apsolutno, to naime ne isključuje da svatko može i mora imati svoje mišljenje, stepinac je povijesna ličnost bitna za hrvate i katoličku crkvu, korišten godinama u političke svrhe i od komunističkog i od današnjeg režima u hrvatskoj, što vjerujem njemu ne bi bilo drago, ali gledano u kontekstu vremena mogli bi postaviti pitanje odgovornosti recimo pape za fašizam u italiji, i svakog crkvenog velikodostojnika u bilo kojoj diktaturi, što je nonsens, ti ljudi moraju poštivati svjetovnu vlast, barem deklarativno.bosna123 wrote:Potpisujem. Dakle nije bitno sta ja kao nehrvatica mislim.
pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
- osa
#201 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
-
Johny
#202 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Ovo je besmisleno!osa wrote:apsolutno, to naime ne isključuje da svatko može i mora imati svoje mišljenje, stepinac je povijesna ličnost bitna za hrvate i katoličku crkvu, korišten godinama u političke svrhe i od komunističkog i od današnjeg režima u hrvatskoj, što vjerujem njemu ne bi bilo drago, ali gledano u kontekstu vremena mogli bi postaviti pitanje odgovornosti recimo pape za fašizam u italiji, i svakog crkvenog velikodostojnika u bilo kojoj diktaturi, što je nonsens, ti ljudi moraju poštivati svjetovnu vlast, barem deklarativno.bosna123 wrote:Potpisujem. Dakle nije bitno sta ja kao nehrvatica mislim.
Cemu sluzi crkva onda?! Da postuje svetovnu vlast koja seje milione zrtava po Evropi?! Ako je to uloga crkvenih vlasti onda je to bogohuljenje...
Da ne kazem kolko je sa hriscanskog stanovista, 10 bozihih zapovesti gresno sve to...
-
dobar loš ja
#203 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
osa ne moj tako @bosni123,ali johny bee goood liječi vlastite frustracije na drugima a nije svjestan da je ušo u kolo srpskih mitomana.
- osa
#204 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
mnogi režimi u povijesti su sijali smrt, a svi su propali prije ili kasnije, nisam vjernik ali vidim da crkva opstaje, crkva služi vjernicima a ne režimima, što ne znači da se treba ukinuti ako režim koji je na vlasti provodi teror i krši božje zapovjedi.Johny wrote:Ovo je besmisleno!osa wrote:apsolutno, to naime ne isključuje da svatko može i mora imati svoje mišljenje, stepinac je povijesna ličnost bitna za hrvate i katoličku crkvu, korišten godinama u političke svrhe i od komunističkog i od današnjeg režima u hrvatskoj, što vjerujem njemu ne bi bilo drago, ali gledano u kontekstu vremena mogli bi postaviti pitanje odgovornosti recimo pape za fašizam u italiji, i svakog crkvenog velikodostojnika u bilo kojoj diktaturi, što je nonsens, ti ljudi moraju poštivati svjetovnu vlast, barem deklarativno.bosna123 wrote:Potpisujem. Dakle nije bitno sta ja kao nehrvatica mislim.
Cemu sluzi crkva onda?! Da postuje svetovnu vlast koja seje milione zrtava po Evropi?! Ako je to uloga crkvenih vlasti onda je to bogohuljenje...
Da ne kazem kolko je sa hriscanskog stanovista, 10 bozihih zapovesti gresno sve to...
-
bosna123
#205 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
@ dobar los ja
Meni taj stav ne smeta, neka svaki narod rascisti u svojim redovima. Ja o Stepincu nisam ni pocela pricu, jer o njemu jako malo znam... Samo sam postavila neka pitanja kada se on vec poceo spominjati kao pozitivna licnost. Sta meni vrijedi sto ovo ili ono mislim o Pavlu, dok Srbi to ne skontaju? Btw. on zaista dugo zivi...
Meni taj stav ne smeta, neka svaki narod rascisti u svojim redovima. Ja o Stepincu nisam ni pocela pricu, jer o njemu jako malo znam... Samo sam postavila neka pitanja kada se on vec poceo spominjati kao pozitivna licnost. Sta meni vrijedi sto ovo ili ono mislim o Pavlu, dok Srbi to ne skontaju? Btw. on zaista dugo zivi...
