More reć,al' u vicuVjecitiStudent wrote:Pa nek neko kaze da Herke nisu zajebanegoldenlily wrote:Et' Bevzile,kad ti ova zajebana Herka kaže da ostanešProvka wrote:
Svaki pokušaj normaliteta u ovom ludilu izrazito se cijeni.
Pokrenuo si jako dobru temu, iako je poprilično kompleksna, iako ti, sa svojim dobrim i očito neiskvarenim namjerama ne vidiš da je naša Hercegovina ipak puno više od onog kruga tvoje raje, koja nemaju predrasude, te da ovdje nije sve crno bijelo, jer je ipak najviše crveno-bijelo...,neka te onda!
Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
-
goldenlily
#201 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
- Miss RX
#202 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Bevzil,ne osvrci se na sve komentare raje.
Znas,Sarajlije vole biti i kontrasi,
a svi ljudi dobre volje razumijet ce te
i takvi ljudi su potrebni na sarajevo-x.
Veliki pozdrav,
Znas,Sarajlije vole biti i kontrasi,
a svi ljudi dobre volje razumijet ce te
i takvi ljudi su potrebni na sarajevo-x.
Veliki pozdrav,
-
Bevzil
#203 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
U Mostaru ne živim, na fakultet idem svaki dan autobusom, tako da mi je uglavnom relacija stanica-fakultet-stanica... Većinom se krećem u krugu kampusa, no bio sam po cijelom Mostaru, jedino gdje nisam nogom kročio je Rudnik... E sad, ja u Čitluku ne znam nazive pola ulica, jer se ne zamaram takvim sitnicama... U Čapljini, Ljubuškom, Širokom također ne znam naziv nijedne ulice... Sestra mi studira na Univerzitetu Džemala Bijedića, bio sam i tamo, jeo sam u Nacionalnom restoranu Kod Mehe, promatrao Stari most s onih stijena ispod, ušao u Karađozbegovu džamiju... I mislim da je onda činjenica što se ne obazirem na naziv ulice u kojoj se nalazim najmanje bitna stvar...
Mislim da sam ionako rekao što sam imao, i i dalje vjerujem u to... A vi se naslađujte jer ste me 'prozrijeli'...
Mislim da sam ionako rekao što sam imao, i i dalje vjerujem u to... A vi se naslađujte jer ste me 'prozrijeli'...
- blue_sky
#204 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Upravo to,okrutno realni zale za stvarnom situacijom,bas zbog toga sto zanamo da ima normalnih ljudi i da bi sve moglo biti bolje i drugacije.venividivici wrote:Nemoj odustajat !!Bevzil wrote:
Išao sam i na Stari most i na lijevu obalu Mostara... E sad, to što ja u Mostaru znam naziv samo dvije ulice - Neretvansku i Splićansku, moja stvar...
Imao sam najbolju namjeru, ali očito se to ne cijeni, tako da vas pozdravljam...
To što radiš je prava stvar i ima puno onih koji takve aktivnosti bezrezervno podržavaju i cijene!![]()
Koliko ja vidim , čak i ovi koji misle da nije baš tako kako ti iznosiš ne govore to iz želje da ti kontriraju, već više iz
nekog žala što to "u praksi" možda drugačije vide i osjete.
Ali treba nastaviti zbližavati, upoznavati se da bi se bolje razumjeli i prihvatali jedni druge !
Razmisljanje pokretaca teme je razmisljnje jednog normalnog i neopterecenog covjeka, da je vise ovakvih gdje bi nam kraj bio.Kao sto rekoh ranije,bitnije je nama da se medjusobno upoznajemo,nego da na osnovu predrasuda i medijskih napucavanja jednih na druge,jedni druge mrzimo.
Ja samo znam da su i Zapadna Hercegovina,i Istocna,i Trebinje,i Banja Luka,i sve u granicama ove drzave moji gradovi,i od njih ne odustajem i necu nikada reci da su "neciji".To bi nekome odgovaralo,ali je meni to sve moja i nasa BiH.
- Provka
#205 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
spokojan wrote:
Kome ba bojkotirati robu? Zamisli sad da recimo Beogradjani bojkotiraju robu proizvedenu u Kragujevcu?
Ili da Zagrepcani bojkotiraju maslinovo ulje proizvedeno u istri
Ne bi li tom logikom sarajlije trebale bojkotirati robu proizvedenu u RSu, onda banjalucani bojkotirati robu iz fbih itd itd
Zar ne vidis suludost ideje o bojkotu robe.
