Ћирилица је наше писмо
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#201 Re: Ћирилица је наше писмо
Гусле даљим пореклом потичу из средње Азије, а не зна се тачно како су доспеле до Срба; неки претпостављају преко Византије. На врху гусала је често јарчева глава као симбол сточарства и номадских народа, док је гудало најчешће израђено у облику змије, као симбол горштачке љутине. Касније се на гуслама срећу ликови националних јунака, а није случајно што се праве од јавора, јер јавор као дрво има симболику у српској претхришћанској религији и означавао је култ предака. Такође се уз гусле славе преци.
wiki na srpskom
Gusle su jedan od esencijalnih i temeljnih elemenata hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i poezije. Uz njih se stoljećima rađalo, živjelo, pjevalo, guslilo, naposljetku i umiralo. Gusle su znak prkosa tuđincu, u većini slučajeva Turčinu, i njegovoj kulturi. Gusle su najviše obilježile 13 stoljeća hrvatske povijesti i slobodno se može reći da su očuvale hrvatski nacionalni identitet.
wiki na hrvatskom
Wiki na engleskom
Regional varieties
A number of regional varieties of the gusle exist. The instrument has either one string (in Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Zagora in Croatia) or two strings (in Bosanska Krajina and in Lika in Croatia), made of thirty horsehairs. A bow is pulled over the string/s (made of horsetail), creating a dramatic and sharp sound, very expressive and rather difficult to master. The gusle consists of a wooden sound box, the maple being considered as the best material (therefore often the instrument is referred to as "gusle javorove" - maple gusle), covered with an animal skin and a neck with a intricately carved head. They are held between the legs with the long neck supported on one thigh.
[edit] Albanian Lahuta
The Albanians, most particularly the Northern Highland tribes, refer to the instrument by the term Lahuta. It is played by a "Lahutari". The Lahutari usually plays the instrument while singing about the heroic bravery of the Albanians ovin history. The Lahuta is played to catch the attention of the audience by its touching rhythm and sound. The Lahutari sings with such a passion, that even the audience often starts to get emotional.
[edit] Croatian Gusle
The Gusle has been used by the Croats in Herzegovina, Dalmatian Hinterland (Zagora), Lika, as well as in Bosnia and Western Bosnia as an accompaniment for epic poetry for hundreds of years. It is suggested that the Gusle arrived in Croatia between the 8th and the 9th century, originating from western Asia. Often they were constructed by the singers and players themselves, shepherds or even by specialized Gusle builders from urban areas.
Most lyrics center around historical figures who played an important role in Croatian history (often folk heroes who died tragical deaths) or significant historical events (mostly battles against invaders or occupying powers). Croatia's most famous contemporary guslar (gusla player) is Mile Krajina. He is known for referring to current topics in his songs and for his performances within the scope of political rallies or commemoration days (e.g. commemoration s for the Bleiburg massacre or the death marches of Jazovka.
The Gusle however, is not a part of Croatian mainstream music and rarely receive airtime in the Croatian media. This might be due to the Croatian media producers' pejorative attitude towards Croatian folklore (especially those folkloristic elements who are native to the Dinaric part of Croatia) and their focus on westernized influences. The Gusle has managed to regain some media attention, since several pop musicians such as Marko Perković Thompson, Mate Bulić and Dario Plevnik have started to incorporate Gusle playing into their Music. Gusle recordings can be heard on a number of CD compilations published by Croatian ethnologists, which are in most cases distributed locally by the artists themselves.
[edit] Montenegrin Gusle
The gusle is considered a traditional Montenegrin instrument, used in the Montenegro Hinterland as an accompaniment for epic poetry. Themes are mostly heroic struggle and Montenegrin national history.
The Montenegrin prince-bishop Petar II Petrović Njegoš, in his poem "The Mountain Wreath" through words of his literature hero Vuk Mićunović said: "In a house where the gusle is not heard, both the house and the people there are dead".
[edit] Serbian Gusle
Filip Višnjić (1767-1834), Serbian blind guslar
The Serbian gusle (pluralia tantum) has one or two strings and is also usually made of maple wood.
There are records of gusle (гоусли) being played in the court of King Stephen the First-Crowned (early 12th c.) but it is not certain whether the term was used to specifically denote the gusle or perhaps some kind of string instrument. The first mention of gusle in its contemporary meaning of the term relates to 1415 when Serb gusle players were performing at the court of Polish king Wladislav Jagelo.[citation needed] The Polish poet Miaskowsky from early 17th c. was also familiar with "Serb gusle" (serbskie skrzypki) which he considers a specific instrument, different from the similar string instruments found in Poland at the time.[citation needed]
Guslars (singers) are individuals capable of reproducing long narrative texts about heroes and events from the distant past and are able to improvise new ones in the decasyllabic metre (десетерац/deseterac).
