...i opet sarajevo film festival
-
Nadnaravna
#201 Re: ...i opet sarajevo film festival
... i opet paradiranje laznih velicina, umisljenih "javnih licnosti", poneki dobar film i najmanje filmofila.
- ODVRATAN_i_GADAN
#202 Re: ...i opet sarajevo film festival
Ako zelis "pricat" cemo o beogradskoj pozorisnoj sceni, a FEST i "pobune"...sine manijak wrote:Ocigledno je da ne znas o cemu pricas. FEST je osnovan iz ''pobune'' protiv tada sve veceg zanemativanje bioskopa i filmova naustrb nekih drugih stvari. Niko ga Beogradu nije poklonio. A to da je danas jedno veliko nista, pa zasto ga je onda ove godine otvorio glavni glumac ponajboljeg evropskog filma prosle godine? Fest se odrzava pocetkom godine i na njemu se prikazuju najbolja kinematografska ostvrarenja u prethodnoj godini.
- Hajvan
#203 Re: ...i opet sarajevo film festival
Eno EXIT-a u Újvidék-u - odlican festival.
Pa BITEF i FEST u Belgrade-u - fantazmaforichni festivali....
Sta cemo mi sa SFF-om, MESS-om i Jazz Festom.
Poseljacena sredina hotije u Hevropu...e, nemere.
'Ta ce Miro Purivatra.
Palili mu chvoke na velikom odmoru
'Ta ce Emina Ganic.
Utegne svoje tijelo bez imalo sala onim Prada, Gucci, Alexande MCqueen haljinicama i laprada okolo na perfektnom engleskom o temama koje vecina nas ne moze diskutovati niti na Bosanskom...
'ta ce oni.
'ta ce Sarajevo
PS.
....
Pa BITEF i FEST u Belgrade-u - fantazmaforichni festivali....
Sta cemo mi sa SFF-om, MESS-om i Jazz Festom.
Poseljacena sredina hotije u Hevropu...e, nemere.
'Ta ce Miro Purivatra.
Palili mu chvoke na velikom odmoru
'Ta ce Emina Ganic.
Utegne svoje tijelo bez imalo sala onim Prada, Gucci, Alexande MCqueen haljinicama i laprada okolo na perfektnom engleskom o temama koje vecina nas ne moze diskutovati niti na Bosanskom...
'ta ce oni.
'ta ce Sarajevo
PS.
....
- johnnykola
#204 Re: ...i opet sarajevo film festival
a da je i to, opet bismo imali problem u tebe. za dvije godine dodje nam cruise, a tvoj post ide:karanana wrote:ovdje jeste (takmicarski repertoar za ovu godinu):johnnykola wrote: (evo i ovdje sve balkan:
Code: Select all
http://sff.ba/default.aspx?template=\Templates\Article&articleid=16346&lang=bo![]()
![]()
)
Regionalni festival i nista vise. ne kazem da je to lose, ali kazem da nije cannes, nije oscar, nije tribeca, nije berlin.Ove godine u takmičarskom programu neće biti prikazan nijedan igrani bosanskohercegovački film, ali su selektorica Tataragić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra istakli značaj velikog broja bh. filmova u selekciji kratkog filma u kojoj su i ove godine i animirani filmovi.
Takmičarski program otvoriće film "Kenjac", koji je koprodukcija BiH, Hrvatske i Srbije. "Kenjac" bi se, kazala je Tataragić, s obzirom na autora Antonija Nuića koji je iz Sarajeva, te glumačku ekipu koju čini veliki broj glumaca iz BiH, "slobodno mogao nazvati bh. filmom". Međunarodnu premijeru doživjeće i hrvatski film "Crnci" autora Zvonimira Jurića i Gorana Devića, srbijanski film "Jesen u mojoj ulici" najmlađeg autora na festivalu Miloša Pušića, dok će srbija nski film "Ordinary People" autora Vladimira Perišića imati regionalnu premijeru. Filmski veteran Dejan Kozole predstavlja se filmom "Slovenka" u kojem BiH također ima koproducentskog udjela.
U takmičarskom programu biće prikazani rumunski film 'Prije svega, Felicia', mađarski film "Prijenos" Rolanda Varnika, "Istočni komadi" bugarskog autora Kamena Kaleva, "Ljudi na mostu" turske autorice Asli Ozge te grčki film "Očnjak" autora Yorgosa Lanthimosa.
ljudi nemaju sta da jedu, a oni tomu placaju da guzi nase promoterke s akreditacijama oko vrata.
