Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
suncica24

#201 Re: filozofski fakultet sarajevo

Post by suncica24 »

Imam pitanjce, po konkursima vidim da postoji razlika izmedju paralelnog i vanrednog studija.

Sad, zanima me, da li se za oba polaze prijemni, u slucaju Filozofskog fakulteta, jer vidjeh ovdje da za vanredni studij nema prijemnog ispita, a ja "bubam" danima, pa... sad sam samo zbunjena :D

Hvala na odgovoru, puuuunooo :)
suncica24

#202 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Da pitam i ovdje :D

Po konkursima vidim da postoji razlika izmedju paralelnog i vanrednog studija.

Sad, zanima me, da li se za oba polaze prijemni, u slucaju Filozofskog fakulteta, jer vidjeh ovdje da za vanredni studij nema prijemnog ispita, a ja "bubam" danima, pa... sad sam samo zbunjena :D

Hvala na odgovoru, puuuunooo :)
caes

#203 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

za vanredno ne polazes prijemni; paralelni je kad se klasifikujes kao redovni (da bi imao vise povlastica tipa polazes parcijale, radis seminarske i to ti se racuna kao dio krajnje ocjene), ali ipak placas.
suncica24

#204 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

za vanredno ne polazes prijemni; paralelni je kad se klasifikujes kao redovni (da bi imao vise povlastica tipa polazes parcijale, radis seminarske i to ti se racuna kao dio krajnje ocjene), ali ipak placas.
Ako jos slucajno znas koji je, onda, kriterij za vanredni upis, bila bi to ogromna pomoc :D
caes

#205 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

kakav kriterij, vanredno upisuje ko god hoce, samo uplatis cifru i to je to.
bar je tako bilo, a mislim i da je ostalo .. :)
suncica24

#206 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Au, a ja jadna "listam" Jansena da se podsjetim danima, ocigledno bespotrebno :D

Znaci, prosetam do Filozofskog, predam papire, uplatim i... "cica - mica, gotova prica" :D
Fino :)
caes

#207 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

ma jasta, a eno izasao je na stranici ff-a konkurs i pravilnici pa provjeri za svaki slucaj
medeja

#208 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

caes wrote:ma jasta, a eno izasao je na stranici ff-a konkurs i pravilnici pa provjeri za svaki slucaj

Pogledala sam maloprije na site-u informacije u vezi sa prijemnim ispitom.
Ono što me zanima, a nije navedeno, su prijemni ispit za dvopredmetni studij, odnosno, ako jedan ne položim, a drugi položim, da li onda mogu ostati samo na jednom studiju?
I da, da li se igdje mogu naći informacije o tome šta će da bude na prijemnim ispitima (detaljnije) ?
caes

#209 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

za dvopredmetne studije vec nisam sigurna, to trebas pitati na studentskoj.

a cini mi se da su prosle godine na stranici okacili prijemne od prethodnih godina, pretpostavljam da ce tako biti i ove .. inace, slabo ces negdje drugo naci ..
medeja

#210 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

caes wrote:za dvopredmetne studije vec nisam sigurna, to trebas pitati na studentskoj.

a cini mi se da su prosle godine na stranici okacili prijemne od prethodnih godina, pretpostavljam da ce tako biti i ove .. inace, slabo ces negdje drugo naci ..
Hvala ti puno. :)
alica.k

#211 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

caes, molim te sto siris dezinformacije, cak i kad upisujes kao vanredni moras poloziti prijemni da te prime.
definitivno nije samo "uplatis cifru i to je to".

suncica24 ne znam sta hoces upisati, ali ovako ti je na engleskom. moras polagati prijemni da te prime, bilo vanredno, redovno ili sf.
edit: isto tako, parcijale i sve ostalo mozes normala radit kao i redovni studenti. ja idem na predavanja, na vjezbe, polagala sam parcijale, radila sam seminarske.
caes

#212 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

:shock:

ja se izvinjavam, ako su dezinformacije, znam da su se dvojica kolega upisala na vanredni bez prijemnog ..
antropolog

#213 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

ej zanima me kakva je situacija sa francuskim u sa. je li teško upisati kakvi su prof. atmosfera na odsjeku i je li fax pretjerano težak

i što je najbolje kombinirati sa franc. ja se dvoumim između tali. i ruskog. :D :D :D :D
alica.k

#214 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

antropolog wrote:ej zanima me kakva je situacija sa francuskim u sa. je li teško upisati kakvi su prof. atmosfera na odsjeku i je li fax pretjerano težak

i što je najbolje kombinirati sa franc. ja se dvoumim između tali. i ruskog. :D :D :D :D
pa mislim da francuski i talijanski idu zajedno bolje od francuskog i ruskog.
Vitamin C

#215 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vitamin C »

Zanima me, koja je razlika između dvopredmetnih studija Bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnosti naroda BiH i Književnosti naroda BiH i bosanski, srpski i hrvatski jezik? Mogu zaključiti da je na studiju na Odsjeku za bosanski, srpski i hrvatski jezik jezik primaran, a književnost pratilja, i obratno. (Nadam se da je zaključak tačan ili bar na putu da bude tačan. :)) No, da li mi može neko podrobnije objasniti razlike?
medeja

#216 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

Vitamin C wrote:Zanima me, koja je razlika između dvopredmetnih studija Bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnosti naroda BiH i Književnosti naroda BiH i bosanski, srpski i hrvatski jezik? Mogu zaključiti da je na studiju na Odsjeku za bosanski, srpski i hrvatski jezik jezik primaran, a književnost pratilja, i obratno. (Nadam se da je zaključak tačan ili bar na putu da bude tačan. :)) No, da li mi može neko podrobnije objasniti razlike?

