Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#201 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Dado dijasporitus »

zlatiborka wrote:
Dado dijasporitus wrote:Posto vidim da je generalno saglasnost da se ova figura nikom ne svidja, kad bi neko iz istih povoda sutra demolirao isti spomenik da li bi generalna reakcija bila

A. Neka su ga demolirali ionako je bio ruglo. Sad mozemo da izgradimo dostojan spomenik.
B. Kako su sebi dozvolili da demoliraju spomenik poginuloj djeci. Pocinioce treba pohapsiti
Danas sam tuda prosla i dobro ga pregledala sa svih strana. Ono nema veze sa zivotom, ono je ruglo i neprimjereno da bude sponenik poginuloj djeci Sarajeva. Mogu misliti kako nam se dusmani smiju i sprdaju...

...."eno u Teheranu balije stavili 2 staklene kite kao spomenik ubijenoj djeci u ratu i spickali
2 000 000 KM ... :lol: :lol: :lol: "

Nisam za to da se spomenik demolira, evo mojih predloga:

1. izmjestiti spomenik na Kovace pred buduce reisove dvore
2. provesti siroku javnu raspravu i napraviti novi spomenik
3. sve ucesnike ove sramne rabote pozvati na odgovornost, narocito sto se tice potrosenih para
Ja mogu dici jedno 50-60 kila. Koliko je tezak spomenik
StLouis

#202 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by StLouis »

zlatiborka wrote:
Dado dijasporitus wrote:Posto vidim da je generalno saglasnost da se ova figura nikom ne svidja, kad bi neko iz istih povoda sutra demolirao isti spomenik da li bi generalna reakcija bila

A. Neka su ga demolirali ionako je bio ruglo. Sad mozemo da izgradimo dostojan spomenik.
B. Kako su sebi dozvolili da demoliraju spomenik poginuloj djeci. Pocinioce treba pohapsiti
Danas sam tuda prosla i dobro ga pregledala sa svih strana. Ono nema veze sa zivotom, ono je ruglo i neprimjereno da bude sponenik poginuloj djeci Sarajeva. Mogu misliti kako nam se dusmani smiju i sprdaju...

...."eno u Teheranu balije stavili 2 staklene kite kao spomenik ubijenoj djeci u ratu i spickali
2 000 000 KM ... :lol: :lol: :lol: "

Nisam za to da se spomenik demolira, evo mojih predloga:

1. izmjestiti spomenik na Kovace pred buduce reisove dvore
2. provesti siroku javnu raspravu i napraviti novi spomenik
3. sve ucesnike ove sramne rabote pozvati na odgovornost, narocito sto se tice potrosenih para
dakle, spomenko je, nije spomenik :D
popajic

#203 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by popajic »

Sramotno, zalosno...
Simbolizira majku i dijete :-) :-) :-)
Mogu misliti kako je tek roditeljima.
Ljepotu od spomenika pravac na Kovace ! Em mu boja svjeza,em pun simbolike...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#204 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

njima bi nadraze bilo da ga neko demolira...neeeeeeeee....nista od toga...kontaktirati roditelje ubijene djece...onda lijepo prozvati sve odgovorne, bili ne bili na poziciji trenutno, traziti od trenutacnih na pozicijama da rijese ovaj problem, jer je ono sve samo ne spomenik djecici...
testirala sam slike spomenika na par osoba, u kasnim 50tim....akademski obrazovani ljudi koji i nisu bas ljubitelji sex shala...kazu da ono lici na penis...
toliko o tome...
x0z0y0

