Šta vam smeta u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
andrija2007

#201 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by andrija2007 »

Halleluhwah wrote:
duboka_misao wrote:znatel vi oni staru sarajevsku : Krivom Qutrzu i dlaka smeta? :D
Hrđavom qurtzu i dlakava koka smeta. Sad će se neki javiti sa primjedbom da im dlakava koka smeta. To govori samo jedno. :mrgreen: :lol:
Nije nikakva tajna da su ljudi općenito gadljivi na dlake, npr, kad nađu dlaku u supi/juhi neće više da je jedu,
kad nađu dlaku u knjizi neće više da je čitaju, primjera ima bezbroj!
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#202 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Halleluhwah »

andrija2007 wrote:
Halleluhwah wrote:Hrđavom qurtzu i dlakava koka smeta. Sad će se neki javiti sa primjedbom da im dlakava koka smeta. To govori samo jedno. :mrgreen: :lol:
Nije nikakva tajna da su ljudi općenito gadljivi na dlake, npr, kad nađu dlaku u supi/juhi neće više da je jedu,
kad nađu dlaku u knjizi neće više da je čitaju, primjera ima bezbroj!
Doduše, možda jeste malo nepraktično. Tako bi rekao lepi Mario, a neki ćelavac se ne bi složio.

Smeta mi što Eric Burdon nije Sarajlija!
duboka_misao

#203 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

mene je dlaka u knjizi sprijecila da je procitam..........od tada nista ni ne citam...
olensoner

#204 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by olensoner »

smetaju mi lose ceste, likovi sa onim malim POMA i ABIDAS torbicama preko ramena, lopovi koji vise ispred vase zgrade i cekaju kada ce te izaci pa da se onda onim malo igraju u vasem stanu, Golf 2 dizl vozaci koji 'ladno prolaze na crvenom i ukljucuju se sa sporednih puteva ko' da su u Dejcicima, smetaju mi ''favele'' po sarajevskim brdima, smeta mi GRAS jer u njemu rade samo nesposobnjakovici koji ne bi znali organizovati igranke u svojim selima, a kamoli rad jednog javno-prevoznog preduzeca, smetaju mi odredjeni ''biznismeni'' koji nose Armani kosulje i kravate, a carape sa pijace ciglane im poderane... ih mogo' bih ja ovako do sutra, ali otom potom...
respo

#205 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by respo »

smeta mi sto skoro svaki vozac baca opusak od cigare kroz prozor sto u voznji sto u stajanju

tu ne moze vala reci nema kante da se baci valjda ima pepeljaru u autu
riko-ga

#206 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by riko-ga »

olensoner wrote:smetaju mi lose ceste, likovi sa onim malim POMA i ABIDAS torbicama preko ramena, lopovi koji vise ispred vase zgrade i cekaju kada ce te izaci pa da se onda onim malo igraju u vasem stanu, Golf 2 dizl vozaci koji 'ladno prolaze na crvenom i ukljucuju se sa sporednih puteva ko' da su u Dejcicima, smetaju mi ''favele'' po sarajevskim brdima, smeta mi GRAS jer u njemu rade samo nesposobnjakovici koji ne bi znali organizovati igranke u svojim selima, a kamoli rad jednog javno-prevoznog preduzeca, smetaju mi odredjeni ''biznismeni'' koji nose Armani kosulje i kravate, a carape sa pijace ciglane im poderane... ih mogo' bih ja ovako do sutra, ali otom potom...

