Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NIN

#201 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

travar wrote:
NIN wrote:
travar wrote: Arzi, fali ti :D
To nije zezanje, već sarkastični odgovor na jedan od gornjih postova. Hvala :D
Uostalom, pričamo o Šefiki, ne znaš je ti!
Ma slobodno ti pricaj o Sefiki samo nemoj se sutra palit' ko kutnjak kad neko spomene Muhameda kako tebi ne godi.

Budi covjek, a ne licemjer! :wink:
Kakve veze ima priča o imaginarnoj Šefiki/Safiji sa Muhammedom a.s?
Možeš ti bolje!
...hau jes no.

Ja budala, ti pametan. :D
NIN

#202 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

Updated wrote:
Najljepsa wrote:Ja mislim da kada umremo ,svako od nas dobije sansu da ako hoce moze da se vrati na ovaj svijet.
Islam nigdje explicite ne negira ovakvu mogucnost.
...explicite velis? :D

Nego, kad se malo poigras sa razlicitim interpretacijama, islam ne negira ni evoluciju!

Sta cemo sad?
Najljepsa

#203 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

BHF_Manijak wrote:Izgleda ovo Najljepse celjade se jos trazi,ne zna ni ono gdje bi.... :D sinko,budi za poetak dobar covjek,manje pitaj,vise citaj i uci,nije sve samo crno i bijelo,ima i drugih nijansi,malo procitaj stagod pa onda dodjes da pricamo,nism ni ja proictao 100.000 knjiga,nisam svu pamet svijeta pokupio,ali znam podosta o temi o kojoj naglabam,ne mogu ti pricati o kulinarstvu,tu sam tanak ko licna,ali onda necu ni zapitkivat i govorit da taj recept ne ide bas tako vec mislim da trebalo malo vise toga dodati,valjda Onaj ko je propisivao i davao "recept" zna najbolje kako ide!! :wink: :wink: malo skontaj.....
Ako u neki recept ide recimo bijeli luk ili dzindzer ili nesto sto ti se ne svidja ,nije razlog da recept bacis u smece, ili da ne jedes tu hranu..vec ako hoces potrazis drugi recept koji ti odgovara ili ako ne nadjes takav, kreiras sebi recept koji se tebi svidja..a onome sto je pisao recept zahvalis se na ideji:)
BHF_Manijak

#204 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Jeste,sve je to uredu oci moje lijepe,ali kasnije nekad,kad ti taj recept propadne i ne valjadne,onda se ne vadi na onog koji ti je dao recept,vec na sebe sto si eksperimentisala a On ti sve fino rece sta ces i kako ces...ali ljudi su zaljubljenici samih sebe,ja pa ja,niko vise,sve znam,svu sam pamet pokupio,ja cu to da sve fino kreiram... :wink:
Najljepsa

#205 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Manijace:)
pa Bog/Allah nam je dao mogucnost da sami kreiramo.
Najljepsa

#206 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

dao nam je dakle mogucnost da sami kreiramo i dat ce nam i snagu i volju sve dokle vjerujemo u sebe i u njega i vodimo se dobrim.
ljubav_aha

#207 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ljubav_aha,nisam HHF al eto...nejse sad,procitaj moj post koji sam uputio mislim Sistemu ili Dozeru na jdnoj od tema,vezano za junusa a.s i malog slijepog djecaka...a uostalom Poslani savsmodrastao je i bez oca i bez majke,a pogledaj kakav je covjek bio...u svemu ima neka VISA mudrost i sustina,a tvoje nije da se bakces time,ako se vec izjasnjavas i ako si muslimanka,niko nece biti zakinut na Sudnjem danu,ne brini...problem je u tome sto ljudi povrsne geldaju i na svoj zivot i na mnoge druge stvari,gledaju samo od danas do sutra,bio je svakakav u mladosti,zakido druge,sumnje ubacivao,nije se ljudski ophodio sa drugima itd,a onda kad ga nesto snadje kasnije,uvijek svak isto pita "a sto mene,a sta sam ja to uradio" itd itd,Bog je taj koji dgada ALI NIKAD ne zaboravlja....sve na aju bude paman isplaceno,bacio s jednm ss,vratit ce ti se kad tadd,samo se ne pitaj onda,ah otkud sad ovo...previse mi nekako plitko razmisljas za jednu vjernicu kakvom se deklarises :wink:
BHF_Manijak,nisma povrsna,a kratko sam komentarisala,jer sam se nadala da ces shvatiti moju poentu

