Ja kol'ko se sjecam....moj stari dido je bio uvjeren.....da je njegova vjera (Islam) najbolja. I da je na pravom putu....do raja (dzenneta). Uopce mi nije namet'o nikakav osjecaj krivice i inferiornosti.
To su sistematski radili moji ucitelji i nastavnici...mediji....sistem....skolstvo....(vecinom....u'mom slucaju....Srbi). U zadnje vrijeme.....to namecanje naslijedne krivice i inferiornosti....sam pocela dozivljavati i od rodbine koja zivi u Hrvatskoj.
Jednostavno.....sto je vise ziiiivala necija gujica....na djelove BiH....tol'ko je bivala prihvatljivija demonizacija "Poturica" iz BiH.
Zato ni jedna gologuza Lejla....nije mogla biti Missica....i to.... u 20-om stoljecu. (i sad ti meni pricaj o osmanskoj nepravdi 15-g stojeca....vis-a-vis Franjevaca i krscana uopce

).
Za razliku od nasi' susjeda (Vlaha i Sokaca) u nas se u'kucama hodalo po kilimima.....zene nosile dimije i gace ispod nji' (za razliku od nasi susjedni' inovjerki....koje ispod pregaca ni gace nisu nosile

). Obuci gace....svilu i kadifu.....

*ebi ga.....za 15-o stoljece i to je bio napredak.
I sad se ja trebam osjecati k'o krivac....sto su moji preci prije 500 godina....obukli gace....i poceli prati guzicu.
Ama....bolan...kuzim ja oklen s'ti dosunj'o.....
Kad Hrvati stanu protiv robova.....braniti bjelacku premoc i "superiornost".....(Louisiana.....US Civil War.....First & Second Slavonian Rifles, Cognevich company) onda ti je....to sve samo "povjest"....
Kad postanu najgolemiji zagovaraci Jugoslavenstva...PanSlavenstva...onda je to sve povjest. Kad se obuku u fasiste i komunjare....neofasiste i neonacionaliste....onda je to isto sve...."povjesna zbrka i zla nafaka".
A ja sam i dalje kriva....za nesto sto se dogodilo prije 500 godina. I deder.....zovni me jos jednom i suncokretom....zato sto ne nosim dimije....i samiju....nego hodam u Ungaro kostimu!
A i dalje nam je aktuelno....to sto je pokojni Bartul....post'o rahmetli Meho....prije 500 godina. I ja sam kriva....sto je Bartul skin'o gunj....obuk'o se "a la Turka".....i poc'o jesti pilaf, pitu i baklavu.
Pa bolan.....dodijala cojku pura i varen'ka.
Nemoj se matere'ti....blamirati. Nas'o si ovdi' klince i neuke....koji ne'znaju ni cestito artikulirati....srz onog sto i' (nas) davi.
A to su upravo....genocidasi i sovinisti....klero fasisiti ko i ti.....koji kroz nekakav kvazi-intelektualizam i uz pomoc svoje silne prirodne inteligencije....vec 100+ godina.....nameccu nekkvu svoju umisljenju "superiornost". I moralnu, i genetsku, i intelektualnu, i vjersku.
Fuj....Da si glupan...nebi 'vol'ko po*izdila......nego napadas druge za subjektivnost....a pogledaj najprije sebe.....[/quote]
Zlato, Zlato sunce moje žarko, nemoj mi se samo jediti. Šteta bi bilo ostati bez tako energične žene I još energičnijeg forumaša. Ako je hića debatirati nije, bona, hića ratovati. Iskreno ti kažem da toliki bijes I mržnju ja još ne osjetih na ovome forumu. Evo si I ti živi dokaz da vi bošnjačko-muslimanski intelektualci ipak imate problema sa sa tom nesretnom krivicom I inferiornošću. Tako vas je lako izbaciti iz ravnoteže da to postaje simptomatično. Ali za razliku od ostalih u tvome slučaju sve mi je jasno. Nije lijepo da na virtualnom liku istresaš svoj bijes I frustracije zbog problema sa rodbinom iz Hrvatske. Ti tučeš I biješ iz svih mogućih artiljerijskih oruđa I oružja ne mareći za fer-plej. Nemoj makar ispod pojasa , pa to boli. Ha.
Cvijete moj slatki, ja i ne kažem da si ti ‘genetski kriva’, nego kažem da su te u osjećaj stida zbog porijekla i krivice zbog otpadništva, o kojima , dakle, piše i jedan genijalac kao što je Meša Selimović, jednim djelom uveli tvoji daleki preci. Možda u njihovom slučaju I nevoljko. Zašto da ne? Ali to je fakat činjenica od koje je nemoguće pobjeći I to je u našem zajedničkom poimanju povijesti uzrok svih uzroka. Da toga nije bilo mi danas nebi ni raspravljali o ovome. Slažem se da je I system drugim djelom doprinjeo tvom osjećaju krivice I inferiornosti, ali ipak da ne bi turske agresije sve bi bilo drugačije. Ne možemo zabijati glavu u pjesak pred realnim životnim činjenicama.I naravno ja nikada nikoga od vas ne krivim za to. Zašto bi ti ili ja bili krivi za postupke svojih predaka. No moramo smoći snage za objektivnu kritiku I samokritiku kao I za uspostavljanje prave dijagnoze, jer bez nje nema ni pravog lijeka.
Da po pitanju rasizma I fašizma nisi ništa bolja od mene govori tvoja opsrevacija hrvatstva.
Neka ti na čast služi tvoje omalovažavanje franjevačkih I kršćanskih patnji ,muka i nepravdi koje su morali trpjeti 415. godina. Zašto zatvaraš oči pred tako očitom činjenicom. Ne budi jednostrana i ograničena po pitanju raspolaganju povijesnim informacijama, nego se lati posla i pođi čitati , ako ništa drugo, a ono barem fratarske kronike, dakle svjedočanstva onih ljudi-čuvara Bosne- na koje se vi rado pozivate kada vam je to potrebno. A ja ti za početak preporučujem kroniku fra Jake Baltića.
Slažem se s tobom da su ženske guze najviše profitirale turskom agresijom, jer da ne bi nje one bi ostale bez svilenih gaća. Ako si zaboravila da ti malo pripomognem. Turci su uz ženske gaće donijeli i pekmez. Baš im hvala. A što se tiče gologuzih inovjerki najbitnije je to da su one rađale principijelne, stabilne i odvažne sinove koje u njihovoj vjeri nije moglo pokolebati ništa , pa čak ni rečena pura i varenika.
Brini ti brigu o sebi , a ne o navodnim klincima. Znaju oni za sebe . Osim ako imaš potrebu za tim da budeš anđeo čuvar. Majčinski osjećaj.
Što se tiče tvoje optužbe za subjektivizam mogu reći da si u pravu , budući svi patimo od tzv. filozofije doktora žapca koji je živio samo u svom bunaru, te je iz perspective svoga bunara pitao prijatelja žapca iz bijelog svijeta ‘što je to Atlantski ocean I koliko je puta veći od njegovoga bunara’pošto ga je ovaj prethodno izvjestio o postojanju istoga. Svi mi, dakle živimo u nekom svom bunaru I samo iz njegove perspective gledamo na svijet. I ne znam što tu ima loše ako kažem da neki forumaši nastupaju po maorskoj temi subjektivno , a ne objektivno. Objektivno bi bilo da je barem neko od vas prvo osudio tu agresiju pa ju tek onda eventualno pokušao opravdati progresom njenih nositelja na raznim poljima ljudskog bitisanja I egzistiranja. Uostalom kako več i činite. Samo u tom slučaju biste imali moj glas , ukoliko vam je do njega uopće stalo. Znaš na koga me podsjećaju rečeni forumaši po svojoj životnoj filozofiji? Ni na koga drugoga do na Raskoljnjikova koji je sebe ubjedio da je zločin dozvoljeno činiti ukoliko se on čini u ime viših I plemenitijih ciljeva.
Budi mi zdrava, vesela i dugovječna. Ne primaj sve suviše k srcu i ne živi u iluziji da ćeš putem foruma promjeniti svijet i riješiti njegove problem. A i da možeš opet na bi svi bili zadovoljni . Na prvom mjestu vjerojatno ja, suncokrete moj. Dok je svijete , bit će suncokreta.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
I to najiskrenije