Zasto Toplane ne pale grijanje??
- swirl
#201 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Ja sam zadovoljna Toplanama, i ne zalim ni marke sto im platim. Eki tuzba 
- malosutra81
#202 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
neko je prije mene spominjao tuzbu, valjda u naletu bijesa ko i ja sadatko wrote:malosutra81 wrote:pshhh wrote:Sto rek'o Nazif Gljiva jednom prilikom: Znate li zato je raja voljela Sinana u bivsoj jugi? Ne znate? Pa zato sto je vecina bila kao Sinan.
Nema veze sto smo se dva dana mrzli neka su sada poceli grijati. Dobro je samo neka ne puca.
naravno da nije dobro, mene i dalje zivcira sto nisu pustili grijanje kad je trebalo, stoka...![]()
neko je spominjao tuzbu u Strasbourgu? racunajte na mene![]()
![]()
![]()
![]()
20 godina nas ebu i niko nista
2 dana ne pale grijanje i tuzba![]()
![]()
... mLogo smo zajebaTi ocam'
i da, zalim svaku marku koju im dajem
- Ma.Le.Na
#203 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
-
mart
#204 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Zalim svaku marku koju dajem Toplanama iz prostoga razloga sto nije u stanju da naplati uslugu od neplatisa, i povecavaju cijene grijanja nama koji redovito placamo. Prica o neekonomskoj cijeni je cista ubleha, jer ljudi vani placaju nizu cijenu grijanja, pogotovo uzimajuci u obzir zivotni standard, ali ne zavise od nekog direktora ili premijera koji glume Boga pa odlucuju kada ce se pustiti grijanje. Ljudi lijepo u avgustu ako im je hladno sebi odvrnu grijanje i plate za ono sto su potrosili. Ja naravno juce i danas nemam grijanja, a jedino obrazlozenje iz Toplana je da je podstanica u rekonstrukciji, i tu sam informaciju dobila kada sam im otisla "na noge". Nisu se udostojili ni da stave pismenu obavijest na stubiste, sto bi bilo pristojno, jer mi smo ipak kupci njihovih usluga.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#205 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
koji dio grada je u pitanju? ni kod mene na Grbavici nema grijanja...mart wrote:Zalim svaku marku koju dajem Toplanama iz prostoga razloga sto nije u stanju da naplati uslugu od neplatisa, i povecavaju cijene grijanja nama koji redovito placamo. Prica o neekonomskoj cijeni je cista ubleha, jer ljudi vani placaju nizu cijenu grijanja, pogotovo uzimajuci u obzir zivotni standard, ali ne zavise od nekog direktora ili premijera koji glume Boga pa odlucuju kada ce se pustiti grijanje. Ljudi lijepo u avgustu ako im je hladno sebi odvrnu grijanje i plate za ono sto su potrosili. Ja naravno juce i danas nemam grijanja, a jedino obrazlozenje iz Toplana je da je podstanica u rekonstrukciji, i tu sam informaciju dobila kada sam im otisla "na noge". Nisu se udostojili ni da stave pismenu obavijest na stubiste, sto bi bilo pristojno, jer mi smo ipak kupci njihovih usluga.
- bpsang
#206 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Da ne otvaram drugu temu.
Sezona grijanja bi trebalo poceti 15-og Oktobra, medjutim , čitah nedavno da Toplane traze povecanje cijena grijanja za čak 35 %,šta oni misle , a šta vi mislite drage sarajlije.Pogotovo mislim na ovaj dio ulice Semira Frašte ,još prije dva mjeseca su iskopali kanal i presjekli cijevi, to stoji jos uvijek nezavršeno ,jel oni misle da ce na taj nacin navucu tih
35% povecanja cijene grijanja u prilogu saljem fotografije presjecenih cijevi za dovod toplotne energije.
Kome se žaliti, postoji li organ u ovoj državi koja če zaštititi gradjane koji redovno izmiruju svoje obaveze.
slijede slike

Ja kao redovan platiša [size=150]ZAHTIJEVAM[/size] od nadleznih da ispitaju ovu stvar te da obavijeste gradjanstvo hoce li biti grijanja ili ne,jer oni iz TOPLANA manipulišu sa narodom vec godinama, imali su dva mjeseca da sastave sto su razvalili, a to stoji iz dana u dan, a kad pocnu kiše onda ce se žaliti kako im vrijeme ne ide na ruku, te ne znaju kad če sve to završiti.
