kako državna administracija UŽIVA

Locked
Super Hik

#201 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Super Hik »

Alfons Kauders wrote:[

izvini, ti si mene pomijesao s nekim... ja nisam doticnog prozivao niti mi to pada na pamet... vec sam rekao da bi bio najsretniji da budzetski korisnici imaju jos veca primanja, u vise navrata...

ja naplacujem onoliko koliko ja zaradim... i ne vidim kakve veze imam s tim nekim magistrom koji ima 1250-1400 km... (koliki mu je topli?) :D

ako ti kolegi nije dobro, neka ide u privatni sektor... ako je dobar, moze zaraditi 5000... ako nije... onda ne moze ni 500...
rekao sam 1050+topli (bilo 10 sada 8km po danu). pa nisu sve struke za privatnog sektora, sta će mr kriminalistike u privatnom sektoru, a po tebi izgleda ne treba ni u javnom? treba ga maksimalno degradirati, i fizički i psihički ha?

no, ako ipak mislis da mu je to dobra plata, pa burjum, konkurisi na mjesta u administraciji, mozda i prodjes pa onda i ti uzivaj sa 1050.
don vito

#202 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

Da mi ne bi rekli da pisem samo protiv uciteljica, evo jos jedne zasticene podvrste dzabojeda koju izdrzava privreda. Zeljeznice FBiH
Dok su go­mi­la­le gu­bit­ke, Že­lje­zni­ce FBiH go­di­na­ma su po­ve­ća­va­le broj za­po­sle­nih, te nji­ho­ve pla­će. Broj za­po­sle­nih u 2006. go­di­ni izno­sio je oko 3.800, da bi već do 2008. go­di­ne dos­ti­gao broj od bli­zu 4.000 ra­dni­ka. U is­tom pe­ri­odu pro­sje­ćna pla­ća u fir­mi je sa 780 KM po­ra­sla na 934 mar­ke. Sa­mo u to­ku po­slje­dnje tri go­di­ne na­prav­ljen je gu­bi­tak ve­ći od 150 mi­li­ona ma­ra­ka.
Obratite paznju na brojke:
Blizu 4.000 radnika... vozova mislim da nemaju ni 10... na drzavnoj jasli... prosjecna plata 934 KM i kad se tome dodaju TO, regresi i ostale budzetske beneficije vjerovatno izadje 1300 KM... u zadnje tri godine gubitak 150 miliona maraka koji trebaju sanirati poreski obveznici... i naravno strajkuju zbog smanjenja plate za 10 posto. :-)
Kad ovo procitate pitate se kako ova drzava uopste opstaje? I onda dzabojedi kao mjeru izlaska iz krize, umjesto otpustanja hiljada ovakvih parazita ili smanjenja njihovih ogromnih plata, zagovaraju poostravanje kontrole privatnika. :)
Alfons Kauders

#203 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

Super Hik wrote:
Alfons Kauders wrote:[

izvini, ti si mene pomijesao s nekim... ja nisam doticnog prozivao niti mi to pada na pamet... vec sam rekao da bi bio najsretniji da budzetski korisnici imaju jos veca primanja, u vise navrata...

ja naplacujem onoliko koliko ja zaradim... i ne vidim kakve veze imam s tim nekim magistrom koji ima 1250-1400 km... (koliki mu je topli?) :D

ako ti kolegi nije dobro, neka ide u privatni sektor... ako je dobar, moze zaraditi 5000... ako nije... onda ne moze ni 500...
rekao sam 1050+topli (bilo 10 sada 8km po danu). pa nisu sve struke za privatnog sektora, sta će mr kriminalistike u privatnom sektoru, a po tebi izgleda ne treba ni u javnom? treba ga maksimalno degradirati, i fizički i psihički ha?

no, ako ipak mislis da mu je to dobra plata, pa burjum, konkurisi na mjesta u administraciji, mozda i prodjes pa onda i ti uzivaj sa 1050.
1050+topli od 10 maraka je 1300... regres oko 700km, znaci ukupna mjesecna primanja su 1350, zar ne? ili 1300 ako racunamo topli od 8km... ukratko, s doprinosima i sranjima, on drzavu kosta preko 2000km mjesecno... a toliko doprinosa uplate 4 radnika na prosjecnoj plati...