The gusle has played a significant role in the history of Serbian epic poetry because of its association with the centuries old patriotic oral legacy unti. Most of the epics are about the era of Ottoman Turkish rule and struggle for self determination. With the efforts of ethnographer Vuk Stefanović Karadžić many of these epics were collected and preserved early in the nineteenth century.
Tamara, nije sramota ne znati...To sto su gusle koristene za usmenu predaju legendi i epova, ne znaci da su gusle SRPSKE...
wiki na srpskom
Gusle su jedan od esencijalnih i temeljnih elemenata hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i poezije. Uz njih se stoljećima rađalo, živjelo, pjevalo, guslilo, naposljetku i umiralo. Gusle su znak prkosa tuđincu, u većini slučajeva Turčinu, i njegovoj kulturi. Gusle su najviše obilježile 13 stoljeća hrvatske povijesti i slobodno se može reći da su očuvale hrvatski nacionalni identitet.
wiki na hrvatskom
Wiki na engleskom
Regional varieties
A number of regional varieties of the gusle exist. The instrument has either one string (in Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Zagora in Croatia) or two strings (in Bosanska Krajina and in Lika in Croatia), made of thirty horsehairs. A bow is pulled over the string/s (made of horsetail), creating a dramatic and sharp sound, very expressive and rather difficult to master. The gusle consists of a wooden sound box, the maple being considered as the best material (therefore often the instrument is referred to as "gusle javorove" - maple gusle), covered with an animal skin and a neck with a intricately carved head. They are held between the legs with the long neck supported on one thigh.
[edit] Albanian Lahuta
The Albanians, most particularly the Northern Highland tribes, refer to the instrument by the term Lahuta. It is played by a "Lahutari". The Lahutari usually plays the instrument while singing about the heroic bravery of the Albanians ovin history. The Lahuta is played to catch the attention of the audience by its touching rhythm and sound. The Lahutari sings with such a passion, that even the audience often starts to get emotional.
[edit] Croatian Gusle
The Gusle has been used by the Croats in Herzegovina, Dalmatian Hinterland (Zagora), Lika, as well as in Bosnia and Western Bosnia as an accompaniment for epic poetry for hundreds of years. It is suggested that the Gusle arrived in Croatia between the 8th and the 9th century, originating from western Asia. Often they were constructed by the singers and players themselves, shepherds or even by specialized Gusle builders from urban areas.
Most lyrics center around historical figures who played an important role in Croatian history (often folk heroes who died tragical deaths) or significant historical events (mostly battles against invaders or occupying powers). Croatia's most famous contemporary guslar (gusla player) is Mile Krajina. He is known for referring to current topics in his songs and for his performances within the scope of political rallies or commemoration days (e.g. commemoration s for the Bleiburg massacre or the death marches of Jazovka.
The Gusle however, is not a part of Croatian mainstream music and rarely receive airtime in the Croatian media. This might be due to the Croatian media producers' pejorative attitude towards Croatian folklore (especially those folkloristic elements who are native to the Dinaric part of Croatia) and their focus on westernized influences. The Gusle has managed to regain some media attention, since several pop musicians such as Marko Perković Thompson, Mate Bulić and Dario Plevnik have started to incorporate Gusle playing into their Music. Gusle recordings can be heard on a number of CD compilations published by Croatian ethnologists, which are in most cases distributed locally by the artists themselves.
[edit] Montenegrin Gusle
The gusle is considered a traditional Montenegrin instrument, used in the Montenegro Hinterland as an accompaniment for epic poetry. Themes are mostly heroic struggle and Montenegrin national history.
The Montenegrin prince-bishop Petar II Petrović Njegoš, in his poem "The Mountain Wreath" through words of his literature hero Vuk Mićunović said: "In a house where the gusle is not heard, both the house and the people there are dead".
[edit] Serbian Gusle
Filip Višnjić (1767-1834), Serbian blind guslar
The Serbian gusle (pluralia tantum) has one or two strings and is also usually made of maple wood.
There are records of gusle (гоусли) being played in the court of King Stephen the First-Crowned (early 12th c.) but it is not certain whether the term was used to specifically denote the gusle or perhaps some kind of string instrument. The first mention of gusle in its contemporary meaning of the term relates to 1415 when Serb gusle players were performing at the court of Polish king Wladislav Jagelo.[citation needed] The Polish poet Miaskowsky from early 17th c. was also familiar with "Serb gusle" (serbskie skrzypki) which he considers a specific instrument, different from the similar string instruments found in Poland at the time.[citation needed]
Guslars (singers) are individuals capable of reproducing long narrative texts about heroes and events from the distant past and are able to improvise new ones in the decasyllabic metre (десетерац/deseterac).