- osa
#206 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
vjerojatno je malo povijesnih ličnosti o kojima postoje uravnoteženi stavovi, pogotovo na prostorima kao što je naš, gdje sukobljavanja traju maltene kroz cijelu poznatu nam povijest.bosna123 wrote:@ dobar los ja
-
Agic Nurija
#207 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Što si ti pametan!matrix_tz wrote:pusti bolan više toPietje_Bel wrote:
Znaci dok su Hrvati jos imali neku perspektivu da Bosnu poklope u nekom ratu oni su i nogama i rukama kopali da pisu neke istorije. Uvijek su trazili objasnjenje Hrvatsva u Bosni u ""dolaskau Hrvata" te su cak i Bosnjake katolike po-Hrvatili u 19. vijeku. Sada kad je nauka u stanju da utvrdi genetsku sliku jedne zemlje ispostavlja se da im i ta teorija o "krvi" pada u vodu. Realno gledano katolici Bosanski nemaju neku osnovu da sebe objasnjavaju kao Hrvate, nema istorijske osnove za to. Mislim da se Bosnjacko muslimanska elita treba potruditi da njih vrati u Bosnjastvo, bar Bosanske Hrvate za pocetak!
jednostavno je ZAVRŠEN proces nastajanja nacija, kao što neko reče na jednoj temi....zahumljanima, dubrovčanima, neretljanima, slavoncima i bošnjacima-katolicima izgleda da se HRVATI više učinili "cool" i oni su odlučili da NACIONALNO POSTANU HRVATI............i TAČKA...to više niko ne može prepravit i sve je džaba mlaćenje prazne slame
imao ili ne istorijske osnove je nebitno, ja sam kažem NE PREPRAVLJATI ISTORIJU-..........sve ostalo je THE END.danas je stanje takvo kakvo je, imamo HRVATE U BOSNI KAO NACIJU koji su vezani za HRVATE U HRVATSKOJ....THE END
- osa
#208 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
ma ja, nurija će to sve u bošnjake, nurija iz agića.Agic Nurija wrote:Što si ti pametan!matrix_tz wrote:pusti bolan više toPietje_Bel wrote:
Znaci dok su Hrvati jos imali neku perspektivu da Bosnu poklope u nekom ratu oni su i nogama i rukama kopali da pisu neke istorije. Uvijek su trazili objasnjenje Hrvatsva u Bosni u ""dolaskau Hrvata" te su cak i Bosnjake katolike po-Hrvatili u 19. vijeku. Sada kad je nauka u stanju da utvrdi genetsku sliku jedne zemlje ispostavlja se da im i ta teorija o "krvi" pada u vodu. Realno gledano katolici Bosanski nemaju neku osnovu da sebe objasnjavaju kao Hrvate, nema istorijske osnove za to. Mislim da se Bosnjacko muslimanska elita treba potruditi da njih vrati u Bosnjastvo, bar Bosanske Hrvate za pocetak!
jednostavno je ZAVRŠEN proces nastajanja nacija, kao što neko reče na jednoj temi....zahumljanima, dubrovčanima, neretljanima, slavoncima i bošnjacima-katolicima izgleda da se HRVATI više učinili "cool" i oni su odlučili da NACIONALNO POSTANU HRVATI............i TAČKA...to više niko ne može prepravit i sve je džaba mlaćenje prazne slame
imao ili ne istorijske osnove je nebitno, ja sam kažem NE PREPRAVLJATI ISTORIJU-..........sve ostalo je THE END.danas je stanje takvo kakvo je, imamo HRVATE U BOSNI KAO NACIJU koji su vezani za HRVATE U HRVATSKOJ....THE END
- matrix_tz
#209 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
pa bilo je "zabranjeno" relativno u komunizmu 50 godinadalmatinka wrote:pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Ovo je bio naslov teme. Možda bi te pojmove trebalo zakonom zabraniti na ovom forumu.
pa etodočega je dovelo,dasmote stvrairaskrstilikad icivilizovana evropa, danas bibiligdje ioni, a ne kasnili 100 godina
- matrix_tz
#210 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
ma ne bibioproblem da će "u Bošnjake" u smislu NAŠIH VELIKIH PREDAKA BOŠNJANAosa wrote:ma ja, nurija će to sve u bošnjake, nurija iz agića.Agic Nurija wrote:
Što si ti pametan!
nego mi on "miriše" na ove VELIKE muslimane, oni bisve nas "vehabilizovali", ivas hrvate, i srbe i nas Bošnjake
dosta su "se oni prilagođavali nama, nek se sad mi njima prilagođavamo"...dakle đamahirija je u pitanju........NAŽALOST..(i onda se pitaju
-
bosna123
#211 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
@ matrix_tz
Prvo se informiraj o forumasu, a onda mu lijepi nekakve atribute. Ovako ispadas neozbiljan.
