pV = nRTbrodski wrote:Ma sve je to OK.Nego,nešto nam se onaj @Maystor (I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku?) ne javlja da ga nešto priupitam kao "stručnjaka iz relevantne oblasti", a eto možeš i ti odgovoriti pošto si na netu.Možda bude interesantno.
A pitanje je:
Ako se termodinamički proces pri kojem dovodimo ,nekom tijelu toplinu,a pritisak ostaje konstantan zove IZOBARSKI ,a termodinamički proces pri kojem dovodimo tijelu toplinu a zapremina ostaje konstanta naziva IZOHORSKI, kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
Eto vidiš kakve sve gluposti čovjeku ,mogu pasti na pamet , ali i to je bolje nego "tabiriti" političku situaciju.
Uzgonski motor: zabluda ili realnost
- illuminated
#201 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
- terapija
#202 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ovo je potpuno irelevantna cinjenica, mada u sustini svi gore naprojani procesi su specijalni oblik politropskog procesa gdje je pV^n konstantno.brodski wrote: Ako se termodinamički proces pri kojem dovodimo ,nekom tijelu toplinu,a pritisak ostaje konstantan zove IZOBARSKI ,a termodinamički proces pri kojem dovodimo tijelu toplinu a zapremina ostaje konstanta naziva IZOHORSKI, kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina...
Eto vidiš kakve sve gluposti čovjeku ,mogu pasti na pamet , ali i to je bolje nego "tabiriti" političku situaciju.
Ali pravis veliku gresku, jer plašt balona nije rigidna konstrukcija i dolazi do primijetnih varijacija u zapremini, a takodjer radni fluid u balonu se konstantno mijenja, nije zatvoren sistem. Zrak izlazi i ulazi u zavisnosti od pritiska unutar balona.
-
bogumil-8
#203 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@brodski, tek sam pročitao postove do 4. strane, i čestitam ti na strpljivosti. U ovakvoj diskusiji imam dugogodišnje iskustvo, potpuno te razumijem i mislim da ću ti moći pomoći (tim svojim iskustvima). U diskusiju ću se uključiti dok završim čitanje svih postova.reće Meša Selimović u svojoj briljantnoj knjizi Derviš i smrt :"Ljudi preziru one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih, navikni se na prezir ako želiš mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu.
Ovo jeste "prirodni perpetum-mobile" (ograničen u vremenu i prostoru), a nama takav "perpetum mobile" i treba, i mislim da je moguće iskoristiti opisani princip.Čovjek svakodnevno gleda i ovaj "prirodni motor" kako radi, pa zašto bi onda bilo čudno ne pokušati, po istom principu i koristeći iste sile kao i ovaj prirodni motor, dobiti neku, za čovjeka, korisnu mehaničku energiju.Samo se o tome radi i ničemu više.Nikakvi eliksiri ,samo opnašanje prirode ,i korištenje suvremenih kako materijala tako tehnologija i mozga ne opterečenog bespotrebnim znanjem.
Silu uzgona bi savladali pomoće "vanjske energije" (energije koju imamo dostupnu u prirodi i koju bi "crpili" iz prirode), a silu gravitacije bi koristili za stvaranje nama korisnog "mehaničkog rada" (koji bi, onako usput, mogli pretvoriti i u iskoristivu električnu energiju).Tema je osrednje interesantna, ali mi nekako upada u oci to bacanje tezista na silu uzgona. Ne vidim nikakvog razloga zasto bi ista bila iole posebnija recimo od sile gravitacije!?
Suština prethodnog posta ima dva detalja: a) Prihvatanje (bar teorijski) mogućnost takvog "prizvodnog stroja (sklopa) i b) Ekonomska isplativost (uz eventualne otpore promjenama, do kojih bi novi oblici proizvodnje nužno doveli).Bit svega je da se uzgonske sile mogu koristiti u proizvodnji energije ali je upitna količina energije koja se može dobiti sa postojećom tehnologijom i isplativost takve proizvodnje.
- illuminated
#204 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
a baustelac, dohakali su tvojim kvazi teorijama?
treba samo smisliti kako tijelo potopiti u vodu i eto energije

treba samo smisliti kako tijelo potopiti u vodu i eto energije
-
bogumil-8
#205 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
U vezi navedenih pojmova, mislim da je prilično korisno i bitno (za razumijevanje suštine) koristiti pojam - količina materije u jedinici zapremine.1.mijenjanjem gustoće okolnog fluida u kojem se tijelo kreće, dovođenjem topline ili na neki drugi način;
2.Promjenom gustoće samog tijela u fluidnoj sredini stalne gustoće, a to može biti na dva načina;
Naravno, prva prepreka je pomisliti - moguće je, a zatim prevladavati i druge prepreke (inertnost ljudskog mišljenja, ekonomske i političke otpore i interese). M. Štabek je samo slikovito koristio izraz "perpetum-mobile", za nešto što iskorištava postojanje skoro neograničenih izvora energije u prirodi, za njeno posredno pretvaranje (preko promjene gustina, uzgona,..) u promjenu potencijalne energije u gravitacionom polju, te iskorištavanje te (gravitacione sile) energije u nama pogodne oblike iskoristive energije (bilo kojeg oblika). Dakle, ne radi se o teorijskom "perpetum-mobile, već za ljudske potrebe (u ograničenom prostoru, vremenu, veličini) stroju koji troši prirodnu energiju, a daje nam "vještački dobijenu" iskoristivu energiju (nešto sličnokao što to imamo u hidrocentralama, pravi oblik "malog i ograničenog prirodnog "perpetum-mobile".Dobro,Ako je moguće iz mehaničke dobiti toplinsku energiju,da bi se krug zatvorio, mora biti moguće i iz toplinske energije dobiti mehaničku energiju
- terapija
#206 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Cuj prirodni perpetuum mobile. Mora da vam je mnogo dosadno u zivotu, pa hajdemo malo krsiti zakone fizikebogumil-8 wrote:U vezi navedenih pojmova, mislim da je prilično korisno i bitno (za razumijevanje suštine) koristiti pojam - količina materije u jedinici zapremine.1.mijenjanjem gustoće okolnog fluida u kojem se tijelo kreće, dovođenjem topline ili na neki drugi način;
2.Promjenom gustoće samog tijela u fluidnoj sredini stalne gustoće, a to može biti na dva načina;Naravno, prva prepreka je pomisliti - moguće je, a zatim prevladavati i druge prepreke (inertnost ljudskog mišljenja, ekonomske i političke otpore i interese). M. Štabek je samo slikovito koristio izraz "perpetum-mobile", za nešto što iskorištava postojanje skoro neograničenih izvora energije u prirodi, za njeno posredno pretvaranje (preko promjene gustina, uzgona,..) u promjenu potencijalne energije u gravitacionom polju, te iskorištavanje te (gravitacione sile) energije u nama pogodne oblike iskoristive energije (bilo kojeg oblika). Dakle, ne radi se o teorijskom "perpetum-mobile, već za ljudske potrebe (u ograničenom prostoru, vremenu, veličini) stroju koji troši prirodnu energiju, a daje nam "vještački dobijenu" iskoristivu energiju (nešto sličnokao što to imamo u hidrocentralama, pravi oblik "malog i ograničenog prirodnog "perpetum-mobile".Dobro,Ako je moguće iz mehaničke dobiti toplinsku energiju,da bi se krug zatvorio, mora biti moguće i iz toplinske energije dobiti mehaničku energiju
Evo vam uzgonski motor. Imate iskoristenje i uzgonske i gravitacijske sile, kao i "simulaciju" "prirodnog perpetuum mobile-a". Koristi se svugdje gdje je toplo i ima dosta suncanih dana u godini.