The gusle has played a significant role in the history of Serbian epic poetry because of its association with the centuries old patriotic oral legacy unti. Most of the epics are about the era of Ottoman Turkish rule and struggle for self determination. With the efforts of ethnographer Vuk Stefanović Karadžić many of these epics were collected and preserved early in the nineteenth century.
Tamara, nije sramota ne znati...To sto su gusle koristene za usmenu predaju legendi i epova, ne znaci da su gusle SRPSKE...
- mark II
#202 Re: Ћирилица је наше писмо
Tamara, Tamara - ne samo da ti je ime arapskog porijekla, no, vidi čuda, i gusle su odozdo - malo enciklopediju u ruke, malo čitanja, i eto ga... Životni put me nanio, pa sam imao priliku vidjeti kako arapski beduini gude i opjevavaju svoja junačka djela kroz specifično metarski oblikovanu poeziju propraćenu jednoličnim tonom (kažu utjecaj monotonog života u pustinji). Gusle se tamo samo zovu: The rebab (Arabic الرباب or رباب - "a bowed (instrument)") [1], also rebap, rabab, rebeb, rababah, or al-rababa) is a type of string instrument so named no later than the 8th century and spread via Islamic trading routes over much of North Africa, the Middle East, parts of Europe, and the Far East. The bowed variety often has a spike at the bottom to rest on the ground, and is thus called a spike fiddle in certain areas, but there exist plucked versions like the kabuli rebab (sometimes referred to as the robab or rubab)
http://en.wikipedia.org/wiki/Rebab
Evo i link da vidiš malo detaljnije.
http://www.si.umich.edu/chico/instrumen ... _gnrl.html
http://www.nilecommerce.net/ar/Oriental ... aba_ar.htm
Evo još jedan, ako se nađeš dolje da možeš jeftinije kupiti.
Ja mislim, draga moja Tamara, da vi imate problem sa činjenicom da Srbi nisu prvi ljudi na zemlji, štaviše, nemaju nešto posebno izdiferenciranu i originalnu kulturu, nego u većini slučajeva uzimaju od drugih: plesovi i pregače od Turaka, gusle preko Vizantije od Arapa, arapske brojeve, feničansko pismo preko Grka itd. To što vas kućama uče se zovu mitovi, žao mi je, Tamara, ali tako je. Btw, ime ti je krasno, lijepo zvuči.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rebab
Evo i link da vidiš malo detaljnije.
http://www.si.umich.edu/chico/instrumen ... _gnrl.html
http://www.nilecommerce.net/ar/Oriental ... aba_ar.htm
Evo još jedan, ako se nađeš dolje da možeš jeftinije kupiti.
Ja mislim, draga moja Tamara, da vi imate problem sa činjenicom da Srbi nisu prvi ljudi na zemlji, štaviše, nemaju nešto posebno izdiferenciranu i originalnu kulturu, nego u većini slučajeva uzimaju od drugih: plesovi i pregače od Turaka, gusle preko Vizantije od Arapa, arapske brojeve, feničansko pismo preko Grka itd. To što vas kućama uče se zovu mitovi, žao mi je, Tamara, ali tako je. Btw, ime ti je krasno, lijepo zvuči.
- tamara*
#203 Re: Ћирилица је наше писмо
mIRCerka wrote:Tamara, opet cu ti reci da ti fali kubik daske da bi bila kompletna, jer si samo na ovj temi pokazala koliko si plitka.tamara* wrote:Mirci, ako nemaš šta pametno, popusti sa mahalaškim dobacivanjem.mIRCerka wrote: mark, ako nisi do sada shvatio, tamari nedostaje jedan kubik da bi bila kompletna osoba.
Pitala sam i tebe, po čemu je ćirilica bosanska, ako umiješ odgovori, ako ne, ne smaraj agresivnim i odvratnim upadicama.
Ne, ne vrijedjam te vec ti istinu govorim. Gusle nisu srpske, to sto ih srbi najvise forsiraju, to je nesto skroz drugo.
Dalje, Jedino sto jos nisi na par tema o tvom srpstvu napisala je to da su viljusku izmislili Srbi, i onda ces biti kompletna "downloadujte srpstvo za 5 minuta" Srpkinja.
Ja ti postirah dvije slike koje ti govore zasto cirilica jeste nasa. Ali izvini, ja sam ono vec kao zaboravila da si ti ona Tamara koja je rodjena u Sarajevu i morala napustiti Sarajevo jer nije prosao ni dan niti jedan prolazak niz ulicu da joj neko ne kaze da je cetnikusa... ZJEEEV...Samo jos reci da fakat imas 14 godina i da mi budes jasna.