Sezona grijanja bi trebalo poceti 15-og Oktobra, medjutim , čitah nedavno da Toplane traze povecanje cijena grijanja za čak 35 %,šta oni misle , a šta vi mislite drage sarajlije.Pogotovo mislim na ovaj dio ulice Semira Frašte ,još prije dva mjeseca su iskopali kanal i presjekli cijevi, to stoji jos uvijek nezavršeno ,jel oni misle da ce na taj nacin navucu tih
35% povecanja cijene grijanja u prilogu saljem fotografije presjecenih cijevi za dovod toplotne energije.
Kome se žaliti, postoji li organ u ovoj državi koja če zaštititi gradjane koji redovno izmiruju svoje obaveze.
slijede slike

Ja kao redovan platiša [size=150]ZAHTIJEVAM[/size] od nadleznih da ispitaju ovu stvar te da obavijeste gradjanstvo hoce li biti grijanja ili ne,jer oni iz TOPLANA manipulišu sa narodom vec godinama, imali su dva mjeseca da sastave sto su razvalili, a to stoji iz dana u dan, a kad pocnu kiše onda ce se žaliti kako im vrijeme ne ide na ruku, te ne znaju kad če sve to završiti.
Last edited by bpsang on 07/09/2010 22:48, edited 1 time in total.
- sheilak
#207 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
@100_Ka
Oni ce iskamciti povecanje cijena na ovaj ili onaj nacin. Samo, nije vise pitanje, kolika ce (neopravdana) cijena grijanja biti, nego da li ce gradjani i dalje igrati tu igru i placati im.
Oni ce iskamciti povecanje cijena na ovaj ili onaj nacin. Samo, nije vise pitanje, kolika ce (neopravdana) cijena grijanja biti, nego da li ce gradjani i dalje igrati tu igru i placati im.
- bpsang
#208 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Treba dici narod na noge i traziti da se placa samo sezona grijanja a ne cijela godina jer oni tu sebi ubiru prihod, ako se bude placalo samo sezonsko grijanje, oni ce drukcije razmisljati kako se ophoditi sa gradjanstvom, te ce se pozabaviti samim sobom kako raspodijeliti njihove PLATE u sezoni koja se ne grije.sheilak wrote:@100_Ka
Sad im je lako grijanje se placa za cijelu godinu a oni koko im se cefne griju ili ne griju kad treba, samo jedan ili dva dana primjera radi ako u grejnoj sezoni napolju bude 12 stepeni oni gase grijanje, a ako je napolju tri dana 13 stepeni oni treba da pale grijanje. Sto znaci da narod ovaj jadni i napaceni placa i ono njihovo NEGRIJANJE U SEZONI GRIJANJA.
- sheilak
#209 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Pa, to ja govorim vec nekoliko godina. Ne shvatam, zar nikome nije jasno da takav nacin naplate nije legalan, tj. jeste legalan i obavezan, ali po zakonima, koje su oni donijeli sami sebi u korist. Na svakom normalnom sudu, takav bi nacin naplate bio vrlo lako oboren.
Toplane su relikt proslog sistema, kao i Vodovod, Rad, GRAS,itd. Takav im je i sistem naplate i opskrbe gradjana energentima, te se treba obavezno prilagoditi potrebama gradjana, a ne potrebama preduzeca. Toplane, naravno, prijete, da ce nam, ukoliko budemo inzistirali na placanju po sezoni, povisiti cijene za 100 %. Naravno, oni to mogu, ali se onda postavlja pitanje, zasto je cijena grijanja kod nas visa, nego, recimo, u Njemackoj ili gdje drugdje. U konkretnom slucaju bila bi, dakle, oko 150 KM! mjesecno u zimskoj sezoni, koja je po njima od 15. 10. do negdje 1.4. Sto je glupost, jer ne mogu oni kontrolirati vrijeme i odrediti kada ce biti hladno, a kada ne. Interesantno je da su ipak vrlo agilni kada je rijec o iskljucivanju grijanja, recimo, zimi, kada se temp. vani tek malo podigne, dok su vrlo, vrlo strogi po pitanju ukljucenja ljeti ili u ranu jesen, kada se temp. zna jako pustiti. Cudno, da im jedno objasnjenje (visina temperatura) ne vazi za ljetnu i zimsku sezonu.
Dakle, mi trebamo inzistirati na uvodjenju naplate iskljucivo prema utrosku i ne dati se smesti njihovim prijetnjama i ucjenama. Toplane nisu u pravu, ne treba im se vise placati, a oni svoja nerealna potrazivanja neka pokusaju dobiti na sudu. Mi bismo onda ih trebali tjerati do Strazbura.
Cisto da vidimo ko je u pravu i da li smiju raditi to sto su do sada radili.