ti si napisao vrlo prost primjer : " problem je u tome sto ljudi povrsne geldaju i na svoj zivot i na mnoge druge stvari,gledaju samo od danas do sutra,bio je svakakav u mladosti,zakido druge,sumnje ubacivao,nije se ljudski ophodio sa drugima itd,a onda kad ga nesto snadje kasnije,uvijek svak isto pita "a sto mene,a sta sam ja to uradio" HM,napisao si promjer osobe koja je mozda zasluzila,a sto je sa sobama za koje se cesto kaze " nije ni mrava zgazio" :!:

ali i dalje podvlacim, ima mnogo sudbina koje nisu zasluzile,uostalom,i dalje bih htjela cuti obrazlozenje,kako i zasto dijete "zasluzi ' odrastanje bez npr. oba roditelja,a svako dijete upravo drugacije dozivljava svoju tragediju,ovisno o emocionalnoj zrelosti ,mjestu odrastanja i licnom iskustvu :!: :?:

biti vjernik za mene ne- predstavlja puko vjerovanje u Boga,bez znanja,razmisljanja i analiziranja,a mnogima ovdje,primjetila sam, je naj-vaznije odgovriti na svako pitanje "tako je receno" ,a svako je prihvatio ,vise verzija prevoda,koji i dalje mnogima nisu uopste jasni,ali nema veze,bitno je vjerovati,ali ocevindo nije bitno razumjeti sadrzaj i smisao :!:
travar

#208 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by travar »

NIN wrote: Ja budala, ti pametan. :D
As a note:
Ja ovo nisam rekao :wink:
ljubav_aha

#209 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Jeste,sve je to uredu oci moje lijepe,ali kasnije nekad,kad ti taj recept propadne i ne valjadne,onda se ne vadi na onog koji ti je dao recept,vec na sebe sto si eksperimentisala a On ti sve fino rece sta ces i kako ces...ali ljudi su zaljubljenici samih sebe,ja pa ja,niko vise,sve znam,svu sam pamet pokupio,ja cu to da sve fino kreiram... :wink:
... sa novcem ili bez novca :D

... sa zdravljem ili bez zdravlja :D

postoje li opcije ili samo univerzalna :!: :?:
arzuhal

#210 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote: biti vjernik za mene ne- predstavlja puko vjerovanje u Boga,bez znanja,razmisljanja i analiziranja,a mnogima ovdje,primjetila sam, je naj-vaznije odgovriti na svako pitanje "tako je receno" ,a svako je prihvatio ,vise verzija prevoda,koji i dalje mnogima nisu uopste jasni,ali nema veze,bitno je vjerovati,ali ocevindo nije bitno razumjeti sadrzaj i smisao :!:
Postoje dva načina, oba validna, oba legitimna, za oba možemo naći potvrdu u Kur'anu i sunnetu:

1) Islam prije imana: pokoravati se i prihvatati vjerska načela i provoditi ih u praksi, bez dubljeg promišljanja o sadržajima i smislu, a onda postepeno dohvaćati taj smisao ( Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: 'Mi se pokoravamo!', jer u srca vaša prava vjera još nije ušla. A ako Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, On vam nimalo neće umanjiti nagradu za vaša djela." Allah, uistinu, prašta i samilostan je. (49:14)

2) Iman prije islama: svekolikim iskustvom života, a iskustvom duha ponajprije, potvrditi i osnažiti vjerovanje, a onda početi prakticirati i provoditi vjerske naredbe: namaz, post, itd. ( Zatim Musa baci svoj štap, koji, odjednom, proguta ono što su oni lažno izveli. Čarobnjaci se onda na tle baciše i rekoše: "Mi vjerujemo u Gospodara svjetova, Gospodara Musaova i Harunova!" "Da povjerujete njemu prije dopuštenja moga!"; viknu faraon. "On je vaš učitelj, on vas je čarobnjaštvu naučio, a vi ćete zapamtiti; poodsijecaću vam ruke i noge vaše unakrst i sve ću vas porazapinjati!" "Ništa strašno!"; rekoše oni, "mi ćemo se Gospodaru svome vratiti. Mi se nadamo da će nam Gospodar naš grijehe naše oprostiti zato što smo prvi vjernici." (26:38-51))
BHF_Manijak

#211 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

@Najljepse celjade na dunjaluku,ovako,dai je sansa da kreiras neke stvari,kao sto je tvoj zivot,kako ces njime upravljati,sta ces raditi itd,ALI nije ti dato da ti Objavu spustenu mijenjas kao ni da sunnet Poslanika mijenjas,nego uzmi ili odbaci,a ne dijelove uzimati,ovo mi se svidja ovo ne,na prvi pogled MOZDA bi i bila upravu,ALI isto tako,"neko" ko bolje poznaje tebe od same sebe dao je propise po kojima i trebala da se vladas,"vjerovatno" Tvorac zna bolje od stvorenoga,ili i to mislis drugaacije?! :?

