Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#201 Re: Metro u Sarajevu

Post by Logovan »

Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%. :mrgreen: :-)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#202 Re: Metro u Sarajevu

Post by I am Happy »

zlo87 wrote:Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%. :mrgreen: :-)
Ama biti ce... cim kenzi dobiju letece tramvaje :-D
Gradski

#203 Re: Metro u Sarajevu

Post by Gradski »

Kakav metro mi ljudski nemamo ni tramvaja, a kamoli šta drugo.
Logovan

#204 Re: Metro u Sarajevu

Post by Logovan »

Yahel wrote:
zlo87 wrote:Bolje je da se tema zove: "Sanjajmo o Metrou u Sarajevu" ili nešto slično. Šanse da dobijemo Metro i to u narednih 300 godina su 0,0000000001%. :mrgreen: :-)
Ama biti ce... cim kenzi dobiju letece tramvaje :-D
Znači po tebi imamo šanse da dobijemo metro? :P :D
respo

#205 Re: Metro u Sarajevu

Post by respo »

jon_jovi wrote:
respo wrote:samo uz jednu malu opasku :D
kakva je konfiguracija terena u pragu kakva ovdje
Losija od Sarajeva ako se uzme level Ilidza - Bascarsija, a i na odnosu druge linije koju je predlozio pokretac teme na relaciji Dobrinja - Vogosca jer tu bez problema moze da se probije tunel ispod Kobilje.
Prag je na brjegovima osim jednog grotla u strogom centru grada. Nadalje Sarajevo se jako povoljno rasprostire za sve vrste transporta, to jeste - duzno sa manjim grananjem prema Dobrinji, pa je isto tako povoljan i za metro. Nasuprot Sarajeva Prag je uzasno razbacan i razvucen u kug i na sve strane. Takodzer, sve linije u Pragu prolaze ispod rijeke Vltave koja je velicine Save dok u Sarajevu nema takvog vodotoka.
upravo suprotno jer prag koliko god bio rastrkan kao sto kazes to e upravo njegova prednost
jer se metro i pravi za takve stvari a ne za gradove koji idu jednosmjerno kao sa istok zapad ili drugacije sjever jug
ako si bio u pragu pogledaj kako su uopste gradjene ulice gdje su stanice i sve ostalo nije metro samo izbusi tunele i eto ga metro
jon_jovi

#206 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Pa zato su oni gradili tri linije i potom ih produzavali, a nama bi samo jedna linija bila pun pogodak sa 80 postotaka ucinka a naknadne linije bi zadovoljavale onih 20 posto. Zato Prag ima i Tramvaje i autobuse i trolejbuse jer je urbanisticki ruglo koje se jedva moze uvezati. Ta ogromna rijeka koja ga presijeca i blagi talasti sistem brijegova nisu manji problem od naseg Sokolja, Kobilje Glave jal Vratnika. Uzgred, za Vratnik, Bistrik i slicna naselja predlazem uspinjace kao u Zagrebu - Gornji Grad. Nikako se nesmije izostaviti ni zicara za Trebevic, ali ni ona predvidzena zicara Bunicki Potok - Igman, isto kao ni prosirenje na cetri kolovozne trake prema Kiseljaku i Travniku. Takodzer cetri kolovozne trake makar do Rogoja i tek onda bi promet u samom gradu bio doveden u normalu a takodzer prometna izolacija Sarajeva bi bila prekinuta.
Dakle, ako si bio u Pragu onda je znas da tamo osim milion i pol domacih ima jos minimum 300.000 stranaca.
Ja znam da je danas ovim jadovima sto ovdje komentarisu i danas zive na tri marke dnevno sa frtalj hljeba i pastetom ovakva vizija Sarajeva naucna fantastika. Ali mentalno izostala masa nema pojma i ne treba se na njih obazirati.
Isto tako kao sto u Pragu ima nekih 15 do 20 stranaca danas tako ce sutra ogromna masa stranaca preplaviti Sarajevo. Danas to izgleda kao nesto ne ostvarivo ali pametni ljudi vide dalje u buducnost. Promet u nasem gradu iako gust je slabe frekvencije jer mi nemamo onu uzurbanu dinamiku kakvu imaju zapadne metropole, a kada bi se kod nas radilo i zurilo kao Zapadu ili makar koliko u Pragu promet na ulicama i u javnom prevozu bi dozivio kolaps. Ne pravi niko metro zato sto ga zuljaju pare, nego jednostavno mora.
London ima 8.000 kilometara metroa i jos uvijek se prosiruje mreza i pored svega toga saobracaj dozivljava kolaps, mislim na promet automobilima, autobusima, i ostalim sredstvima. Jednostavno je to zato zbog dinamike zivota i s tim u vezi potreba.
Nasa indolencija, nase desolentno stanje jeste stvar danasnjice, a sutra kada mi budemo morali htjeli ne htjeli prihvatiti takvu dinamiku zivota tramvaj koji cima 50 minuta od Ilidze do Carsije nece biti dovoljan.
FOČANSKI PROPISI

#207 Re: Metro u Sarajevu

Post by FOČANSKI PROPISI »

Bolonjac wrote: ko ide sa Ilidze/Dobrinje koristiti ce ulični voz(TM)
Nemoj se ti brinuti za nas na Ilidži . Mi svakako nismo grad.
clarKKent

#208 Re: Metro u Sarajevu

Post by clarKKent »

spider124 wrote:evo pravog rjesenja za Sarajevo
Image
prije par godina su radili istraživanje u vezi ove ideje, visećih tramvaja u koritu Miljacke i došli do zaključka da bi cijela infrastruktura koštala 500 miliona KMova (:
JThomas

