mi praktikujemo neku od tri vrste anestezije:
-anestetik u vidu spreja (slabo umanjenje bola)
-infiltrativna anestezija (injekcija uz rubove rane)
-pudendalni blok (najbolja, ali to smije davati samo jako iskusan akušer).
E, sad, drage moje dame, lijepo je družiti se s vama, ali stvarno dosta za večeras
Sutra me čekaju druge dame, "uživo"
(a možda i noćas bude poziva...pripravnost).
Laku noć.
Žena koja slabo tiska produžava drugo porođajno doba, za bebu najopasnije.
Vjeruj mi, svakog dana to gledam. Ne krivim žene, pročitaj moj cijeli post, pa ćeš vidjeti kakvi su moja razmišljanja i praksa.
BIONA,
tokom šivenja epiziotomije i rupture se itekako daje lokalna anestezija (ponavljam, ne znam da li daju na Klinici, mi dajemo!).
Generalno, mi praktikujemo neku od tri vrste anestezije:
-anestetik u vidu spreja (slabo umanjenje bola)
-infiltrativna anestezija (injekcija uz rubove rane)
-pudendalni blok (najbolja, ali to smije davati samo jako iskusan akušer).
E, sad, drage moje dame, lijepo je družiti se s vama, ali stvarno dosta za večeras
Sutra me čekaju druge dame, "uživo"
Laku noć.
-
norah
#208 Re: Horor u porodilištu
A sta reci kada porodilja SAMA izlazi iz sale nakon poroda, u lokvi krvi...a gubi i svijest... i nijedna babica nece da je pridrzi i vodi do sobe????
-
Suncokretić
#209 Re: Horor u porodilištu
I to nije često??????Pera Trta wrote:Aktivno vođenje poroda ne podrazumijeva česte preglede. Pregledi ne bi smjeli biti češći od jedanput na sat (ako situacija ne nalaže drukčije).
Jer ne vidim kako ne vidiš ništa loše u tome da tokom trudova se pregleda žena vaginalno. I da to ne može je omesti u njenom porodu.
I opet, WHO preporučuje preglede svaka 4h.
Zato i kažem da je aktivno vođenje poroda....hmm....upitno!
OSNOVNO u FIZIOLOŠKOM porodu je PRIVATNOST porodolje. U AKTIVNOM vođenju poroda to NE POSTOJI, nažalost...
Pa liberalno je po meni sve više od 10% od ukupnog broja porodilja. Evo, hajde da se nagodimo k'o na pijaci, pa nek bude 15%. A koliko je to % u tvojim porodima?Pera Trta wrote:Liberalna primjena nije sigurno opravdana.
Po meni nimalo teško.Pera Trta wrote:Epiziotomija? Teško pitanje.
Da, postoje opravdane epiziotomije. Hoćemo li opet izvući WHO postotak iznad kojeg nisu opravdane?
Za mene je epiziotomija mutilacija MOJE VAGINE. Vagina i žensko tijelo su prirodno stvorene da nose i da rode dijete na svijet. I ne zanima me šta je doktorima lakše za šivati, jer statistike pokazuju da puknuća lakše zarastaju bez obzira na cik cak šivanje.
(i opet kažem, postoji određeni postotak poroda gdje je prisutnost doktora neophodna, samo je bitno da smo dovoljno obrazovani da se takve pepoznaju) - e sada TI meni reci koliki je taj postotak?
Leđni položaj + istiskivanje djeteta kada tijelo nema nagon + ubrzavanje poroda (istom metodom) + poticanje od osoblja da će žena "ubiti dijete" ako ga baš sad ne istisne + nalijeganje na stomak... ah, ah... = puknuće do anusa.
Link koji sam dala ima jako puno članaka doktora koji su akušeri i babica, to su odlomci iz knjiga i njihovi savjeti i njihova praksa i iskustva.
Ako jesi ginekolog, ja te lijepo molim da ih pročitaš i razmisliš. I znam da je teško, jer nešto što se učilo, naučilo, je teško "zaboraviti" sada i okrenuti se nečim drugim.
Evo, hoklica, uspravan položaj, slobodno kretanje, hrana i jelo za vrijeme poroda, pratnja na porodu, empatija, ne klistir, ne brijanje (osim ako žena ne zatraži), ne drip, ne očekivati da se prvorotka porodi za 12h, jer to nije baš fiziološki, itd, itd.
