no sikiriki wrote:Samo za one koji kritikuju, kao Vodenjak.
Da mi je vidjeti, sta su to izbjeglice i pobjeglice uradile nesto korisno za vrijeme rata da pomognu Bosnu osim ponekih paketa poslanih rodbini.
Kave ste demostracije pravili, znam dobro da mnogi nisu smjeli ili nisu htjeli da izadju na demonstarcije koje su organizovali nasi ljudi u inozemstvu.
A sto se tice carsije slobodna je, malo cesce navrati u Rajvosa, jedino ako ti smeta zvuk ezana sa munara onda je to druga prica.
no sikiriki sikiriki kikiki!
Ja ne mogu da shvatim kako vi dole mozete ocekivati tako nesto od nas koji smo ovdje, kad nas Evropa i svijet docekase ko svoje najmilije ba?
Dodjosmo, a ono puni frizideri svega i svacega, nagledati se ne moze covjek. Srecom, bili smo psihicki dosta dobro pripremljeni da nam nije bilo tesko baciti se po
zlatnim kashikama i poceti polako uzivati u raju! Ups! Dzenetu!!
I da samo vidje kako to bi.

Sto mi vise jedosmo, to frizideri bijahu puniji! Cudo Bozije!
Koliko smo samo puta u dugim zimskim nocima, sjedeci okupljeni oko kamina, sa whiskijem (bez leda - tako se u stvari pije!) u ruci, slusali vjetar koji je zavijao vani noseci krupne pahulje snijega po granama visoke i vitke crnogorice.
Obuzeti srecom i divljenjem ispunjeni, znali smo tako duboko u noc pricati o svemu mogucem.
Vrlo, vrlo cesto, ispunjeni najdubljom zahvalnoscu i postovanjem s nemjerljivim ushicenjem pricasmo i o nashim politicarima. Koliko smo se samo puta ibretili, ne vjerujuci da su za samo par godina, uspjeli da nam omoguce ono sto su i obecali...
"Glasajte za nas i mi cemo vas odvesti u Evropu!"
Kad se samo sjetim svih onih skupova, razdragane mase, naseg NEvjerovanja u njih (jer toliko su nas puta politicari - one zloglasne komunjare izlagali da smo izgubili povjerenje u sve i svo), a opet, nekako sretni jer smo napokon SVOJE dobili, tako zlatne, dobre ljude, Bogu odane, spasitelje nase koji ce nas izvuci iz tamnog vilajeta...
Slusajuci ih, diveci se njihovom obrazovanju, kulturi, njihovoj inteligenciji koja je naprosto isijavala iz svake njihove rijeci, pogleda, kretnje... nismo bili ni svjesni koliko su ti dragi ljudi u pravu, koliko su cvrsti u svojoj namjeri da nam svojim pregalastvom i neumornim radom omoguce zivot kojim cemo se ponositi jednog dana i da nas izvuku iz balkanske barustine i omoguce nam put u Evropu...
Stvarno, ni dan danas, dok ovo pishem nije mi jasno kako su za samo par godina uspjeli da ispune sve to... I da cemo u Evropu, i da cemo jesti zlatnim kashikama, i da ce nas izvuci iz komunizma i omoguciti kapitalizam, da ce nam pruziti zapravo identicne blagodeti koje imaju ostali gradjani zapadne Evrope...
I dok se vatra u kaminu polako stisava, sanjivi i spokojni, sapucemo u zanosu njihova imena, divimo im se po ko zna koji put i... volimo ih....
Zbog svega gore navedenog, ne razumijem tvoje pitanje...
Jesmo li zar trebali iz nekog razloga da izlazimo na hladne i kliske ulice kao zadnja balkanska bagra koje se jedva rijesismo, i da uzvikujemo tamo neke parole pa da nas se onda nasa djece stide...??? Gluho bilo...
I zar nam nije bilo dosta komunizma u kome smo morali da grcamo u dugovima, placajuci tamo neke doprinose, samodoprinose, i ne znam sta sve jos ne, pa bi kao trebali i sada kad smo postali dio zapada da saljemo tamo neke pomoci i da time u stvari potcjenjujemo nase vrijedne i ponosne ljude?? Svi znaju da oni ne trebaju nasu crkavicu, da su oni ponosni i hrabri, da oni znaju kako da se izvuku iz svake nevolje u koju upadnu i da njima ne treba niko da pomaze i drzi predavanje sta i kako treba!
Niko, NIKO njima nece dolaziti sa strane i govoriti sta ce i kako ce. I NIKAD oni nece tudje mrvice da zoblju a kamo li od nekih nasih probisvjeta, koji su tamo negdje u bijelom svijetu zaboravili i na njih i na svoju napacenu zemlju.
Citajuci ovaj tekst gore shvatimo kolika djubrad u stvari zivi na zapadu, koje su to pokondirene tikve postale, nakupile se para, pokupovali kuce, nova auta vozaju i jedina im briga kako da sebi i svojoj familiji bolju buducnost izgrade.... Sebicnjaci nijedni.... Mozete zamisliti da su njima njihova djeca bitnija od njihovog ispacenog naroda??
Pa to je za ne povjerovati, koja drskost!!!!
A sto vamo, u domovini nam, jadni narod skoro gladuje nije ih ni briga.
A TOLIKO je taj isti narod za njih ucinio!!!
Sram ih bilo, gamad kapitalisticka!