Zimske gume ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#201 Re: Zimske gume ??

Post by jefferson »

backclocker wrote:
ljubav_aha wrote:obratite paznju na datum proizvodnje guma :!:
:mrgreen: :lol: :-) :D :run:

Ja imam evo vec 2 godine 205/65/15 Fuldine Montero M*S - ako bas postoji pojam totalne kontrole u nemogucim uslovima sa hladnom glavom - onda je to to.
Ta guma je OK, mozda probas nesto bolje pa vidis da ima boljih.
Ele nez. Guma stajanjem gubi svoja hemijska svojstva! Davno objasnjen razlog zbog cega na kraju krajeva imas DOT oznaku na gumi.
backclocker

#202 Re: Zimske gume ??

Post by backclocker »

jefferson wrote: Ta guma je OK, mozda probas nesto bolje pa vidis da ima boljih.
Ele nez. Guma stajanjem gubi svoja hemijska svojstva! Davno objasnjen razlog zbog cega na kraju krajeva imas DOT oznaku na gumi.
Skont'o sam ja to - samo sto je mlada otkrila suplju rupu na svirali :mrgreen:
Zato sam se nasmij'o :mrgreen:
backclocker

#203 Re: Zimske gume ??

Post by backclocker »

ljubav_aha wrote:
backclocker wrote:
ljubav_aha wrote:obratite paznju na datum proizvodnje guma :!:
:mrgreen: :lol: :-) :D :run:

Ja imam evo vec 2 godine 205/65/15 Fuldine Montero M*S - ako bas postoji pojam totalne kontrole u nemogucim uslovima sa hladnom glavom - onda je to to.

halo,gume koje su na raspordaji cesto puta su zaista stare,ne pisem o starosti guma na tvom autu :-)
De sef'ce o'ladi. Nisam odgovorio tebi nista osim smajlica - a izjavu napisao kao svoje misljenje a ne kao repliku na tvoje. Popusti me ziva bila.
gurabija78

#204 Re: Zimske gume ??

Post by gurabija78 »

uzmi GY, dobices i garfielda :roll: :-) :-) :-)
ja ih nakon tog 'marketinskog trika' ne bih kupio kad bih vozio na felgama....
pajero

#205 Re: Zimske gume ??

Post by pajero »

Vjecna tema balkanskih vozaca. Razumijem ja da je na danasnjem vaktu tesko dati 400-500 KM za gume ali treba drugacije razmisljati...guma glavu cuva! Ako vec kupis auto ili se cjenkaj ili ostavi sa strana uvjek za nove gume. Jer pored toga sto moras zadovoljiti zakon osiguraj sebi, ljudima sa tobom i drugim vozacima zdrav i siguran zivot. Moja topla preporuka je da se uvjek imaju 2 seta guma (ljetne i zimske) iz dva razloga. Jedan je sto onda imas siguran auto (bar sto se guma tice) i nemas briga sljedece 4 godine a druga stvar je sto jednom das pare i halalis...Toliko sto se tice vjecne dileme.

Sto se tice preporuka za gume: Naravno veci budjet, bolje gume. GY, Dunlop, Michelin, Brigston tu ne mozes pogrijesiti. Moja preporuka za dobre gume ide za Fulda Montero i Hankook IceBear! Ako je to sve preskupo ide Sava i Tigar...Preporuka za kupovinu guma u SA je Volan na Grbavici i F1 u Hrasnom (pored pekare AS)...

Pozdrav... :-D
zonbirile

#206 Re: Zimske gume ??

Post by zonbirile »

svjež DOT ne znači da je guma dobra,jer ako je pogrešno skladištena,bolji je i DOT do cca 2g nego nepravilno skladištena guma.
jefferson

#207 Re: Zimske gume ??

Post by jefferson »

zonbirile wrote:svjež DOT ne znači da je guma dobra,jer ako je pogrešno skladištena,bolji je i DOT do cca 2g nego nepravilno skladištena guma.
Naravno! A skladistenje je ogroman problem kada su u pitanju mnogi nadri prodavaci u BiH!
olensoner

#208 Re: Zimske gume ??

