Pravopis na forumu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
medeja

#201 Re: Pravopis na forumu

Post by medeja »

Shoshana wrote:
medeja wrote:
kockica_kockica wrote:Moja recenica: "Prvi put kad sam polagala Bosanski jezik kod prof. Hanke Vajzovic"... dakle odnosilo se na predmet Bosanski jezik na fakultetu, i onaj ko je citao post, a razumije se u gramatiku i pravopis jednostavno mu je bilo jasno po nacinu pisanja da se radi o predmetu a ne o "bosanskom jeziku" kao jeziku koji se inace pise malim slovom...

:)

Zašto se raspravljaš sa budalama? :D
Ako ne znaju, neka pogledaju u Pravopisu pa će im biti jasno. :)
Školski predmeti se pišu velikim slovom ( dakle, Bosanski jezik kao predmet u školi ili na fakultetu se PIŠE velikim slovom, a kada je riječ o bosanskom jeziku kao općem pojmu, onda se piše malim slovom ).
E, ovo prvi puta cujem... Jel se onda pise "imala sam 5 iz Geografije" :?

Da.
Možda u vrijeme kada si ti išla u školu to nije tako bilo.
Ako mi ne vjeruješ, kupi Pravopis bosanskoga jezika Senahida Halilovića pa ćeš naći.
Mislim da sam već pojasnila šta je tu velikim, a šta malim slovom. I da, zar nije logično da bi se školski predmeti svakako trebali pisati velikim slovom ?
Jednoje opća imenica, a drugo imenica koja označava nešto ( isto kao bog i Bog, raj i Raj ).
Uostalom, nije to niko od nas izmišljao, to su pravopisne norme našeg jezika i mi ih se trebamo pridržavati.
walkabout

#202 Re: Pravopis na forumu

Post by walkabout »

ja mislim da je pravilno "imala si 2 iz geografije" :oops:
Jara

#203 Re: Pravopis na forumu

Post by Jara »

@Shoshana :thumbup: :)
Molim da ne širite dezinformacije! :D :
Evo šta kaže Halilović:
"...I nazivi nastavnih predmeta u školama i na fakultetima pišu se malim početnim slovom: Položila je hemiju i mineralogiju. Velikim početnim slovom pišu se nazivi nastavnih predmeta u školama i na fakultetima samo u ispravama ( u dnevnicima rada , upisnicama, svjedodžbama i uvjerenjima): Bosanski jezik, Fizika..."
Dakle, položila je bosanski jezik a ne Bosanski!
sistem

#204 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

walkabout wrote:ja mislim da je pravilno "imala si 2 iz geografije" :oops:
moje stare gramatike mi nista ne vrijede, jer se gramatika mijenja zajedno sa drustvenim sistemom.
pa sam kop'o i prekop'o slijedece:
u novijem srpskom pravopisu ide malim slovom, osim ako zelis naglasiti 'predmet'. primjer:
polozio sam geografiju.
ocjena iz predmeta Geografija
primjer iz nekog hrvatskog zvanicnog teksta:
Nastavno podrucje Hrvatski jezik cine: rjecnik, gramatika, pravogovor i pravopis. Jezicni sadržaji su medusobno povezani, a povezuju se i sa drugim podrucjima nastavnog predmeta, kao i sa ostalim nastavnim predmetima.
....
Ovim pravilnikom utvrduje se nastavni program hrvatskog jezika kao obaveznog nastavnog predmeta i hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture kao izbornog nastavnog predmeta od I do IV razreda osnovne škole
pitanje za bosanski: da li postoji noviji pravopis koji je opceprihvacen kao zvanican?
sistem

#205 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

Jara wrote:@Shoshana :thumbup: :)
Evo šta kaže Halilović:
"...I nazivi nastavnih predmeta u školama i na fakultetima pišu se malim početnim slovom: Položila je hemiju i mineralogiju. Velikim početnim slovom pišu se nazivi nastavnih predmeta u školama i na fakultetima samo u ispravama ( u dnevnicima rada , upisnicama, svjedodžbama i uvjerenjima): Bosanski jezik, Fizika..."
hvala jaro, spasila/o si mi obraz :) :-)
Sunrise00

#206 Re: Pravopis na forumu

Post by Sunrise00 »

Pravopis je izmijenjen. Ako zelite, mogu vam otkucati i ostale promjene :roll:
Jara

