Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kijameta

#201 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

pustopoljina wrote:ako bi se zabranio uvoz robe,mislis ti da bi to pokrenulo nasu proizvodnju?
ja ne mislim.
mislim da bi onda nasi drzali monopol,nabijali cijene,prodavali sve goru i goru robu.svercali pa samo pakirali u bosni...
oduvijek mi je bila neshvatljiva pojava "novi restoran"-otvaranje-napucano,cisto,usluga ljubazna,cijene prihvatljive,porcija masala...
i onda se samo zapusti,porcije jadne,cijene previsoke,konobari k'o zombiji,prljavi stolnjaci...kao da niko ne zeli ostati generacijama odlican restoran.
ako bi ovi nasi proizvodjaci ostali sami na trzistu...mislim da bi to bilo katastrofalno po potrosace tj.nas.
favoriziranje domaceg,kampanje za kupovinu domaceg (sto je sad u hrvatskoj aktuelno),davanje nagrada za kvalitet,lupanje nekakvih pecata da bi se taj kvalitet ozvanicio-to da.
ali ne bojkot.
nasi proizvodjaci moraju imati konkurenciju,inace cemo jesti losu hranu,sjediti na losem namjestaju itd.
kod nas ima jedan djecak-ide od vrata do vrata i prodaje povrce iz basce. nema on puno,ali sve sto ponese proda-vidis da je iz basce,donese ti na vrata-nema sanse da ne kupis.mogu nasi proizvodjaci biti konkurentniji,ima tu mjesta...ali nece.neki dan gledam u hoferu-lisicarke iz srbije(400g oko 5 eur)...to su gljive koje se,koliko ja znam,ne mogu uzgajati,samo se sakupljati mogu...znam da su nase sume pune lisicarki-to niko ziv ne bere,osim za vlastite potrebe.
nemaju ljudi ideje ili volje...ne moram ja bosanski proizvod kupiti samo zato sto sam patriota,sto ja to ne bih kupila jer je prirodnije,bolje od drugih? konkurencija ih samo moze poboljsati.
Pasa moj solidni,prije rata se u ova doba godine,pijaca na markalama lomila od lisicarki i nisu bile 5 eura,kostale su sitno nesto,citavi juni smo se tada obzderavali od lisicarki. Ali kao sto rece liscarke rastu iskljucivo u sumi a ko ce obilaziti sume pune mina za par maraka.
Apsolutno podrzavam sve vrste carina i taksi na srbijanske i hrvatske proizvode,sto se mene tice trebaju ih poskupiti 500 %
Hrvatska i Srbija nam uvaljuju svoje smece i pomocu nasih para proizvode ovdje politicku nestabilnost i guraju nas u konfrontacije. Ako neko zeli pricati o kvaliteti,zna se sta je kvalitet ; Italija i Njemacka. A proturanje price o 'kvaliteti' srbijanske i hrvatske robe nema nista sa ekonomijom,nego je cisto politicko djelovanje na rusenju BiH.
Fratris

#202 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fratris »

kijameta wrote:Jebe se meni za ukus i kvalitet i za cijenu,ako cu sponzorisati one sto su mi ubijali porodicu i one sto bi mi ubijali porodicu.
I naravno, kec iz rukava i apel na najprimitivnije emocije.

Kao i uvijek, cim neko spomene mrtve, sehide, Srebrenicu ili bilo sta takvo, normalna diskusija prestaje.
kijameta

#203 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

Fratris wrote:
kijameta wrote:Jebe se meni za ukus i kvalitet i za cijenu,ako cu sponzorisati one sto su mi ubijali porodicu i one sto bi mi ubijali porodicu.
I naravno, kec iz rukava i apel na najprimitivnije emocije.

Kao i uvijek, cim neko spomene mrtve, sehide, Srebrenicu ili bilo sta takvo, normalna diskusija prestaje.
Nisi mi kvotirao cijeli tekst gdje sam rekao da ko god hoce da prodaje nesto u Bosni i bave se ekonomijom,mora racunati da je postojanje ovakvih emocija kod kupaca u Bosni ekonomski faktor.
I da ti pametnjakovicu nesto bude jasno;Tuga za mojim rodicama,kojima su Srbi pucali iz pistolja u glavu nisu primitivne emocije.
Primitivan si ti koji seres i pljujes po svetinjama moga naroda,kao sto Sehidi i Srebrenica.
chuchumbamayumbe