Od ovoga tvog "stiva" jedino ovo boldirano i meni smeta :D ostalo :zzzz:
medena7

#207 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by medena7 »

smetaju mi "napucane tRebe" :roll: po tramvajima koje smrde na 2 km, a na njima je 100 kg sminke... ne kupaju se po mjesec i samo se spricaju nekim dezodoransima... fuuuuuuuujjj
alexandar32

#208 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by alexandar32 »

medena7 wrote:smetaju mi "napucane tRebe" :roll: po tramvajima koje smrde na 2 km, a na njima je 100 kg sminke... ne kupaju se po mjesec i samo se spricaju nekim dezodoransima... fuuuuuuuujjj
Cim se ti spricas? :-D
Sunrise00

#209 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Sunrise00 »

Mene jednom na C.Vili zaustavi neka zena i pita za neku slasticarnu. Ja joj ljubazno objasnim gdje je, kaze ona "Ma znas, ja sam rodjena Sarajka, ali eto bas to ne znam" :? Hocu li imati neke pogodnosti ako kazem da sam rodjena Sarajka? :oops: :D :D
sodom

#210 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by sodom »

Sunrise00 wrote:Mene jednom na C.Vili zaustavi neka zena i pita za neku slasticarnu. Ja joj ljubazno objasnim gdje je, kaze ona "Ma znas, ja sam rodjena Sarajka, ali eto bas to ne znam" :? Hocu li imati neke pogodnosti ako kazem da sam rodjena Sarajka? :oops: :D :D
Naravno gospođo, samo pripremite aparaturu i zatvorite vrata.
Biće ovo duga noć...nadam se da ste ponijeli rezervni bič.
Halleluhwah

#211 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Halleluhwah »

To, Stojane, bičuj je!

Bang bang, he shot me down. Bang bang, I hit the ground...
tempora

#212 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by tempora »

Je li ovo neka neslana sala mozda??? :? Nekolicina ljudi ovdje se pozalila na nepostojece kante za smece, zakrcene trotare, saobracajnu guzvu, nekulturu i pomanjkanje socijalne solidarnosti i slicno.
Ostatak se zali na strance prljave kose !??! , na tipove sa jeftinim carapama i malo skupljim odijelima !??! , puma tasnicama , sta ono jos bi.....tipovima od po 30 godina koji zive kod roditelja itd itd........
Elem sav zal grada sveden na licno vidjenje vanjstine sugradjana ( citaj predrasuda) i kroz isto nepostivanje razlicitosti, tudjih odabira ...
E pa gospodo, sumnjam nesto, po ovim i ovakvim komentarima da ste vi uopste prispjeli za bilo kakvog grada u svijetu. Jer sa takvim razmisljanjem koje nam ovdje nudite, ne postoji grad koji bi zadovoljio vase zelje i prohtjeve. A nesto i sumnjam da bi vas isti takav grad zelio. Jer ste mu u ovom vremenu nedorasli. Zasto? Zato sto sa ovakvim razmisljanje vas mentalni sklop nije sprema za zivot u gradu vec za neku provinciju, zaseok ili neko mjesto gdje zivi nekolicina vas, istog razmisljanja, istog ponasanja, istog odjevanja i istin "normi".
Ostatak svjetske populacije, njena polovina zivi u gradovima, vecim ili manjim sa svim svojim razlicitostima i ujedno htio ili ne, uvidja da njegove vrijednosti i njegovi odabiri kako unutrasnji tako i vanjski nisu norma i nisu pravilo! Stoga, to sto vam smetaju ljudi koje vidjate na ulici -onakvi kakvima ih opisujete, je stvar vaseg licnog problema koji kod nekih od vas dovode do agresije i omalovazavanja sugradjana, a takvo stanje nikome nije potrebno. Kako gradu, tako i selu. :thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#213 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Jah eto...ljudi koji zive u NYC-u imaju pravo reci sta im smeta u njihovom gradu, a mi koji zivimo ovdje automatski smo sljam ako kazemo nesto protiv grada. :roll:
Ja nisam nigdje spomenula ljude nit imam pravo reci da mi smeta neko zbog boje kose isl. ali mi smeta sto su trotoari zakrceni, sto i pored kanti za smece narod odlucuje da to isto baca po plocnicima, itd...i to me valjda cini bezobraznom jer sam se usudila reci sta mi smeta i sta ne valja u ovom gradu. Stid me nek je i sram, kako se samo usudjem.

