BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Autobus

#201 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Autobus »

Lud i ponosan wrote:Na kraju ce me ubjediti Bolonjci kako je ovaj sistem bolji od starog i kako se stvara strucniji kadar koji ne da ne zna manje, nego materiju poznaje puno bolje od studenata koji su studirali po starom.

Ja se popiskim na ovaj novi sistem i nacin polaganja ispita. Parcijale se polazu na sve moguce nacine, usmenog skoro da i nema vise, tako da nova tehnologija dolazi do izrazaja. Sprema se 150 strana umjesto 600 koje sam ja morao znati da bi ispit polozio. Umjesto "od korica do korica", sad se radi od strane do strane, malo se nesto prepise, nesto nabode, nesto i nauci, ali sve je to tanko i kilavo. Uz prisustvo, seminarski, neke vjezbice imas velike sanse da polozis ispit i ne treba ti jos nesto puno truda. Jebem ti ovo obrazovanje.

i 3 godine da se racuna ko VII stepen je .... aj suzdrzacu se.
Ja ne razumijem zašto ljudi pretvaraju ovu situaciju u bitku stari vs. novi sistem? I zašto većina osoba koje su studirale godinu više po starom sistemu pretežno ističu kako je novi sistem loš? Da li je to neko uvrnuto dizanje ega? Ili se osjećate prevarenim što ste studirali 4 godine nešto za što sada trebaju 3 godine ( a i ovo je samo po sebi uvrnuto mišljenje )?

Student ili osoba koja je završila fakultet treba da zna da nije sistem taj koji pruža obrazovanje, niti način polaganja ispita, niti 150 x 4 stranica ili 600 iz cuga. Znanje se u biti ne pruža, ono se osvaja. Sva odgovornost je na studentu, koliko truda uložiš, toliko ćeš znanja steći bez obzira na sistem studiranja. Zbog toga imate osobe koje su stručnije od bolonjaca, ali imate i bolonjce koji su stručniji od studenata koji su studirali po starom sistemu. A također imate i osobe koji nisu na visokom nivou formalnog obrazovanja, ali nam mogu biti tate u pogledu znanja.

Ono o čemu eventualno možemo raspravljati je motivacioni potencijal ova dva sistema, ali ni to direktno ne utječe na pojedinca koji ima dovoljnu motivaciju za osvajanjem znanja.

Većina stvari se ionako nauči kada krene rad, fakultet pruža sistemske osnove gdje pojedinci koji se više trude dobiju više, a oni koji se manje trude dobiju manje, bez obzira na sistem obrazovanja. Zato biti zagovornik jednog ili drugog sistema u ovom kontekstu je apsurdno.

Hajmo razgovarati o tome koliki je motivacioni faktor ova dva sistema? Kako se mogu unaprijediti, zašto cijela Evropa forsira ovaj sistem? Da li su to politički razlozi u čijem korjenu leži kapitalizam ili stvarna altruistična želja za obrazovanjem budućih naraštaja? Ima toliko interesantnih pitanja, a vi se prepirete oko toga da li 3 godine bolonje vrijede kao 4 godine starog sistema, a svi fakultetski obrazovani :-)
Alkos

#202 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Alkos »

To je to, potpis! :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#203 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

jedan od razloga zasto mi se u sustini svida Bolonja (koju nismo u potpunosti implementirali) je pomjeranje fokusa sa profesora kao centra sa studente...da vise koriste vanjske izvore; slična tendencija je i u srednjoškolskom obrazovanju gdje nastavnik više nije centar razreda niti referenca za sve, gdje se učenici ohrabruju da sami istraživaju, te koriste vanjske izvore znanja

ALI...

mi smo bolonju implementirali samo po tome sto smo skratili skolovanje, a prave promjene nije ni bilo

profesori se ne posvecuju vise studentima (a iskreno, sve i da hoce, ne mogu, kad na odredenim fakultetima ima 10000 studenata), profesor je i dalje glavni izvor znanja...

