Kako ste pronasli posao??????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tvile

#201 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by tvile »

@ mamani

Svaka čast toj tvojoj profesorici! Samo nam reci na kojem fakultetu dotična radi da bi ga budući studenti mogli zaobići u širokom luku?! :?
Nekad je bolje šutiti nego se blamirati! :shock:
enco12

#202 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by enco12 »

Ma kakav posao ljudi moji jeste gledali juce reportazu na federalnoj o unistenoj privredi.Stvarno je za plakati bilo ,taki giganti totalno unisteni i opustoseni!Kad covjek razmisli ,mi smo prije rata proizvodili od aviona do kamiona, municije nauruzanja ,tekstila ,konfekcije,hranu, sve nevjerovatno!Sad nema nista jer su piljari ,kokosari unistili sve!I ove sto rade u drzavnim institucijam treba otpustiti sve jer nema svrhe da njih placamo kreditima koje uzimamo od MMF-a!
Michun

#203 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Michun »

Vjestice...nije ti dobar argumenAt.
Niko ne gleda kako se pise tj. da li ima ispusteno slovo ili ne. Vecina primjecuje nestA sto bode oci i sto se ponavlja u pismenom izlaganju doticnih.
swirl

#204 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by swirl »

Blago onom ko ima tatu da ga zaposli.
mamani

#205 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

@tvile a tvoj problem je konkretno sta? i cime sam se ja to molim te obrukala?
vjesticanametli

#206 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: QQ uzmi nestA pa se rokni i ucini nam svima uslugu :lol: :lol: :lol: :lol: autfit sekretenica :lol:
mamani

#207 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

jes glup majko draga:S niko nije rekao da sekretarica treba da se oblaci kurvanski sa minicem i dekolteom. ali ona je sekretarica i to je u jednu ruku ogledalo firme.treba da bude pristojno obucena dakle neki fin sako, ili kompletic sta vec da izgelda kao gospodja a ne kao djevojka koja ide na party.
vjesticanametli

#208 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vjesticanametli »

:lol:
tvile

#209 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by tvile »

Pričaš o pravopisu i poslovnom izražavanju a tvoj bi se post mogao isrpavljati po tom pitanju u nedogled :run:
Pikaboo

#210 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Pikaboo »

Hajde ba sta se odmah nerviras,malo smo te korigovali I ukazali na neke greske u tvom postu i sta sad.Samo opushteno :)
mamani

#211 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

ne nerviram se, samo mi je smijesno sta neko navodi kao argumenat kao moja nepisment... il ovo za mail., odma se neko nadje uvrijedjen i ako nikog nisam spomenula licno, i ovo za sekretaricu, wau izvini al ovo je istina. kad dodjes na razgovor imas samo jednu sansu za prvu utisak
mamani

#212 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

tvile wrote:Pričaš o pravopisu i poslovnom izražavanju a tvoj bi se post mogao isrpavljati po tom pitanju u nedogled :run:
jos jednom ponavljam, ovo je FORUM i uopste me nezanima kao pisem jer niko neobraca paznju na ispravnost
Michun

#213 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Michun »

Sad ozbiljno - ono sto je zabrinjavajuce kod mladjih generacija jeste da misle da su 100% u pravu i jos bi se svadjali da ti dokazu da su u pravu. Osim toga, 99% je nepismeno jer ste sve lektire pronasli na internetu, niko nije procitao nista duze od mile, tene, lepote i zdravlja i sl. Takvi ocekuju da nadju posao bez stele. Onda nadju posao sa stelom ili plate i kaze da se ne moze naci posao bez stele. Ja sam se zaposlila prije 10 god., ni tad se nije moglo bez stele, posebno kod stranaca, samo ako imas nekog svog uletices. Cvrc, bez stele i tada bez fakulteta, dobila posao.
Evo primjera: jbga dijete koristis nestA milion puta. Ne moze to, ne valja, nepismena si. I ne kaze se ARGUMENAT nego argument. I da ne analiziramo dalje, trazi stelu.
ima´l_zime_Marinko

#214 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by ima´l_zime_Marinko »