na osnovu cega si ti zakljucio da bi ja tog tvog prijatelja, ili bilo koga drugog, "maksimalno degradirao, psihicki i fizicki" ? da ponovim, bilo bi mi drago da svi imaju veca primanja, i privreda, i budzetlije... ali drug moj, prosjecna plata je 790... u privredi je jos niza... uz to, broj zaposlenih pada...licno poznajem masu ljudi sa diplomama koji zaradjuju par stoja manje od tvog kolege, i oni zasluzuju vise, i on... ali ne preko mojih ledja... usput, znam i nekoliko kriminalista, koji rade van struke i zaradjuju manje od tvog prijatelja...

ali nije mi jasno zasto se drzava treba zaduzivati kako bi primanja jednih ostala na istom nivou, dok drugim primanja padaju? ili jos gore, dok gube radna mjesta? gdje je tu logika i kako se to moze opravdati? ne vidim zasto budzetski korisnici ne trebaju dijeliti sudbinu ostatka stanovnistva? sta to njih cini vrijednijim od ostatka gradjana? ako plata u privredi padne 10%, i njihove plate treba da padnu 10%... e to sto je 10% u privredi 70km, a u administraciji 140-170km je druga stvar...
baraba-bandit

#204 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

kockica_kockica wrote:

a ti sad nadji neki svoj citat koji ne omalovazava ljude ...

Administracija je glomazna i velika i nepotrebna i to stoji... i to sam vise puta napisaLA ali ljudi koji rade na tim poslovima su ljudi nisu zivotinje i to su neciji ocevi i majke, braca i sestre a ne paraziti i slicni nadmici koje si dao... zato BACK OFF :-x
2.nisam odma' skonto da si žensko, dok non stop poentiraš na sex izgelda da bi ti da ja tebe kresnem, a ? :D
3.koje ljude omalovažavam !! jesam li na strani zaposlenika u privredi !! a parazite..da omalovažavam, imaš li šta protiv ??
4.te socijalne priče si naučila iz socijalizma, u kapitalizmu ćeš ih objesit mačku o rep !! ;-)
baraba-bandit

#205 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

Super Hik wrote:

cura te šutnula?
drugi ti opalio curu pa si sada frustriran?
rekla ti da ti je mali?
nemaš sa kime da se družiš, društvo te izbjegava?
saznao si da je kralj mrtav?
skontao si da osmogodisnje obrazovanje bas i ne pruza mnogo prilika u zivotu?
ruznjikav si?
cura ti je malosisna?
punica te zlostavlja?
previše igraš igrica na nitendu?
izgubio si kanticu i lopaticu za igranje u pijesku?
........................

:lol: :lol: :lol: :lol:

he, he...kako ti znaš napamet šta te sve pitao psihijatar kad si bio na seansama/terapijama
jesi li se izliječio bar
mislim da nisi, da si još uvjek TOTALNO SJEBAN, ali libo te racku, takivh vas je većina, savršeno se uklapaš u sredinu, naročito među džabojede :lol:
baraba-bandit

#206 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

JThomas wrote:u švedskoj za visok porez zauzvrat dobijaš najbolju socijalnu zaštitu na svijetu, PRAVU demokratiju i toleranciju i uopšte jednu od najuređenijih država na svijetu.čč

a ovdje za visok porez dobijaš ku*ac da njime iskopaš oči.
plus ti porezi uopšte nisu veliki, čak su manji nego harač kod nas
nego imaju MALOBROJNU I RACIONALNU administraciju, a ne kao ovdje puno prekobrojnih debila koji su se smjestili rodbinskim vezama na državne jasle
baraba-bandit

#207 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

Super Hik wrote:
JThomas wrote:ma šta se ja imam naslađivati, draga kockice, ti stvarno umislila da neko mrzi učiteljice ili šta...

pare za njenu platu ne padaju ni državi s neba - nego se moraju od nekoga uzeti. a taj neko si TI lično, kroz PDV, poreze na imovinu, na platu i tako dalje, i tvoj poslodavac kroz doprinose, porez na dobit i ostalo ako si u privatnom sektoru. i nije niko kriv ako više ne mogu iscijediti dovoljno - jednostavno nema i ne može. ne možeš iz kamena vodu iscijediti.
ma šta ima umišljati, pa pokretač teme je osvjedočeni mrzitelj škole i nastavnika. odakle potiče ta mržnja mogu samo predpostaviti, valjda ga mrzile učiteljice pa bio propalica. :D

bio ODLIČAN učenik za tvoju informaciju
i ništa nisi skont'o ....mržnja je uperena protiv nesposobnih i prekobrojnih i u administarciji i školstvu i u zdravstvu, jednom riječju budžetskih džabojeda, nego je konkretno neko usmjerio priču na učiteljice i obrazovanje....toliko
baraba-bandit