+ ti k'o jedan moj jaran: zejnepe, to mozda za tebe jeste najveci festival filmski u ovom dijelu evrope, ali za mene nije.
pa ne radi se ovdje o nekakvim ublehama, o mojem ili tvojem subjektivnom vidjenu rada i napretka festivala.
brojke sve same za sebe govore. fino odes na sff.ba i vidis boga oca dogadanja vezanih
za filmske radnike, financijsko guranje najboljih scenarija i projekata, dogovaranja koprodukcija, ma svega...
ali, postivam, za tebe se radi o regionalnom festivalu, pace festivalcicu, svedenom na pol kino dvorane, bacanje drkice
od strane mire purivatre te namjestanje haltera od strane fufice ganicke.
http://www.sff.ba/default.aspx?itemid=10163&lang=bo
-
Salsaon2
#205 Re: ...i opet sarajevo film festival
Orginalni zacetnici festivala vremenom se pokvarise, jbg, gdje para dodje sve poj*be... Jednom sam gledao i slusao Ganicku, ublahe prava, cini mi se kao automaticna trebica koja cita sa "idiota".. mozda je prosla skole i skole, ali ne vidi se nista, najobicniji prosjek od trebe... Miro no comment
Narod koji se fura da gledaju filmove i kako kazete paradiraju po gradu u tih par dana, jbg, Sarajevo je jedna raskrsnica na Balkanu gdje ima svega i svasta. Jos kako nam ukinuse pasose, postasmo GHETTOOOO
... Gdje je god neki happening nase elita i krema se sjati pa pozdravi dogadjaj (nije bitan sadrzaj vec da se bude vidjeno)...
Sto se tice filmova, festival je dosegao vrhunac prije par godina i sada stagnira... Nisam pretjarani filmofil pa necu dalje o temi...
Narod koji se fura da gledaju filmove i kako kazete paradiraju po gradu u tih par dana, jbg, Sarajevo je jedna raskrsnica na Balkanu gdje ima svega i svasta. Jos kako nam ukinuse pasose, postasmo GHETTOOOO
Sto se tice filmova, festival je dosegao vrhunac prije par godina i sada stagnira... Nisam pretjarani filmofil pa necu dalje o temi...
- suncica24
#206 Re: ...i opet sarajevo film festival
Ja cu ponovo da pitam, jer je samo @irma odgovorila na moje pitanje, ali se zato i dalje vrtimo oko sisa, guzica, tepiha, mahalaskih "ko kome", "koga ko"...
Koji film ste zadnji gledali na SFF-u vase kritike vidjenih filmova, molim?
- karanana
#207 Re: ...i opet sarajevo film festival
prosle godine gledao jedan, nekakav meksicki, zaboravi kako se zove, neka dva pljackasa ulaze u stan.... od 0-10, moja ocjena 3. pretprosle isto odgledo jedan, zivi mrtvaci ili tako nesto. hvo protiv armije bih, mislim da je na htv-u sinoc bio. od 0-10, moja ocjena 4.
U razgovoru sa ljudima, dobijam negativne feedacke za jos neke filmove od prosle godine tipa snijeg i buick riviera. a
a non stop kroz komentare spominjem i sam program i kvalitetu filmova i kazem da po tom pitanju nisam zadovoljan. mene ovo podsjeca na pricu carevo novo odijelo. svi znaju da kvalitet filmova generalno nije nesto, mozda se nadje jedan film da ce dogurati na jos neke festivale, ali niko to otvoreno da prizna.
a mozda je sve i do ukusa pojedinca, ne znam. meni kvalitet nije dobar.
U razgovoru sa ljudima, dobijam negativne feedacke za jos neke filmove od prosle godine tipa snijeg i buick riviera. a
a non stop kroz komentare spominjem i sam program i kvalitetu filmova i kazem da po tom pitanju nisam zadovoljan. mene ovo podsjeca na pricu carevo novo odijelo. svi znaju da kvalitet filmova generalno nije nesto, mozda se nadje jedan film da ce dogurati na jos neke festivale, ali niko to otvoreno da prizna.
a mozda je sve i do ukusa pojedinca, ne znam. meni kvalitet nije dobar.
Last edited by karanana on 23/07/2009 10:45, edited 1 time in total.
- johnnykola
#208 Re: ...i opet sarajevo film festival
o guzicama i sisama cemo ovdje, a o filmovima vodjekana:suncica24 wrote:Ja cu ponovo da pitam, jer je samo @irma odgovorila na moje pitanje, ali se zato i dalje vrtimo oko sisa, guzica, tepiha, mahalaskih "ko kome", "koga ko"...