Npr., ja želim upisati (i nadam se da ću uspjeti) B/H/S jezik i Komparativnu književnost.
( Znači, mogu izabrati koji mi je studij pod A, a koji pod B.)
Kada upisuješ samo B/H/S jezik, imaš i književnost kao predmet, ali ti možeš uzeti i drugi studij, npr. Književnost naroda BiH.
medeja

#217 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

alica.k wrote:caes, molim te sto siris dezinformacije, cak i kad upisujes kao vanredni moras poloziti prijemni da te prime.

suncica24 ne znam sta hoces upisati, ali ovako ti je na engleskom. moras polagati prijemni da te prime, bilo vanredno, redovno ili sf.
edit: isto tako, parcijale i sve ostalo mozes normala radit kao i redovni studenti. ja idem na predavanja, na vjezbe, polagala sam parcijale, radila sam seminarske.

Opet imam jedno pitanje.
Upravo sam pogledala ove informacije o bodovanju iz određenih predmeta na fakultetu i zanima me samo šta ovo znači:

1. Bosanski, hrvatski, srpski jezik (najrelevantniji predmet za moj studij)
2. Strani jezik
3. Drugi strani jezik ili Filozofija ili Historija (Dakle, šta se boduje od ova tri predmeta? Ono što njima padne na pamet ili sva tri predmeta?)

Ako znaš, reci mi, bila bih jako zahvalna. :)
alica.k

#218 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

medeja wrote:
alica.k wrote:caes, molim te sto siris dezinformacije, cak i kad upisujes kao vanredni moras poloziti prijemni da te prime.

Opet imam jedno pitanje.
Upravo sam pogledala ove informacije o bodovanju iz određenih predmeta na fakultetu i zanima me samo šta ovo znači:

1. Bosanski, hrvatski, srpski jezik (najrelevantniji predmet za moj studij)
2. Strani jezik
3. Drugi strani jezik ili Filozofija ili Historija (Dakle, šta se boduje od ova tri predmeta? Ono što njima padne na pamet ili sva tri predmeta?)

Ako znaš, reci mi, bila bih jako zahvalna. :)
meni se bodovao bosanski, engleski i francuski. mislim da ce tako i tebi (ili njem umjesto fra, zavisi koji si ucila). historija se boduje na arheologiji, historiji umjetnosti i historiji, a filozofija na onim ostalim predmetima (filozofija, sociologija, psihologija itd).
suncica24

#219 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

alica.k: Definitivno za vanredni studij nema prijemnog, bodovanje se vrsi na osnovu ocjena iz srednje skole...
Meni, licno, to nimalo ne odgovara, bila sam puno bolji student nego srednjoskolac (ah te godine :D ), a vidim da dosta buducih studenata upisuje vanredno, jer bi da pobjegne od prijemnog, sto znaci da bi ja tu mogla... izgubiti :(
A ja bi upravo suprotno, da ne bjezim od prijemnog, jer sam, tek sad, sigurna u ono sto zelim i sto znam :)
Ali, sta je tu je, ja redovno, pored posla, zaista ne mogu studirati, tako da... drzite mi fige :)

medeja, sto se tice ovog bodovanja (pretpostavljam da se radi o komparativnoj knjizevnosti :) ), meni su rekli da se boduje predmet koji katedra odluci da boduje te godine. Ili se boduje predmet koji je vazan za A2 studij, znaci ako je pod 2 drugi jezik, onda ti boduju jezik, ako je historija umjetnosti, onda boduju historiju, a na filozofskim grupama filozofiju...
Vitamin C

#220 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vitamin C »

A kakve otprilike teme bivaju na pismenom radu na Književnosti naroda BiH? Piše se na jednu od četiri teme, ali ja uopće nemam predstavu koje teme trebaju biti. Svakako, bosanskohercegovačka i svjetska književnost, ali koji naslovi?
alica.k

#221 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

suncica24 wrote:alica.k: Definitivno za vanredni studij nema prijemnog, bodovanje se vrsi na osnovu ocjena iz srednje skole...
pa kako sam ja onda morala polagati prijemni? jel na svim odsjecima to?
Vitamin C

#222 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vitamin C »

alica.k wrote:
suncica24 wrote:alica.k: Definitivno za vanredni studij nema prijemnog, bodovanje se vrsi na osnovu ocjena iz srednje skole...
pa kako sam ja onda morala polagati prijemni? jel na svim odsjecima to?
Na nekim studijima nema, dok na nekim ima. Na primjer na Anglistici ima.
bombas_vera

#223 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

moze li mi neko reci kakve otprilike budu teme (esej) na anglistici-prijemni :-) :-D :-D
hvalaaaaaaa :mrgreen:
alica.k

#224 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

bombas_vera wrote:moze li mi neko reci kakve otprilike budu teme (esej) na anglistici-prijemni :-) :-D :-D
hvalaaaaaaa :mrgreen:
meni je bila tema o uticaju medija na mlade i djecu. i jos neke dvije (jedna o najdrazoj knjizi i ne sjecam se druge).
kecho

#225 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kecho »

Zna li neko sta se treba uciti za historiju koje knjige da koristim i sta obicno bude na prijemnom.pls help!!
Post Reply