studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
threshold

#201 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:30, edited 1 time in total.
SKAFISKAFNJAK

#202 Re: studiranje u Becu

Post by SKAFISKAFNJAK »

nije da vas obeshrabrujem sad za vizu ali momak je pred´o za vizu u januaru mjesecu i nije je jos dobio. nije nista zlonamjerno, i ja sam isto tako mislio ma necu ja dugo cekati, sad ce to pa... bolje ocekujte da nece biti brzo pa ako vec bude da vas obraduje a ne da se razocarate. pozzz
p.s. cekuta je za vizu pred´o pretpostavljam ili 2008. ili pocetkom 2009. a ja krajem 2009. ali ne mora to biti nikakvo mjerilo.i da, da ne zaboravim, ne ocekujte da vas ceka "raj"
threshold

#203 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:31, edited 1 time in total.
adda_sa

#204 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

brance wrote:
Cekuta wrote:Moj savjet ti je da dodjes u Graz jer je dosta jeftiniji zivot a i lakse ti je da sebi nadjes posao,u Becu su sada ukinuli radnu dozvolu za studente osim ako ti imas bas casha da se financiras tj mjesecno minimalno 700eura u Becu!A u Graz bi ti ja mogao izaci u susret i sto se tice smjestaja u pocetku ;)
Ne znam stvarno, ja sam odlucio za Bec, graz nisam nikako gledao. Sad sam gledao site njihovog univerziteta i malo je konfuzan. Nisam nasao ono sto trazim, tj. Informatiku ali ne ona stura, programiranje nego nesto vise interaktivno!

Sto se tice finansiranja, vec sam planirao troskove oko 700-800 Eura mjesecno, ne znam koliko je studij u Grazu. Koliko kosta semestar i to.
Evo upravo trazim studentske domove u Becu. Da li neko ima nekih informacija da mi pomogne, veoma bih bio zahvalan!

Hvala ;-)
700-800€ wtf
znas koje su to pare..
ja uspijem prezivjeti sam 500 :D
adda_sa

#205 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

kockica_kockica wrote:
Splinter wrote:
kockica_kockica wrote:Nekad davno sam cula da se troskovi studija konkretno u Becu ne placaju ako si sa ovih podrucja... razlog tome je neki 100- godisnji ugovor sa Austrougarskom.. da li je proslo 100 godina???? ne znam raspitaj se... sorry nisam ti pomogla :roll:
onda bi svi isli studirati u bec :run:

ne bi svi isli studirati u Bec ali ja znam ljude koji su tamo otisli pa skolarinu nisu placali... mislim da ti je komentar bezveze jer nije besplatno studiranje u smislu da je sve besplatno vec samo skolarina koja ne ukljucuje cijenu smjestaja, hrane, pica i svega ostalog...
za TU, tehnicki univerzitet, i WU, ekonomski univerzitet, se placa skolarina od 360e plus 16e za status studenta, tako nest..
haupt uni, opsti univerzitet, tu se placa samo tih 16€...
SKAFISKAFNJAK

#206 Re: studiranje u Becu

Post by SKAFISKAFNJAK »

threshold wrote:garant je "sve" papire imo. ma ako je sve u redu što je predao, nema razloga da odugovlace, pa nije tima službenicima cilj da ti s*ru čovječe
evo ovako ne znam ni zasto mi je ovo trebalo ali eto samo da dovrsim pricu posto vidim da si ti jedan od onih sto vise vole da uci na svojim greskama nego na tudjim. kazes garant je "sve" papire im´o. ko je tebi garant da ti imas sve papire i da si sve pred´o? Postoji milion slucajeva da ambasada primi papire pa naknadno pozove da doneses nesto novo jer to kao nije uredu. nema razloga da odugovlace. a imaju li razloga da zure? nije sluzbenicima cilj da ti **** covjece. ako vec koristis tu logiku razmisljanja jesi li se pit´o covjece sta je njima cilj? u ambasadi je cilj da sto manje rade a vec u austriji gdje odobravaju vizu nemam pojma. mozda rade prekovremeno da bi provjerili sve papire i odobrili hiljade zahtjeva za vizu koji su im pristigli iz raznih dijelova svijeta. mada cisto sumnjam. sve sto zelim da ti kazem je da ne ocekujes previse. nije meni cilj da ti sad ne dobijes vizu da ti s...., nego mi je cilj da ne gubis zivce radi gamadi ako sta krene naopako. jos jednom pozz pa ako Bog da da te nazovu sljedece sedmice. pozz
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#207 Re: studiranje u Becu