#208 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

Alfons Kauders wrote:
. a sta kad se i te pare potrose? a ne ulozi se marka u privredu i razvoj? onda cemo dizati poreze, dogodine, poslije izbora bezbeli...

a to će se desiti
tad će doći finale ovog cirkusa, jedva čekam, više nego finale lige šampiona :lol:
Alfons Kauders

#209 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

baraba-bandit wrote:
Alfons Kauders wrote:
. a sta kad se i te pare potrose? a ne ulozi se marka u privredu i razvoj? onda cemo dizati poreze, dogodine, poslije izbora bezbeli...

a to će se desiti
tad će doći finale ovog cirkusa, jedva čekam, više nego finale lige šampiona :lol:
zavisi... ovu lovu od imfa ce spickat za jedno godinu, godinu i kusur... znaci kraj 2010, pocetak 2011 i nema vise... onda ide telekom, vjerovatno... i onda ce se i to potrositi za manje od godinu... mtel je otisao za 646 miliona, prije recesije i po nerealno visokoj cijeni... ako se za bhtelecom dobije isto... to je negdje do sredine 2011 i onda zbogom dame zbogom prijatelji...vjerovatno ce negdje izmedju podici i pdv na preko 20%... al dzaba i to, kad ce pasti osnovica i kad ce biti sve vise utaja...
kockica_kockica

#210 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by kockica_kockica »

baraba-bandit wrote:
kockica_kockica wrote:

Administracija je glomazna i velika i nepotrebna i to stoji... i to sam vise puta napisaLA ali ljudi koji rade na tim poslovima su ljudi nisu zivotinje i to su neciji ocevi i majke, braca i sestre a ne paraziti i slicni nadmici koje si dao... zato BACK OFF :-x
2.nisam odma' skonto da si žensko, dok non stop poentiraš na sex izgelda da bi ti da ja tebe kresnem, a ? :D
3.koje ljude omalovažavam !! jesam li na strani zaposlenika u privredi !! a parazite..da omalovažavam, imaš li šta protiv ??
4.te socijalne priče si naučila iz socijalizma, u kapitalizmu ćeš ih objesit mačku o rep !! ;-)
kad skontas sta znaci dobar sex javi se ... mada sa ogranicenjima... hmmm nisam sigurna... :lol: :lol:

najveci paraziti su oni koji zive o trosku svojih roditelja sa 30 + godina... pri tome ispijaju redovno kafe pricaju kako ih je drzava za*ebala...

privreda nam je propala zbog nesposobnosti raznih direktora babinih i majkinih sinova koji misle da odijelo kupljeno na kredit preko penzionera znaci da ima vlast i moze krasti... kad se nakradu onda firmu prodaju za 1 marku...

mi zivimo u doba primitivizma...
u doba socijalizma moji starci su lijepo zivjeli, dobili stan, oboje imali posao, svake godine se islo na more, kupila se nekretnina dole i napravila vikendica pa se onda islo svaki drugi vikend...
kako ti zivis ili onaj tvoj prijatelj sto je radio za 450 KM i sad dobio otkaz???? sta imas u zivotu osim 5 maraka za kafu i golfa II na rezervi... to je taj tvoj kapitalizam... stan samo babo moze ostaviti i to ako imas srece.... u protivnom ga trebas kupiti, ali ako si donja fukara onda ti treba kredit... na 50 godina otplate... pa se molis Bogu svaki dan da pozivis dovoljno dugo da ga otplatis... na more ides svake prestupne ili barem onda kada ti dopuste dici neki kredit pored onog 50-godisnjeg.... a tvoj prijatelj sa platom od 450 KM ni kad digne kredit ne moze na more, ako uopce moze dici kredit... ah da ... to je u privredi trebam ih zaliti... one u administraciji trebam pljuvati, *ebes ga oni imaju posao .. pa nek i njima crkne krava kad je i moja...