Treba valjda sutiti i trpiti da nas papanluk pregazi skroz, jer nije daleko od toga. Pa cemo onda biti mirni i tihi.

Ovako dijaspora kad dodje mjesec, dva godisnje, prica. U sustini njih zaboli za Sarajevom, njihove kuce su negdje drugo, ali eto nikada ne shvataju sta to ovdje ne valja.
Da bi shvatio grad moras zivjeti u njemu a ne doci mjesec, pojesti cevape, slikati se vamo i tamo, vidjeti neke nove gradjevine i reci da ne shvataju zasto se bunimo, pa imamo zgrade nove...
Dijaspora ne vidi ono sto vidi stanovnik ovog grada a da mu je iole stalo do istog. Jedno je doci na odmor a drugo je hodati svaki dan ulicama Sarajeva i posmatrati...
Venecija tone na jedan nacin, a Sarajevo na jedan skroz drugi jer sutimo i trpimo.
Ako sta i kazes ne valjas...
Ma bas divno.
duboka_misao

#214 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

ne volim crnce jevreje i rasiste .....
Halleluhwah

#215 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Halleluhwah »

Smetaju mi cirkuzanti.
Halleluhwah

#216 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Halleluhwah »

Smetaju mi spuštene štucne kod Škore. :mrgreen:
drekalica28

#217 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by drekalica28 »

ari2009 wrote:
drekalica28 wrote:
ari2009 wrote:postavljanje efendije za direktora škole aleksa santic
Čuj?!! To Mario nije više direktor? :shock:
Mario nije više direktor, i on je bio stranacki direktor, valjda kao i svi ostali
Baš šteta. :roll:
primitivac

#218 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by primitivac »

smetaju mi ovi što im sve smeta
TheWatcher

#219 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by TheWatcher »

meni najvise smeta ova stoka :dance: sto krupna sto sitna grla :thumbup:
medena7

#220 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by medena7 »

alexandar32 wrote:
medena7 wrote:smetaju mi "napucane tRebe" :roll: po tramvajima koje smrde na 2 km, a na njima je 100 kg sminke... ne kupaju se po mjesec i samo se spricaju nekim dezodoransima... fuuuuuuuujjj
Cim se ti spricas? :-D
voda i sapun, bar to nije skupo... a onda dezodorans :-D
tempora

#221 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by tempora »

ladyblue18 wrote:Jah eto...ljudi koji zive u NYC-u imaju pravo reci sta im smeta u njihovom gradu, a mi koji zivimo ovdje automatski smo sljam ako kazemo nesto protiv grada. :roll:
Ja nisam nigdje spomenula ljude nit imam pravo reci da mi smeta neko zbog boje kose isl. ali mi smeta sto su trotoari zakrceni, sto i pored kanti za smece narod odlucuje da to isto baca po plocnicima, itd...i to me valjda cini bezobraznom jer sam se usudila reci sta mi smeta i sta ne valja u ovom gradu. Stid me nek je i sram, kako se samo usudjem.

Treba valjda sutiti i trpiti da nas papanluk pregazi skroz, jer nije daleko od toga. Pa cemo onda biti mirni i tihi.

Ovako dijaspora kad dodje mjesec, dva godisnje, prica. U sustini njih zaboli za Sarajevom, njihove kuce su negdje drugo, ali eto nikada ne shvataju sta to ovdje ne valja.
Da bi shvatio grad moras zivjeti u njemu a ne doci mjesec, pojesti cevape, slikati se vamo i tamo, vidjeti neke nove gradjevine i reci da ne shvataju zasto se bunimo, pa imamo zgrade nove...
Dijaspora ne vidi ono sto vidi stanovnik ovog grada a da mu je iole stalo do istog. Jedno je doci na odmor a drugo je hodati svaki dan ulicama Sarajeva i posmatrati...
Venecija tone na jedan nacin, a Sarajevo na jedan skroz drugi jer sutimo i trpimo.
Ako sta i kazes ne valjas...
Ma bas divno.