Dakle, evo tih slika, evo tvojih argumenata, uz mahalaško vrijeđanje. Odgovorio ti je Charvel takođe.charvel. wrote:Pa ovo ti samo ide u korist moje tvrdnje da cirilica nije nasa. Bosancica jeste nasa, ali cirilica nije. Bosancica nije cirilica, iako je zovu i bosanska cirilica. Slicni, al ne isti. Posto poznajes cirilicu, uzmi i citaj Kulinovu povelju onda, pa vidi je li isto. Isto ko kad bi ja reko da je ta tvoja kucna macka sa avatara leopard. A nije, imaju slicnosti ali nisu isto.mIRCerka wrote:Cirilica jeste nasa, a ti slobodno chupaj kosu s glave objasnjavajuci da nije.
Bosancica
Cirilica
Ne bih da karakterišem tebe lično, ali tvoji komentari pokazuju jaču dozu drskosti i primitivizma. Ovdje smo da razgovaramo, iznosimo mišljenja, pa ako se i razlikuju stavovi, Bože moj. Iznosimo argumente, raspravljamo, neko malo i podbode, ali u kakvim takvim granicama pristojnosti.
A ti namjerno izvrćeš sve što sam rekla za dobacivanja, sipaš lične uvrede i tvoje ponašanje je primitivno i bijedno, ali baš bijedno.
Nisi u stanju da raspravljaš na osnovu onog što je stvarno rečeno, nego izvrćeš da bi napravila "priču". Mahalaški do bola.
-
mIRCerka
#204 Re: Ћирилица је наше писмо
Tamara, da si se postavila na bilo kojoj temi kao argumentovana a ne mahalski raspolozena osoba (samo pregledaj svoje postove), mozda bih ti i povjerovala da si zeljna dijaloga. Ali, Srbi su izmislili viljusku, gusle i cirilica su srpske, cvarci su srpski...sama pises zasto si "morala" napustiti Sarajevo, i onda ja mahalusa...hau jes nou...
PS Slike su Bosancica i sadasnja Cirilica koja se koristi u zemljama koje nekad bijahu republike u yu....I Bugari imaju svoju cirilicu, Rusi svoju...mi u Bosni i Hercegovini imamo cirilicu koja je i pred Bogom i pred narodom (Zakonom) ravnopravna latinici.
PS Slike su Bosancica i sadasnja Cirilica koja se koristi u zemljama koje nekad bijahu republike u yu....I Bugari imaju svoju cirilicu, Rusi svoju...mi u Bosni i Hercegovini imamo cirilicu koja je i pred Bogom i pred narodom (Zakonom) ravnopravna latinici.
- tamara*
#205 Re: Ћирилица је наше писмо
Lijepo odgovoriš ako jeste - jeste, ako nije - nije, bez seljačkog vrijedjanja. I bez mahalaškog izvrtanja, pošto ja nisam navela ni jedan lični razlog zbog kojeg sam otišla.mIRCerka wrote:Tamara, da si se postavila na bilo kojoj temi kao argumentovana a ne mahalski raspolozena osoba (samo pregledaj svoje postove), mozda bih ti i povjerovala da si zeljna dijaloga. Ali, Srbi su izmislili viljusku, gusle i cirilica su srpske, cvarci su srpski...sama pises zasto si "morala" napustiti Sarajevo, i onda ja mahalusa...hau jes nou...
Dobro. Ipak, moram da odam priznanje za multietničnost. Vuk Karadžić koji je priredio ćirilicu koju toliko volite i svojatate, ipak nije dovoljno bio dobar, pa osnovna škola koja se zvala po njemu u centru grada, sada sigurno nosi neko drugo ime. Čije?PS Slike su Bosancica i sadasnja Cirilica koja se koristi u zemljama koje nekad bijahu republike u yu....I Bugari imaju svoju cirilicu, Rusi svoju...mi u Bosni i Hercegovini imamo cirilicu koja je i pred Bogom i pred narodom (Zakonom) ravnopravna latinici.
Last edited by tamara* on 26/03/2009 15:46, edited 2 times in total.
- ZZZlica
#206 Re: Ћирилица је наше писмо
Ja sam srednju školu završila u inostranstvu/inozemstvu gdje se isključivo koristila latinica. Prva godina fakulteta (prije rata), prvi ispit (iz srpsko-hrvatskog, hrvatsko-srpskog jezika): BRZI DIKTAT (k'o minsko polje) NA ĆIRILICI... mada sam je učila u osnovnoj, morala sam vježbati i danas mogu reći da na tom pismu pišem bez problema, ako izuzmemo štampana slova gdje, moram priznati, još imam nedoumica...
Ko je u tim godinama, sjeća se i Oslobođenja prije rata, jedna stranica na latinici, druga na ćirilici, pa se ni ne zna koje se pismo čita...
Šta fali ćirilici?