Dakle, kao sto rekoh vec nekoliko puta, uzgonski motor nije nikakva zabluda i vec postoje nebrojene primjene. Problem je u tome Sto je ono sto je gdin Stabek postavio cista smijurija za iole dobrog fizicara, a i to sto g. brodski ni sam zapravo ne zna sta zeli. Mnogo je ispricao a njegova prica nema niti glave ni repa.
-
bogumil-8
#207 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
"Prirodni perpetum mobile" - nije isto što i definisani (u udžbenicima) perpetum mobile, ali je zgodan naziv za korištenje prirodnih izvora energije koji su sa stanovišta trajanja ljudskog roda "trajnog karaktera". Korištenje toplotne energije Sunca (za promjenu gustina, za promjenu potencijalne gravitacione energije, te iskorištavanje gravitacije za koristan i kontrolisan mehaničkirad) nije nikakvo narušavanje zakona fizike. M. Štabek je načinio prototip ge3ge motora, koji pokazuje princip funkcionisanja, a tehničko rješenje uopšte ne mora biti "pokretljiv i prenosiv objekat" ( u smislu kako shvatamo današnje motore). Možda bi samo trebali odlagati istrošeni dio ("akumulator") i preuzimati puni, možda ćemo se samo priključivati (ko trolejbusi) na "trajni izvor energije", koji nam samo plasira transformisanu energiju nekog "trajnog izvora" energije.
Što ne pustimo mašti da radi ("naša mašta može svašta" - pa maštajmo, jer samo kreativna mašta može stvoriti i iskreirati nešto novo). Možda te tvoje znanje i sputava da maštaš i osmišljavaš i ono što ti (na prvi pogled) izgleda nemoguće.
Što ne pustimo mašti da radi ("naša mašta može svašta" - pa maštajmo, jer samo kreativna mašta može stvoriti i iskreirati nešto novo). Možda te tvoje znanje i sputava da maštaš i osmišljavaš i ono što ti (na prvi pogled) izgleda nemoguće.
Ovo ne umijem osmisliti (zamisliti) ukoliko ne mijenjamo količinu materije (zraka) u kupoli!kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina
- terapija
#208 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Naravno da je nemoguce. No da sam rekao kako "neko" nema pojma o termodinamici, bio bih samo jedan od onih koji su zaglupljeni zvanicnom skolskim fizikom...bogumil-8 wrote:...Ovo ne umijem osmisliti (zamisliti) ukoliko ne mijenjamo količinu materije (zraka) u kupoli!kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina
-
brodski
#209 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ovo ne umijem osmisliti (zamisliti) ukoliko ne mijenjamo količinu materije (zraka) u kupoli![/quote]kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina
Normalno da se mijenja količina zraka( pa radi se o IZOTERMI, a ne o izentropi ili adijabati) u kupoli balona, jer se uvjet mirovanja balona može ostvariti samo ako su sile, koje na njega djeluju, u ravnoteži.
-
brodski
#210 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Da bi se bilo kako odgovorilo na neko ( a kažu da nema glupih) pitanje,valjda se prvo to pitanje sasluša ili pročita.Ako treba,pročita i više puta .terapija wrote:Naravno da je nemoguce. No da sam rekao kako "neko" nema pojma o termodinamici, bio bih samo jedan od onih koji su zaglupljeni zvanicnom skolskim fizikom...bogumil-8 wrote:...Ovo ne umijem osmisliti (zamisliti) ukoliko ne mijenjamo količinu materije (zraka) u kupoli!kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina
Evo ga ponovo:
Ako se termodinamički proces pri kojem dovodimo ,nekom tijelu toplinu,a pritisak ostaje konstantan zove IZOBARSKI ,a termodinamički proces pri kojem dovodimo tijelu toplinu a zapremina ostaje konstanta naziva IZOHORSKI, kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
Da pojasnim malo.Pitanje je imalo cilj ,a taj je, da se uoči važnosti promjene gustoće u kupli balona,sa rezuiltatom ostvarivanja ravnoteže sila koje na balon djeluju. Time se želi ukazati na važnost pojma SILA UZGONA,jer ona je ta sila koja je u ravnoteži sa SILOM TEŽE -silom gravitacije, pa balon miruje.
Jesmo li sada konačno zaključili da je dovođenje topline samo jedan od načina mijenjanja gustoće -srednje gustoće, tijela koje se nalazi u nekloj fluidnoj sredini i na taj način izazivanja ili njegovog kretanja ili njegovog mirovanja.
Ovo...."bio bih samo jedan od onih koji su zaglupljeni zvanicnom skolskim fizikom.." si ti napisao a ja ću ponoviti svoj stav.
Smatrati da je fizika hrpa nekih definicija , formula i fizikalnih pojmova koje je netko bogom dan izmislio ,a ne KREACIJE LJUDSKOG UMA, je duboko pogrešno. Te kreacije u ne postoje u prirodi kao vatra,voda ili zrak i njihovo stvaranje nikada nije bilo plod nekih apstraktnih razmišljkanja, već uvijek i samo kao rezultat niza mukotrpnih pokušaja da se riješi neki naučni ili tehnički problem.
Prihvaćanje novih znanja je jako složen i spor proces, a školska literatura ima u tom procesu vrlo značajnu ulogu .Eto ja ću biti slobodan izjaviti da je pedagoška perverzija objašnjavanje fizike kroz npr."probleme" tipa:Na tijelo mase 10 kg djeluje sila od 150 N.Koliko je ubzanje tijela????
Eto,ja smatram da to nije fizika, jer ja sam u školi upoznao sasvim drugu i drugačiju fiziku.
Temu sam pokrenio upravo zbog toga da oni koji žele,razmišljaju o tom problemu,a ja ću se potruditi da objašnjenja budu NI NALIK na ona iz školske literature.