Post by Pera Trta »

nina-eli wrote:Evo par mojih savjeta (opstih) za studiranje u inostranstvu, ili bolje receno na njemackom govornom podrucju:

Posto sam ja imala priliku da osjetim sve na svojoj kozi, kako svoje lose tako i dobre odluke, ovdje par informacija gledano iz moje tacke gledista. Mozda bi mi pomoglo da sam imala gdje jos poneki savjet procitati.
Zavrsavam manje vise u roku fakultet u Minhenu. Savjeti se odnose na osobe koje zele zaista doci ovdje da sto prije zavrse fax i idu svojim putem te se sami finansiraju.

1. Procedura oko vize se uvijek moze zakomplicirati. Sto ranije poceti razmisljati o upisu to bolje. Ja sam godinu unaprijed pocela sve planirati. A imala sam dobro znanje njemackog jezika.
2. Birajte manje gradove, manje univerzitete. Ukoliko se odlucite za "elitni" univerzitet onda dobro pogledajte koliki je broj upisnika na vasem faxu. To dosta govori. Sto je veci broj ljudi, veca ste brojka i manje bitni u svemu. Tretman nasih fakulteta je nista naspram te sredine, ovdje se borite za puki opstanak, bukvalno ste "no name". Iz vas izvlace zadnji dah energije i konstantno ste na pocetku. Kriteriji su ostri i vjerujte mi znaju sta rade. Ali zato ako se uspijete dokazati, vrata su vam svugdje otvorena, ali bukvalno. Firme dolaze na univerzitete i traze takve osobe. Sta znaci "dokazati": Prosjek izmedju 1,0 i 2,0. Ako izaberete manje univerzitete, manja mjesta, kriteriji su nizi i da cete doci do ove 2,0 sanse su puno bolje.
3. Kombinacija posla i fakulteta je pogubna, ako se od pocetka ne organizujete. Moze se raditi i studirati, ali samo uz dobru organizaciju. Od pocetka izlazite na ispite, iako ste mozda losi sa jezikom, ne pomjerajte rokove, izlazite na sto vise ispita. Ovo je jedan od osnovnih recepta za uspjeh. Zaista, koliko god tesko bilo izlazite na rokove.
4. Kada diplomirate nadjete li posao automatski dobijate boravak i mozete ostati ovdje, te normalno svoj zivot zasnovati. E sada recimo ko dodje ovamo, zapne i za tri godine diplomira moze samo zamisliti koje ga prednosti ocekuju.

Eto, uopsteno malo, toliko od mene.
Zelim svima puuno uspjeha, srece u izboru, odlukama i daljem putu :thumbup:
Ovo je princip koji bi trebalo primijenjivati studirajući i u Bosni. Bar sam ga ja primjenjivao, s uspjehom.
Ali razlika je što vani ne može svako studirati i što to debelo košta, pa htio-ne htio moraš se truditi ako misliš da ne bacaš pare kroz prozor.
brance

#208 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

threshold wrote:jbt vi tek sad ganjate papire. ja prije desetak dana predao, još mislio da sam knap. :D sretno svima
Jeste, ali fazon je sto u mom slucaju jos cekam diplomu od srednje skole, a na mom uniju imaju cijeli odjel za IB (moja diploma) tako da ima ljudi koji su ograniceni na to da kasnije predaju zahtijeve i sl.
adda_sa wrote:
brance wrote:
Cekuta wrote:Moj savjet ti je da dodjes u Graz jer je dosta jeftiniji zivot a i lakse ti je da sebi nadjes posao,u Becu su sada ukinuli radnu dozvolu za studente osim ako ti imas bas casha da se financiras tj mjesecno minimalno 700eura u Becu!A u Graz bi ti ja mogao izaci u susret i sto se tice smjestaja u pocetku ;)
Ne znam stvarno, ja sam odlucio za Bec, graz nisam nikako gledao. Sad sam gledao site njihovog univerziteta i malo je konfuzan. Nisam nasao ono sto trazim, tj. Informatiku ali ne ona stura, programiranje nego nesto vise interaktivno!

