Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#201 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

skolovan bosanac i herecgovac u posjeti u BiH nika nece reci "okleeen's'dosooo",pretjerujes :lol:[/quote]
znaci isklucujes mogucnost da dijete iz primitivne sredine, skolovano recimo na njemackom, stasalo u uzornog clana drustva, koje je prihvatilo sve uzuse ponasanja akademske sredine u kojoj zivi, ne bude papak?
e vidis, meni je to papanluk :wink: ta zatvorenost, nedopustanje nekom da se izdigne iz svoje sredine; podrazumijevanje da si osudjen ostati tamo gdje si se zatekao rodjenjem. da ne kazem da porodicnu tradiciju ne moze imati neko iz rasturene ili nepostojece porodice. ali kod nas je normalno i doktoru nauka, koji govori jos koji svjetski jezik, reci - joooo vidi njega papka, kako govori nas... jer naravno, 'mi' smo mjera svih stvari.[/quote]

Svaka medalja ima svoje dvije strane i sko ih posmatra razlicito, pred tim doticnim momkom je svijet i ako je on napredan u novoj sredini, on ce sam nadoci i nauciti nase obrede i kulturu govora. A taj doticni doktor je cinista najveci, moze on misliti da je velicina sa tim komentarima ali je u sustini to primjer malogradjastina i kako ga nije stid da on sudi o nekom ko mu moze biti sin!
sistem

#202 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sistem »

nisi dobro procitao moj komentar, ili je bio neprecizno napisan - rekao sam da je nasoj raji normalno reci za doktora nauka da je papak, jer ne govori nas ispravno.
Šeha

#203 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

corolla02 wrote:
sistem wrote:
corolla02 wrote:Jel ovo nas Seha!?
ne mora biti. ako sam sebi placa putovanja, ne zivi na kredit, onda zivi u skladu sa svojim mogucnostima.
Ma svaka cast svakome, ali ja mislim da je ovo gore njegovo malo previse, on to malo uvelicava, i ne znam ko mu daje toliko odmora, radni odnos, zdravstveno, auto, mozda kuca, placanja itd
Inace, protiv kredita nemam nista sve dok se koristi u granisama mogucnosti
Kredit imam za stan i auto... ne finansiram putovanja kreditom.
Starcima nisam na grbaci nikako, naprotiv, pomognem koliko mogu starom u SA.
Odmora nemam puno, tri radne sedmice + 2 licna dana (personal day) + ako naradim nesto prekovremenog i uzmem ga kao slobodne dane umjesto u novcu.
Uzmem dva odmora, ljeti dvije sedmice i zimi uzmem sedmicu + dva dana sto ispadne dvije sedmice zbog bozicnih i novogodisnjih praznika.
Obicno mi godisnje ostane do 5 dana sto iskoristim za neki put po ovom kontinentu.
Karta iz NY za SA je obicno oko $1000, skupljam i milje (frequent flyer) sa Star Alliance i otprilike svaki peti put mi je besplatan. Tamo ne potrosim puno niti se rasipam i pokazujem. Obicno mi $500 bude dovoljno za dvije sedmice a toliko potrosim i ovdje tako da mi to ne dodje neki ekstra trosak.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#204 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Kredit imam za stan i auto... ne finansiram putovanja kreditom.
Starcima nisam na grbaci nikako, naprotiv, pomognem koliko mogu starom u SA.
Odmora nemam puno, tri radne sedmice + 2 licna dana (personal day) + ako naradim nesto prekovremenog i uzmem ga kao slobodne dane umjesto u novcu.
Uzmem dva odmora, ljeti dvije sedmice i zimi uzmem sedmicu + dva dana sto ispadne dvije sedmice zbog bozicnih i novogodisnjih praznika.
Obicno mi godisnje ostane do 5 dana sto iskoristim za neki put po ovom kontinentu.
Karta iz NY za SA je obicno oko $1000, skupljam i milje (frequent flyer) sa Star Alliance i otprilike svaki peti put mi je besplatan. Tamo ne potrosim puno niti se rasipam i pokazujem. Obicno mi $500 bude dovoljno za dvije sedmice a toliko potrosim i ovdje tako da mi to ne dodje neki ekstra trosak.[/quote]