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=65663
i mogla bi upravo ti tamo naceti malo temu jer je za'rdjala.
to je jedan od dogovora, mada sam se oko njega usaglasio jedino ja sa samim sobom.
- johnnykola
#209 Re: ...i opet sarajevo film festival
ovdje cu se sloziti s tobom, dijelom, jer ja to gledam ovako:karanana wrote:prosle godine gledao jedan, nekakav meksicki, zaboravi kako se zove, neka dva pljackasa ulaze u stan.... od 0-10, moja ocjena 3. pretprosle isto odgledo jedan, zivi mrtvaci ili tako nesto. hvo protiv armije bih, mislim da je na htv-u sinoc bio. od 0-10, moja ocjena 4.
neka me jedan film raznese, ja sretan.
to je prosle godine, za mene, bio synechdocha, new york.
potivam da je isti nekom sranje, ali realno, ono je vrh!
zivim mrtvacima ne da ne bih dao 4 nego bih mu dao -100.
samo kad se sjetim monologa semina stasaua. odron and odronima!
pretprosle godine mi je takodjer jedan film popravio cijeli festival.
rijec je bilo o build a ship, sail to sadness. snimljen s 5000
eura. nesto nevjerojatno i koma ziva, pride! i, da, prosle godine
sam izasao s 3 filma, my winnipeg, onaj toddov o bowie-u i jos jednog.
odroni! ali, opet, nisam gledao sve filmove, nisam pogledao njih 30%,
pa realno, ne mogu suditi, narocito kad po broju glasova izlete
kao najbolji filmovi koje ne vidjeh. sretan sam tako, jer vec znam
da ce mi novi trierov biti ako ne najbolji, a ono jedan od najboljih ove godine.
i to je to. jebiga, fizicki se ne moze dnevno pogledati vise od 2-3 filma.
takodjer, ne sumnjam da je medju dokumentarcima bilo mrtvih betona.
Last edited by johnnykola on 23/07/2009 12:11, edited 1 time in total.
- karanana
#210 Re: ...i opet sarajevo film festival
slazem se, iz raznoraznih razloga je nemoguce pogledati sve i jedan film, sigurno ima gledljivih i dobrih.
suncice, sta ti mislis repertoaru filmova? sta si gledala i koja bi tvoja ocjena kvalitete bila?
suncice, sta ti mislis repertoaru filmova? sta si gledala i koja bi tvoja ocjena kvalitete bila?
- Bullet Tooth Tony
#211 Re: ...i opet sarajevo film festival
Zasto ne mozes da vjerujes ?? ... pa ja ovo cujem u Sarajevo jedno 3 puta dnevno ... samo u smislu "Sto nes ne pobise sve, nije za nas nista"Control panel wrote:harač wrote:ovakve mi spamatorske rasprave/palamuđenja iz Bošnjakistana nostalgično rasvijetle mudrost izjave robijaša sa jedne utakmice u zenici: što vas Mladić sve ne pobi?
ne mogu da vjerujem da si ovo napisao.![]()
nadam se da ti slijedi dugotrajna zabrana koristenja foruma.
ali te rasprave me ne interesuju jer Sarajlije i ovo ostali stanovnici Sarajeva su poznati po tome da im nista ne valja,da ih sve nervira,da sve mrze i kude a tudje vole
btw. gledao sam Buick Rivieru prosle godine i meni je film dobar....ne znam,zasto se vama ne svidja ?
-
Bušman
#212 Re: ...i opet sarajevo film festival
Izbjegavao sam pisanje na ovoj temi, ali sam vremenom dobio motivaciju (zbog nekih ljudi). Prvo cu malo o organizaciji SFF-a. Nisam nikad nosio akreditacije (jesu moji prijatelji. pa znam dobro neke stvari), tako da me slobodno prvo optuzite da sam isfrustriran, ljubomoran, itd. Ali sam bio posjetitelj festivala do prije dvije godine. Naime, tada sam telefonom rezervisao karte za, kako je kasnije ispalo, sjajne filmove. Na dan projekcije dolazim da preuzmem karte i dobivam "Imali smo VAZNIJIH rezervacija, vase su UKINUTE". Pa zar ovo nije groteskno? I nisam jedini, moji poznanici, drugovi, članovi sire porodice su slicno nesto dozivjeli. Ocito je nekom guzonji krevet bio zauzet na dva sata i istom se učinilo pametnim da rezervira stolicu u Meeting Pointu da malo odrijema.
