nekoliko pitanja za nekoga ko zna:
1. imam četiri sava eskimo s3 m+s gume koje sam dobio na autu kad sam ga uzeo. gume su polovne ali u dobrom stanju. otkad su počele kiše, često mi se desi da prošlajdraju u mjestu i to čak sa jako umjerenim startom. nije mi jasno zašto s to dešava i je li normalno?
2. kako izmjeriti dubinu šare? jel ima neki poseban alat ili da uzmem linijar školski? ako možete pojasniti na kojem mjestu na gumi to mjerim - u centralnom dijelu ili malo bočno ili na više mjesta pa uzmem prosjek?
3. da li u sarajevu postoji neka varijanta "zamjena staro za novo" - rado bih mijenjao sve četiri za neke bolje gume, ali s obzirom da su i ove savine u ok stanju, volio bih makar petobanku ili stoju za njih da kompenziram za te nove gume. jel to iko radi?
4. u slučaju da ne zamijenim gume i da ostanem na ovim savinim, da li mi preporučujete da idem na dalek put u zimskim uslovima (preko 3000 KM vožnje tamo i nazad po autoputevima i lokalnim putevima, jednim manjim dijelom preko planinskih prevoja gdje je očekivan snijeg i led)? kolika je minimalna dubina šare sa kojom bih trebao normalno vozit bez straha od ekstremnog proklizavanja i slično?
unaprijed hvala na pomoći