nisam navela da je "stari" program bolji od novog, samo mi smeta busanje magistara sa mog odsjeka koji su magistrirali po novom programu (gdje imaju predmete koje sam ja imala u toku normalnog skolovanja), te generalno nadmeno ponasanje

sjecam se kada sam ja upisivala fakultet, da su magisterij upisivali samo izvanredni studenti, sa visokim prosjekom ocjena, koji su obecavali nesto na NAUČNOISTRAŽIVAČKOM polju

a sada, sa hiperprodukcijom magistara na svakom fakultetu, šta se desilo sa naučnoistraživačkim radom?

uskoro će svaka druga osoba biti doktor
mrtva kokoš

#204 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by mrtva kokoš »

pa tome su upravo krivi ovi sa 4 godine koji su omalozavajuci necije 3 godine proizveli inat
tako da se sad ovi sa 5 godina busaju ovima sa 4. a u biti jedni od drugih nisu nimalo pametniji...
Bloo
Globalna šefica

#205 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

Splinter wrote:pa tome su upravo krivi ovi sa 4 godine koji su omalozavajuci necije 3 godine proizveli inat
tako da se sad ovi sa 5 godina busaju ovima sa 4. a u biti jedni od drugih nisu nimalo pametniji...
:roll:

ne raspravljaj se sa njim, zbodi gaaaaaaaaaaaaa zbodi gaaaaaaaaaaaaa :D
Gray

#206 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Gray »

Lud i ponosan wrote:Na kraju ce me ubjediti Bolonjci kako je ovaj sistem bolji od starog i kako se stvara strucniji kadar koji ne da ne zna manje, nego materiju poznaje puno bolje od studenata koji su studirali po starom.

Ja se popiskim na ovaj novi sistem i nacin polaganja ispita. Parcijale se polazu na sve moguce nacine, usmenog skoro da i nema vise, tako da nova tehnologija dolazi do izrazaja. Sprema se 150 strana umjesto 600 koje sam ja morao znati da bi ispit polozio. Umjesto "od korica do korica", sad se radi od strane do strane, malo se nesto prepise, nesto nabode, nesto i nauci, ali sve je to tanko i kilavo. Uz prisustvo, seminarski, neke vjezbice imas velike sanse da polozis ispit i ne treba ti jos nesto puno truda. Jebem ti ovo obrazovanje.

Ne govorim da je ova sadašnja Bolonja savršena (jer nije ni blizu evropske Bolonje), ali ni stari sistem nije bio dobar kao što tvrdite. Kod nas se svugdje u obrazovanju sve svodi na to da nabubaš što više napamet, da naučiš 500 stranica za ispit, da izbiflaš svoje pred profesorom i sutra ćao. Nameće se toliko nepotrebnih stvari koje ničemu korisnom ne služe a samo opterećuju studente.

Evo, ja sada studiram po pravoj Bolonji u inostranstvu, usmenih ispita nema, a rijetki su pismeni gdje moraš znati nešto napamet. Uglavnom su ti ispiti open book na fakultetu, gdje možeš koristiti zakone, knjige, itd, sve osim kompjutera, ili take home exam koji radiš kući i možeš koristiti šta želiš. Također imamo radove, case prezentacije, seminarske, itd.

Ali to je zato što poenta obrazovanja nije u tome da ti znaš sve napamet, jer za tim nema potrebe. Poenta je da te nauče da razmišljaš, da primjeniš to znanje iz knjiga, da znaš argumentirati svoj odgovor i primjeniti propise na datu situaciju. Zašto da ja učim napamet cijelu Merger Regulation npr, kada je imam fino na papiru. Bitno je da znam osnovne stvari, njene principe i temelje, da je razumijem i da znam kako primjeniti, a ne da napamet znam taj i taj član, kao kod nas.

Znanje članova i odredbi napamet će vjerovatno doći praksom, , stalnim radom sa nekim propisom npr, ali za sada nije potrebno.

Hoćeš li reći da je naš stari sistem bolji od ovog načina?
Gray

#207 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Gray »

pravnicAM wrote:
perfect_guy wrote:
pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
pa dragi moji studirajte svi po starom sistemu
i ne slazem se nikako s ovom odlukom (ali ko mene pita)
ma dajte molim vas,ima li smisla da neko ko studira 3 godine bude jednak s onima sto su studirali 4 godine i stekli VII stepen obrazovanja...
van svake pameti
uzas od drzave
a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?
nemoj racunati na to ako rimsko pravo polazes parcijalno da imas dva ispita,i ne znam jos koji su predmeti isparcelisani..... i da mnogo je lakse izaci na ispit i zaokruzivati a,b ili c nego integralno polagati knjigu min. 500 str. i k tome jos ako se dodaju frustracije profesora.....

