Arapska vladavina u Španiji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pocoyo

#201 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pocoyo »

zlata wrote:

Kako to mislis? Po'tvom znaci.....da sam ja "genetski kriva". :-D
Ako ta tvoja tvrdnja.... nije racizam......kvazi-fasizam...? :twisted:

Ja kol'ko se sjecam....moj stari dido je bio uvjeren.....da je njegova vjera (Islam) najbolja. I da je na pravom putu....do raja (dzenneta). Uopce mi nije namet'o nikakav osjecaj krivice i inferiornosti.

To su sistematski radili moji ucitelji i nastavnici...mediji....sistem....skolstvo....(vecinom....u'mom slucaju....Srbi). U zadnje vrijeme.....to namecanje naslijedne krivice i inferiornosti....sam pocela dozivljavati i od rodbine koja zivi u Hrvatskoj.
Jednostavno.....sto je vise ziiiivala necija gujica....na djelove BiH....tol'ko je bivala prihvatljivija demonizacija "Poturica" iz BiH.
Zato ni jedna gologuza Lejla....nije mogla biti Missica....i to.... u 20-om stoljecu. (i sad ti meni pricaj o osmanskoj nepravdi 15-g stojeca....vis-a-vis Franjevaca i krscana uopce :P ).

Za razliku od nasi' susjeda (Vlaha i Sokaca) u nas se u'kucama hodalo po kilimima.....zene nosile dimije i gace ispod nji' (za razliku od nasi susjedni' inovjerki....koje ispod pregaca ni gace nisu nosile :D ). Obuci gace....svilu i kadifu..... ;-) *ebi ga.....za 15-o stoljece i to je bio napredak. :D
I sad se ja trebam osjecati k'o krivac....sto su moji preci prije 500 godina....obukli gace....i poceli prati guzicu.

Ama....bolan...kuzim ja oklen s'ti dosunj'o..... :roll:

Kad Hrvati stanu protiv robova.....braniti bjelacku premoc i "superiornost".....(Louisiana.....US Civil War.....First & Second Slavonian Rifles, Cognevich company) onda ti je....to sve samo "povjest"....
Kad postanu najgolemiji zagovaraci Jugoslavenstva...PanSlavenstva...onda je to sve povjest. Kad se obuku u fasiste i komunjare....neofasiste i neonacionaliste....onda je to isto sve...."povjesna zbrka i zla nafaka".

A ja sam i dalje kriva....za nesto sto se dogodilo prije 500 godina. I deder.....zovni me jos jednom i suncokretom....zato sto ne nosim dimije....i samiju....nego hodam u Ungaro kostimu! :D

A i dalje nam je aktuelno....to sto je pokojni Bartul....post'o rahmetli Meho....prije 500 godina. I ja sam kriva....sto je Bartul skin'o gunj....obuk'o se "a la Turka".....i poc'o jesti pilaf, pitu i baklavu.

Pa bolan.....dodijala cojku pura i varen'ka. :D

Nemoj se matere'ti....blamirati. Nas'o si ovdi' klince i neuke....koji ne'znaju ni cestito artikulirati....srz onog sto i' (nas) davi.
A to su upravo....genocidasi i sovinisti....klero fasisiti ko i ti.....koji kroz nekakav kvazi-intelektualizam i uz pomoc svoje silne prirodne inteligencije....vec 100+ godina.....nameccu nekkvu svoju umisljenju "superiornost". I moralnu, i genetsku, i intelektualnu, i vjersku.

Fuj....Da si glupan...nebi 'vol'ko po*izdila......nego napadas druge za subjektivnost....a pogledaj najprije sebe.....

:lol: :lol: :thumbup:

(za ovo boldirano pojma nisam imala, bas si me zaintrigirala :D )
Jazz_Junkie

#202 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Jazz_Junkie »

tiv wrote:
Josip wrote:
JThomas wrote:josipe, šta ti ovako misliš, ima li renesanse bez djela klasične grčke filozofije?

evo pjo ti je djelom odgovorio.
i da samo nešto razjasnimo. ovdje je dosta spominjan da nije Arapa, Arapi ovo Arapi ono.
Možda se može govoriti o nekom arapskom jeziku i u malom djelu o arapskom mentalitetu. jer Arapi su Arapizirali mnoge narode dali im jezik ali ne baš mnogo gena. Tako ne mogu reći da su Tunižani, Marokanci, Libanonci ...Arapi. Oni su Arapizirani. A vi stalno o Arapskom utjecaju na Španjolsku. To je prije svega Maurski utjecaj a ne Arapski.
Pazi Josipa strucnjaka."Arabizirani".Sta ovo znaci? Valjda su do dolaska Arapa tamo zivjeli Berberi, koji su to i danas. Arapi su Arapi.Berberi i Arapi su muslimani po vjeri, znaci ovi prvi su islamizirani, ne "arabizirani". Mozda mislis na arapsko pismo? Ne, oni su samo opismenjeni.Kulturu su zadrzali do danas.Postoje i pripadnici africke (crne) rase takodje, koji su isto tako islamizirani, nisu postali Arapi. Libijci su ponosni recimo na fenicansko porijeklo koliko i na arapsku kulturu.Mozda i grijesim,sve su to bespuca povijesne zbiljnosti.Hehehehe
Berberi jesu i arabizirani. Kao i mnogi drugi drevni semitski narodi, Berberi bijase arabizirani i islamizirani tokom arapsko-islamske ekspanzije. Berberi, Fenicani, Asirci, drevni Palestinci, Mezopotamci, Egipcani, Babilonci.... svi oni su imali svoje semitske jezike. Babilonski i asirski su cinili dva dijalekta akadskog.
Jazz_Junkie

#203 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Jazz_Junkie »

dupli.
The 51st State

#204 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by The 51st State »

cuj ovog levata, "agresija na spanjolsku" i to sve u kontekstu ranog srednjeg vijeka....
tiv

#205 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by tiv »

