Metro u Sarajevu
- Logovan
#201 Re: Metro u Sarajevu
Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%.

- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#202 Re: Metro u Sarajevu
Ama biti ce... cim kenzi dobiju letece tramvajezlo87 wrote:Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%.![]()
- Gradski
#203 Re: Metro u Sarajevu
Kakav metro mi ljudski nemamo ni tramvaja, a kamoli šta drugo.
- Logovan
#204 Re: Metro u Sarajevu
Znači po tebi imamo šanse da dobijemo metro?Yahel wrote:Ama biti ce... cim kenzi dobiju letece tramvajezlo87 wrote:Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%.![]()
- respo
#205 Re: Metro u Sarajevu
upravo suprotno jer prag koliko god bio rastrkan kao sto kazes to e upravo njegova prednostjon_jovi wrote:Losija od Sarajeva ako se uzme level Ilidza - Bascarsija, a i na odnosu druge linije koju je predlozio pokretac teme na relaciji Dobrinja - Vogosca jer tu bez problema moze da se probije tunel ispod Kobilje.respo wrote:samo uz jednu malu opasku
kakva je konfiguracija terena u pragu kakva ovdje
Prag je na brjegovima osim jednog grotla u strogom centru grada. Nadalje Sarajevo se jako povoljno rasprostire za sve vrste transporta, to jeste - duzno sa manjim grananjem prema Dobrinji, pa je isto tako povoljan i za metro. Nasuprot Sarajeva Prag je uzasno razbacan i razvucen u kug i na sve strane. Takodzer, sve linije u Pragu prolaze ispod rijeke Vltave koja je velicine Save dok u Sarajevu nema takvog vodotoka.
jer se metro i pravi za takve stvari a ne za gradove koji idu jednosmjerno kao sa istok zapad ili drugacije sjever jug
ako si bio u pragu pogledaj kako su uopste gradjene ulice gdje su stanice i sve ostalo nije metro samo izbusi tunele i eto ga metro
- jon_jovi
#206 Re: Metro u Sarajevu
Pa zato su oni gradili tri linije i potom ih produzavali, a nama bi samo jedna linija bila pun pogodak sa 80 postotaka ucinka a naknadne linije bi zadovoljavale onih 20 posto. Zato Prag ima i Tramvaje i autobuse i trolejbuse jer je urbanisticki ruglo koje se jedva moze uvezati. Ta ogromna rijeka koja ga presijeca i blagi talasti sistem brijegova nisu manji problem od naseg Sokolja, Kobilje Glave jal Vratnika. Uzgred, za Vratnik, Bistrik i slicna naselja predlazem uspinjace kao u Zagrebu - Gornji Grad. Nikako se nesmije izostaviti ni zicara za Trebevic, ali ni ona predvidzena zicara Bunicki Potok - Igman, isto kao ni prosirenje na cetri kolovozne trake prema Kiseljaku i Travniku. Takodzer cetri kolovozne trake makar do Rogoja i tek onda bi promet u samom gradu bio doveden u normalu a takodzer prometna izolacija Sarajeva bi bila prekinuta.
Dakle, ako si bio u Pragu onda je znas da tamo osim milion i pol domacih ima jos minimum 300.000 stranaca.
Ja znam da je danas ovim jadovima sto ovdje komentarisu i danas zive na tri marke dnevno sa frtalj hljeba i pastetom ovakva vizija Sarajeva naucna fantastika. Ali mentalno izostala masa nema pojma i ne treba se na njih obazirati.
Isto tako kao sto u Pragu ima nekih 15 do 20 stranaca danas tako ce sutra ogromna masa stranaca preplaviti Sarajevo. Danas to izgleda kao nesto ne ostvarivo ali pametni ljudi vide dalje u buducnost. Promet u nasem gradu iako gust je slabe frekvencije jer mi nemamo onu uzurbanu dinamiku kakvu imaju zapadne metropole, a kada bi se kod nas radilo i zurilo kao Zapadu ili makar koliko u Pragu promet na ulicama i u javnom prevozu bi dozivio kolaps. Ne pravi niko metro zato sto ga zuljaju pare, nego jednostavno mora.