@Ljubav_aha citiram ajet Svevisnjeg: ''Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive.'' (El-Bekare, 155.)

evo sta veli Uzviseni o tvojim pitanjima...Allah je taj koji odredjuje sudbinu nasu,a nase nije da pitamo sto smo to zasluzili,sto to ovako,sto to onako,jer Stvoritelj nece garant pitati svoje stvorenje eh trebam li ja to,isto kao sto majka ne pita dijete,sine hocul te pustit navecer iza 10 da se igrs ili necu,iako dijete ne razumije zabranu izlaska u ta doba,ali zna sigurno roditelj...svak ima razlicita iskusenja na ovom svijetu i bice mu sudjeno po tome,neko ce dobiti ogromnu nagradu na Sudnjem danu ukoliko je saburio na raznim i teskim iskusenjima...a sto je veci stepen vjerovanja to je vece i iskusenje,na prvi pogled nema logike ali i ima,to ti je isto kao takmicenje u skoli,logicno da je drzavno takmicenje matematike teze od skolskog,pa i onda neko pitao,pa sto ce onom na drzavnom teze takmicenje on zna matematiku vec...Allah zeli da sama sebe ispitas,da li stvarno vjerujes i koliko si spremna da se nosis sa iskusenjima ili samo formalno se vladas po vjeri...a na kraju krajeva Allah i nije nigdje obecao da bit lagodan ovaj svijet,pa dunjaluk ti j ionako kuca belaja!
Najljepsa

#212 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Manijace, zahvaljujem ti se na strpljenju i zelji da mi odgovaras na moja pitanja i sumnjicavost.Svaka cas. Hvala na podjeljenom znanju sa mnom. Zao mi je da ti kazem da i dalje ne mogu da prihvatim da je Bog/Allah takav kakav se predstavlja u tim knjigama, strasan, da iskusava da kaznjava ,da uzima zivote isl.
BHF_Manijak

#213 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Pa ne moze ni dijete shvatati da su roditelji "tako strsni,da kaznjanvaju,da zabrane stavljaju" itd itd,a kd gledas iz neutralne pespektive,shvatis da je to sve za dobrobit djece,a ne sto su po prirodi takvi,sto mrze svoju djecu itd....Allah koliko god da kaznjava,toliko je i milostiv prema svim ljudima a baska prema vjernicima,jer Allah kaze moja milost je jaca od moje srdzbe....dao je uputu,kako da se zivi spokojno,uzmi ili ostavi...gledaj na sebe,kako ces prozivjeti ovaj kratki zivotni vijek,kako da ostavis sto bolji trag!da li po nekoj tvojoj logici,vrijedi batalit vjecnost za 60-70 godina ovog zivota?!mi smo ovdje samo kao putnici,u prolazu,idemo ka nekom uzvisenijem mjestu....
BlooQ.

#214 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Pa ne moze ni dijete shvatati da su roditelji "tako strsni,da kaznjanvaju,da zabrane stavljaju" itd itd,a kd gledas iz neutralne pespektive,shvatis da je to sve za dobrobit djece,a ne sto su po prirodi takvi,sto mrze svoju djecu itd....Allah koliko god da kaznjava,toliko je i milostiv prema svim ljudima a baska prema vjernicima,jer Allah kaze moja milost je jaca od moje srdzbe....dao je uputu,kako da se zivi spokojno,uzmi ili ostavi...gledaj na sebe,kako ces prozivjeti ovaj kratki zivotni vijek,kako da ostavis sto bolji trag!da li po nekoj tvojoj logici,vrijedi batalit vjecnost za 60-70 godina ovog zivota?!mi smo ovdje samo kao putnici,u prolazu,idemo ka nekom uzvisenijem mjestu....

opet ja i Spinoza :D zašto imate tendenciju da Bogu (kojem god) pripisujete ljudske osobine...da je strasan, da je ljut, da je dobar, da je milostiv, da je ovo da je ono?

to su ljudske karakteristike...
Bog samo jest
Najljepsa

#215 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

A da li se spominje u Kuranu :evil: ..da mu ime ne spominjem..Da li postojij mogucnost da ustvari negativne stvari na ovom svijetu kao sto su bolesti i slicno su poslati od njega( :evil: a ne od Boga, ali da nam Bog onda u svetim knjigama daje savjete kako mozemo da se protiv njih borimo, sami i uz vjeru i BOoziju pomoc...To bi mi recimo imalo super smisla.
BHF_Manijak

#216 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

vidis Najljepsa,zato sam ti prvu recenicu napisao kad sam usao u dijalog s tobom rekao,da bi o necemu pricala moras se uputit u to,jer ovako ja tebi moram priblizit islam prvo od kelimei sehadeta(najosnovnijeg)pa onda dublje...jako dug proces..vidim da imas zelju za znanjem,ali forum nije mjesto za takvo nesto,sama moras naprijed krenuti kceri...
al eto...
da,tacno je,sejtan se spominje u Kur`anu,kao i "borba" sa njimodnosno kako da ne padnemo pod njegov uticaj,jer on nema nikakve fizick moci nad nama,vec tktike,"savjetima" te i postepeno navodi na nesto lose....svakako da ima dosta uticaja na ljude,ali nema nikakve moci mimo Allahove odredbe,tako da ne moze nikako fizicki na nas uticati,pa odnjega i ne mogu biti bolesti i sl....

