Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MirzaOg

#201 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Ja sam čuo da je tezak ispit iz predmeta "Uvod u ekonomiju". Da su pitanja na ispitu takva da za svako moraš napisati po pola stranice da bi ga objasnio. Što se tiče informatike ja mislim da ako je neko imao informatiku sva četiri razreda srednje škole, kao što sam ja imao, ne bih trebao imati problema jer sve ovo što sad učimo ja već od ranije znam.

P.S. Ako neko može da nešto kaže više o ispitu iz "Uvod u ekonomiju" nek napiše, bio bih mu zahvalan. :-D :-D :-D :-D
extraordinary

#202 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Zavisi ko vam je izvor informacija. Nije tačno da morate napisati po pola stranice, jednostavno morate konkretno objasniti ono što se od vas traži. Raja nauče cijelu lekciju ali ne znaju bit lekcije, i onda ispišu pola strane i opet ne odgovore na pitanje onako kako bi trebali. Uvod u ekonomiju nije pretjerano težak predmet, samo što se mora učiti. Savjetovao bih da se obrati pažnja na grafike jer oni nose najviše bodova i skoro da je nemoguće položiti bez njih.
MirzaOg

#203 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Ovo pitanje bi postavio DL-studentima 2 ili treće godine, a to je: Da li se ispit iz nekog predmeta može položiti samo ako se nauče prezentacije koje dobijemo i eventualno neke vježbe? :? :?
mirzonisa

#204 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzonisa »

I mene to zivo interesuje,pa eto,ako ima kolega sa 2-ge godine,nek nas posavjetuje... :) Bog ce vam platiti na vasoj sirokogrudnoj pomoci,nama "gusterima" sa 1-ve! :)
doticna

#205 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

Ne može, nego fino knjigu u ruke i uči kako Bog zapovijeda. :lol:
smoki_choko

#206 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by smoki_choko »

kad vam dodje racunovodstvo onda cete da se vatate za glave, ako se sad oko bijednih predmeta nesto mucite bolje ne upisivati ekonomiju nikako
extraordinary

#207 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Ma nije ni računovodstvo problem, ako ga ozbiljno prihvatiš a ne ono, ma četvrta sedmica, ima fore još za to.
mirzonisa

#208 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzonisa »

doticna wrote:Ne može, nego fino knjigu u ruke i uči kako Bog zapovijeda. :lol:
E jesi neka! :) Dobro,daj nam bar informacije,koje skripte da koristimo,i gdje da ih nabavimo,pa cemo se vec nekako "polomiti" uceci! :)
alibaba_i_30_godina

#209 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by alibaba_i_30_godina »

Tako je ... kad smo mi mogli, mogu i ovi novi, jos im je dosta lakse nego npr. meni prije 4 godine. :roll:
doticna

#210 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

mirzonisa wrote:
E jesi neka! :) Dobro,daj nam bar informacije,koje skripte da koristimo,i gdje da ih nabavimo,pa cemo se vec nekako "polomiti" uceci! :)
Stvarno ne razumijem zašto iko traži skripte. Skripta je par najvažnijih dijelova koje je neko sebi izdvojio iz knjige. Ali ako je to bilo najbitnije nekome, ne znači da će i tebi biti ili da će ti doći na ispitu. Na kraju, lakše ti je pročitati knjigu 2 puta (kako treba :D) nego napamet učiti neke teorije i definicije.
Ja sam uvijek koristila knjige, tako da stvarno ne znam ništa u vezi skripti. Ali za Ekonomski u Sarajevu sve potrebne knjige i skripte i zadatke i ostalo što treba i ne treba ima u kopirnici Bjelave. :mrgreen: A ako niste do sada ni knjige nabavili, pa nema veze, nabavite ih sada, trebat će vam dogodine. :mrgreen: Šta da ti kažem... Sretno... :mrgreen:
doticna