#205 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by x0z0y0 »

spomenik nisam vidjela "uzivo"
vidjeh slike...i tek "zahvaljujuci" slici ..sa strane ...uspjedoh nekako docarati majku i dijete..
malo je neposteno govoriti o poluproizvodu..mozda na kraju i bude licilo na to sto se pokusalo postici..
iz jednog ugla zaista ruzno izgleda...i moje licno misljenje je da bi se mogao "doraditi"..isklesati obrise zene i djeteta...oblik one BABUSKE ruske...i svi bi skontali o cemu se radi..
e sad neko jeftinije rjesenje bi bilo da voda pada na skulpture ...sa prskalica postavljenih u fontani okolo ..i da ide nekako visoko ..pa da se figure mogu nazirati samo kroz vodu..ako me razumijete...osvijetliti nekako i eto jeftinijeg rjesenja da se rijesi spor..figure ce se nazirati kroz vodu..nece biti jasne..
zelena boja mi je ok...pod nekom odgovarajucom iluminacijom uklapa se jer ipak je tu voda..park - zelenilo ...itd.

lako je na kraju bitke izigravati generala...sto i sama uradih...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#206 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Admir_1984 »

Ja stvarno nemam komentara na ovo..... Gdje ja zivim u pm..
popajic

#207 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by popajic »

reakcije (negativne !) roditelja prije postavljanja spomenika
"Kada sam prvi put ugledao maketu spomenika, ljudi su me pitali na šta me skulptura asocira? Ja sam im odgovorio da me asocira na muški spolni organ jer zaista je tako. Mi roditelji ćemo sve poduzeti da se ovaj projekat zaustavi.
zna li se kako su roditelji reagovali sad kad je zablistao svojom "ljepotom" ?
Ako oni ne reaguju onda... @ebi ga !
KemooSA

#208 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by KemooSA »

Đemba-Đemba wrote:Prvo sto mi je palo na pamet necu ni napisati ovdje, fuj!

Bolje da su raspisali konkurs po osnovnim skolama pa da djeca ucestvuju, da crtaju, a ne ovako da neki propalitet radi to
Meni lici na dildo..
Aduu

#209 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Aduu »

Ovako ja to "vidim"...
Image

Znaci logicno, dijete je ono malo, a mama je ono veliko :D
Dijete desnom "rukom" grli "mamu" s'prijeda, a "mamina" desna "ruka" grli(stiti) dijete odozada. Zamislite malo "zakrenuto" grljenje :)
Ova dva dijela da se spoje, mislim da bi cini jednu cjelinu...
Ovdje se to malo bolje "vidi" :D
Image

Inace ocekivao sam nesto drugacije, ali ako su roditelji prihvatili ovo kao spomenik njihovoj djeci, ja nemam ni prava, a ni obraza da pljujem po tome...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#210 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

KemooSA wrote:
Đemba-Đemba wrote:Prvo sto mi je palo na pamet necu ni napisati ovdje, fuj!

Bolje da su raspisali konkurs po osnovnim skolama pa da djeca ucestvuju, da crtaju, a ne ovako da neki propalitet radi to
Meni lici na dildo..
NEMOJ POSTIRATI SLIKE DILDA NA OVU TEMU.
Procitaj cijelu temu vidjeces da su vec bile teme za ovaj spomenik, i da je dosta raje zaplatilo radi postiranja slika dilda.
ProbuseniDolar

#211 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by ProbuseniDolar »

spomenik ubijenoj djeci Sarajeva bi trebalo da traje vjecno ... Stakleni spomenik ce za par godina stradati samo od kise i snijega

Sama skulptura bi trebala da ima izgled koji ce svakome na svijetu govoriti da je to spomenik ubijenoj djeci ... Da li bi iko od nas cak i posumnjao da se radi o majci i djetetu da to sam autor nije "otkrio". Vjerujem da nije.

Imena ubijene djece bi trebala biti ispisana na metalnim plocicama na vidljivom mjestu ... Imena ce biti ispisana u dnu spomenika tako da roditelji ubijene djece moraju leci na zemlju da vide ime svog djeteta.

Porec spomenika je trebalo ostaviti fontanu, ili ako to vec nije uradjeno, treba napraviti ili novu fontanu, ili neku lijepu cesmu .... Svi znamo da voda simbolizuje zivot.