Dobar si dobar
ali meni taj put nemoze manje proci od $5000 sa svime i vjeruj ne rasipam se dole sa ovim novcem, gledam da idem busom, ili rentam auto koji dan, malo sa rodbinom i tako to. Potrosi se nesto na pice, nesto na hranu, i neko donacije rodbini i prijateljima, i dole nemam nikog osim sire rodbine i prijatelja tako da ne idem bas cesto. 1 u 5 godina, a poslje planiram 1 u 3 godine
Ovdje je inace tesko sa odmorom kako znas, nekad sam ga imao po tri sedmice ali ne vise, napustio posao da bih nastavio skolovanje. Momentalno radim part time i nikad do sad manje para nisam zaradjivao, i bez osiguranja sam. radim ovo sve jer znam da ce se jednog dana sve to isplatiti, ako Bog da.
Zivim sa roditeljima ali nisam na grbaci imam svoj udio u svemu tome. Stedim i gledam da se ne rasipam pogotovo radi mojih staraca.
Po Americi sam nekad putovao, ne mogu vise jer imam presnijih. Ljetovanje takodjer mi je gotovo kao misaona imenica.
Ali mi je obavezno svake godine $5000 na stock market staviti i to mi je sav lexsus koji mogu momentalno priustiti
PS
Svaka cast za tvoj kredit i kreditnu karticu, to je super ako znas sta radis
sistem

#205 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sistem »

svaka cast i tebi corolla, svako se skolovanje isplati. najbolje ulaganje = ulaganje u sebe :thumbup:
corolla02

#206 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

sistem wrote:svaka cast i tebi corolla, svako se skolovanje isplati. najbolje ulaganje = ulaganje u sebe :thumbup:
mislim sve ti je to stvar izbora, po meni se ne moze zivjeti na dva kontinenta, i tu nas Evropa sije!
i najveci su ti troskovi ovdje oni koji te limitiraju npr. Kuca, Skola, Auto, Brak itd
HAVANA

#207 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by HAVANA »

corolla02 wrote:
ljubav_aha wrote:
HAVANA wrote:Dogovoriste li se šta? :D
eh moj HAVANA,tesko :-) treba se i ovdje anonimno dokazat' vlastite "vrijednosti" :lol:
Gosp. Havana izgleda nikako da prezali sto se odrekao Dijasporee...
:lol:

Šta ću kad vas volim. :D
Ja sam svoje selidbe završio.
Nema tih para da HAVANA ode iz sarajeva. :wink:
Šeha

#208 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

HAVANA wrote:

Bogami ako je cifra dobra... ja bih otisao i u Pristinu da zivim :D :) ;)
corolla02

#209 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
HAVANA wrote:

Vas dvojica ste k'o sijamski blizanci, treceg vam covjek nebi nasao
Šeha

#210 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

corolla02 wrote: Vas dvojica ste k'o sijamski blizanci, treceg vam covjek nebi nasao
Eno sad... Ne znam covjeka ali u tri posta procitah da imamo skroz suprotne stavove. On bio vani, nije mogao bez Sarajeva i vratio se. Meni svejedno gdje cu zivjeti sve dok je urbano i fino, ne drma me nostalgija i ne patim za SA. (Drago mi je posjetiti, naravno i osjecam se kod kuce kad god dodjem, da se razumijemo, volim posjetiti starog i prijatelje.)
corolla02