Kvalitet filmova.
Meni je iskreno i drago što je SFF regionalni festival. Može te vi vidjeti i blockbustere tokom SFF-a, ali tesko da mozete vidjeti iranski, palestinski, bugarski film (vecina su jako dobri) u ostatku godine. Uostalom, kad bi nasi neki filmovi dobili priliku za masovno prikazivanje? Sipak bi dobili sve te nagrade da nije bilo SFF-a.
Kic i sund.
Sreca pa ovo nisam nikad vezao za filmove prikazane na festivalu, barem ne one koje sam gledao. Medjutim, treba prihvatiti cinjenicu da sa crvenim tepihom/cilimom dolazi i vasar sunda. Na stranu polugole hostese, ljudi obuceni u markiranu odjecu kombiniranu bez imalo stila, skupa auta, ali ono sto me je najvise znalo iznervirati poslije projekcije filma kad neka "gospodja" kaze da je "film bezveze i nema ono nesto" (slicno sam cuo za film "Mila s Marsa" za koji je jedna takva "gospodja" rekla da je dosadan i da joj je "Remake" bolji
). Zbog ovih stvari mi je MESS najbolji kulturni dogadjaj u gradu, ne dolaze razni levati, probisvijeti, debili, cije misljenje ne mozes uzeti za relevantno. Jednostavno mi ovakvi g-dini i g-dje pokvare jutro/dan/vecer/noc. Zbog ovakvih ljudi SFF je iz alternativnog festivala filma (alternativa festivalima sa holivudskom glamuroznom kic prorukcijom) prerastao u festival kica. Ali opet, filmovi su jos uvijek dio te alternativne filozofije. Srecom.
Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
Kvalitet filmova.
Meni je iskreno i drago što je SFF regionalni festival. Može te vi vidjeti i blockbustere tokom SFF-a, ali tesko da mozete vidjeti iranski, palestinski, bugarski film (vecina su jako dobri) u ostatku godine. Uostalom, kad bi nasi neki filmovi dobili priliku za masovno prikazivanje? Sipak bi dobili sve te nagrade da nije bilo SFF-a.
Kic i sund.
Sreca pa ovo nisam nikad vezao za filmove prikazane na festivalu, barem ne one koje sam gledao. Medjutim, treba prihvatiti cinjenicu da sa crvenim tepihom/cilimom dolazi i vasar sunda. Na stranu polugole hostese, ljudi obuceni u markiranu odjecu kombiniranu bez imalo stila, skupa auta, ali ono sto me je najvise znalo iznervirati poslije projekcije filma kad neka "gospodja" kaze da je "film bezveze i nema ono nesto" (slicno sam cuo za film "Mila s Marsa" za koji je jedna takva "gospodja" rekla da je dosadan i da joj je "Remake" bolji
Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
- Bullet Tooth Tony
#213 Re: ...i opet sarajevo film festival
Zbog ovih stvari mi je MESS najbolji kulturni dogadjaj u gradu, ne dolaze razni levati, probisvijeti, debili, cije misljenje ne mozes uzeti za relevantno.
- johnnykola
#214 Re: ...i opet sarajevo film festival
sranje, slazem se, ali unatrag dvije godine, ama bas do svake karte (ili bar njih 99%) mozes doci u regularnoj prodaji na box office-u.Bušman wrote:Izbjegavao sam pisanje na ovoj temi, ali sam vremenom dobio motivaciju (zbog nekih ljudi). Prvo cu malo o organizaciji SFF-a. Nisam nikad nosio akreditacije (jesu moji prijatelji. pa znam dobro neke stvari), tako da me slobodno prvo optuzite da sam isfrustriran, ljubomoran, itd. Ali sam bio posjetitelj festivala do prije dvije godine. Naime, tada sam telefonom rezervisao karte za, kako je kasnije ispalo, sjajne filmove. Na dan projekcije dolazim da preuzmem karte i dobivam "Imali smo VAZNIJIH rezervacija, vase su UKINUTE". Pa zar ovo nije groteskno? I nisam jedini, moji poznanici, drugovi, članovi sire porodice su slicno nesto dozivjeli. Ocito je nekom guzonji krevet bio zauzet na dva sata i istom se učinilo pametnim da rezervira stolicu u Meeting Pointu da malo odrijema.
ne vidim zasto bi se zbog onog sto je prethodilo ovoj gornjoj recenici sekiro. pa nisi zbog te zemske doso gledat film niti si ga gledo s njojzom.Bušman wrote:Jednostavno mi ovakvi g-dini i g-dje pokvare jutro/dan/vecer/noc.
sto cane reko: hej momak, svi ljudi nisu isti. ha ja.
ma daj...Bušman wrote:...Sarajevska zima...