hadzo moj dobri ... evo ti jedan dobar savjet... pocni cistiti ispred svog praga.. kad budu izbori pokusaj misliti gornjom glavom ... izborima promijeni vlast a ona ce vec naci nacina da promijeni sistem...
Alfons Kauders

#211 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

kockica_kockica wrote:najveci paraziti su oni koji zive o trosku svojih roditelja sa 30 + godina... pri tome ispijaju redovno kafe pricaju kako ih je drzava za*ebala...
vidis, razlika je sto oni zive na grbaci svojih roditelja, a ne na mojoj...

njihovi starci se ne bune, njihov problem... ko im je kriv sto su stvorili debile...

a gle cuda... kad starcima vise pukne kurac, uvale te lenjivce na budzetsku sisu... i jos se bune...

znam masu raje koja je studirala desetak godina, i naravno... nigdje se nisu mogli zaposliti osim preko stele u opstinama, sudovima, skolama itd... nerijetko i bez zavrsenog fakulteta...
kockica_kockica

#212 Re: kako državna administracija UŽIVA

Alfons Kauders wrote:
kockica_kockica wrote:najveci paraziti su oni koji zive o trosku svojih roditelja sa 30 + godina... pri tome ispijaju redovno kafe pricaju kako ih je drzava za*ebala...

njihovi starci se ne bune, njihov problem... ko im je kriv sto su stvorili debile...

a gle cuda... kad starcima vise pukne kurac, uvale te lenjivce na budzetsku sisu... i jos se bune...

znam masu raje koja je studirala desetak godina, i naravno... nigdje se nisu mogli zaposliti osim preko stele u opstinama, sudovima, skolama itd... nerijetko i bez zavrsenog fakulteta...

vidis ja znam masu njih koji imaju i po dva zavrsena fakulteta a rade tamo.. i malo su placeni za znanje koje imaju... takodje znam mnogo njih koji rade 8 sati dnevno bez pauze jer ne stignu... znam ljude koji rade kao administrativni radnici, pravnici, profesori itd i njihova plata nije ni blizu onoga sto oni urade u mjesec dana... ti ljudi nemaju stelu.. nemaju rodbinske veze... nemaju nikoga iza svojih ledja vec samo svoje znanje i svoj rad....

i sva ova prica vam je suplja pravo... dok privrednici otpustaju radnike ovi se barem bore da nikoga ne otpuste... meni je ovo ipak mnogo humaniji nacin od privrednika i privatnika... sorry ali je to istina :roll: i ako zelis pomoci onda prvog privatnika ili privrednika kojeg znas natjeraj da zaposlene tretira kao ljude a ne kao robove, nek im da bolju placu, topli obrok i kartu, neka omoguci da radnik ima slobodan dan bez nadoknade i nek im omoguce raditi 8 a ne 12 i 16 sati dnevno... nama drzava propada ne zato sto mi uplacujemo doprinose i poreze vec zato sto ih ne uplacujemo.
JThomas

#213 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by JThomas »

pa naravno da je lakše biti human novcem poreskih obveznika (tj. TVOJIM, između ostalog) nego svojim vlastitim.
Super Hik

#214 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Super Hik »

Alfons Kauders wrote:

ima tu istine, ali ne možeš trpati sve u isti koš, ja sam ti dao suprotan primjer.
ja progovorila

#215 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by ja progovorila »

kockica_kockica wrote:
baraba-bandit wrote:
kockica_kockica wrote:

ma sto ti papak jedan imas da znas ko je musko , a ko je zensko i ti mi tu dodes kao neka faca pa bi kresnuo nekoga ako imas jos s cime i ako znas kresnuti seljacino jedna, valjda se u tvom selu to tako javno oglasava kad ti trebas nekoga kresnuti i osim toga imam protiv je si li ti radio u drzavnoj administraciji, pa znas da su paraziti, jer bas ne bih rekla po tvojoj gramatici i vokabularu, a kad je rijec o kapitalizmu ti o to me nemas pojma, jer ces prvi u njemu i kapitalirati, a o socijalizmu da ti i ne pricam. I jos nesto takvim parazitima kao sto si TI nije ovdje mjesto, rusis ugled forumu, razumijes li papak jedan......
kockica_kockica

#216 Re: kako državna administracija UŽIVA

JThomas wrote:pa naravno da je lakše biti human novcem poreskih obveznika (tj. TVOJIM, između ostalog) nego svojim vlastitim.
meni nije zao dati novac za poreze i doprinose .. ne znam u cemu je vas problem s tim????

