Ja ne razumijem zašto ljudi pretvaraju ovu situaciju u bitku stari vs. novi sistem? I zašto većina osoba koje su studirale godinu više po starom sistemu pretežno ističu kako je novi sistem loš? Da li je to neko uvrnuto dizanje ega? Ili se osjećate prevarenim što ste studirali 4 godine nešto za što sada trebaju 3 godine ( a i ovo je samo po sebi uvrnuto mišljenje )?Lud i ponosan wrote:Na kraju ce me ubjediti Bolonjci kako je ovaj sistem bolji od starog i kako se stvara strucniji kadar koji ne da ne zna manje, nego materiju poznaje puno bolje od studenata koji su studirali po starom.
Ja se popiskim na ovaj novi sistem i nacin polaganja ispita. Parcijale se polazu na sve moguce nacine, usmenog skoro da i nema vise, tako da nova tehnologija dolazi do izrazaja. Sprema se 150 strana umjesto 600 koje sam ja morao znati da bi ispit polozio. Umjesto "od korica do korica", sad se radi od strane do strane, malo se nesto prepise, nesto nabode, nesto i nauci, ali sve je to tanko i kilavo. Uz prisustvo, seminarski, neke vjezbice imas velike sanse da polozis ispit i ne treba ti jos nesto puno truda. Jebem ti ovo obrazovanje.
i 3 godine da se racuna ko VII stepen je .... aj suzdrzacu se.
Student ili osoba koja je završila fakultet treba da zna da nije sistem taj koji pruža obrazovanje, niti način polaganja ispita, niti 150 x 4 stranica ili 600 iz cuga. Znanje se u biti ne pruža, ono se osvaja. Sva odgovornost je na studentu, koliko truda uložiš, toliko ćeš znanja steći bez obzira na sistem studiranja. Zbog toga imate osobe koje su stručnije od bolonjaca, ali imate i bolonjce koji su stručniji od studenata koji su studirali po starom sistemu. A također imate i osobe koji nisu na visokom nivou formalnog obrazovanja, ali nam mogu biti tate u pogledu znanja.
Ono o čemu eventualno možemo raspravljati je motivacioni potencijal ova dva sistema, ali ni to direktno ne utječe na pojedinca koji ima dovoljnu motivaciju za osvajanjem znanja.
Većina stvari se ionako nauči kada krene rad, fakultet pruža sistemske osnove gdje pojedinci koji se više trude dobiju više, a oni koji se manje trude dobiju manje, bez obzira na sistem obrazovanja. Zato biti zagovornik jednog ili drugog sistema u ovom kontekstu je apsurdno.
Hajmo razgovarati o tome koliki je motivacioni faktor ova dva sistema? Kako se mogu unaprijediti, zašto cijela Evropa forsira ovaj sistem? Da li su to politički razlozi u čijem korjenu leži kapitalizam ili stvarna altruistična želja za obrazovanjem budućih naraštaja? Ima toliko interesantnih pitanja, a vi se prepirete oko toga da li 3 godine bolonje vrijede kao 4 godine starog sistema, a svi fakultetski obrazovani