Post by olensoner »

Prosle sedmice sam stavio Michelin premacy alpin i vec presao nesto vise od 1000km sa njima i odlicne su, tako da ih toplo preporucujem. Naravno ako vam to budzet dozvoljava, ali ako ste u mogucnosti ne stedite ni marke na gumama.
ljubav_aha

#209 Re: Zimske gume ??

Post by ljubav_aha »

backclocker wrote:
jefferson wrote: Ta guma je OK, mozda probas nesto bolje pa vidis da ima boljih.
Skont'o sam ja to - samo sto je mlada otkrila suplju rupu na svirali :mrgreen:
Zato sam se nasmij'o :mrgreen:
ti si bas cudak :lol:
Shogun

#210 Re: Zimske gume ??

Post by Shogun »

simbabimba wrote:Kakva su vam iskustva sa Dunlop gumama. Evo je u toku akcija za WV, Seat i Skodu pa ne znam da li da kupim tamo sa originalnim celicnim felgama. Znam da je jedna nova originalna celicna felga za oktaviju oko 90 KM, a sad na akciji sa Dunlop gumom je oko 198 KM.

Da uzmem?
Ja u Cosmos Commercu platio celicnu felgu 15" za Octaviu 87,00 KM. Toliko je i u Omercic servisu u Gradaccu.
žulijan asanž

#211 Re: Zimske gume ??

Post by žulijan asanž »

nekoliko pitanja za nekoga ko zna:

1. imam četiri sava eskimo s3 m+s gume koje sam dobio na autu kad sam ga uzeo. gume su polovne ali u dobrom stanju. otkad su počele kiše, često mi se desi da prošlajdraju u mjestu i to čak sa jako umjerenim startom. nije mi jasno zašto s to dešava i je li normalno?

2. kako izmjeriti dubinu šare? jel ima neki poseban alat ili da uzmem linijar školski? ako možete pojasniti na kojem mjestu na gumi to mjerim - u centralnom dijelu ili malo bočno ili na više mjesta pa uzmem prosjek? :D

3. da li u sarajevu postoji neka varijanta "zamjena staro za novo" - rado bih mijenjao sve četiri za neke bolje gume, ali s obzirom da su i ove savine u ok stanju, volio bih makar petobanku ili stoju za njih da kompenziram za te nove gume. jel to iko radi?

4. u slučaju da ne zamijenim gume i da ostanem na ovim savinim, da li mi preporučujete da idem na dalek put u zimskim uslovima (preko 3000 KM vožnje tamo i nazad po autoputevima i lokalnim putevima, jednim manjim dijelom preko planinskih prevoja gdje je očekivan snijeg i led)? kolika je minimalna dubina šare sa kojom bih trebao normalno vozit bez straha od ekstremnog proklizavanja i slično?

unaprijed hvala na pomoći :)
AmADin_gospo

#212 Re: Zimske gume ??

Post by AmADin_gospo »

žulijan asanž wrote:nekoliko pitanja za nekoga ko zna:

1. imam četiri sava eskimo s3 m+s gume koje sam dobio na autu kad sam ga uzeo. gume su polovne ali u dobrom stanju. otkad su počele kiše, često mi se desi da prošlajdraju u mjestu i to čak sa jako umjerenim startom. nije mi jasno zašto s to dešava i je li normalno?

2. kako izmjeriti dubinu šare? jel ima neki poseban alat ili da uzmem linijar školski? ako možete pojasniti na kojem mjestu na gumi to mjerim - u centralnom dijelu ili malo bočno ili na više mjesta pa uzmem prosjek? :D

3. da li u sarajevu postoji neka varijanta "zamjena staro za novo" - rado bih mijenjao sve četiri za neke bolje gume, ali s obzirom da su i ove savine u ok stanju, volio bih makar petobanku ili stoju za njih da kompenziram za te nove gume. jel to iko radi?