kako bi vi financirali opcenito drzavni aparat????
ili mozda oni treba da rade bez place i da budu sretni s tim sto rade dzaba... ne razumijem taj nacin razmisljanja...

doprinosi idu za penzije ... ja uplacujem za nekoga sada, sutra ce neko uplacivati za mene... u cemu je problem????
placam za profesore... nemam djece.. ali ima moj brat i njegovo dijete ce trebati ucitelja, nastavnika profesora... ja cu imati djecu dakle placat cu za svoje dijete da dobije obrazovanje...
administracija... pa i meni treba rodni list, vjencani list, smrtni list, uvjerenje, potvrda, ostavinska rasprava, razvod,vjencanje, pomjeriti necije kolce sa zemljista, dobiti urbanisticku dozvolu, gradjevinsku, neko ora pripremiti spiskove za invalide, sehidske porodice, potvrde za djecu, i da ne nabrajam vise... ljudi moji za sve to treba vremena da se uradi, znanje i vjestine....
doktori... svima nam zatreba i ginekolog i hirurg i oftamolog i pulamtolog i slicno...

U CEMU JE VAS PROBLEM????
JThomas

#217 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by JThomas »

u čemu je TVOJ problem?

u tome što će administraciji smanjiti plate za deset posto, jednostavno zato što ne mogu više da nacijede dovoljno da im ih isplaćuju?
"nehumano", je li? opet te pitam, koja je alternativa kad para jednostavno NEMA, pa ne može ih ni država stvoriti iz zraka? povećati poreze, opteretiti još više one od kojih žive, i tako nekoliko hiljada ljudi kod privatnika poslati na ulice zato što više ne mogu da ih plaćaju, i usput još i povećati troškove života? ili prodavati i ovo jada državne imovine što je ostalo, pa kad se i to potroši, šta onda? ili se dalje zaduživati u 3 PM kod međunarodnih lihvara?

i molim te, koja to država procentualno troši više BDP na administraciju nego mi? ili i blizu kao mi? o efikasnosti iste neću ni počinjati...
kockica_kockica

#218 Re: kako državna administracija UŽIVA

JThomas wrote:u čemu je TVOJ problem?

u tome što će administraciji smanjiti plate za deset posto, jednostavno zato što ne mogu više da nacijede dovoljno da im ih isplaćuju?
"nehumano", je li? opet te pitam, koja je alternativa kad para jednostavno NEMA, pa ne može ih ni država stvoriti iz zraka? povećati poreze, opteretiti još više one od kojih žive, i tako nekoliko hiljada ljudi kod privatnika poslati na ulice zato što više ne mogu da ih plaćaju, i usput još i povećati troškove života? ili prodavati i ovo jada državne imovine što je ostalo, pa kad se i to potroši, šta onda? ili se dalje zaduživati u 3 PM kod međunarodnih lihvara?

i molim te, koja to država procentualno troši više BDP na administraciju nego mi? ili i blizu kao mi? o efikasnosti iste neću ni počinjati...
thomas ja nemam problem sa smanjenjem od 10 posto tim ljudima... ja isto kao da govorim kineski... zaista nemam problem s tim... ja imam problem kad vidim kako se ljudi tome ismijavaju i te ljude zovu pogrdnim imenima... imam problem jer isti oni koji ismijavaju i daju imena rade utaju svojih primanja, otpustaju radnike jer nemaju kao od cega da ih placaju, bune se jer placaju doprinose i poreze... da svi placaju sadasnje poreze kako treba s obzirom na primanja, da kupujemo domace proizvode, da se pare ne rose na kojekave projekte izgradnje tornjeva vec za privredu, da nam gospodarstvenici ne drze ljude u privredi kao stoku vec da ih placaju po ucinku rada nama MMF i ostali nebi trebali.. ali nije tako...