Sto se tice finansiranja, vec sam planirao troskove oko 700-800 Eura mjesecno, ne znam koliko je studij u Grazu. Koliko kosta semestar i to.
Evo upravo trazim studentske domove u Becu. Da li neko ima nekih informacija da mi pomogne, veoma bih bio zahvalan!

Hvala ;-)
700-800€ wtf
znas koje su to pare..
ja uspijem prezivjeti sam 500 :D
A gdje studiras ti? :D
adda_sa

#209 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

beč, na TU, tehnički uni ;)
zovi ako ti šta treba :)
SKAFISKAFNJAK

#210 Re: studiranje u Becu

Post by SKAFISKAFNJAK »

adda_sa wrote:beč, na TU, tehnički uni ;)
treba meni, mogla si mi posudit´ 8 wochenstundi da produzim vizu
Sunrise00

#211 Re: studiranje u Becu

Post by Sunrise00 »

Mene su Graz i Bec odusevili, ali nit' znam njemacki nit' imam para za studiranje tamo :D :(
threshold

#212 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:31, edited 1 time in total.
dzida

#213 Re: studiranje u Becu

Post by dzida »

Mozete se informisati na stranici www.studenti.at
Takodjer izdata je brosura o studiranju u Becu koju mozete naci u WUS-u u kampusu.

poz
brance

#214 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

E hvala ti puno :D
Mozes li mi ostaviti email ili neki kontakt na PP :D
adda_sa

#215 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

SKAFISKAFNJAK wrote:
treba meni, mogla si mi posudit´ 8 wochenstundi da produzim vizu
ahhahah kako bolan ni 8 da skupis ccc...ja sam prvi semestar uspjela 11ispita poloziti, u vrijednosti 16.5 studnden :D
sa svojim retardiranim njemackim :-?
adda_sa

#216 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

brance wrote:
koji si fax? jesi na TU..il tek dolazis...sto se tice ostalih unija, mislim da ti i ne mogu mnogo pomoci :D
Cekuta

#217 Re: studiranje u Becu

Post by Cekuta »

Ja sam na TU u Graz...Ja sam cuo od svojih jarana koji studiraju u Becu da je dosta skuplje za razliku od Graz-a.Kao sto je jedan gore vec napisao nemoj da ocekujes da te ovdje ceka ''Raj'' daleko od toga ako budes morao da radis i da studiras,ponekad zna biti pravo pakao.Ja sam predao za vizu u aprilu 2009 i cekao sam dvije sedmice tacno.Sad da li je doslo do promjene neke u njihovom nacinu rada ja stvarno neznam,ali sam isto tako cuo od pojedinaca koji su dosli ove godine da su cekali vizu pa cak i po pola godine.Ali mislim da oni uzimaju u razmatranje to da ti daju vizu na osnovu toga u koji si semestar upisan ;)
brance

#218 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Cekuta wrote:Ja sam na TU u Graz...Ja sam cuo od svojih jarana koji studiraju u Becu da je dosta skuplje za razliku od Graz-a.Kao sto je jedan gore vec napisao nemoj da ocekujes da te ovdje ceka ''Raj'' daleko od toga ako budes morao da radis i da studiras,ponekad zna biti pravo pakao.Ja sam predao za vizu u aprilu 2009 i cekao sam dvije sedmice tacno.Sad da li je doslo do promjene neke u njihovom nacinu rada ja stvarno neznam,ali sam isto tako cuo od pojedinaca koji su dosli ove godine da su cekali vizu pa cak i po pola godine.Ali mislim da oni uzimaju u razmatranje to da ti daju vizu na osnovu toga u koji si semestar upisan ;)
Ma to za vizu sam danas saznao u cemu je fazon, sto neko ceka 1 sedmicu neko pola godine. Sve je to u organizaciji i potpunosti dokumenata. Meni je stari rekao da mi moze vizu za austriju izganjati/dobiti za sedam dana bez vecih problema. A uvijek ima alternativa ;)
adda_sa wrote:
brance wrote:
koji si fax? jesi na TU..il tek dolazis...sto se tice ostalih unija, mislim da ti i ne mogu mnogo pomoci :D
Eh onda je problem :D posto ja idem na hauptuni i 'freshman' sam :D Ali svakako hvala ti na ponudjenoj pomoci :)
Schneeflocken