Ovakvih nam komunikacija nedostaje, kao na ovom topicu. Hvala svima koji pisu. Merak mi je citati.
Ni po meni bojkotiranje roba nema nikakvog smisla, niti bi dalo ikakve željene rezultate.
Tajkuni s obje strane Ivan planine su ionako svijet za sebe, beskrupulozni izrabljivači koje ne zanima ništa osim osobnog profita, makar svoje prizvode morali prodavati crnom vragu.
Zato sam maloprije i navela primjer hercegovačkih tvrtki i njihovih poslovnica u Sarajevu, te tretiranja tih zaposlenika, koji moraju ljubiti stope kuda lokalni herc.šerifi hodaju, jer u njihovim glavama oni su Spasitelji koji su "tužnim muslimanima" dali kruh u ruke, a ovi trpe, šta možeš drugo, socijalna slika je ionako dno dna...
Kao pomrli bi svi gore da vam nisu došli polubogovi u liku megalomanskih, lopovskih hercegovačkih kompanija...jea rajt...
-
seshat
#206 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Starija? Ako ti je 81 iz imena godište, onda smo skupa bili zadnje generacije pionira.
Također ako znam gdje su Goranci, Buća potok, Breza, Avijatičarski most, Čelebići ili možda Tribistovo, to ne znači da šikaniram sugovornika već da raspolažem elementarnim znanjem o zemlji u kojoj živim.[/quote]
elementarno znanje o zemlju u kojoj živiš je znati gdje se nalazi buća potok.... i to je je glavni argument nepoznavanja pokretača teme, o zemlji u kojoj živi (nepoznavanje naziva ulica nekih gradova). ma dajjjjjjjj. nervira me glupost tvoga posta i smiješne argumenatcije zašto pokretač teme i nije baš iskren. zato što ne zna gdje je buća potok.
Također ako znam gdje su Goranci, Buća potok, Breza, Avijatičarski most, Čelebići ili možda Tribistovo, to ne znači da šikaniram sugovornika već da raspolažem elementarnim znanjem o zemlji u kojoj živim.[/quote]
elementarno znanje o zemlju u kojoj živiš je znati gdje se nalazi buća potok.... i to je je glavni argument nepoznavanja pokretača teme, o zemlji u kojoj živi (nepoznavanje naziva ulica nekih gradova). ma dajjjjjjjj. nervira me glupost tvoga posta i smiješne argumenatcije zašto pokretač teme i nije baš iskren. zato što ne zna gdje je buća potok.
-
Geronimo81
#207 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Provka wrote:Provka wrote: Odem ja popijem kavicu malo bacim pogled sa starog mosta . Odes li ti ikada na borak ili na janjetinu kod udovica ?
Na Borku skoro pa živim, Sretnice mi nisu usput.
U Veseljaku je ionako janjetina bolja
Starija? Ako ti je 81 iz imena godište, onda smo skupa bili zadnje generacije pionira.
Nije mi to godiste a bio sam pionir
Ti znas i mozda 20% ljudi u cijeloj BiH.
koliko je hercegovina crveno bijela kako kazes toliko je i srednja bosna zelena i to je tako.Hrvat misli da je bosna teheran a bosnjak da je hercegovina ustasko gnijezdo ja osobno nemislim nijedno ni drugo ali ima oni koji misle.Rat je ucionio svoje a tolerancija među narodima je minimalna.Ja se osobno nadam da ce da poraste tolerancija ali dok jedni druge gazimo i pljujemo ta tolerancija ide prema dole(ne mislim na tebe da gazisi i pljujes)
Nije se ni rim preko noci izgradio zato ce nam trebati mnogo vremena da se vrati bih onakva kakva je bila sa visokim nivom tolerancije i povjerenjim među narodima.Mostar se polako budi samo se to unazadi kad su utakmice pa svi mi koji smo normalni postanemo taoci huligana sa istocne strane i sa zapadne.
