Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
- ja_cura_
#201 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
tema se razvodi i polako se pocinje prepucavati po osnovama gdje su koji zaposleni
cinjenica jeste, da kad se u prosvjeti bio podigao topli obrok - prosvjeta je rekla: super nama! pri tome niko nikome nije rekao e, hajd sad da dignemo i drugima!
sad se naravno TO skracuje svugdje, pa tako i u prosvjeti i naravno da ce to zaboliti najvise prosvjetne radnike....
kad strajkuje GRAS - svi kazemo: kud bas sad, moram na posao... ovo nema smisla i bla, bla, bla.... a kad prosvjetari strajkuju, treba da imamo razumijevanje, jer to boze djeca moraju ici u skolu.... kako ce djeca ici u skolu ako pocne gras da strajkuje???? tek tad bi kolaps nastao... sad jos i prizeljkujem da gras zaozbilje pocne da strajkuje, a ne samo onih 5 minuta kao strajk upozorenja....
sve polako doseze svoje granice... negdje mora puci.... mozda i ja sutra ostanem bez posla, ali ne mogu kriviti ni prosvjetare zbog toga, ni gras, pa cak ni odvratnog brankovica.... sve je ovo jedna velika globalna "chain reaction".......
i jos nesto: mogu oni na kraju reci - evo ostavljamo TO da bude 15 km, ali zato place rezemo za 100 km..... zato treba da kazemo, da je dobro da ce TO da rezu, a ne plate, jer ipak procenat plate ulazi za PIO/MIO a ne TO....
cinjenica jeste, da kad se u prosvjeti bio podigao topli obrok - prosvjeta je rekla: super nama! pri tome niko nikome nije rekao e, hajd sad da dignemo i drugima!
sad se naravno TO skracuje svugdje, pa tako i u prosvjeti i naravno da ce to zaboliti najvise prosvjetne radnike....
kad strajkuje GRAS - svi kazemo: kud bas sad, moram na posao... ovo nema smisla i bla, bla, bla.... a kad prosvjetari strajkuju, treba da imamo razumijevanje, jer to boze djeca moraju ici u skolu.... kako ce djeca ici u skolu ako pocne gras da strajkuje???? tek tad bi kolaps nastao... sad jos i prizeljkujem da gras zaozbilje pocne da strajkuje, a ne samo onih 5 minuta kao strajk upozorenja....
sve polako doseze svoje granice... negdje mora puci.... mozda i ja sutra ostanem bez posla, ali ne mogu kriviti ni prosvjetare zbog toga, ni gras, pa cak ni odvratnog brankovica.... sve je ovo jedna velika globalna "chain reaction".......
i jos nesto: mogu oni na kraju reci - evo ostavljamo TO da bude 15 km, ali zato place rezemo za 100 km..... zato treba da kazemo, da je dobro da ce TO da rezu, a ne plate, jer ipak procenat plate ulazi za PIO/MIO a ne TO....
-
zonbirile
#202 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
besana wrote:E nek ti znašTi si od onih nek komšiji crkne krava
![]()
4 KM puta cca 21 radni dan = 81 KM, što je jedna fina rata kredita
I ne znam što ti trretiraš prosvjetare kao bandu. Ko biva nisu ni zaslužili ništa. Hajd ti radi sa današnjom djecom za 700 KM. Hajde ti radi za 7 stoja a glava ti u torbi od djece sa noževima, pištoljima, pijanima u 8 ujutro, napušenim u 11 sati. Rješavaj njihove porodične, ljubavne, finasijske probleme, MOLIŠ ih da uče, trudiš se ubijediti da je vrijednost u znanju, a ne u markiranoj odjeći ... i na sve to ne poštuju ih takvi ko ti, a od usta im uzimaju onakvi ko Branković ... e pa
ne znam kako da ti objasnim,čudno a nastavnik/profesor si.Ovo je gradivo iz srednje škole.Hajmo polako,na primjeru.Baza društva,kroz poreze,doprinose,trošarine,carine i sl. napuni buđet za 1000 novčanih jedinica.Sada se poslovna klima izmjenila i nema više te pljačkaške mjere,koja može iz baze izvući više od 800 novčanih jedinica,sa daljnjim trendom pada.Sve mjere koje su išle i na uštrb baze i njene opstojnosti nisu polučile rezultate i moraš dijeliti 800 jedinica.Uz ovakav trend biće npr. 600 jedinica.Pa mnogo radnika baze ne da je otpušteno,nego radi,a nema platu,čuva radno mjesto.To je scenario za gluposti,a šta će škole ,ako ne budu profesori radili.A šta će profesori,ako ne budu radili pekari i ini iz baze.Te postavke može čovjek pročitati samo ovde.Baza je pred uništenjem i vama koji se alimentirate iz nje neminovno dolaze crni dani,pa niste vi van sistema.