#207 Re: Pravopis na forumu

Post by Jara »

sistem wrote:
Evo šta kaže Halilović:
hvala jaro, spasila/o si mi obraz :) :-)
Sad vidjeh i tvoje postove. :thumbup:
Najgore kad se neko smatra znalcem (a to nije) pa dijeli lekcije... ;-)
spasila
sistem

#208 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

Sunrise00 wrote:Pravopis je izmijenjen. Ako zelite, mogu vam otkucati i ostale promjene :roll:
cilj je uvijek nauciti, a ne biti u pravu :wink:
mene jako interesuje novi pravopis, ako imas nesto skenirano - unaprijed hvala.
Shoshana

#209 Re: Pravopis na forumu

Post by Shoshana »

walkabout wrote:ja mislim da je pravilno "imala si 2 iz geografije" :oops:

muci ti tamo :x

:D
Sunrise00

#210 Re: Pravopis na forumu

Post by Sunrise00 »

sistem wrote:
Sunrise00 wrote:Pravopis je izmijenjen. Ako zelite, mogu vam otkucati i ostale promjene :roll:
Skenirano nazalost nemam. To je nama diktirala profesorica bosanskog. Odoh da nadjem pa da otkucam :D
sistem

#211 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

Sunrise00 wrote:
sistem wrote:
Skenirano nazalost nemam. To je nama diktirala profesorica bosanskog. Odoh da nadjem pa da otkucam :D
mislis - Bosanskog :oops: :wink:
Sunrise00

#212 Re: Pravopis na forumu

Post by Sunrise00 »

Dopune i dorade pravopisnih pravila u odnosu na Pravopis bosanskog jezika iz 1996. godine

1. Riječi sa geminacijom se pišu tako u svim padežima i izvedenim oblicima (npr. Džennet, džennetski)
2. Umjesto mahrama/marama sada je samo marama, a umjesto maramica sada je maramica/mahramica
3. Adže/adža; adžin/adžov
4. Vlastita imena iz drugih jezika sa Latiničnim pismom mogu se pisati i izvorno (etimološki) i fonetski
5. Imenice na -ist i -t mogu dobiti vokal a na kraju (npr. telegrafist/telegrafista)
6. Prije- i pre- mogu se naporedo koristiti i dvosložni i jednosložni prefiksi
7. Rok-muzika (bilo rok muzika)
TV-emisija (bilo TV emisija)
8. skraćenice za godinu su g. i god.
skraćenica je bošnjački je bošnj.
9. Tačka se ne piše iza arapskog rednog broja ukoliko iza nje slijedi: zarez, crta, kosa crta, zagrada (npr. 1800-1834)
10. Prvi član naziva sa obrnutim rasporedom članova (imenica+pridjev) piše se velikim slovom (Pašaluk bosanski, Muftijastvo travničko)
11. Isti slučaj i sa pridjevsko-imeničkim ili imeničko-pridjevskim vezama riječi: Prijedorska općina, Općina prijedorska
12. Odredbe uz imena kao Jadransko more, Livanjsko polje zadržavaju veliko slovo i ukoliko je slijed članova obrnut (npr. more Jadransko)
13. Ulica branilaca Sarajeva
Ulica Ferhadija
Ulica prijedorska
14. Nazivi nastavnih predmeta u školama i fakultetima pišu se velikim slovom (ne samo i ispravama)
15. Nazivi poglavara najvišeg reda, upotrijebljeni umjesto imena, pišu se velikim (ne i malim) slovom: Predsjednik, Kralj...
16. Zared se stavlja i između imena mjesta i datuma i ukoliko ime mjesta dolazi sa prijedlogom (npr. U Sarajevu, 8.7.2009)

Za ovu pod 6. nisam sigurna bas, meni pise bas ovako, mozda sam ja fulila dok sam pisala :roll: :D

I da, izvinjavam se za gresku, omaklo se :roll: :D profesorica Bosanskog jezika :D :P
sistem

#213 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

hvala na trudu. ima nekih stvari koje mi izgledaju iste kakve su bile birvaktile, ali mozda su u medjuvremenu promijenjene, pa im sad vracen stari oblik.

pitanje - da li za nas jezik postoji neka institucija, konzilij, centralni komitet :-) , koji odobrava promjene i uvodi ih u zvanicni pravopis? koji autoritet odredjuje / prihvata te promjene?
ProS