Frustracije profesora su iste sada kao što su bilje i prije, ni Lučić, ni Duvnjak, ni Saltaga (itd) se nisu preko noći promijenili. I ti sda govoriš o tome šta je lakše ili teže, a ne šta je kvalitetnije. Samo zato što je možda (recimo) starom sistemu bilo teže da li to odmah znači da je bilo i kvalitetnije? A ako je Bolonjski sistem lakši (što je upitno) odmah mora značiti da je nekvalitetniji?

Fokusiraš se na formu a ne na suštinu. Zato što se moralo naučiti 500 stranica napamet (od kojih je pola bespotrebno) odmah znači da je sistem bolji? Možda je bolji za treniranje memorije, ali za pravo (u konkretnom primjeru) ne mora biti.
Autobus

#208 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Autobus »

Lud i ponosan wrote:
Ja ne mogu, ni po jednom osnovu, SADASNJU trogodisnju diplomu da stavim na vagu sa "starom" cetverogodisnjom. I ovo se ne dopada Bolonjcima, naravno, ne ocekujem nikakav drugi stav. Isto kao sto ne ocekujem da pojedinac koji je zavrsio privatni fakultet kaze nesto protiv istog.
Pogrešne stvari porediš.

Nije sistem taj koji prepisuje na ispitu. Kao što se može Bolonjski sistem u BiH zloupotrebljavati, mogao se i stari sistem. Treba da imaš na umu da ne porediš Bolonju sa nekim perfektnim sistemom. Tvojom logikom, ja mogu reći Pa lahko je vama, pogodi ti profa baš tri pitanja na usmenom koja si naučio i zdra'o.

Ali to ne ide tako, taj argument nije jak. Teško će neko 3 ili 5 godina završiti prepisivanjem isto kao što će teško na usmenim ispitima neko pogoditi baš tri pitanja koja si naučio.

Prilagodba profesora nema veze sa znanjem koje osvajaš. Sve se na kraju svodi na literaturu koja ti piše na kraju opisa predmeta. Ako je čitaš, naučit ćeš. Ako ne, nećeš. Ostale stvari su tehničke prirode, one mogu pospješivati učenje, ali i ne moraju.

Poenta moja priče na kraju je ta da je veoma glupo primjerice zaposliti nekoga sa 4 godine školovanja, samo zato što je završio 4, iako ima kandidata koji su završili 3, a bolji su. Ta firma ili organizacija je osuđena na propast sa takvim razmišljanjem. Da li imaš znanje ili ne, da li si dobar student ili ne, ne ovisi od toga da li ti prvi ciklus školovanja na fakultetu traje 3 ili 4 godine. Zbog toga i nema logike da 4 godine školovanja znači više znanja nego 3 godine školovanja.
Alkos

#209 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Alkos »

Gray wrote:

Ne govorim da je ova sadašnja Bolonja savršena (jer nije ni blizu evropske Bolonje), ali ni stari sistem nije bio dobar kao što tvrdite. Kod nas se svugdje u obrazovanju sve svodi na to da nabubaš što više napamet, da naučiš 500 stranica za ispit, da izbiflaš svoje pred profesorom i sutra ćao. Nameće se toliko nepotrebnih stvari koje ničemu korisnom ne služe a samo opterećuju studente.

Evo, ja sada studiram po pravoj Bolonji u inostranstvu, usmenih ispita nema, a rijetki su pismeni gdje moraš znati nešto napamet. Uglavnom su ti ispiti open book na fakultetu, gdje možeš koristiti zakone, knjige, itd, sve osim kompjutera, ili take home exam koji radiš kući i možeš koristiti šta želiš. Također imamo radove, case prezentacije, seminarske, itd.

