UniCredit lopovluk!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
nosara

#201 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nosara »

Evo, nek' mi dignu kamatu jos 5%, ali nek je dignu i "neimaru" i ja sretan... :lol: :lol: :lol:
ja_cura_

#202 Re: UniCredit lopovluk!

Post by ja_cura_ »

ja cu do avgusta ostati u unicredit banci, dok ne isplatim i zadnju ratu kredita kojeg imam kod njih. nakon avgusta, fino platu u kovertu. ne dam im vise nista, ni jednoj banci! :x
Dozer

#203 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Dozer »

Ma ovdje je najveci problem sto drzava ili entitet, svejedno, ne koristi mehanizme koje ima na raspolaganju. Logicno, jer su i politicari izlobirani i ko zna kakve talove i gdje imaju.
Da je normalno, drzava bi iskoristila svoje mogucnosti koje ima kako bi ogranicila banke u njihovom divljanju.
Mehanizama ima, naravno, samo je stvar njihovog uvodjenja i primjene.

Ni jedna komercijalna banka nije nista drugacija od bilo koje druge privatne firme, i kako se raznim granskim firmama uvodi ovo ili ono, tako se i bankama moze uvesti svasta nesto sto bi ih malo pokolebalo i smanjilo im gramzivost.

Recimo, samo neke od mogucih mjera koje drzava moze primijeniti su recimo uvodjenje posebnog poreza na extra profit koji bi se racunao na stopu kreditne kamate vecu od maksimalne propisane od strane drzave. U prevodu - ako drzava kaze da kreditna kamatna stopa komercijalnih banaka ne smije biti veca od 6%, naravno bazirano na realnim trenutnim parametrima na osnovu kojih se obracunava kamatna stopa, banka nakon toga smije staviti da je kamata i 20%, ali ce na razliku stope od 14% platiti 50%, ili cak i vise, poreza. Pa bujrum. Naravno, banka nikada nece podici toliku kamatu jer nikome ne bi mogla prodati takav kredit.
Ili, banke trenutno uzimaju, odnosno naplacuju "vodjenje racuna" po svim mogucim osnovama - i kreditnih (kartice) i tekucih (i kartice i svi drugi), a i ovo se moze regulisati vrlo lako. Klasicno lihvarstvo je da covjek ode u banku i otvori tekuci racun na koji ce uplacivati SVOJE pare, dakle svoja sredstva s kojima banka moze neograniceno manipulisati, a onda mu banka na to sto joj je covjek dao pare naplati vodjenje racuna. Znaci, banka vrti moje pare koje sam joj povjerio svojom dobrom voljom, i onda mi jos naplati to sto sam joj te pare povjerio.Katastrofa!

I ovome drzava moze stati u kraj, a ja bih to uradio tako sto bih opet uveo porez, i to u visini 100% na iznos koji banka naplacuje na ime vodjenja racuna. U prevodu - recimo, RZB trenutno naplacuje 2 KM za vodjenje racuna VISA debitne kartice, znaci ja sam otvorio racun kod njih i ja licno uplacujem pare na tu karticu, odnosno racun, a oni mi svaki mjesec na to uzimaju 2 KM (?!). Sa novim porezom bi oni drzavi morali platiti te 2 KM poreza. Pa bujrum.

Stvarno smo mi stoka...u Hrvatskoj su banke nedavno htjele podici kamate stope kredita, i svi se nadigli. Drzava fino rekla - izvolite, mi vas sprijeciti ne mozemo, ali odna cemo i mi uvesti neke nove poreze i mjere prema vama. Naravno, banke su automatski odustale od bilo kakvih podizanja kamata.
Mahalac

#204 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Mahalac »

I kad Fahro (kojeg ja ponavljam po 1000put ne limvo ni 0%) progovori jasno i glasno o tome A NE POLITICARI onda Fahro papak, lopov, lihvar, Sandzo, neimar...vaki naki....dajte malo stanite na loptu.
Nek im se izgovorio, trebo je i gore.
Dozer

#205 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Dozer »

Ama pusti Fahru...cinjenica je da on ne bi reagovao da podizanjem kamata da ne udaraju i njega po dzepu. Ali da banke treba popljuvat - treba. I to zestoko, pa ko god to da radi. Medjutim, od samog pljuvanja nema nista. Oni se obrisu i nastave dalje. Treba ih udarit po dzepu, e onda ce ragovati.
sadeta

#206 Re: UniCredit lopovluk!