- karanana
#215 Re: ...i opet sarajevo film festival
sve ok, ali meni bi bilo draze cuti ovo gore od "gospodje" nego da je cujem kako prica da je film fenomenalan, fantastican, umjetnicko djelo...a u isto vrijeme je prespavala 60% filma o ostalih 40% dizala vrat i vrtila glavom da vidi i da bude vidjena.Bušman wrote:
sto me je najvise znalo iznervirati poslije projekcije filma kad neka "gospodja" kaze da je "film bezveze i nema ono nesto" (slicno sam cuo za film "Mila s Marsa" za koji je jedna takva "gospodja" rekla da je dosadan i da joj je "Remake" bolji![]()
![]()
).
-
Bušman
#216 Re: ...i opet sarajevo film festival
Jednostavno se volim osjecati ugodno. Ali jebi ga, imam usi u koje svakojaki zvucni valovi udju. I onda mi bude neugodno.johnnykola wrote:ne vidim zasto bi se zbog onog sto je prethodilo ovoj gornjoj recenici sekiro. pa nisi zbog te zemske doso gledat film niti si ga gledo s njojzom.Bušman wrote:Jednostavno mi ovakvi g-dini i g-dje pokvare jutro/dan/vecer/noc.
sto cane reko: hej momak, svi ljudi nisu isti. ha ja.
ma daj...Bušman wrote:...Sarajevska zima...
Sarajevska zima - pa bude super izlozbi, instalacija, koncerti, bude nekad i zanimljivih filmova, radionice, razgovori. Stvarno ne znam cemu takva reakcija.
Iskreno, ne znam koji su mi gorikaranana wrote:sve ok, ali meni bi bilo draze cuti ovo gore od "gospodje" nego da je cujem kako prica da je film fenomenalan, fantastican, umjetnicko djelo...a u isto vrijeme je prespavala 60% filma o ostalih 40% dizala vrat i vrtila glavom da vidi i da bude vidjena.Bušman wrote:
sto me je najvise znalo iznervirati poslije projekcije filma kad neka "gospodja" kaze da je "film bezveze i nema ono nesto" (slicno sam cuo za film "Mila s Marsa" za koji je jedna takva "gospodja" rekla da je dosadan i da joj je "Remake" bolji![]()
![]()
).
- zomri
#217 Re: ...i opet sarajevo film festival
to su elitistički festivali sa zatvorenim krugom publike koji ih prati. u sarajevu je to istih 200 lica koji pohode slične događaje. kakva je svrha beton (copyrights to johnny) predstava i filmova ako svaku od njih godinama gledaju isti ljudi? po meni vrlo mala.Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
na sff-u barem imaš širu bazu publike koja je, istina, uglavnom zalutala na projekcije ali definitivno ne škodi da pogledaju makar jedan off film godišnje. (bez festivala ne bi pogledali nijedan.) po meni je to jedna od najvećih vrijednosti sff-a, pa sam mu zato spreman oprostiti i wannabe glamuroznost.
- johnnykola
#218 Re: ...i opet sarajevo film festival
sta je iduci korak? na nekom koncertu ti neugodno zato sto neko skace, pa bi mu najradije prisao i razbio njusku.Bušman wrote: Jednostavno se volim osjecati ugodno. Ali jebi ga, imam usi u koje svakojaki zvucni valovi udju. I onda mi bude neugodno.
Sarajevska zima - pa bude super izlozbi, instalacija, koncerti, bude nekad i zanimljivih filmova, radionice, razgovori. Stvarno ne znam cemu takva reakcija
dodje do tebe zvuk mikrofonije, ti prilazis s maljem i krsis zvucnik iz kojeg je dosao.
karikiram, ali ono...
ma sarajevska zima je neusporediva sa sff-om. jesi ikad na sarajevskoj zimi mogao razgovarati s
velicinama kao sto su dusan makavajev, mike leigh,
charlie kaufman i morem drugih?
-
samo malo
#219 Re: ...i opet sarajevo film festival
Veliki dio raje koja ide na SFF projekcije, spadaju u red onih sto idu na operne arije u Zetru ili pozoriste, samo da budu vidjeni, a o ozbiljnoj muzici znaju koliko i pastir o trafostanicama.