PS Nemojte me pogresno shvatiti, ali ja mislim da ce prave reakcije gradjana, a posebno roditelja uslijediti nakon sto imena djece budu ispisana. Poznato je da konacan broj, a kamoli imena djece jos uvijek nisu utvrdjeni, a projekat je vec u zavrsnoj fazi. Pitam se ja, sta ce biti ako neki roditelj cije je dijete ubijeno u opkoljenom Sarajevu, ne pronadje ime svog djeteta na spomeniku ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#212 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Upitnik, ujedno majčina utroba sa 12 elemenata unutar upitnika/utrobe.
Genijalna Maja Mijić - Aleksić veoma mudro je iskazala svoj stav o 12 umrlih beba u Banja Luci sa početka rata, kao nisu imale kisika. Svakome je jasno da je to bila ratno-huškačka propaganda i jednoga dana kada preko Bgd-a stigne demokratija i sloboda u BL, ovaj spomenik ne treba rušiti, nego samo drugo objašnjenje dati=istinu.
Budimo realni, Maja, autorica spomenika u ovom sadašnjem vremenu objektivno ne može spomenikom reći istinu, nego se poslužila upitnikom!!!
Svaka čast Maji Mijić - Aleksić!

http://www.banjalukaonline.com/vijest_p_229502.html

Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/02/2009 00:09, edited 3 times in total.
NKVD

#213 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by NKVD »

Ovo treba shvatiti kao još jedan pokazatelj koliko su nam kriteriji pali kurcu za uši!

Dakle, ovo je rad renomiranog umjetnika (nije se prijavio bolji; to više govori o nama nego o samom umjetniku) koji je odobrila odgovarajuća komisija. I tačka.

E, sad je riječ o osjetljivoj temi, o spomeniku na udarnom mjestu što nam bode oči pa smo se popišmanili. Ovakav način regrutovanja i odabira kvaliteta što nam određuje sadašnjost ali i budućnost je poguban. Ali on je tužna činjenica u svim sferama života kudikamo važnijima od spomenika. Ako dozvolimo da nas guze neselektivno na svim frontovima, onda ni ovaj spomenik ne treba da čudi. Uživajte, jer ste i zaslužili.
sajosarajlija

#214 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by sajosarajlija »

a
Last edited by sajosarajlija on 03/04/2009 09:53, edited 1 time in total.
salihh

#215 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by salihh »

Aduu wrote:Ovako ja to "vidim"...
Image

Znaci logicno, dijete je ono malo, a mama je ono veliko :D
Dijete desnom "rukom" grli "mamu" s'prijeda, a "mamina" desna "ruka" grli(stiti) dijete odozada. Zamislite malo "zakrenuto" grljenje :)
Ova dva dijela da se spoje, mislim da bi cini jednu cjelinu...
Ovdje se to malo bolje "vidi" :D
Image

Inace ocekivao sam nesto drugacije, ali ako su roditelji prihvatili ovo kao spomenik njihovoj djeci, ja nemam ni prava, a ni obraza da pljujem po tome...
evo, i pored zelje da "vidim" taj penis, ja zaista ne vidim nista takvoga... ja zaista ne razumijem ljude koji pokusavaju da nam ogade sve sto se radi u ovom gradu... pa dokle vise, majku mu...
ne valja sto se rusila sarajka, ne valjaju avazove zgrade, nedamo kino kumrovac :-) ... sada i spomenik pognuloj djeci, koji je jos uvijek u izgradnji podsjeca na qraz :x :x :x

ja mislim da onima koje ovo podsjeca na onu stvar, ta ista stvar viri iz ociju...

fujjjjjjjjjj, znajte da vas nestaje polako
Last edited by salihh on 07/02/2009 00:40, edited 1 time in total.
Jara

#216 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Jara »

2 000 000 KM na "ono" ! :shock:
u nekom drugom ambijentu mozda i ne bi izgledalo loše, ali namjenjeno za ovu svrhu... :-)
Prezioso

#217 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Prezioso »

Jedan formaš reče jednu pametnu stvar. "Ako su roditelji pristali (ali ako su ZAISTA pristali) na ovo rješenje, onda nemamo pravo pljuvat po ovom spomeniku."