#214 Re: Pravopis na forumu

Post by ProS »

dobro pitanje sistem..
odakle da ucim gramatiku i pravopis,da se vratim u os? :-D
uz medije i strucnu ili nestrucnu literaturu smatram da ne mogu,nesigurni mi i rjecnici i pravopisi :? koja drzava :-) :oops:
ružmarin-a

#215 Re: Pravopis na forumu

Post by ružmarin-a »

Sunrise00 wrote:Dopune i dorade pravopisnih pravila u odnosu na Pravopis bosanskog jezika iz 1996. godine

1. Riječi sa geminacijom se pišu tako u svim padežima i izvedenim oblicima (npr. Džennet, džennetski)
2. Umjesto mahrama/marama sada je samo marama, a umjesto maramica sada je maramica/mahramica
3. Adže/adža; adžin/adžov
4. Vlastita imena iz drugih jezika sa Latiničnim pismom mogu se pisati i izvorno (etimološki) i fonetski
5. Imenice na -ist i -t mogu dobiti vokal a na kraju (npr. telegrafist/telegrafista)
6. Prije- i pre- mogu se naporedo koristiti i dvosložni i jednosložni prefiksi
7. Rok-muzika (bilo rok muzika)
TV-emisija (bilo TV emisija)
8. skraćenice za godinu su g. i god.
skraćenica je bošnjački je bošnj.
9. Tačka se ne piše iza arapskog rednog broja ukoliko iza nje slijedi: zarez, crta, kosa crta, zagrada (npr. 1800-1834)
10. Prvi član naziva sa obrnutim rasporedom članova (imenica+pridjev) piše se velikim slovom (Pašaluk bosanski, Muftijastvo travničko)
11. Isti slučaj i sa pridjevsko-imeničkim ili imeničko-pridjevskim vezama riječi: Prijedorska općina, Općina prijedorska
12. Odredbe uz imena kao Jadransko more, Livanjsko polje zadržavaju veliko slovo i ukoliko je slijed članova obrnut (npr. more Jadransko)
13. Ulica branilaca Sarajeva
Ulica Ferhadija
Ulica prijedorska
14. Nazivi nastavnih predmeta u školama i fakultetima pišu se velikim slovom (ne samo i ispravama)
15. Nazivi poglavara najvišeg reda, upotrijebljeni umjesto imena, pišu se velikim (ne i malim) slovom: Predsjednik, Kralj...
16. Zared se stavlja i između imena mjesta i datuma i ukoliko ime mjesta dolazi sa prijedlogom (npr. U Sarajevu, 8.7.2009)

Za ovu pod 6. nisam sigurna bas, meni pise bas ovako, mozda sam ja fulila dok sam pisala :roll: :D

I da, izvinjavam se za gresku, omaklo se :roll: :D profesorica Bosanskog jezika :D :P
@sunrise oo ti si prava pčelica maja, aferim :thumbup:
tačka 3. (svakako miješam i koristim obje varijante, do mene je :-) ali neka su i zvanično priznali ispravnost genitiva i s nastavkom e i a) :thumbup: smatram da kad se misli na vlastito ime, korisnije je reći Dina umjesto Dine, jer onda znaš da se radi o masculinum :skoljka:
*ovdje me zanima i npr. idem Dini li Dinu, je li oboje ispravno (dativ)
tačka 4 me raduje jer mogu onda napisati i Eli Mekbil i Ali Mekbil :) :-D :D i fonetski (ne znam trenutno) :roll:

ovu tačku 6 razumijem kao: prije je dvosložan (pri-je) a pre jednosložan, a upotreba ovako: prijeratna ili pre(d)ratna dešavanja, ili preKO i prijeko potrebno, ali uporedo recimo prerano rođene i prijerano mi nikako nije nešto zvučno... :skoljka: pa se rukovodim sluhom

tačka 8. koja je onda skraćenica za srpski ili hrvatski :?: i ima li je opće?

tačka 9: mislim da vam je draga profesorica zaboravila/izostavila reći da svaki interpunkcijski znak preuzima funkciju tačke, pa i npr: br. tel: 00387XXXXXX a ne i npr.: br. tel.: 00387XXxxxx

član 16. mislim da se odnosi na državnu upravu i "elitu" koja piše zvanične spise, jer je ovo logično da ide zarez (kao apozicija, slično)
medeja

#216 Re: Pravopis na forumu

Post by medeja »

Evo šta kaže Halilović:
Ovo se promijenilo.
Kupi Pravopis iz 2004. godine, tu sve jasno piše. ;)
sistem