Lady, hajd budi razumna, pa mi kazi ( ako se ne varam ovaj tvoj komentar se odnosi na moj prosli post), gdje ja bilo kome osporavam da se gradjani grada zale na Sarajevo??? Da si iole podrobnije procitala moj post, shvatila bi na sto se moja kritika odnosila. A ona je jos jednom iskljucivo okrenuta u smjeru onih koji ovdje na siroko kude one koji su po njima ovako ili onako obuceni ili po vanjstini mogu znati ko je ko, sta. Stoga, da, mucno mi je citati te silne komentare kroz koje vristi malogradjanstina onih koji kao nekim trecim culom mogu razaznati papanluk na ulici- i gle smijurije samo po izgledu!!! A rijetki spomenuse- po ponasanju.
Ti si se vidim nadovezala na dijasporu, valjda zato sto ja kao dijaspora je li ucestvujem u ovoj temi. Dijasporu koju si vidis sa nemalom dozom predrasude znala oslikati u hranjenu cevapima i odlasku odakle su i dosli. Sto ih valjda stavlja u nemogucu situaciju rasudjivanja jer nemaju veze s pamecu?
Prvo ja iako dolazim iz dijaspore i ne zivim vise u ovom gradu, apsolutno ne znam sta ta dijaspora radi za vrijeme svoga dolaska kuci ili u posjetu Sarajevu. Cevape ne jedem nikada. A ponajmanje "paradiram" po gradu.
No bez obzira sto radim i na koji nacin i dalje imam moc zapazanja pa radilo se to i o mjesec dana moje posjete "kuci". I znam ono sto meni ne odgovara u Sarajevu i sto ne odgovara mojoj kompletnoj porodici koja jos i dalje zivi u Sarajevu. Kritika o gradu nije ekskluzivno pravo ljudi koji su u tom gradu starosjedioci vec i svih onih koji su tu dosli zivjeti ili onih koji su Sarajevu u posjeti.
Svi oni koji dodju u Sarajevu, mozda se ne susrecu sa uzasom birokratije institucija, ne trpe svakodnevni uzas saobracaja i njegovih pomahnitalih ucesnika ili zakrcene trotoare, guranja u tramvajima, svadje na salterima itd itd.
Ali kao sto je sve stvar selektivne percepcije tako je i kritika o ovom gradu stvar individualnog. Jer mozda ja kao majka, a koja ne zivim u Sarajevu, lakse mogu shvatiti frustraciju drugih majki kojima Sarajevo ne nudi ni minimum onoga sto jedan grad treba da nudi, pocev od institucija-organizacija pa sve do sugradjana -nego neka 20godisnjakinja koja mozda malo vise razmislja o provodu i mogucnostima provoda u gradu do prodoru kolicima po metalnim azdajama zauzetim plocnicima.
To sto ja zivim u dijaspori ne cini me manje empaticnom ili slijepom na tudje probleme i manjkavosti grada o kojem je rijec. A ponajmanje, bas ponajmanje me cini imunom na sve ono sto se gradjanima desava u tom gradu. Jer sve moje i svi moji je tu. A i mimo njih.
No naravno da me komentari na koje sam se osvrnula cine frustriranom jer se u mnogo tih komentara prepoznaje mentalitet ismijavanja i mentalitet malogradjanskog duha.Ako to nisi shvatila, zao mi je istinski, no nemoj mi pripisivati nesto sto nigdje nisam rekla.
chuchumbamayumbe