- sheilak
#203 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ok, mozda i jeste lancana reakcija i kriza jeste stigla u sve zemlje, ALI druge su drzave ( barem one normalne ) primijenile mehanizme koji su barem malo ublazile posljedice recesije . Takodjer , niti u jednoj evropskoj zemlji nema ( barem ne bez posljedica ) smanjivanja placa uposlenicima uz istovremeno podizanje placa drzavnom aparatu ( parlamentarcima, clanovima vlada, birokratama, sluzbenicima vlada, njihovim sketretaricama plus bonusi, raznorazne nadoknade ). Brankovic ( i njegova zaledjina jer je on ipak mali pijun i izvrsilac naredbi drugih, halapljiv kakav jeste, zasto je pravo dobro nagradjen ) ) je itekako kriv , izmedju ostalog jer uopste nema namjeru da upravlja Federacijom za dobrobit gradjana nego je tu da odrzava odnose moci izmedju klanova ( sva tri naroda , kao i drugi poput njega ) te da pribavi korist, kako sebi, tako i svojim sefovima. Dakle, tu je da ubire. I drzi vodu. Nakon njih, potop, a oni na sigurnom.sve polako doseze svoje granice... negdje mora puci.... mozda i ja sutra ostanem bez posla, ali ne mogu kriviti ni prosvjetare zbog toga, ni gras, pa cak ni odvratnog brankovica.... sve je ovo jedna velika globalna "chain reaction".......
- ja_cura_
#204 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
besana wrote:E nek ti znašTi si od onih nek komšiji crkne krava
![]()
4 KM puta cca 21 radni dan = 81 KM, što je jedna fina rata kredita
I ne znam što ti trretiraš prosvjetare kao bandu. Ko biva nisu ni zaslužili ništa. Hajd ti radi sa današnjom djecom za 700 KM. Hajde ti radi za 7 stoja a glava ti u torbi od djece sa noževima, pištoljima, pijanima u 8 ujutro, napušenim u 11 sati. Rješavaj njihove porodične, ljubavne, finasijske probleme, MOLIŠ ih da uče, trudiš se ubijediti da je vrijednost u znanju, a ne u markiranoj odjeći ... i na sve to ne poštuju ih takvi ko ti, a od usta im uzimaju onakvi ko Branković ... e pa
700 KM plata u prosvjeti?????
e ovako... ja prije 3 godine prestala raditi u prosvjeti i tad sam izlazila oko 1200 km, +/- 50 km, a topli obrok tada nije bio 15 KM, plus kupon za gras... ovo je u kantonu sarajevo, osnovna skola, zavrsen fakultet, 4 godine radnog iskustva
- ja_cura_
#205 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
upravo zato, sto je on samo jedan dio tog veliko aparata i njegove zaledjine ne mogu samo njega kriviti, a da ne krivim i ostalu politicku mafiju u bih. on kao pojedinac mi nije ni crno ispod nokata... kao grupa jos manje.sheilak wrote:Ok, mozda i jeste lancana reakcija i kriza jeste stigla u sve zemlje, ALI druge su drzave ( barem one normalne ) primijenile mehanizme koji su barem malo ublazile posljedice recesije . Takodjer , niti u jednoj evropskoj zemlji nema ( barem ne bez posljedica ) smanjivanja placa uposlenicima uz istovremeno podizanje placa drzavnom aparatu ( parlamentarcima, clanovima vlada, birokratama, sluzbenicima vlada, njihovim sketretaricama plus bonusi, raznorazne nadoknade ). Brankovic ( i njegova zaledjina jer je on ipak mali pijun i izvrsilac naredbi drugih, halapljiv kakav jeste, zasto je pravo dobro nagradjen ) ) je itekako kriv , izmedju ostalog jer uopste nema namjeru da upravlja Federacijom za dobrobit gradjana nego je tu da odrzava odnose moci izmedju klanova ( sva tri naroda , kao i drugi poput njega ) te da pribavi korist, kako sebi, tako i svojim sefovima. Dakle, tu je da ubire. I drzi vodu. Nakon njih, potop, a oni na sigurnom.sve polako doseze svoje granice... negdje mora puci.... mozda i ja sutra ostanem bez posla, ali ne mogu kriviti ni prosvjetare zbog toga, ni gras, pa cak ni odvratnog brankovica.... sve je ovo jedna velika globalna "chain reaction".......
-
zonbirile
#206 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
politički sloj je dobrim dijelom kriv,jer uzima troši 65% nacionalnog dohotka,jer je država ludo organizovana i sada je tarapana među B.K.Nema tog Brankovića koji će iz ovako dotučene privrede izmusti više.Na njemu i na vama buđetskim korisnicima (B.K.)je da se koljete oko korice hljeba.Bezčasno je sada se pozivati na radnike,a cijelo vrijeme ih guliti,i imati veću platu,T.O. od onog koji sve to plaća.
-
jasco74
#207 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Koga kriviti?ja_cura_ wrote:upravo zato, sto je on samo jedan dio tog veliko aparata i njegove zaledjine ne mogu samo njega kriviti, a da ne krivim i ostalu politicku mafiju u bih. on kao pojedinac mi nije ni crno ispod nokata... kao grupa jos manje.sheilak wrote:Ok, mozda i jeste lancana reakcija i kriza jeste stigla u sve zemlje, ALI druge su drzave ( barem one normalne ) primijenile mehanizme koji su barem malo ublazile posljedice recesije . Takodjer , niti u jednoj evropskoj zemlji nema ( barem ne bez posljedica ) smanjivanja placa uposlenicima uz istovremeno podizanje placa drzavnom aparatu ( parlamentarcima, clanovima vlada, birokratama, sluzbenicima vlada, njihovim sketretaricama plus bonusi, raznorazne nadoknade ). Brankovic ( i njegova zaledjina jer je on ipak mali pijun i izvrsilac naredbi drugih, halapljiv kakav jeste, zasto je pravo dobro nagradjen ) ) je itekako kriv , izmedju ostalog jer uopste nema namjeru da upravlja Federacijom za dobrobit gradjana nego je tu da odrzava odnose moci izmedju klanova ( sva tri naroda , kao i drugi poput njega ) te da pribavi korist, kako sebi, tako i svojim sefovima. Dakle, tu je da ubire. I drzi vodu. Nakon njih, potop, a oni na sigurnom.sve polako doseze svoje granice... negdje mora puci.... mozda i ja sutra ostanem bez posla, ali ne mogu kriviti ni prosvjetare zbog toga, ni gras, pa cak ni odvratnog brankovica.... sve je ovo jedna velika globalna "chain reaction".......
