Pasa moj solidni,prije rata se u ova doba godine,pijaca na markalama lomila od lisicarki i nisu bile 5 eura,kostale su sitno nesto,citavi juni smo se tada obzderavali od lisicarki. Ali kao sto rece liscarke rastu iskljucivo u sumi a ko ce obilaziti sume pune mina za par maraka.pustopoljina wrote:ako bi se zabranio uvoz robe,mislis ti da bi to pokrenulo nasu proizvodnju?
ja ne mislim.
mislim da bi onda nasi drzali monopol,nabijali cijene,prodavali sve goru i goru robu.svercali pa samo pakirali u bosni...
oduvijek mi je bila neshvatljiva pojava "novi restoran"-otvaranje-napucano,cisto,usluga ljubazna,cijene prihvatljive,porcija masala...
i onda se samo zapusti,porcije jadne,cijene previsoke,konobari k'o zombiji,prljavi stolnjaci...kao da niko ne zeli ostati generacijama odlican restoran.
ako bi ovi nasi proizvodjaci ostali sami na trzistu...mislim da bi to bilo katastrofalno po potrosace tj.nas.
favoriziranje domaceg,kampanje za kupovinu domaceg (sto je sad u hrvatskoj aktuelno),davanje nagrada za kvalitet,lupanje nekakvih pecata da bi se taj kvalitet ozvanicio-to da.
ali ne bojkot.
nasi proizvodjaci moraju imati konkurenciju,inace cemo jesti losu hranu,sjediti na losem namjestaju itd.
kod nas ima jedan djecak-ide od vrata do vrata i prodaje povrce iz basce. nema on puno,ali sve sto ponese proda-vidis da je iz basce,donese ti na vrata-nema sanse da ne kupis.mogu nasi proizvodjaci biti konkurentniji,ima tu mjesta...ali nece.neki dan gledam u hoferu-lisicarke iz srbije(400g oko 5 eur)...to su gljive koje se,koliko ja znam,ne mogu uzgajati,samo se sakupljati mogu...znam da su nase sume pune lisicarki-to niko ziv ne bere,osim za vlastite potrebe.
nemaju ljudi ideje ili volje...ne moram ja bosanski proizvod kupiti samo zato sto sam patriota,sto ja to ne bih kupila jer je prirodnije,bolje od drugih? konkurencija ih samo moze poboljsati.
Apsolutno podrzavam sve vrste carina i taksi na srbijanske i hrvatske proizvode,sto se mene tice trebaju ih poskupiti 500 %
Hrvatska i Srbija nam uvaljuju svoje smece i pomocu nasih para proizvode ovdje politicku nestabilnost i guraju nas u konfrontacije. Ako neko zeli pricati o kvaliteti,zna se sta je kvalitet ; Italija i Njemacka. A proturanje price o 'kvaliteti' srbijanske i hrvatske robe nema nista sa ekonomijom,nego je cisto politicko djelovanje na rusenju BiH.