Hoklica + uspravan položaj otvaraju zdjelicu za 30%, spremnost osoblja za toplim oblogama za apliciranje na međicu, kontrolirano tiskanje - e sada... joooj, kako se to razlikuje kod mene i kod tebe.
Kod tebe = položaj na leđima, tj. položaj kukca (i ako je žena pridignuta nema veze, jer stvara pritisak na zdjelicu), tiskaj kad ti kažem
Kod mene = položaj uspravan, na hoklici, na sve četiri ili na boku, kontrolirati i NE tiskati, jer tijelo samo tiska i propušta dijete kroz porođajni kanal. Time daje dovoljno vremena međici da se raširi i da ne pukne.
U fiziološkom porodu, u fazi tranzicije to je najgore, NE tiskati, a i poslije. Kada se osjeti "ring of fire" ne tiskati, jer je to znak da je međica prenatenuta, propustiti trud i sačekati drugi.
Ako tkivo pobijeli, upozoriti porodilju da ne tišće + topli oblozi
Šta je sa Kegelovim vježbama? Preporučuješ li to kao ginekolog? U trudnoći i nakon nje?
Hajde sad ti meni reci, da li ja trošim svoje riječi?
ŽELIM IZBOR!!!! Kojeg sada u BiH baš i NEMAM! Ja u Sarajevu imam - imam kadu
-
Suncokretić
#210 Re: Horor u porodilištu
Žena koja slabo tiska produžava drugo porođajno doba, za bebu najopasnije.Pera Trta wrote:Žena koja nepravilno diše ugrožava bebu, jer trpi zbog asfiksije.
Htjedoh napisati opet detalje, ali ja te lijepo molim da pročitaš tekstove doktora koji imaju drugačiju praksu vezano za položaj, vrijeme istiskivanja bebe itd.
Položaj, položaj, položaj...
Isto tako, još moram ovo reći - uvriježeno je da se mora istiskivati kada se postigne potpuna otvorenost. U fiziološkom to nije tako, može postojati pauza gdje se treba poštovati privatnost žene da bi dobila jak i prirodan nagon za istiskivanje. (i znaš šta, čak i WHO to priznaje
Mi to ne možemo dobiti (mislim, možemo...da ne budem sada, eto baš ništa ne možemo i sve je užasno), ali se na to ne polaže pažnja na privatnost i fizologiju. Zašto? Dao si odgovor u citiranom, a tako ste naučeni.
I meni je jasno da ste orijentisani prema problemima koji mogu da se izrode, ali žene zaslužuju bolje.
I vala, i dobit ćemo bolje, samo je pitanje vremena.
A doktori otvorenog uma sigurno mogu pomoći i unaprijediti položaj žene tokom rađanja.
BIONA,
Daje se. U dosta slučajeva žena ne osjeti primjenu anestezije, ali greška doktora je što ne čekaju da potpuno djeluje. Znam par slučajeva takvih U.Ž.A.S.
I još nešto, što mi je palo na pamet - RUČNO OTVARANJE. Ta praksa je proglašena barabarskom od strane WHO, a kod nas zna biti itekako rutinska...
-
dia81
#211 Re: Horor u porodilištu
kod nas te ne stave u kadu kad bi trebali vec tokom izgona, tako da trudove docekujes na stolu kao i inace...i jos uvijek nisu dovoljno obuceni za porodo u vodi, valjda nemaju dovoljno babica da prate porodjaj...
-
Pera Trta
#212 Re: Horor u porodilištu
Suncokretić,
izvini, ali mislim da ni tvoj ton ni razlozi koje navodiš nisu otvoreni za diskusiju. Možda se akušerstvo jednog dana i ukine, a do tad ću raditi kako piše u knjigama koje su napisali ljudi pametniji od mene (starim ili novim svejedno) i kako su me učili ljudi pametniji od mene.
Ja za ono što radim moralno i zakonski odgovaram i dok se čitava praksa ne promijeni, i dok se ne dokaže da je nešto mnogo bolje od nečega drugog, ja nemam ni moralno ni zakonsko pravo da radim po svom nahođenju.
Podcjenjivački stav kakav je tvoj prema nekome ko je žrtvovao cijeli život da se posveti najhumanijem i najstresnijem poslu, i opet uživa u tome, isključilo me je iz dalje priče sa tobom.