#209 Re: Metro u Sarajevu

Post by JThomas »

u nas bi to otišlo do milijardu i po dok bi se svako ugradio :D
FOČANSKI PROPISI

#210 Re: Metro u Sarajevu

JThomas wrote:u nas bi to otišlo do milijardu i po dok bi se svako ugradio :D
I nikad se ne bi završilo,k'o onaj državni zatvor.
bach

#211 Re: Metro u Sarajevu

Post by bach »

Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.
jon_jovi

#212 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Pare su ti papiri, stamparija na Topcideru radi, ooozzzeezi
Bolonjac

#213 Re: Metro u Sarajevu

Post by Bolonjac »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Brinem se i ja sam na Ilidzi :)

veci je problem Dobrinja
agnostic_front

#214 Re: Metro u Sarajevu

Post by agnostic_front »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Tako je.
Zato što bi se na Ilidži pravio krkanluk na metro termininalu.
cvrčak_na_hedonizmu

#215 Re: Metro u Sarajevu

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Metro u Sarajevu a imamo redukcije vode u gradu u kojem kada se dijete igra u pijesku sa kanticom i lopaticom nađe bunar nakon par zamaha :oops:

Baš glupa tema moram zaključiti :D
FOČANSKI PROPISI

#216 Re: Metro u Sarajevu

bach wrote:Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.
Nama je otpisan kredit za izgradnju "Istočne pruge",ko zna ,možda se desi isto i za metro.
udrch

#217 Re: Metro u Sarajevu

Post by udrch »

vala kada Istanbul, Moskva, Los Angeles, Peking, Šangaj, London, Pariz mogu imati metro možemo vala i mi..
čim BNS dođe na vlast to će Edo srediti...

inače metro je fakat dobra stvar..ali Sarajevo je premalo za takvo nešto bilo i prije tri godine, a kamoli danas :D ..
burekdzijabezmesa

#218 Re: Metro u Sarajevu

Post by burekdzijabezmesa »

bach wrote:Lijepi i bogati ( za Sarajevo nevjerovatno) bogati Beč i danas otplaćuje kredite podignite sedamdesetih godina zbog izgradnje podzemne željeznice. Koliki su tu troškove, niko u beču ne zna. Govori se o desetinama milijaradi nečega, šilinga, njemačkih maraka ili dolara. Zanimljivo je da Beč ima pet linija metroa ( U bahn) 1,2,3,4. i 6. Niko u cijlom Beču nema razumno objašnjenje zašto je to tako.

o čemu ti :-) , možeš li navesti izvore ovakvih informacija ?
FOČANSKI PROPISI

#219 Re: Metro u Sarajevu

udrch wrote:vala kada Istanbul, Moskva, Los Angeles, Peking, Šangaj, London, Pariz mogu imati metro možemo vala i mi..
čim BNS dođe na vlast to će Edo srediti...

inače metro je fakat dobra stvar..ali Sarajevo je premalo za takvo nešto bilo i prije tri godine, a kamoli danas :D ..
Mi ćemo napraviti mini metro (po mjeri Sarajeva) sa uskotračnom prugom.
suncica24

#220 Re: Metro u Sarajevu

Post by suncica24 »

A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa :)

Ali jok... mi više volimo te nerealne maštarije :oops:
VjecitiStudent

#221 Re: Metro u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

suncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...
Remont, izgradnja dodatne trake i čega več, postaviti onaj Končarov voz da voza tamo-vamo i eto metroa :)

Postoji i studija razvoja saobracaja u Sarajevu, radila francuska firma krajem devedesetih, koja je kao jedan od prioriteta postavila uspostavljanje prigradskog zeljeznickog saobracaja.
No ko i sve studije, zavrsila je na papiru.
Hugo Chavez

#222 Re: Metro u Sarajevu

Post by Hugo Chavez »

suncica24 wrote:A niko da se sjeti željezničke pruge što ide od centra do Hadžića...

Od stanice Sarajevo do stanice A. most idu tri pruge paralelno (po jedna za jug i sjever koridorskom prugom, a treća do "depoa" Rajlovac), tako da sa kapacitetom sigurno nema problema. Jedini problem je nedostatak mozga zaposlenih u željeznicama FBiH, koji ne mogu da skontaju da razvoj putničkog saobraćaja treba zasnivati na opsluživanju Sarajeva :mrgreen:
FOČANSKI PROPISI

#223 Re: Metro u Sarajevu

Hugo Chavez wrote:

Od stanice Sarajevo do stanice A. most idu tri pruge paralelno (po jedna za jug i sjever koridorskom prugom, a treća do "depoa" Rajlovac), tako da sa kapacitetom sigurno nema problema. Jedini problem je nedostatak mozga zaposlenih u željeznicama FBiH, koji ne mogu da skontaju da razvoj putničkog saobraćaja treba zasnivati na opsluživanju Sarajeva :mrgreen:
Ko da skonta,diretori (SDA) sa lažnim diplomama?
VjecitiStudent

#224 Re: Metro u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Hugo Chavez wrote:

Nazalost, mi nismo u stanju da dostignemo nivo kvaliteta gradskog saobracaja ni iz devedesetih, i ovo jada od GRAS-a jedva radi.
Arteta

#225 Re: Metro u Sarajevu

Post by Arteta »

Kada Sarajevo bude imalo bar milion stanovnika onda se treba praviti metro mada kakvi smo,sumnjam da ce se i tada praviti. :mrgreen:
Post Reply