#211 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
corolla02 wrote: Vas dvojica ste k'o sijamski blizanci, treceg vam covjek nebi nasao
Eno sad... Ne znam covjeka ali u tri posta procitah da imamo skroz suprotne stavove. On bio vani, nije mogao bez Sarajeva i vratio se. Meni svejedno gdje cu zivjeti sve dok je urbano i fino, ne drma me nostalgija i ne patim za SA. (Drago mi je posjetiti, naravno i osjecam se kod kuce kad god dodjem, da se razumijemo, volim posjetiti starog i prijatelje.)
Ma taj crni humor, zracite oba
:D
nego kako ide ta kartica kod tebe, pa da i mi putujemo do Bosne for free?
Šeha

#212 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

corolla02 wrote: Ma taj crni humor, zracite oba
Ako pitas za frequent flier, uclanis se ili preko njihovog sajta ili kad letis popunis formular koji je u onim magazinima u avionu. Onda za svaki let dobijes odredjeni broj milja u zavisnosti od duzine leta. Za Sarajevo se obicno dobije 8-15k milja. Treba ti nekih pedeset hiljada milja da bi dobio dzaba let... Od NYC sve govorim.

Partneri u Americi su im United i US Air...

Eto sad sve znas :D :D
corolla02

#213 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
corolla02 wrote: Ma taj crni humor, zracite oba
Ako pitas za frequent flier, uclanis se ili preko njihovog sajta ili kad letis popunis formular koji je u onim magazinima u avionu. Onda za svaki let dobijes odredjeni broj milja u zavisnosti od duzine leta. Za Sarajevo se obicno dobije 8-15k milja. Treba ti nekih pedeset hiljada milja da bi dobio dzaba let... Od NYC sve govorim.

Partneri u Americi su im United i US Air...

Eto sad sve znas :D :D
okay brotheru
hvalla
:)
znaci iz Ga kad se putuje jos bolje!
detroit-mercy

#214 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by detroit-mercy »

Glede jezika, poznajem momka koji je rodjen ovdje, izuzetno bistar, zivi u jednoj od najelitnijih cetvrti koja cak ima i svoj specifican slang. Prilicno inteligentan momak, moze se sa njim pricati o svemu sve dok se ne progovori na nasem. Kada progovori nas, ziva smijurija, gramaticki totalno nepravilno, jezik kojim se govori u ruralnim podrucjima BiH.
Sad, je li momak pakak, za nasu raju dole naravno, ali sta da radi momak kojem su roditelji porijeklom sa sela, koji ga sami nisu mogli nauciti pravilima naseg jezika. Predrasude su naj gora stvar. Do not judge the book by its cover, kazu ovdje. Isto tako poznajem jednog Grka, koji mi je sam priznao da prica "seljacki Grcki", posto su mu roditelji sljegli iz nekog Grckog kamenjara, tako da nije imao priliku da uci "pravi" Grcki. Vjerovatno za Grke iz Atine i on jedan od papaka.
Previse lako etiketiramo ljude, isto tako i sam naslov teme je tako glup, nepostivanje, nepostivanje koga od koga. Ovi malo mladji jos ne razumiju, da si postovan onoliko koliko postujes sam sebe.
sistem

#215 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sistem »

sh'o ne mogu ove dijasporaske price i hvaljenja - frikvent flajer i to :oops: :D
Šeha

#216 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

sistem wrote:sh'o ne mogu ove dijasporaske price i hvaljenja - frikvent flajer i to :oops: :D
Duboko se ispricavam :)
HAVANA

#217 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by HAVANA »

corolla02 wrote:
Šeha wrote:
HAVANA wrote:

Vas dvojica ste k'o sijamski blizanci, treceg vam covjek nebi nasao

Amerika,nije rad i znoj
štuliću lago si
jebo li te onaj stih tvoj... :D

ljubav_aha

#218 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ljubav_aha »

sistem wrote: znaci isklucujes mogucnost da dijete iz primitivne sredine, skolovano recimo na njemackom, stasalo u uzornog clana drustva, koje je prihvatilo sve uzuse ponasanja akademske sredine u kojoj zivi, ne bude papak?
e vidis, meni je to papanluk :wink: ta zatvorenost, nedopustanje nekom da se izdigne iz svoje sredine; podrazumijevanje da si osudjen ostati tamo gdje si se zatekao rodjenjem. da ne kazem da porodicnu tradiciju ne moze imati neko iz rasturene ili nepostojece porodice. ali kod nas je normalno reci i za doktora nauka, koji govori jos koji svjetski jezik - joooo vidi njega papka, kako govori nas... jer naravno, 'mi' smo mjera svih stvari.
sistem,sad si promasio temu :lol:

otkud tebi ideja o "primitivnoj" sredini,vidis,meni to uopste nije palo na pamet :lol: a tebi jeste ;-) ccc ,ti pises o pretpostavkama,kao sto rekoh,promasio si temu :-)

nije vazno gdje si se rodio,ako si nesto postigao u zivotu :)

off-topic tuto completo :-)
corolla02

#219 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Amerika,nije rad i znoj
štuliću lago si
jebo li te onaj stih tvoj... :D
http://www.youtube.com/watch?v=BUIDslXtkZg

Dragi Havana, pa nisu oni bas cekali nekog Edu da im on izrecituje istinu onako sa strane, imaju oni ba sasvim dovoljno i svojih buntovnika koji su ovo vec davno spjevali sve ovamo i sproveli u text i muziku!
http://www.youtube.com/watch?v=jZPGHwfc ... feature=iv
Neko rece, sad but true, i mi smo ovdje ocevidci tog, sjaj na TV i bijeda na ulicii...
st4lone

#220 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by st4lone »

Šeha wrote: Tamo ne potrosim puno niti se rasipam i pokazujem. Obicno mi $500 bude dovoljno za dvije sedmice a toliko potrosim i ovdje tako da mi to ne dodje neki ekstra trosak.
Kako u pm??? Jel to ides po sijelima pa ne trosis? :D
ljubav_aha

#221 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ljubav_aha »

st4lone wrote:
Šeha wrote: Tamo ne potrosim puno niti se rasipam i pokazujem. Obicno mi $500 bude dovoljno za dvije sedmice a toliko potrosim i ovdje tako da mi to ne dodje neki ekstra trosak.
tip je lijepo napisao da ne trosi mnogo i ide kod roditelja,meni je dovoljno jasno da ne mora mnogo potrositi,a sto tebi nije jasno :mrgreen:
Šeha

#222 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Šeha »

st4lone wrote:
Ne rentam auto, ne rasipam se. Potrosim prosjecnu bosansku mjesecnu platu za pola mjeseca (a ne placam rezije ni racune) Zasto je to malo?
detroit-mercy

#223 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by detroit-mercy »