Ako samo malo zagrebemo ispod povrsine i sa malo znanja ekonomije (ja nisam ekonomista i zaista su moja znanja u ovom polju minorna) i logike lako se dolazi do odredjenih zakljucaka.
Moje skromno misljenje je da recesija u BiH nije direktni rezultat svjetske recesije ali da je ovakvim sljedom dogadjaja u svijetu recesija u BiH ubrzana.
Cinjenica je da se godinama u BiH trosi vise nego sto se zaradjuje, od obicnih gradjana do drzave. Problem je sto i drzava ono sto je trosila nije ulagala u produktivne djelatnosti nego u potrosnju i nesto malo u infrastrukturu. Sve to je moralo rezutirati ovim cim jeste. Najveca razlika jeste u mjerama protvi recesije koje se sprovode u svijetu i u BiH. Stednja jeste jedan od mjera ali nikako jedina i nikako glavna mjera, jer prestankom odnosno smanjenjem potrosnje prestaje/smanjuje se i proizvodnja.
Na kraju balade, drzava ce prodati jos i ovo malo nacionalnih dobara sto ih imamo da bi prezivjeli i bili sposobni izmirivati svoje finansijske obaveze. Postati cemo, da parafraziram jednu pjesmu SA banda Major "Gastrabajteri u vlastitom plemenu".
Zbog svega moje je misljenje da krivce prvo treba traziti u nasoj vlasti a zatim u globalnim tokovima. S obzirom da sam laik u ekonomiji, mozda i grijesim i volio bih da me neko ispravi ako je tako.
-
zonbirile
#208 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
jasco74
proširio si temu,sve je tako,ali to nije tema.Tvoj post kondenzovan,bez pretenzija za imenovanjem krivca,lako se prevodi u to,da buđetski korisnici traže naviknuta davanja/primanja iz baze/sektora,gdje više love nema u tom iznosu.Sve ostalo je prazna priča,prava opasnost je u tome,što baza šuti i trpi,a šupci bi mogli zarad socijalnog mira još koji mjesec b.korisnika,žrtvovati opstajanje i smisao proizvodne baze.
proširio si temu,sve je tako,ali to nije tema.Tvoj post kondenzovan,bez pretenzija za imenovanjem krivca,lako se prevodi u to,da buđetski korisnici traže naviknuta davanja/primanja iz baze/sektora,gdje više love nema u tom iznosu.Sve ostalo je prazna priča,prava opasnost je u tome,što baza šuti i trpi,a šupci bi mogli zarad socijalnog mira još koji mjesec b.korisnika,žrtvovati opstajanje i smisao proizvodne baze.
-
lizard
#209 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
E jebiga, ko je uopce govorio o nekim globalnim zbivanjima? Ja nisam. Sto se tice politike, znam da ti se ovo nece svidjeti ali ja sam totalno APOLITICAN,ne zato sto imam debele zivce kao konopce, nego zbog toga sto mi se politika jednom rijecju GADI, zbog toga sto sam pokusavajuci nesto promijeniti samo da drugacije ne kazem, pojeo govno, ispao budala i to sto je najgore kod obicnog svijeta, kod malih ljudi. Nemoj misliti da sam odustao od svega, nisam ali...ne bih o tome ovdje. Sto se tice mojih zivaca..presutjecu ovomIRCerka wrote:Lizard, evo da budem direktna skroz, iako ce mi se po ko zna koji put obiti o glavu.lizard wrote:
a kako sam trebao da napisem, OBRACAM SE NEKOME IZ MASE??
izvini, nisam siguran da sam te najbolje razumio...sta zelis reci sa "nego sto cu sjediti pred TV ekranom i skruseno uz kafu komentarisati ugrozenost nekih preko bijela svijeta" ? vjerovatno ces sada reci i da sam glup ali eto...
PS. kad vec spominjes...i sam sam demobilizirani borac i bivsi logoras. I da ne zaboravim, u "mojoj" opcini,gdje zivim, su opcinskim sluzbenicima nedavno povecane place za 100-200 KM
Mene vise bole dva andjela koja ostadose iza jednog rudara iz Zenice nego desavanja u svijetu, recimo u pojasu Gaze ili zrtve cunamija od prije par godina.
Sebicna sam, lokalista sam i MOJE mi je naprece i najbolnije. U godinama forumanja sam shvatila da mnogi na forumu vise vole tabirit bjelosvjetsku politiku nego zavrnut rukave i nesto pomaci u svojoj avliji. Tako ja nastavljam djelovati lokalno, misliti prvo lokalno a tek onda globalno.
Sebicna sam i samoziva. Moze mi se, sta cu.