Barem možemo svi reći, k'o naš vrli Premijer Špirić, da imamo "pasivno znanje ruskog"
Danas kad mi treba ćirilica (čitaj: kad napisani tekst treba biti na srpskom jeziku) koristim program "ćirilizator" (vidim još neki ga koriste), ali nisam previše zadovoljna jer LJ i NJ, te DŽ konvertuje/konvertira kao dva slova, pa moram sama sebe lektorisati
Ko je u tim godinama, sjeća se i Oslobođenja prije rata, jedna stranica na latinici, druga na ćirilici, pa se ni ne zna koje se pismo čita...
Šta fali ćirilici?
Barem možemo svi reći, k'o naš vrli Premijer Špirić, da imamo "pasivno znanje ruskog"
Danas kad mi treba ćirilica (čitaj: kad napisani tekst treba biti na srpskom jeziku) koristim program "ćirilizator" (vidim još neki ga koriste), ali nisam previše zadovoljna jer LJ i NJ, te DŽ konvertuje/konvertira kao dva slova, pa moram sama sebe lektorisati
-
mIRCerka
#207 Re: Ћирилица је наше писмо
Alija Nametak se skola sada zove.tamara* wrote:Dobro. Ipak, moram da odam priznanje za multietničnost. Vuk Karadžić koji je priredio ćirilicu i koju toliko volite i svojatate, ipak nije dovoljno bio dobar, pa osnovna škola koja se zvala po njemu u centru grada, sada sigurno nosi neko drugo ime. Čije?mIRCerka wrote:Tamara, da si se postavila na bilo kojoj temi kao argumentovana a ne mahalski raspolozena osoba (samo pregledaj svoje postove), mozda bih ti i povjerovala da si zeljna dijaloga. Ali, Srbi su izmislili viljusku, gusle i cirilica su srpske, cvarci su srpski...sama pises zasto si "morala" napustiti Sarajevo, i onda ja mahalusa...hau jes nou...
Lijepo odgovoriš ako jeste - jeste, ako nije - nije, bez seljačkog vrijedjanja. I bez mahalaškog izvrtanja, pošto ja nisam navela ni jedan lični razlog zbog kojeg sam otišla.PS Slike su Bosancica i sadasnja Cirilica koja se koristi u zemljama koje nekad bijahu republike u yu....I Bugari imaju svoju cirilicu, Rusi svoju...mi u Bosni i Hercegovini imamo cirilicu koja je i pred Bogom i pred narodom (Zakonom) ravnopravna latinici.
ti si u svom postu rekla da se mnogo ruznih stvari desilo u sarajevu pa si ga morala napustiti, i da nijednom nisi mogla proci ulicom a da ne cujes komentar o nekome CETNIK CETNIKUSA itd itd...
evo procitaj svoj post opet pa skontaj sama sta si napisala.

- tamara*
#208 Re: Ћирилица је наше писмо
Alija Nametak...Pa kako to, kad je ćirilica vaše pismo, da se po njenom autoru Vuku ne zove baš ništa u gradu? Opet iz razloga multietničnosti?mIRCerka wrote:Alija Nametak se skola sada zove.Vuk Karadžić koji je priredio ćirilicu i koju toliko volite i svojatate, ipak nije dovoljno bio dobar, pa osnovna škola koja se zvala po njemu u centru grada, sada sigurno nosi neko drugo ime. Čije?
Last edited by tamara* on 26/03/2009 15:58, edited 2 times in total.
-
dast.stanislav
#209 Re: Ћирилица је наше писмо
Ako se prica o Cirilici i ako je to tema ove diskusije, ne razumijem zbog cega se mora spominjati "multietnicnost" Sarajeva i neke neprijatnosti koju je neko dozivio u ovom gradu... Ti kao moderator trebas da drzis diskusiju u okvirima ove teme, a ne da svojim komentarima dodatno raspirujes i rasplamsavas neku drugu pricu o nekim drugim stvarima...
- mark II
#210 Re: Ћирилица је наше писмо
Evo suma sumarum, kako su nastala moderna pisma - latinica i ćirilica:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenician_alphabet
Wikipedia jeste populistička, ali je najlakša za koristiti.