-
spokojan
#208 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Hajde ne seri. Ja sam Hrvat i mogu ti to reci da se ne uvrijedis na nacionalnoj osnoviBevzil wrote:U Mostaru ne živim, na fakultet idem svaki dan autobusom, tako da mi je uglavnom relacija stanica-fakultet-stanica... Većinom se krećem u krugu kampusa, no bio sam po cijelom Mostaru, jedino gdje nisam nogom kročio je Rudnik... E sad, ja u Čitluku ne znam nazive pola ulica, jer se ne zamaram takvim sitnicama... U Čapljini, Ljubuškom, Širokom također ne znam naziv nijedne ulice... Sestra mi studira na Univerzitetu Džemala Bijedića, bio sam i tamo, jeo sam u Nacionalnom restoranu Kod Mehe, promatrao Stari most s onih stijena ispod, ušao u Karađozbegovu džamiju... I mislim da je onda činjenica što se ne obazirem na naziv ulice u kojoj se nalazim najmanje bitna stvar...
Nego fino nastavi komunicirati na ovom topicu jos komunicirati kad ti ovako dobro ide.
-
vruce pivo
#209 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Bas takoBitte_Halt_ja_ja wrote:sjoo drzava od 2 kvadratna metra i oni iz jenog kvadratnog metra ne znaju nista o onima iz drugog kvadratnog metra i obratno. I sad se preko www upoznavaju. 1st contact: jao vidi imaju i oni ruke i noge i izgeldaju isto kao mi, sjooo
Kad brdjani vode politiku, a nepismeni pisu po novinama a sve to narodna masa proguta
A najaci su mi ovi sto kazu i sto se puni ponosa hvale kako se druze sa srbima i hrvatima....ko da su uspostavili kontakt sa bicima iz druge galaksije
- Provka
#210 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Ni u snu, a ne u vicu.goldenlily wrote:
More reć,al' u vicu!
- Provka
#211 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
vruce pivo wrote:
A najaci su mi ovi sto kazu i sto se puni ponosa hvale kako se druze sa srbima i hrvatima....ko da su uspostavili kontakt sa bicima iz druge galaksijea ne sa ljudskim bicima koji kao sto ti kazes imaju noge i ruke i zamisli pripadaju istoj vrsti homo sapiensa...
Ima od Balaševića dobra ona scena, u bolnici za vrijeme rata : " kad je doktor viknuo - Dođi, bre, da vidiš Hrvata!
Rekao je to kao ono - dođi da vidiš pingvina koji žonglira narančama.
Neka , hvala, vidio sam već jednoga, jednom davno, na putu za more."
-
klixober
#212 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Ljudi i Kragujevcu su lojalni gradani svoje drzave,ne vidim razlog zasto bi ih neko bojkotovao.spokojan wrote:komeba wrote:Ovo je najistinitiji post na ovoj temiProvka wrote:
Upravo tako.
Daleko smo mi od ideala.
Ali reći da je većina u Hercegovini neopterećena nacionalnim podjelama je apsolutno netočno, ma koliko bih ja voljela da je to tako...u nekim sredinama, poput ljubuške ili čitlučke (ljudi koji žive s muslimanima) je drugačiji nivo tolerancije, ustvari u Ljubuškom (odakle sam i sama) su dvije krajnosti - oni ljubušaci koji priznaju samo krajnje desnu orijentaciju i dva U u imenu svoga grada i oni drugi ljubušaci koji godinama žive svoj život s prijateljima muslimanima, koji imaju odlične odnose i sasvim normalan suživot u kojem se nikada nije pitalo tko je tko.
Problem je u čisto hrvatskim mjestima, do jučer ruralnim područjima ovog kamenjara, koji su najzagriženiji u ispoljavanju negativnih nacionalnih naboja, gdje je i otići popiti kavu na Stari Most -" izdavanje svega što jesi, što ti je bio ćaća, dedo i za što smo se borili", tako da mi nemojte uopće pričati o odnosu prema Sarajevu i ovoj državi.
Taj odnos se reflektra svakog prvog u mjesecu, kad na šalterima pošte pitaju : jel plaćate telefonski račun s tv pretplatom ili bez tv pretplate? Pronaći osobu koja plaća FTV pretplatu u Hercegovini je čista utopija.
Jedan Široki Brijeg je "hrvatskiji" od svih Hrvata iz Hrvatske zajedno. Jer toliki trud i napor iskazivanja tog hrvatluka, odnosno kompleksa, leži u svim onim šahovnicama, križevima, zastavama, Šušku&Tuđmanu čiji su spomenici tako blizu da se između njih može štrik razvuć.