Sto se tice tvog statusa, ti ocigledno imas zivce ko konopce. Evo ja cu u tvoje ime prekrsit pravila i napisati da pozdravljam i oca i majku tvojim opcinarima...a uskoro i mojim (jos nisu povecali, ali ce povecati primanja za 10% kako bi premostili krizu i poreze).
Eto, dodjosmo do razumnog dijaloga.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#210 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ma to rekoh generalno za forum - to za zbivanja vani i kod nas.lizard wrote: E jebiga, ko je uopce govorio o nekim globalnim zbivanjima? Ja nisam. Sto se tice politike, znam da ti se ovo nece svidjeti ali ja sam totalno APOLITICAN,ne zato sto imam debele zivce kao konopce, nego zbog toga sto mi se politika jednom rijecju GADI, zbog toga sto sam pokusavajuci nesto promijeniti samo da drugacije ne kazem, pojeo govno, ispao budala i to sto je najgore kod obicnog svijeta, kod malih ljudi. Nemoj misliti da sam odustao od svega, nisam ali...ne bih o tome ovdje. Sto se tice mojih zivaca..presutjecu ovo
A govno sam pojela i ja, tj, jedem jos uvijek radi rada na promjenama, i mogu ti reci da sam se vec navikla na taj okus..
ali ne odustajem...
- uvjek dobar gost
#211 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Nisam stolar ili neki drugi majstor... ne vidim produkte neke konkretne rada svoga i rada drugih ljudi, dešava se baš suprotno... sve je veće sranje oko mene... sve je nekako gore i gore... i ja vala kontam da uzmem odmor jer Mirci... i svi drugi.. svako malo desi se nešto što me šokira kao čovjeka !mIRCerka wrote:Ma to rekoh generalno za forum - to za zbivanja vani i kod nas.lizard wrote: E jebiga, ko je uopce govorio o nekim globalnim zbivanjima? Ja nisam. Sto se tice politike, znam da ti se ovo nece svidjeti ali ja sam totalno APOLITICAN,ne zato sto imam debele zivce kao konopce, nego zbog toga sto mi se politika jednom rijecju GADI, zbog toga sto sam pokusavajuci nesto promijeniti samo da drugacije ne kazem, pojeo govno, ispao budala i to sto je najgore kod obicnog svijeta, kod malih ljudi. Nemoj misliti da sam odustao od svega, nisam ali...ne bih o tome ovdje. Sto se tice mojih zivaca..presutjecu ovo
A govno sam pojela i ja, tj, jedem jos uvijek radi rada na promjenama, i mogu ti reci da sam se vec navikla na taj okus..
ali ne odustajem...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#212 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
ja sam jos prije par mjeseci pisao sta slijedi......nije samo recesija svjetska u pitanju jer smo mi jako mali za to....vec bezobzirna pljacka vladajuce elite.Evo napisat cu jos jednom,pa malo bolje protabirite.Budjetski prihodi za 2008 su preo 6 milijardi KM samo u federaciji od toga se je za razne projekte sumljive poslove i razvojnu banku dodjelilo na kreditiranje tajkunima,što bošnjackim što hrvatskim,basnoslovne cifre.....navodno u razvoj.Molio bi ijednog strucnjaka ako ga ima na ovome forumu da objasni dje su te pare.Naravno od viskova sredstava su podigli sebi prvo 100 % plaće pa onda narednih 10 % da bi namirili porez na plaće a kada se to utiša oduzimaju od toplog obroka a zatim ce uslijediti neminovni kuponi za obrok (moze se i predpostaviti dje ce se odredjeno to trositi i puniti neciji djepovi)a zatim SEPTEMBAR,kada se ocekuje najjaci udar "krize".Ko misli da protestuje nek skuplja cokule i trulo voce za gadjanje urednih fasada "naših" vlastodržaca.A da se nezaboravi i nezaobilazna zaduzenja kod MMF-a od 12% kamate......dok tajkunima razdjelise od prihoda po 5% kamate.
-
mIRCerka
#213 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
polako krece
DRAGI RADNICI NIKO VAM NE BRANI DA I VI STUPITE U STRAJK!!! KO NIJE TRAZIO NIJE NI DOBIO!!!!

za sve one koji ce sad opet o matematici bilo 15 sad 8 ili 11, samo da vam kazemKanton Sarajevo
Štrajk upozorenja Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja
Nezadovoljni odnosom vlasti Kantona Sarajevo (KS) spram (ne)provođenja zakonskih i odredbi iz Kolektivnog ugovora, kantonalni odbori Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH donijeli su odluku da se 30. marta od 10.30 do 11.00 sati organizira štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području KS-a.
Neposredan povod za pribjegavanje ovom obliku sindikalne borbe jeste zaključak Vlade KS-a kojim se reduciraju izdvajanja na ime plaća i naknada (konkretno naknada na ime toplog obroka i regresa), odnosno prava uposlenika definirana Kolektivnim ugovorom.
Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su o uzrocima nezadovoljstva uposlenika u obrazovnim ustanovama govorili predsjednici sindikata visokog i srednjeg te sindikata osnovnog obrazovanja prof. Faruk Bešlić i Alma Kljako-Baraković.
Ustvrdili su da je Vlada KS-a donošenjem jednostrane odluke prekršila zakon te da je "odbila socijalni dijalog, iako su sindikati u dopisu upućenom Vladi insistirali na razgovorima koji bi trebali prethoditi usvajanju budžeta".