Jesmo li se razjasnili?????
- baustelac
#211 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Obecanje je obecanje pa se necu mijesati, samo primjedba. Tema bi pravo pasala na podforum ljubav i sex 
-
bogumil-8
#212 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@brodski, malo si "udrobio" teme i problematiku ( uzgon i ge3ge motor - moguće/nemoguće, problematika kvaliteta u nastavi fizike, površan pristup sadržajima,...). Treba to sve razdvojiti u manje cjeline i zasebne teme.
Na ovom (sarajevo-x) forumu mogu se sresti (naći) korisnici koji imaju odgovarajuće obrazovanje za problematiku koju si istakao, ali njihov broj može se izbrojati na prste jedne ruke. Ozbiljni ljudi nemaju vremena ni volje da troše energiju i vrijeme na diskusije po otvorenim forumima. Jedina prednost ovakve diskusije je prilično brz uvid u kvalitet vlastitog nastupa (u ovom slučaju kvalitet tvog nastupa, dubina s kojom ćeš nastupiti, prilagođena očekivanoj strukturi učesnika u raspravi) u prezentiranju željenog cilja javne rasprave. Zato moraš biti kratak, sažet, jasan i postupan u definisanju sadržaja diskusije (za sada si "preširok").
Predlažem ti da svoje uradke (pomenuo si da imaš power-pent prezentacije) staviš na neku od vlastitih web stranica (hvala bogu što imamo mogućnost koristiti dovoljno besplatnog web prostora) i da u ovakvoj diskusiji možeš biti kraći (uz odgovarajuće linkove na tvoje šire tekstove, objašnjenja i obrazloženja). Možeš imati "vlastiti forum", vlastiti blog, vlastite web stranice,.. Pristup tom prostoru ti odobravaš, možeš i birati ko ima pristup i sa kim ćeš razgovarati (ukoliko ima zainteresovanih, ali sam siguran da za ovo što si do sada naveo u cijeloj BiH možeš naći najviše dva odgovarajuća sugovornika).
Neke tvoje misli prepoznajem, i raduje me što sam "naletio" na ovu temu i tebe lično (takvog kakav jesi). Čini mi se da imaš veće znjanje (od mene) iz fizike, a da ja imam veće iskustvo (od tebe) u ovakvim diskusijama (te bi ti mogao biti od pomoći).
Na ovom (sarajevo-x) forumu mogu se sresti (naći) korisnici koji imaju odgovarajuće obrazovanje za problematiku koju si istakao, ali njihov broj može se izbrojati na prste jedne ruke. Ozbiljni ljudi nemaju vremena ni volje da troše energiju i vrijeme na diskusije po otvorenim forumima. Jedina prednost ovakve diskusije je prilično brz uvid u kvalitet vlastitog nastupa (u ovom slučaju kvalitet tvog nastupa, dubina s kojom ćeš nastupiti, prilagođena očekivanoj strukturi učesnika u raspravi) u prezentiranju željenog cilja javne rasprave. Zato moraš biti kratak, sažet, jasan i postupan u definisanju sadržaja diskusije (za sada si "preširok").
Predlažem ti da svoje uradke (pomenuo si da imaš power-pent prezentacije) staviš na neku od vlastitih web stranica (hvala bogu što imamo mogućnost koristiti dovoljno besplatnog web prostora) i da u ovakvoj diskusiji možeš biti kraći (uz odgovarajuće linkove na tvoje šire tekstove, objašnjenja i obrazloženja). Možeš imati "vlastiti forum", vlastiti blog, vlastite web stranice,.. Pristup tom prostoru ti odobravaš, možeš i birati ko ima pristup i sa kim ćeš razgovarati (ukoliko ima zainteresovanih, ali sam siguran da za ovo što si do sada naveo u cijeloj BiH možeš naći najviše dva odgovarajuća sugovornika).
Neke tvoje misli prepoznajem, i raduje me što sam "naletio" na ovu temu i tebe lično (takvog kakav jesi). Čini mi se da imaš veće znjanje (od mene) iz fizike, a da ja imam veće iskustvo (od tebe) u ovakvim diskusijama (te bi ti mogao biti od pomoći).
-
brodski
#213 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Najljepša hvala na razumijevanju - podršci i iskazanoj želji za pružanje pomoći.bogumil-8 wrote:@brodski, malo si "udrobio" teme i problematiku ( uzgon i ge3ge motor - moguće/nemoguće, problematika kvaliteta u nastavi fizike, površan pristup sadržajima,...). Treba to sve razdvojiti u manje cjeline i zasebne teme.
Ovo je samo igra u vrijeme kada sam slobodan ,a možda sam ja malo preozbiljno shvatio naziv oblasti NAUKA edukacija......
Ako si u pravu sa konstatacijom citiram "ali sam siguran da za ovo što si do sada naveo u cijeloj BiH možeš naći najviše dva odgovarajuća sugovornika" onda je i moja želja za da pokrenem i održim atmosferu učenje kroz igru najobičnija iluzija.
No.Kao što rekoh.Ovo je samo igra a kao i svaka igra ima svoj početak i kraj .Pa igrajmo se dok igra traje.
-
bogumil-8
#214 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
normalan je zaključak da upravo sve ,bukvalno sve, moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine osim istine da našim životima u velikoj mjeri , strogo i po svojim pravilima, upravlja "gospodin" PROFIT potpomognut "gospođama" ZABLUDAMA.
Eto ,nudim svim ambicioznima, koji imaju želju da razbijaju pojedine zablude, mogućnost da profitiraju i eventualno nešto novo nauče."
@brodski,Jesam zagovornik stava da "bukvalno sve moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine", jesam zainteresovan za razbijanje zabluda (i ne samo u fizici), samo uvijek postoji ono: "Ali"! Kako, koliki su dometi i mogućnosti (ljudske) jedinke (još ograničene prostorom i vremenom) u svom djelovanju i mijenjanju postojećeg, koliko energije (rada) uložiti (a pri tom trpiti omalovažavanja, do uvredljivosti, najčešće od "adolescenata")?!
Sjećam se tekstova u "Oslobođenju" u kojima je M. Štabek, uglavnom, obrazlagao idejno rješenje svog projekta, i u kojem je najviše riječi (vlastitih misli i energije) posvetio "razbijanju zabluda". Tada M. Štabek, vjerovatno, nije ni pretpostavljao kolika je "tromost ljudskog mišljenja" (sada zna da je ta tromost veća od tromosti mase tijela). Naročito me "dirnula" želja M. Štabeka da svoj patent pokloni BiH.