Također, radila sam u firmi koja ima svoju poslovnicu u Sarajevu. Gazda napravio jer se ne može bez Bosne do profita velikih razmjera, jelte, o kakvom se čezne u kapitalističkoj glavi, mada mu je najveća muka bilo ići gore. Tih devetoro ljudi (svi muslimani) koji su radili za nas, su bili najpožrtvovniji i najvrijedniji radnici u firmi, a ipak su svaki put kad bi dolazili na sastanke bili etiketirani ko Balije, s podsmijehom ih se primalo, a ja sam bivala prozivana jugonostalgičarem jer sam se tako često družila s njima.
U svakom slučaju, kompleksno pitanje.
![]()
Broj ljudi u zapadnoj Hercegovini koji nisu nacionalno optereceni i koji BiH smatraju svojom drzavom je jednak broju ljudi koji placaju tv pretplatu.
Nazalost,jedina ljubav prema Sarajevu u Sirokom je ljubav prema profitu koji stize iz Sarajeva.Ja sam juce rekao i tema je nazalost zakljucana...kada bismo samo mjesec dana bojkotovali robu iz Sirokog i zapadne Hercegovine,u tom dijelu BiH bi strahovito vise poceli cijeniti ovu drzavu.
Kome ba bojkotirati robu? Zamisli sad da recimo Beogradjani bojkotiraju robu proizvedenu u Kragujevcu?
Ili da Zagrepcani bojkotiraju maslinovo ulje proizvedeno u istri
Ne bi li tom logikom sarajlije trebale bojkotirati robu proizvedenu u RSu, onda banjalucani bojkotirati robu iz fbih itd itd
Zar ne vidis suludost ideje o bojkotu robe.
Ovakvih nam komunikacija nedostaje, kao na ovom topicu. Hvala svima koji pisu. Merak mi je citati.
Zapadna Hercegovina vrti ogromne pare na racun Sarajeva i BiH,pa ne bi bilo zgorega da bar pocnu postovati ovu drzavu,ne moraju je voliti,ali ne moraju ni paliti zastave,ne placati tv pretplatu itd.
Da nije Sarajeva,pola firmi odozdo bi propalo.I da..isto vazi i za firme iz RS koje finansiraju pokusaje segregacije i raspada ove drzave.Recimo CHIPSY - najprodavaniji chips u drzavi,je Dodikovo vlasnistvo.Proizvodi se u Laktasima od krompira sa Dodikove farme.Gradani BiH koji ne zele raspad ove drzave,ne bi trebali potpomagati firme i privrednike koji rade na rasturanju BIH.
-
student-x
#213 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Pa dobro sada, ako si bio "kod Mehe" ili bio u "Karadzibegovoj" dzamiji onda si "prosao" ovu "kusnju".Bevzil wrote:U Mostaru ne živim, na fakultet idem svaki dan autobusom, tako da mi je uglavnom relacija stanica-fakultet-stanica... Većinom se krećem u krugu kampusa, no bio sam po cijelom Mostaru, jedino gdje nisam nogom kročio je Rudnik... E sad, ja u Čitluku ne znam nazive pola ulica, jer se ne zamaram takvim sitnicama... U Čapljini, Ljubuškom, Širokom također ne znam naziv nijedne ulice... Sestra mi studira na Univerzitetu Džemala Bijedića, bio sam i tamo, jeo sam u Nacionalnom restoranu Kod Mehe, promatrao Stari most s onih stijena ispod, ušao u Karađozbegovu džamiju... I mislim da je onda činjenica što se ne obazirem na naziv ulice u kojoj se nalazim najmanje bitna stvar...
Neka si ti zapoceo ovu temu i ne odustaj! Jos kad bi me poslusao i pogledao jedan film, "Unfinished Business", napravio ga je BBC. E tu ces saznati "Kako Mostarci gledaju na Zapadnu Hercegovinu". Pozdrav.
