Pravi co'jk, Bosnjo 100%tvrtko69 wrote:Kazu de je zenu razbio ko kantusinuhe wrote:Svašta. Pa Suljagić je galamdžija i psovačŠta je on uopšte ikad i radio?
Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
- fake believer
#201 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
- sinuhe
#202 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Da, čuo sam za to. Oni koji ga poznaju kažu da psuje i galami to je čudo jedno. Onako, iz čista mira.
- fake believer
#203 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Pa dobro, to i nije bogzna kako cud(n)o, pogotovu na danasnjem vaktu...sinuhe wrote:Da, čuo sam za to. Oni koji ga poznaju kažu da psuje i galami to je čudo jedno. Onako, iz čista mira.
-
tvrtko69
#204 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Moj izbor je Enver Kazaz
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#205 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
I još tuče ženu/suprugu i jošte bio u rukovodstvu SDP-a, imao podlu namjeru ukinuti islam,...Pa čim je dobio metak u koverti,...otišao svojim poslom,...FUJ!sinuhe wrote:Da, čuo sam za to. Oni koji ga poznaju kažu da psuje i galami to je čudo jedno. Onako, iz čista mira.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#206 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Znam i zašto je tvoj izbor Enver Kazaz, ali on se ne miješa u politiku-nije član ni jedne stranke/partije.tvrtko69 wrote:Moj izbor je Enver Kazaz
-
tvrtko69
#207 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
zasto?PipiDugaDevetka wrote:Znam i zašto je tvoj izbor Enver Kazaz, ali on se ne miješa u politiku-nije član ni jedne stranke/partije.tvrtko69 wrote:Moj izbor je Enver Kazaz
- PipiDugaDevetka
#208 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Nije čovjek član niti jedne strake/partije, pa uopšte ne dolazi u obzir predlagati ga da se miješa. Nemam dovoljno činjenica o E. Kazazu da bih ti odgovorio na direktan način. Glavno je da nije podoban da bude ''kalif umjesto kalifa''.tvrtko69 wrote:zasto?PipiDugaDevetka wrote:Znam i zašto je tvoj izbor Enver Kazaz, ali on se ne miješa u politiku-nije član ni jedne stranke/partije.tvrtko69 wrote:Moj izbor je Enver Kazaz
-
FFC
#209 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
za džemu su danas najostrašćeniji vjernici i nacionalisti.nosara wrote:Sa srecom u potrazi, ali takvi ljudi vise se ne radjaju...![]()
Osim toga trebaju ti najmanje trojica...![]()
Najozbiljnije, dok je klero-nacionalisticki faktor dominantan medju pucanstvom, jedan covjek ili cak grupa ljudi, koji slijede put pomenutog giganta, nemaju nikakve sanse...
a džemo se u grobu okreće.
-
occupylove
#210 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
nece niti Dzemal ili Tito ili bilo ko ustati iz groba i povesti vas u 'bolju buducnost"
ta vremena su prosla
21 vijek
samoorganizirajte se na nivou komsiluka prvo , unutar svoje familije , pa krenite
najvaznije je krenuti od samoga sebe , kao prvi korak
naravno , uciti iz istorije velikana kao Dzemal i Emerik Blum ostali u slucaju BiH ? intelektualaca a ne birvaktile folova
pa cak i Hamdija Pozderac i njihovu tragediju ( zbog memoranduma SANU )
ali ?
vodja vise nema a Alija Izetbegovic ?
jadni neintelektualni slabic i jadov u teskim vremenima kada se trebalo biti jak
organizujte se od samih sebe i polako
Banja Luka i Mostar i svi
ta vremena su prosla
21 vijek
samoorganizirajte se na nivou komsiluka prvo , unutar svoje familije , pa krenite
naravno , uciti iz istorije velikana kao Dzemal i Emerik Blum ostali u slucaju BiH ? intelektualaca a ne birvaktile folova
ali ?
jadni neintelektualni slabic i jadov u teskim vremenima kada se trebalo biti jak
-
celava_dlaka
#211 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
nista od te ljubavi
- PipiDugaDevetka
#212 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Dobro je da nisu Miloševića sahranili (mada se šuška da je čovjek živ-niko ga mrtvog nije vidio) u JERUSALEMU, tamo se jedan prije 2 tisuće godina i nešto kusura baš ustao iz groba. Nedavno se desio još jedan takav slučaj, ali ne mogu da nađem link.occupylove wrote:nece niti Dzemal ili Tito ili bilo ko ustati iz groba i povesti vas u 'bolju buducnost"
ta vremena su prosla
21 vijek
ali ?