Ostaj mi zdravo.
izvini, ali mislim da ni tvoj ton ni razlozi koje navodiš nisu otvoreni za diskusiju. Možda se akušerstvo jednog dana i ukine, a do tad ću raditi kako piše u knjigama koje su napisali ljudi pametniji od mene (starim ili novim svejedno) i kako su me učili ljudi pametniji od mene.
Ja za ono što radim moralno i zakonski odgovaram i dok se čitava praksa ne promijeni, i dok se ne dokaže da je nešto mnogo bolje od nečega drugog, ja nemam ni moralno ni zakonsko pravo da radim po svom nahođenju.
Podcjenjivački stav kakav je tvoj prema nekome ko je žrtvovao cijeli život da se posveti najhumanijem i najstresnijem poslu, i opet uživa u tome, isključilo me je iz dalje priče sa tobom.
Ostaj mi zdravo.
-
dia81
#213 Re: Horor u porodilištu
@pera trta ja apsolutno nemam nikakvu drugu indikaciju osim polozaja zatkom i moram na carski...trudnoca uredna, nikakve anomalije porođajnog kanala, majke i ploda...doduse prvorotka, pa je navodno to praksa kod nas
-
Pera Trta
#214 Re: Horor u porodilištu
Samo po sebi nije indikacija. Ali, razumijem da se ljudi boje tkvog poroda, pa vjeruju da je lakše operativno. Istina je da porod na zadak nosi više opasnosti za bebu. Ali, teško je govoriti o nečijim razlozima ovako, "iz daljine". Ipak, tvoj ginekolog najbolje zna tvoje stanje i imaj povjerenja u njega. Niko ti ne želi nanijeti štetu, sigurno.dia81 wrote:@pera trta ja apsolutno nemam nikakvu drugu indikaciju osim polozaja zatkom i moram na carski...trudnoca uredna, nikakve anomalije porođajnog kanala, majke i ploda...doduse prvorotka, pa je navodno to praksa kod nas
-
Suncokretić
#215 Re: Horor u porodilištu
Pera Trta wrote:Suncokretić,
Ostaj mi zdravo.
S obzirom na različita mišljenja sam baš pazila na ton, međutim, svejedno je procijenjen podcjenjivački i da je moj cijeli stav podcjenjivački, razumljivo, s obzirom da imamo drugačija mišljenja.
Pera Trta wrote:i dok se ne dokaže da je nešto mnogo bolje od nečega drugog, ja nemam ni moralno ni zakonsko pravo da radim po svom nahođenju
Pa upravo ti želim pokazati da je dokazano drugačije. Evo, zanemarimo druge doktore koji imaju drugačiju praksu, šta je sa WHO i njihovim smjernicama? Niti jednom se nisi osvrnuo na njih?
Nažalost, očito da nisi otvoren za nova saznanja. MOrat ćemo onda čekati novu generaciju, kako si i sam rekao.
Hoklica je znači i dalje na čekanju, bazen i ostalo, jer je eto, to protiv sadašnje prakse.
I fino sam gore napisala da ne želim biti bezobrazna nego pokušati dočarati, ali svejedno sam doživljena bezobrazno, podcjenjivački i "moji" razlozi nisu dovoljno dobri? Pa nikada ni neće biti jer su moji, jer nisu tvoji, zar ne?
I u svakom slučaju bi samu sebe doživjela napadački iz prostog razloga jer smo u "suprotnim timovima" (i nemoj biti bukvalac, tačno se zna šta sam htjela reći ovim)
Uostalom, uključila sam se u raspravu sa pretpostavkom da si ginekolog.
Često si se osvrnuo da ne bi trebao imati uzvišeni stav, ali si ga nažalost zadnjim odgovorom, isključujući moguću daljnju raspravu, pokazao...nažalost...