Toplane su relikt proslog sistema, kao i Vodovod, Rad, GRAS,itd. Takav im je i sistem naplate i opskrbe gradjana energentima, te se treba obavezno prilagoditi potrebama gradjana, a ne potrebama preduzeca. Toplane, naravno, prijete, da ce nam, ukoliko budemo inzistirali na placanju po sezoni, povisiti cijene za 100 %. Naravno, oni to mogu, ali se onda postavlja pitanje, zasto je cijena grijanja kod nas visa, nego, recimo, u Njemackoj ili gdje drugdje. U konkretnom slucaju bila bi, dakle, oko 150 KM! mjesecno u zimskoj sezoni, koja je po njima od 15. 10. do negdje 1.4. Sto je glupost, jer ne mogu oni kontrolirati vrijeme i odrediti kada ce biti hladno, a kada ne. Interesantno je da su ipak vrlo agilni kada je rijec o iskljucivanju grijanja, recimo, zimi, kada se temp. vani tek malo podigne, dok su vrlo, vrlo strogi po pitanju ukljucenja ljeti ili u ranu jesen, kada se temp. zna jako pustiti. Cudno, da im jedno objasnjenje (visina temperatura) ne vazi za ljetnu i zimsku sezonu.
Dakle, mi trebamo inzistirati na uvodjenju naplate iskljucivo prema utrosku i ne dati se smesti njihovim prijetnjama i ucjenama. Toplane nisu u pravu, ne treba im se vise placati, a oni svoja nerealna potrazivanja neka pokusaju dobiti na sudu. Mi bismo onda ih trebali tjerati do Strazbura.
- Cholina_Lokica
#210 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
samo da se zna, da bi kod mene u stanu vec trebalo paliti grijanje, vec 2 dana se grijemo na struju jer se u stanu ne moze biti koliko je hladno... 
- bpsang
#211 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
ja sam za to , evo konkretno 90 maraka placam grijanje kroz cijelu godinu to je ukupno 1080 maraka, za te pare mogu drva kupiti da se ogrijem koliko hocu i kad hocu naravno ako sebi priustim kotao koji bi platio oko 1500-2000 maraka , neka mi gospoda iz toplana zaobidju moj stan i neka provedu grijanje za stan iznad sa cijevima napolju, pa nek se *ebu i oni i njihovo grijanje.Kad god dodjes u naplatnu sluzbu u Toplani pogotovo u jesenjim ili proljecnjim mjesecima tamo se ugusis od toplote a u stanovima hladno.Nedavno sam cuo da u vodu koja cirkulise po radijatorima stavljaju neku kiselinu, da nagrize aluminijske radijatore,jer boga ti Oni isporucuju istu kolicinu energije i primjerice danas i prije 30 godina, i naravno da se niko jos nije ogrijao na kovektorima nego su ljudi normalno kuili radijatore, da bi se grijali, e sad oni to znaju i pokusavaju iznuditi od gradjana da se ugrade kalorimetri koji ce ti mjeriti utrosak energije koja dolazi do tvog radijatora,a oni ce i dalje isporucivati istu kolicinu energije, a tebi ako imas ugradjeno to Dzubre tebi ce naplatiti 200 maraka a onome ko ima konvektore njemu je cijena ista.
Ma ovo treba ganjati po inspekciskim sluzbama i dotjerati cara do duvara...
Ma ovo treba ganjati po inspekciskim sluzbama i dotjerati cara do duvara...
- bpsang
#212 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
prije nekoliko jutara je temperatura bila 5 stepeni, sta mislis @ dile da je to njih briga....
njima je bitno da na svakom racunu pise OVAJ RACUN SE SMATRA I OPOMENA ZBOG NEPLACANJA !!!
njima je bitno da na svakom racunu pise OVAJ RACUN SE SMATRA I OPOMENA ZBOG NEPLACANJA !!!
- Cholina_Lokica
#213 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
mah... znam... smrzavajte se budale ko vas Hebe100_KA wrote:prije nekoliko jutara je temperatura bila 5 stepeni, sta mislis @ dile da je to njih briga....
-
hadzun
#214 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
nezvanicno, vec se pricalo o poskupljenju plina od 30%, a to (in)direktno ce uticati na cijenu grijanja toplana, ali i svaceg drugog!