- lopta
#214 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Ako hoces iskreno, bez ikakvih lazi, dakle generalizovanja nema, naravno da svugdje ima dobrih i losih ljudi, no taj dio Hercegovine, narocito oko Listice je oduvijek bio poznat po extremnom nacionlsovinizimu ili ako hoces lakse da citas pripadnosti i simpatisanju ustasa. Ne govorimo o periodu '92-95, govorimo o periodu od NDHazije pa do danas. Isto kao sto su neka mjesta po Bosni ili recimo Srbiji oduvijek bila poznata po simpatisanju cetnickog pokreta. Opet ponavljam ne kazem da su svi takvi, ali gdje je veci procenat nego u drugim dijelovima zemlje.Bevzil wrote:Pozdrav, prvo ću reći svoje motive za ovu temu... Naime, Hrvat sam, živim u Čitluku, studiram u Mostaru i po svemu sam normalan čovjek... Međutim, zadnjih dana od strane brojnih Sarajlija na ovom forumu toliko se ocrnjivala ta Zapadna Hercegovina (u koju su ubrajali i Čitluk koji je u HNŽ-u, ali nema veze) da jednostavno želim razjasniti neke stvari...
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#215 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
@Latina zapali mu svijecu u moje ime i pustite ga da mirno pocivaLatina wrote:Samo sto ce Vedran Puljic od sutra lezati pod zemljom, na pravdi Boga. Ali da vam ne kvarim idilu...Alfons Kauders wrote:koje tenzije?emillio estevez wrote:Ajde drago mi je da su spustile tenzije od prekjucer.
budale su i dalje budale... normalni ljudi su i dalje normalni ljudi...
u miru Bozijem.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#216 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Na ovoj temi je forumaš "južnije" postao odličnu i detaljnu analizu razloga koji dovode do nacionalizma koji tako traje dolje. Pošto post nije zapaljiv, a i podugačak je, pa je prošao neprimijećeno.lopta wrote:Ako hoces iskreno, bez ikakvih lazi, dakle generalizovanja nema, naravno da svugdje ima dobrih i losih ljudi, no taj dio Hercegovine, narocito oko Listice je oduvijek bio poznat po extremnom nacionlsovinizimu ili ako hoces lakse da citas pripadnosti i simpatisanju ustasa. Ne govorimo o periodu '92-95, govorimo o periodu od NDHazije pa do danas. Isto kao sto su neka mjesta po Bosni ili recimo Srbiji oduvijek bila poznata po simpatisanju cetnickog pokreta. Opet ponavljam ne kazem da su svi takvi, ali gdje je veci procenat nego u drugim dijelovima zemlje.Bevzil wrote:Pozdrav, prvo ću reći svoje motive za ovu temu... Naime, Hrvat sam, živim u Čitluku, studiram u Mostaru i po svemu sam normalan čovjek... Međutim, zadnjih dana od strane brojnih Sarajlija na ovom forumu toliko se ocrnjivala ta Zapadna Hercegovina (u koju su ubrajali i Čitluk koji je u HNŽ-u, ali nema veze) da jednostavno želim razjasniti neke stvari...
-
spokojan
#217 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
@kome ba
Nemoj zivjeti u zabludi da zapadna hercegovina zivi na racun sarajeva. Sarajlija koji kupi violetine maramice ne kupuje ih zato da bi pomogao vlasniku tvornice. Vjeruj mi da sam kao hrvat iz hercegovine sretan kad ekonomski uspjeh ostvari i firma iz bihaca i tuzle i bijeljine i brckog ... a, nemoj se smijati, na trenutak sam se nadao da su i piramide u visokom stvarne.
Pa nece meni biti bolje ako banjalucaninu bude losije. Ne moram imati nuzno neke koristi od uspjeha bugojanca, ali mozda se nekakva korist i izrodi, ali stete sigurno necu imati.
Nemoj zivjeti u zabludi da zapadna hercegovina zivi na racun sarajeva. Sarajlija koji kupi violetine maramice ne kupuje ih zato da bi pomogao vlasniku tvornice. Vjeruj mi da sam kao hrvat iz hercegovine sretan kad ekonomski uspjeh ostvari i firma iz bihaca i tuzle i bijeljine i brckog ... a, nemoj se smijati, na trenutak sam se nadao da su i piramide u visokom stvarne.
Pa nece meni biti bolje ako banjalucaninu bude losije. Ne moram imati nuzno neke koristi od uspjeha bugojanca, ali mozda se nekakva korist i izrodi, ali stete sigurno necu imati.