Al kako si se ti nalozila da se pravdas ne bih ja rekao da si na forumu :D ,jbt cijelo radno vrijeme ti se njima pravdas :D ! a i vi kad uFatite necete popustiti,vjestice bas si vjestica :D
mamani

#215 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

hvala na korekciji tu jesam pogrijesila. i samo da naglasim da bosanski jezik nije moj materni jeziki nego mađarski tako da nekad pogrijesim.
kjafiraginica

#216 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by kjafiraginica »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prvo me rastuzi ova tema, jer se prepoznajem, a onda me nasmija mamani... Sorry, ne mogu da odolim, ali pisati o pismenosti na ovakav nacin je stvarno da se nasmijes. Neznam? NestA? ArgumenAt? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oplakah... Tugo moja...

Sto se mene tice, ja sam volontirala dosta i to mi je pomoglo i da steknem iskustva i poznanstva i preporuke, kao i da budem u toku, a najvise da steknem samopouzdanje u svojoj profesiji (tu je bas potrebna praksa). Ja sada radim potpuno desetu stvar, tu sam posao dobila preko oglasa na posao.ba, nekom ludom slucajnoscu, ali jos uvijek trazim normalan posao, a moja struka bas i nije medju top5.

Volontiraj, ukljuci se i pokusaj stvarno dotjerati CV prema standardima (ukoliko vec nisi). Ako hoces, posalji na pp koja si struka, mozda ja znam nesto, jer sam poprilicno na izvoru informacija. (mozda si vec i napisala, nisam citala cijelu temu)

Sretno! ;-) :thumbup:
Michun

#217 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Michun »

mamani wrote:hvala na korekciji tu jesam pogrijesila. i samo da naglasim da bosanski jezik nije moj materni jeziki nego mađarski tako da nekad pogrijesim.
Prijateljska preporuka - posebno ako si porijeklom madjarica. Citati, citati i sto vise citati. Koristiti svo slobodno vrijeme za citanje...vratice ti se. I citaj sve - od sportske prognoze do hegela i kanta.
hare_shegrt

#218 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by hare_shegrt »

Po ovome ispada da samo nepismeni moraju traziti posao preko stele. Ja pismeniji ne mogu biti, zavrsio fax u roku, diplomirao sa 10-om, sposoban, snalazljiv (i eto da se ne hvalim vise :D ) i opet nisam mogao naci posao na drugi nacin osim preko starog.
Michun

#219 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Michun »

NIje hare, u pravu si. Jako je tesko naci posao jer ga nema, realnost je to.
Ali moras priznati da je vecina mladih nesposobna voditi razgovor bez ocam', jarane i sl. upadica, ne razlikuju slova, ne mogu ni da zamislim kako izgleda njihov razgovor za posao.
Pikaboo

#220 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Pikaboo »

hare_shegrt wrote:Po ovome ispada da samo nepismeni moraju traziti posao preko stele. Ja pismeniji ne mogu biti, zavrsio fax u roku, diplomirao sa 10-om, sposoban, snalazljiv (i eto da se ne hvalim vise :D ) i opet nisam mogao naci posao na drugi nacin osim preko starog.
Al' stvarno jesi ti pozdravio tatu? :D
enco12

#221 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by enco12 »

hare_shegrt wrote:Po ovome ispada da samo nepismeni moraju traziti posao preko stele. Ja pismeniji ne mogu biti, zavrsio fax u roku, diplomirao sa 10-om, sposoban, snalazljiv (i eto da se ne hvalim vise :D ) i opet nisam mogao naci posao na drugi nacin osim preko starog.
Ocjena nije odraz znanja :D .Iskreno upoznao sam mnogo strebera i uvjek su u praksi bili ispod ocekivanja!A ja da sam poslodavac nebi zaposlio strebara da mi pametuje :wink:
tvile