Prvo se informiraj o forumasu, a onda mu lijepi nekakve atribute. Ovako ispadas neozbiljan.
- matrix_tz
#212 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
sa svojim postovima-komentarima u OVOM KONTEKSTU on je sam sebe etiketiraobosna123 wrote:@ matrix_tz
ako nešto nisam razumio, eto ti me PROSVJETLI, iako ne znam zašto se ti BONA javljaš u njegovo ime
-
bosna123
#213 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Zato sto mislim da si ga pogresno procijenio, pa da doprines boljem razumijevanju. Naisla sam na par njegovi postova i cini mi se da covjek uopce nije vjernik. A vidim tebe neka paranoja lovi pa svugdje vidis velikomuslimane. Daj ba Dzoni (mislim na Stulica), skuliraj se.
- matrix_tz
#214 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
požar se gasi na VRIJEMEbosna123 wrote:Zato sto mislim da si ga pogresno procijenio, pa da doprines boljem razumijevanju. Naisla sam na par njegovi postova i cini mi se da covjek uopce nije vjernik. A vidim tebe neka paranoja lovi pa svugdje vidis velikomuslimane. Daj ba Dzoni (mislim na Stulica), skuliraj se.
kad bude kasno moći češ semao reći "..jebaji ga druže učitelje" (citat iz domaće komedije)
-
Agic Nurija
#215 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Matrix[*], prvo. nikada nije postojao, ne postoji i neće postojati čovjek na ovoj planeti Zemlji, koji može da nama ljudima bez ostatka objasni pojam vjere u višu silu, pogotovo ne prirodu samog pojma, kojeg eto mi Slaveni nazivamo Bogom. Sve ono što se među ljudima naziva svetim slovom je samo nastojanje čovjeka da u ime apstraktnih svemirskih sila, stanja i zbivanja upravlja, vlada, pa čak i da na to posjeduje ekskluzivno pravo. Potrudi se kao gospođa ili gospođica bosna 123[*] da propratiš moje postove na ovom forumu, prije nego se ubuduće budeš odlučio da me grupno svrstavaš u vremenu i prostoru zalutalih čovjekolikih stada, u koja spadaju bosanski srbi/pravoslavci, bosanski hrvati/katolici, bosanski bošnjaci/muslimani i sve ono ili oni što ih nastoje kao takve sustavno legalizirati i strpati u nekakve državotvorne elemente. Na kraju podvlačim: Ima samo jedna historijska, endemska država Bosna, zemlja u kojoj je ponikao i traje samo jedan, bosanski narod Bosanci, alias Bošnjani. Sve ostale pridošle jedinke ili grupe nebosanskog porijekla imaju status gostiju, ali samo u prvoj generaciji, to je svjetsko pravilo, dok več druga generacija potpada pod državnu naciju i time se krug pitanja porijekla, pa prema tome i prava na zemlju jednog naroda zatvara!matrix_tz wrote:sa svojim postovima-komentarima u OVOM KONTEKSTU on je sam sebe etiketiraobosna123 wrote:@ matrix_tz
ako nešto nisam razumio, eto ti me PROSVJETLI, iako ne znam zašto se ti BONA javljaš u njegovo ime
-
sharloakrobata
#216 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Fašističke ideje o samo jednom i jedinom pravom narodu, koji samo za sebe ima samo svoju državu, koju samo zbog toga treba jačati i njenim jačanjem eliminisati sve one koji drugačije misle i djeluju.
Bože me sačuvaj!
Bože me sačuvaj!