- blue_sky
#218 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
spokojan wrote:@kome ba
- Provka
#219 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Geronimo81 wrote:
Nije mi to godiste a bio sam pionir![]()
koliko je hercegovina crveno bijela kako kazes toliko je i srednja bosna zelena i to je tako.Hrvat misli da je bosna teheran a bosnjak da je hercegovina ustasko gnijezdo ja osobno nemislim nijedno ni drugo ali ima oni koji misle.Rat je ucionio svoje a tolerancija među narodima je minimalna.Ja se osobno nadam da ce da poraste tolerancija ali dok jedni druge gazimo i pljujemo ta tolerancija ide prema dole(ne mislim na tebe da gazisi i pljujes)
Nije se ni rim preko noci izgradio zato ce nam trebati mnogo vremena da se vrati bih onakva kakva je bila sa visokim nivom tolerancije i povjerenjim među narodima.Mostar se polako budi samo se to unazadi kad su utakmice pa svi mi koji smo normalni postanemo taoci huligana sa istocne strane i sa zapadne.
Priznat ću ti da je moja utopistička naivnost bila najviše slična pokretaču teme, ali život u pripizdini te naoštri i opali par stvarnosnih šamara, pa htio, ne htio, moraš vidjeti realnu situaciju.
Nisam rekla da je cijela Hercegovina crveno-bijela.
Ako si čitao, maloprije sam pisala o dijelu tolerantnog Ljubuškog.
Što se tiče koncentracije šahovnica po broju stanovnika, referirala sam se na Široki Brijeg, gdje živim i o čemu mogu relevantno pisati, a koji je poslijednja utvrda ruralnog nacionalizma iz devedesetih, koji je još na snazi.
Apropo razlika u gradovima zapadne Hercegovine, istaći ću i vječni ljubuško-briješki antagonizam, koji seže još od doba Tutića & Blaža Kraljevića, te do dan danas nije zaboravljen. U ratno vrijeme Kažnjenička bojna u Hercegovini sa svojim pljačkanjem i divljanjem utjerivala je više staha u kosti nego svi ostali "agresori" zajedno. Današnji kapital trenutnih tajkuna potekao je iz te tvorevine i poznatih "vreća para", pa ako ništa drugo, iz zahvale za svoj sadašnji status respektiraju tu suludu ideologiju i zahvaljuju Šušku svaki put kad prođu kraj njega u bronci.
Što se tiče Mostara, njega mi je najlakše sagledati kroz turističke vodiče. Dođu dvije skupine turista u Mostar, povjerene dvjema različitim turističkim agencijama, koje im pričaju svatko svoju istinu, ovisno kojim vjerskim tornjevima se mole. Turisti, nazovimo iz Šveđani, kad odu kući će pričati svojim prijateljima o ubogim ustašama, dok u danskom Kopengahenu, u isto to vrijeme jedan djedica će svojoj unučadi objašnjavati o ugnjetavanim muslimanima koji žive u jednom lijepom mjestu sa zelenom rijekom...
-
klixober
#220 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
U Sarajevu ima vise kladionica iz zapadne Hercegovine nego u zap. Hercegovini.Siguran sam da se i ostala roba sa tog podrucja mnogo vise prodaje u dijelu BiH sa tzv. bosnjackom vecinom.I ja nemam nista protiv toga,ali isto tako trazim minimum postovanja ove drzave od tih istih ljudi koji zive od Sarajeva(Tuzle,Zenice..).spokojan wrote:@kome ba
Svojim novcem ne namjeravam finansirati podjelu BiH.
Bojot robe iz zap. Hercegovine sam spomenuo izrevoltiran svim dogadajima,lazima policije,pucanjem,ubijanjem i na kraju protestima podrske ubici,te paljenjem zastave BiH uz uzvike "gazi balije",cemu su prisustvovali svi visoki duznosnici grada Sirokog Brijega,te mup-a.
- Provka
#221 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
spokojan wrote:@kome ba
Tvoj stav je odličan.
Ali, kako ti uredno kupuješ navedeni toalet papir, misliš li i da vlasnik te tvornice uredno plaća porez na dobit?
Ja mislim da ne, zato nam je ovako kako nam je.
Nemam ništa protiv osobnog uspjeha pojedinca, ako iza njega stoji rad, znanje i mukotrpan trud.
Radovat ću se kao da mi je ćaćin.
Ali iza većine naših "uspješnih" firmi stoje obično mutne privatizacije, malvezracije, kriminal i korumpirana vlast, tako da nemam komu/čemu da se veselim.
-
student-x
#222 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Provka svaka ti cast!Provka wrote:Geronimo81 wrote:
Nije mi to godiste a bio sam pionir![]()
Priznat ću ti da je moja utopistička naivnost bila najviše slična pokretaču teme, ali život u pripizdini te naoštri i opali par stvarnosnih šamara, pa htio, ne htio, moraš vidjeti realnu situaciju.
