ladyblue18 wrote:Jah eto...ljudi koji zive u NYC-u imaju pravo reci sta im smeta u njihovom gradu, a mi koji zivimo ovdje automatski smo sljam ako kazemo nesto protiv grada.
Ja nisam nigdje spomenula ljude nit imam pravo reci da mi smeta neko zbog boje kose isl. ali mi smeta sto su trotoari zakrceni, sto i pored kanti za smece narod odlucuje da to isto baca po plocnicima, itd...i to me valjda cini bezobraznom jer sam se usudila reci sta mi smeta i sta ne valja u ovom gradu. Stid me nek je i sram, kako se samo usudjem.
Treba valjda sutiti i trpiti da nas papanluk pregazi skroz, jer nije daleko od toga. Pa cemo onda biti mirni i tihi.
Ovako dijaspora kad dodje mjesec, dva godisnje, prica. U sustini njih zaboli za Sarajevom, njihove kuce su negdje drugo, ali eto nikada ne shvataju sta to ovdje ne valja.
Da bi shvatio grad moras zivjeti u njemu a ne doci mjesec, pojesti cevape, slikati se vamo i tamo, vidjeti neke nove gradjevine i reci da ne shvataju zasto se bunimo, pa imamo zgrade nove...
Dijaspora ne vidi ono sto vidi stanovnik ovog grada a da mu je iole stalo do istog. Jedno je doci na odmor a drugo je hodati svaki dan ulicama Sarajeva i posmatrati...
Venecija tone na jedan nacin, a Sarajevo na jedan skroz drugi jer sutimo i trpimo.
Ako sta i kazes ne valjas...
Ma bas divno.
Lady, hajd budi razumna, pa mi kazi ( ako se ne varam ovaj tvoj komentar se odnosi na moj prosli post), gdje ja bilo kome osporavam da se gradjani grada zale na Sarajevo??? Da si iole podrobnije procitala moj post, shvatila bi na sto se moja kritika odnosila. A ona je jos jednom iskljucivo okrenuta u smjeru onih koji ovdje na siroko kude one koji su po njima ovako ili onako obuceni ili po vanjstini mogu znati ko je ko, sta. Stoga, da, mucno mi je citati te silne komentare kroz koje vristi malogradjanstina onih koji kao nekim trecim culom mogu razaznati papanluk na ulici- i gle smijurije samo po izgledu!!! A rijetki spomenuse- po ponasanju.
Ti si se vidim nadovezala na dijasporu, valjda zato sto ja kao dijaspora je li ucestvujem u ovoj temi. Dijasporu koju si vidis sa nemalom dozom predrasude znala oslikati u hranjenu cevapima i odlasku odakle su i dosli. Sto ih valjda stavlja u nemogucu situaciju rasudjivanja jer nemaju veze s pamecu?
Prvo ja iako dolazim iz dijaspore i ne zivim vise u ovom gradu, apsolutno ne znam sta ta dijaspora radi za vrijeme svoga dolaska kuci ili u posjetu Sarajevu. Cevape ne jedem nikada. A ponajmanje "paradiram" po gradu.
No bez obzira sto radim i na koji nacin i dalje imam moc zapazanja pa radilo se to i o mjesec dana moje posjete "kuci". I znam ono sto meni ne odgovara u Sarajevu i sto ne odgovara mojoj kompletnoj porodici koja jos i dalje zivi u Sarajevu. Kritika o gradu nije ekskluzivno pravo ljudi koji su u tom gradu starosjedioci vec i svih onih koji su tu dosli zivjeti ili onih koji su Sarajevu u posjeti.
Svi oni koji dodju u Sarajevu, mozda se ne susrecu sa uzasom birokratije institucija, ne trpe svakodnevni uzas saobracaja i njegovih pomahnitalih ucesnika ili zakrcene trotoare, guranja u tramvajima, svadje na salterima itd itd.
Ali kao sto je sve stvar selektivne percepcije tako je i kritika o ovom gradu stvar individualnog. Jer mozda ja kao majka, a koja ne zivim u Sarajevu, lakse mogu shvatiti frustraciju drugih majki kojima Sarajevo ne nudi ni minimum onoga sto jedan grad treba da nudi, pocev od institucija-organizacija pa sve do sugradjana -nego neka 20godisnjakinja koja mozda malo vise razmislja o provodu i mogucnostima provoda u gradu do prodoru kolicima po metalnim azdajama zauzetim plocnicima.
To sto ja zivim u dijaspori ne cini me manje empaticnom ili slijepom na tudje probleme i manjkavosti grada o kojem je rijec. A ponajmanje, bas ponajmanje me cini imunom na sve ono sto se gradjanima desava u tom gradu. Jer sve moje i svi moji je tu. A i mimo njih.
No naravno da me komentari na koje sam se osvrnula cine frustriranom jer se u mnogo tih komentara prepoznaje mentalitet ismijavanja i mentalitet malogradjanskog duha.Ako to nisi shvatila, zao mi je istinski, no nemoj mi pripisivati nesto sto nigdje nisam rekla.