Zato predlažem (ukoliko si zainteresovan isključivo za prevazilaženje zabluda u fizici) da otvorimo (već danas, dakle odmah) zasebno mjesto na webu - fizika. ba,(nešto slično: http://www.matematika.ba) u kojem bi (kad stignemo i koliko nam vrijeme i obaveze dozvole) pisali, diskutovali, crtali, računali,....(pa ko hoće, koliko hoće i kad hoće nek se uključi).
Na ovom forumu i sa ovakvim učesnicima ova "igra" nije baš cjelishodna.
Usput, obavještenje o ovim web adresama ima "edukativni cilj": http://www.geogebra.org/cms/
i naročito svestrano (brzo, lako i jednostavno) iskoristivo: http://www.codecogs.com/components/equa ... editor.php
- baustelac
#215 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Vijest iz 2003.
SARAJEVO INVENTOR PRESENTS GRAVITATIONAL ENGINE
ZAGREB, Feb 24 (Hina) - Miroslav Stabek, an inventor from Sarajevo, on
Thursday publicly presented in Zagreb for the first time his
gravitational
engine, on which he worked for 20 years.
Stabek says his invention is a perpetuum mobile. The GE2GE engine uses
the
force of gravity in an unusual position, when fluids are not one below
the
other, but near each other, and movement, due to the distribution of
pressure, occurs without energy loss.
Stabek says mass production of his engine may begin very soon since the
mechanism is simple, cost-effective, and lasting. He expects businessmen
will show interest in his invention, and offers everyone seriously
entering
the business the status of privileged partners.
The inventor announced all proceeds from the product over the next two
years would go to the Croatian state budget.
SARAJEVO INVENTOR PRESENTS GRAVITATIONAL ENGINE
ZAGREB, Feb 24 (Hina) - Miroslav Stabek, an inventor from Sarajevo, on
Thursday publicly presented in Zagreb for the first time his
gravitational
engine, on which he worked for 20 years.
Stabek says his invention is a perpetuum mobile. The GE2GE engine uses
the
force of gravity in an unusual position, when fluids are not one below
the
other, but near each other, and movement, due to the distribution of
pressure, occurs without energy loss.
Stabek says mass production of his engine may begin very soon since the
mechanism is simple, cost-effective, and lasting. He expects businessmen
will show interest in his invention, and offers everyone seriously
entering
the business the status of privileged partners.
The inventor announced all proceeds from the product over the next two
years would go to the Croatian state budget.
-
bogumil-8
#216 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Interesuje me prevod zadnjeg pasusa.
@brodski, (ako hoćeš da "igra traje") mislim da si postavio nekorektno pitanje:
Za početak bi, možda, mogli naučiti šta je toplina (toplota, toplotna energija)?
@brodski, (ako hoćeš da "igra traje") mislim da si postavio nekorektno pitanje:
, jer si u pitanje ugradio ili neprecizan opis (cjeline), ili ne moguću tvrdnju :" proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina".kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
Za početak bi, možda, mogli naučiti šta je toplina (toplota, toplotna energija)?
Last edited by bogumil-8 on 03/10/2009 13:07, edited 2 times in total.
-
brodski
#217 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Eto pogazio si datu pionirsku rijeć (naravno šalim se) i javio si se ponovo ali mi nije jasan cilj.
Od kada čovjeek postoji on stalno nastoji iskoristiti energiju koja je oko njega.
Francuska akademija nauka , osnovana još 1666. godine od strane Luja XIV, je još 1775 godine zabranila patentiranje tzv.perpetuum mobile, ali su se pojedinci ,bez obzira na sve to,i dalje trudili izgraditi uređaje i mehanizme koji su u "ozbiljnom naučnom svijetu" izazivali podsmjeh.
Takvih slučajeva je jako puno, a naveo bih samo onaj braće.Virbula i Orvila Rajta.Dakle,možeš li zamisliti taj smjeh i sprdačinu koja je vladala kada su oni izjavili da će izgraditi zrakoplov.
Ili .Ove godine se navršava 100 godina od kada je ,tada nepoznati i ismijavani Albert Ajnštajn, u Salzburgu,pazi sada, pred 1300 naučnika,doktora nauka ,prvi puta održao predavanje o specijalnoj teoriji relativnosti.
Zašto sam ti ovo napisao.Pa zamisli ti danas koliki podsmjeh izaziva svaki onaj koji tvrdi da može izgraditi uređaj koji će koristiti kombinirano djelovanje dviju sila u dva fluida različitih agregatnih stanja.(nešto slično sam i sam u ratu doživio kada sam izjavio .-ja mogu organizirati proizvodnju ....... a nema ni struje ni plina ni hrane ni materijala- KOJA JE TO SMIJURIJA I ISPRDAVANJE BILO)
Možeš li zamisliti podsmjeh "znanstvenika" koji nisu ni do koljena jednom Max Planku, a koji su doktorirali na temi tipa :"Utjecaj visokih temperatura na let MIG-a 21 sa posebnim osvrtom na let kroz Simens -Martinovu peć.
Ja pitam onda.Pa dobro što bar nisi izabrao tezu:"Utjacaj temerature na seksualni odnos komaraca" možda bi se manje razmnožavali.
Dakle.Ako netko,Štabek ili Dragan Mihalek ili Refik Fočić uopće nije bitno nešto konstruira a "znanstvenici" tipa onih gore ili pak blentovi koji misle da nešto znaju kažu.NEMERE.To je perpetuum mobile ,zar nije razumljivo upitati ih :MOLIM VAS OBJASNITE ZAŠTO JE TO NEMOGUĆE.Baratarte li vi uopće nekim činjenicama i znanjima ili idete onom seljačkom logikom: BOGA NEMA,JER DA GA IMA NEBI POPOVI STAVLJALI GROMOBRANE NA CRKVE.VALJDA BI IH BOG BRANIO.
Da ne duljim.Kao što je Francuz patentirao princip rada SUS motora a Nijemac Diesel ga prvi izradio tako i ovdje dolazi dan kada će neko izraditi takav uređaj i neće "razbijati zablude" preko sarajevo-x.coma, ali dok se to ne dogodi što to mi gubimo, ako malo o tome diskutiramo.?????Normalno onaj tko ima vremena i tko misli da to nije najobičnija glupost kao što su za Ajnšajnovo E= mc2 mislili onih 1300 znanstvenika 1909 u Salzburgu.
Od kada čovjeek postoji on stalno nastoji iskoristiti energiju koja je oko njega.
Francuska akademija nauka , osnovana još 1666. godine od strane Luja XIV, je još 1775 godine zabranila patentiranje tzv.perpetuum mobile, ali su se pojedinci ,bez obzira na sve to,i dalje trudili izgraditi uređaje i mehanizme koji su u "ozbiljnom naučnom svijetu" izazivali podsmjeh.
