Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Walter76

#201 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Walter76 »

bordo_boy wrote:
Walter76 wrote:Naisao sam na jedno idejno rjesenje mosta za konkurs koji je odrzan 2008. i koji su pobijedili studenti produkt dizajna druge-trece koje vec godine na akademiji likovnih umjetnosti. Znaci te price oko arhitekata se manite, jer su ih pobijedili "umetnici" sa akademije. Bruka i sramota, e moji arhitekti... :lol:

PJEŠAČKI MOST ALU KONKURSNI RAD 2008
Kad već prozivaš arhitekte, da ti kažem da je pobjedila ideja koja je imala najsiromašniju tehničku dokumentaciju. A to nije krivica učesnika arhitekata, nego komisije koja je birala najbolju ideju.
Ne prozivam arhitekte općenito, jer zašto bi izbacio link drugog puno bolje riješenog mosta koji su upravo projektovali arhitekti? Razmisli malo prije nego napišeš. I ja sam arhitekta, ali znam veoma dobro kako to funkcionira na konkursima i sramota me ljudi arhitekata koji su bili u komisiji. Znam veoma dobro da imamo drugačiji pristup rješavanju problema od umjetnika jer je to ipak nas posao. Ali očito asocijacija arhitekata sa svojom komisijom zna bolje.
bijela

#202 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by bijela »

baš sam jutros zastala mahsuz da osmotrim to čudo - i stvaaarno nisam pljuvač, ali stvaaarno se ne vidi pola akademije :roll: ,
uz onako raskošnu zgradu trebao je most sa minimalističkim uređenjem, a ne kompliciranističkim :-?
vade_mecum

#203 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by vade_mecum »

najmanji problem je most. najveći problem je 2 miliona maraka NAŠIH para potrošenih na stvar koja neće riješiti niti jedan jedini problem u općini. još gore je što je načelnik bio zapeo oko mosta ko da ga sebi pravi :s

al eto, sarajevo ce sa mostom biti jedan referentni bod moderniji grad
suncica24

#204 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

Jos jedna stvar: Da li ce igdje biti naznaceno ime mlade sugradjanke, Aide Zahirovic, koja je poginula kada je prilikom prvobitnog pokusaja izgradnje mosta doslo do busenja plinske cijevi i eksplozije?

Mislim da bi bilo i vise nego red da se pokrene inicijativa za ovo (kad se vec nadlezni nisu sami sjetili).
Ripicipi

#205 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Ripicipi »

suncica24 wrote:Jos jedna stvar: Da li ce igdje biti naznaceno ime mlade sugradjanke, Aide Zahirovic, koja je poginula kada je prilikom prvobitnog pokusaja izgradnje mosta doslo do busenja plinske cijevi i eksplozije?

Mislim da bi bilo i vise nego red da se pokrene inicijativa za ovo (kad se vec nadlezni nisu sami sjetili).
Jesi li ti uopste sigurna da eksplozija plina ima ikakve veze sa mostom? Ja kako vidim, izgradnja mosta nije dosla ni do tramvajskih sina, a ne do Radiceve.
karanana

#206 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by karanana »

kakve veze ima eksplozija plina u maju 2008. u radicevoj sa ovim mostom?
mislim, mozda i ima, ali koliko ja znam tek prosle godine se pocelo raditi na ovom mostu i mislim da busenje i ostecenje plinskih instalacija 2008. nije imalo veze s mostom.
Last edited by karanana on 24/03/2012 15:41, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#207 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by O'zone »

potres_mozga wrote:
suncica24 wrote:Jos jedna stvar: Da li ce igdje biti naznaceno ime mlade sugradjanke, Aide Zahirovic, koja je poginula kada je prilikom prvobitnog pokusaja izgradnje mosta doslo do busenja plinske cijevi i eksplozije?

Jesi li ti uopste sigurna da eksplozija plina ima ikakve veze sa mostom? Ja kako vidim, izgradnja mosta nije dosla ni do tramvajskih sina, a ne do Radiceve.
Ja mislim da ima jer je firma Winner project radila sondažu terena kako bi se vidjelo može li obala držati most kada su probušili plinsku cijev.
suncica24

#208 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

O'zone wrote:
potres_mozga wrote:

Ja mislim da ima jer je firma Winner project radila sondažu terena kako bi se vidjelo može li obala držati most kada su probušili plinsku cijev.
Jesam, sigurna sam.

http:// www. slobodnaevropa.org/content/article/1109461.html

To je bilo nakon sto je raspisan prvi konkurs za izgradnju mosta, kada su krenuli terenski radovi. Onda je sve stalo zbog tragedije, dok nije nekad kasnije, 2009. objavljen konkurs za novo idejno rjesenje (mislim da li je uopste ponovljen konkurs ili je samo odabrano rjesenje... chisum?)... kada je ponovo pokrenuta ideja o izgradnji.

PS: Sad nesto kontam... kako nam je slabo pamcenje nije ni cudo da nas politicari vrte kako im se cefne... :D
_Reds_

#209 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by _Reds_ »

Bruka i sramota od mosta. U dijelu grada starom 100 godina oni prave futuristički most, koji pritom zatvara pogleda na jednu od najljepših zgrada u Sarajevu.

Nek sam ja zaosto i glupan, al .bem ti takvu umjetnost i principe.
MUNAFIK

#210 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by MUNAFIK »

Fakat ne zelim da ponizavam neciji trud i rad, ali onaj most je SRANJe... zao mi je novca potrosenog na ono 'cudo' koje ce svakodnevno bost oci svakom normalnom covjeku...