To je trend zadnjih godina. Da je kako biti vidjen na crvenom tepihu, nekad mi se cini da ono sto koraca po tepihu, neki anonimusi, lete a ne hodaju. Ima tu i provincijalizma koliko te volja.
MESS je pravi primjer kakav jedan festival i treba biti, zabava za iskreno zainteresovane i upucene.
To je trend zadnjih godina. Da je kako biti vidjen na crvenom tepihu, nekad mi se cini da ono sto koraca po tepihu, neki anonimusi, lete a ne hodaju. Ima tu i provincijalizma koliko te volja.
MESS je pravi primjer kakav jedan festival i treba biti, zabava za iskreno zainteresovane i upucene.
-
Bušman
#220 Re: ...i opet sarajevo film festival
Beli ih pogleda. Sto rece karanana, uglavnom prespavaju i poslije govore kako je film odlican (mada, cesce sam cuo "mrak", "strava", "beton" sto govori o tome "koliko su knjiga u zivotu procitali"), tako da je i ta svrha otisla negdje. I opet ce ta ista "baza publike" nastaviti sa istim nacinom zivota ne usvajajuci poruke koje im filmovi salju (valjda zato sto su spavali na projekciji).zomri wrote:to su elitistički festivali sa zatvorenim krugom publike koji ih prati. u sarajevu je to istih 200 lica koji pohode slične događaje. kakva je svrha beton (copyrights to johnny) predstava i filmova ako svaku od njih godinama gledaju isti ljudi? po meni vrlo mala.Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
na sff-u barem imaš širu bazu publike koja je, istina, uglavnom zalutala na projekcije ali definitivno ne škodi da pogledaju makar jedan off film godišnje. (bez festivala ne bi pogledali nijedan.) po meni je to jedna od najvećih vrijednosti sff-a, pa sam mu zato spreman oprostiti i wannabe glamuroznost.
-
Bušman
#221 Re: ...i opet sarajevo film festival
Na SFF-u sam se tako fino ispricao sa njima da je to cudo. Na MESS-u sam razgovarao sa glumcima, rediteljima, kao neko ko voli umjetnost, ne kao novinar i ne kao neko iz pozorisne umjetnosti. A na Sarajevskoj zimi dodju velicine za koje ti nisi cuo, razloge skontaj sam.johnnykola wrote:sta je iduci korak? na nekom koncertu ti neugodno zato sto neko skace, pa bi mu najradije prisao i razbio njusku.Bušman wrote: Jednostavno se volim osjecati ugodno. Ali jebi ga, imam usi u koje svakojaki zvucni valovi udju. I onda mi bude neugodno.
Sarajevska zima - pa bude super izlozbi, instalacija, koncerti, bude nekad i zanimljivih filmova, radionice, razgovori. Stvarno ne znam cemu takva reakcija
dodje do tebe zvuk mikrofonije, ti prilazis s maljem i krsis zvucnik iz kojeg je dosao.
karikiram, ali ono...
ma sarajevska zima je neusporediva sa sff-om. jesi ikad na sarajevskoj zimi mogao razgovarati s
- zomri
#222 Re: ...i opet sarajevo film festival
i ti baš znaš da su svi takvi? amabaš niko ne pogleda film s pažnjom?!Bušman wrote:Beli ih pogleda. Sto rece karanana, uglavnom prespavaju i poslije govore kako je film odlican (mada, cesce sam cuo "mrak", "strava", "beton" sto govori o tome "koliko su knjiga u zivotu procitali"), tako da je i ta svrha otisla negdje. I opet ce ta ista "baza publike" nastaviti sa istim nacinom zivota ne usvajajuci poruke koje im filmovi salju (valjda zato sto su spavali na projekciji).zomri wrote:to su elitistički festivali sa zatvorenim krugom publike koji ih prati. u sarajevu je to istih 200 lica koji pohode slične događaje. kakva je svrha beton (copyrights to johnny) predstava i filmova ako svaku od njih godinama gledaju isti ljudi? po meni vrlo mala.Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
- johnnykola
#223 Re: ...i opet sarajevo film festival
evo i naredni korak sad! ti bi sve preodgojio da imaju kont kano ti. to sto ja pisem beton ili zato sto je neko rekao za nesto da je mrak,Bušman wrote:Beli ih pogleda. Sto rece karanana, uglavnom prespavaju i poslije govore kako je film odlican (mada, cesce sam cuo "mrak", "strava", "beton" sto govori o tome "koliko su knjiga u zivotu procitali"), tako da je i ta svrha otisla negdje. I opet ce ta ista "baza publike" nastaviti sa istim nacinom zivota ne usvajajuci poruke koje im filmovi salju (valjda zato sto su spavali na projekciji).zomri wrote:to su elitistički festivali sa zatvorenim krugom publike koji ih prati. u sarajevu je to istih 200 lica koji pohode slične događaje. kakva je svrha beton (copyrights to johnny) predstava i filmova ako svaku od njih godinama gledaju isti ljudi? po meni vrlo mala.Nije SFF jedini festival u gradu. Po mom misljenju nije ni najbolji, Sarajevska zima, Jazz fest i MESS su sto puta bolji, a mnogo manje novca se ulozi u organizaciju (Ovo kazem sa kulturoloskog gledista, a SFF mozda donosi vise novca).