Post by sadeta »

_aja_

#207 Re: UniCredit lopovluk!

Post by _aja_ »

Svi smo bili svjedoci šta se desilo u Francuskoj kada je neka banka podigla kamate.... Nažalost kod nas sve ide linijom manjeg otpora ....Šuti i trpi nema ti druge.
nineinchnails

#208 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

sadeta wrote:http://sarajevo-x.com/clanak/090421105

samo dvije prijave... :roll: :roll:
Eih, kao da ce nesto postici....
nineinchnails

#209 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

_aja_ wrote:Svi smo bili svjedoci šta se desilo u Francuskoj kada je neka banka podigla kamate.... Nažalost kod nas sve ide linijom manjeg otpora ....Šuti i trpi nema ti druge.
Sta se desilo u Francuskoj?
a3tec

#210 Re: UniCredit lopovluk!

Post by a3tec »

ja_cura_ wrote:ja cu do avgusta ostati u unicredit banci, dok ne isplatim i zadnju ratu kredita kojeg imam kod njih. nakon avgusta, fino platu u kovertu. ne dam im vise nista, ni jednoj banci! :x
:thumbup:

swirl

#211 Re: UniCredit lopovluk!

Post by swirl »

nineinchnails wrote:
_aja_ wrote:Svi smo bili svjedoci šta se desilo u Francuskoj kada je neka banka podigla kamate.... Nažalost kod nas sve ide linijom manjeg otpora ....Šuti i trpi nema ti druge.
Sta se desilo u Francuskoj?
nemiri, zdravo :run: :D
BarbaDue

#212 Re: UniCredit lopovluk!

Post by BarbaDue »

ja_cura_ wrote:ja cu do avgusta ostati u unicredit banci, dok ne isplatim i zadnju ratu kredita kojeg imam kod njih. nakon avgusta, fino platu u kovertu. ne dam im vise nista, ni jednoj banci! :x
mislim da po zakonu plata mora ici preko banke...
Dozer

#213 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Dozer »

Tacno tako. Nema koverte i sve mora ici preko banke - zakonska regulativa.. Moze biti, ali ce to onda biti jedan manji dio plate s kojim ce firma imati belaja u sta da ga uklopi, odnosno kako da ga opravda kroz racunovodtsvo, a to se ni jednoj firmi ne isplati raditi jer je peripetija, a moze i glava zabolit.
harač

#214 Re: UniCredit lopovluk!

Post by harač »

mislim da smo uveliko ušli u bankokratiju :(

Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo... kao ni žiranti
nineinchnails

#215 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

Gledam na vijestima sinoc, "kao", nekakva komisija ce opaliti UniCredit banku po usima sto su digli kamate.
Niko ne govori da kamate moraju sniziti nego ce im naplatiti kazne od 2000 do 4000 KM po ugovoru.
Po mom ugovoru, nabili su mi kamate 6000, pa neka je kazna 4000, ostade banci opet 2000, a ja sam i dalje 6000 u minusu!!!
Dakle: Dizanje kamata je ustvari dodatni nacin nase vlade da oporezuje (krade) gradjane.
PA JEL' ONI MISLE DA JE NAROD LUD???
slavkoimamodilera

#216 Re: UniCredit lopovluk!

Post by slavkoimamodilera »

nineinchnails wrote:PA JEL' ONI MISLE DA JE NAROD LUD???
Oni to ne misle vec ZNAJU! Narod je to u isuvise primjera potvrdio :wink:
nineinchnails

#217 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

... i to sto kazes....

Nego, prijateljica mi rece da joj je nedavno Hypo Alpe Banka smanjila kamatu za auto.
Rek'o "dobro je pa nisi digla kredit u UniCredit kriminalnoj banci".
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#218 Re: UniCredit lopovluk!