- sheilak
#215 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Pa, naravno da ih nije briga, kao sto ih nije bilo briga kad su Rusi obustavili isporuku gasa, a oni i dalje trazili nekakvu naplatu. Sjecam se, zovem ih, mislim prosle godine 1. 10. i pitam ih zasto ne pustaju grijanje. Odgovor nekog tamo radnika bio je "Nek' si ti meni, cura, zdrava i ziva, ali sezona pocinje 15.", sve to, naravno, uz blago ismijavanje. Na pitanje, ko je odredio i zasto da bas tada pocinje sezona, rekao mi je "Sef i Kanton". I spustio slusalicu.
Shvatam ja da im je dosadasnji nacin naplate isao na ruku i da se toga bas onako potesko odreci, ali sve ima svoje granice. Mislim, nisu im ovo vise 90te.
Shvatam ja da im je dosadasnji nacin naplate isao na ruku i da se toga bas onako potesko odreci, ali sve ima svoje granice. Mislim, nisu im ovo vise 90te.
- Dozer
#216 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Grijanje se pali tek kada temperaura padne ispod 15. I to 3 dana zaredom 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#217 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
meni je tako hladno i ljeti ujutro
mozete misliti kako mi je zimi
uzas
deka i jorgan i cvokoćem

mozete misliti kako mi je zimi
uzas
deka i jorgan i cvokoćem
- sheilak
#218 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Ali, ko su oni da odredjuju kada ce se ukljuciti grijanje?! Ako mi je hladno, pa ukljucicu grijanje i na 30 stepeni, ako vec placam cijele godine i to dosta! Valjda imam pravo sama sebi to regulirati, a ne da budem izlozena nekom na milost i nemilost.Dozer wrote:Grijanje se pali tek kada temperaura padne ispod 15. I to 3 dana zaredom
- atko
#219 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
I kada vlada kantona uzme u razmatranje to da je temperatura pala ispod 15 tri dana za redm i kada donese odluku da toplane pale grijanje ... a za sve to treba i 10-15 danaDozer wrote:Grijanje se pali tek kada temperaura padne ispod 15. I to 3 dana zaredom
- Edin H.
#220 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
U pravu si, ali dok ih neko ne posalje i dobije na sudu nista od toga.sheilak wrote:Ali, ko su oni da odredjuju kada ce se ukljuciti grijanje?! Ako mi je hladno, pa ukljucicu grijanje i na 30 stepeni, ako vec placam cijele godine i to dosta! Valjda imam pravo sama sebi to regulirati, a ne da budem izlozena nekom na milost i nemilost.Dozer wrote:Grijanje se pali tek kada temperaura padne ispod 15. I to 3 dana zaredom
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#221 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
meni nije jasno kako nema sredine
kad nema grijanja smrzavam se
evo sada tipkam ispod deke...
a kad je grijanje ukljuceno... hodam bos i u potkosulji...
bas je pravi waste energije kad griju
kad nema grijanja smrzavam se
evo sada tipkam ispod deke...
a kad je grijanje ukljuceno... hodam bos i u potkosulji...
bas je pravi waste energije kad griju
- bpsang
#222 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Hajd dobro ... tri dana ako bude ispod 15 stepeni pale grijanje Ai zasto u jeku sezone,a desava se da u po zime bude temperatura 12 stepeni ,oni grijanje smanje na minimum...
Pa koga oni handre, sta ako budem sudski trazio da mi izlistaju dane koje nisu grijali u sezoni a ja platio, Sta treba onda da se desi, Hoču svoje pare nazad,pa ne stampam ja lovu noču da bi namirio svaku fukaru u Toplanama.
Bitno je da su njima plate preko milje a mozda i vise a ti narode , ko te j...
Pa koga oni handre, sta ako budem sudski trazio da mi izlistaju dane koje nisu grijali u sezoni a ja platio, Sta treba onda da se desi, Hoču svoje pare nazad,pa ne stampam ja lovu noču da bi namirio svaku fukaru u Toplanama.
Bitno je da su njima plate preko milje a mozda i vise a ti narode , ko te j...
- bpsang
#223 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Gledam juce i danas kako vare cijevi , valjda ce u tome ustrajati i zavrsiti do 15-og Oktobra.
Ipak je glas pobijedio !
@ Dile nece ti biti hladno
Ipak je glas pobijedio !
@ Dile nece ti biti hladno
- swirl
#224 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
I evo kazu da nam nece upaliti grijanje, jer "iako se u posljednjih nekoliko dana znalo desiti da jutarnja temperatura bude ispod 12 stepeni, ona bi rasla tokom dana, tako da dnevni prosjek nije bio ispod 12 stepeni". Treba pasti snijeg da bi oni upalili grijanje, sta li...?
- Cholina_Lokica
#225 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
a vi idioti grijte se na struju... nema veze sto vam je temp. u stanu stepeni, mi grijanje ne palimo