Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
adnan.BIH

#201 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by adnan.BIH »

zonbirile wrote:@zgembo,@adnan

@kemoo sa,prenosi pisanje napada dobermana u apartmanu,sad ako ne znaš engleski,nije stid priznati,ali to nema veze sa brnjicom i povodcem.Niko ovde ne pametuje,samo je loš izbor pasmine bio u pitanju.Kao i pas što se povinuje vlasniku,doživljavajući ga kao alfa mužijaka,tako i vlasnik mora znati i poštovati osnove pasmine i ponašanje psa.Dva tri ekscesa ne mogu biti povod za generaliziranje,a da kretena ima,ima,a to je pitanje sprovođenja pozitivnih zakonskih propisa.
Stručnjak, koliko ti zarađuješ na ovom forumu po svakom postu ? :-D
zonbirile

#202 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

adnan.BIH wrote:

@kemoo sa,prenosi pisanje napada dobermana u apartmanu,sad ako ne znaš engleski,nije stid priznati,ali to nema veze sa brnjicom i povodcem.Niko ovde ne pametuje,samo je loš izbor pasmine bio u pitanju.Kao i pas što se povinuje vlasniku,doživljavajući ga kao alfa mužijaka,tako i vlasnik mora znati i poštovati osnove pasmine i ponašanje psa.Dva tri ekscesa ne mogu biti povod za generaliziranje,a da kretena ima,ima,a to je pitanje sprovođenja pozitivnih zakonskih propisa.
-----------------------------------------
čemu zajedljivost,ja priznam uvijek grešku,i kada je neko u pravu.Ti si apsolutno u pravu,i tema je OK,samo reagujem na iskoke ,otklone od teme,koji nemaju blage veze.Naš papanluk nema granica,a tako je jednostavno prepisati zakone zemalja,koje imaju pasa haman kao stanovništva,ali kod nas je problem u sprovođenju.Nemoguće je vidjeti da gospoda nose kese i kupe za svojim ljubimcima govna po parku gdje se djeca igraju,ali pas nije tu kriv,on je i dalje čovjekov najbolji prijatelj.
adnan.BIH

#203 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by adnan.BIH »

zonbirile wrote:
adnan.BIH wrote:

-----------------------------------------
čemu zajedljivost,ja priznam uvijek grešku,i kada je neko u pravu.Ti si apsolutno u pravu,i tema je OK,samo reagujem na iskoke ,otklone od teme,koji nemaju blage veze.Naš papanluk nema granica,a tako je jednostavno prepisati zakone zemalja,koje imaju pasa haman kao stanovništva,ali kod nas je problem u sprovođenju.Nemoguće je vidjeti da gospoda nose kese i kupe za svojim ljubimcima govna po parku gdje se djeca igraju,ali pas nije tu kriv,on je i dalje čovjekov najbolji prijatelj.
Pa hoćemo li sada otići da popijemo kahvu, majka mu stara ? :-D
zonbirile

#204 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

vazda,nije problem,samo planem na očita lupanja.
adnan.BIH

#205 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by adnan.BIH »

zonbirile wrote:vazda,nije problem,samo planem na očita lupanja.
Također...Ugodan dan želim..
mericak

#206 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by mericak »