#222 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

Pa tempora, hoću li i ja sada biti jedan malograđanin ako kažem da mi smetaju bubuljičavi klošari ulojenih frizura što šetaju po naselju, dilaju drogu i šmrkaju istu? I debeli masni raskopčani drotovi koji sa njima znaju zasjesti i popiti po koju sarajevsku, koji se vozaju okolo golfovima 5 (morebit da će uskoro dobiti i šestice?!)?
Možda nemam pravo da sudim po izgledu, jel to ta logika? Ruku na srce, oni meni nisu smiješni, ja se njih plašim i klonim ih se.
Ima još takvih što se po izgledu mogu prepoznati, hoćeš li da nastavim(o) ili ne?
Naravno, i ja sam protiv nebuloznih ismijavanja koje pojedinci ovdje čine, ali neke stvari ne mogu da se neprokomentarišu, koliko god se to nekome sviđalo ili ne.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#223 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Tempora izvinjavam se, ja sam pogresno shvatila. ;-)
Sto se tice price kako nekome smeta narod, ovaj, onaj, torbice, fazoni...ja ne obracam paznju na to.
Ali ono sto mi para oci je stvarno prevelika kolicina "grand" cura u Sarajevu, i na to ne mogu zatvoriti oci i praviti se slijepa.
Ponekad se osjecam ko krme u Teheranu kad vidim silne kopije Seka, Ceca, i drugih...
Sunrise00

#224 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by Sunrise00 »

tempora wrote:Je li ovo neka neslana sala mozda??? :? Nekolicina ljudi ovdje se pozalila na nepostojece kante za smece, zakrcene trotare, saobracajnu guzvu, nekulturu i pomanjkanje socijalne solidarnosti i slicno.
Ostatak se zali na strance prljave kose !??! , na tipove sa jeftinim carapama i malo skupljim odijelima !??! , puma tasnicama , sta ono jos bi.....tipovima od po 30 godina koji zive kod roditelja itd itd........
Elem sav zal grada sveden na licno vidjenje vanjstine sugradjana ( citaj predrasuda) i kroz isto nepostivanje razlicitosti, tudjih odabira ...
E pa gospodo, sumnjam nesto, po ovim i ovakvim komentarima da ste vi uopste prispjeli za bilo kakvog grada u svijetu. Jer sa takvim razmisljanjem koje nam ovdje nudite, ne postoji grad koji bi zadovoljio vase zelje i prohtjeve. A nesto i sumnjam da bi vas isti takav grad zelio. Jer ste mu u ovom vremenu nedorasli. Zasto? Zato sto sa ovakvim razmisljanje vas mentalni sklop nije sprema za zivot u gradu vec za neku provinciju, zaseok ili neko mjesto gdje zivi nekolicina vas, istog razmisljanja, istog ponasanja, istog odjevanja i istin "normi".
Ostatak svjetske populacije, njena polovina zivi u gradovima, vecim ili manjim sa svim svojim razlicitostima i ujedno htio ili ne, uvidja da njegove vrijednosti i njegovi odabiri kako unutrasnji tako i vanjski nisu norma i nisu pravilo! Stoga, to sto vam smetaju ljudi koje vidjate na ulici -onakvi kakvima ih opisujete, je stvar vaseg licnog problema koji kod nekih od vas dovode do agresije i omalovazavanja sugradjana, a takvo stanje nikome nije potrebno. Kako gradu, tako i selu. :thumbup:
Koliko ja znam, ti si u inostranstvu. Ne mogu nama i tebi smetati iste stvari :wink: jer mi ovdje budemo citavu godinu, a ti dodjes na 2-3 mjeseca.
hakazvaka

#225 Re: Šta vam smeta u Sarajevu?

Post by hakazvaka »

Sunrise00 wrote:
tempora wrote:Je li ovo neka neslana sala mozda??? :? Nekolicina ljudi ovdje se pozalila na nepostojece kante za smece, zakrcene trotare, saobracajnu guzvu, nekulturu i pomanjkanje socijalne solidarnosti i slicno.
Koliko ja znam, ti si u inostranstvu. Ne mogu nama i tebi smetati iste stvari :wink: jer mi ovdje budemo citavu godinu, a ti dodjes na 2-3 mjeseca.
:lol: :lol:
Post Reply