Tvrtko II Kotromanić wrote:sta bi Muhammed s.a.v.s radio danas niko ne zna, samo moja pretpostavka... a sto se tice tog lupetanja, hvala lijepo informisan sam ja vise nego sto ti mislis...Photoman wrote:Tvrtko II Kotromanić wrote:Muhammed s.a.v.s je svojim ashabima preporucivao, znaci preporucivao, ne naredjivao, da pustaju brade i skracuju brkove kako bi se razlikovali od musrika, idolopoklonika koji su brijali brade, a protiv kojih su se tada muslimani bojali....
a da je Muhammed s.a.v.s danas ziv, mislim da bi naredio brijanje brada kada bi vidio ko ih sve pusta (cetnici, vehabije i sl.)
Opet ponavljam, brada je dio Fitre, nije stvar vremena. Za definiciju Fitre, vrati se desetak postova prije, ili konsultuj druge resurse.
A sto se tice sporedjenja "vehabija" sa cetnicima; prosto idiotski i nevrijedno komentara, i stovise iznenadjujuce dolazeci od "muslimana." Ne samo da si usporedio vijernike s nevjernicima, nego i higijenu s nehigijenom. Informisi se, Tvrtko, prije lupetanja.
PS: Reci mi gdje si procitao sta bi sve to Muhammed s.a.w.s. radio danas da je ziv da se i ja malo educiram.
kada sam u jednoj recenici stavio i vehabije i cetnike, nisam ih mislio izjednacavati... Vehabije, u svom pretjeranom islamu, hvatanju za sve sto je Muhammed s.a.v.s rekao (ili nije rekao jer, siguran sam da znas, da ima hadisa koji nisu vjerodostojni) te (pojedini) primanju novca da bi pustili brade i skratili pantole, samo sramote sunnet Muhammeda s.a.v.s a s druge strane, kad vec govorimo o slijedjenju sunneta, da li si primjetio mozda, da vehabije uopste ne klanjaju sunnete?
za cetnike sve je jasno nadam se....
'Pretpostavke' tipa sta bi Muhammed s.a.w.s. radio danas je bolje ostaviti ekspertima za Serijat; ljudima koji baziraju odluke na Kur'anu i Hadisima a ne osobnim misljenjima.
Nikad nisam naisao na te ljude, ili potvrdio te price o primanju novca za brade i pantale, totalno smijesno. Osobno mislim da te price poticu od ljudi koji omalozavaju "bradonje" i "leptiranje' u namazu. Ako ti licno znas za neke ljude koji su primili taj tip mita, molim te posalji mi detalje na PP, da se licno uvjerim jer kod mene nekvalificirane pretpotavke ne piju vode.
Upravo, kad vec govorimo o Sunnetu; da li znas da postoje Sunneti koje je Muhammed s.a.w.s. radio 100% vremena, a neke recimo nije. Naprimjer, uvijek je nosio bradu (namjerno upotrebljen primjer) jer se radi o Izgledu vjernika i upotpunjavanju Fitre, uvijek je jeo desnom rukom i sjedio tokom obroka, uvijek je klanjao sunnete sabah i aksam namaza, bez propusta, a recimo ostale nije; nekad jeste nekad nije. Sunnet ima nivoe brate; to je bitno razumiti. Selam.