adnan.BIH wrote:
mericak wrote:Takoder, smatram da je bezobzirno ocekivati da pas bude vezan i sa brnjicom na vecoj zelenoj povrsini AKO u blizini na toj istoj povrsi nema djece. S obzirom da mi nemamo specijalno predvidene zelene povrsi za izvodenje pasa, to se ne moze ocekivati....
Cijenjena diskutantice, da si pročitala moj uvodni post, shvatila bi da se ti slažeš u stvari sa mnom, jer nije bilo riječi u velikoj zelenoj površini na kojoj nema djece, već nasuprot tome, komšija je tog psa izveo tik pored zgrade, gdje se djeca stalno igraju, svaki dan, i gdje mogu birati: biti u blizini dobermana bez brnjice, ili ..;-) I da se taj pas našao na 2 metra od mog djeteta, tj. krenuo prema njemu.
Dakle, na tom prostoru nema mjesta za sve njih (nevezanog psa i malu djecu), a komšija je kreten kojem se ni na lijep način ne može ukazati da se ja bojim za svoje dijete. Kako da je znam da njegov pas nije slučajno bolestan, a ovaj ga ne liječi adekvatno zato što nema para (jer ne radi, koliko sam mogao vidjeti) ?! Zašto ba pored toliko opasnosti koje vrebaju (auto, ovo/ono), moram još i o tome razmišljati ?
Procitala sam tvoj uvodni post, al moj komentar se odnosi na kasniju diskusiju, jer je prica poslije otisla u skroz drugom smijeru....Generaliziranje uvijek vodi u pogrsnom smijeru.
zonbirile

#207 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

@mericak

jeli očistiš iza svog psa livadu i ne češljaš ga na livadi i samo odeš
adnan.BIH

#208 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by adnan.BIH »

zonbirile wrote:@mericak
Pa da, što malo djetešce može zgrabiti nečistoću u sekundi i time se zaraziti, ili neko npr. isprljati cipele... Baš me interesuje da li su baš toliko fini. ;-)
zonbirile

#209 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

rezime bi mogao biti ,da je pas stvarno čovjeku najveći prijatelj,a da mi kao društvo nismo spremni obezbijediti sigurno,čisto i normalan suživot čovjeka i psa.U svemu tome pas,kao životinja na nivou 3-šnjaka je najmanje kriva.
gazda vazda

#210 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by gazda vazda »

zonbirile wrote:rezime bi mogao biti ,da je pas stvarno čovjeku najveći prijatelj,a da mi kao društvo nismo spremni obezbijediti sigurno,čisto i normalan suživot čovjeka i psa.U svemu tome pas,kao životinja na nivou 3-šnjaka je najmanje kriva.
Recimo da se slazem sa rezimeom. Samo, kako onda objasniti sljedece cinjenice:

1. "Cistuncima" iz mog komsiluka ne smetaju:
a. Kese sa smecem koje redovno bacaju kroz prozore na iste te livade na kojima im se igraju djeca.
b. Sprice i igle koje njihova malo starija djeca ostavljaju na istim livadama i igralistima za djecu.
c. Smece i fekalije (ljudske) u liftu i ulazu...
d. Alkoholicari koji pred njihovom djecom na istoj toj livadi, u sred bijela dana izvade "pitona" da pisaju.
e. Narkomani (vecina od njih njihova starija djeca) koji usred parka punog djece, na ocigled sviju i ne krijuci se rolaju dzointe...
...a smetaju im moji psi.

2. Zabrinuti za sigurnost svoje i tudje djece a:
a. Gadjaju moju zenu i dvoipogodisnje dijete staklenim flasama sa bog zna kog sprata. Preciznost otprilike u pola metra.
b. Gadjaju mene i to isto dijete jabukama, konzervama i svim ostalim sto im u tom trenutku padne pod ruku.
...i sve to zbog pasa. Da ne spominjem dvaput namjerno udubljeno auto.

I ko tu nije spreman na suzivot covjeka i psa, ja ili komsiluk? Napominjem da moji psi NIKAD nisu pokazali trunku agresivnosti prema tom istom komsiluku, NIKAD vrsili nuzdu u liftu, ulazu i ostalim zajednickim prostorijama, NIKAD ne laju u stanu i uznemiravaju stanare.
ajde_vise

#211 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by ajde_vise »

nako kad skontam.. ako je 1% clanaka o napadu zivotinje na covjeka..
cuvajte djecu od pedofila.. taj ciko sto viri s prozora .. komsija na klupi.. tog se pazite
homar

#212 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by homar »