- semmy
#216 Re: Horor u porodilištu
ja sam prvo dijete ( prije skoro 11 godina ) rodila zadkom, prirodnim putem, nisu mi ni spomenuli carski...samo je bilo zdrava si, nisi se puno udebljala, kosti i gradja su ti ok i sve ce proci kako treba....srecom i bilo je na kraju tako a i vjerovala sam dr.masicuPera Trta wrote:Samo po sebi nije indikacija. Ali, razumijem da se ljudi boje tkvog poroda, pa vjeruju da je lakše operativno. Istina je da porod na zadak nosi više opasnosti za bebu. Ali, teško je govoriti o nečijim razlozima ovako, "iz daljine". Ipak, tvoj ginekolog najbolje zna tvoje stanje i imaj povjerenja u njega. Niko ti ne želi nanijeti štetu, sigurno.dia81 wrote:@pera trta ja apsolutno nemam nikakvu drugu indikaciju osim polozaja zatkom i moram na carski...trudnoca uredna, nikakve anomalije porođajnog kanala, majke i ploda...doduse prvorotka, pa je navodno to praksa kod nas
aaaaaaaaaa koja muka i porod koji je trajao 36 sati...ali me dr smirivao i sve sam nekako s vjerom u njega pregurala....malom je donedavno guza bila plavo ljubicasta ( valjda sam ga stisla dok je izlazio
iskreno se bojim takvog poroda, i nadam se da cu ovu bebicu abd roditi normalno jer ako mi slucajno kazu da se nije okrenula sama cu zahtjevati carski....valjda kad si stariji sve gledas drugacije i sa vise straha od bilo kakvih posljedica....
-
Pera Trta
#217 Re: Horor u porodilištu
semmy,
tvoj slučaj dokazuje koliko je individualni pristup svakom porodu, čak i kod iste pacijentice, važan (kako od strane ljekara, tako i od same pacijentice). To je ono što je medicina davno usvojila i u čemu se sastoji bit modernog, aktivnog vođenja poroda, kojeg proponenti "New Age" medicine i sličnog šarlatanstva jednostavno ne žele shvatiti. Uvjeren sam da će sa tvojom trudnoćom, uz redovne kontrole, sve biti u redu.
Znači, neke žene spontan porod dožive teško, druge carski rez i slično. Poenta je da se u savremenoj medicini moraju na vrijeme uočiti (pa i predvidjeti) sve eventualne komplikacije i razmotriti opcije za dovršenje trudnoće, koje će najbolje koristiti i djetetu i majci.
tvoj slučaj dokazuje koliko je individualni pristup svakom porodu, čak i kod iste pacijentice, važan (kako od strane ljekara, tako i od same pacijentice). To je ono što je medicina davno usvojila i u čemu se sastoji bit modernog, aktivnog vođenja poroda, kojeg proponenti "New Age" medicine i sličnog šarlatanstva jednostavno ne žele shvatiti. Uvjeren sam da će sa tvojom trudnoćom, uz redovne kontrole, sve biti u redu.
Znači, neke žene spontan porod dožive teško, druge carski rez i slično. Poenta je da se u savremenoj medicini moraju na vrijeme uočiti (pa i predvidjeti) sve eventualne komplikacije i razmotriti opcije za dovršenje trudnoće, koje će najbolje koristiti i djetetu i majci.
-
maya83
#218 Re: Horor u porodilištu
Otišla rasprava k vragu, oponenti već na ad hominem argumentaciji, uvrede na sve strane:-)
Da ja probam vratiti priču na prvobitni tok.
Pera trta, ja razumijem tvoje stavove, ali rauzimjem i Sunčicine.
Mislim da je cijela poenta ove teme dobrobit porodilja, sa ili bez drama naslova o hororima... Ja iskreno mislim da sve ima lice i naličje, pa i priče o porodu. Jedna je tu stvar esencijalna: porođaj nije bolesno stanje. Porođaj nije bolest. Ovdje se tako tretira. Porođaj je prirodno stanje. (Ovdje govorim samo o fiziološkim porodima). I tačka. I tu se slažemo (oko poroda kao fiziološke pojave).