Takvih slučajeva je jako puno, a naveo bih samo onaj braće.Virbula i Orvila Rajta.Dakle,možeš li zamisliti taj smjeh i sprdačinu koja je vladala kada su oni izjavili da će izgraditi zrakoplov.
Ili .Ove godine se navršava 100 godina od kada je ,tada nepoznati i ismijavani Albert Ajnštajn, u Salzburgu,pazi sada, pred 1300 naučnika,doktora nauka ,prvi puta održao predavanje o specijalnoj teoriji relativnosti.
Zašto sam ti ovo napisao.Pa zamisli ti danas koliki podsmjeh izaziva svaki onaj koji tvrdi da može izgraditi uređaj koji će koristiti kombinirano djelovanje dviju sila u dva fluida različitih agregatnih stanja.(nešto slično sam i sam u ratu doživio kada sam izjavio .-ja mogu organizirati proizvodnju ....... a nema ni struje ni plina ni hrane ni materijala- KOJA JE TO SMIJURIJA I ISPRDAVANJE BILO)
Možeš li zamisliti podsmjeh "znanstvenika" koji nisu ni do koljena jednom Max Planku, a koji su doktorirali na temi tipa :"Utjecaj visokih temperatura na let MIG-a 21 sa posebnim osvrtom na let kroz Simens -Martinovu peć.
Ja pitam onda.Pa dobro što bar nisi izabrao tezu:"Utjacaj temerature na seksualni odnos komaraca" možda bi se manje razmnožavali.
Dakle.Ako netko,Štabek ili Dragan Mihalek ili Refik Fočić uopće nije bitno nešto konstruira a "znanstvenici" tipa onih gore ili pak blentovi koji misle da nešto znaju kažu.NEMERE.To je perpetuum mobile ,zar nije razumljivo upitati ih :MOLIM VAS OBJASNITE ZAŠTO JE TO NEMOGUĆE.Baratarte li vi uopće nekim činjenicama i znanjima ili idete onom seljačkom logikom: BOGA NEMA,JER DA GA IMA NEBI POPOVI STAVLJALI GROMOBRANE NA CRKVE.VALJDA BI IH BOG BRANIO.
Da ne duljim.Kao što je Francuz patentirao princip rada SUS motora a Nijemac Diesel ga prvi izradio tako i ovdje dolazi dan kada će neko izraditi takav uređaj i neće "razbijati zablude" preko sarajevo-x.coma, ali dok se to ne dogodi što to mi gubimo, ako malo o tome diskutiramo.?????Normalno onaj tko ima vremena i tko misli da to nije najobičnija glupost kao što su za Ajnšajnovo E= mc2 mislili onih 1300 znanstvenika 1909 u Salzburgu.
-
brodski
#218 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
OK. I meni je ta ideja bila pala na pamet, ali kako već imam godina i nisam baš vičan u izradi web stranica(a sin koji se time bavi nema nikada vremena ) počeo sam pripremati materijal za knjigu.bogumil-8 wrote:normalan je zaključak da upravo sve ,bukvalno sve, moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine osim istine da našim životima u velikoj mjeri , strogo i po svojim pravilima, upravlja "gospodin" PROFIT potpomognut "gospođama" ZABLUDAMA.
Eto ,nudim svim ambicioznima, koji imaju želju da razbijaju pojedine zablude, mogućnost da profitiraju i eventualno nešto novo nauče."
@brodski,Jesam zagovornik stava da "bukvalno sve moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine", jesam zainteresovan za razbijanje zabluda (i ne samo u fizici), samo uvijek postoji ono: "Ali"! Kako, koliki su dometi i mogućnosti (ljudske) jedinke (još ograničene prostorom i vremenom) u svom djelovanju i mijenjanju postojećeg, koliko energije (rada) uložiti (a pri tom trpiti omalovažavanja, do uvredljivosti, najčešće od "adolescenata")?!
Sjećam se tekstova u "Oslobođenju" u kojima je M. Štabek, uglavnom, obrazlagao idejno rješenje svog projekta, i u kojem je najviše riječi (vlastitih misli i energije) posvetio "razbijanju zabluda". Tada M. Štabek, vjerovatno, nije ni pretpostavljao kolika je "tromost ljudskog mišljenja" (sada zna da je ta tromost veća od tromosti mase tijela). Naročito me "dirnula" želja M. Štabeka da svoj patent pokloni BiH.
Zato predlažem (ukoliko si zainteresovan isključivo za prevazilaženje zabluda u fizici) da otvorimo (već danas, dakle odmah) zasebno mjesto na webu - fizika. ba,(nešto slično: http://www.matematika.ba) u kojem bi (kad stignemo i koliko nam vrijeme i obaveze dozvole) pisali, diskutovali, crtali, računali,....(pa ko hoće, koliko hoće i kad hoće nek se uključi).
Na ovom forumu i sa ovakvim učesnicima ova "igra" nije baš cjelishodna.
Usput, obavještenje o ovim web adresama ima "edukativni cilj": http://www.geogebra.org/cms/
i naročito svestrano (brzo, lako i jednostavno) iskoristivo: http://www.codecogs.com/components/equa ... editor.php
citiram:Sjećam se tekstova u "Oslobođenju" u kojima je M. Štabek, uglavnom, obrazlagao idejno rješenje svog projekta
[/b
Upravo sam ja tada napisao mali osvrt ,dajući podršku tom i takve vrste feljtonima,a bit ću slobodan taj moj komentar sada ponoviti:
Zahvaljujema vam se što stwe u Oslobođenje uvrstili članak"Poštivati domaću pamet" i što ste počeli objavljivati feljton "ZAGONETKA ENERGIJE"
Budite uporni kao što su i izumitelji, i omogućite im da se kroz vaš list predstave svojim izumima i pomozite da se ljudi pokrenu i okupljaju oko projekata,a ne oko nacionalnih programa,jer nam je to jedini izlaz.
Na taj način će se otvoriti prostor i za kritičke osvrte kako"naučnih radnika",tako i pravih stručnjakakoji su sada negdje u zapečku i brinu svoje egzistencijalne probleme, jer segment proizvodnje i razvoja očito nije u prvom planu,niti se smatra atraktivnim
Lično bi mi bilo drago,kada bi vi kao novinska kuća,bez obzira na sve probleme sa kojima se susrećete,a u skladu sa svojim nazivom pomogli da se oslobodi ljudska misao,poveže upornost,znanje i struka sa domaćim kapitalom.U početku bi vjerojatno bila dovoljna jedna stranica sedmično,a kasnije tko zna,ali bi vrijedno bilo pokušati."