#204 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

Evo u duhu zdravorazumske i argumentovane rasprave, ja bih predložio uvođenje carina na sve proizvode koji ne dolaze iz BiH (i to isključivo iz područja sa bošnjačkom većinom, nekih 20 i kusur % BiH).
Znači, uvesti carine na proizvode iz Srbije, Hrvatske i "RS-a i HZ HB". Također, uvesti carine na uvoz proizvoda iz EU pošto su se pokazali u ratu kao prijatelji agresora i podstrekači genocida. Uvesti carine 500% na uvoz iz USA, jer su dozvolili to što su dozvolili. Posebne carine uvesti Grčkoj, Rusiji, Rumuniji i ostalim prosrpski orijentisanim državama.
Obavezno ukinuti carine na prizvode iz Irana, Malezije, Turske i ostalih prijateljskih i nadasve islamskih zemalja.
Tako će hurme da zasigurno pojeftine i našoj sreći neće biti kraja!
kijameta

#205 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

chuchumbamayumbe wrote:Evo u duhu zdravorazumske i argumentovane rasprave, ja bih predložio uvođenje carina na sve proizvode koji ne dolaze iz BiH (i to isključivo iz područja sa bošnjačkom većinom, nekih 20 i kusur % BiH).
Znači, uvesti carine na proizvode iz Srbije, Hrvatske i "RS-a i HZ HB". Također, uvesti carine na uvoz proizvoda iz EU pošto su se pokazali u ratu kao prijatelji agresora i podstrekači genocida. Uvesti carine 500% na uvoz iz USA, jer su dozvolili to što su dozvolili. Posebne carine uvesti Grčkoj, Rusiji, Rumuniji i ostalim prosrpski orijentisanim državama.
Obavezno ukinuti carine na prizvode iz Irana, Malezije, Turske i ostalih prijateljskih i nadasve islamskih zemalja.
Ironija ti je potpuno bespredmetna i promasena.
Liberalna ekonomija,otvoreno trziste sa svakim i svakom zemljom osim sa otvorenim neprijateljima,sa kojima si maltene u ratu,poput Srbije i Hrvatske,koji sustavno od 92,odnosno 96 ruse drzavu BiH i ekonomiju BiH.
Carine su i uvedene samo za te dvije zemlje i svake price o 'ekonomiji ili kvaliteti' su samo jadna i prozirna maska za guranje velikohrvatske i velikosrpske price i licnih interesa,koji iza te price stoje.
harka

#206 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by harka »

Lud i ponosan wrote:
Sargan wrote:Nisam nikada cuo za grad Kozarska Dubica pa tako ne znam nista o tome. U Bosanskoj Dubicu si bio proslo ljeto.
Opet jos jedna krajnje neprimjerena konstatacija...

Sad bih neki ljudi mogli reci "Ja nikada nisam cuo za pojam Bosnjak, ti si Musliman"... Ili Ulica u kojoj zivim nije Paromlinska, nego Blagoja Parovica. To je bolan stvar tvog izbora, boli me uvo za to kako ga ti zoves, zovem ga kako je zakonski odredjeno!
Opreteceni covjece!

zakon i apartheid dva potpuno razlicita pojma
chuchumbamayumbe

#207 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

kijameta wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Evo u duhu zdravorazumske i argumentovane rasprave, ja bih predložio uvođenje carina na sve proizvode koji ne dolaze iz BiH (i to isključivo iz područja sa bošnjačkom većinom, nekih 20 i kusur % BiH).
Ironija ti je potpuno bespredmetna i promasena.
Liberalna ekonomija,otvoreno trziste sa svakim i svakom zemljom osim sa otvorenim neprijateljima,sa kojima si maltene u ratu,poput Srbije i Hrvatske,koji sustavno od 92,odnosno 96 ruse drzavu BiH i ekonomiju BiH.
Carine su i uvedene samo za te dvije zemlje i svake price o 'ekonomiji ili kvaliteti' su samo jadna i prozirna maska za guranje velikohrvatske i velikosrpske price i licnih interesa,koji iza te price stoje.
Aha, ironija.
A koliko gluposti pročitah ovdje, moja ironija je mala maca šta se ovdje piše i kakvim se argumentima ljudi ovdje služe.
Ti ako si u ratu sa Hrvatskom i Srbijom, to je tvoj problem i problem u tvojoj glavi. Ja nisam u ratu sa bilo kim, i mene inteesuje da mi što više para ostane u novčaniku, a ovo što danas rade, to nije način.
Kada ratni profiteri pojeftine cijenu hljeba sa 95kf na 60kf (koliko je koštao kada je barel nafte bio kao i danas), kada vrate sve cijene koje su otišle gore s opravdanjem poskupljenja barela, a kada je barel pojeftinio cijene su ostale iste, onda ću napraviti razliku.
Ne handri me onaj srbijanac ništa više nego ovaj moj ovdje u Sarajevu, prema tome, ebe mi se i za BiH i za patriotizam.
samo malo