Nevjerovatno koliko ljudi ne razumiju jedni druge. Normalno je to što dosta ljudi voli pse i drži ih u svojim stanovima ili dvorštima. Nije normalno to što ti ljudi koji gaje pse u svojim stanovima ili dvorištima, pokušavaju da ugroze mir i sigurnost drugih građana, izvođenjem tih pasa na javnim površinama bez uzice i brnjice. Svako ubjeđivanje da su psi bezopasni graniči sa debilizmom, ko to može garantovati da pas neće iz bilo kog razloga napasti čovjeka, dijete ili ako neko nosi u naručju pudlicu ili macu.

Bio sam prisutan prije nekoliko godina kada su dva rotwajlera kod kafića SOS napala djevojčicu koja je nosila pudlicu. Curica je žrtvovala sebe legla je na pudlicu pokrila je kaputom da bi je zaštitila. I ko zna šta bi se sve dogodilo da gazda iz one kuće preko puta SOS-a nije izašao da spasi i djevojčicu i pudlicu. Nisam imao pištolj kod sebe, ali u tom trenutku bih bez razmišljanja ubio ove zvjeri. Imao bih još dosta negativnih primjera iz Sarajeva ali da vas ne zamaram.

Svaka čast, ima dosta kulturnih ljudi pa se pridržavaju "propisa" i ne ugrožavaju sigurnost drugih sa svojim ljubimcima, ali više je onih koji nemaju niti trunke osjećaja za komšiju, za sigurnost djeće ili sigurnost sitnih životinja. Ja bih preporučio mnogima koji vole životinje da se odsele na selo i da ih tamo gaje, to je dobro i humano, ali da u gradu puste da žive ljudi bez straha da mu dijete neće biti ugroženo od komšijinog "ljubimca" .
gazda vazda

#213 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by gazda vazda »

homar wrote:...Svako ubjeđivanje da su psi bezopasni graniči sa debilizmom, ko to može garantovati da pas neće iz bilo kog razloga napasti čovjeka, dijete ili ako neko nosi u naručju pudlicu ili macu...
Ko moze garantovat da tog covjeka ili dijete nece napasti neki od alkosa, narkomana, manijaka? Ja za druge ne mogu garantovati, ali za SVOJE pse itekako mogu jer su apsolutno pod kontrolom. Pa nek se granici s debilizmom, a oni sto sa 300 metara pocnu vristati i prostaciti kad vide psa vjerovatno nisu debili. Fini neki ljudi. Psima se ne bavim od juce i psihologiju psa dobro poznajem, a nije mi strana ni dresura. I pored toga, psi su mi u prisustvu ljudi vezani. Ne zato sto im ne vjerujem, vec zato jer ne zelim da dolazim u konflikte sa ljudima.

A sto se tice preseljenja na selo, to i planiram jer tamo ocigledno ima manje seljaka nego u gradu. I ako nista drugo, nece ti niko sa 16. sprata heknut kesu smeca na glavu :D

Ionako je u zadnje vrijeme trend bjezanja na selo u pokusaju izbjegavanja onih koji su sa tog istog sela dosli. Sto bi rekla moja nana, dosli divlji - otjerali pitome ;) . Halal im ovaj asfalt (njima je zanimljiv, meni nije) i ovo sto je od grada ostalo, mogu slobodno dovest krave i ovce, manje ce im valjda smetat nego psi.
zonbirile

#214 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

gazda_vazda

malo je offtopic,širiti priču o opštoj nekulturi stanovanja.@Homar pogledaj snimke o zemljotresu u Italiji,sve ekipe imaju pse i spašavaju živote.U državi poput Bosne sve je normala,pa i ti-čuj nisi imao pištolj.Pa normalno ti bi pucao,pa bio upucan,pa možda ranjena curica i tako u krug.Poziv policiji je djelotvorniji,ako nađu za shodno da dođu u zemlji Bosniji.
opet ja