ne mora nuzno znaciti da je kloc.
a sta je po tebi rjesenje? da na koncerte, predstave i filmove idu samo i jedino muzicki, filmski ili kazalisni kriticari.samo malo wrote:Veliki dio raje koja ide na SFF projekcije, spadaju u red onih sto idu na operne arije u Zetru ili pozoriste, samo da budu vidjeni, a o ozbiljnoj muzici znaju koliko i pastir o trafostanicama.
ili samo oni ljudi koji se bave muzikom, filmom ili rade u kazalistu. ukljuciv ponajvise one koji dizu cugove.
- johnnykola
#224 Re: ...i opet sarajevo film festival
Bušman wrote:Na SFF-u sam se tako fino ispricao sa njima da je to cudo. Na MESS-u sam razgovarao sa glumcima, rediteljima, kao neko ko voli umjetnost, ne kao novinar i ne kao neko iz pozorisne umjetnosti. A na Sarajevskoj zimi dodju velicine za koje ti nisi cuo, razloge skontaj sam.johnnykola wrote:sta je iduci korak? na nekom koncertu ti neugodno zato sto neko skace, pa bi mu najradije prisao i razbio njusku.Bušman wrote: Jednostavno se volim osjecati ugodno. Ali jebi ga, imam usi u koje svakojaki zvucni valovi udju. I onda mi bude neugodno.
karikiram, ali ono...
ne znam je li prva recenic bila ironicna ili sta? postivam, i ja sam kloc.
- suncica24
#225 Re: ...i opet sarajevo film festival
busman, sorry ali ne mozes ni porediti SFF sa Sarajevskom zimom.
Jednostavno, ovo drugo nije ni ista kategorija prvom!
A sto se tice MESS-a, u potpunosti se slazem, ali to vjerovatno zato sto obozavam pozoriste pa tim mi je i pozorisni festival ispred filmskog
Iako, ako bolje pogledas, i MESS ima mana, od kupovine i rezervacije, pa i cijene ulaznica, preko publike koja je ona ista sa SFF, "zeljna parade i kica", ali uz dodatnu elitisticku notu, do ne otvaranja festivala prema obrazvanju mladih kategorija, pa do same programske seme festivala (kojoj se, doduse, ove godine nista ne moze zamjeriti, ali... bilo je prethodnih fula)...
A sto se tice Jazz festa, moram priznati da sam malo... slaba sa jazz-om koji nema i vokalni dio, ali ovaj festival uspio je probuditi u meni interesovanje, pa mogu reci i ljubav prema toj vrsti jazz-a. I, ako ni u cemu drugom, u tome je njegova najveca vrijednost
Zato i mislim da ovdje gubimo se u sustini SFF, koji ima tu notu pristupacnosti svima, bez obzira na obrazovanje i stalez, sto ga cini izuzetno vrijednim. Mozda tebi, meni, nekom trecem smeta sto teta koja je u zivotu dva put otisla u kino dodje na festival, jer je nacula nesto o nekom tamo SFF-u, ali svakim svojim dolaskom ima priliku da makar i iz njoj dosadnog filma vidi nesto novo. I obrazuje se na taj nacin. Isto to vrijedi i za ucenike i studente, koji imaju pogodnosti za kupovinu karata, sto je izuzetno znacajno za razvoj smisla za lijepo i vrijedno kod tih kategorija.
Slijedeca vrijednost festivala je u pruzanju podrske regionalnoj kinematografiji, a posebno mladim talentima. Ne treba nama Cannes festival, niti Venecijanski fest ovdje, da veliki umjetnicki filmovi ovdje dobijaju nagrade i tim nas promovisu vani. Nama treba ulaganje u nase filmove kako bi smo se njima promovisali vani, pa i u tom Cannes-u, Veneciji, Torontu...