#208 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

A sto nebi jednostavno bunkere postavili.

Koja supljaona, zakon progurala obitelj Lijanovic, patriJote se primili na isfuranu pricu o ekonomskoj agresiji zlih komsija, jos samo nedostaje prica kako je Dodik kriv za sve i kiako je ekonomska kriza jer Dodik blokira institucije. Ili je to vec neko spomenuo, cini mi se, ali u formi sale :D

Samo deklarativno svi govore o nekakvom poticaju BiH privredi, a svi od reda furaju svoje prizemne i vec pomalo ogavne motive. Lijanovic i slicna bagra da se dodatno obogate preko ledja bh gradjana, patriJote svoje komplekse, i tako dalje.

A nigdje ekonomije zglave, ni poticaja, ni subvencija, cijene samo skacu, plate padaju, sve smo siromasniji, a ovi i dalje verglaju debilnu pricu o krvozednim komsijama. Za sve je kriv neko drugi, ne nasa nesposobnost.
Fratris

#209 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fratris »

kijameta wrote: I da ti pametnjakovicu nesto bude jasno;Tuga za mojim rodicama,kojima su Srbi pucali iz pistolja u glavu nisu primitivne emocije.
Primitivan si ti koji seres i pljujes po svetinjama moga naroda,kao sto Sehidi i Srebrenica.
Primitivno je zazivati takve stvari da bi se opravdalo kupovanje ili nekupovanje nekog proizvoda. A oni koji su pucali u glave su isto pricali o mrtvima, i o kostima, i o pravednoj osveti.
kijameta

#210 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

samo malo wrote:
A sto nebi jednostavno bunkere postavili.

Koja supljaona, zakon progurala obitelj Lijanovic, patriJote se primili na isfuranu pricu o ekonomskoj agresiji zlih komsija, jos samo nedostaje prica kako je Dodik kriv za sve i kiako je ekonomska kriza jer Dodik blokira institucije. Ili je to vec neko spomenuo, cini mi se, ali u formi sale :D

Samo deklarativno svi govore o nekakvom poticaju BiH privredi, a svi od reda furaju svoje prizemne i vec pomalo ogavne motive. Lijanovic i slicna bagra da se dodatno obogate preko ledja bh gradjana, patriJote svoje komplekse, i tako dalje.

A nigdje ekonomije zglave, ni poticaja, ni subvencija, cijene samo skacu, plate padaju, sve smo siromasniji, a ovi i dalje verglaju debilnu pricu o krvozednim komsijama. Za sve je kriv neko drugi, ne nasa nesposobnost.
Jeste tako a bices ti pravo dobro ako Takovo i Gavrilovic budu dobro poslovali,to ce praaavo da digne BiH privredu.
Ovo ubacivanje J koristi nas narod iz istocne Bosne,vidim da ti je tesko sto ih nisu sve pobili ali ne sekiraj se,protjerali su ih sve,pa njihova djeca kroz skole u Sarajevu i svijetu gube to J. Jesi li sretan zbog toga ???
samo malo

#211 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

A vidis, ja mislio da tako govore samo nepismeni ljudi. A la Pempas.