Ono gdje se razilazimo je pristup samom porodu. Ono što ja kao žena, majka, porodilja smatram je da se stvari moraju mjenjati na bolje. Nijedan takav proces ne ide preko noći, teško je mjenjati cjelokupnu tradiciju, a još teže, slažem se sa tobom, uraditi bilo šta što je protivno zakonu, jer si ti pred njim odgovoran. Naravno da niko od nas ne traži da se ti, ili bilo ko, kompromitira, jer ne daj Bože, ako se šta desi, odgovornost je na tebi. I na tvojoj savjesti. No, ako i dalje zadržimo takvo podcjenjivačko mišljenje spram novoga (u stvari nije novo, ovo što vi sada radite je novo, ono što mi zastupamo je, može se reći prirodno, dakle prisutno od pamtivjeka), nikada se ništa neće pokrenuti, niti promijeniti na bolje. New age medicina i "šarlatani" pripadaju također onom skupu ljudi koji su, kao što si ih ti nazvao "stariji i pametniji ljekari, doktori (nauka)...", koji su dio svog staža proveli radeći po ustaljenim pravilima, a onda ih ili odbacili, ili jednostavno samo dižu glas protiv onoga što su zakonskim i drugim obavezama dužni raditi, a ne smatraju to ispravnim.
Ja svoje stavove temeljim na WHO, a čine ga opet stručnjaci,sa iskustvom znjanjem i godinama prakse iza sebe.
S druge strane, ono što me izistinski plaši su mladi kadrovi sa krutim stavovima... Neznam, ne mogu znati na osnovu običnog chata gdje si i na koji način razmišljaš, na kraju i ne želim. Ali ono što se nadam da ćeš učiniti je da pokušaš samo za tren pomisliti i o drugačijem. Praksa je u drugim zemljama pokazala da je uvođenje tehnologije dovelo do toga da ženu porađaju, a ne da se ona porađa. Cilj svega ovog je da se ženama vrati osnovno ljudsko pravo, pravo pacijenta, zovi kako hoćeš, koje ona, na žalost ovdje nema.(a znamo to oboje, jer ako je u tvojoj bolnici sve super kako kažeš, sigurno si bio u barem još nekoj van tvog grada). Pravo koje će joj omogućiti da bira. Pa i ako izabere da je pacijent, da je "bolesna", Bože moj, pravo izbora. Ali da je se ne posmatra kao kompletnog idiota koji nezna šta je dobro za nju i dijete ako iazbere suprotno.
Laku noć, želim vam svima ugodan san:-)
Da ja probam vratiti priču na prvobitni tok.
Pera trta, ja razumijem tvoje stavove, ali rauzimjem i Sunčicine.
Mislim da je cijela poenta ove teme dobrobit porodilja, sa ili bez drama naslova o hororima... Ja iskreno mislim da sve ima lice i naličje, pa i priče o porodu. Jedna je tu stvar esencijalna: porođaj nije bolesno stanje. Porođaj nije bolest. Ovdje se tako tretira. Porođaj je prirodno stanje. (Ovdje govorim samo o fiziološkim porodima). I tačka. I tu se slažemo (oko poroda kao fiziološke pojave).
Ono gdje se razilazimo je pristup samom porodu. Ono što ja kao žena, majka, porodilja smatram je da se stvari moraju mjenjati na bolje. Nijedan takav proces ne ide preko noći, teško je mjenjati cjelokupnu tradiciju, a još teže, slažem se sa tobom, uraditi bilo šta što je protivno zakonu, jer si ti pred njim odgovoran. Naravno da niko od nas ne traži da se ti, ili bilo ko, kompromitira, jer ne daj Bože, ako se šta desi, odgovornost je na tebi. I na tvojoj savjesti. No, ako i dalje zadržimo takvo podcjenjivačko mišljenje spram novoga (u stvari nije novo, ovo što vi sada radite je novo, ono što mi zastupamo je, može se reći prirodno, dakle prisutno od pamtivjeka), nikada se ništa neće pokrenuti, niti promijeniti na bolje. New age medicina i "šarlatani" pripadaju također onom skupu ljudi koji su, kao što si ih ti nazvao "stariji i pametniji ljekari, doktori (nauka)...", koji su dio svog staža proveli radeći po ustaljenim pravilima, a onda ih ili odbacili, ili jednostavno samo dižu glas protiv onoga što su zakonskim i drugim obavezama dužni raditi, a ne smatraju to ispravnim.
Ja svoje stavove temeljim na WHO, a čine ga opet stručnjaci,sa iskustvom znjanjem i godinama prakse iza sebe.