Predstavnici sindikata nezadovoljni su i zbog nedonošenja određenih podzakonskih akata
kojima bi bila precizirana prava uposlenika, kao i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora te najavljuju mogućnost organiziranja generalnog štrajka, ukoliko predstavnici kantonalne vlasti ne udovolje njihovim zahtjevima.
Sindikalni čelnici, nadalje, upozoravaju da su pripremili krivične prijave protiv kantonalnih čelnika, odgovornih za stanje u obrazovanju.
Stavove dvaju sindikata podržao je doc. dr. Enad Korjenić koji se, govoreći uime sindikalne organizacije Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u potpunosti solidarizirao s navodima sindikalnih partnera.
(FENA)
DRAGI RADNICI NIKO VAM NE BRANI DA I VI STUPITE U STRAJK!!! KO NIJE TRAZIO NIJE NI DOBIO!!!!
-
lizard
#214 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ja ne mogu bez tebemIRCerka wrote:polako kreceza sve one koji ce sad opet o matematici bilo 15 sad 8 ili 11, samo da vam kazemKanton Sarajevo
Štrajk upozorenja Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja
Nezadovoljni odnosom vlasti Kantona Sarajevo (KS) spram (ne)provođenja zakonskih i odredbi iz Kolektivnog ugovora, kantonalni odbori Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH donijeli su odluku da se 30. marta od 10.30 do 11.00 sati organizira štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području KS-a.
Neposredan povod za pribjegavanje ovom obliku sindikalne borbe jeste zaključak Vlade KS-a kojim se reduciraju izdvajanja na ime plaća i naknada (konkretno naknada na ime toplog obroka i regresa), odnosno prava uposlenika definirana Kolektivnim ugovorom.
Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su o uzrocima nezadovoljstva uposlenika u obrazovnim ustanovama govorili predsjednici sindikata visokog i srednjeg te sindikata osnovnog obrazovanja prof. Faruk Bešlić i Alma Kljako-Baraković.
Ustvrdili su da je Vlada KS-a donošenjem jednostrane odluke prekršila zakon te da je "odbila socijalni dijalog, iako su sindikati u dopisu upućenom Vladi insistirali na razgovorima koji bi trebali prethoditi usvajanju budžeta".
Predstavnici sindikata nezadovoljni su i zbog nedonošenja određenih podzakonskih akata
kojima bi bila precizirana prava uposlenika, kao i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora te najavljuju mogućnost organiziranja generalnog štrajka, ukoliko predstavnici kantonalne vlasti ne udovolje njihovim zahtjevima.
Sindikalni čelnici, nadalje, upozoravaju da su pripremili krivične prijave protiv kantonalnih čelnika, odgovornih za stanje u obrazovanju.
Stavove dvaju sindikata podržao je doc. dr. Enad Korjenić koji se, govoreći uime sindikalne organizacije Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u potpunosti solidarizirao s navodima sindikalnih partnera.
(FENA)
ok, slazem se....strajk i sve to ali opet se moram vratiti na radnike u privatnim firmama. kako oni da strajkuju kada bi u roku od 5 minuta svi dobili otkaze?
mislim da ne moram sada objasnjavati kakav je odnos nasih "privrednika,biznismena..." ili kako vec sami sebe nazivaju prema radnicima i njihovim pravima...pa bezbroj puta sam imao priliku cuti recenicu KO IH JEBE, AKO IM SE NE RADI NEK' IDU KUCI. IMA SIROTINJE KOJA CE RADITI I ZA MANJE PLACE.
Ili...sjeca li se neko mozda strajka, tacnije pokusaja strajka prosvjetnih radnika ZE_DO kantona? Da podsjetim, Opcinski sud u Zenici ( ne razumijem se u pravosudje ali ne vidim logiku po kojoj bi taj sud bio nadlezan za radnike iz recimo Tesnja, Visokog, Kaknja...) je TUZBU KANTONA(ILI MINISTARSTVA, NE SJECAM SE NAJBOLJE) po brzom postupku rijesio u korist tuzioca i ZABRANIO STRAJK!!!!!
PS.Nadam se da se ovdja bar malo slazemo
- don vito
#215 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ma nemoj!? Protiv koga da strajkujem? Protiv svog gazde koji propljuje vlastitu krv da bi meni i ostalim radnicima osigurao redovnu platu, i to nakon sto plati sva moguca davanja i poreze drzavi, sve da bi budzetski korisnici imali topli obrok 300 KM?mIRCerka wrote:za sve one koji ce sad opet o matematici bilo 15 sad 8 ili 11, samo da vam kazem
Ili, da protestvujem protiv konacno jedne dobre mjere vlasti?
Mislim da vecina radnika iz privatnog, ali i proizvodnog sektora, podrzava odluku o smanjenju toplog obroka i regresa budzetskim korisnicima u prosvjeti. Bolje je da se smanjen priliv sredstava u budzetu nadomjesti smanjenjem javne potrosnje nego novim nametima privredi ili vecim porezima. Place u prosvjeti, ali i ostalim javnim sluzbama su nerealno visoke u odnosu na drustveni bruto-proizvod, i u odnosu na zarade u privatnom, a pogotovo u proizvodnom sektoru. Svodjenje javne potrosnje u realne okvire moralo je kad-tad poceti, nadam se da je ovo pocetak.