Prijatelju nemoj tako. Valjda bi kao odrastao i ozbiljan čovjak trebao da znaš da sukob ideja i stavova ne treba svoditi na sukob ličnosti. Ipak smo mi svoji.
Pa ne znam, Meša Selimović kaže da vas to boli, a ne ja. Kao velikom i umnom čovjeku ja mu vjerujem. Da, ja sam pročitao Mešu uzduž i poprijeko , ne zato što je poprilično objektivan po pitanju srednjovjekovne povijesti Bosne, nego zato što je je on jedan od mojih omiljenih pisaca. Neke djelove njegovih tekstova znam i napamet. A što se tiče razumjevanja istog mogu reći da to činim onoliko koliko mogu, a koliko ne mogu nisam ni kriv. Svako ima svoj maksimum. Uglavnom uljudni ljudi na tome ne zamjere.
Slušaj, što se tiče Maora i njihovih stradanja mogu ti reći da sam po tom pitanju krajnje principijelan, a to znači da nikada ne odobravam ničiju agresiju. Ti i tvoji istomišljenici ste po tom pitanju neprincipijelni, jer jednu agresiju ne osuđujete(maorsku), a drugu osuđujete(srpsku). Američku agresiju na Irak energično osuđuješ također. Siguran sto posto. Dok recimo tursku agresiju na Bosnu ne osuđuješ. Opet siguran sto posto. Ja priznajem da su Maori učinili napredak i u građevinarstvu, i u matematici, i u astronomiji , i u botanici, i u agronomiji, ali na neprikladan način čovječe. Pa oni su izvršili agresiju na španjolsku zemlju i španjolski narod. Ko ih je zvao da dođu? Pa naravno niko i tebi to ne govori ništa. Zašto nisu tu svoju genijalnost realizirali na svome pragu? Pa zato što su bili podli kao i svi drugi agresori od pamtivjeka pa naovamo. I sada bi ja po tebi trebao da im se ni manje ni više nego divim . Pazi molim te.Ti im se divi do mile volje, ali ja ne.
Za kraj moja ti je preporuka da više čitaš Mešu možda se na taj način riješiš svojih očiglednih frustracija.[/quote]

Da se pojasnim: naveo sam da sam agnostik,pa prema tome ne osjecam nekakvu povezanost sa Maorima putem vjere.Ja sam istomisljenik sa drugima koji su "na mojoj strani" po ovom pitanju iz razloga koje ti ocito nemozes dokuciti. Ne mogu ja osudjivati "agresiju" Maora na Spanjolsku koja se desila prije 12 stoljeca, pljacka i osvajanje je tada glavna privredna grana svima.Pametnu covjeku pa cak i pripadniku srpskoga naroda valjda netreba objasnjavati zasto osudjujem srpsku agresiju,mada to nigdje nisam naveo pa ce biti da si htio napisati spanjolsku. Ni to nigdje nisam osudio (njihova zemlja), osudio sam ono sto je uslijedilo sa njom i poslije nje.Svrgavanje Sadama H. itekako podrzavam, okupaciju Iraka zaista nemogu.Turci su za mene bili okupatori Bosne, nikakvom "majkom" ih ne smatram.Ne vidim sta te sprijecava da se divis Maorima jer niko nemoze osporiti PROGRES i razvoj koji su donjeli sa sobom. Nista manje domicilnom stanovnistvu.Jedino objasnjenje je to da si krscanik,katolik,pa odusevljen S. Hutingtonovom teorijom kao pogledom na SAVREMENU situaciju ides daleko u proslost.Ja postujem i cijenim vjernike, nisam nikakav agresivni ateist. Tako da ti za mene i nisi nista drugo do sovinist, rasist i ksenofob. I kao takvim ja tebe nemogu smatrati "svojim". Ti ces naravno opet biti "stoposto" siguran da sam ja samo jedna od verzija muslimana mrzitelja krscanstva, ali ja te prosvijetljivati niti mogu niti zelim.I na kraju, frustriran jesam, ali ne time sto ti mislis vec vjecitom gluposcu svrstavanja ljudi na dobre i lose, nase i njihove prema pripadnosti vjeri i naciji.

O "svojima":

"A eto, nocas su gospodara tog carstva nad mahalskom pekarom, punom zohara, pacova, kaslja i cegrtanja, te odvojene vlastite planete od tri metra sirine, nocas su tog gospodara usrali i upisali. Ni Rusi mi to ne bi ucinili, da su me uhvatili u svojoj zemlji; ubili bi me, i to bi bilo posteno.A nasi su to ucinili;svoji to uvijek i ucine. I to tako da ostane trag za citav zivot." M. Selimovic "Tvrdjava"
Last edited by tiv on 19/09/2009 21:13, edited 1 time in total.
tiv

#206 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by tiv »

.....
Last edited by tiv on 19/09/2009 21:10, edited 1 time in total.
tiv

#207 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by tiv »

tiv wrote:Berberi jesu i arabizirani. Kao i mnogi drugi drevni semitski narodi, Berberi bijase arabizirani i islamizirani tokom arapsko-islamske ekspanzije. Berberi, Fenicani, Asirci, drevni Palestinci, Mezopotamci, Egipcani, Babilonci.... svi oni su imali svoje semitske jezike. Babilonski i asirski su cinili dva dijalekta akadskog.