#215 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by opet ja »

homar wrote:Nevjerovatno koliko ljudi ne razumiju jedni druge. Normalno je to što dosta ljudi voli pse i drži ih u svojim stanovima ili dvorštima. Nije normalno to što ti ljudi koji gaje pse u svojim stanovima ili dvorištima, pokušavaju da ugroze mir i sigurnost drugih građana, izvođenjem tih pasa na javnim površinama bez uzice i brnjice. Svako ubjeđivanje da su psi bezopasni graniči sa debilizmom, ko to može garantovati da pas neće iz bilo kog razloga napasti čovjeka, dijete ili ako neko nosi u naručju pudlicu ili macu.

Bio sam prisutan prije nekoliko godina kada su dva rotwajlera kod kafića SOS napala djevojčicu koja je nosila pudlicu. Curica je žrtvovala sebe legla je na pudlicu pokrila je kaputom da bi je zaštitila. I ko zna šta bi se sve dogodilo da gazda iz one kuće preko puta SOS-a nije izašao da spasi i djevojčicu i pudlicu. Nisam imao pištolj kod sebe, ali u tom trenutku bih bez razmišljanja ubio ove zvjeri. Imao bih još dosta negativnih primjera iz Sarajeva ali da vas ne zamaram.

Svaka čast, ima dosta kulturnih ljudi pa se pridržavaju "propisa" i ne ugrožavaju sigurnost drugih sa svojim ljubimcima, ali više je onih koji nemaju niti trunke osjećaja za komšiju, za sigurnost djeće ili sigurnost sitnih životinja. Ja bih preporučio mnogima koji vole životinje da se odsele na selo i da ih tamo gaje, to je dobro i humano, ali da u gradu puste da žive ljudi bez straha da mu dijete neće biti ugroženo od komšijinog "ljubimca" .
inace ga nosim,al' ne treba se mene bojati vec pasa :-)
homar

#216 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by homar »

zonbirile wrote:gazda_vazda

malo je offtopic,širiti priču o opštoj nekulturi stanovanja.@Homar pogledaj snimke o zemljotresu u Italiji,sve ekipe imaju pse i spašavaju živote.U državi poput Bosne sve je normala,pa i ti-čuj nisi imao pištolj.Pa normalno ti bi pucao,pa bio upucan,pa možda ranjena curica i tako u krug.Poziv policiji je djelotvorniji,ako nađu za shodno da dođu u zemlji Bosniji.
Ti ne razumiješ, pa jeli bi dozvolio da te zvjeri zakolju djevojčicu i pudlicu a ti bi pozivao policiju, nerazumno. Zemljotres u Italiji nema veze sa ovom temom. Da neko ne pomisli da sam mrzitelj ovih životinja, naprotiv, jako volim pse i mace, ali postoje neke granice koje se moraju poštivati.
zonbirile

#217 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

opet ja

tvoj pištolj,tvoj problem,a pasa kojih se bojiš trebaš specifirati.I ja se bojim agresivnog psa bez brnjice i povodca.Bojim se i čopora lutalica,ali to nije razlog da se bojim svih pasa.Na američkim klinikama,sada i u Evropi,pogotovu na pedijatriji dovode pse da se druže sa djecom i uljepšaju im bolničke dane
@homar
ne kakaj nisu psi nestali,što nisi zvao muriju poslije.Granice imaju do države je.
opet ja

#218 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by opet ja »

zonbirile wrote:opet ja

tvoj pištolj,tvoj problem,a pasa kojih se bojiš trebaš specifirati.I ja se bojim agresivnog psa bez brnjice i povodca.Bojim se i čopora lutalica,ali to nije razlog da se bojim svih pasa.Na američkim klinikama,sada i u Evropi,pogotovu na pedijatriji dovode pse da se druže sa djecom i uljepšaju im bolničke dane
@homar
ne kakaj nisu psi nestali,što nisi zvao muriju poslije.Granice imaju do države je.
ovo moje iznad je bilo malo ironicno :D namijenjeno gospodinu s pistoljem jer kako on rece..citiram:"Nisam imao pištolj kod sebe... " :D
armin_tz