Dakle:
Srbija nije kolijevka civilizacija, i dalje je to Bliski Istok: Irak (Sumeri, Babilonci, Asirci, Perzijanci), Šam (Feničani, Aramejci, Surjani i kenanitska plemena uopće) i Arabija (biblijski Jakzan - Kahtan, Nabatejci sa svojom Petrom i arabljanski narodi nakon semitskih seoba od prije 5-6000 godina);
Ćirilica je jedna od derivacija feničanskog ebdžeda došla u Evropu preko Grka, latinica slično - doprinos Srba nastanku ćirilice još nije zabilježen, ali vidim da će uskoro i to da bude izmišlj.... pardon "vekovno zabilježeno";
Srbija nije svemirski brod, niti su njeni stanovnici nebeski narod, oni čak nisu ni svemirci, mada koriste ćirilicu i sviraju gusle, te jdu čvarke, a neki među njima vole "Bele Orlove". Gusle su se svirale u Babilonu dok su Perzijanci njime vladali, a Babilonci su došli iza Sumera koji spominju anunakije - one koji su došli sa neba, u populističkim prevodima Stičina - konzervatvno se veli da je prevod "sinovi bogova" - no, pouzdano se zna da ovi anunakiji nisu Srbi, te da sa Iračanima i Feničanima Srbi i nemaju baš puno veza osim zajedničke pripadnosti ljudskoj vrsti - odatle, Srbija nema pravo zahtjevati da joj se vrati "njen vekovni grad Babilon" ili "njen vekovni grad Tir" plus Jerusalem na kafu/kavu/kahvu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenician_alphabet
Wikipedia jeste populistička, ali je najlakša za koristiti.
Dakle:
Srbija nije kolijevka civilizacija, i dalje je to Bliski Istok: Irak (Sumeri, Babilonci, Asirci, Perzijanci), Šam (Feničani, Aramejci, Surjani i kenanitska plemena uopće) i Arabija (biblijski Jakzan - Kahtan, Nabatejci sa svojom Petrom i arabljanski narodi nakon semitskih seoba od prije 5-6000 godina);
Ćirilica je jedna od derivacija feničanskog ebdžeda došla u Evropu preko Grka, latinica slično - doprinos Srba nastanku ćirilice još nije zabilježen, ali vidim da će uskoro i to da bude izmišlj.... pardon "vekovno zabilježeno";
Srbija nije svemirski brod, niti su njeni stanovnici nebeski narod, oni čak nisu ni svemirci, mada koriste ćirilicu i sviraju gusle, te jdu čvarke, a neki među njima vole "Bele Orlove". Gusle su se svirale u Babilonu dok su Perzijanci njime vladali, a Babilonci su došli iza Sumera koji spominju anunakije - one koji su došli sa neba, u populističkim prevodima Stičina - konzervatvno se veli da je prevod "sinovi bogova" - no, pouzdano se zna da ovi anunakiji nisu Srbi, te da sa Iračanima i Feničanima Srbi i nemaju baš puno veza osim zajedničke pripadnosti ljudskoj vrsti - odatle, Srbija nema pravo zahtjevati da joj se vrati "njen vekovni grad Babilon" ili "njen vekovni grad Tir" plus Jerusalem na kafu/kavu/kahvu.
-
mIRCerka
#211 Re: Ћирилица је наше писмо
Ja kad pisem kao administrator, pisem crvenim slovima. Kad pisem kao forumash, pisem obicnim crnim slovima. Komuniciram sa tamarom u vezi cirilice i stvari koje je ona napisala na forumu. Procitaj cijelu temu pa napisi i ti sta za cirilicu.dast.stanislav wrote:Ako se prica o Cirilici i ako je to tema ove diskusije, ne razumijem zbog cega se mora spominjati "multietnicnost" Sarajeva i neke neprijatnosti koju je neko dozivio u ovom gradu... Ti kao moderator trebas da drzis diskusiju u okvirima ove teme, a ne da svojim komentarima dodatno raspirujes i rasplamsavas neku drugu pricu o nekim drugim stvarima...
Tamara, opet ti kazem, nije sramota ne znati nesto. Nazalost ja ne vodim komisiju za preimenovanje ulica i trgova, niti odlucujem o imenovanju skola. Kad budes imala vremena pregledaj forum pa ces vidjeti da je vecina forumasha na ovom forumu nezadovoljna tom situacijom i da se trude neke stvari promijeniti.
Ako ti bude bio potreban prevod nekih postova, javi se, dobices popust za prevod sa bosanskog na srpski, a prevod na cirilicu cu ti dzaba uradit.