na pocetku teme sam napisala da politicari trebaju imati manja primanja, njima ukinuti razne beneficije, vozne parkove, telefonske usluge, gorivo za privatne stvari... covjek mi rece da sam ogranicena... WTF :shock:

na zalost drzava nam je takva kakva jeste.. i nisu ti ljudi koji rade na poslovima koji se financiraju iz budzeta krivi za to... ma neko je tu vlast nekad davno birao, ista nam vlast drzi monopol u drzavi samo svake 4 godine mjenjaju imena strankama... obecavaju kule i oblake i pred izbore nam farbaju trotoare u zeleno, poplocavaju Ferhadiju, pare trose na izgradnju 156-og shopping centra koji nece imati svinjetine i time se ponositi i slicno... time kupuju glasove ... i kriv je onaj sluzbenik koji radi tamo negdje u opcini ili ministarstvu, skoli, zdravstvu itd, svaki moron ima pravo da se na njega izdere, svaka šuša ima pravo da mu sastavlja je i be jer nije dobio pare, svaka budala moze otvoriti temu na forumu da taj isti koji radi 8 sati za nekog nepismenog seljaka ne radi svoj posao i da je parazit i dzabojed i slicno.. ma ne moze i uvijek cu stati na stranu pravde i covjeka... zao mi je...
Super Hik

#219 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Super Hik »

JThomas wrote:u čemu je TVOJ problem?

izvin'te ali nije 10% nego 20% (kad se sve preračuna)
JThomas

#220 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by JThomas »

ja mislim da ti ovo bespotrebno lično shvataš.

nije ćato kriv ni za šta, slažem se, krivi su oni na vrhu...ali sve se svodi na to da se ta kula od karata zvana administracija konačno počela rušiti pod vlastitom težinom. nigdje na svijetu nema da administracija crpi, po procjenama, 60% državnog BDP...i to više ne može tako. nema. ne funkcioniše. jer da ima i da može, ne bi bili ludi da sami sebi smanjuju plate, pa makar i za 10%.

a inspekcije, poreske uprave i finansijske policije su svakako i same dio administracije, pa neka se za neefikasnu naplatu poreza i doprinosa žale - sami sebi.
kockica_kockica

#221 Re: kako državna administracija UŽIVA

JThomas wrote:ja mislim da ti ovo bespotrebno lično shvataš.

nije ćato kriv ni za šta, slažem se, krivi su oni na vrhu...ali sve se svodi na to da se ta kula od karata zvana administracija konačno počela rušiti pod vlastitom težinom. nigdje na svijetu nema da administracija crpi, po procjenama, 60% državnog BDP...i to više ne može tako. nema. ne funkcioniše. jer da ima i da može, ne bi bili ludi da sami sebi smanjuju plate, pa makar i za 10%.

a inspekcije, poreske uprave i finansijske policije su svakako i same dio administracije, pa neka se za neefikasnu naplatu poreza i doprinosa žale - sami sebi.

nije nista licno.. ne radim u instituciji koja je na budzetu... tako da nemam potrebe za licno shvatanje...

pa niko ne kaze da se ne treba smanjiti opterecenje na BDP i da se ne treba smanjiti i da je smanjenje plata neminovno ali to nije razlog da se ljude naziva pogrdnim imenika i time se nasladjuje.. jer ruku na srce to se u danasnje vrijeme moze svakome od nas desiti.... a to sto se oni bore za svoja prava pa to je njihova stvar i cemu osude... pa ti ljudi zive od tog rada... i bandit i ti i alfons i peti i desiti da se desi tako nesto pa i vi bi digli frku sto smanjenje sto otpustanje i slicno...

ja uporno tvrdim da ja nisam protiv toga da se smanji opterecenje njihovih placa, placa ministara i svih koji opterecuje BDP ali to nije rjesenje za nas... to nas nece izvaditi iz govana u kojima smo i to je cinjenica... samo cemo odloziti cjelokupan propast za godinu dana...
Alfons Kauders