Ali to je zato što poenta obrazovanja nije u tome da ti znaš sve napamet, jer za tim nema potrebe. Poenta je da te nauče da razmišljaš, da primjeniš to znanje iz knjiga, da znaš argumentirati svoj odgovor i primjeniti propise na datu situaciju. Zašto da ja učim napamet cijelu Merger Regulation npr, kada je imam fino na papiru. Bitno je da znam osnovne stvari, njene principe i temelje, da je razumijem i da znam kako primjeniti, a ne da napamet znam taj i taj član, kao kod nas.

Znanje članova i odredbi napamet će vjerovatno doći praksom, , stalnim radom sa nekim propisom npr, ali za sada nije potrebno.

Hoćeš li reći da je naš stari sistem bolji od ovog načina?
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#210 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

@ Gray

sto se tice ucenja napamet...tvoje dole navedeno je okej kada dode do prava, medutim neke druge struke i dalje moraju da strebaju nesto na pamet :D puno stvari

stoga mozes tvrditi da je na primjer Bolonja bolja sto se tice pravnog faksa, ali ne primjenjivati generalno na sve fakultete
Gray

#211 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Gray »

Bloo wrote:@ Gray

sto se tice ucenja napamet...tvoje dole navedeno je okej kada dode do prava, medutim neke druge struke i dalje moraju da strebaju nesto na pamet :D puno stvari

stoga mozes tvrditi da je na primjer Bolonja bolja sto se tice pravnog faksa, ali ne primjenjivati generalno na sve fakultete

Nisam ja rekao da je bolonja ni bolja ni lošija, rekao sam da ne znači automatski ako je stari sistem duži da je odmah kvalitetniji. A i ako se u nekim drugm stvarima nešto mora znati napamet, ne znači da se sve mora znati napamet kao što se kod nas traži. To je kod nas mjera znanja, da si nešto naučio napamet, a ne da li shvataš, da li znaš primjeniti, razmišljati, da li imaš kreativnosti i sl.
Bloo
Globalna šefica

#212 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

Gray wrote:
Bloo wrote:@ Gray

Nisam ja rekao da je bolonja ni bolja ni lošija, rekao sam da ne znači automatski ako je stari sistem duži da je odmah kvalitetniji. A i ako se u nekim drugm stvarima nešto mora znati napamet, ne znači da se sve mora znati napamet kao što se kod nas traži. To je kod nas mjera znanja, da si nešto naučio napamet, a ne da li shvataš, da li znaš primjeniti, razmišljati, da li imaš kreativnosti i sl.
ne uvijek :)

npr. bilo je ljudi na mom odsijeku koju nastrebaju 500 strana gramatike na pamet, iz toga dobiju prolaznu ocjenu, medutim NE znaju to primjeniti u praksi

nama ta teorija treba kada te neko pita npr zasto ne moze to i to vrijeme i zasto
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#213 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bobi »

Nastrebaju napamet gramatiku :dance:
Bloo
Globalna šefica

#214 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

Bobi wrote:Nastrebaju napamet gramatiku :dance:

Snoopy :D
Hendrix

#215 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Hendrix »

Hehe, desilo se ono što sam i očekivao, kurčenje Bolonjaca novim nazivima...komšinica mi mami govori kako je njen sin ovaj novi studij sad završio i da je magistar, a ja ispadoh ''samo dip. inžinjer'' :x
I na kraju još i reče da joj je žao što ja nisam mogao dobiti to novo zvanje.
Znam, to je komšinica , šta ona zna, ali ovako će krenuti i po firmama lagano, magistri sve nema dalje, to su zvanja u pm, a mi koji smo po starom završili kao najobičniji diplomirani inžinjeri lagano ispadamo levati...
Ne ulazim u to koji je sistem bolji i slično, samo kažem da je već počelo dizanje u nebesa sa novim velelepnim zvanjima diplomanata, a znanje isto ako ne i gore.
A poznavajući naše ljude, važno je imati zvanje i papir , ostalo je priča.
Imam magistra u komšiluku, kakva čast. :)
sabanss

#216 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by sabanss »

Jbg ga, zao zeni sto si ti samo dipl. ing. :D

Zavrsi PD po starom pa budi doktor po novom, nek' crkne od muke :D
Ma.Le.Na

#217 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Ma.Le.Na »