#211 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

NeyDan wrote:
Tako je ... kad smo mi mogli, mogu i ovi novi, jos im je dosta lakse nego npr. meni prije 4 godine. :roll:
A nisam baš sigurna da je lakše. Dosta se stvari promijenilo... Ne znam kako oni očekuju da ovi jadni brucoši sad polože Pravo, Statistiku, Makroekonomiju i Računovodstvo u prvoj godini... :mrgreen: Mislim da će rijetko ko uspjeti očistiti prvu. I povećavaju broj predmeta na engleskom i uveli su još uslovnih predmeta. I ljetna škola je ukinuta. Image
holowey

#212 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by holowey »

skripta ima smisla ako je sam sebi napravis jer si sam svjestan koliko poznajes ili ne poznajes neku materiju i sta iz knjige da izdvojis... nemojte bezze bacati pare na skripte, nece vam pretjerano pomoci...
alibaba_i_30_godina

#213 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

doticna wrote:
NeyDan wrote:
A nisam baš sigurna da je lakše. Dosta se stvari promijenilo... Ne znam kako oni očekuju da ovi jadni brucoši sad polože Pravo, Statistiku, Makroekonomiju i Računovodstvo u prvoj godini... :mrgreen: Mislim da će rijetko ko uspjeti očistiti prvu. I povećavaju broj predmeta na engleskom i uveli su još uslovnih predmeta. I ljetna škola je ukinuta. Image
Zar je sad racunovodstvo u prvoj godini?! :lol: :lol: :lol:

:run: :run:

Hajde moze se i ono poloziti, al' za finansijsko racunovodstvo stvarno treba zagrijati dobro stolicu. :mrgreen:
doticna

#214 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

Da, da, Računovodstvo u 2., a FR u 3. semestru! Aaaa šta kažeš? :lol:
alibaba_i_30_godina

#215 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

doticna wrote:Da, da, Računovodstvo u 2., a FR u 3. semestru! Aaaa šta kažeš? :lol:
:lol: :lol:

Pa jesul' onda nesto izbacili iz starog 2. semestra?! I jel' to sad oba odsjeka imaju FR? :mrgreen: :mrgreen:
doticna

#216 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

Ja ne znam. Možda jesu Tjelesni odgoj. :lol: A imaju oba smjera FR. Tako i treba. :D

A znaš li ti možda je li se ranije mogao upisati postdiplomski u vezi s računovodstvom ako nije završen smjer u 3.godini Računovodstvo i revizija, nego ako je završen neki drugi, Marketing ili Menadžment? Ili je to od ove godine "donešen zakon"? :x
mirzonisa

#217 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzonisa »

doticna wrote:
mirzonisa wrote:
Stvarno ne razumijem zašto iko traži skripte. Skripta je par najvažnijih dijelova koje je neko sebi izdvojio iz knjige. Ali ako je to bilo najbitnije nekome, ne znači da će i tebi biti ili da će ti doći na ispitu. Na kraju, lakše ti je pročitati knjigu 2 puta (kako treba :D) nego napamet učiti neke teorije i definicije.
Ja sam uvijek koristila knjige, tako da stvarno ne znam ništa u vezi skripti. Ali za Ekonomski u Sarajevu sve potrebne knjige i skripte i zadatke i ostalo što treba i ne treba ima u kopirnici Bjelave. :mrgreen: A ako niste do sada ni knjige nabavili, pa nema veze, nabavite ih sada, trebat će vam dogodine. :mrgreen: Šta da ti kažem... Sretno... :mrgreen:
Hajd dobro,ima to nekog smisla za skripte,al da je lakse procitati knjige,i to dva puta???? Naravno,onda treci put ucis,npr...samo sto su knjige po 500 strana,pa eto...vrlo jednostavno ih je najmanje DVA puta procitati...Mozda tebi jeste,i svaka ti cast,al meni bogami nije...S obzirom na raspolozivo vrijeme,mislim...Guras 5 predmeta,u isto vrijeme,sve ti se pomjesa,bar ja imam takav osjecaj...Mozda da se kloniram,jedan mozgic za svaku knjigu? :)
doticna