#222 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

kockica_kockica wrote: vidis ja znam masu njih koji imaju i po dva zavrsena fakulteta a rade tamo.. i malo su placeni za znanje koje imaju... takodje znam mnogo njih koji rade 8 sati dnevno bez pauze jer ne stignu... znam ljude koji rade kao administrativni radnici, pravnici, profesori itd i njihova plata nije ni blizu onoga sto oni urade u mjesec dana... ti ljudi nemaju stelu.. nemaju rodbinske veze... nemaju nikoga iza svojih ledja vec samo svoje znanje i svoj rad....
jesu, malo su placeni, to nije sporno... malo su placeni i radnici u privredi, i ovi na budzetu, to je valjda svakom jasno... ali ako padaju plate u privredi... onda moraju padati i van nje, tacka... ispade sad da mi likujemo radi ovog... mozda ima malo sarkazma i podjebavanja, ali care moj niko se ovdje ne raduje sto je ekonomija, a samim tim i budzet, u kurcu...
i sva ova prica vam je suplja pravo... dok privrednici otpustaju radnike ovi se barem bore da nikoga ne otpuste... meni je ovo ipak mnogo humaniji nacin od privrednika i privatnika... sorry ali je to istina :roll: i ako zelis pomoci onda prvog privatnika ili privrednika kojeg znas natjeraj da zaposlene tretira kao ljude a ne kao robove, nek im da bolju placu, topli obrok i kartu, neka omoguci da radnik ima slobodan dan bez nadoknade i nek im omoguce raditi 8 a ne 12 i 16 sati dnevno... nama drzava propada ne zato sto mi uplacujemo doprinose i poreze vec zato sto ih ne uplacujemo.
prva stvar, vecina ljudi kod privatnika radi 8 sati... cuj 16... pa nije ovo srednji vijek jebote... doprinose uplacujem, uplacuju ih sve firme s kojim sam radio, svim radnicima, a sve su bile privatne firme... doprinose ne uplacuju ljudi u sivoj ekonomiji, ne privrednici...

a ova drzava bi progutala i duplo vece poreze i doprinose, bez ikakvih pozitivnih rezultata u bilo kom smislu...
JThomas

#223 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by JThomas »

niti se naslađujem, niti ikoga nazivam pogrdnim imenima - nego je to NUŽNOST, jer para NEMA, jer ni država ne može potrošiti pare koje nema.

ti k'o da svi mi ne bi voljeli da su ovdje plate k'o u švedskoj...
Alfons Kauders

#224 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

Super Hik wrote:
Alfons Kauders wrote:

ima tu istine, ali ne možeš trpati sve u isti koš, ja sam ti dao suprotan primjer.
nisam ih ni strpao u isti kos... samo sam rekao da poznajem dosta takvih...

poznajem i dosta ljudi koji su normalno dobili posao, obrazovali se, usavrsavali... i u tim istim firmama nose na ledjima te invalide, koji primaju istu platu a ne znaju sastaviti recenicu...

vjeruj mi, mrze ih puno vise od mene...
kockica_kockica

#225 Re: kako državna administracija UŽIVA

Alfons Kauders wrote:
kockica_kockica wrote: vidis ja znam masu njih koji imaju i po dva zavrsena fakulteta a rade tamo.. i malo su placeni za znanje koje imaju... takodje znam mnogo njih koji rade 8 sati dnevno bez pauze jer ne stignu... znam ljude koji rade kao administrativni radnici, pravnici, profesori itd i njihova plata nije ni blizu onoga sto oni urade u mjesec dana... ti ljudi nemaju stelu.. nemaju rodbinske veze... nemaju nikoga iza svojih ledja vec samo svoje znanje i svoj rad....
jesu, malo su placeni, to nije sporno... malo su placeni i radnici u privredi, i ovi na budzetu, to je valjda svakom jasno... ali ako padaju plate u privredi... onda moraju padati i van nje, tacka... ispade sad da mi likujemo radi ovog... mozda ima malo sarkazma i podjebavanja, ali care moj niko se ovdje ne raduje sto je ekonomija, a samim tim i budzet, u kurcu...
prva stvar, vecina ljudi kod privatnika radi 8 sati... cuj 16... pa nije ovo srednji vijek jebote... doprinose uplacujem, uplacuju ih sve firme s kojim sam radio, svim radnicima, a sve su bile privatne firme... doprinose ne uplacuju ljudi u sivoj ekonomiji, ne privrednici...

a ova drzava bi progutala i duplo vece poreze i doprinose, bez ikakvih pozitivnih rezultata u bilo kom smislu...

ovo je laz i to znamo i ti ja i bome oni koji rade za privatnike... rade po 10, 12 i 16 sati.... a prijavljeni su na 8... ostalo je volonterski rad...

firme ne uplacuju doprinose i poreze... vidjela dozivjela na sebi na drugima i slicno... nakon otkaza ganja gazdu po 7 godina da uplati poreze i doprinose od prije 10 godina...

i kao sto rekoh visina dohodka pada ... svuda ne samo administraciji vec svima.. ljudi ostaju bez posla u dugovima... to nije tema za podjebavanje nikome...
Locked