1000 puta je bolji ovaj most pd arhitekata koji eto nije prosao na konkursu...
inSighT
Vozim: na guranje

#211 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by inSighT »

nosara wrote:
Walter76 wrote:Naisao sam na jedno idejno rjesenje mosta za konkurs koji je odrzan 2008. i koji su pobijedili studenti produkt dizajna druge-trece koje vec godine na akademiji likovnih umjetnosti. Znaci te price oko arhitekata se manite, jer su ih pobijedili "umetnici" sa akademije. Bruka i sramota, e moji arhitekti... :lol:

Pa ovo je umjetnost, jebo te kamen...!!! Svaka cast na ideji, viziji... Estetika...!!!

Ovo sto prave je svinjarija... Ali, ne cudi me... U gradu u kojem je stakleni toranj, zaboden kao kita medju individualne stambene objekte, pojam graditeljstva, ovakvi mostovi i treba da spajaju obale... FUJ...!
Ovo je umjetnost, kakvi su samo drugi radovi bili! :shock:
MAN-lion's coach

#212 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by MAN-lion's coach »

inSighT wrote:
nosara wrote:

Pa ovo je umjetnost, jebo te kamen...!!! Svaka cast na ideji, viziji... Estetika...!!!

Ovo sto prave je svinjarija... Ali, ne cudi me... U gradu u kojem je stakleni toranj, zaboden kao kita medju individualne stambene objekte, pojam graditeljstva, ovakvi mostovi i treba da spajaju obale... FUJ...!
Ovo je umjetnost, kakvi su samo drugi radovi bili! :shock:

Ima li na netu još radova sa ovog konkursa da se mogu vidjeti?
sorei

#213 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by sorei »

most je strašan i nikako se ne uklapa, bolje bi bilo da smo i dalje kružili :-)
atko

#214 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by atko »

cyprus wrote:Isprva će nam bit ruglo, pa ćemo se naviknut na njega, pa ćemo ga zagotivit, i na kraju će nam postat simbol grada :-D
:lol: :thumbup: 100% :wink:

ovdje izgleda kad zitelji ovog grada zele da ti daju do znanja da su te primjetili urade to tako sto te dobroooo popljuju :D ... pokusavam da se sjetim jeli i jedna gradjevina/pojava prosla bez pljuvanja u sa :-)

ja se samo nadam da je neki ozbiljan staticr onaj luk korz prste proturio :D i da nisu puno love oprali :D
Bullet Tooth Tony

#215 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Bullet Tooth Tony »

Meni ovo jedna od najboljih gradjevina u Sarajevu :D

Nije ogromna , metal (najdrazi mi materijal :D ) ...

Image

Image
Walter76

#216 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Walter76 »

http://www.collegium.ba/spip.php?article70
I pored skromno prezentiranih tehničkih priloga i složenosti izrade nosive konstrukcije mosta, ponuđena ideja toliko karakteriše tzv.’’memoriju mjesta’’ i donosi toliko simboličkih socio-filozofskih i artističkih poruka (u sarajevskom žargonu: ’’otkačena poruka’’), da se, s pravom, izdvaja kao ingeniozna ideja izuzetne zanimljivosti i originalnosti.
Pitam se samo kakav je rad Zeca kad je drugo mjesto osvojio, steta... ;-)
shecher

#217 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shecher »

Ruglo!
Ne može nikako biti umjetnost to što se nešto sviđa samo jednom čovjeku (obično dizajneru, projektantu...), a svi ostali se cijelog života pitaju: šta je htio s ovim postići?
Most, barem kako ga vidim sada i kako je prikazan na slikama (kompletiran), ne ide uz zgradu akademije, grad Sarajevo. Jednostavno strši!
Bilo kako bilo, od mene -1
Ripicipi

#218 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Ripicipi »

shecher wrote:Ruglo!
Ne može nikako biti umjetnost to što se nešto sviđa samo jednom čovjeku (obično dizajneru, projektantu...), a svi ostali se cijelog života pitaju: šta je htio s ovim postići?
Most, barem kako ga vidim sada i kako je prikazan na slikama (kompletiran), ne ide uz zgradu akademije, grad Sarajevo. Jednostavno strši!
I kako da te neko ozbiljno shvati :-)
FrankSlade

#219 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by FrankSlade »

atko wrote:pokusavam da se sjetim jeli i jedna gradjevina/pojava prosla bez pljuvanja u sa :-)
Ovdje se, da se razumijemo, pljuje po svemu novom. Najavili su nasi vrli sa-xovci propast i McDonaldsa i bazena na Otoci i Cinema Citija i BBI centra i sta ja znam jos :-)
shecher

#220 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shecher »

potres_mozga wrote:
shecher wrote:Ruglo!
I kako da te neko ozbiljno shvati :-)
Ne mora me niko "ozbiljno" shvatati. Neće me ni shvatiti oni koji kruže forumom i samo traže pravopisne greške ljudi i lapsuse. Bitno je da znaju, ako im to išta znači, da se dizajn mosta ne sviđa. Uostalom, vidim da nisam sam.
žulijan asanž

#221 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by žulijan asanž »

most je bezze, trebali su kozju ćupriju prenijeti ovdje, baš bi se uklopila :D
BHF80

#222 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by BHF80 »

Prvo sto sam pomislio bilo je odlicno za skejtere al zato ako promaše ili padnu ne gine im miljacka :D
manki

#223 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by manki »

BHF80 wrote:Prvo sto sam pomislio bilo je odlicno za skejtere al zato ako promaše ili padnu ne gine im miljacka :D
Barem nije duboka. :oops:
shecher

#224 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shecher »

žulijan asanž wrote:most je bezze, trebali su kozju ćupriju prenijeti ovdje, baš bi se uklopila :D
Image

vs

Image
BHF80

#225 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by BHF80 »

al vjeruj mi ima onde visine
Locked