Pitanje za ljude

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#201 Re: Pitanje za ljude

Post by Big Boy »

Bas nesto u posljednje vrijeme razmisljam o tim razgovorima medju ljudima. Na mnogo strana se forsira da se debata svodi na ubjedjivanje po svaku cijenu i bezobzirno pljuvanje ako druga strana ne popusti i kaze da se slaze s iznesenim stavovima. Najgore mi je kad vidim neke ucenike "debatante" koji na silu guraju neku temu iako ih niko prije toga nije ni pitao za njihovo misljenje o nekoj temi. Ali... bitno je tu izgurati svoje do kraja i biti "najbolji debatant". :-)

I tako ja sada nekako dijelim komunikaciju medju ljudima na razgovor - na vagu i razgovor - druzenje.

Razgovor na vagu je kad se prica pocne oko bilo cega gdje se spominju bilo kakve mjere. Ja sam vise - ti si manje. Meni je teze - tebi je lakse. Ne znas ti kako je meni - ma ja jako dobro znam kako je tebi. Eh kad bi ti ovako bilo bi ti bolje - a ne, ja drugacije ne mogu. I traceve ubrajam u razgovor na vagu jer se i tu mjeri cim se stigne.

Kao sto ove prve nastojim da izbjegavam koliko god mogu prosto sam gladan razgovora s ciljem druzenja.

Kad ljudi ravnopravno i bez stida razmjenjuju svoja misljenja... kad zajedno gledaju u nesto i zajedno pokusavaju naci neki zakljucak. Kada nema tabu tema... kad se o svemu moze slobodno i punih pluca pricati. Takvi razgovori su pravi uzitak dok god ljudi ne namecu svoje i sa punim postovanjem primaju tudje misljenje. Kako covjek samo moze biti rahat kad se moze i zna opustiti i npr. slusati kisu kako pada... pomno posmatrati izlazak ili mozda zalazak sunca sa svim bojama u kojima se nebo moze pojaviti.

Covjek je covjeku najvece bogatstvo... posebno kad su ljudi jedni drugima nadahnuce i smisao postojanja. :thumbup:
PalaSa Marsa

#202 Re: Pitanje za ljude

Post by PalaSa Marsa »

Big BOy :thumbup:
arzuhal

#203 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

Big Boy wrote:Covjek je covjeku najvece bogatstvo... posebno kad su ljudi jedni drugima nadahnuce i smisao postojanja. :thumbup:
Apsolutno tačno :)
Podjela koju si naveo (vaga i druženje) je podjela ljudi. Sa izrazito bliskom osobom ne postoji vaganje već samo ono drugo. Sa svakim drugim je vaganje, bilo kad, bilo o čemu i bilo koliko.
BlooQ.

#204 Re: Pitanje za ljude

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:
Big Boy wrote:Covjek je covjeku najvece bogatstvo... posebno kad su ljudi jedni drugima nadahnuce i smisao postojanja. :thumbup:
Podjela koju si naveo (vaga i druženje) je podjela ljudi. Sa izrazito bliskom osobom ne postoji vaganje već samo ono drugo. Sa svakim drugim je vaganje, bilo kad, bilo o čemu i bilo koliko.

da li neko poput mene može da postane blizak tebi, da u razgovoru nema vaganja već druženje?

da li ja kao agnostik, mogu da postanem bliska tebi kao muslimanu?
arzuhal

#205 Re: Pitanje za ljude

Post by arzuhal »

BlooQ. wrote:
arzuhal wrote:

da li neko poput mene može da postane blizak tebi, da u razgovoru nema vaganja već druženje?

Govorim u svoje ime, sa svojim iskustvom u poimanju, razumijevanju i življenju sa ljudima - o, da. možeš. Ali ukoliko imamo podudarna duševna pletiva i vrijednosti. Pod tim ne ciljam na sadržaj već na okvir. Ja znam dosta muslimana sa kojima sam fizički (bukvalno) stalno u kontaktu pa opet nemamo bliskost i rahatluk u odnosu već vazda neko vaganje.
BlooQ.

#206 Re: Pitanje za ljude

Post by BlooQ. »

da li ja kao agnostik, mogu da postanem bliska tebi kao muslimanu?[/quote]
Govorim u svoje ime, sa svojim iskustvom u poimanju, razumijevanju i življenju sa ljudima - o, da. možeš. Ali ukoliko imamo podudarna duševna pletiva i vrijednosti. Pod tim ne ciljam na sadržaj već na okvir. Ja znam dosta muslimana sa kojima sam fizički (bukvalno) stalno u kontaktu pa opet nemamo bliskost i rahatluk u odnosu već vazda neko vaganje.[/quote]

jel to poziv na metafizicku kafu :D?
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#207 Re: Pitanje za ljude

Post by Big Boy »

BlooQ. wrote:
arzuhal wrote:

Ne znam kome si ovdje uputila pitanje ali posto imam dojam da sam i ja donekle prozvan, evo pisem odgovor.