-
PeppermintSA
#213 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
sve je to divno ali se piše čovjekBasta wrote:Dzemal Bijedic je bio politicar zavijen velom tajnosti. O njemu postoje price sa koljena na koljeno. Nama treba politicar tipa rahmetli Alije Izetbegovica. Politicar omiljen i na zapadu i na istoku. Alija je covijek koji se nikad nije prodao komunistima, covijek koji je junacki odrobijao godine koje su mu komunjare namjestile. Alija je covijek od uzora. Covijek koji je utemeljio nasu jedinu Bosnu i Hercegovinu i covijek koji je uspio da nas izvuce iz ralja Beograda i njihove cetnicke politike. Duga je lista Alijinih dijela. Ali eto Bosnjaci kakvi su neznaju da cijene velicinu ovog covijeka i spominju politicare trece lige poput Dzemala Bijedica, Raifa Dizdarevica i ostalih...stari grad Visegrad wrote:U trazenju izlaza iz ove nesretne politicke danasnjice, palo mi je napamet da se rjesenja mogu naci u likovima uspjesnih bh politicara.
Odmah mi je pao na pamet Dzemal Bijedic.
Moja misao je da se prouce sve detalje o ovom velikom politicaru, te da se njegove stavove i razmisljanja o BiH implementriraju danas. Mozda postoji slican covjek ili politicar kao Dzemo, ili je neki na putu.
Ovo je ozbiljna tema i sve degradacije i podsmjeh se iskljucuju.
Dzemal Bijedic je bio veliki politicar i covjek i molim da se komentatatori odnose prema njemu s postovanjem. Svi znamo da danas nema komunista te taj dio komentara mozete preskociti. Obratite paznju na njegove globalne stavove o BiH i politici te napisite nesto o tome.
Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.
Uloga u politici BiH
Potpisnik letaka za borbu za autonomiju Bosne i Hercegovine u međuratnom periodu do 1941. do svoje pogibije se zalaže za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih. Organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta "hiljadu škola". Za kratko vrijeme susreće sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Ce Tunga (Mao Tse-Tung), Džeralda Forda (Gerald Ford), Leonida Brežnjeva (Leonid Brežnjev). Uvijek uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće. Priče o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive.
- PipiDugaDevetka
#214 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
Gdje ćeš ispravljati pravopis čovjeku koji decenijama živi u dijaspori. Zaboravljaju se takve stvari. Popričaj malo na njemačkom sa njim.PeppermintSA wrote:sve je to divno ali se piše čovjek
Nikada ne ispravljati pravopisne greške u internetskim postovima. Jedini izuzetak je kada se kakva kardinalna pravopisne greška pojavi u naslovu teme.
-
hAZNADAR
#215 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic
I to misljenje o mijesanim brakovima je sasvim dovoljno da nikad ne ima karijeru kao politicar.PipiDugaDevetka wrote:
Šta fali Fatmiru A. To je laž da on ima psiho-dijagnozu. Dok drži predavanje ne gubi se, nema blokada mozga. Sasvim poučno predavanje, ali ne djelim njegovo mišljenje o ''miješanim brakovima''.
Kao sto su neki drugi vjesti oratori koji se nisu gubili, briljirali na predavanjima i zvucali poucno,.. trebali imati zabranu ucesca u politici cim su spomenuli bilo kakav detalj o arijevskoj rasi, grozsnim Jerejima, komunismu koji treba da oslobodi svijet, Srbima kao narodu najstarijem i dokle je sve Srbija,.. imena njihova necu reci.
Fatmir je imao isuvise izjava i istupa koji ga degradirali - i uzalud mu populisticko tepanje desnicarima i lov dusa svih revoltiranih.
Bosnjaci bi trebali prevazici vodje, vozdove, kultove licnosti i da politicare i drzavu dozivljavaju kao servis koji kosta. A kosta ono sto je rekao pokojni Kenedi jedared.