4. u slučaju da ne zamijenim gume i da ostanem na ovim savinim, da li mi preporučujete da idem na dalek put u zimskim uslovima (preko 3000 KM vožnje tamo i nazad po autoputevima i lokalnim putevima, jednim manjim dijelom preko planinskih prevoja gdje je očekivan snijeg i led)? kolika je minimalna dubina šare sa kojom bih trebao normalno vozit bez straha od ekstremnog proklizavanja i slično?

unaprijed hvala na pomoći :)
1. Mjenjaj podhitno, S3 su ionako katastrofa na vlažnoj podlozi, a pogotovo te tvoje u "dobrom stanju". šta je "Dobro stanje?" je relativan pojam. izgleadju dobro? novijeg su godišta? doboka šara? mekane/tvrde su? itd itd... bruku varijabli.
2. dubina šare se mjeri na gazečem sloju na sredini. večina guma ima između ripni mjerač potrošenosti. možeš šublerom izmjeriti, nije nikakva filozofija.
3. možda kod nekog vulkanizera da uspiješ mjenjati, ali zaboravi išta ispod min. 200 kerma za nove 4. bolje ti je kupi 4 gume nove a te na piku prodaj nekom levatu. obzirom da si naveo u tački 1 da se kližu po mokrom, ne da nisu u solidnom, nego su u katastrofalnom stanju.
4. nemoj razmišljati ništa osim preparkiravanja auta ispred kuče s tim gumama, kamo li tolike vožnje po planinama. Zakon propisuje min. 4mm dobinu šare, premda je več s 5mm ona itekako zrela za mjenjanja. Bez straha za proklizavanjem možeš voziti samo umjereno i s novim gumama.

nadam se da sam ti bio na pomoći.
HAGI

#213 Re: Zimske gume ??

Post by HAGI »

Jel imao ko iskustvo, ili zna nekoga da je imao HANKOOK WINTER RW06? Kakva su, kvalitet i ostalo?
emko1234

#214 Re: Zimske gume ??

Post by emko1234 »

joj amadine sto sjeba lika skroz :D
savine gume jesu lose po mokrom al to ne znaci da njegove gume ne valjaju nikako..ja bih ti preporucio da sam izmjeris dubinu sare..niposto nemoj pitat vulkanizera jer ce te svaki oderat s pricom kako je vrijeme da ih njemu ostavis a on ima prave gume za tebe..savine gume nisu toliko lose koliko se prica..ako imas 4mm sare slobodno mozes bilo gdje na put..to sto ti auto proklize na mokrom moze bit:da tu gdje to probas asfalt ne valja,da das mozda malo vise gasa nego je normalno,da vozis auto koje ima prilicno snage i jos bezbroj varijanti..naravno dosta bi ti pomoglo da znas koliko su vozene na autu prije nego si ga ti uzeo i da li su vozene ljeti.ako jesu onda potpisujem sve sto ti je rekao amadin jer savu s3 ako ista moze sjebat onda je to vozanje i ljeti i zimi..
slobodni armirach

#215 Re: Zimske gume ??

Post by slobodni armirach »

ja nisam jos vidio nekog da je Savu S3 cuvao samo za zime, da ljeti voio neke druge,..u vecini slucajeva S3 se tare i ljeti i zimi.
ako si slucajno asanze cuo svoju Savu da cvili kad udjes brze u krivinu za vrijeme suhog vremena pogotovo suncanog, onda se vozas na plastici
probaj prodat gume na PIK-u,
ako ces na tako dalek put, a kratak si sa parama, stavljaj Tigra i gas.

da je u pitanju ljeto onda bi slovenka odnosno poljakinja izdrzala, ..a zimu ja se ne bih usudjivao, govorim ti iz iskustva

i svakako sretan put zelim
AmADin_gospo

#216 Re: Zimske gume ??

Post by AmADin_gospo »

emko1234 wrote:joj amadine sto sjeba lika skroz :D
savine gume jesu lose po mokrom al to ne znaci da njegove gume ne valjaju nikako..
jarane, pročita li što je on napisao ?
žulijan asanž wrote:1. imam četiri sava eskimo s3 m+s gume koje sam dobio na autu kad sam ga uzeo. gume su polovne ali u dobrom stanju. otkad su počele kiše, često mi se desi da prošlajdraju u mjestu i to čak sa jako umjerenim startom. nije mi jasno zašto s to dešava i je li normalno?
koje to gume mogu biti dobre po zimi, ako se na lakšem startu na asfaltu kližu ?
cucamonga

#217 Re: Zimske gume ??