#219 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by armin_tz »

Ja se kao mali užasno bojim pasa. Nije sad da vrištim i to, većmi je jako nelagodno i spremam se za odbranu ako mi dodje na 10 metara. To vučem još iz djetinjstva. Spasilo me to što sam uvijek medju djecom bio najbrži. Imao sam nekih 6-7-8 godina. Ja sam mirno išao ulicom i onda je pit bul iz kuce kraj koje sam prolazio režao i lajao na mene i onda kroz neku rupu u ogradi izletio i poceo me ganjat. Spasilo me to što sam bio blizu kuće i što sam skakao i izvodio akrobacije da mu pobjegnem. Ovo što neki govore kako ce stavljat brnjice kad se kriminalcima stave licise... Na pse barem možemo da utičemo da smanjimo opasnost na ulici, dok na kriminalce malo teže. Ne znam ko je rekao, ali je dobro rekao: kako bi vama bilo da ja s kalašnjikovom prodjem po parku?
zonbirile

#220 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

armin_tz wrote:Ja se kao mali užasno bojim pasa. Nije sad da vrištim i to, većmi je jako nelagodno i spremam se za odbranu ako mi dodje na 10 metara. To vučem još iz djetinjstva. Spasilo me to što sam uvijek medju djecom bio najbrži. Imao sam nekih 6-7-8 godina. Ja sam mirno išao ulicom i onda je pit bul iz kuce kraj koje sam prolazio režao i lajao na mene i onda kroz neku rupu u ogradi izletio i poceo me ganjat. Spasilo me to što sam bio blizu kuće i što sam skakao i izvodio akrobacije da mu pobjegnem. Ovo što neki govore kako ce stavljat brnjice kad se kriminalcima stave licise... Na pse barem možemo da utičemo da smanjimo opasnost na ulici, dok na kriminalce malo teže. Ne znam ko je rekao, ali je dobro rekao: kako bi vama bilo da ja s kalašnjikovom prodjem po parku?
-------------------------------------------------------------------------------------
pa tvoj događaj,je trebao biti sankcionisan prijavom policiji od strane tvojih roditelja.Na stranu,Bosna i policija,ali tako to ide u svijetu.Da je vlasnik oderan sa 300-500eura,potrudio bi se da pas ne napusti dvorište.Zbog lošeg zakona i policije,ljudi su malodušni i ne vjeruju u institucije sistema.Ni pas,ni dvorište ni vlasnik nisu nestali,znači prijava policiji je lijek.Isto tako na ulici,parku zovnuti policiju da izađe na teren i tražiti zaštitu.Pretpostaviti je da će drot,balansirati,ali mu očitati ime sa akreditacije i složiti prijavu njemu-još bolje mu to predočiti,ne bi li napravio prijavu.Žalosno,ali tako nekako ide kod nas.Moj prijatelj se vratio iz Australije,poslije brakorazvodne parnice.U jeku frke oko razvoda,šutno je ženinog psa ljubimca,tokom iste te noći ,na ženin poziv došla dežurna patrola sa dežurnim sudijom,morao napustiti automatski kuću i dobio zabranu prilaza od 100m,u slućaju prekšenja zabrane ide se u zatvor.Tako to rade sve normalne države.
alijadzigibau

#221 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by alijadzigibau »

adnan.BIH wrote:Eto, ljubitelji kućnih ljubimaca, jeste li sada sami sebe uvjerili da psi u stvari nisu opasni, i da su djeca ta koja u stvari ta koja se trebaju držati dalje od pasa ? Vidim svi ste navalili sa tim postovima iz kojih se može zakljuičti kako su sad djeca Bože moj kriva i na njih treba paziti. Mogli smo psa predložiti da naredni mandat bude gradonačelnik, šta mislite ? :-D