#217 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

i taj pravopis - da li je to neki priznat od nekog ministarstva kao definitivan i jedini, da li je to sad zvanicni bosanski jezik?
moguce da jeste, ali mi smeta, valjda kao svakom ko je davno sa skolom zavrsio, sto postajemo nepismeni zbog nekog novog izdanja gramatike. 96 je marama postala mahrama, pa su 2004 opet vratili marama :-)
Loulou

#218 Re: Pravopis na forumu

Post by Loulou »

U nastavi bosanskog jezika se, koliko je meni poznato, koristi Halilovićev rječnik, odn. pravopis i gramatika. Isto tako, po posljednjim informacijama koje ja imam, i dan danas postoje kontraverze oko toga. Vjerovatno ima još nekih koji su u upotrebi. Da li su i od koga odobreni, ne znam.

Slična stvar je s hrvatskim jezikom.
U službenoj upotrebi je Babić-Finka-Moguš pravopis hrvatskog jezika (iz 1971. "koji su komunističke vlasti zabranile zaplijenile i spalile, a koji je potom pretiskan u Londonu i uspijevaju ga uz potporu strukovne i kulturne javnosti uskladiti s modernom hrvatskom pravopisnom baštinom, nastojeći premostiti nasilje koje je u jugoslavenskoj državi načinjeno nad hrvatskim jezikom..."), a prije nekoliko godina Matica hrvatska je izdala Pravopis hrvatskog jezika autora Ž. Anića (nazivaju ga i “Goldsteinov pravopis”), za kojeg pristalice ovog prvog kažu da je "vraćanje pojedinih ne samo pravopisnih već i leksičkih rješenja iz “Novosadskoga dogovora”, proglašavajući takav pravopis modernim, demokratskim i otvorenim".

U svakom slučaju, priča se svede na ovo što je sistem rekao - " postajemo nepismeni zbog nekog novog izdanja"
...

EDIT: U pitanju je Vladimir, a ne Željko Anić.
Još jedna ispravka (da ne širim dezinfomacije :-D ): autori pravopisa čiji je izdavač Matica hrvatska su Badurina-Marković-Mićanović, a Anić i Silić su autori pravopisa u izdanju Školske knjige.
Last edited by Loulou on 08/07/2009 18:03, edited 2 times in total.
medeja

#219 Re: Pravopis na forumu

Post by medeja »

Loulou wrote:U nastavi bosanskog jezika se, koliko je meni poznato, koristi Halilovićev rječnik, odn. pravopis i gramatika. Isto tako, po posljednjim informacijama koje ja imam, i dan danas postoje kontraverze oko toga. Vjerovatno ima još nekih koji su u upotrebi. Da li su i od koga odobreni, ne znam.

Slična stvar je s hrvatskim jezikom.
U službenoj upotrebi je Babić-Finka-Moguš pravopis hrvatskog jezika (iz 1971. "koji su komunističke vlasti zabranile zaplijenile i spalile, a koji je potom pretiskan u Londonu i uspijevaju ga uz potporu strukovne i kulturne javnosti uskladiti s modernom hrvatskom pravopisnom baštinom, nastojeći premostiti nasilje koje je u jugoslavenskoj državi načinjeno nad hrvatskim jezikom..."), a prije nekoliko godina Matica hrvatska je izdala Pravopis hrvatskog jezika autora Ž. Anića (nazivaju ga i “Goldsteinov pravopis”), za kojeg pristalice ovog prvog kažu da je "vraćanje pojedinih ne samo pravopisnih već i leksičkih rješenja iz “Novosadskoga dogovora”, proglašavajući takav pravopis modernim, demokratskim i otvorenim".

U svakom slučaju, priča se svede na ovo što je sistem rekao - " postajemo nepismeni zbog nekog novog izdanja"
...