S druge strane, ono što me izistinski plaši su mladi kadrovi sa krutim stavovima... Neznam, ne mogu znati na osnovu običnog chata gdje si i na koji način razmišljaš, na kraju i ne želim. Ali ono što se nadam da ćeš učiniti je da pokušaš samo za tren pomisliti i o drugačijem. Praksa je u drugim zemljama pokazala da je uvođenje tehnologije dovelo do toga da ženu porađaju, a ne da se ona porađa. Cilj svega ovog je da se ženama vrati osnovno ljudsko pravo, pravo pacijenta, zovi kako hoćeš, koje ona, na žalost ovdje nema.(a znamo to oboje, jer ako je u tvojoj bolnici sve super kako kažeš, sigurno si bio u barem još nekoj van tvog grada). Pravo koje će joj omogućiti da bira. Pa i ako izabere da je pacijent, da je "bolesna", Bože moj, pravo izbora. Ali da je se ne posmatra kao kompletnog idiota koji nezna šta je dobro za nju i dijete ako iazbere suprotno.
Laku noć, želim vam svima ugodan san:-)
-
encian
#219 Re: Horor u porodilištu
ja imam potrebu da se zahvalim maji, peri i suncokretu na naucno potkovanoj diskusiji. takvo nesto je slabo prisutno i na forumu a i u drustvu kod nas.
ja razumijem i perinu neodlucnost prihvatanja novih procedura. ukoliko je u njegovoj instituciji situacija slicna onoj u sarajevskim, onda ta sredina nije zdrava za progresivno misljenje. uvodjenje novina je svugdje tesko, osim ako proces nije postao rutinski, a znam da nije. s druge strane, WHO publikacije nisu medicinski udzbenici, ne uce se na fakultetima i ne dolaze na ispitu. iz istog razloga, odgovorno postupanje je ono nauceno, cak iako se pokaze statisticki pogresno. potpuno nove procedure pokazat ce se stresne i za osoblje i za doktora, i najvjerovatnije ce doktora inicijatora dovesti pod lupu te ce njegove kolege samo cekati prvu gresku.
dia je ukazala da se u vojnoj porod u vodi ne odvije kako treba, jer osoblje nije dobro trenirano. samo se trebamo onda zapitati koji bismo put odabrali ako vodic za jedan od njih nije bas adekvatan.
mislim da ne mozemo napraviti revoluciju. ono sto se moze uraditi jesu mali pomaci koje ce porodilja korisititi po svom izboru. kasnije ce prirodno preci u rutinu, narod ce se za to pobrinuti. sta god se pocne, uvijek prvo treba premuntati sefa, pa onda edukovati sestre i podvuci dobre stvari za sve. to znaci da treba organizovati seminare (zar nisu obavezni za sve zdravstvene radnike???) i natjerati ljude da iskoce iz rutine. za pocekat, pera trta bi mogao nagovarati sefa da zenama pusti da se prosetaju i namjeste bolje u krevetu. to bas ne iziskuje nikakve materijalne izdatke.
sto se tice holandskog sistema, prije nekog vremena imali smo forumasicu koja se tamo porodila i koja je dugo bila bolesna zbog njihove neintervencije. trazeci po forumima dalje, naisla sam na mnogo losih iskustava. holandjani su to doveli do drugog ekstrema: ne intervenisu ni kad bi se ukupan "boljitak" povecao time izuzev ako bas ne postoji opasnost po zivot ljudi su se vratili tradicionalnom da bi olaksali porod, ali u nekim slucajevima je to dovelo do suprotnog efekta.
i jos na kraju molim da mi objasnite sta je hoklica i kako se koristi
. ja taman stvorim sliku u glavi, kad eto novog komentara u suprotnosti sa tom slikom.
ja razumijem i perinu neodlucnost prihvatanja novih procedura. ukoliko je u njegovoj instituciji situacija slicna onoj u sarajevskim, onda ta sredina nije zdrava za progresivno misljenje. uvodjenje novina je svugdje tesko, osim ako proces nije postao rutinski, a znam da nije. s druge strane, WHO publikacije nisu medicinski udzbenici, ne uce se na fakultetima i ne dolaze na ispitu. iz istog razloga, odgovorno postupanje je ono nauceno, cak iako se pokaze statisticki pogresno. potpuno nove procedure pokazat ce se stresne i za osoblje i za doktora, i najvjerovatnije ce doktora inicijatora dovesti pod lupu te ce njegove kolege samo cekati prvu gresku.