U Belgiji je prošle ili pretprošle godine prodato više hrane za pse nego za djecu. Međutim, to samo govori koliko su ljudi u stvari jadni, radije odgajati džukca, nego imati dijete.
adnane B I H......ako ne volis zivotinje to se kaze "vako" NE VOLIM ZIVOTINJE !
adnane B I H......ako je sta drugo u pitanju tvoj koeficijent inteligencije je 0 - 300
Pasiflora

#222 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Pasiflora »

zonbirile wrote:Moj prijatelj se vratio iz Australije,poslije brakorazvodne parnice.U jeku frke oko razvoda,šutno je ženinog psa ljubimca,tokom iste te noći ,na ženin poziv došla dežurna patrola sa dežurnim sudijom,morao napustiti automatski kuću i dobio zabranu prilaza od 100m,u slućaju prekšenja zabrane ide se u zatvor.Tako to rade sve normalne države.
Genijalno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@gazda vazada - sto puta sam na forumu napisala objasnjanja na ovu temu, otprilike slicnog sadrzaja kao ti.
Dzaba se trudis, njih to jednostavno ne zanima.
zgembo_sa

#223 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zgembo_sa »

Ja suplje. Kako ste tako zaludjeni?! Eto vi mozete garantovati kako ce zivotinja reagovati. :roll: I nakon miliona slucajeva gdje "fine", "mirne", "njezne" cuke zakolju dijete iz cista mira. Eto vi znate da vas ljubimac nije takav, nece ga iznenada iziritirati nesto kod odredjene osobe, kao da vam se nikad nije desilo da pocne lajati iz cista mira na nekoga. Uvijek je neko drugi kriv jelde, mozda ga je ruzno pogledao... :roll: To je ipak samo zivotinja i nije joj podaren razum da biste mogli o njoj rezonovati kao o ljudskom bicu! Meni je jedan djeciji zivot vrjedniji od svih pasa svijeta.
mericak

#224 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by mericak »

zonbirile wrote:@mericak

Naravno da ne, ako volim pse nisam nista veca dobrica neg ti ili neko drugi. Ni ti ne bi to uradio, bez dobre prisile, tj. zakonske regulative. A ako ne nje, onda mnogo veceg opsteg stanja svijesti neg sto je trenutno u Sarajevu. Zasto bih ja kupila feces svog psa dok mi supa od prekjucer (necija) pada na glavu???
Sad ces ti reci da trebam dati primjer, al postavlja se pitanje kome? Nekom ko ne zna cemu sluzi kanta za smece a kamoli nesto drugo???
Kad ne budem morala paziti na to hoce li mi pas izrezati sapu (jer ja zbog prljavstine moram paziti gdje psa izvodim a dijete da ni ne spominjem), onda ce i meni biti stalo....
zonbirile

#225 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by zonbirile »

zgembo_sa wrote:Ja suplje. Kako ste tako zaludjeni?! Eto vi mozete garantovati kako ce zivotinja reagovati. :roll: I nakon miliona slucajeva gdje "fine", "mirne", "njezne" cuke zakolju dijete iz cista mira. Eto vi znate da vas ljubimac nije takav, nece ga iznenada iziritirati nesto kod odredjene osobe, kao da vam se nikad nije desilo da pocne lajati iz cista mira na nekoga. Uvijek je neko drugi kriv jelde, mozda ga je ruzno pogledao... :roll: To je ipak samo zivotinja i nije joj podaren razum da biste mogli o njoj rezonovati kao o ljudskom bicu! Meni je jedan djeciji zivot vrjedniji od svih pasa svijeta.
----------------------------------------------------------------
ne možeš kontra sav svijet.Nigdje u svijet ne postoji takvo razmišljanje o psima,ovde je problem sprovođenje zakona i uredbi,za što psi nisu krivi.
Locked