#222 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by tvile »

vjesticanametli wrote:
mamani wrote:pozdrav
ne zelim nikoga da vrijedjam svojim komentarom al prosto moram dodati nekoliko stvari. neko je spomenuo nepismenost U CV-u i općenito nepismenost. ovo je nesto sto me stavrno fascinira. neshvatam kako ljudi ne mogu da razlikuju č. ć.đ,dž... jedna od najcescih problema nezaposlenost (govorim fakultetski obrazovanim osobama) jeste prezasicenost struke. ima toliko pravnika, ekonomista, socijalnih radnika....pa naravno da nema posla. samo je tu stavrno zalosno sto ima ljudi koji su upisali to nesta jer su to volili, i sada nemaju nista od toga. ja licno sam se uvjerila da isto tako ljudi neznaju da pricaju kao treba. postoji nesta sto se zove poslovni nacin komuniciranja. ne mozes ti otici na razgovor i govorit ba, ej, jarane... isto tako raja ima strah od ljudi koji se nalaze na "visocijoj" funkciji, ili cesto neznaju uopste kako da se obrate nekom. ja sam imala veliki problem sa ovim, prosto me bilo strah tih ljudi. mislim glup primjer al znalo se desit da nisam ovjerila semestar jer je covjek koji je radio za salterom bio tako drzak i bilo me strah..dok nisam shvatila da se mora nac nacin kako komunicirat sa takvim osobama. i treba znat postvaiti pitanje kako treba, i dati dobar odgovor. jos jedna primjer : moja drugarica je trebala da ode na poslovni razgovor za sekretaricu. i dok smo pricali dan prije ja sam je pitala sta je mislila obuc. mozda smatrate da ovako nesta nije bitno, al jeste bitno. ona je namjervala da obuce nesta sto inace nosi po danu ono ko bas lezerno nesta plus heklana kapa na glavi. super je taj outfit al nije za sekretarice. u tom outfitu igleda kao da ima 18 g a ne 25. i da joj nesta... koliko vas zapravo zna da napise sluzbene mail?! opcenito pitanje. to je nesta najbolje sto sam naucila na faxu. imali smo takvu profesoricu koja nije zelila da primi mail ako joj se neobratimo kao treba, al zato smo svi to naucili ili obnovili:D. IDEA je dala jako dobre suggestije, i glupo mi je bilo sto je neko nasao da je napadne, kao pa nije fer..to je tvoje subjektivno misljenje... pa naravno da je subjetivno misljenje. sta sada poslodavac treba da se prilagodi tvojim zeljama i potrebama. on trazi to i to, ako se uklapas super, ako ne cao. on nudi posao, njegova pravila.

i jedna situacija koja mi je bas bezve i zalosno:S djevojka u roku zavrsila veterinu i bila bas dobar stuedent, neije mogla nac posao u njenoj sturci. par puta su joj rekli "pa ti si zensko", kao steta da si muski primili bi te al kako ces ti..ono ko ubice je krava:S ona sitna njezna. e to je vec fkt glup razlog

EVO ukazah ti na neke greškice :D pošto ti kritikuješ ljude koji se ne znaju izražavati i pisati :!:
Donekle mogu shvatiti ovakvo nešto ako živiš negdje u inostranstvu pa se nikad nisi školovala u BiH! Inače koji posao se može obavljati ako ovako pišeš?
hare_shegrt

#223 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by hare_shegrt »

Ne mora znaciti da si streber ako imas dobre ocjene, ima nas i onih koji ucimo sa razumijevanjem i logikom :-D
E pa onda ti kad budes gazda zaposli nepismenog lika pa da ti ne moze pametovati, da ne bi slucajno bio pismeniji od tebe. Btw nebi se pise odvojeno i "ne bih"...bez ljutnje molim :wink:
tvile

#224 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by tvile »

@mamani

Sad mi je jasno ovo neslaganje u rodu i broju i ostalo :D

Imaš dobru gramatiku, Bosanski jezik za strance, mislim da se zove.
enco12

#225 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by enco12 »

hare_shegrt wrote:Ne mora znaciti da si streber ako imas dobre ocjene, ima nas i onih koji ucimo sa razumijevanjem i logikom :-D
E pa onda ti kad budes gazda zaposli nepismenog lika pa da ti ne moze pametovati, da ne bi slucajno bio pismeniji od tebe. Btw nebi se pise odvojeno i "ne bih"...bez ljutnje molim :wink:
Pa vi ovdje kontrolisete i greske u tipkanju :)!Znas da su najveci genijalci bili ispod prosjeka studenti!
Post Reply