-
Agic Nurija
#217 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
Nemam ništa protiv, pod uvjetom da se u Srbiji legalizira Republika Bosanska, jednako tako i u Hrvatskoj, pa prema tome bi na našim prostorima zavladala neka vrsta ravnopravnosti južnoslovenskih naroda srtpskohrvatskobosanskog porijekla, kontaš?!sharloakrobata wrote:Fašističke ideje o samo jednom i jedinom pravom narodu, koji samo za sebe ima samo svoju državu, koju samo zbog toga treba jačati i njenim jačanjem eliminisati sve one koji drugačije misle i djeluju.
Bože me sačuvaj!
-
bosna123
#218 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
@ agic nurija
matrix_tz je baniran pa ti nece moci odgovoriti.
matrix_tz je baniran pa ti nece moci odgovoriti.
-
bertinjo
#219 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
ovako se stvarala bosanska nacija pa nije čudno što je Srbi i Hrvati neće nikad prihvatiti
istorija nastanka i nametanja bosanstva Hrvatima i Srbima
http://byzantinesacredart.com/blog/2007 ... jihad.html
-
nihoniho
#220 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
nisko, bijedno, bas onako kako smo i naucilibertinjo wrote:ovako se stvarala bosanska nacija pa nije čudno što je Srbi i Hrvati neće nikad prihvatiti
-
bertinjo
#221 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
naprotiv realno,stvarno baš onako kako jeste bez imalo mašte i bez imalo pretvaranja da smo braća po krvinihoniho wrote:nisko, bijedno, bas onako kako smo i naucilibertinjo wrote:ovako se stvarala bosanska nacija pa nije čudno što je Srbi i Hrvati neće nikad prihvatiti
-
nihoniho
#222 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
realno, vi ste o pojmove narod, nacija pokusali rjesiti pomocu minobacaca, tenkova, bagera...pustite sada druge da se dogovore. sa tobom necu biti brat ali ti necu dozvoliti da pola moje drzave odneses negdje u vizantiju. jasnobertinjo wrote:naprotiv realno,stvarno baš onako kako jeste bez imalo mašte i bez imalo pretvaranja da smo braća po krvinihoniho wrote:nisko, bijedno, bas onako kako smo i naucilibertinjo wrote:ovako se stvarala bosanska nacija pa nije čudno što je Srbi i Hrvati neće nikad prihvatiti
-
bertinjo
#223 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
nisko, bijedno, bas onako kako smo i naucili[/quote]
naprotiv realno,stvarno baš onako kako jeste bez imalo mašte i bez imalo pretvaranja da smo braća po krvi
realno, vi ste o pojmove narod, nacija pokusali rjesiti pomocu minobacaca, tenkova, bagera...pustite sada druge da se dogovore. sa tobom necu biti brat ali ti necu dozvoliti da pola moje drzave odneses negdje u vizantiju. jasno[/quote]
koje bre bola tvoje države pa moji žive ovde već vekovima još od pre dolaska turaka
-
nihoniho
#224 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
naprotiv realno,stvarno baš onako kako jeste bez imalo mašte i bez imalo pretvaranja da smo braća po krvibertinjo wrote:nisko, bijedno, bas onako kako smo i naucili
realno, vi ste o pojmove narod, nacija pokusali rjesiti pomocu minobacaca, tenkova, bagera...pustite sada druge da se dogovore. sa tobom necu biti brat ali ti necu dozvoliti da pola moje drzave odneses negdje u vizantiju. jasno[/quote]
koje bre bola tvoje države pa moji žive ovde već vekovima još od pre dolaska turaka[/quote]
je li ba, bre, bola, jesi li cuo za kralja tvrtka, jesi li cuo za AVNOJ? e te drzave.
-
bertinjo
#225 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...
realno, vi ste o pojmove narod, nacija pokusali rjesiti pomocu minobacaca, tenkova, bagera...pustite sada druge da se dogovore. sa tobom necu biti brat ali ti necu dozvoliti da pola moje drzave odneses negdje u vizantiju. jasno[/quote]nihoniho wrote:
naprotiv realno,stvarno baš onako kako jeste bez imalo mašte i bez imalo pretvaranja da smo braća po krvi
koje bre bola tvoje države pa moji žive ovde već vekovima još od pre dolaska turaka[/quote]
je li ba, bre, bola, jesi li cuo za kralja tvrtka ? e te drzave.[/quote]
pa bola moj pra pra pra pra pra deda je živeo u toj tvrtkovoj bosni krstio se isto ko' i Tvrtko a kako onda ispade da je Bosna tvoja kad se ti ne krstiš