Postovani prosvjetni radnici, kada je moj bivsi poslodavac, bez ikakvog valjanog razloga (nije bilo krize, smanjenja prihoda) poceo izvrdavati odredbe kolektivnog ugovora, ja nisam isao strajkovati, nego sam dao otkaz i potrazio novi posao. Nadam se da cete i vi slicno postupiti. Stotine privatnih firmi vapi za vasim znanjem i VSS, a privatni poslodavci ce to sigurno znati adekvatno nagraditi.
Last edited by don vito on 26/03/2009 16:11, edited 2 times in total.
-
mIRCerka
#216 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
ukratko da ti kazem, ti ces placati iste namete i tebi nista bolje biti nece, jer ovima uzese 4 KM od toplog, a sebi povecase plate, opetdon vito wrote:Ma nemoj!? Protiv koga da strajkujem? Protiv svog gazde koji propljuje vlastitu krv da bi meni i ostalim radnicima osigurao redovnu platu, i to nakon sto plati sva moguca davanja i poreze drzavi, sve da bi budzetski korisnici imali topli obrok 300 KM?mIRCerka wrote:za sve one koji ce sad opet o matematici bilo 15 sad 8 ili 11, samo da vam kazem
![]()
Ili, da protestvujem protiv konacno jedne dobre mjere vlasti?
Mislim da vecina radnika iz privatnog, ali i proizvodnog sektora, podrzava odliku o smanjenju toplog obroka i regresa budzetskim korisnicima u prosvjeti. Bolje je da se smanjen priliv sredstava u budzetu nadomjesti smanjenjem javne potrosnje nego novim nametima privredi ili vecim porezima. Place u prosvjeti, ali i ostalim javnim sluzbama su nerealno visoke u odnosu na drustveni bruto-proizvod, i u odnosu na zarade u privatnom, a pogotovo u proizvodnom sektoru. Svodjenje javne potrosnje u realne okvire moralo je kad-tad poceti, nadam se da je ovo pocetak.
Postovani prosvjetni radnici, kada je moj bivsi poslodavac, bez ikakvog valjanog razloga (nije bilo krize, smanjenja prihoda) poceo izvrdavati odredbe kolektivnog ugovora, ja nisam isao strajkovati, nego sam dao otkaz i potrazio novi posao. Nadam se da cete i vi slicno postupiti. Stotine privatnih firmi vapi za vasim znanjem i VSS, a privatni poslodavci ce to sigurno znati adekvatno nagraditi.
- tech10
#217 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Sto raja ne jedu kolace za topli obrok? 
- amrica
#218 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
@lizard
ponavljam se, ali moram, jer ocito nisi taj dio shvatio. Najjaca karika u obrazovanju je SINDIKAT, ili jos jedna varijanta: najjaci sindikat u BiH je u OBRAZOVANJU!!!!!! I znaju svoj posao
Svaki zaposleni ima pravo da se uclani u svoj sindikat, u firmi ili u strukovni... sindikat postoji da stiti prava radnika, a vi idete obrnutom logikom, suti i trpi, da vas gazda ne nogira, a prosvjeta je kriva sto su vama manje place? I sad drvlje i kamenje na prosvjetu? Sta mislite gdje ce otici te 4 markice TO? U proizvodnju sigurno nece, zato ne znam sta ste se uhvatili skola?
Gdje su vasi sindikati? Po zakonu imate pravo osnovati sindikat u firmi, ako ne moze u firmi ima strukovni... I gazda vas nema pravo otpustiti zbog toga, ima sud koji je na vasoj strani. Znam da je ovo sve teorija kod nas danas, ali nije obrazovanje krivo za takvo stanje stvari.
ponavljam se, ali moram, jer ocito nisi taj dio shvatio. Najjaca karika u obrazovanju je SINDIKAT, ili jos jedna varijanta: najjaci sindikat u BiH je u OBRAZOVANJU!!!!!! I znaju svoj posao
Svaki zaposleni ima pravo da se uclani u svoj sindikat, u firmi ili u strukovni... sindikat postoji da stiti prava radnika, a vi idete obrnutom logikom, suti i trpi, da vas gazda ne nogira, a prosvjeta je kriva sto su vama manje place? I sad drvlje i kamenje na prosvjetu? Sta mislite gdje ce otici te 4 markice TO? U proizvodnju sigurno nece, zato ne znam sta ste se uhvatili skola?
Gdje su vasi sindikati? Po zakonu imate pravo osnovati sindikat u firmi, ako ne moze u firmi ima strukovni... I gazda vas nema pravo otpustiti zbog toga, ima sud koji je na vasoj strani. Znam da je ovo sve teorija kod nas danas, ali nije obrazovanje krivo za takvo stanje stvari.
- don vito
#219 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Moram malo zonbrilea citirati, stvarno pocinjem sumnjati da li ne shvatas ili se pravis da ne shvatas. Dakle:mIRCerka wrote:ukratko da ti kazem, ti ces placati iste namete i tebi nista bolje biti nece, jer ovima uzese 4 KM od toplog, a sebi povecase plate, opettako da je tvoje radovanje nazalost "nek komsiji crkne krava" sistem
Dakle, manjak od 200 novcanih jedinica se moze kompenzirati: a)smanjenjem javne potrosnje; b)novim porezima i nametima. Moja firma jedva opstaje nakon sto vlasnik plati sve moguce dazbine, carine, poreze, i to od repromaterijala do marketinga i maloprodaje proizvoda. Ako uvedu nove namete mojoj firmi, gazda stavlja katanac, svi radnici idu na biro, na socijalu, a ja dodatno kao bivsi borac imam pravo na 150 KM sto dobivaju nezaposleni demobilisani borci. Onda dolazimo na tacku 4 zonbrilove analize kada ce se novcana masa smanjiti na 600 jedinica, a u jos manjoj bari bice vise krokodila.1. Ovo je gradivo iz srednje škole. Hajmo polako, na primjeru.