London ima 8.000 kilometara metroa i jos uvijek se prosiruje mreza i pored svega toga saobracaj dozivljava kolaps, mislim na promet automobilima, autobusima, i ostalim sredstvima. Jednostavno je to zato zbog dinamike zivota i s tim u vezi potreba.
Nasa indolencija, nase desolentno stanje jeste stvar danasnjice, a sutra kada mi budemo morali htjeli ne htjeli prihvatiti takvu dinamiku zivota tramvaj koji cima 50 minuta od Ilidze do Carsije nece biti dovoljan.
Dakle, ako si bio u Pragu onda je znas da tamo osim milion i pol domacih ima jos minimum 300.000 stranaca.
Ja znam da je danas ovim jadovima sto ovdje komentarisu i danas zive na tri marke dnevno sa frtalj hljeba i pastetom ovakva vizija Sarajeva naucna fantastika. Ali mentalno izostala masa nema pojma i ne treba se na njih obazirati.
Isto tako kao sto u Pragu ima nekih 15 do 20 stranaca danas tako ce sutra ogromna masa stranaca preplaviti Sarajevo. Danas to izgleda kao nesto ne ostvarivo ali pametni ljudi vide dalje u buducnost. Promet u nasem gradu iako gust je slabe frekvencije jer mi nemamo onu uzurbanu dinamiku kakvu imaju zapadne metropole, a kada bi se kod nas radilo i zurilo kao Zapadu ili makar koliko u Pragu promet na ulicama i u javnom prevozu bi dozivio kolaps. Ne pravi niko metro zato sto ga zuljaju pare, nego jednostavno mora.
London ima 8.000 kilometara metroa i jos uvijek se prosiruje mreza i pored svega toga saobracaj dozivljava kolaps, mislim na promet automobilima, autobusima, i ostalim sredstvima. Jednostavno je to zato zbog dinamike zivota i s tim u vezi potreba.
Nasa indolencija, nase desolentno stanje jeste stvar danasnjice, a sutra kada mi budemo morali htjeli ne htjeli prihvatiti takvu dinamiku zivota tramvaj koji cima 50 minuta od Ilidze do Carsije nece biti dovoljan.
- FOČANSKI PROPISI
#207 Re: Metro u Sarajevu
Nemoj se ti brinuti za nas na Ilidži . Mi svakako nismo grad.Bolonjac wrote: ko ide sa Ilidze/Dobrinje koristiti ce ulični voz(TM)
-
clarKKent
#208 Re: Metro u Sarajevu
prije par godina su radili istraživanje u vezi ove ideje, visećih tramvaja u koritu Miljacke i došli do zaključka da bi cijela infrastruktura koštala 500 miliona KMova (:spider124 wrote:evo pravog rjesenja za Sarajevo
![]()
- JThomas
#209 Re: Metro u Sarajevu
u nas bi to otišlo do milijardu i po dok bi se svako ugradio 
- FOČANSKI PROPISI
#210 Re: Metro u Sarajevu
I nikad se ne bi završilo,k'o onaj državni zatvor.JThomas wrote:u nas bi to otišlo do milijardu i po dok bi se svako ugradio
- bach
#211 Re: Metro u Sarajevu
Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.
- jon_jovi
#212 Re: Metro u Sarajevu
Pare su ti papiri, stamparija na Topcideru radi, ooozzzeezi
-
Bolonjac
#213 Re: Metro u Sarajevu
Brinem se i ja sam na IlidziFOČANSKI PROPISI wrote:Nemoj se ti brinuti za nas na Ilidži . Mi svakako nismo grad.Bolonjac wrote: ko ide sa Ilidze/Dobrinje koristiti ce ulični voz(TM)
veci je problem Dobrinja
- agnostic_front
#214 Re: Metro u Sarajevu
Tako je.FOČANSKI PROPISI wrote:Nemoj se ti brinuti za nas na Ilidži . Mi svakako nismo grad.Bolonjac wrote: ko ide sa Ilidze/Dobrinje koristiti ce ulični voz(TM)
Zato što bi se na Ilidži pravio krkanluk na metro termininalu.