I trece, festival je vrijedan jer svi zarade od njega. Ne samo Purivatra i ekipa. Od Opere, Mash-a, Delikatesne i drugih kafana, preko cevabdzinica, suvenirnica, knjizara, DVD-teka, turistickih agencija... Moze se ciniti da nema stranaca, ali ja svake godine imam prijatelje koji su u posjeti Sarajevu za vrijeme festivala. Nisu grupe, nisu kanadjani, ne trose milijarde ovdje, ali dodju, vide, noce, kupe karte, kupe pice... i ostave novac ovdje. Da ne kazem da promjene sliku o gradu u svojoj glavi, jer... meni ne treba sazaljevanje "for poor bosnian people", vec postovanje i priznanje za nasu kulturu, filmove, grad...
A, lagli se mi ili ne, cijenili mi to ili ne, SFF ipak mijenja sliku o gradu, u nasim i glavama gostiju festivala. I to je ono sto ga cini vrijednim, bez obzira na nas mentalitet, sujete, sise, guzove, dzigerluk....
Jednostavno, ovo drugo nije ni ista kategorija prvom!
A sto se tice MESS-a, u potpunosti se slazem, ali to vjerovatno zato sto obozavam pozoriste pa tim mi je i pozorisni festival ispred filmskog
Iako, ako bolje pogledas, i MESS ima mana, od kupovine i rezervacije, pa i cijene ulaznica, preko publike koja je ona ista sa SFF, "zeljna parade i kica", ali uz dodatnu elitisticku notu, do ne otvaranja festivala prema obrazvanju mladih kategorija, pa do same programske seme festivala (kojoj se, doduse, ove godine nista ne moze zamjeriti, ali... bilo je prethodnih fula)...
A sto se tice Jazz festa, moram priznati da sam malo... slaba sa jazz-om koji nema i vokalni dio, ali ovaj festival uspio je probuditi u meni interesovanje, pa mogu reci i ljubav prema toj vrsti jazz-a. I, ako ni u cemu drugom, u tome je njegova najveca vrijednost
Zato i mislim da ovdje gubimo se u sustini SFF, koji ima tu notu pristupacnosti svima, bez obzira na obrazovanje i stalez, sto ga cini izuzetno vrijednim. Mozda tebi, meni, nekom trecem smeta sto teta koja je u zivotu dva put otisla u kino dodje na festival, jer je nacula nesto o nekom tamo SFF-u, ali svakim svojim dolaskom ima priliku da makar i iz njoj dosadnog filma vidi nesto novo. I obrazuje se na taj nacin. Isto to vrijedi i za ucenike i studente, koji imaju pogodnosti za kupovinu karata, sto je izuzetno znacajno za razvoj smisla za lijepo i vrijedno kod tih kategorija.
Slijedeca vrijednost festivala je u pruzanju podrske regionalnoj kinematografiji, a posebno mladim talentima. Ne treba nama Cannes festival, niti Venecijanski fest ovdje, da veliki umjetnicki filmovi ovdje dobijaju nagrade i tim nas promovisu vani. Nama treba ulaganje u nase filmove kako bi smo se njima promovisali vani, pa i u tom Cannes-u, Veneciji, Torontu...
I trece, festival je vrijedan jer svi zarade od njega. Ne samo Purivatra i ekipa. Od Opere, Mash-a, Delikatesne i drugih kafana, preko cevabdzinica, suvenirnica, knjizara, DVD-teka, turistickih agencija... Moze se ciniti da nema stranaca, ali ja svake godine imam prijatelje koji su u posjeti Sarajevu za vrijeme festivala. Nisu grupe, nisu kanadjani, ne trose milijarde ovdje, ali dodju, vide, noce, kupe karte, kupe pice... i ostave novac ovdje. Da ne kazem da promjene sliku o gradu u svojoj glavi, jer... meni ne treba sazaljevanje "for poor bosnian people", vec postovanje i priznanje za nasu kulturu, filmove, grad...
A, lagli se mi ili ne, cijenili mi to ili ne, SFF ipak mijenja sliku o gradu, u nasim i glavama gostiju festivala. I to je ono sto ga cini vrijednim, bez obzira na nas mentalitet, sujete, sise, guzove, dzigerluk....
Last edited by suncica24 on 23/07/2009 12:39, edited 1 time in total.