- mark II
#212 Re: Ћирилица је наше писмо
Ponosan sam što mi Bosanci poznajemo i latinicu i ćirilicu, kao najpoznatije derivate feničanskog pisma. Ponosan sam što mnogi među nama znaju i feničansko sestrinsko pismo, koje je otišlo malo u drugom pravcu: arapsko. i Mirci, mojne se pravdati nikome, mnogo je nedostataka u lijepom Sarajevu, ali je to lijepo Sarajevo prošlo grozomornu golgotu da bi bilo "ja okom a ti skokom i ne sviđa mi se kako me gledaš - zašto imaš svoje mišljenje a ne moje". Šuplja je to, levatska klasična, pa ne nasjedaj... doduđe i ne nasjedaš 
-
mIRCerka
#213 Re: Ћирилица је наше писмо
Slazem se. Dogovoricemo se kako ja kazem.mark II wrote:Ponosan sam što mi Bosanci poznajemo i latinicu i ćirilicu, kao najpoznatije derivate feničanskog pisma. Ponosan sam što mnogi među nama znaju i feničansko sestrinsko pismo, koje je otišlo malo u drugom pravcu: arapsko. i Mirci, mojne se pravdati nikome, mnogo je nedostataka u lijepom Sarajevu, ali je to lijepo Sarajevo prošlo grozomornu golgotu da bi bilo "ja okom a ti skokom i ne sviđa mi se kako me gledaš - zašto imaš svoje mišljenje a ne moje". Šuplja je to, levatska klasična, pa ne nasjedaj... doduđe i ne nasjedaš
EOD
-
zijancer
#214 Re: Ћирилица је наше писмо
stRRRašno me nervira brend koji možemo jedino zataknuti u frizuricu i slikati se s njimErzsebet wrote:Понукан одбијањем ћирилице као равноправног писма у Босни и Херцеговини, отварам тему да бих мало испитао какво је јавно мнијење на овом форуму, гледе питања ћирилице.
Лично је сматрам својим писмом и страшно ме нервира кад је неко не зна. Поготово волим провоцирати новопечене квазипатриоте који су ћирилицу: заборавили; нису је дуго писали; нервира их; сматрају је српским писмом и сл.
Босанац сам и мислим да ћирилица треба да буде један од наших брендова, који нема много људи у свијету. Два писма у језику користи само неколико народа у свијету, међу којима смо и ми.
Шта форумаши мисле о томе?
a onda praviti od te slike problem u koji uvlačimo ostali normalan narod, koji ima prečeg posla
ako MEni bude ćejF!!!1(čitaj ako budem LiČno smatrala____) naučit ću da pišem i desnom rukom, ili kinesko pismo..ali neću druge, koji imaju drugačije hobije, psihički zlostavljati ili ucjenjivati zbog toga
toliko od oFog forumaŠa
- tamara*
#215 Re: Ћирилица је наше писмо
Након твог познавања културе и материје о којој се дискутује, бојим се да нисам заинтересована за личне контакте с тобом.mIRCerka wrote: Ako ti bude bio potreban prevod nekih postova, javi se, dobices popust za prevod sa bosanskog na srpski, a prevod na cirilicu cu ti dzaba uradit.
Идем сада да читам нешто на српском, Мешу
-
mIRCerka
#216 Re: Ћирилица је наше писмо
Taco, cujes li da nesto pucketa?tamara* wrote:Након твог познавања културе и материје о којој се дискутује, бојим се да нисам заинтересована за личне контакте с тобом.mIRCerka wrote: Ako ti bude bio potreban prevod nekih postova, javi se, dobices popust za prevod sa bosanskog na srpski, a prevod na cirilicu cu ti dzaba uradit.
PS Primitivne provokacije na nacionalnoj osnovi ostavi za kafe sa rajom kad budes kukala kako te komentarima niz ulicu otjerase iz Sarajeva...
- Erzsebet
#217 Re: Ћирилица је наше писмо
Ти си очигледно читала штива Добрице Ћосића кад си се покушавала образовати. Добацују ли ти у Србији сада са "види оне Босанке"? И ниси ми одговорила, гдје су те Бошњаци протјерали, па си онако лијепо срочила мој надимак Ержебет? Суботица, Нови Сад, Сремски Карловци или негдје другдје?tamara* wrote:Након твог познавања културе и материје о којој се дискутује, бојим се да нисам заинтересована за личне контакте с тобом.mIRCerka wrote: Ako ti bude bio potreban prevod nekih postova, javi se, dobices popust za prevod sa bosanskog na srpski, a prevod na cirilicu cu ti dzaba uradit.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#218 Re: Ћирилица је наше писмо
мерхаба добро сте како сам
..прекините са препуцавањем...
Сјећам се да сам ону голему едицију бајки са свих страна свијета комплет прочитао на ћирилици
Сјећам се да сам ону голему едицију бајки са свих страна свијета комплет прочитао на ћирилици
- Erzsebet
#219 Re: Ћирилица је наше писмо
Ја имам 365 прича, једна од најгенијалнијих дјечијих књига свих времена, можда баш на ту мислиш.
- veljaca
#220 Re: Ћирилица је наше писмо
Dobro je, stvarno DOBRO, sto pojedinci ovdje na Forumu koriste cirilicu. Bio bih je zaboravio da je ne vidim ovdje ....

- pustopoljina
#221 Re: Ћирилица је наше писмо
Отишо сам да ватам рибу!
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#222 Re: Ћирилица је наше писмо
samo nemoj da ga citas povrsno i izmjedju reda kao tvoje vaskoliko misljenje o bivsem zavicaju.....malo citaj Mešu ukljucenih vijuga ....mozda nekad i nauciš....neštotamara* wrote:Након твог познавања културе и материје о којој се дискутује, бојим се да нисам заинтересована за личне контакте с тобом.mIRCerka wrote: Ako ti bude bio potreban prevod nekih postova, javi se, dobices popust za prevod sa bosanskog na srpski, a prevod na cirilicu cu ti dzaba uradit.