I mislim da se tako trebamo i ponasat. Nadajmo se da vise NIKAD nece biti potrebe da se podizu spomenici u ovu svrhu. A ovaj je ovakav, nekom dobar nekom loš.

:bih:
Jara

#218 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Jara »

Malo me podsjeća na spomenik antifašističkoj borbi u WW 2 koji se nalazi u Pragu...ispred, na tlu, je i naziv jugoslavenske narodnooslobodilačke armije......metalni je, a zelena boja je od patine...i uklapa se u prostor...

Image
mayab

#219 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mayab »

Mislim da spomenik ipak izgleda u redu, nikakav "organ", a ko to vidi ima problem sa mnogo čime!Uostalom, kako je vec napisano, ako su se roditelji suglasili da je spomenik u redu, onda kraj priče! :thumbup:
Asana

#220 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Asana »

mayab wrote:Mislim da spomenik ipak izgleda u redu, nikakav "organ", a ko to vidi ima problem sa mnogo čime!Uostalom, kako je vec napisano, ako su se roditelji suglasili da je spomenik u redu, onda kraj priče! :thumbup:
Koliko ja vidim iz starih citiranih novinskih clanaka, i roditelji su imali primjedbi, ali roditeLJ se suglasio :)

Ovo je vrlo zalosna ilustracija stanja u nasoj drzavi. Neki predstavnik neke interesne skupine odluci u ime svih ostalih, usprkos njihovom protivljenju; uloze se silne pare u simboliku koja to i nije, u ime dostojanstva i visih ciljeva ubije se to dostojanstvo iz najnizih pobuda; dobije se neko privremeno rjesenje, cije ce odrzavanje traziti nove silne pare ... u svemu, ali bas u svemu se nadju oni koji pitaju "imal mene tute" , i nadju se tute...
kijameta

#221 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kijameta »

Majka stiti dijete.Zanimljivo,ispada da djeca u Sarajevu imaju samo majke a ocevi ne postoje.Presmijesno.
Spomenik je ruzan i neprimjeran.Ne uklapa se nikako u stari dio grada.
Troll_Happens

#222 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Troll_Happens »

popajic wrote:Sramotno, zalosno...
Simbolizira majku i dijete :-) :-) :-)
Mogu misliti kako je tek roditeljima.
Ljepotu od spomenika pravac na Kovace ! Em mu boja svjeza,em pun simbolike...
Dabogda tom sto je kreirao spomenik nek mu spomenik simbolizira njegovu mater i dijete...
Nek ga nosi reisu bolje ce mu se uklopiti u rezidenciju kad mu ko dodje. :x
Asana

#223 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Asana »

Ima li neko mogucnost da dodje do informacije o neki spomenicima po Europi izgradjenim u posljednnjih nekoliko godina - koliko su kostali?

Bas me zanima specifikacija troskova za ovaj jad
Troll_Happens

#224 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Troll_Happens »

ma bice kao i sa onim trotoarima 500 000 potroseno ni zasta. Prljavi da ne mogu prljaviji biti. Zvake izlijepljene naftne mrlje.... gadi ti se u cipelama proci preko toga... a ovo ko da da je s kriptona donijet kamen, da bog do 2 zime izdrzi. Zali boze onog cvijeca i fontane unakaradise sve sto valja u ovom gradu. :cry:
karanana

#225 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by karanana »

hajmo reci da ovo i ne podsjeca na penis, hajmo reci da vidimo simboliku i hajmo reci da je izbor stakla kao materijala za skulpture bila dobra stvar...

mislim, nisam student likovnih znanosti ali sam uzimao dovoljno casova likovne kulture i slicnih drustvenih casova da mogu zamijetiti, cak i da je sve ostalo ok, da je sama velicina zelene skulpture u odnosu na okolinu nekako mala, neizrazajna i ne-proporcionalna, te da ovo korito od fontane pada u prvi plan, sto ja mislim ne bi trebalo.
Post Reply