Hendrix wrote:Hehe, desilo se ono što sam i očekivao, kurčenje Bolonjaca novim nazivima...komšinica mi mami govori kako je njen sin ovaj novi studij sad završio i da je magistar, a ja ispadoh ''samo dip. inžinjer'' :x
I na kraju još i reče da joj je žao što ja nisam mogao dobiti to novo zvanje.
Znam, to je komšinica , šta ona zna, ali ovako će krenuti i po firmama lagano, magistri sve nema dalje, to su zvanja u pm, a mi koji smo po starom završili kao najobičniji diplomirani inžinjeri lagano ispadamo levati...
Ne ulazim u to koji je sistem bolji i slično, samo kažem da je već počelo dizanje u nebesa sa novim velelepnim zvanjima diplomanata, a znanje isto ako ne i gore.
A poznavajući naše ljude, važno je imati zvanje i papir , ostalo je priča.
Imam magistra u komšiluku, kakva čast. :)
pa mozes diplomu nostrificirati :wink:
i budes i ti magistar :D
Autobus

#218 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Autobus »

Ne budeš magistar, već Master :D
Ma.Le.Na

#219 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Ma.Le.Na »

magistar STRUKE u prevodu :wink:
Bloo
Globalna šefica

#220 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Bloo »

Autobus wrote:Ne budeš magistar, već Master :D

znaci majstor elektrotehnike :D
pravnicAM

#221 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by pravnicAM »

Splinter wrote:
Autobus wrote:Splinter, potraži definiciju sarkazma istog trena.
nisam pretjerano citao samo sam vidio :thumbup: i to mi je bilo dovoljno da te svrstam u kontra stranu :mrgreen:
izvinjavam se. samo si to trebao prije napisati pravnicAM-u/i, posto on/a prva nije shvatio/la da je rijec o
sarkazmu a kako nije bilo odg. dao sam za pravo sebi da pogrijesim. :wink:
eto sad ja nisam shvatila,,,, :D previse si ti sebi dao za pravo :lol:
dabogda se vratio stari sistem studiranja :lol: veca kletva vam ne treba :D i Saltagine 3 knjige iz socijologije (cca 1000 str), pa vam to sve ponisti,jer je izdao novu knjigu 31 maja a u junskom roku je vec moras kupiti i polagati po novome ....i jos mngo toga,,,,
Gray

#222 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Gray »

pravnicAM wrote:
Splinter wrote:
Autobus wrote:Splinter, potraži definiciju sarkazma istog trena.
nisam pretjerano citao samo sam vidio :thumbup: i to mi je bilo dovoljno da te svrstam u kontra stranu :mrgreen:
izvinjavam se. samo si to trebao prije napisati pravnicAM-u/i, posto on/a prva nije shvatio/la da je rijec o
sarkazmu a kako nije bilo odg. dao sam za pravo sebi da pogrijesim. :wink:
eto sad ja nisam shvatila,,,, :D previse si ti sebi dao za pravo :lol:
dabogda se vratio stari sistem studiranja :lol: veca kletva vam ne treba :D i Saltagine 3 knjige iz socijologije (cca 1000 str), pa vam to sve ponisti,jer je izdao novu knjigu 31 maja a u junskom roku je vec moras kupiti i polagati po novome ....i jos mngo toga,,,,

Ali je zato stari sistem bio kvalitetniji! :run:
Hendrix

#223 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Hendrix »

Ma.Le.Na wrote:
pa mozes diplomu nostrificirati :wink:
i budes i ti magistar :D
Već je nostrificirana, za potrebe papirologije u firmi, ali se i dalje potpisujem po starom sistemu, iskreno ovaj novi naziv mi je glup a i ljudi gledaju na njega, mislim na one iz struke malo sa distancom nekom.
Primjetio sam da se šefovi i menadžeri svi redom potpisuju po novom kao magistar, a ljudi koji rade u struci recimo projektovanju insistiraju na starim nazivima dip.ing. hheheh, valjda i to govori ko voli da se loži da je magistar pa makar i na papiru.
Međutim ta nostrifikacija ne vrijedi kod komšinice moje, jer sam studirao po starom sistemu. :D
elSaik