Za pocetak... ja ne znam, niti ikad zasigurno mogu znati, ko je pravi musliman a ko nije. Mogu ja imati neko svoje misljenje ali nikad ne mogu biti do kraja siguran... odnosno, ako je nesto zapocelo na neki nacin ne znaci da ce zasigurno do kraja doci identicnim putem. Jedno je imati muslimansko ime, roditelje sa muslimanskim imenima i time biti musliman. Sasvim drugo je biti musliman i prakticirati svoju vjeru. A nesto totalno trece je svim srcem vjerovati u Boga. Tu naravno idu i sve moguce kombinacije navedenog.

Zato je odgovor na oba postavljena pitanja identican. Da, naravno. Vec imam prijatelje (za druzenje) koji sebe nazivaju vjernicima, kao i prijatelje koji se nazivaju ateistima ili agnosticima.

Cvrsto vjerujem da nijednog covjeka i njegov karakter direktno ne odredjuje porijeklo, ime i prezime, imovinsko stanje... Jer, svi smo mi od iste krvi i od istog mesa... bukvalno korijeni koji sezu u daljinu (makar to bilo od Adema i Have / Adama i Eve ili od nekog majmuna koji se je nekad uspravio) su zajednicki i time smo mi svi ista krv i trebali bi biti apsolutno jednaki i pred Bogom i pred ljudima.

Ja se trudim i dajem koliko god mogu da svakom ko me direktno pogleda u oci uzvratim sto mogu bolje. Trudim se (i naravno, nazalost, ne uspjevam uvijek) da ljude gledam jednako. I tezim da ih primarno cijenim po djelima a ne po rijecima, porijeklu itd. itd.

Vec odavno sam skontao da ne moze postojati neko s kim mozes diskutovati bas o svemu, jer ni ti sam ne mozes znati sve. Ali je zato sasvim moguce imati grupu prijatelja s kojim ukupno gledano mozes razgovarati bas o svemu sto ti padne na pamet. I ako postoji nesto cega se covjek jos nije dotakao onda je to signal da konstantno postoje odskrinuta vrata za nove ljude s novim idejama.

Zato sam ja i ovdje... s ciljem da odskrinem svoja vrata u nadi da ce neko meni vrijedan pokucati na njih.
PalaSa Marsa

#208 Re: Pitanje za ljude

Post by PalaSa Marsa »

Big Boy :thumbup: , kad 'vako vidim da ima ljudi koji bistro razmisljaju (nadam se daje ovo fakat 'vako), prosto mi drago sto postojim :-D
Btw: Bas me interesuje sta ce bit'. U uho sam se evo pretvorila, da cujem nastavak :D
Big Boy

#209 Re: Pitanje za ljude

Post by Big Boy »

PalaSa Marsa wrote:Big Boy :thumbup: , kad 'vako vidim da ima ljudi koji bistro razmisljaju (nadam se daje ovo fakat 'vako), prosto mi drago sto postojim :-D
Btw: Bas me interesuje sta ce bit'. U uho sam se evo pretvorila, da cujem nastavak :D

Sta ce, od cega, bit' ? Nastavak cega !? :-)
PalaSa Marsa

#210 Re: Pitanje za ljude

Post by PalaSa Marsa »

Big Boy wrote:
PalaSa Marsa wrote:Big Boy :thumbup: , kad 'vako vidim da ima ljudi koji bistro razmisljaju (nadam se daje ovo fakat 'vako), prosto mi drago sto postojim :-D

Pa od te vase kafe, kako ja shvatih :D
Big Boy

#211 Re: Pitanje za ljude

Post by Big Boy »

PalaSa Marsa wrote:Pa od te vase kafe, kako ja shvatih :D
:?

Dok god u ljudima ima dobre volje, da se naci i neki nacin. Iiti... nista nije nemoguce. :mrgreen:
PalaSa Marsa

#212 Re: Pitanje za ljude

Post by PalaSa Marsa »

Big Boy wrote:
PalaSa Marsa wrote:Pa od te vase kafe, kako ja shvatih :D
:?

Dok god u ljudima ima dobre volje, da se naci i neki nacin. Iiti... nista nije nemoguce. :mrgreen:
Tako je Big Boy, garant :-D
BlooQ.

#213 Re: Pitanje za ljude

Post by BlooQ. »

PalaSa Marsa wrote:
Big Boy wrote:

Pa od te vase kafe, kako ja shvatih :D

:D:D poziv na metafizičku kafu je bio za zaruhala i generalno zezancija :D
Post Reply