dia je ukazala da se u vojnoj porod u vodi ne odvije kako treba, jer osoblje nije dobro trenirano. samo se trebamo onda zapitati koji bismo put odabrali ako vodic za jedan od njih nije bas adekvatan.
mislim da ne mozemo napraviti revoluciju. ono sto se moze uraditi jesu mali pomaci koje ce porodilja korisititi po svom izboru. kasnije ce prirodno preci u rutinu, narod ce se za to pobrinuti. sta god se pocne, uvijek prvo treba premuntati sefa, pa onda edukovati sestre i podvuci dobre stvari za sve. to znaci da treba organizovati seminare (zar nisu obavezni za sve zdravstvene radnike???) i natjerati ljude da iskoce iz rutine. za pocekat, pera trta bi mogao nagovarati sefa da zenama pusti da se prosetaju i namjeste bolje u krevetu. to bas ne iziskuje nikakve materijalne izdatke.
sto se tice holandskog sistema, prije nekog vremena imali smo forumasicu koja se tamo porodila i koja je dugo bila bolesna zbog njihove neintervencije. trazeci po forumima dalje, naisla sam na mnogo losih iskustava. holandjani su to doveli do drugog ekstrema: ne intervenisu ni kad bi se ukupan "boljitak" povecao time izuzev ako bas ne postoji opasnost po zivot ljudi su se vratili tradicionalnom da bi olaksali porod, ali u nekim slucajevima je to dovelo do suprotnog efekta.
i jos na kraju molim da mi objasnite sta je hoklica i kako se koristi
-
maya83
#220 Re: Horor u porodilištu
enician, imaš sliku na ovom linku se koristi na onom linku što sam postavila i gore: prirodni porod.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
Edukacija im je obavezna svima, koliko znam sestre iz Vojne su obuku prošle u Hrvatskoj za porode u vodi, ali i ovdje dolazi vjerovatno do izračaja onaj materijalni faktor:
Premalo kadra, loši uslovi rada u većini naših bolnica zadravstvene radnike stavljaju pod dodatnu presiju.... Nisam rađala u vodi, ako ne bude hoklica, onda sigurno hoću...
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
Edukacija im je obavezna svima, koliko znam sestre iz Vojne su obuku prošle u Hrvatskoj za porode u vodi, ali i ovdje dolazi vjerovatno do izračaja onaj materijalni faktor:
Premalo kadra, loši uslovi rada u većini naših bolnica zadravstvene radnike stavljaju pod dodatnu presiju.... Nisam rađala u vodi, ako ne bude hoklica, onda sigurno hoću...
- valterbranisarajevo
#221 Re: Horor u porodilištu
Tamo na facebook grupi sam pročitao da Vojna bolnica nema inkubator.
Zna li neko da li je to tačno?
-
zgembo24
#222 Re: Horor u porodilištu
nije tacno
imaju inkubatore
imaju inkubatore
- valterbranisarajevo
#223 Re: Horor u porodilištu
Ma i meni je to bilo malo čudno. Ono tamo na facebooku je onda očigledno "naručena reklama". 
-
maraska
#224 Re: Horor u porodilištu
Imaju inkubatore. Nemaju dežurnog neonatologa.
- valterbranisarajevo
#225 Re: Horor u porodilištu
Ne znam. Možda nećemo uspjeti u namjeri da "poguramo" hitan završetak porodilišta, ali mislim da je ova tema korisna jer se polako slaže slika o toj sferi zdravstvene zaštite, koja očigledno nije bajna, a trebala bi biti, jer svi oni koji se ne mogu brinuti sami za sebe, a naši najmalađi sugrađani su to sigurno trebali bi imati prioritet
Ja bih sada nakon diskusija ovdje i na još nekim forumima pokušao prokomentarisati navode iz SAN-ovog članka.
Ključne stvari.
-Higijena je vjerovatno malo bolja nego što je predstavljeno u članku.
-Drsko i neljubazno osoblje je činjenica, iako ima izuzetaka.
-Mito i korupcija su prisutni.
Ja bih sada nakon diskusija ovdje i na još nekim forumima pokušao prokomentarisati navode iz SAN-ovog članka.
Ključne stvari.
-Higijena je vjerovatno malo bolja nego što je predstavljeno u članku.
-Drsko i neljubazno osoblje je činjenica, iako ima izuzetaka.
-Mito i korupcija su prisutni.