mIRCerka wrote:Zasto ne volim pojedine grupe dijasporaca?
Zato sto iz daleke Amerike, Australije, Kanade, Norveske, Svedske itd, meni koja sam u BiH filozofiraju i pokusavaju diktirati sta i kako trebam, i zato sto tim grupacijama "patriotizam" mozes mjeriti kilometrima udaljenosti od matice.
Da, mnogi jesu protjerani, ali rat je gotov evo ima 12 godina i ko je imao namjeru da se vrati vratio se. Sve ovo ostalo je prejako brabonjanje i pranje vlastite savjesti.
Ne volim pojedinacne dijasporce koji zaista vole doci i koorciti se po gradu, glumiti visinu i bolje ljude od raje koja je ovdje.
Ne volim ni svoju familiju u dijaspori koja se nije sjetila javiti ni porukicom crvenog kriza, a nakon rata su dolazili i pricali prezvakane "joj jest nam bilo tesko oci smo isplakali za vama" price.
Ne volim one dijasporce koji rade na bausteli a ovdje dodju i pricaju kako su gazde. Ako si covjek, i kao smecar si DOBAR, al balkancima lakse metar u guzicu nego cenat u glavu.
I onda kad mi na forumu pocnu razni kongresovci i slicni drobit i filozofirat, najradije bih uzela krvavo zaradjeni lapash i roknula ga od zid.
Postovana dijasporo, svi vi bivate popljuvani radi sake pojedinaca koji su si dali za pravo da istupaju u ime svih vas.
Ali smo popljuvani i od tebe, koja ne volis mnogo stosta. Mozda i ja ne volim moju familiju u BiH jer sam i sam bio izbjeglica u BiH i vidio kako te bliza familija tretira u nevolji. Ne volim mnogo stosta ali zivim. Gledam da pomognem koliko mogu, izdrzavam roditelje dolje koji bi inace rovili po kontjenerima da nisam vani. Gledam da pomgnem i druge kada je pomoc potrebna, redovno glasam na svim izborima iako ne moram. Ali sam rekao sam sebi da cu glasati sve dok ova zemlja ne postane normalna. Pored toga, poznajem ljude koji rade na busteli (imaju svoje privatne kompanije) i gazde su za mene koji imam MBA i radim svoj posao u struci. I meni smeta kad neko pametuje previse pa ono ovdje je ovako, kod nas onako. Ali u isto vrijeme moras shvatiti da ljudi ziveci u drugim zemljama prosiruju svoje vidike, jer vide kako neke stvari funkcionisu tamo/anamo, pa zasto to isto ne primjeniti i ovamo. A ne odmah, dosta mi je vas tamo. Mozda i meni smeta nas mentalni sklop u kojem je radnik na salteru u banci ili posti vise vrednovan (da znas samo kakav posao ima), nego jedan tokar, bravar, keramicar, vodoinstalater, koji su opet u onim anamo zemljama vrednovani izrazeno u novcu (ako nista) tri cetiri puta vise nego jedan salterski radnik. Mozda i meni smeta sto mnogi nece da shvate da djeca koja su rodjena i odrastaju vani su losa sa nasim jezikom ne zato sto to oni hoce ili roditelji hoce, nego sto odrastaju u drugoj jezickoj sredini, i sve ono sto si ti, ja i ostali ucili na nasem jeziku oni uce na stranom, pocevsi od jedne banalne stvari kao sto je igrati se kauboja i indijanaca. I ja sam imam kcerku koja je tri i po godine stara, i vjeruj mi da jos ne prica Engleski jer pricamo samo nas sa njom, i znam ako joj sada ne usadimo taj jezik necemo nikada, jer dolazi vrtic, skola, socialni zivot. Pored toga nimalo me ne nervira sto moja kcerka veoma cesto kaze tude umjesto tu, oto umjesto to, i mnoge druge rijeci ( sta cu kada provodi pet dana u sedmici kod zene koja je cuva i koja je porijeklom sa sela), jer opet kazem lakse cu tude ispravit u tu nego iz here, there, where u ovdje, tamo, gdje. Jedino sto me smeta, sto ima toliko nabrijanih likova na ovom forumu (i sa jedne i sa druge strane) koji jednostavno ne primjecuju da nas ipak vise stvari povezuje (i treba da povezuje) nego sto nas razdvaja.
st4lone

#224 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by st4lone »

ljubav_aha wrote:
st4lone wrote:
tip je lijepo napisao da ne trosi mnogo i ide kod roditelja,meni je dovoljno jasno da ne mora mnogo potrositi,a sto tebi nije jasno :mrgreen:

a ti si mu advokat, sta li? Razguli, zna on sam odgovoriti.

@seha
Svaka cast. I ja idem u svoje pa ne placam rezije. Ne rentam auto jer imam svoj ali opet spichkam bruku. Bice da je do bahatosti :-)
ljubav_aha

#225 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ljubav_aha »

st4lone wrote:a ti si mu advokat, sta li? Razguli, zna on sam odgovoriti.
ne treba Seha advokata :lol: tebi treba ulje da podmazes mozdane vijuge,kad ne razumijes sto je napisao prv put ;-)
Post Reply