#219 Re: studiranje u Becu

Post by Schneeflocken »

'
Last edited by Schneeflocken on 27/09/2010 13:54, edited 1 time in total.
Cekuta

#220 Re: studiranje u Becu

Post by Cekuta »

Schneeflocke imas od mene PP! see ya
SKAFISKAFNJAK

#221 Re: studiranje u Becu

Post by SKAFISKAFNJAK »

trebala bi mi jedna informacija posto ja ne´am pojma. jaran studira na tehnoloskom fakultetu, dakle tehnologija( prehrambena, hemijski inzinjering i ti smjerovi sto imaju), pa bi se prebacio a ja ne znam ima li to ovdje a ne znam. gled´o sam ovdje na web stranici fakulteta, imaju ovo u ponudi:
# Architektur
# Bauingenieurwissenschaften, Umwelt und Wirtschaft
# Maschinenbau
# Wirtschaftsingenieurwesen-Maschinenbau
# Elektrotechnik
# Elektrotechnik-Toningenieur
# Biomedical Engineering
# Technische Mathematik
# Technische Physik
# Geomatics Engineering
# Chemie
# Molekularbiologie
# Erdwissenschaften
# Verfahrenstechnik
# Telematik
# Informatik
# Softwareentwicklung - Wirtschaft.
Dobio sam (dez?) informaciju da je hemijski inzinjering ova Chemie na TU. Zna li neko vise o tome?
adda_sa

#222 Re: studiranje u Becu

Post by adda_sa »

SKAFISKAFNJAK wrote:trebala bi mi jedna informacija posto ja ne´am pojma. jaran studira na tehnoloskom fakultetu, dakle tehnologija( prehrambena, hemijski inzinjering i ti smjerovi sto imaju), pa bi se prebacio a ja ne znam ima li to ovdje a ne znam. gled´o sam ovdje na web stranici fakulteta, imaju ovo u ponudi:
# Architektur
# Bauingenieurwissenschaften, Umwelt und Wirtschaft
# Maschinenbau
# Wirtschaftsingenieurwesen-Maschinenbau
# Elektrotechnik
# Elektrotechnik-Toningenieur
# Biomedical Engineering
# Technische Mathematik
# Technische Physik
# Geomatics Engineering
# Chemie
# Molekularbiologie
# Erdwissenschaften
# Verfahrenstechnik
# Telematik
# Informatik
# Softwareentwicklung - Wirtschaft.
Dobio sam (dez?) informaciju da je hemijski inzinjering ova Chemie na TU. Zna li neko vise o tome?
imas na hauptuni, zove se Ernährungswissenschaften...u direktnom prevodu znanost ishrane..ima bach i master...mislim da ti je to to ;)
http://studieren.univie.ac.at/index.php ... 2103986ae1
evo ti kratak opis studija : http://www.univie.ac.at/nutrition/splan.htm
.Irfan.

#223 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Evo par linkova sa dobrim informacijama o studiranju u Austriji generalno.

http://www.scribd.com/doc/36607421/Opce ... -2008-2009

http://www.oeh.ac.at/fileadmin/user_upl ... rreich.pdf
brance

#224 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Moze li meni neko reci sta da trazim od osobe u Becu, koja ima gore stan, od dokumenata?

Znaci to je za Aufenthalt in Oesterreich. Negdje sam procitao da treba Mietvertrag, kopija boravisne dozvole te osobe. Ali nekako mi je to 'premalo' za Austrijance, uvijek oni traze nesto skriveno i vise.

Znaci da li mi neko, ko je imao priliku da trazi dokumente od osobe u Becu za stan, kaze sta tacno da trazim od te osobe, da mi ne dodje na vrata morate jos to i to dopuniti u vasem Antragu za vizu.

Hvala unaprijed! :D
.Irfan.

#225 Re: studiranje u Becu

Post by .Irfan. »

Pa evo fino sam ti link dao, ali.. Lakše je sjedit i zvirlat, i postove postavljat, a vrijeme curi. Odi u ambasadu i raspitaj se ako ti je to "malo" za Austrijance. Još jednom: http://www.scribd.com/doc/36607421/Opce ... -2008-2009
Last edited by .Irfan. on 30/08/2010 19:48, edited 1 time in total.
Post Reply