Na žalost.U to vrijeme sam se bavio kako riješiti najosnovnije egzistencijalne probleme jer sam bukvalno bio na cesti i sam sebi i supruzi uplačivao i socijalno i zdravstveno osiguranje.
citiram:Naročito me "dirnula" želja M. Štabeka da svoj patent pokloni BiH. Poklonili su BiH mnogi i puno više, ali su ih(skupa sa nama koji smo imali sreću ostati živi i normalni) oni, koji su nas branili sa ISTURENOG KOMANDNOG MJESTA U BEČU I ZAGREBU, sklonili i doveli u uvjete ......No nebih i o tome.
Mislim da bi bilo pametno najprije se upoznati pa zatim odlučiti što i kako dalje.
-
bogumil-8
#219 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@brodski, imam utisak da nemaš iskustva u diskusijama na ovakvim forumima (trebaš uvažavati svačije mišljenje, ma koliko naopako bilo). Na većinu i ne treba reagovati (jer mnogi pišu poruke iz čiste zabave i zezancije), ali se može naići na pametna zapažanja, koja mogu promaknuti i tebi, i meni, ili bilo kome drugom pojedinačno. Ljudi nemaju vremena, ljudi imaju obaveza (nemaju kada obnavljati konkretno znanje iz konkretnih oblasti koje se pomenu ovdje), a većina ni nema znanje (ili su zaboravili i što su znali, ili samo prepričavaju ono što su čuli).
Dakle, dobrodošao svako ko želi napisati korektan post!
Tek sad vidim narednu poruku, te dodajem da sam sačuvao tekst iz "Oslobođenja" od 13. 05. 2002. - "Koja sila podiže vodu u oblake dok sve u svemiru pliva?"
I sam imam nedovoljno znanje za "kompjuterske vještine", ali sam prilično toga upoznao i mogu ti reći da ima sve više programa koji posao odrade "automatski" (samo te trebam malo uputiti, a voljan sam to uraditi).
Dakle, dobrodošao svako ko želi napisati korektan post!
Tek sad vidim narednu poruku, te dodajem da sam sačuvao tekst iz "Oslobođenja" od 13. 05. 2002. - "Koja sila podiže vodu u oblake dok sve u svemiru pliva?"
I sam imam nedovoljno znanje za "kompjuterske vještine", ali sam prilično toga upoznao i mogu ti reći da ima sve više programa koji posao odrade "automatski" (samo te trebam malo uputiti, a voljan sam to uraditi).
-
brodski
#220 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Kako je jednadžba stanja idealnog fluida jednaka p*v= R*T a zrak možemo smatrati idealnim onda možemo kazati da će gustoća zraka biti konstantna ako je tempereture T=const. pritisak p= const.bogumil-8 wrote:Interesuje me prevod zadnjeg pasusa.
@brodski, (ako hoćeš da "igra traje") mislim da si postavio nekorektno pitanje:, jer si u pitanje ugradio ili neprecizan opis (cjeline), ili ne moguću tvrdnju :" proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina".kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
1.Dakle.Ako je T= const. onda je to izoterma, a tada vbaži i da je p*v = const.
2. Ovaj uvjet(p*v=const.) može biti zadovoljen i ako pritisak raste a zapremina opada ili zapremina raste a priritisak opada ili ako su i pritisak i zapremina konstantne vrijednosti .
3.Mi želimo da balon miruje,a on će mirovati samo ako su u ravnoteži sile koje djeluju na njega a to su :sila gravitacija sa jedne i sila uzgona sa druge strane-
Kako je sila gravitavcije konstantna , a da bi i sila uzgona bila konstantna, mora osim konstantnih ubrzanja sile gravitavije g i gustoće okolnog zraka, konstantna biti i zapremina kupole .
Za početak bi, možda, mogli naučiti šta je toplina (toplota, toplotna energija)
Neki kažu da je toplina ENERGIJA ,a neki ,koji preciznije definiraju pojam ENERGIJE, kažu da je toplina samo OBLIK ILI FORMA koja se javlja prilikom transformacije jedne u drugu vrstu energije.Zašto tako tvrde???Tvrde zato jer ni toplina ni rad nisu totalni diferencijali (da sada ne kompliciramo stvari) za razliku od ostalih energija.
Ako ju i smatramo energijom onda 2.princip termodinamike,koji osim što govori mnogo toga,kaže i to da je toplinska energija ENERGIJA najnižeg kvaliteta jer se sve energije spontano pretvaraju u toplinsku, a ona se spontano ne pretvara niti u jednu(pravu npr.električnu), energiju
O tome možemo diskutirati ,ali se zaboravlja činjenica da ako elektromagnetska energija zračenja SUNCA spontano prelazi u toplinsku energiju tijela -mase planete Zemlje krutog ili tekućeg agregatnog stanja spontano(kondukcijom,kovekcijom i zračenjem) i toplinska energija tog tijela-te mase prelazi na zračnu fluidnu masu izazivajući 1. smanjenje njene gustoće i 2. njeno kretanje u vis.Dakle spontano se pretvara u energiju kretanja
Eto toliko za sada.
-
bogumil-8
#221 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Običaj na ovakvim forumima je da se sadržaji posta ne udaljavaju mnogo od naziva teme i datog uvoda (početni post) pokretača teme. Zato sam i sugerisao otvaranje novih naslova (tema) sa što moguće užim fizičkim sadržajima (širina onemogućava sadržajnu i preciznu diskusiju).
Kada sam napomenuo da razjasnimo šta je toplota (toplotna energija) tu nema još uvijek nikakve formule, a pogotovo jednačine gasnog stanja (do toga ima "milion stvari" koje treba pojasniti). Dug je put do prve veličine i prve formule (koja iskazuje matematičkim jezikom zakonitosti veze među fizičkim pojavama i fizičkim veličinama).
Hajde da pitanje postavim drugačije: Šta je temperatura?
Prepisujem jedan od odgovora:
Temperatura je mjera intenzivnosti toplotnog kretanja molekula (atoma i jona) u tijelu. Ona je proporcionalna srednjoj vrijednosti kvadrata brzine kretanja molekula idealnog gasa, odnosno srednjoj vrijednosti kinetičke energije termalnog kretanja njegovih molekula.
Da li je ovaj opis jasan, precizan, nedvosmislen?
Znam (iz iskustva) zašto "žuriš" na poznate formule, ali da bi te formule i stvarno razumjeli moramo dobro upoznati svaki sadržaj koji se krije iza svake pojedinačne oznake (veličine) u datoj formuli (inače i ge3ge može zbog toga biti "sumnjiv").
Hajde da prepišem još jednu definiciju (opis pojma):
Termodinamika je dio nauke o toploti koji proučava sisteme koji se sastoje od ogromnog broja čestica koristeći veličine koje opisuju sistem u cjelini. Takve veličine se nazivaju parametri stanja (pritisak, zapremina, temperatura). Veza među parametrima se utvrđuje eksperimentalnim putem.