Post by pici »

ma koji crni narod.....zaboravite na njeg.....vec ako ko ima pameti nek se malo dodatno obrazuje ,knjigu tj komp u šake i puc puc ožeži ožeži......pregledajte poslovanje banaka orocavanja i kamate i tako trazite najpovoljniju banku,jedino tako ce se neke banke dovesti a i vlast na uzicu.LaHko je nepismenom prodavat loj pod bubrege.

ABS banka Trampina 12 Sarajevo
BBI Trg djece Sarajeva bb Sarajevo
Central profit banka Zelenih Beretki 24 Sarajevo
Centralna banka BiH Maršala Tita 25 Sarajevo
Hypo Alpe Adria Bank Branislava Džurćeva 14 Sarajevo
Intesa Sanpaolo Banka Obala Kulina bana 9 Sarajevo
Investicijska banka FBiH Igmanska 1 Sarajevo
NLB Tuzlanska banka Džidžikovac 1 Sarajevo
Nova banka Zagrebačka 13 Sarajevo
ProCredit banka Muvekita 1 Sarajevo
Raiffeisen Bank BiH Danijela Ozme 3 Sarajevo
Turkish Ziraat Bank Ferhadija 29 Sarajevo
Union banka Dubrovačka 6 Sarajevo
Vakufska banka Ferhadija 4 Sarajevo
Volksbank Fra Anđela Zvizdovića 1 Sarajevo
Zagrebačka banka Alipašina 45a Sarajevo
Zepter Komerc banka Kolodvorska 11 Sarajevo

imainha mašhala pa bujrum,da se hoce pojaviti ona sa kajmanskih ostrva odmah bi novce turio u nju :mrgreen:
amrica

#219 Re: UniCredit lopovluk!

Post by amrica »

Hoće li banke dići kamate na 20 procenata
Bh. institucije mogu i moraju spriječiti divljanje na bankarskom tržištu, tvrdi Hasić...
24.04.2009. 07:42

Ako uskoro ne budu zaustavljene, komercijalne banke u BiH podići će kamate i na nivo iznad 18 ili čak 20 posto, tvrdi u izjavi za "Dnevni avaz" ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

- Regulatori moraju zaustaviti sve ovo što se dešava u bankarskom sektoru. Potrebno je postaviti odgovarajuće limite do kojeg se iznosa kamata može podići. Ako im se bude dozvolilo, banke će ići sigurno i dalje u povećanju kamata - tvrdi Hasić.

U tom slučaju, prema njegovim riječima, privreda BiH neće postojati, jer ne može izdržati ovolike kamate.

- Bankari upoređuju BiH s ruskim tržištem, gdje su kamate iznad 18 posto. To je našim privrednicima jasno poručeno na sastanku s Udruženjem banaka - kaže Hasić.

On ističe da su građani i naša privreda postali taoci bankarskog sistema.

- Ne smije se više dozvoliti bankama da se ponašaju na ovakav način. Banke danas mogu nabrojati ko zna koliko faktora i onda podići kamatnu stopu. Na kraju će tražiti opravdanje i za povećanje kamate na 50 posto! Postavlja se pitanje da li bi i u tom slučaju reagirale Centralna banka BiH i Agencija za bankarstvo BiH - ističe Hasić.

Prema njegovim riječima, bh. institucije mogu i moraju spriječiti divljanje kamata.

Nije tačno da Agencija i CBBH ne mogu uvesti red

Hasić apsolutno odbacuje navode Agencije za bankarstvo i Centralne banke (CBBH) da ne mogu spriječiti banke da samostalno odlučuju o visini kamata.

- To nije tačno. Postoje mehanizmi kako se može reagirati i zaustaviti ova drskost, ovaj bezobrazluk banaka u BiH. I Agencija i Centralna banka mogu uvesti reda u okviru pasivnih kamatnih stopa preko euribora. Može se tačno popisati do kojeg nivoa mogu ići kamatne stope, kao što je slučaj u oblasti naftne industrije. Tvrdnje ljudi iz Centralne banke i Agencije nisu ništa drugo do znak njihove nemoći i priznanje da ne mogu regulirati procedure u bankarskom sistemu, pogotovo u pogledu kamatnih stopa - rekao je Hasić.

avaz
_aja_

#220 Re: UniCredit lopovluk!

