Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
tranquil

#201 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by tranquil »

Chmoljo wrote:
JThomas wrote:da se izrazim narodskim jezikom, tranquil, mislim da sviraš ku*cu...latini bi rekli, bisere pred svinje.

on je već odlučio šta će shvatiti doslovno a šta u prenesenom značenju, naravno, onako kako odgovara njegovim sumanutim idejama.
ja kad sam pročitao "Modru rijeku" umal' se nisam utopio u Uni :mrgreen:
:lol:

@Chmoljo, @JThomas - :thumbup: :sax:
vox-populi

#202 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by vox-populi »

A jos nam ne rece gosn. Zavjera sta on slusa. Mene bas zivo interesuje.
tranquil

#203 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by tranquil »

vox-populi wrote:A jos nam ne rece gosn. Zavjera sta on slusa. Mene bas zivo interesuje.
Ako mu je kriterij da to bude žanr u kojem nije bilo samobistava muzičara ili činova nasilja i skandala, bojim se da se nije baš naslušao muzike.
Bušman

#204 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Bušman »

Evo da malo i ja dodam sta pametno. Bend Evildead je daleke 1988. (nisam 100% siguran) izbacio nevjerovatnu pjesmu Annihilation of Civilization. Pjesma govori o globalnom zagrijavanju i svim problemima koji ce to donijeti sa sobom. Dakle, 1988. godine, kada nikome nije bilo ni na pameti globalno zagrijavanje, metalci su upozoravali na to.

Uzivajte u videu. :)

Apostate

#205 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Apostate »

Ok sad mi je malo jasnija tvoja zamjerka i ocito se radi o nesporazumu. Ne zelim ti drzati predavanje uopste, razgovaramo. Opusti se. :) Dio koji si boldirao si malo izvadio iz konteksta jer je to bio odgovor na jedan raniji post, al nebitno...

Sve sto sam htio da kazem je da se metal slusa zbog muzike prvenstveno, sve ostalo je value-added. Izmedju ostalog, bio sam veliki fan grupe Mortification koja se smatra jednom od najuspjesnijih kriscanskih death metal bendova. Soulfly takodjer. Koliko god se gnusao Maxovim born-again-Christian tekstovima, muzika mi je zakon. Ponovo, nije stvar u tekstovima vec u muzici. A odakle bendovi crpe ideje, to mi je daleko daleko manje vazno. Definitivno mi nece nekakvi tekstovi mijenjati moje shvacanje svijeta, drustva i svega ostalog...

Sa zadnjim paragrafom se uglavnom slazem, mada mislim da potcjenjujes tinejdjere, ali eto...
uroborus

#206 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by uroborus »

Apostate wrote:Ok sad mi je malo jasnija tvoja zamjerka i ocito se radi o nesporazumu. Ne zelim ti drzati predavanje uopste, razgovaramo. Opusti se. :) Dio koji si boldirao si malo izvadio iz konteksta jer je to bio odgovor na jedan raniji post, al nebitno...

Sve sto sam htio da kazem je da se metal slusa zbog muzike prvenstveno, sve ostalo je value-added. Izmedju ostalog, bio sam veliki fan grupe Mortification koja se smatra jednom od najuspjesnijih kriscanskih death metal bendova. Soulfly takodjer. Koliko god se gnusao Maxovim born-again-Christian tekstovima, muzika mi je zakon. Ponovo, nije stvar u tekstovima vec u muzici. A odakle bendovi crpe ideje, to mi je daleko daleko manje vazno. Definitivno mi nece nekakvi tekstovi mijenjati moje shvacanje svijeta, drustva i svega ostalog...

Sa zadnjim paragrafom se uglavnom slazem, mada mislim da potcjenjujes tinejdjere, ali eto...
O.k., imas pravo na svoje misljenje, mada se ja ne slazem sa njim, generalno gledjuci.
Meni je, oduvijek, bila bitna angazovanost ili stav iza koji stoji odredjen band, bio on metal, rock ili electro orjentacije, sa posebnim akcentom na smisao njihovih stihova.
Gledati samo kroz puku konzumaciju muzike koja treba biti samo nekakav soundtrack uz dnevne aktivnosti je potpuno podcjenjivanje iste jer je ipak neko ulozio u nju odredjenu dozu kreativnosti, energije i senzibiliteta koji zeli podjeliti sa slicnim sebi. Mozda zvucim naivno...ostvljam prostora za bilo ciju sumnju.
Postoji mnogo dobri bandova (kao n.p.r Radiohead) koji zele po svaku cijenu napraviti otklon od puke konzumacije njihove muzike, trudeci se da ona prije svega bude dio slobodne volje, kao akt umjetnosti, koja ce imati ili naci svoje mjesto u zivotima onih koji taj isti muzicki izraz postuju i prepoznaju kao nesto vrijedno.
majnejmiz

#207 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by majnejmiz »

tranquil wrote:
majnejmiz wrote:
vox-populi wrote:Evo mene ovaj majnejmiz totalno ubijedio da je Death Metal, Rap te gotovo sva druga muzika kriva za sve lose na svijetu. Ja to vise nikada necu slusati. A s obzirom da cu na javnoj lomaci koju sutra organizujem ispred moje zgrade spaliti sve CD-ove koje imam, te jos veceras formatirati sve diskove na kojima je muzika, molim majnejmiz-a da mi preporuci sta da ubuduce slusam.

Dakle koja je to muzika prihvatljiva za slusanje, naravno po misljenju uvazenog majnemiz-a. I ne treba mi ovdje sada opis tipa "svaka koja je normalna" i slicno, trebaju mi konkretni prijedlozi, naziv grupe ili izvodjaca te eventualno album.
Draga mi je tvoja ironija, ali ti moram reći (kad ti već roditelji nisu) da ne postavljam ja norme ponašanja nego to radi društvo. Što se mene tiče slušaj šta god ti je javno dostupno pod uslovom da ne krši društvene norme u ovom slučaju ne poziva na vršenje krivičnih djela kao: klanje, silovanje, vađenje očiju, paranje trbuha trudnice da joj se nožem izvadi fetus koji se onda zgazi, vješanje,davljenje, vađenje srca u bilo koju svrhu sem hirurške npr. u svrhu ishrane... Npr. osim što ljudsko srce (kao ni drugi organi) NIJE ZA ISHRANU, isti pozivi još i stvaraju lažni utisak kako je "sve dopušteno" pa ako i neće odmah krenuti s jedenjem ljudskih srca mnogi mladi kao i njihovi stariji mentori će (u početku) tražiti legalizaciju "lakih" droga, pa alkohola maloljetnicima, pa svih vrsta prostitucije pa... Kontaš? Nema kraja. Ili stvarno duboko (ali baš onako, duboko) vjeruješ da je sve navedeno i još puno toga više - vidi par tekstova koje sam naprijed dodao -dio paketa ljudskih sloboda? Ako vjeruješ, onda si, najiskrenije, u totalnoj zabludi i ne poznaješ svijet u kom živiš: sve je to , svi ti "krugovi pakla" ,već viđeno toliko puta da postaje izlizano. Čitaj Dantea ako meni ne vjeruješ.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Eto koliko ti nemaš veze sa ovom temom, a i dalje ne odustaješ. Upravo taj Dante kojeg pozivaš, upravo to njegovo djelo koje pominješ, obiluje tako sočnim opisima mučenja ljudi, pravih ljudi od kojih su većina stvarno postojali, dakle sadrži prizore mučenja koji su gori od većine metalskih tekstova. Trebao bi to znati, ukoliko si ga čitao i razumio.

To je upravo ono o čemu je The Silent Man govorio (a što si odlučio da ignorišeš) - jednostavno se radi o drugačijoj estetici. Nije svaka pjesma o proljeću i tratinčicama i ježevoj kućici. "Čitaj Dantea ako meni ne vjeruješ." :lol:

Ima jedan naš pjesnik kojeg smo prije čitali za lektiru (sada ga nažalost nema u svim školama, nije svugdje "podoban") koji u svojoj najpoznatijoj poemi govori o masovnim zločinima i kopanju očiju (prilično eksplicitan sadržaj).

Drugi, pisac proze, je dobio nobelovu nagradu za djelo u kojem se detaljno opisuje nabijanje na kolac.

Treći, opet naš priznati pisac (živ i aktivan), je uzeo opis nabijanja na kolac od prethodnog od riječi do riječi, samo promijenio likove i upotrijebio u svom književnom djelu.

Jedan takođe poznat i čak i politički aktivan BH pjesnik (kažu najveći živi BH pisac) je napisao par pjesama jezivog sadržaja, a opet lijepih, npr. o slijepcu koji pjeva svom gradu, ili drugu,o ljudima koji ustaju iz grobova.

I kako da zaboravim, naš najveći pjesnik svih vremena, imamo ga u lektirama, imamo ga na novčanicama. Njegovu neobičnu poetičnost ponekad primjetim u tekstovima Marilyn Mansona (iako je da se razumijemo, ovaj naš ipak neuporedivo iznad Mansona, čisto da ne biste pomislili da ih poredim po kvalitetu). Završio bih sa jednim njegovim poznatim death metal tekstom:

zatvoren u meso, zatvoren u kosti,
pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
U životu nisam naišao na veću zamjenu teza. Sve što si naveo je tačno "osim" zaključka: razlika između kretena iz bendova koji pišu/arlauču o tome s jedne, i Dantea te pisaca koje si naveo s druge strane, je u tome što ovi prvi u svemu tome ne vide NIŠTA LOŠE, a ovim drugim od reda to sve skupa smeta i uvijek je u kontekstu nekog protesta -pročitaj njihova cijenjena djela još jednom pa ćeš vidjeti da ti opisi čine (ugrubo) 1% cijelog teksta dakle u kontekstu su nečeg značajnijeg, dok zlodjela čine 100% imbecilnih uradaka ovih kretena. O čemu pričaš ti uopšte? Pa i tebi je sve skupa smiješno! Osim nadam se činjenica da se Dante ni Andrić ni ostala gospoda nisu oblačila u crnu kožu s lancima i mrtvačkim lobanjama, niti bili prekriveni tetovažama posvećenim smrti i ubijanju, niti su palili bogomolje i ubijali a prošli su kroz pakao svjetskih ratova. Eto to je razlika. Smiješno?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#208 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Nosferatu »

Maj nejm is who the fuck is Amela...

