BlooQ. wrote:arzuhal wrote:Big Boy wrote:Covjek je covjeku najvece bogatstvo... posebno kad su ljudi jedni drugima nadahnuce i smisao postojanja.

Apsolutno tačno
Podjela koju si naveo (vaga i druženje) je podjela ljudi. Sa izrazito bliskom osobom ne postoji vaganje već samo ono drugo. Sa svakim drugim je vaganje, bilo kad, bilo o čemu i bilo koliko.
da li neko poput mene može da postane blizak tebi, da u razgovoru nema vaganja već druženje?
da li ja kao agnostik, mogu da postanem bliska tebi kao muslimanu?
Ne znam kome si ovdje uputila pitanje ali posto imam dojam da sam i ja donekle prozvan, evo pisem odgovor.
Za pocetak... ja ne znam, niti ikad zasigurno mogu znati, ko je pravi musliman a ko nije. Mogu ja imati neko svoje misljenje ali nikad ne mogu biti do kraja siguran... odnosno, ako je nesto zapocelo na neki nacin ne znaci da ce zasigurno do kraja doci identicnim putem. Jedno je imati muslimansko ime, roditelje sa muslimanskim imenima i time biti musliman. Sasvim drugo je biti musliman i prakticirati svoju vjeru. A nesto totalno trece je svim srcem vjerovati u Boga. Tu naravno idu i sve moguce kombinacije navedenog.
Zato je odgovor na oba postavljena pitanja identican. Da, naravno. Vec imam prijatelje (za druzenje) koji sebe nazivaju vjernicima, kao i prijatelje koji se nazivaju ateistima ili agnosticima.
Cvrsto vjerujem da nijednog covjeka i njegov karakter direktno ne odredjuje porijeklo, ime i prezime, imovinsko stanje... Jer, svi smo mi od iste krvi i od istog mesa... bukvalno korijeni koji sezu u daljinu (makar to bilo od Adema i Have / Adama i Eve ili od nekog majmuna koji se je nekad uspravio) su zajednicki i time smo mi svi ista krv i trebali bi biti apsolutno jednaki i pred Bogom i pred ljudima.
Ja se trudim i dajem koliko god mogu da svakom ko me direktno pogleda u oci uzvratim sto mogu bolje. Trudim se (i naravno, nazalost, ne uspjevam uvijek) da ljude gledam jednako. I tezim da ih primarno cijenim po djelima a ne po rijecima, porijeklu itd. itd.
Vec odavno sam skontao da ne moze postojati neko s kim mozes diskutovati bas o svemu, jer ni ti sam ne mozes znati sve. Ali je zato sasvim moguce imati grupu prijatelja s kojim ukupno gledano mozes razgovarati bas o svemu sto ti padne na pamet. I ako postoji nesto cega se covjek jos nije dotakao onda je to signal da konstantno postoje odskrinuta vrata za nove ljude s novim idejama.
Zato sam ja i ovdje... s ciljem da odskrinem svoja vrata u nadi da ce neko meni vrijedan pokucati na njih.