Post by _aja_ »

Mene je obradovalo ovo, i ako su ova dva texta oprečna jedan drugom ....

BANKE ĆE IZGUBITI NA SUDU
Banke imaju svoja sredstva kojima učestvuju na kreditnom tržištu i ne zavise o svjetskim tokovima novca...
24.04.2009. 04:30
Aktuelna medijska i građanska akcija ukazivanja na pljačke u režiji banaka u BiH rezultira otkrivanjem pravnih detalja koji se odnose na kreditne ugovore. Spomenuti detalji bit će presudni u mnogim tužbama koje građani i privredni subjekti podižu protiv banaka zbog povećanja kamatnih stopa na odobrene kredite. U proceduri su mnoge tužbe koje se zasnivaju na kršenju ugovora od strane banaka za koje pravnici predviđaju da će rezultirati presudama u korist klijenata.

Valjan razlog

Iako su banke u ugovore ugradile mogućnost promjene kamatne stope, te promjene moraju biti opravdane. Pravo podizanja kamatne stope nije "sui generis" tj. nije nezavisno od bilo čega.

- Da bi došlo do promjene ugovora nužno je da banka dokaže da je došlo do promjene okolnosti koje su postojale u trenutku zaključenja ugovora. Ove promjene okolnosti moraju biti izazvane djelovanjem druge ugovorne strane tj. klijenata ili nekim drugim objektivnim razlozima. Odnosno, da bi banke podigle kamatnu stopu moraju imati apsolutno valjan razlog - rekao nam je Emir Karača iz Advokatske komore BiH.

Naš sugovornik je kao advokat uključen u nekoliko postupaka koje se na sudovima vode protiv banaka pa nas je zanimalo kako će sudovi gledati na nedostatak novca na svjetskom i evropskom tržištu, čime banke najčešće pravdaju svoje poteze povećanja kamata.

- Banke imaju svoja sredstva kojima učestvuju na kreditnom tržištu i ne zavise o svjetskim tokovima novca. Kada je banka davala novac, tj. kredit, znači da ga je posjedovala. Naše banke ne mogu ni ići na međubankarsko tržište jer nemaju uslova za to. To su floskule i priče za malu djecu koje na sudu ne mogu proći - objasnio nam je Karača.

Obligacioni odnosi

Zakon o obligacionim odnosima nalaže sudovima da odredbe ugovora tumače u korist strane koja je pristupila već kreiranom ugovoru. Nakon što su banke kreirale ugovore one ih nude klijentima da potpišu. Pravno gledajući, smatra se da su banke sebe zaštitile jer su one pravile ugovor pa njihovi klijenti, u slučaju ovakvih sporova, imaju određene sudske privilegije.

- Banke su imale bolju "startnu poziciju" jer su one napisale ugovore. Ti ugovori su djelo samo jedne strane. Zbog toga se neke odredbe ugovora tumače u korist klijenata koji su imali pasivnu ulogu pri kreiranju ugovora. Iz ovoga proističe povlašteniji položaj klijenata na sudu, kao strane koja je pristupila ugovoru - rekao nam je Karača.

AVAZ

Sad je pitanje kako natjerati banke da vrate kamate na staro bez pojedinačnih tužbi.....
nineinchnails

#221 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

_aja_ wrote:Mene je obradovalo ovo, i ako su ova dva texta oprečna jedan drugom ....

...
Sad je pitanje kako natjerati banke da vrate kamate na staro bez pojedinačnih tužbi.....
Ne znam sta bih ti rekao.
Ja slijedece sedmice "sam sebi moram povecati ratu kredita" jer mi je trajni nalog, na osnovu naredbe iz Kriminalnog Staba UniCredit Banke. Jedino ako mi salterusa ne kaze "nista od toga, spustili smo kamate"....