#218 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

Možeš ti učiti i iz skripte, ne kažem ja ništa. Položi poneko i iz toga. :D Nije toliko bitno iz čega učiš, bitno je da Učiš. Ako sada počneš i učiš svaki dan nema šanse da ne položiš sve predmete. Za šestice možeš spremiti pa da imaš i deset predmeta, a ne pet laganih. :) S minimalno truda možeš sve položiti u roku i dobiti jako dobre ocjene. Ali i minimalan trud je trud. :D
Samo lagano, biće to dobro. :thumbup:
mirzonisa

#219 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzonisa »

doticna wrote:Možeš ti učiti i iz skripte, ne kažem ja ništa. Položi poneko i iz toga. :D Nije toliko bitno iz čega učiš, bitno je da Učiš. Ako sada počneš i učiš svaki dan nema šanse da ne položiš sve predmete. Za šestice možeš spremiti pa da imaš i deset predmeta, a ne pet laganih. :) S minimalno truda možeš sve položiti u roku i dobiti jako dobre ocjene. Ali i minimalan trud je trud. :D
Samo lagano, biće to dobro. :thumbup:
E bog ti dao lijepo zdravlje,sto me utjesi! :) Ma i ne treba mi vise,nije da ne zelim,nego nemam vremena..JA ipak radim,sto mi je u ovom slucaju otezavajuca okolnost,ali kad ga,abd zavrsim,onda ce biti olaksavajuca!!! Hvala ti,gdje cula i necula! :)
alibaba_i_30_godina

#220 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

doticna wrote:Ja ne znam. Možda jesu Tjelesni odgoj. :lol: A imaju oba smjera FR. Tako i treba. :D

A znaš li ti možda je li se ranije mogao upisati postdiplomski u vezi s računovodstvom ako nije završen smjer u 3.godini Računovodstvo i revizija, nego ako je završen neki drugi, Marketing ili Menadžment? Ili je to od ove godine "donešen zakon"? :x
Pa ja kada sam upisivao postdiplomski mogao si upisati bilo koji smjer, niko te nije pitao jesil' polagao neki ispit ili ne, odnosno da li si bio taj smjer za koji se ponovo upisujes.
Upisao sam postdiplomski prosle godine, kad je bila ona afera sa prosjekom (lucky me!), pa je upisalo samo negdje oko 100-ak ljudi ukupno na svim smjerovima. :mrgreen:
Kako onda da se upisu na master ljudi sa drugih fakulteta?! To je cista glupost sto su uveli. :-) :-)
extraordinary

#221 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Mora se polagati razlika predmeta, bar je dosad morala.
doticna

#222 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by doticna »

Mora poslije VPŠ, ali šta ako završiš neki smjer na Menadžmentu a da nije RIR, a hoćeš da upišeš to za PDS? Postoji li ikakva mogućnost? Ako se mora polagati razlika, onda koja razlika? :mrgreen:
alibaba_i_30_godina

#223 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

extraordinary wrote:Mora se polagati razlika predmeta, bar je dosad morala.
Polagala se razlika ako si sa VPS, ali ne sa ekonomije generalno.

Cini mi se da je u pitanju bila makroekonomija, metode i statistika, al' nisam siguran za ovaj posljednji predmet.
MirzaOg

#224 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Neko je gore spomenuo pet laganih predmeta, pa me bas interesuje kako to on/a misle da je poslovno pravo lagan predmet. Ima na stotine nekih definicija i nabrajanja samo u prezentaciji koju nam daju, a kamoli u knjizi i još asistentica kaže da moramo naučiti neke pojmove na latinskom kako se kažu. :-D
extraordinary

#225 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Pa lagano je jer nemate esejska pitanja. Ako ne možete položiti na zaokruživanje, ispis sa faksa odmah:D
Post Reply