Berberi nisu arabizirani. Berberi su poseban narod (cine ih stotine plemena), sa posebnim jezicima (desetine jezika),sacuvanom tradicijom, kuturom i istorijom/historijom. Niti sebe smatraju Arapima (a to je valjda odlucujuce cime sebe jedan narod smatra, a ne cime ga drugi smatraju-recimo da nekih 20% Spanaca dnk porijeklo vuce od Zidova/Jevreja, cini mi se 18% od Maora,ali sebe smatraju Spancima,jel) Islamizirani su sa dolaskom Arapa, pomijesali su se sa Arapima, ali ne i stopili, tj. postali Arapi.Pod Maurima se u doba osvajanja spanije podrazumijevaju pripadnici mnogih starih naroda (kartazana, arapa, jevreja, berbera itd, ujedinjenih "pod zastavom islama"-izuzev Jevreja/Zidova) Geografsko porijeklo berberskih i arapskih naroda je razlicito.Postali su Marokanci, Alzirci itd. Zive u zemljama u kojima je Islam glavna, nadnacionalna odrednica i poveznica (Mauritanija, Maroko, Alzir, Libija).Ako uzimas za referencu vikipediju (sto ocito radis), onda mozes procitati i potom tvrditi da su marokanski Jevreji/Zidovi arabizirani!!??. Recimo ovako: Izraelci su i Jevreji/Zidovi I Arapi (krscani i muslimani) ali Arapi nisu "Izraelizirani".Dakle, Berberi jesu usvojili i arapsku kulturu i jezik, ali svoje su sacuvali. Ali opet, mozda je moje poimanje pojmova naroda i potom nacije pogresno.[/quote]

I jos nesto: Berberi nisu SEMITI nego HAMITI.
vadil

#208 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

Ja kol'ko se sjecam....moj stari dido je bio uvjeren.....da je njegova vjera (Islam) najbolja. I da je na pravom putu....do raja (dzenneta). Uopce mi nije namet'o nikakav osjecaj krivice i inferiornosti.

To su sistematski radili moji ucitelji i nastavnici...mediji....sistem....skolstvo....(vecinom....u'mom slucaju....Srbi). U zadnje vrijeme.....to namecanje naslijedne krivice i inferiornosti....sam pocela dozivljavati i od rodbine koja zivi u Hrvatskoj.
Jednostavno.....sto je vise ziiiivala necija gujica....na djelove BiH....tol'ko je bivala prihvatljivija demonizacija "Poturica" iz BiH.
Zato ni jedna gologuza Lejla....nije mogla biti Missica....i to.... u 20-om stoljecu. (i sad ti meni pricaj o osmanskoj nepravdi 15-g stojeca....vis-a-vis Franjevaca i krscana uopce :P ).

Za razliku od nasi' susjeda (Vlaha i Sokaca) u nas se u'kucama hodalo po kilimima.....zene nosile dimije i gace ispod nji' (za razliku od nasi susjedni' inovjerki....koje ispod pregaca ni gace nisu nosile :D ). Obuci gace....svilu i kadifu..... ;-) *ebi ga.....za 15-o stoljece i to je bio napredak. :D
I sad se ja trebam osjecati k'o krivac....sto su moji preci prije 500 godina....obukli gace....i poceli prati guzicu.

Ama....bolan...kuzim ja oklen s'ti dosunj'o..... :roll:

Kad Hrvati stanu protiv robova.....braniti bjelacku premoc i "superiornost".....(Louisiana.....US Civil War.....First & Second Slavonian Rifles, Cognevich company) onda ti je....to sve samo "povjest"....
Kad postanu najgolemiji zagovaraci Jugoslavenstva...PanSlavenstva...onda je to sve povjest. Kad se obuku u fasiste i komunjare....neofasiste i neonacionaliste....onda je to isto sve...."povjesna zbrka i zla nafaka".

A ja sam i dalje kriva....za nesto sto se dogodilo prije 500 godina. I deder.....zovni me jos jednom i suncokretom....zato sto ne nosim dimije....i samiju....nego hodam u Ungaro kostimu! :D

A i dalje nam je aktuelno....to sto je pokojni Bartul....post'o rahmetli Meho....prije 500 godina. I ja sam kriva....sto je Bartul skin'o gunj....obuk'o se "a la Turka".....i poc'o jesti pilaf, pitu i baklavu.

Pa bolan.....dodijala cojku pura i varen'ka. :D

Nemoj se matere'ti....blamirati. Nas'o si ovdi' klince i neuke....koji ne'znaju ni cestito artikulirati....srz onog sto i' (nas) davi.
A to su upravo....genocidasi i sovinisti....klero fasisiti ko i ti.....koji kroz nekakav kvazi-intelektualizam i uz pomoc svoje silne prirodne inteligencije....vec 100+ godina.....nameccu nekkvu svoju umisljenju "superiornost". I moralnu, i genetsku, i intelektualnu, i vjersku.

Fuj....Da si glupan...nebi 'vol'ko po*izdila......nego napadas druge za subjektivnost....a pogledaj najprije sebe.....[/quote]

Zlato, Zlato sunce moje žarko, nemoj mi se samo jediti. Šteta bi bilo ostati bez tako energične žene I još energičnijeg forumaša. Ako je hića debatirati nije, bona, hića ratovati. Iskreno ti kažem da toliki bijes I mržnju ja još ne osjetih na ovome forumu. Evo si I ti živi dokaz da vi bošnjačko-muslimanski intelektualci ipak imate problema sa sa tom nesretnom krivicom I inferiornošću. Tako vas je lako izbaciti iz ravnoteže da to postaje simptomatično. Ali za razliku od ostalih u tvome slučaju sve mi je jasno. Nije lijepo da na virtualnom liku istresaš svoj bijes I frustracije zbog problema sa rodbinom iz Hrvatske. Ti tučeš I biješ iz svih mogućih artiljerijskih oruđa I oružja ne mareći za fer-plej. Nemoj makar ispod pojasa , pa to boli. Ha.

Cvijete moj slatki, ja i ne kažem da si ti ‘genetski kriva’, nego kažem da su te u osjećaj stida zbog porijekla i krivice zbog otpadništva, o kojima , dakle, piše i jedan genijalac kao što je Meša Selimović, jednim djelom uveli tvoji daleki preci. Možda u njihovom slučaju I nevoljko. Zašto da ne? Ali to je fakat činjenica od koje je nemoguće pobjeći I to je u našem zajedničkom poimanju povijesti uzrok svih uzroka. Da toga nije bilo mi danas nebi ni raspravljali o ovome. Slažem se da je I system drugim djelom doprinjeo tvom osjećaju krivice I inferiornosti, ali ipak da ne bi turske agresije sve bi bilo drugačije. Ne možemo zabijati glavu u pjesak pred realnim životnim činjenicama.I naravno ja nikada nikoga od vas ne krivim za to. Zašto bi ti ili ja bili krivi za postupke svojih predaka. No moramo smoći snage za objektivnu kritiku I samokritiku kao I za uspostavljanje prave dijagnoze, jer bez nje nema ni pravog lijeka.

Da po pitanju rasizma I fašizma nisi ništa bolja od mene govori tvoja opsrevacija hrvatstva.
Neka ti na čast služi tvoje omalovažavanje franjevačkih I kršćanskih patnji ,muka i nepravdi koje su morali trpjeti 415. godina. Zašto zatvaraš oči pred tako očitom činjenicom. Ne budi jednostrana i ograničena po pitanju raspolaganju povijesnim informacijama, nego se lati posla i pođi čitati , ako ništa drugo, a ono barem fratarske kronike, dakle svjedočanstva onih ljudi-čuvara Bosne- na koje se vi rado pozivate kada vam je to potrebno. A ja ti za početak preporučujem kroniku fra Jake Baltića.

Slažem se s tobom da su ženske guze najviše profitirale turskom agresijom, jer da ne bi nje one bi ostale bez svilenih gaća. Ako si zaboravila da ti malo pripomognem. Turci su uz ženske gaće donijeli i pekmez. Baš im hvala. A što se tiče gologuzih inovjerki najbitnije je to da su one rađale principijelne, stabilne i odvažne sinove koje u njihovoj vjeri nije moglo pokolebati ništa , pa čak ni rečena pura i varenika.

Brini ti brigu o sebi , a ne o navodnim klincima. Znaju oni za sebe . Osim ako imaš potrebu za tim da budeš anđeo čuvar. Majčinski osjećaj.

Što se tiče tvoje optužbe za subjektivizam mogu reći da si u pravu , budući svi patimo od tzv. filozofije doktora žapca koji je živio samo u svom bunaru, te je iz perspective svoga bunara pitao prijatelja žapca iz bijelog svijeta ‘što je to Atlantski ocean I koliko je puta veći od njegovoga bunara’pošto ga je ovaj prethodno izvjestio o postojanju istoga. Svi mi, dakle živimo u nekom svom bunaru I samo iz njegove perspective gledamo na svijet. I ne znam što tu ima loše ako kažem da neki forumaši nastupaju po maorskoj temi subjektivno , a ne objektivno. Objektivno bi bilo da je barem neko od vas prvo osudio tu agresiju pa ju tek onda eventualno pokušao opravdati progresom njenih nositelja na raznim poljima ljudskog bitisanja I egzistiranja. Uostalom kako več i činite. Samo u tom slučaju biste imali moj glas , ukoliko vam je do njega uopće stalo. Znaš na koga me podsjećaju rečeni forumaši po svojoj životnoj filozofiji? Ni na koga drugoga do na Raskoljnjikova koji je sebe ubjedio da je zločin dozvoljeno činiti ukoliko se on čini u ime viših I plemenitijih ciljeva.

Budi mi zdrava, vesela i dugovječna. Ne primaj sve suviše k srcu i ne živi u iluziji da ćeš putem foruma promjeniti svijet i riješiti njegove problem. A i da možeš opet na bi svi bili zadovoljni . Na prvom mjestu vjerojatno ja, suncokrete moj. Dok je svijete , bit će suncokreta.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
I to najiskrenije
IZVANZEMALJAC

#209 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

vadil wrote:jer islam ZABRANJUJE mučenje, i iživljavanje nad drugima
Koliko je Muhamed držao do estetike najbolje govori slijedeća njegova izreka:
"Bog je propisao finoću u svim stvarima; čak ako ubijate činite to na fin način", zabranjujući sakaćenje, mučenje i sve ostale tjelesne kazne“.
Da budem iskren meni je ovo potpuno apsurdno. Čuj nedopustivo čovjeka mučiti, ali je dopustivo ubiti ga.
Znaci vi ste totalna pacifista i nebi ubili nekoga braneci svoj zivot ili zivote svoje poodice?
IZVANZEMALJAC

#210 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

3i20znakova wrote:Ma kako god bilo, jednom kada su se Španjolci riješili Arapa i Židova, ma kako nazadni od tog trenutka bili, postali su svjetska velesila sposobna i samosvjesna da istražuje i širi se (otkriće i osvajanje Amerike).
Nebi njima nikad palo na um da plove na zapad trazeci drugi put do Indije da nije neki stranac Kolumbo dosao na dvor a sa tim nebi bilo para i nebi se sirili.
Toliko su bili razvijeni kada je pocelo nestajati onog svega pokradenog,opljackanog zlata iz J. Amerike je sa tim pocela nesajati ta njihova moc. Znaci ekonomija se je sastojala od pljacke.
Nisu otkrili Ameriku vec drugi put do Indije :D jednostavno nisu imali pojma da su "odkrili" novi kontninent (sve vise je dokaza da su Ameriku otkrili Vikinzi a ima i naznaka o kinezkoj ekspediciji).
Podpuno si u pravu kad kazes da su se rjesili Arapa i Zidova ito ono konacno rjesenje u stili A. Hitlera.
IZVANZEMALJAC

#211 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

Stvarno je glupo pricati o agresiji na Spaniju kad tada nije bilo ne Spanije i ne Spanaca i to cak stavljati u kontekst tog vremena. Zanima me onda ko ima vise prava na taj teritorij Arapi ili "Spanci" (Zapadni Goti) ili Rimljani ili mozda Iberska, Keltska plemena ili mozda prednici danasnjih Baska koji su jedan od naj starijih naroda u evropi.
Uvjek su bili neki osvajaci recite ko ima prednost?
zlata

#212 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

Zna'es sta Vadile? Mesa Selimovic ti je isto .....legitiman predstavnik BiH muslimana (i ostali' potomaka balkanski' konvertita)......onoliko.....koliko je jedan Ivo Andric.....zastupnik....BiH katolika i Hrvata uopce. :roll:

I jedan i drugi....teski srbofili....kompleksasi....haman ulizice. Obojica dokazi....da Bog nekad golemo daruje :thumbup: i cesto nesto oduzima. :x
Nas'o si kompletno pogresne ljude....cije bi rijeci navodio....k'o dokaz da se 8 000 000 balkanski' muslimana....pati.....od kompleksa....tra la la.. :D

Ja osobno.....nimalo. Kad odem u Istanbul.....srce mi 'volikacko. :thumbup:
(samo mi bidne krivo....kad vidim kol'ko se malo od onog silnog haraca....zadrzalo u BiH)
Sto bi se ja odricala svog osmanskog naslijedja? Kad si vidja Zidova da se ne ponosi Einsteinom (unatoc njegovoj ulozi u stvaranju atomske bombe). :?

Kompleks odpadnistva? Od cega? Od katolicanstva? Pa jes'ti normalaaan. :-) Meni priko glave strahovanja.....i od ovog jednog Boga...Allaha.....zamisli kad bi se tek morala bociti s' dvoj'com.....i Bogom....i Isusom? ;-) Ne pada mi na'pamet....natovarati sebi jos jednog "strazara"... ;-)

Nemam problem s' rodbinom iz Cro....nego oni imaju problema sa "pravim" Hrvatima k'o ti.....pa ondaK svoje frustracije istresaju po nama....koji ne pristajemo na status gradjana drugog ili treceg reda.....koji ne dozvoljavamo da nas se gazi, diskriminira, podcjenjuje, unistava, umalovazava.
Ako dozivljavas BiH muslimane....nesto k'o americke Crnce......k'o dobre sportiste, pjevace il' saljivdzije......ja ti nisam....ni jedno od'ta tri. Nismo bili niciji robovi.... :lol: Mada su Srbi pokusali i to....

Da imas imalo vise kljuke u glavi.....procit'o bi onaj moj post joster jednom.....malko pazljivije. Prije neg sto mene prozoves podrugljiv'o........Suncokretom....procitaj malo vise o proslosti svoji' velikana.
A ako mi pokusavas namentuti status genetski iskvarenog bica.....hajmo ja i ti na DNK analizu....da vidimo cija je krv poganija. :lol:
Ha.....ha....ha. Ispast'ce da smo dobro rod. Necce se znati.....ko je (od nas dvoje) poganiji. :P

Ako Suncokret znaci biti napredan, prilagodljiv, fleksibilan.....to sam ja. :bih:
Da...to je karakteristika koju sam naslijedila....od svoji' predaka....po tebi.....Suncokreta. Da....i isto tako kako su moji preci prihvatili ono osmansko uredjenje...ja isto bRez dvoumljenja prihvatam sve zanimljive novotarije. :D

A ono tvoje jaukanje za Franjevcima....oprosti....al' nas'o si pogresnu osobu za to jadikovanje. Nisam staromodan katolik....pa da vjerujem i u patnju i slicno. Ti puzaj fino....(i to na kolinima) od Medjugorja do Sutjeske....a ja cu....k'o prav-pravcati Osmanlija....dekadentni istocnjak....uzivati, divaniti.
Moja osobna parola ti je: "Hodze i Popovi....najgori lopovi". :wink:
Sutra ako mi se prohtije.....odo' u Hare Krisne, Budiste....odo' u Vmater.....ali u medjuvremenu....ne nametaj mi nekakve svoje komplekse.....i komplekse tipova k'o Mesa Selimovic.

Meni ti je isto.....jedna dzamije vise il' manje......al' posto znadem kol'ko vam (takvim k'o ti) smetaju
i hodze, i dzamije i ezani.....odo' nama' razbiti djecju kasu. Nosimo hodzi za jos jednu munaru. :lol: Da vas jos malko isprepadamo.... :kiss:
Jos kad obisimo....obe zastave.....i zelenu i crvenu.....ti's se slogirati od muke...... :P

PS
Vratimo ljudima......raspravu o Spanjolskoj. NIje fer....ako zelis raspravu o kolektivnoj (a zato i individualnoj naslijedjenoj) krivici balkanski' muslimana i njihovi' potomaka....ondaK fino otvori sebi raspravu....i spreman..... docekaj koplja..... :evil:
vadil

#213 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

Da se pojasnim: naveo sam da sam agnostik,pa prema tome ne osjecam nekakvu povezanost sa Maorima putem vjere.Ja sam istomisljenik sa drugima koji su "na mojoj strani" po ovom pitanju iz razloga koje ti ocito nemozes dokuciti. Ne mogu ja osudjivati "agresiju" Maora na Spanjolsku koja se desila prije 12 stoljeca, pljacka i osvajanje je tada glavna privredna grana svima.Pametnu covjeku pa cak i pripadniku srpskoga naroda valjda netreba objasnjavati zasto osudjujem srpsku agresiju,mada to nigdje nisam naveo pa ce biti da si htio napisati spanjolsku. Ni to nigdje nisam osudio (njihova zemlja), osudio sam ono sto je uslijedilo sa njom i poslije nje.Svrgavanje Sadama H. itekako podrzavam, okupaciju Iraka zaista nemogu.Turci su za mene bili okupatori Bosne, nikakvom "majkom" ih ne smatram.Ne vidim sta te sprijecava da se divis Maorima jer niko nemoze osporiti PROGRES i razvoj koji su donjeli sa sobom. Nista manje domicilnom stanovnistvu.Jedino objasnjenje je to da si krscanik,katolik,pa odusevljen S. Hutingtonovom teorijom kao pogledom na SAVREMENU situaciju ides daleko u proslost.Ja postujem i cijenim vjernike, nisam nikakav agresivni ateist. Tako da ti za mene i nisi nista drugo do sovinist, rasist i ksenofob. I kao takvim ja tebe nemogu smatrati "svojim". Ti ces naravno opet biti "stoposto" siguran da sam ja samo jedna od verzija muslimana mrzitelja krscanstva, ali ja te prosvijetljivati niti mogu niti zelim.I na kraju, frustriran jesam, ali ne time sto ti mislis vec vjecitom gluposcu svrstavanja ljudi na dobre i lose, nase i njihove prema pripadnosti vjeri i naciji.

O "svojima":

"A eto, nocas su gospodara tog carstva nad mahalskom pekarom, punom zohara, pacova, kaslja i cegrtanja, te odvojene vlastite planete od tri metra sirine, nocas su tog gospodara usrali i upisali. Ni Rusi mi to ne bi ucinili, da su me uhvatili u svojoj zemlji; ubili bi me, i to bi bilo posteno.A nasi su to ucinili;svoji to uvijek i ucine. I to tako da ostane trag za citav zivot." M. Selimovic "Tvrdjava"[/quote]

Hvala na ispravci. Doista sam mislio na španjolsku, a ne na srpsku agresiju. Pa dobro moram priznati da si ti jedan od rijetkih koji ne osuđuje španjolsku agresiju na Maure, ukoliko se uopće I može tako nazvati, te sam te omaškom svrstao među njih. Ako doista tako razmišljaš kako si se ovog puta predstavio onda smo na najboljem putu da približimo svoje stavove po pitanju povijesti.
Ipak si malo kontradiktoran . Pravdaš maursku agresiju na Španjolsku, a ne pravdaš tursku agresiju na Bosnu. U čemu je razlika osim u poslijedicama. E to je ona opasna raskoljnjikovska životna filozofija koja je spremna I ubiti u ime, navodno, viših I plemenitijih životnih ciljeva. Sva sreća da su polijedice maruske agresije bile pozitivne,ali i pored toga nju nije poželjno odobravati iz čisto preventivnih razloga. Možda su I Amerikanci imali iste namjere kao I Mauri, ali vidi kuda ih odvede. Kamo sreće da nikad nije bilo ni jedne agresije pa maker nebilo ni tog ‘svijetlog’ primjera među njima.

Čime to možeš dokazati moj šovinizam, rasizam I ksenofobizam? Je li time što sam principijelan u suprotstavljanju svakoj mogućoj I nemogućoj agresiji? Smiješno.

Što se tiče ovog Mešinog citata mogu reći da je toliko univerzalan da se može primjeniti i u moju korist, a protiv tebe.
Možda si ovo želio čuti:
“…otkinuti, a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod i onima koji nas u rod ne primaju.”
vadil

#214 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti sa ovog foruma želim
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
tiv

#215 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by tiv »

Što se tiče ovog Mešinog citata mogu reći da je toliko univerzalan da se može primjeniti i u moju korist, a protiv tebe.
Možda si ovo želio čuti:
“…otkinuti, a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod i onima koji nas u rod ne primaju.”[/quote]

E hajde bas mi je drago sto si opet citirao Mesu; kad vec govoris koliko je univerzalan razmisli upravo o ovome pa vidi moze li da se primjeni na bilo koji od tri konstitutivna bosanska naroda pri razmatranju polozaja dijaspore svakog od njih u Bosni/Hrvatskoj/Srbiji (Hercegovci-Srbi precani-Sandzaklije) i kako na njih gledaju u matici.Nemoj posmatrati ovo samo kao upuceno samo Bosnjacima. Rasiri malo svoje poglede.Bosnjaci danas sigurno ne traze ni prihvacanje ni primanje u rod od strane Hrvata/Srba. sasvim sigurno imaju vrlo jak osjecaj pripadnosti samima sebi, tako da ti ovo pozivanje na Mesu nikako ne prolazi, niti moze da uvrijedi, sto ti uporno sam sebe ubijedjujes.Meni ovo nabijanje Mese od strane Srba/Hrvata nije nista drugo do nekakva kvazi-intelektualna masturbacija. Ziv bio i nemoj opet citirati, nadi negdje biografiju Mese Selimovica, saznaj sta je dovelo do njegovog "otpadistva" pa ce ti se mnogo toga kazati. I o "Tvrdjavi" i o "Dervisu i smrti". Prije nego sto to spoznas, tumaci ga sebi kako hoces,meni ne trebas.
vadil

#216 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

IZVANZEMALJAC wrote:
vadil wrote:jer islam ZABRANJUJE mučenje, i iživljavanje nad drugima
Koliko je Muhamed držao do estetike najbolje govori slijedeća njegova izreka:
"Bog je propisao finoću u svim stvarima; čak ako ubijate činite to na fin način", zabranjujući sakaćenje, mučenje i sve ostale tjelesne kazne“.
Da budem iskren meni je ovo potpuno apsurdno. Čuj nedopustivo čovjeka mučiti, ali je dopustivo ubiti ga.
Znaci vi ste totalna pacifista i nebi ubili nekoga braneci svoj zivot ili zivote svoje poodice?
Apsolutni pacifista.
3i20znakova

#217 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by 3i20znakova »

tiv wrote:
Cinjenica je da si ti sad napisao totalnu glupost, ocito neosjecajuci potrebu da proucis ovo o cemu govoris, kao sto ces naravno izbjeci da navedes sta je to sto su Spanci uspjeli napraviti bez oslanjanja na zateceno iza Maora, ako izuzmemo Juznu Ameriku i Inkviziciju.Drustveno uredjenje zasnovano na unistavanju svega sto nema katolickog predznaka? To meni nikada nemoze biti znakom civilizacijskog napretka. hajde tebi sigurno moze.
Kako je u to vrijeme religija imala mnogo vecu ulogu nego danas i bila osnovni element skupnog identiteta, kao sto je to danas narodnost, sve sto je remetilo religijsku unisionost je bilo nepozeljno za vecinu. To je osnovni razlog zasto se Spanjolci nisu zadovoljili samo porazov, nego ni preobracenjem vec potpunim izgonom svog nekatolickog stanovnistva. Da je znak civiliziranosti nije ali je od Spanjolske nacinilo naciju sposobnu da osvaja. Osvajanje u to vrijeme nije bilo nesto negativno kao danas npr. napoznatiji turski Sultani imaju nadimak osvajac i to je pozitivno. Tako je i bilo i sa ostalima. Dzingis Kan nije bio veleposalnik UNHCR-a vec brutalan osvajac. To sto ti i slicni dozivljavas pozitivnim Arapsko osvajanje Spanjolske a negativno oslobadjanje te iste Spanjolske ne govori od neciviliziranosti Spanjolaca i civliziranosti Arapa nego o tvojoj percepciji sta bi ti vise volio da vidis i sta smatras da ti vise odgovara.
IZVANZEMALJAC