Kada sam napomenuo da razjasnimo šta je toplota (toplotna energija) tu nema još uvijek nikakve formule, a pogotovo jednačine gasnog stanja (do toga ima "milion stvari" koje treba pojasniti). Dug je put do prve veličine i prve formule (koja iskazuje matematičkim jezikom zakonitosti veze među fizičkim pojavama i fizičkim veličinama).
Hajde da pitanje postavim drugačije: Šta je temperatura?
Prepisujem jedan od odgovora:
Temperatura je mjera intenzivnosti toplotnog kretanja molekula (atoma i jona) u tijelu. Ona je proporcionalna srednjoj vrijednosti kvadrata brzine kretanja molekula idealnog gasa, odnosno srednjoj vrijednosti kinetičke energije termalnog kretanja njegovih molekula.
Da li je ovaj opis jasan, precizan, nedvosmislen?
Znam (iz iskustva) zašto "žuriš" na poznate formule, ali da bi te formule i stvarno razumjeli moramo dobro upoznati svaki sadržaj koji se krije iza svake pojedinačne oznake (veličine) u datoj formuli (inače i ge3ge može zbog toga biti "sumnjiv").
Hajde da prepišem još jednu definiciju (opis pojma):
Termodinamika je dio nauke o toploti koji proučava sisteme koji se sastoje od ogromnog broja čestica koristeći veličine koje opisuju sistem u cjelini. Takve veličine se nazivaju parametri stanja (pritisak, zapremina, temperatura). Veza među parametrima se utvrđuje eksperimentalnim putem.
-
brodski
#222 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ja samo pokušavam dati odgovor na postavljeno piotanje pa sam tako pokušao odgovoriti i tebi.Argumentima za koje sam smatrao da su dovoljni kako bi ti odgovor bio jasan..
Neznam zašto sada skačeš sa teme na temu .
Što je npr.sa ovom tvojom tvrdnjom.....jer si u pitanje ugradio ili neprecizan opis (cjeline), ili ne moguću tvrdnju :" proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina".
Jeli opis precizan ili ne .Jesam li odgovorio na nedoumice i postavljeno pitanje ili ne.
Što se tiče postavljene teme ona glasi:Uzgonski motor realnost ili zabluda.
Valjda bi provo trebalo rasčistiti sa osnovnim pojmovima.
1.Što je to UZGON
2.što je to MOTOR.
Ako nisu rasčišćeni ti pojmovi sve ostalo je iluzija.Šuplja priča i ništa više.
Kakva toplina,kakvi temperatura .Ti pojmovi su spomenuti samo u kontekstu pojma UZGON i nemaju nikakvu ulogu u principu rada ove vrste motora
Ako sam postavio pitanje lebdenja balona to je upravo bilo zbog pojma UZGON.
I da konačno razjasnimo nešto.
Oblast je " NAUKA I EDUKACIJA":Naučna otkrića,edukacija ,školstvo,univerziteti ,fakulteti a naziv teme koju sam delegirao je:Uzgonski motor:zabluda ili realnost.
Jesam li ja pogriješio,jesam li u zabludi imam li ili nemam iskustva sve se to argumentirano može ispostati ali napominjem.Tema je Uzgonski motor zabluda ili realnost ,a ne ja ili moje zablude odnosno neiskustvo.
Uzgonski motor može biti ili jedno ili drugo .Ili zabluda ili realnost.I jedno i drugo se može i napadati i braniti ali argumentirano .
I na kraju.Možda sam ja odavno uvidio uzaludnost ovakovog razmatranja nekog problema..Jesam i to odavno ali je činjenica da je u ovih 20-tak dana ova tema privukla oko 3000 posjetilaca, bilo je oko 220 postova pa ako to nije argument da se i dalje javljam i strpljivo pokušavam odgovoriti na skoro svaki post onda se ja isključujem odmah.
Neznam zašto sada skačeš sa teme na temu .
Što je npr.sa ovom tvojom tvrdnjom.....jer si u pitanje ugradio ili neprecizan opis (cjeline), ili ne moguću tvrdnju :" proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina".
Jeli opis precizan ili ne .Jesam li odgovorio na nedoumice i postavljeno pitanje ili ne.
Što se tiče postavljene teme ona glasi:Uzgonski motor realnost ili zabluda.
Valjda bi provo trebalo rasčistiti sa osnovnim pojmovima.
1.Što je to UZGON
2.što je to MOTOR.
Ako nisu rasčišćeni ti pojmovi sve ostalo je iluzija.Šuplja priča i ništa više.
Kakva toplina,kakvi temperatura .Ti pojmovi su spomenuti samo u kontekstu pojma UZGON i nemaju nikakvu ulogu u principu rada ove vrste motora
Ako sam postavio pitanje lebdenja balona to je upravo bilo zbog pojma UZGON.
I da konačno razjasnimo nešto.
Oblast je " NAUKA I EDUKACIJA":Naučna otkrića,edukacija ,školstvo,univerziteti ,fakulteti a naziv teme koju sam delegirao je:Uzgonski motor:zabluda ili realnost.
Jesam li ja pogriješio,jesam li u zabludi imam li ili nemam iskustva sve se to argumentirano može ispostati ali napominjem.Tema je Uzgonski motor zabluda ili realnost ,a ne ja ili moje zablude odnosno neiskustvo.
Uzgonski motor može biti ili jedno ili drugo .Ili zabluda ili realnost.I jedno i drugo se može i napadati i braniti ali argumentirano .
I na kraju.Možda sam ja odavno uvidio uzaludnost ovakovog razmatranja nekog problema..Jesam i to odavno ali je činjenica da je u ovih 20-tak dana ova tema privukla oko 3000 posjetilaca, bilo je oko 220 postova pa ako to nije argument da se i dalje javljam i strpljivo pokušavam odgovoriti na skoro svaki post onda se ja isključujem odmah.
-
bogumil-8
#223 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@brodski, razmišljam kako da izbjegnem "sukobljavanje", odnosno kako da napišem neku rečenicu (izjavu) pa da to ne liči na sukobljavanje (već da odiše obostranom saradnjom, doborom voljom i dobrom namjerom). Naglašavam da sam na "tvojoj strani", na tvojim "vibracijama", pa čak i potpuno razumijem tvoje reagovanje (jer sam to i lično prošao i praktično iskusio, i zato se nemoj ljutiti ako kažem da mogu i da ti pomognem). Moje namjere i želje su iskrene, poštene i nesebične.
Evo prvog konkretnog prijedloga (u cilju pružanja moje pomoći): Nikad ne odgovaraj na poruku ukoliko kod sebe primijetiš imalo nervoze! Sačekaj (ako treba i cijeli dan) pa tek onda odgovaraj. Hoćeš li ovaj prijedlog shavatiti onako kako bi to ja želio da shvatiš to zavisi i od tebe.