Post by cucamonga »

ma ima cojek jak auto pa zato šlajdraju 8-)
žulijan asanž

#218 Re: Zimske gume ??

Post by žulijan asanž »

zna li neko trenutno gdje je najpovoljnije obaviti kupovinu novih guma?
vnm

#219 Re: Zimske gume ??

Post by vnm »

slobodni armirach wrote:ja nisam jos vidio nekog da je Savu S3 cuvao samo za zime, da ljeti voio neke druge,..u vecini slucajeva S3 se tare i ljeti i zimi.
evo ja S3 vozim samo zimi. dva komada su vidjela 3 zime, a 2 komada sam uzeo prosle godine, sve 4 izgledaju potpuno isto i kao da su juce kupljene (jer zimi bas i ne prelazim puno).
jedno ljeto od tih guma ucini ono sto se moze vidjeti kod svakog drugog komsije na parkingu, a to vise ni na sta ne lici. :)

da zimska guma proklize na mokrom nije nista cudno, pa ni za skuplje modele.
žulijan asanž

#220 Re: Zimske gume ??

Post by žulijan asanž »

stvarno bih bio zahvalan na preporuci gdje da kupim gume.

kakve su uniroyal zimske gume?
slobodni armirach

#221 Re: Zimske gume ??

žulijan asanž wrote:stvarno bih bio zahvalan na preporuci gdje da kupim gume.

kakve su uniroyal zimske gume?
bugarska guma ne bacaj pare,bolje uzmi protekt nego uniroyal
goran16v

#222 Re: Zimske gume ??

Post by goran16v »

Na autu od 63 kW koji se vize-manje vozim po gradu zimi i za odlaske na planinu vozim 4 x Sava S3, a ljeti 4 x ljetne gume. Poslije 2 sezone i nekih cca 10 - 12k km predjenih jos uvijek imaju nemjerlivo potrosen profil. Istovremeno na autu od 104 kW zimi vozim takodjer na 4 x Dunlop Wintersoprt 3D, tako da mogu procjeniti performanse S3, i mogu reci da je Sava solidna guma. Nikad ostao zaglavljen u snijegu, gdje god sam krenuo sigurno sam dosao. Istina je da nije vrhunska guma, ali ako vodis racna kako vozis i da nemas vrhunske gume na autu, S3 je savim ok i sa svojim manama i vrlinama kvalitet odgovara cijeni. Po mokrom nije problem ni sa jednom gumom proklizati pri kretanju.
530i

#223 Re: Zimske gume ??

Post by 530i »

slobodni armirach wrote:
ne glupiraj se ;-)
uniroyal se prvenstveno bazira na ljetne gume za mokro...

drugo, sava je ozbiljno smeće od gume. Nedavno sam kočeći sa svemirske brzine od 40 kmh klizao nekih 4 metra...gume su sava s3, kočio sam naglo, auto nema abs...cesta je bila vlažna. srećom je u pitanju bilo usporavanje zbog rupe...tako može i dijeti da istrči na cestu ili neko drugi naglo zakoči, a radi se o brzinama koje se maltene normalne i za bickl...tako da sava i zvanično neće nikad kod mene ni za ukras da služi...
žulijan asanž

#224 Re: Zimske gume ??

Post by žulijan asanž »

530i wrote:
slobodni armirach wrote:
ne glupiraj se ;-)
uniroyal se prvenstveno bazira na ljetne gume za mokro...

drugo, sava je ozbiljno smeće od gume. Nedavno sam kočeći sa svemirske brzine od 40 kmh klizao nekih 4 metra...gume su sava s3, kočio sam naglo, auto nema abs...cesta je bila vlažna. srećom je u pitanju bilo usporavanje zbog rupe...tako može i dijeti da istrči na cestu ili neko drugi naglo zakoči, a radi se o brzinama koje se maltene normalne i za bickl...tako da sava i zvanično neće nikad kod mene ni za ukras da služi...
pa koju onda gumu da uzmem majka mu stara :lol:
slobodni armirach

#225 Re: Zimske gume ??

valjda ce bugar da ti objasni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply