dr.gog wrote:Ne sumnjam u sposobnost borbe Bosanaca regrutiranih od Heinricha Himmlera, reichsfuhrera SS, dapače...s jednim sam usamljenim starcem, vlasnikom sippenbuch(nešto nalik vojnoideološkoj iskaznici SS-a), imao priliku višekratno razgovarati.Prethodno iščitah jako mnogo materijala iz Njemačke vojne arhive u Potsdamu, aglede SS- divizije handžar.dobrovoljac wrote:Ako kažem da je moj jedan dedo bio visoki ustaški dužnosnik a drugi jedan od najboljih jurišnika 13. SS Brdske Handžar Divizije, da li ću biti odstranjen sa ovog foruma?
Formiranje te jedinice sam shvatio kao jeftinu kupovinu lakovjernog bošnjačkog naroda od strane SS-gruppenfuehrera Kammerhofera,šefa Himmlerove Pretorijanske garde zlikovaca( kako današnji vojni profesori Bundeswehra klasifikuju vodstvo SS-a).
Kao prvo, iz nekoliko papira je bilo vidno( o tom piše akademik Redžić u svojim razmatranjima sličnih dokumenata) da je NDH kamarila bila nezadovoljna formiranjem ss-divizije u NDH jer je po objavi regrutacije, iz ustaških i domobranskih redova dezertiralo jako puno ljudi koji su prešli u SS i time oslabilo vojne jedinice NDH.Nakon prvotnih hapšenja ,uslijedila nedvosmislena prijetnja SS-šefa Himmlera pravo u Ustaški stan, i politička pljuska Njemaca fašisti Ademagi Mešiću, uz istovjetne poruke dr.Kulenoviću.
Obojica su se povukla pod službene skute svojega mističnog Poglavnika i SS Handžar je formirana, ratovala, doživjela prvi unutarnji obračun( u kojem je SS pokazao svoje mišljenje o Bosancima i svrsi njihove regrutacije-kao vojnih robova čiju vjeru treba podrediti Fuehrerovim zločinačkim ciljevima-posebno njihovu predanost borbi i ideologiju džihada koju je Fuehrer nazvao "zgodnom za ratovanje".
U cilju daljeg varanja Bosanaca, čak im je kao moralna podloga bio odaslan i Jerusalemski muftija Hosseini, vjerni štovalac Hitlerov.
Manipulacija par exellance.
p.s. pričaj o čemu hoćeš, ali poštuj Pravila foruma.
Upravo tako. Hrvatski firer uopste nije bio zadovoljan odlukom vrhovnog firera, ali stas, moro se povinovati.