Svaki dan nesto novo naucis.
kijameta

#212 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

Fratris wrote:
kijameta wrote: I da ti pametnjakovicu nesto bude jasno;Tuga za mojim rodicama,kojima su Srbi pucali iz pistolja u glavu nisu primitivne emocije.
Primitivno je zazivati takve stvari da bi se opravdalo kupovanje ili nekupovanje nekog proizvoda. A oni koji su pucali u glave su isto pricali o mrtvima, i o kostima, i o pravednoj osveti.
Ja niti sam pomenuo bilo sta od toga,niti sam pomenuo osvetu.Ti si u nedostatku argumenata,povukao tezu,oni su sehidi iz Srebrenice oni su automatski primitivni a ja to ni tebi ni bilo kome necu presutati.Vrati se koji post unazad,pa provjeri.
Oni koji su pucali u glavu su jeli Takovo eurokrem i Carnex pastetu,doniranu od tih fabrika za svoju vojsku.
Sta mislis koliko je V. Britanija uvozila kvalitetnih njemackih proizvoda u peridu 1939-1945 ili koliko Lebanon uvozi izraelskih proizvoda.
Mimo rata,Srbija i Hrvatska od 96 vodi sustavni ekonomski rat protiv BiH i podrivaju BiH drzavu gdje stignu.To naravno izvode preko svojih satelita i ljudi u BiH,oni su kljucni u cijelom procesu.Zatvarati oci pred tim ili je idiotizam ili je izdaja.
BiH ima sa kime ekonomski saradzivati i mimo Hrvatske i Srbije i izgradnja dubljih ekonomskih veza sa drugim drzavama,mimo te dvije,to jeste smanjivanje ovisnosti o njima je strateski interes BiH i pitanje maltene bioloskog opstanka Bosnjaka.
kijameta

#213 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

samo malo wrote:A vidis, ja mislio da tako govore samo nepismeni ljudi. A la Pempas.

Svaki dan nesto novo naucis.
Tvoje neznanje je ogromno i beskrajno. Kada nesto ne znas,onda si pametniji kada cutis.Covjek iz Krajine ili Hercegovine,koliko god bio nepismen nikad ne stavlja J u rijec. To J su koristili u govoru onih 8 hiljada ljudi iz Srebrenice,mora da si puno sretan sto je Mladic ispravio tu gramaticku gresku.
Fiore

#214 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fiore »

[quote="jalija s bistrika"]Kupujmo Srpske i Hrvatske proizvode -Razvijajmo Srpsku i Hrvatsku poljoprivredu!? :bih: :?[/quote]

Potpis :thumbup:
Fratris

#215 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fratris »

kijameta wrote: Ja niti sam pomenuo bilo sta od toga,niti sam pomenuo osvetu.Ti si u nedostatku argumenata,povukao tezu,oni su sehidi iz Srebrenice oni su automatski primitivni a ja to ni tebi ni bilo kome necu presutati.Vrati se koji post unazad,pa provjeri.
Ti si prvi spomenuo rat i ubijene u kontekstu kupovine prehrambenih proizvoda.

BiH ima sa kime ekonomski saradzivati i mimo Hrvatske i Srbije i izgradnja dubljih ekonomskih veza sa drugim drzavama,mimo te dvije,to jeste smanjivanje ovisnosti o njima je strateski interes BiH i pitanje maltene bioloskog opstanka Bosnjaka.
Pa reci onda fino brate odmah. Kupujmo Bosnjacko. To mislis, tako kazi. Pa da znamo na cemu smo. Reci da mrzis Srbe, reci da mrzis Hrvate.
karanana

#216 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

kijameta wrote:Oni koji su pucali u glavu su jeli Takovo eurokrem i Carnex pastetu,doniranu od tih fabrika za svoju vojsku.
Sta mislis koliko je V. Britanija uvozila kvalitetnih njemackih proizvoda u peridu 1939-1945 ili koliko Lebanon uvozi izraelskih proizvoda.
pa majka mu stara, mi bar na papiru nismo vise u ratu skoro 15 godina. i motore na hitlerove tenkove je proizvodio porshe, motore za njegove shtuke i messerschmidte koji su tukli po londonu i svugdje drugo je proizvodiio BMW. folcika je bila hitlerov izum, vw je zaposljavo zidovske zarobljenike i zrtve koncentracionih logora. vw je bilo hitlerovo mezimche.

pa sta? rat zavrsio 45 i svi se ovi proizvodi ponovo nasli i u engleskoj i drugdje u evropi i u izraelu. e jedino ako smo mi jos u ratu sa srbijom i hrvatskom a niko mi nije reko. eh tada necu kupovati neprijateljske proizvode.

edit: btw. jeste li prijetili da su cijene mlijeka pale? milkos bio 1.50, sad ga ima za 1.30. jucer u konsumu 1,5%m.m. milkosovo 1.18.
Last edited by karanana on 03/07/2009 09:53, edited 1 time in total.
Klodovik

#217 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Klodovik »

Može li neko postaviti link na tekst sporazuma CEFTA?