2. Baza društva, kroz poreze, doprinose, trošarine, carine i sl. napuni budzet za 1000 novčanih jedinica.
3. Sada se poslovna klima izmjenila i nema više te pljačkaške mjere, koja može iz baze izvući više od 800 novčanih jedinica, sa daljnjim trendom pada.
4. Sve mjere koje su išle i na uštrb baze i njene opstojnosti nisu polučile rezultate i moraš dijeliti 800 jedinica. Uz ovakav trend biće npr. 600 jedinica.
5. Mnogo radnika baze ne da je otpušteno, nego radi, a nema platu, čuva radno mjesto.
Baza je pred uništenjem i vama koji se alimentirate iz nje neminovno dolaze crni dani,pa niste vi van sistema.
Zar je ovo tako tesko shvatiti?
-
mIRCerka
#220 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
don vito, ekonomija i logika u ekonomiji ne piju vode u BiH. Opcina Novo sarajevo svojim uposlenicima dize plate za 10% kako bi "premostili krizu ". Toliko o svemu tome. Jedno je sto je moralno ispravno i logicno, drugo je nasa stvarnost.
PS kod lizarda u Opcini vec digli plate.
- sekiracija
#221 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ljudi strpite se do jula,tad pristize dijaspora,pa zajednickim snagama navalite .
U kafanu naravno
U kafanu naravno
-
Klodovik
#222 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Sektoru obrazovanja se tek sprema metla, a i javna uprava će doći na red. U KS je ove godine u srednjim školama bilo viška oko 120 profesora jer je bilo manje djece. Otkaza nije bilo, samo je smanjen broj učenika u razredima. Visoko obrazovanje da ne spominjem. Novi zakon uvodi gotovo pa pravu čistku na fakultetima. Kazan je sve manji, oko njega sve više ljudi. I još su im kašike sve veće i veće, a niko neće da stegne kaiš.
- don vito
#223 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ako pretpostavimo da strajk pred opcinom Novo Sarajevo nece poluciti nikakve rezultate, ostaje samo slijedece: Objaviti iz kojeg poslanickog kluba je dosla inicijativa o povecanju placa i od koga je podrzana. Ako je SDP ucestvovao u ovome, od mene vise nikad nece dobiti glas. Ako su i SDA i SDP, naredni put glasam za liberale. Bez obzira na moj glas, ukoliko gradjani na izborima svoje povjerenje poklone nemoralnim strankama i pojedincima, onda sam nemocan i ostaje mi samo da pokusam plivati u bari punoj krokodila. A u ovoj situaciji, mogu plivati samo ukoliko ne dobijem nove namete.mIRCerka wrote:don vito, ekonomija i logika u ekonomiji ne piju vode u BiH. Opcina Novo sarajevo svojim uposlenicima dize plate za 10% kako bi "premostili krizu ". Toliko o svemu tome. Jedno je sto je moralno ispravno i logicno, drugo je nasa stvarnost.
-
mIRCerka
#224 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
plivacemo vito i to bez problema, sve smo mrsaviji i sve manje imamo stvari, pa lakse plutamo...don vito wrote:Ako pretpostavimo da strajk pred opcinom Novo Sarajevo nece poluciti nikakve rezultate, ostaje samo slijedece: Objaviti iz kojeg poslanickog kluba je dosla inicijativa o povecanju placa i od koga je podrzana. Ako je SDP ucestvovao u ovome, od mene vise nikad nece dobiti glas. Ako su i SDA i SDP, naredni put glasam za liberale. Bez obzira na moj glas, ukoliko gradjani na izborima svoje povjerenje poklone nemoralnim strankama i pojedincima, onda sam nemocan i ostaje mi samo da pokusam plivati u bari punoj krokodila. A u ovoj situaciji, mogu plivati samo ukoliko ne dobijem nove namete.mIRCerka wrote:don vito, ekonomija i logika u ekonomiji ne piju vode u BiH. Opcina Novo sarajevo svojim uposlenicima dize plate za 10% kako bi "premostili krizu ". Toliko o svemu tome. Jedno je sto je moralno ispravno i logicno, drugo je nasa stvarnost.
- amrica
#225 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
@don vito
to je tako u klasicnom ekonomskom ciklusu, osnovna sredstva, obrtna sredstva, sirovina, radna snaga, proizvodni proces... = gotov proizvod... profit .... jos cak i ekstra profit, i sve to stoji.