Evo, mislim, da je ovo neprecizno opisano: "kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina". Pomenuo sam toplotu zbog tvog odgovora (koji me ne zadovoljava, jer nisi opisao gubitak, "količine materije," fluida u zapremini balona).
Edit: Zbog drugih posjetilaca, jer uvijek se može naći netko tko prvi put otvara ovu stranicu, preporučujem formiranje besplatnog vlastitog web prostora na jednoj od ovih adresa:
http://sites.google.com
http://forumotion.com
http://windowslive.com
Na sva tri mjesta moguće je koristiti jedan od domaćih B-H-S jezika.
Evo prvog konkretnog prijedloga (u cilju pružanja moje pomoći): Nikad ne odgovaraj na poruku ukoliko kod sebe primijetiš imalo nervoze! Sačekaj (ako treba i cijeli dan) pa tek onda odgovaraj. Hoćeš li ovaj prijedlog shavatiti onako kako bi to ja želio da shvatiš to zavisi i od tebe.
Evo, mislim, da je ovo neprecizno opisano: "kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina". Pomenuo sam toplotu zbog tvog odgovora (koji me ne zadovoljava, jer nisi opisao gubitak, "količine materije," fluida u zapremini balona).
Edit: Zbog drugih posjetilaca, jer uvijek se može naći netko tko prvi put otvara ovu stranicu, preporučujem formiranje besplatnog vlastitog web prostora na jednoj od ovih adresa:
http://sites.google.com
http://forumotion.com
http://windowslive.com
Na sva tri mjesta moguće je koristiti jedan od domaćih B-H-S jezika.
- baustelac
#224 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@bogumil
Prijevod zadnje recenice je ukratko: Obeco covjek za "naredne dvije godine" sve prihode od izuma dati u budzet drzave Hrvatske. Toliko o patriotizmu G. Strebeka. O njegovom izumu dovoljno je samo reci da on to smatra da je oktrio "perpetuum mobile" i takve niko ko je iole tehnicki obrazovan, ne moze shvatati ozbiljno.
@brodski
Navode se primjeri Einsteina i SUS motora. Kao prvo, Einsteinovu teoriju i dan danas "razumije" veoma uzak krug "ljudi". Koliko ja znam, njegova teorija nije pobila nijedan fundamentalni zakon fizike koji je do tada postojao, samo je omogucila dalje tumacenje istih.
SUS motor, inovacija koja nije oborila nijedan zakon.
Braca Wright, inovacija koja je otvorila nove poglede i otvorila jedno novo "radiliste" u fizici.
Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike. Naprotiv, ovi zakoni nam sluze da objaznimo zasto SUS motor radi, zasto avion leti itd.
Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine. Sta ti mislis, da to nikome prije Stabeka, tebe i inih, nije palo na pamet? Mozda i postoje takvi motori vec ali sigurno nisu perpetuum mobile. Mislim da sam ti vec rekao, tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!? Koliko se sjecam, jednacina stanja vazi za proces pri kojem nema razmjene materije?. Iako tako jednostavan zakon - Dm/Dt=0 (veliko D ne malo d), od njega se prvo pocinje, dok ga ti izostavljas.
Evo da ti ja dam odgovore na konkretno pitanje:
Pitanje - Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE.
Objasnjenje: Objasnio sam negdje na pocetku princip kako ja zamisljam taj uredjaj. Evo sad jedan slikovitiji primjer pa racunaj sam.
Jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D koji je bez trenja zatvoren cilindricnim cepom zanemarive mase. Koliko sila i u kom smjeru djeluje na cep.
Kad izracunas bit ce ti jasno zasto tvoja ideja ne funkcionise
Prijevod zadnje recenice je ukratko: Obeco covjek za "naredne dvije godine" sve prihode od izuma dati u budzet drzave Hrvatske. Toliko o patriotizmu G. Strebeka. O njegovom izumu dovoljno je samo reci da on to smatra da je oktrio "perpetuum mobile" i takve niko ko je iole tehnicki obrazovan, ne moze shvatati ozbiljno.
@brodski
Navode se primjeri Einsteina i SUS motora. Kao prvo, Einsteinovu teoriju i dan danas "razumije" veoma uzak krug "ljudi". Koliko ja znam, njegova teorija nije pobila nijedan fundamentalni zakon fizike koji je do tada postojao, samo je omogucila dalje tumacenje istih.
SUS motor, inovacija koja nije oborila nijedan zakon.
Braca Wright, inovacija koja je otvorila nove poglede i otvorila jedno novo "radiliste" u fizici.
Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike. Naprotiv, ovi zakoni nam sluze da objaznimo zasto SUS motor radi, zasto avion leti itd.
Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine. Sta ti mislis, da to nikome prije Stabeka, tebe i inih, nije palo na pamet? Mozda i postoje takvi motori vec ali sigurno nisu perpetuum mobile. Mislim da sam ti vec rekao, tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!? Koliko se sjecam, jednacina stanja vazi za proces pri kojem nema razmjene materije?. Iako tako jednostavan zakon - Dm/Dt=0 (veliko D ne malo d), od njega se prvo pocinje, dok ga ti izostavljas.
Evo da ti ja dam odgovore na konkretno pitanje:
Pitanje - Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE.
Objasnjenje: Objasnio sam negdje na pocetku princip kako ja zamisljam taj uredjaj. Evo sad jedan slikovitiji primjer pa racunaj sam.
Jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D koji je bez trenja zatvoren cilindricnim cepom zanemarive mase. Koliko sila i u kom smjeru djeluje na cep.
Kad izracunas bit ce ti jasno zasto tvoja ideja ne funkcionise
-
bogumil-8
#225 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
I, prođoše te "naredne dvije godine" (2004. i 2005.), ko je sada na redu?!baustelac wrote:@bogumil
Prijevod zadnje recenice je ukratko: Obeco covjek za "naredne dvije godine" sve prihode od izuma dati u budzet drzave Hrvatske.
Možemo se mi zezati do mile volje, ali najneobičnije ideje ne treba ad hok odbacivati (djeca, ona sasvim mala, mogu nam biti uzori u učenju i suštinskom poimanju svijeta oko nas). Teže je doći na ideju nego je iskreirati. Samo genijalcima su napamet padale neobične ideje i rješenja ( po ovome ispade da sam i ja - genijalac, naravno nepriznati!).
Jesi li ikada pomislio da oscilacije materije, ili haotična kretanja molekula, premještaju "masu" u prostoru, čime stvaraju promjenljivo elektro-magnetno polje, promjenljivo "gravitaciono polje" (ma kako male te mase i promjene bile)?!
Ja sam razmišljao i o takvim "glupim sitnicama" i vezi tih promjena sa poznatim oblicima energije.