Nisam ekonomista, ali čisto zdravorazumski mi nije jasno zašto bi se BiH trebala slijepo pridržavati pravila koja susjedi jako često krše.
kockica_kockica

#218 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kockica_kockica »

Sad ce iz Hrvatske i Srbije poskupiti proizvodi za 70%... s obzirom kako smo mi sujetan narod koji ne moze dozvoliti da nesto njihovo "anamo" bude skuplje od domaceg proizvoda tako ce nasi domaci proizvodi skociti barem za 50%.. rezultat svega toga bit ce to da oni koji su prije trosili za 10 cekera hrane 300 maraka sada trositi tih istih 300 maraka za 5 cekera jer smo "zahebali one anamo"...

pa neka ...tako nam i treba... mozda nam bude bolje kad budemo mrsaviji :thumbup:
pustopoljina

#219 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pustopoljina »

karanana wrote:
kijameta wrote:Oni koji su pucali u glavu su jeli Takovo eurokrem i Carnex pastetu,doniranu od tih fabrika za svoju vojsku.
pa majka mu stara, mi bar na papiru nismo vise u ratu skoro 15 godina. i motore na hitlerove tenkove je proizvodio porshe, motore za njegove shtuke i messerschmidte koji su tukli po londonu i svugdje drugo je proizvodiio BMW. folcika je bila hitlerov izum, vw je zaposljavo zidovske zarobljenike i zrtve koncentracionih logora. vw je bilo hitlerovo mezimche.

pa sta? rat zavrsio 45 i svi se ovi proizvodi ponovo nasli i u engleskoj i drugdje u evropi i u izraelu. e jedino ako smo mi jos u ratu sa srbijom i hrvatskom a niko mi nije reko. eh tada necu kupovati neprijateljske proizvode.

edit: btw. jeste li prijetili da su cijene mlijeka pale? milkos bio 1.50, sad ga ima za 1.30. jucer u konsumu 1,5%m.m. milkosovo 1.18.
cijene mlijeka su trebale pasti jos u aprilu-kao mjera protiv krize.
milkos,meggle i ostali od aprila placaju manje po litri mlijeka seljacima,jer se stvorio visak robe-pa da se lakse rasproda...medjutim trgovci nisu spustili marze. mlijeko su seljaci prodavali jeftinije,a trgovci po istoj cijeni-mljekare usicarile para (koje ce onda velikodusno dati za sjetvu-a oteli od seljaka)-pa su se seljaci bunili,jer kome oni i dalje prodaju jeftinije,kad je u prodavnici cijena ista-pa su mljekare vrsile pritisak na trgovce-tako da je sad (evo juli) pala cijena mlijeka.
milkos je davao ranije 17 pfeninga,meggle 14,a dukat moze biti 12 pfeninga po litri mlijeka,pa su to u aprilu spustili za neka 3-4 pfeninga.
karanana

#220 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

aha. znaci ovo nas ocekuje kad poskupe hrvatski i srpski proizvodi. znaci milkos je se "shlepo" uz cijene hrvata. ko vele oni ako ce dukat i dalje biti 1.55, bit cemo i mi 1.50 koliko god dugo mozemo. i tako 3 mjeseca. eh ovo nas ceka kad sad poskupe srbi i hrvati. nasi ce to jedva docekati i takodjer poskupiti.
pustopoljina

#221 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pustopoljina »

nije do milkosa-do trgovaca je.
milkos je mljekara koja najvise placa ljudima od kojih kupuje mlijeko. i jesu sa snizenjem ustedjeli-tj.oteli ljudima po svakoj litri 3-4pfeninga-ali u tom lancu su trgovci ti koji su imali robu na lageru i koji su je trebali rasprodati-i trazili su od mljekare da jeftinije prodaje-sto je mljekara na racun seljaka ucinila-ali oni nisu spustili cijene u svojim prodavnicama. trgovci u tom lancu najvise zaradjuju. njima pod kapu ide prodaja pokvarenog mlijeka-jer nece da spuste cijene,a imaju visak proizvoda.
to je isto bilo kad je uveden pdv -prvo su liferanti lijekova udarili cijene sa pdv-apotekarima,a onda apotekari lupili pdv na gotov lijek na polici.krajnji potrosac placao dupli pdv u principu-trgovcima.poslije su nesto valjda ispravljali-ali svejedno:
ja kupim dvije voltaren-kreme za 6,20 eur...a u mom rodnom gradu jedna tuba kosta 14km :?
samo malo