Ali ovdje se konkretno radi o budzetu, u kojem ima gomila para, ali tu se ne smanjuju se magalomanski projekti bazena i slicnih gradjevina koji obicno sa 10 miliona izadju na 20 kada budu gotovi, radi se o budzetu gdje se daju pare za sve i svasta, izmedju ostalog i za reisove dvore na kovacima, gdje nije navedena zabrana kupovine novih auta, niti restrikcija sluzbenih putovanja, niti raznorazni nepotrebni luksuzi, gdje ce svaki novi ministar zaposliti jos par "svojih" na za njih izmisljena radna mjesta, ..... a manjak novca u budzetu se namice preko ledja najdonjih budzetskih korisnika. Necu te sada daviti kako se pravi budzet javnih ustanova, ali to veze nema sa mozgom, a pogotovo sa ostvarenim prilivom sredstava u budzet.
Evo ti jedan tekst iz avaza od nedavno: Uposlenim u visokom obrazovanju, koji svakako imaju ogromne vlastite prihode, ne smanjuje se placa, skolama koje nemaju vlastite prihode, smanjuje se TO, pise da ce se policiji smanjiti placa, ja jos cula nisam....
nadam se da nece.
U Kantonu se radi od jutra do mraka
Socijalno ugroženima neće biti smanjena primanja!
Ostaje isti iznos i subvencija za grijanje • Uposlenima u visokom obrazovanju ostaju ista primanja...
21.03.2009. 12:30
Vlada Kantona Sarajevo već treći dan uzastopno održava maratonske sjednice koje traju od jutra do mraka kako bi konačno usaglasili prijedlog budžeta za ovu godinu, koji će se pred poslanicima naći 30. marta. Kako saznaje "Dnevni avaz", premijer Besim Mehmedić čvrsto je odlučio da budžet od 734 miliona KM ne želi povećati ni za marku, uz obrazloženje da više od toga nije ni realno, a ni moguće.
Dogovoreno je da niti jedna marka neće biti ukinuta Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. To znači da socijalno ugrožene porodice neće biti zakinute, a neće biti smanjene ni subvencije za grijanje.
Novina je stavka za pokrivanje dugovanja "Toplana" iznad visine kapitala koja je prikazana putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Za tu namjenu planirano je 15 miliona KM.
Saznajemo kako je načelno dogovoreno da neće biti smanjenja plaća uposlenima u visokom obrazovanju. Mada to još uvijek nije definitivno, moglo bi se desiti da policajcima MUP-a KS plaće budu neznatno smanjene zbog deficita novca u budžetu. Posljedice za skoro 100 miliona KM manjeg budžeta najviše će snositi ministarstva privrede, saobraćaja te prostornog uređenja i zaštite okoliša.
Autor: N. PILAVDŽIĆ „Dnevni avaz"
to je tako u klasicnom ekonomskom ciklusu, osnovna sredstva, obrtna sredstva, sirovina, radna snaga, proizvodni proces... = gotov proizvod... profit .... jos cak i ekstra profit, i sve to stoji.
Ali ovdje se konkretno radi o budzetu, u kojem ima gomila para, ali tu se ne smanjuju se magalomanski projekti bazena i slicnih gradjevina koji obicno sa 10 miliona izadju na 20 kada budu gotovi, radi se o budzetu gdje se daju pare za sve i svasta, izmedju ostalog i za reisove dvore na kovacima, gdje nije navedena zabrana kupovine novih auta, niti restrikcija sluzbenih putovanja, niti raznorazni nepotrebni luksuzi, gdje ce svaki novi ministar zaposliti jos par "svojih" na za njih izmisljena radna mjesta, ..... a manjak novca u budzetu se namice preko ledja najdonjih budzetskih korisnika. Necu te sada daviti kako se pravi budzet javnih ustanova, ali to veze nema sa mozgom, a pogotovo sa ostvarenim prilivom sredstava u budzet.
Evo ti jedan tekst iz avaza od nedavno: Uposlenim u visokom obrazovanju, koji svakako imaju ogromne vlastite prihode, ne smanjuje se placa, skolama koje nemaju vlastite prihode, smanjuje se TO, pise da ce se policiji smanjiti placa, ja jos cula nisam....
U Kantonu se radi od jutra do mraka
Socijalno ugroženima neće biti smanjena primanja!
Ostaje isti iznos i subvencija za grijanje • Uposlenima u visokom obrazovanju ostaju ista primanja...
21.03.2009. 12:30
Vlada Kantona Sarajevo već treći dan uzastopno održava maratonske sjednice koje traju od jutra do mraka kako bi konačno usaglasili prijedlog budžeta za ovu godinu, koji će se pred poslanicima naći 30. marta. Kako saznaje "Dnevni avaz", premijer Besim Mehmedić čvrsto je odlučio da budžet od 734 miliona KM ne želi povećati ni za marku, uz obrazloženje da više od toga nije ni realno, a ni moguće.
Dogovoreno je da niti jedna marka neće biti ukinuta Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. To znači da socijalno ugrožene porodice neće biti zakinute, a neće biti smanjene ni subvencije za grijanje.
Novina je stavka za pokrivanje dugovanja "Toplana" iznad visine kapitala koja je prikazana putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Za tu namjenu planirano je 15 miliona KM.
Saznajemo kako je načelno dogovoreno da neće biti smanjenja plaća uposlenima u visokom obrazovanju. Mada to još uvijek nije definitivno, moglo bi se desiti da policajcima MUP-a KS plaće budu neznatno smanjene zbog deficita novca u budžetu. Posljedice za skoro 100 miliona KM manjeg budžeta najviše će snositi ministarstva privrede, saobraćaja te prostornog uređenja i zaštite okoliša.
Autor: N. PILAVDŽIĆ „Dnevni avaz"