Možda bi se i koristio drugi pravopis, ali, koliko znam, mi imamo jedan jedini - Halilovićev.
U tom slučaju, znači da je naša pravopisna norma prepuštena njemu.
Možda neke norme ne odgovaraju svima, ali što se tiče obrazovnih ustanova, općepoznato je da se slijede Halilovićeva pravila.
Ko zna, možda i neko drugi napiše novi pravopis.
Loulou

#220 Re: Pravopis na forumu

Post by Loulou »

medeja wrote:Možda bi se i koristio drugi pravopis, ali, koliko znam, mi imamo jedan jedini - Halilovićev.
U tom slučaju, znači da je naša pravopisna norma prepuštena njemu.
Možda neke norme ne odgovaraju svima, ali što se tiče obrazovnih ustanova, općepoznato je da se slijede Halilovićeva pravila.
Ko zna, možda i neko drugi napiše novi pravopis.
Ima (barem) još jedan pravopis, ne mogu se trenutno sjetit imena autora. Reuf ..... Kad saznam, javim. Opet kažem, ne znam koliko se koristi u nastavi bosanskog jezika.

Znam da je M. Riđanović napisao "Totalni promašaj - Prikaz Gramatike bosanskog jezika Dž. Jahića, S, Halilovića i I.Palića", kao kritiku navedene.
http://www.knjiga.ba/Prirucnici/Totalni ... N0415.html
andrija2007

#221 Re: Pravopis na forumu

Post by andrija2007 »

Znam da je M. Riđanović napisao "Totalni promašaj - Prikaz Gramatike bosanskog jezika Dž. Jahića, S, Halilovića i I.Palića", kao kritiku navedene.
http://www.knjiga.ba/Prirucnici/Totalni ... N0415.html[/quote]

Knjiga Totalni promašaj nastala je kao odgovor na poslijeratno "nasilno" formiranje takozvanih pravopisa, gramatika i rječnika bosanskog jezika. Autori su pokušali prikazati bosanski jezik na način koji je vrhunskom lingvisti, Midhatu Riđanoviću, svakako zasmetao. Zbog toga je on napravio osvrt u kojem su prikazane sve nepravilnosti, propusti i pogrešne interpretacije bosanskog jezika, i isti nazvao "Totalni promašaj". Promašaj je svakako evidentan, a tome svjedoči i činjenica da je ova knjiga doživjela tri reprinta, dva izdanja i trenutno je u pripremi treće. Veliki interes čitalaca i javnosti ponukao je izdavača da pripremi i konačnu verziju "Totalnog promašaja", koja bi trebala biti objavljena u narednoj godini. Potrebno je svakako napomenuti da je ovo knjiga koja je objavljena bez recenzija. Razlog je jednostavan, iste nismo bili u mogućnosti pronaći.
Jara

#222 Re: Pravopis na forumu

Post by Jara »

medeja wrote: Ovo se promijenilo.
Pišeš pismeno, vjerovatno si provjerila. ;-) Pravopis je stvar konvencije, dogovora ( nije matematika, jelte), samo, s kim li se gospodin "dogovara" kad pravi izmjene? :D
medeja wrote:Kupi Pravopis iz 2004. godine, tu sve jasno piše. ;)
Jest', da kupim a onda odmah izađe novi jer je Haliloviću palo na um da opet nešto mijenja u ovom stilu: :lol:
Umjesto mahrama/marama sada je samo marama, a umjesto maramica sada je maramica/mahramica
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazloženje? Zarada na novom izdanju? Dobra fora za biznis! :thumbup: :D
Btw :D , kupujem Riđanovićeve knjige, a Halilovićeve ne ( nije mi autoritet u lingvistici, šta ću :oops: ) što ne znači da ih ne čitam kad mi padnu ruku ( neke mi pošalju, neke posudim...izgleda ima ih više nego znadoh :skoljka: ).
Shoshana

#223 Re: Pravopis na forumu

Post by Shoshana »

Dobro si, Jaro, ja cu, evo, umjesto da sta naucim, izgleda odluciti da predjem u nepismene....

za utjehu je da barem ovu maramu dobro ubadam.
sistem

#224 Re: Pravopis na forumu

Post by sistem »

Shoshana wrote:Dobro si, Jaro, ja cu, evo, umjesto da sta naucim, izgleda odluciti da predjem u nepismene....

za utjehu je da barem ovu maramu dobro ubadam.
al padas na mahramici :D
Loulou

#225 Re: Pravopis na forumu

Post by Loulou »

Image

Ibrahim Čedić, Josip Boatić, Svein Moonesland, Alija Pirić, Hanka Vejzović, Naila Hebib-Valjevac, Hadžem Hajdarević, Safet Kadić i Aida Kršo:
Image

Image

Image

Senahid Halilović, Pravopis bosanskoga jezika, Priručnik za škole:
Image

Refik Bulić, Bosanski jezik, jezičko-pravopisni priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola:
Image

Post Reply