#222 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

kockica_kockica wrote:Sad ce iz Hrvatske i Srbije poskupiti proizvodi za 70%... s obzirom kako smo mi sujetan narod koji ne moze dozvoliti da nesto njihovo "anamo" bude skuplje od domaceg proizvoda tako ce nasi domaci proizvodi skociti barem za 50%.. rezultat svega toga bit ce to da oni koji su prije trosili za 10 cekera hrane 300 maraka sada trositi tih istih 300 maraka za 5 cekera jer smo "zahebali one anamo"...

pa neka ...tako nam i treba... mozda nam bude bolje kad budemo mrsaviji :thumbup:
Ma i budala vidi da je u ovome sva sustina ovih "protekcijskih mjera".

Uvozno ce poskupiti 70 %, recimo, a domace 50%. U prosjeku, sve poskupljuje, a plate padaju.

Ostaju samo napaljene patriote koji bi ratovali do zadnjeg siromaha u BiH. Jer realno, samo budala moze podrzavati mjere povecanja cijena, smanjivanja plata, a da recimo radi za 1000 ili manje KM mjesecno. Samo budala, ILI onaj koji je na vrijeme odmaglio negdje vani gdje prima platu par hiljada eura i filozofira po forumu kako bosnje moraju stisnuti kais zbog nacionalnog interesa i zlocestih komsija koji i dalje vrse agresiju, ILI se radi o likovima koji su se dobro uhljebili u drzavnim ili privatnim kompanijama i imaju takva primanja da ih ne dotice nikakvo poskupljenje. I boli ih karina za vecinu gradjana koji i bez novih poskupljenja i pada primanja, tesko zive.
Vrlo jednostavna racunica. Onaj ko ima "normalna" prosjecna primanja a podrzava ove nakaradne zakone, moze biti samo nenormalna osoba.
kockica_kockica

#223 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

samo malo wrote:
kockica_kockica wrote:Sad ce iz Hrvatske i Srbije poskupiti proizvodi za 70%... s obzirom kako smo mi sujetan narod koji ne moze dozvoliti da nesto njihovo "anamo" bude skuplje od domaceg proizvoda tako ce nasi domaci proizvodi skociti barem za 50%.. rezultat svega toga bit ce to da oni koji su prije trosili za 10 cekera hrane 300 maraka sada trositi tih istih 300 maraka za 5 cekera jer smo "zahebali one anamo"...

Ma i budala vidi da je u ovome sva sustina ovih "protekcijskih mjera".

Uvozno ce poskupiti 70 %, recimo, a domace 50%. U prosjeku, sve poskupljuje, a plate padaju.

Ostaju samo napaljene patriote koji bi ratovali do zadnjeg siromaha u BiH. Jer realno, samo budala moze podrzavati mjere povecanja cijena, smanjivanja plata, a da recimo radi za 1000 ili manje KM mjesecno. Samo budala, ILI onaj koji je na vrijeme odmaglio negdje vani gdje prima platu par hiljada eura i filozofira po forumu kako bosnje moraju stisnuti kais zbog nacionalnog interesa i zlocestih komsija koji i dalje vrse agresiju, ILI se radi o likovima koji su se dobro uhljebili u drzavnim ili privatnim kompanijama i imaju takva primanja da ih ne dotice nikakvo poskupljenje. I boli ih karina za vecinu gradjana koji i bez novih poskupljenja i pada primanja, tesko zive.
Vrlo jednostavna racunica. Onaj ko ima "normalna" prosjecna primanja a podrzava ove nakaradne zakone, moze biti samo nenormalna osoba.

upravo tako :dance:
samo malo

#224 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Sto je najsmjesnije, kvazipatriote konstantno guraju tezu da smo svi mi koji smo protiv poskupljenja i smanjenja plata, protiv drzave, da smo izdajice, neznalice, da smo spijuni, agenti, antibosanci, i sta sve ne.