- cvrčak_na_hedonizmu
#215 Re: Metro u Sarajevu
Metro u Sarajevu a imamo redukcije vode u gradu u kojem kada se dijete igra u pijesku sa kanticom i lopaticom nađe bunar nakon par zamaha
Baš glupa tema moram zaključiti
Baš glupa tema moram zaključiti
- FOČANSKI PROPISI
#216 Re: Metro u Sarajevu
Nama je otpisan kredit za izgradnju "Istočne pruge",ko zna ,možda se desi isto i za metro.bach wrote:Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.
-
udrch
#217 Re: Metro u Sarajevu
vala kada Istanbul, Moskva, Los Angeles, Peking, Šangaj, London, Pariz mogu imati metro možemo vala i mi..
čim BNS dođe na vlast to će Edo srediti...
inače metro je fakat dobra stvar..ali Sarajevo je premalo za takvo nešto bilo i prije tri godine, a kamoli danas
..
inače metro je fakat dobra stvar..ali Sarajevo je premalo za takvo nešto bilo i prije tri godine, a kamoli danas
- burekdzijabezmesa
#218 Re: Metro u Sarajevu
bach wrote:Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.
o čemu ti
- FOČANSKI PROPISI
#219 Re: Metro u Sarajevu
Mi ćemo napraviti mini metro (po mjeri Sarajeva) sa uskotračnom prugom.udrch wrote:vala kada Istanbul, Moskva, Los Angeles, Peking, Šangaj, London, Pariz mogu imati metro možemo vala i mi..
inače metro je fakat dobra stvar..ali Sarajevo je premalo za takvo nešto bilo i prije tri godine, a kamoli danas..
- suncica24
#220 Re: Metro u Sarajevu
A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa
Ali jok... mi više volimo te nerealne maštarije
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa
-
VjecitiStudent
#221 Re: Metro u Sarajevu
Postoji i studija razvoja saobracaja u Sarajevu, radila francuska firma krajem devedesetih, koja je kao jedan od prioriteta postavila uspostavljanje prigradskog zeljeznickog saobracaja.suncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa![]()
No ko i sve studije, zavrsila je na papiru.
- Hugo Chavez
#222 Re: Metro u Sarajevu
Od stanice Sarajevo do stanice A. most idu tri pruge paralelno (po jedna za jug i sjever koridorskom prugom, a treća do "depoa" Rajlovac), tako da sa kapacitetom sigurno nema problema. Jedini problem je nedostatak mozga zaposlenih u željeznicama FBiH, koji ne mogu da skontaju da razvoj putničkog saobraćaja treba zasnivati na opsluživanju Sarajevasuncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa![]()
- FOČANSKI PROPISI
#223 Re: Metro u Sarajevu
Ko da skonta,diretori (SDA) sa lažnim diplomama?Hugo Chavez wrote:Od stanice Sarajevo do stanice A. most idu tri pruge paralelno (po jedna za jug i sjever koridorskom prugom, a treća do "depoa" Rajlovac), tako da sa kapacitetom sigurno nema problema. Jedini problem je nedostatak mozga zaposlenih u željeznicama FBiH, koji ne mogu da skontaju da razvoj putničkog saobraćaja treba zasnivati na opsluživanju Sarajevasuncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
-
VjecitiStudent
#224 Re: Metro u Sarajevu
Nazalost, mi nismo u stanju da dostignemo nivo kvaliteta gradskog saobracaja ni iz devedesetih, i ovo jada od GRAS-a jedva radi.Hugo Chavez wrote:Od stanice Sarajevo do stanice A. most idu tri pruge paralelno (po jedna za jug i sjever koridorskom prugom, a treća do "depoa" Rajlovac), tako da sa kapacitetom sigurno nema problema. Jedini problem je nedostatak mozga zaposlenih u željeznicama FBiH, koji ne mogu da skontaju da razvoj putničkog saobraćaja treba zasnivati na opsluživanju Sarajevasuncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
- Arteta
#225 Re: Metro u Sarajevu
Kada Sarajevo bude imalo bar milion stanovnika onda se treba praviti metro mada kakvi smo,sumnjam da ce se i tada praviti.