"Bosna je moja velika stalna ljubav i moja povremena bolna mržnja. Bezbroj puta sam pokušavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije važno gdje covjek fizicki živi: Bosna je u meni, kao krvotok. Nije to samo neobjašnjiva veza izmedju nas i zavicaja, vec i koloplet naslijedja, istorije, cjelokupnog životnog iskustva vezanog za ovaj kraj, iskustva mog i tudjeg, dalekog, koje je postalo moje."
(Mesa Selimovic)
- macan prvi
#223 Re: Ћирилица је наше писмо
Ja sam ponosan na to da dolazim iz zemlje koja ima latinicu i ćirilicu kao službena pisma.Erzsebet wrote:Понукан одбијањем ћирилице као равноправног писма у Босни и Херцеговини, отварам тему да бих мало испитао какво је јавно мнијење на овом форуму, гледе питања ћирилице.
Лично је сматрам својим писмом и страшно ме нервира кад је неко не зна. Поготово волим провоцирати новопечене квазипатриоте који су ћирилицу: заборавили; нису је дуго писали; нервира их; сматрају је српским писмом и сл.
Босанац сам и мислим да ћирилица треба да буде један од наших брендова, који нема много људи у свијету. Два писма у језику користи само неколико народа у свијету, међу којима смо и ми. Мислим да је требамо гајити и поштовати, јер ако погледамо у историју, имамо много разлога да је и даље пишемо.
Шта форумаши мисле о томе? Молим вас да се ово не претвори у расправу на релацији Срби - остали, јер то није циљ теме.
- mark II
#224 Re: Ћирилица је наше писмо
Ma, mi smo kraljevi - totalno neiskompleksirani, vjerovatno jedini u regiji svjesni da je ljudski rod jedna cjelina. Zato i jesmo na belaju. Ne možeš vjerovati kakvi nacional-šovinizmi bjesne oko nas, preko granice pseudonauke ka naučnoj fantastici - ono nebeski narod, prvi na svijetu, mjera svega.. A sve truba do trube - čvarci kao nova "paradigma" civilizacijemacan prvi wrote:Ja sam ponosan na to da dolazim iz zemlje koja ima latinicu i ćirilicu kao službena pisma.Erzsebet wrote:Понукан одбијањем ћирилице као равноправног писма у Босни и Херцеговини, отварам тему да бих мало испитао какво је јавно мнијење на овом форуму, гледе питања ћирилице.
Босанац сам и мислим да ћирилица треба да буде један од наших брендова, који нема много људи у свијету. Два писма у језику користи само неколико народа у свијету, међу којима смо и ми. Мислим да је требамо гајити и поштовати, јер ако погледамо у историју, имамо много разлога да је и даље пишемо.
Шта форумаши мисле о томе? Молим вас да се ово не претвори у расправу на релацији Срби - остали, јер то није циљ теме.
-
IHAVEDREAM
#225 Re: Ћирилица је наше писмо
Nastojala sam da ostanem, po strani i da se ,istinski,ne tako lako,suzdrzim od komentara,jer, nazalost,mnogi koriste pogodnosti ovog Foruma da istresu svoj u zuc i nezadovoljstvo opstim stanjem u nasoj zemlji,i nisam zeljela da doljevam ulje na vatru.Neki su pozivali lingviste da daju svoj komentar na ovu temu,ali sigurna sam da vecina nije spremna da prihvati historijske cinjenice .POzivam se na prethodni tekst,i samo zeli da dodam:Ja sam lingvist,i mogla bih podastrem na stotine tekstova koji bi za mnoge citaoce na ovim stranicama bili vise nego kontradiktorni glede cirilicnog pisma i onih koji ga karakterisu kao njihovo i nase,ali sigurna sam da to ni u kom slucaju ne bi promijenilo svijest onih koji u negiranju proslosti vide smisao buducnosti.mark II wrote:Ćirilično pismo i azbuka (od ebdžed) kao koncept dolaze iz feničanskog jezika - jedan od starih semitskih jezika, najbliži izvorno-srodni mu je danas arapski (u arapskom se danas zadržala i abeceda, elifba; i azbuka, ebdžed). Preko grčke forme počinje se širiti među južnoslavenskim i istočnoslavenskim narodima. Ćirilica nije srpsko pismo, niti je bosansko pismo - ali jeste jedno od pisama kojima se pišu oba jezika, s tim što ga srpski preferira zbog crkve i daje mu religijsku konotaciju, koju moje prethodno objašnjenje u potpunosti banalizira