Iako im je nekoliko destina puta ponovljeno kako se drzava bori za domacu proizvodnju, da ovaj zakon nema ama bas nikakve veze sa zastitom domace proizvodnje, da je samo trojanski konj vladajucih nacionalistickih lopova, da je ovaj zakon samo jos jedan dokaz da je vlastodrscima osnovni cilj opljackati gradjane BiH do zadnje pare.
Jer vlasti kojoj je stalo do domace proizvodnje, podstice proizvodnju subvencijama, smanjenjem carina na uvozne sirovine, ukidanjem carina na proizvodne masine, povecanjem otkupnih cijena, i tako dalje i tako dalje, ekonomisti to sigurno znaju preciznije.
Staljinisticka metoda povecanja carina na uvoznu robu, moze rezultirati samo vecim siromastvom gradjana, povecanjem cijena i domacih proizvoda (vec smo to apsolvirali, uvozna roba poskupi 70%, domaca ce poskupiti 50% i opet mogu reci da su jeftiniji, jeftina demagogija domacih lopova vec vidjena) i u konacnici, rezultirat ce kontramjerama koje ce dodatno osakatiti ionako sakat izvoz iz BiH.

Kao sto je i uvodjenje PDV-a bila prevara, kao sto su i desetine drugih mjera vlade bile prevare, tako ce i ovo biti prevara. I vec se najavljuju nova poskupljenja, socijalni bunt vec smrdi u zraku, vlast je nesposobna, ode jedan nesposobni demagog, dodje drugi. I tako u krug, vec godinama.
kockica_kockica

#225 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

samo malo wrote:Sto je najsmjesnije, kvazipatriote konstantno guraju tezu da smo svi mi koji smo protiv poskupljenja i smanjenja plata, protiv drzave, da smo izdajice, neznalice, da smo spijuni, agenti, antibosanci, i sta sve ne.

Iako im je nekoliko destina puta ponovljeno kako se drzava bori za domacu proizvodnju, da ovaj zakon nema ama bas nikakve veze sa zastitom domace proizvodnje, da je samo trojanski konj vladajucih nacionalistickih lopova, da je ovaj zakon samo jos jedan dokaz da je vlastodrscima osnovni cilj opljackati gradjane BiH do zadnje pare.
Jer vlasti kojoj je stalo do domace proizvodnje, podstice proizvodnju subvencijama, smanjenjem carina na uvozne sirovine, ukidanjem carina na proizvodne masine, povecanjem otkupnih cijena, i tako dalje i tako dalje, ekonomisti to sigurno znaju preciznije.
Staljinisticka metoda povecanja carina na uvoznu robu, moze rezultirati samo vecim siromastvom gradjana, povecanjem cijena i domacih proizvoda (vec smo to apsolvirali, uvozna roba poskupi 70%, domaca ce poskupiti 50% i opet mogu reci da su jeftiniji, jeftina demagogija domacih lopova vec vidjena) i u konacnici, rezultirat ce kontramjerama koje ce dodatno osakatiti ionako sakat izvoz iz BiH.

Kao sto je i uvodjenje PDV-a bila prevara, kao sto su i desetine drugih mjera vlade bile prevare, tako ce i ovo biti prevara. I vec se najavljuju nova poskupljenja, socijalni bunt vec smrdi u zraku, vlast je nesposobna, ode jedan nesposobni demagog, dodje drugi. I tako u krug, vec godinama.

a ljudi ce onda s prvim mrakom izmiliti iz svojih kuca i stanova i krenuti u pohode kontejnerima... s nadom da ce pronaci nesto jestivo barem tu vece... i to nije nikoga briga... mozda se jos jedino ja zgrozim kad vidim da moj komsija/komsinica rovi po kontejneru u gluho doba noci .. sklanjam se u sjenu da me ne vidi jer je mene stid sto ta osoba nema za koricu hljeba a tu osobu ce biti jos i vise stid jer nema a neimastina ce biti otkrivena... i onda strpljivo cekam da zavrsi svoje pohode i kad sam sigurna da je osoba otisla kuci krenem prema svom stanu... u zadnje vrijeme ostatke kada imam ne bacam u kontejner vec objesim na njega u nadi da ce prava osoba naci to... svoju odjecu koju vise ne nosim sve cesce stavim tako da se vidi sta je ali da nije bas na prljavstini i sve cesce to vidjam na poznatim ljudima iz susjedstva...

i to je slika samo jednog djelica grada... a situacija u drzavi je mnogo gora... i svaki dan je sve vise onih koji nemaju za hranu, nemaju za lijekove... a politicari... pa oni imaju dovoljno... a sit gladnom ne vjeruje...

jos malo pa ce izbori... necu se iznenaditi ako opet pobijede isti oni koji nam kroje ove zakone... :skoljka:
Post Reply