Ne znam sta da radim.
Majjah

#222 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Majjah »

Mene samo interesuje sta je pozadina ovolike hajke jednog covjeka na samo jednu banku??? Meni je u neku ruku jasno u kojem haosu od drzave zivimo kad jedan medijski oligarh moze iskoristiti svoj polozaj da lijeci licne frustracije! Svakom djetetu je jasno sta je odgovor na pitanje, zasto Radoncic nije reagovao ovako prosle godine kad su Raifeisen i ostale jace banke gdje imamo dignute kredite digli svoje kamate....ima ona narodna, ne laje pas zbog sela vec zbog sebe...Na milione koje je radoncic uzeo kao kredit u toj banci, sad mu je rata vjerovatno nekoliko desetina hiljada veca, ima covjeka pravo da se buni.. :D
Ali meni zdrav razum u ovolikom ludilu nikako ne dozvoljava da postanem Radonciceva marioneta...sam pogled npr. na internet stranice banaka i na njihovu ponudu kredita ce vas dovesti do zakljucka da UniCredit opet ima najmanje kamete (i nakon ovog povecanja), a to ce nam presudno biti kada slijedeci put budemo htijeli novi auto, renovirati stan ili bilo sta drugo ;)
ludariba

#223 Re: UniCredit lopovluk!

Post by ludariba »

ma da u pravu si majjah trebao je radoncic sutiti i na ovo..svi bi mi da nam neko drugi vodi nase ratove..ako se neko pobunio neka je pa makar bilo i iz licnog interesa.
Majjah

#224 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Majjah »

ludariba wrote:ma da u pravu si majjah trebao je radoncic sutiti i na ovo..svi bi mi da nam neko drugi vodi nase ratove..ako se neko pobunio neka je pa makar bilo i iz licnog interesa.
Polako, smanji malo dozivljaj. ;) Malo je vise ofirno i dosadno postalo citati njegovu prepirku sa Selimovicima i Unicreditom. :) Ipak bi svaka novina, pogotovo ona koja se fali sa najvecim tirazom u BiH trebala ponasati malo profesionalnije.
macan prvi

#225 Re: UniCredit lopovluk!

Post by macan prvi »

Njemacki vrhovni sud ukinuo pravo stedionicama da mijenjaju proizvoljno kamate na kredite

Utorak, 21.4. - Njemacki vrhovni sud (BGH) ojacao je dalekoseznom presudom prava korisnika kredita koje daju stedionice. Sud je u utorak proglasio nistavnom klauzulu o utvrdjivanju taksi i kamata za privatne korisnike koju koriste sve njemacke stedionice. Odrednica daje stedionicama pravo "jednostranog mijenjanja cijena" cime korisnici kredita bivaju neprimjereno optereceni.

Tuzba Zajednice za zastitu bankovnih korisnika (SFB) je time uspjela i u trecoj instanci. Ukinuta klauzula je sadrzana u clanu 438. Opcih uvjeta poslovanja njemackih stedionica u kojem se navodi: "Ukoliko nije drugacije odredjeno, stedionica ce kamate za privatne i poslovne korisnike odredjivati i mijenjati po vlastitom nahodjenju u zavisnosti od stanja na trzistu (naprimjer promjena opceg nivoa kamata)".

(...) Sud je utvrdio da klauzula nije transparentna. Nije dovoljno jasno pod kojim uslovima se kamate mogu mijenjati. Osim toga, klauzula ne sadrzi jasnu obavezu stedionica da snize kamate ako troskovi padaju. Na taj nacin bi stedionice mogle iskoristiti promjene kamata ne samo za prenosenje svojih troskova na korisnike nego i za povecanje svoje dobiti.

Izvor: http://de.news.yahoo.com/17/20090421/tb ... 9f618.html

Stedionice po njemackom pravu, doduse, nisu isto sto i banke i od banaka se razlikuju po tome sto im profit nije glavni cilj poslovanja, ali je ovakva vijest iz jedne uredjene drzave melem na dusu...
Bit ce i u BiH tako nesto, sigurno :roll:, samo je pitanje kad... :roll:
Locked