@BlooQ,nista ja nisam izmislio,samo ti navodim citate iz Kur`ana,svakako da Alah nema nase osobine,dleko od toga,Uzvisen neka je On,vec je to cisto da bise ljudima koliko toliko priblizilo...a muslimani posto vjeruju u Kur`an vjeruju i sve sto pise u njemu da je od Allaha Uzvisenog,recenoje da postoje nagrada i kazna,dakle sve prema zaslugama,uglavnom nikomenepravd nece biti ucinjena! :wink: a ti posto ims svoje neko vidjenje Boga,ti se onda vladaj po tome i cekaj...a cekat cu i ja.....
BlooQ.

#217 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:vidis Najljepsa,zato sam ti prvu recenicu napisao kad sam usao u dijalog s tobom rekao,da bi o necemu pricala moras se uputit u to,jer ovako ja tebi moram priblizit islam prvo od kelimei sehadeta(najosnovnijeg)pa onda dublje...jako dug proces..vidim da imas zelju za znanjem,ali forum nije mjesto za takvo nesto,sama moras naprijed krenuti kceri...
al eto...
da,tacno je,sejtan se spominje u Kur`anu,kao i "borba" sa njimodnosno kako da ne padnemo pod njegov uticaj,jer on nema nikakve fizick moci nad nama,vec tktike,"savjetima" te i postepeno navodi na nesto lose....svakako da ima dosta uticaja na ljude,ali nema nikakve moci mimo Allahove odredbe,tako da ne moze nikako fizicki na nas uticati,pa odnjega i ne mogu biti bolesti i sl....

@BlooQ,nista ja nisam izmislio,samo ti navodim citate iz Kur`ana,svakako da Alah nema nase osobine,dleko od toga,Uzvisen neka je On,vec je to cisto da bise ljudima koliko toliko priblizilo...a muslimani posto vjeruju u Kur`an vjeruju i sve sto pise u njemu da je od Allaha Uzvisenog,recenoje da postoje nagrada i kazna,dakle sve prema zaslugama,uglavnom nikomenepravd nece biti ucinjena! :wink: a ti posto ims svoje neko vidjenje Boga,ti se onda vladaj po tome i cekaj...a cekat cu i ja.....
hajd cekam te mozda na kraju vremena da kafu popijemo jednu :D
BHF_Manijak

#218 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Posvadjali bi se prije vakta! :D kad uhvatis kontre slagat,a ja tanak sa szivcima! :D :P
Najljepsa

#219 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

"a bi o necemu pricala moras se uputit u to"
eh ,ja ako sve to iscitam ,nece mi onda ni trebati dijalog i prica ni sa kim :)
BlooQ.

#220 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Najljepsa wrote:"a bi o necemu pricala moras se uputit u to"

hoce hoce :D vidi mene :D uvijek ima pitanja :D sto vise citas, vise pitanja :D
BHF_Manijak

#221 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Kako nece sunce drago?!nece ti mozda bit sve jsano nakon toga ali ces imati znanje,pa cemo onda da zajedno to sve da disktujemo,jer evo primjer,postavi jednu sliku,i nek je 3 ljudia gledaju,nece garant imati isto misljenje o njoj....il knjigu,il bilo sta..jer meni nije tesko fakat da ti neke stvari objasnim,ali ipak bi i ti sama morala malo da se uputis u temu,bar osnovno, ;-)
vidis kako BlooQ,hiljadu nakvih pitanja ima,ima cura neke svoje zamislit itd,ma samo zakuhava,ko zensko.... :P
Najljepsa

#222 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

BlooQ. wrote:

Pa ne znam , ja sam bila odlican ucenik u skoli :-D ,a ti :D
BlooQ.

#223 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Najljepsa wrote:
BlooQ. wrote:

Pa ne znam , ja sam bila odlican ucenik u skoli :-D ,a ti :D

štreberu :D ja sam bila onaj sa inteligentnim pitanjima što sjebe profesoru fizike koncept predavanja ;)
BHF_Manijak

#224 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

a da vi lagano prejete na msn?!onako reko usput da kazem..... :D
BlooQ.

#225 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

ja sam žensko i ne zelim da se zabavljam sa nekim najljepsim...znas nas zenske:D
Post Reply