#224 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by elSaik »

pravnicAM wrote: nemoj racunati na to ako rimsko pravo polazes parcijalno da imas dva ispita,i ne znam jos koji su predmeti isparcelisani..... i da mnogo je lakse izaci na ispit i zaokruzivati a,b ili c nego integralno polagati knjigu min. 500 str. i k tome jos ako se dodaju frustracije profesora.....
Ja u indexu imam upisane ocjene za tačno 35 predmeta + 2 predmeta na kraju indexa koje ću upisati nakon što položim posljednji ispit sa treće godine. Preostalo mi je još taj sa treće i 13 (od ukupno 15) sa četvrte. To će značiti, nakon što diplomiram, da ću u indexu imati upisan tačno 51 predmet {stari sistem ih je imao 35, s tim da su 4 strani jezici koje bolonja nema, a svi nisu prepolovljeni nego ostavljeni čitavi [njih 9]}. Od toga je 6 bilo na "zaokruži, dopuni, 1-2 kraća esejska", a 2 sam položio "radeći zadaće", jer su u pitanju izborni predmeti kod kojih se radi nešto, koliko-toliko, praktično pa se tako i ocjenjuje [od ovih 6, 2 su bila isključivo zaokruži, tj. onakvi kakvim vi opisujete sve po bolonjskom]. Dakle 27 predmeta je bilo, imaš knjigu, nauči, polažeš pismeno/usmeno. Od tih 27 sam, između ostalih, imao Rimsko koje je takvo kakvo jeste, Bračno i Roditeljsko koje sam kombinovano polagao 13 puta, Ustavno I i II kod profesora Duvnjaka kod kojeg vremenski ispod godine polaže rijetko ko, te Uvod u pravo EU čija je prolaznost ispod 5%.

Za ove 3 i nešto godine mogu reći da je polagati intregralno knjigu od 500 stranica lakše nego polagati dva puta po 250 stranica (s tim prije što je rijetko ko uradio ovako preciznu podjelu već je prije slučaj da si ranije morao učiti 400 od 500 stranica, a sada moraš po 250 iz dvije knjige od po 300. Saberi!). Za isto gradivo, umjesto uobičajnih 5 pitanja iz Rimskog ja sam ih odgovorio 8; za Krivično pravo umjesto starih 3, ja sam odgovarao 6; umjesto 10 iz Ustavnog po starom, ja sam ih odgovarao 16; umjesto jednog testa za Porodično ja sam polagao 2 (dakle, duplo više pitanja iz istog gradiva); ovo posljednje vrijedi i za predmete Uvod u građansko pravo i Stvarno pravo; Međunarodno javno pravo I i II za koje je nekad trebalo pisati 15-16 stranica, sada treba 2x 10-11; Krivično procesno pravo - isto gradivo, duplo više pitanja; Radno i Socijalno pravo - dva ispita umjesto jednog - duplo više pitanja; Izmišljeni predmet Uvod u pravo EU koje od 200 ljudi usmeno položi 3 itd.

Dakle, ko tvrdi da je teže položiti 5 dvosemestralnih predmeta nego 10 jednosemestralnih nikada nije polagao ovih 10. Isto tako nikada nije imao godine sa po 12, 13 i 15 predmeta. To što se vama, starosistemašima, sva priča svodi na neutemeljenim i besmislenim "joj vi samo zaokružujete a, b, c" i "možete preko zadaća položiti" ili pak "lako je uraditi seminarski" je vaš problem. Doduše, možda spadate u ambiociozne i vrijedne studente starog sistema koje su neke generacije Bolonje već prestigle. U tom slučaju me i ne čudi što se više bavite time koliko je ko godina polagao i koliko je imao testova na a-b-c od toga kakvo je obrazovanje koje nam se nudi kvalitativno, a ono je obična rinaka.

Iznervirah se bezveze.
pravnicAM

#225 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by pravnicAM »

Lud i ponosan wrote:@elSaik

Kad zavrsis taj faks po tim katastrofalno teskim uslovima, slobodno trazi Nobelovu nagradu - nek' izmisle novu za vas Bolonjce, jer ste zasluzili.
:thumbup: i gratis ljetovanje na Maldivima da se studenti odmore :lol:
Post Reply