Nisam rekla da je cijela Hercegovina crveno-bijela.
Ako si čitao, maloprije sam pisala o dijelu tolerantnog Ljubuškog.
Što se tiče koncentracije šahovnica po broju stanovnika, referirala sam se na Široki Brijeg, gdje živim i o čemu mogu relevantno pisati, a koji je poslijednja utvrda ruralnog nacionalizma iz devedesetih, koji je još na snazi.
Apropo razlika u gradovima zapadne Hercegovine, istaći ću i vječni ljubuško-briješki antagonizam, koji seže još od doba Tutića & Blaža Kraljevića, te do dan danas nije zaboravljen. U ratno vrijeme Kažnjenička bojna u Hercegovini sa svojim pljačkanjem i divljanjem utjerivala je više staha u kosti nego svi ostali "agresori" zajedno. Današnji kapital trenutnih tajkuna potekao je iz te tvorevine i poznatih "vreća para", pa ako ništa drugo, iz zahvale za svoj sadašnji status respektiraju tu suludu ideologiju i zahvaljuju Šušku svaki put kad prođu kraj njega u bronci.
Što se tiče Mostara, njega mi je najlakše sagledati kroz turističke vodiče. Dođu dvije skupine turista u Mostar, povjerene dvjema različitim turističkim agencijama, koje im pričaju svatko svoju istinu, ovisno kojim vjerskim tornjevima se mole. Turisti, nazovimo iz Šveđani, kad odu kući će pričati svojim prijateljima o ubogim ustašama, dok u danskom Kopengahenu, u isto to vrijeme jedan djedica će svojoj unučadi objašnjavati o ugnjetavanim muslimanima koji žive u jednom lijepom mjestu sa zelenom rijekom...
Fino pises da bi ti odmah poklonio "49% " domovine pa da je pripojite Zap. Hercegovini.
-
pure_love
#223 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
U Ljubuskom je prije bila znacajna brojka muslimana bosnjaka,,bila je dzamija i sl
sada su je poceli obnavljati,evo im i sajta:
http://www.ljubusaci.com/index.php?opti ... &Itemid=31
sada su je poceli obnavljati,evo im i sajta:
http://www.ljubusaci.com/index.php?opti ... &Itemid=31
Last edited by pure_love on 07/10/2009 23:14, edited 1 time in total.
-
spokojan
#224 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Mozda ces misliti da sam poludio ali ovako ja vidim tvoje komentare .... ja mislim da ti imas jaku emociju za zapadnu hercegovinu. Ta emocija je u ovom trenutku negativna. Samo malo da se posvetis ljudima u zapadnoj hercegovini, u svakodnevnom zivotu, evo recimo da dodjes kod @bevzila u goste na tri dana na trganje grozdja, tu bi svoju jaku emociju promijenio u pozitivnu.komeba wrote:U Sarajevu ima vise kladionica iz zapadne Hercegovine nego u zap. Hercegovini.Siguran sam da se i ostala roba sa tog podrucja mnogo vise prodaje u dijelu BiH sa tzv. bosnjackom vecinom.I ja nemam nista protiv toga,ali isto tako trazim minimum postovanja ove drzave od tih istih ljudi koji zive od Sarajeva(Tuzle,Zenice..).spokojan wrote:@kome ba
Svojim novcem ne namjeravam finansirati podjelu BiH.
Bojot robe iz zap. Hercegovine sam spomenuo izrevoltiran svim dogadajima,lazima policije,pucanjem,ubijanjem i na kraju protestima podrske ubici,te paljenjem zastave BiH uz uzvike "gazi balije",cemu su prisustvovali svi visoki duznosnici grada Sirokog Brijega,te mup-a.
Trebamo se druziti, komunicirati i razumijevati, a ne razdvajati.
- valterbranisarajevo
#225 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?
Trebamo razgovarati. Bolje da mi razgovaramo, nego da u naše ime to rade likovi okupljeni sinoć u emisiji kod Hloverke. Najbolji primjer je ova tema gdje, iako u njoj učestvuju ljudi koji imaju različite poglede na neke stvari, ipak živi bez banova i čišćenja...
Last edited by valterbranisarajevo on 07/10/2009 23:41, edited 1 time in total.