mIRCerka wrote:Zasto ne volim pojedine grupe dijasporaca?
Zato sto iz daleke Amerike, Australije, Kanade, Norveske, Svedske itd, meni koja sam u BiH filozofiraju i pokusavaju diktirati sta i kako trebam, i zato sto tim grupacijama "patriotizam" mozes mjeriti kilometrima udaljenosti od matice.
Da, mnogi jesu protjerani, ali rat je gotov evo ima 12 godina i ko je imao namjeru da se vrati vratio se. Sve ovo ostalo je prejako brabonjanje i pranje vlastite savjesti.
Ne volim pojedinacne dijasporce koji zaista vole doci i koorciti se po gradu, glumiti visinu i bolje ljude od raje koja je ovdje.
Ne volim ni svoju familiju u dijaspori koja se nije sjetila javiti ni porukicom crvenog kriza, a nakon rata su dolazili i pricali prezvakane "joj jest nam bilo tesko oci smo isplakali za vama" price.
Ne volim one dijasporce koji rade na bausteli a ovdje dodju i pricaju kako su gazde. Ako si covjek, i kao smecar si DOBAR, al balkancima lakse metar u guzicu nego cenat u glavu.
I onda kad mi na forumu pocnu razni kongresovci i slicni drobit i filozofirat, najradije bih uzela krvavo zaradjeni lapash i roknula ga od zid.
Postovana dijasporo, svi vi bivate popljuvani radi sake pojedinaca koji su si dali za pravo da istupaju u ime svih vas.
Ali smo popljuvani i od tebe, koja ne volis mnogo stosta. Mozda i ja ne volim moju familiju u BiH jer sam i sam bio izbjeglica u BiH i vidio kako te bliza familija tretira u nevolji. Ne volim mnogo stosta ali zivim. Gledam da pomognem koliko mogu, izdrzavam roditelje dolje koji bi inace rovili po kontjenerima da nisam vani. Gledam da pomgnem i druge kada je pomoc potrebna, redovno glasam na svim izborima iako ne moram. Ali sam rekao sam sebi da cu glasati sve dok ova zemlja ne postane normalna. Pored toga, poznajem ljude koji rade na busteli (imaju svoje privatne kompanije) i gazde su za mene koji imam MBA i radim svoj posao u struci. I meni smeta kad neko pametuje previse pa ono ovdje je ovako, kod nas onako. Ali u isto vrijeme moras shvatiti da ljudi ziveci u drugim zemljama prosiruju svoje vidike, jer vide kako neke stvari funkcionisu tamo/anamo, pa zasto to isto ne primjeniti i ovamo. A ne odmah, dosta mi je vas tamo. Mozda i meni smeta nas mentalni sklop u kojem je radnik na salteru u banci ili posti vise vrednovan (da znas samo kakav posao ima), nego jedan tokar, bravar, keramicar, vodoinstalater, koji su opet u onim anamo zemljama vrednovani izrazeno u novcu (ako nista) tri cetiri puta vise nego jedan salterski radnik. Mozda i meni smeta sto mnogi nece da shvate da djeca koja su rodjena i odrastaju vani su losa sa nasim jezikom ne zato sto to oni hoce ili roditelji hoce, nego sto odrastaju u drugoj jezickoj sredini, i sve ono sto si ti, ja i ostali ucili na nasem jeziku oni uce na stranom, pocevsi od jedne banalne stvari kao sto je igrati se kauboja i indijanaca. I ja sam imam kcerku koja je tri i po godine stara, i vjeruj mi da jos ne prica Engleski jer pricamo samo nas sa njom, i znam ako joj sada ne usadimo taj jezik necemo nikada, jer dolazi vrtic, skola, socialni zivot. Pored toga nimalo me ne nervira sto moja kcerka veoma cesto kaze tude umjesto tu, oto umjesto to, i mnoge druge rijeci ( sta cu kada provodi pet dana u sedmici kod zene koja je cuva i koja je porijeklom sa sela), jer opet kazem lakse cu tude ispravit u tu nego iz here, there, where u ovdje, tamo, gdje. Jedino sto me smeta, sto ima toliko nabrijanih likova na ovom forumu (i sa jedne i sa druge strane) koji jednostavno ne primjecuju da nas ipak vise stvari povezuje (i treba da povezuje) nego sto nas razdvaja.