#218 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

vadil wrote:
Apsolutni pacifista.
Izvini Gandi nisam te prepoznao.
IZVANZEMALJAC

#219 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

3i20znakova wrote:
tiv wrote:
Cinjenica je da si ti sad napisao totalnu glupost, ocito neosjecajuci potrebu da proucis ovo o cemu govoris, kao sto ces naravno izbjeci da navedes sta je to sto su Spanci uspjeli napraviti bez oslanjanja na zateceno iza Maora, ako izuzmemo Juznu Ameriku i Inkviziciju.Drustveno uredjenje zasnovano na unistavanju svega sto nema katolickog predznaka? To meni nikada nemoze biti znakom civilizacijskog napretka. hajde tebi sigurno moze.
Kako je u to vrijeme religija imala mnogo vecu ulogu nego danas i bila osnovni element skupnog identiteta, kao sto je to danas narodnost, sve sto je remetilo religijsku unisionost je bilo nepozeljno za vecinu. To je osnovni razlog zasto se Spanjolci nisu zadovoljili samo porazov, nego ni preobracenjem vec potpunim izgonom svog nekatolickog stanovnistva. Da je znak civiliziranosti nije ali je od Spanjolske nacinilo naciju sposobnu da osvaja. Osvajanje u to vrijeme nije bilo nesto negativno kao danas npr. napoznatiji turski Sultani imaju nadimak osvajac i to je pozitivno. Tako je i bilo i sa ostalima. Dzingis Kan nije bio veleposalnik UNHCR-a vec brutalan osvajac. To sto ti i slicni dozivljavas pozitivnim Arapsko osvajanje Spanjolske a negativno oslobadjanje te iste Spanjolske ne govori od neciviliziranosti Spanjolaca i civliziranosti Arapa nego o tvojoj percepciji sta bi ti vise volio da vidis i sta smatras da ti vise odgovara.
Narodu su oprali mozak oko toga sta je nepozeljno jer prije toga su normalno sudjelovali muslimani, katolici i jevreji a onda odjednom to ne ide a za svaki slucaj tu je inkvizicija. Nesto slicno je bilo u nacistickoj Njemackoj gdje se je gestapo brinuo da svi misle jednako.
Znaci ti tvrdis da katolicizam podupire masakriranje, mucenje, protjerivanje...
Pa i danas osvajanje nije nesto negativno za osvajaca ali jeste za osvojenog bas kao i tada.
Razlika izmedju Arapskog i Spanskog osvajanja je ogromna. Spanci su unistili stare civilizacije u J. Americi, pljackali su gdje su stigli, podpuno su bili netolerantni do svih drugih religija.
Sto se tice toga "oslobadjanja" Spanije pa ti isti Spanci tacnije Zapadni Goti su bili osvajaci jer su osvojili Rimsku provincu.
Percepcija je jedno a stvarnost drugo.
3i20znakova

#220 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by 3i20znakova »

IZVANZEMALJAC wrote:
3i20znakova wrote:
tiv wrote:
Narodu su oprali mozak oko toga sta je nepozeljno jer prije toga su normalno sudjelovali muslimani, katolici i jevreji a onda odjednom to ne ide a za svaki slucaj tu je inkvizicija. Nesto slicno je bilo u nacistickoj Njemackoj gdje se je gestapo brinuo da svi misle jednako.
Znaci ti tvrdis da katolicizam podupire masakriranje, mucenje, protjerivanje...
Pa i danas osvajanje nije nesto negativno za osvajaca ali jeste za osvojenog bas kao i tada.
Razlika izmedju Arapskog i Spanskog osvajanja je ogromna. Spanci su unistili stare civilizacije u J. Americi, pljackali su gdje su stigli, podpuno su bili netolerantni do svih drugih religija.
Sto se tice toga "oslobadjanja" Spanije pa ti isti Spanci tacnije Zapadni Goti su bili osvajaci jer su osvojili Rimsku provincu.
Percepcija je jedno a stvarnost drugo.
Nije istina da su bili kao nesto zajedno muslimani, katolici i zidovi. Rekonkvista koje je trajala preko 500 godina je vidjela sve oblike demografskog inzenjeringa iliti vjersko/etnickog ciscenja. Pred sam kraj Grandski Emirat je jos i bio tolerantan prema krscanima ali samo zato sto je bio u vazalnom odnosu sa Ujedninjenim Kraljevstvom Asturije i Kastilje. Ta tolernacija Grandadskog Emirata je bila nametnuta a ne proizvod unutrasnje dinamike odnosa i shvatanja ljudskih prava.

Katolicizam jeste podupirao istrebljenje ne-katolika i to bas za vrijeme inkvizicije ciji uspon je bio jedan od uzrocnika konacnog napada na Granadski Emirat jer zbog prosirene netolerancije krscana prisustvo muslimana se vise nije moglo trpjeti.

Generalno, Spanjolci su surovo zavrsili sa Arapima. Ali zasto je to problem? Je li zbog surovosti ili zbog cinjenice da su u pitanju Arapi? Francuski katolici su jos surovije i sa mnogo vise zara istrijebili kalviniste nekoliko stoljeca kasnije. Nitko se ne buni zbog toga. Protestanti u Engleskoj su se jednako tako surovo ocistili od katolika pa nikome nista. Koliko vidim problem je u percepciji da je muslimansko dobro a katolicko lose.
IZVANZEMALJAC

#221 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by IZVANZEMALJAC »

3i20znakova wrote:
Nije istina da su bili kao nesto zajedno muslimani, katolici i zidovi. Rekonkvista koje je trajala preko 500 godina je vidjela sve oblike demografskog inzenjeringa iliti vjersko/etnickog ciscenja. Pred sam kraj Grandski Emirat je jos i bio tolerantan prema krscanima ali samo zato sto je bio u vazalnom odnosu sa Ujedninjenim Kraljevstvom Asturije i Kastilje. Ta tolernacija Grandadskog Emirata je bila nametnuta a ne proizvod unutrasnje dinamike odnosa i shvatanja ljudskih prava.

Katolicizam jeste podupirao istrebljenje ne-katolika i to bas za vrijeme inkvizicije ciji uspon je bio jedan od uzrocnika konacnog napada na Granadski Emirat jer zbog prosirene netolerancije krscana prisustvo muslimana se vise nije moglo trpjeti.

Generalno, Spanjolci su surovo zavrsili sa Arapima. Ali zasto je to problem? Je li zbog surovosti ili zbog cinjenice da su u pitanju Arapi? Francuski katolici su jos surovije i sa mnogo vise zara istrijebili kalviniste nekoliko stoljeca kasnije. Nitko se ne buni zbog toga. Protestanti u Engleskoj su se jednako tako surovo ocistili od katolika pa nikome nista. Koliko vidim problem je u percepciji da je muslimansko dobro a katolicko lose.
Ti govoris o zadnjim emiratu u spaniji a zaboravljas sve prije toga. Pod prvim emiratom u spaaniji su ljudi definitivno suradjivali kasnije kada se je raspao na nekoliko manjih kalifata koji su bili u ratu izmedju sebe i spanaca tolerantnosr je jos uvjek postojala bilo je i vojnog suradjivanja izmedju spanaca i manjih kalifata. Tolerancija je postojala makar samo iz politickih razloga.

Neznam zasto iztrebljivanje nekog naroda nebi bio problem i ne radi se samo o arapima vec i o jevrejima i starosjediocima u Ameriki. Radi se o puno vecoj populaciji nego u francuzkoj i engleskoj. Ponovo govoris o percepciji a radi se o jednostavnoj cinjenici da je iza muslimanskih osvajaca ostajalo puno manje mrtvih sam si rekao da je katolicizam podupiro iztrebljenje ostalih cim islam to nije nikad.
vadil

#222 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

tiv wrote:Što se tiče ovog Mešinog citata mogu reći da je toliko univerzalan da se može primjeniti i u moju korist, a protiv tebe.
Možda si ovo želio čuti:
“…otkinuti, a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod i onima koji nas u rod ne primaju.”

E hajde bas mi je drago sto si opet citirao Mesu; kad vec govoris koliko je univerzalan razmisli upravo o ovome pa vidi moze li da se primjeni na bilo koji od tri konstitutivna bosanska naroda pri razmatranju polozaja dijaspore svakog od njih u Bosni/Hrvatskoj/Srbiji (Hercegovci-Srbi precani-Sandzaklije) i kako na njih gledaju u matici.Nemoj posmatrati ovo samo kao upuceno samo Bosnjacima. Rasiri malo svoje poglede.Bosnjaci danas sigurno ne traze ni prihvacanje ni primanje u rod od strane Hrvata/Srba. sasvim sigurno imaju vrlo jak osjecaj pripadnosti samima sebi, tako da ti ovo pozivanje na Mesu nikako ne prolazi, niti moze da uvrijedi, sto ti uporno sam sebe ubijedjujes.Meni ovo nabijanje Mese od strane Srba/Hrvata nije nista drugo do nekakva kvazi-intelektualna masturbacija. Ziv bio i nemoj opet citirati, nadi negdje biografiju Mese Selimovica, saznaj sta je dovelo do njegovog "otpadistva" pa ce ti se mnogo toga kazati. I o "Tvrdjavi" i o "Dervisu i smrti". Prije nego sto to spoznas, tumaci ga sebi kako hoces,meni ne trebas.[/quote]

Pa dobro moglo bi se protumačiti i tako, ali samo kao neslana šala s obzirom na činjenicu da ti odlično znaš da se tu radi isključivo o Muslimanima, a u odnosu na Hrvate i Srbe (otkinuti) i Turke (neprihvaćeni).
Je li mi možda preporučuješ , umjesto Mešinih, citate Džemaludina Latića.
zlata

#223 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

Dupli
Last edited by zlata on 23/09/2009 15:28, edited 1 time in total.
zlata

#224 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by zlata »

Pa oprosti Vadile.....al' mislim da se tu Mesa debelo za*eb'o. Balkanski muslimani su vrlo prihvaceni i asimilirani u Turskoj. Skoro cijela elita....su balkanski i kavkaski muslimani (pocevsi sa Ataturkom). Njima su vrata za Tursku....vazda bila otvorena. "Oni" su bili podjednako....ako ne i ponajvise....i "kreatori" moderne Turske nacije....tako da je pravo bezveze tvrditi da su bili "neprihvaceni". Medjutim....kako je ta nova drzava jedva opstala....(kraj onoliki' silni' vanjski' neprijatelja)...i kako je sklepana od 50-ak + razni' naroda....svi sa svojim jezicima i dijalektima....asimilacija na gradjanskom nivou....u novu tursku naciju.....je bila de rigeur.
Ako se ne varam....u novom zakonu o ulaganjima i zastiti priobalski' podrucja u Turskoj (vis-a-vis strani' ulagaca i slicno) specijalni status imaju ljudi sa podrucja....bivseg Osmanskog Carstva. Ja sam to skuzila k'o "otvorena vrata" Tatarima, Azarbejdzancima, HercegBosancima, Albancima.....a zatvorena....ponajvise....Grcima.
vadil

#225 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by vadil »

zlata wrote:Dupli
Nazdravlje!
Post Reply