Daj bogati skini se ljudima sa slucaja, ti kao prvo, ne poznajes tematiku ni izbliza dovoljno da bi mogao da sudis. Ljudi ti fino napisase, metal je jedna muzika testosteronska, terapija fizicka, u kojoj graniceci na sci-fi, svako je zajeban, jer je to takva furka, poslje koje milioni ljudi odu kucama, a od tih milion 1 napravi neko sranje u godinu dana i onda krive za to bas taj metal koncert. Da je metal agresivan, primitivan i da se pripadnici istog isticu, vjerujem da jest tako nekom ko slusa Saku Polumentu i Sasu Matica, ali bolje pjevati o fetusima na nozevima nego u sakou zalopojne pisme fejkati o pickurku kojeg nikad nisi imao a i da jesi, nije bio za pjesme, pa cak ni kafanske. Ono sto ti ne shvatas je da nije metal turbo folk, tu se rijeci Cece ne izgovaraju na izust, cak sto vise, tu je lirika nebitna a vokalista je inace najcesce najmanje talentirani lik kojeg je zapao najfizicki i najmanje zahvalan posao, cak sto vise metal stoji na dijagonalno oprecnom smjeru turbo-folka, ne samo po pripadnicima koji ga slusaju nego i po tome kako se pise - npr. u folku je bitna pjesma i od nje se krene a muzika se "naljepi" dok u metalu napise se muzika, pa se onda - pjesma "naljepi"- npr evo ja, imam sigurno par hiljada albuma metal muzike, ne znam 10 pjesama i ono sto sam znao, zaboravim, jer nije poenta u tome ni ljepota ni nista, ja sam uvijek manje voljeo metal koliko sma mnogo mrzio sanere i narodnjak, iz te strasne mrznje nad narodnjacima, sanerlukom, parama po kafanama i lakom pizdom sa sela koja se otela u talasu hormonalnom, ja zavoljeh ono sto seljane plasi i sto njima "para usi" jer nema picke, para i igre dva koraka naprijed jedan nazad, a ne moze ih plasiti neko ko slusa klasicnu muziku i skriva se po polu-praznim salama kad dodje filharmonija vec upravo, neko ko nosa nekakve lancuge, nije se osisao 2 godine, i ima tetovazu. Ta muzika ima veze sa svim, ne samo geografijom vec i nivom skolovanja. Npr. rijetkost je bila da gimnazijalac slusa narodnjake i turbo folkerase, cak i ako mu roditelji to slusaju, npr. u Buca Potoku, dio tog skolovanja kao procesa je bilo, uvaliti ako ne nesto drugo, a ono ljude koji su necim drukciji od njega samog, i njegovog babe, pa da mora s takvima da nadje neki zajednicki jezik i zivi 4 godine dok mu pupa npr. glava, dok jednog dana ne nadodje na to sta je to sve a sta sve to nije. Oni koji idu u poljeprivrednu srednju, njima to nije toliko bitno.

Normalno, kod onih koji su sa sela sisli tek sa 20+ godina, kod njih je mozak prestao se razvijati i ne mogu proci tu fazu jer su indoktrirani. Ne mozes ti prait kravi vime i fuckati Metallicu negdje podno Vlasica. To tako jednostavno ne ide. Najgore od svega je sto seljaci shvataju taj napad neobicno personalno a ne kao neki atak na sistem, ne shvataju sta je underground i sta je to pokret ljudi koji hoce da preispituju mainstreaim i establisment, kod nas npr. to su bili narondjaci i rapperi kao Mahir, te efendije kao Dino Merlin i sijaset drugih Hari Mate Harija i Goljubica, kojakvih Neda Ukraden, cijel Tuzla jednu kozu muzla bivsih Tuzlaka i sijaset drugih pusi-kuraca, s naseg podneblja od pastirskog rokera Brege do svih drugih djuvegija koji pokusavaju danas usicariti koju kermicu, dakle ja kad sma poceo slusait metal to nije bilo jer se meni metal svidjeo vec jer sam mrzio domacu muziku u kojoj je ta bijela sljama bila nuzno potrebni fiks, taj jedna idiotluk koji je vintao uprazno o nicemu drugom osim - ljubevi. Taj jedan totalno debilni pop kao npr. Magazin ili neki pastirski rok, a kod nas je rok prozimao uvijek seljacke motive, trazio u sebi narodnjak, npr. jedna grupa Nervozni Postar je meastralno tu temu obradila. A mrzio sam je jer je prilagodjena nekom retardu kojeg sam ja ismijavao, i radi njega ja trebao da kaskam za svijetom i svijetskim nekim tekovinama, tj. u odredjenim momentima mog bistvovanja jedini zadatak koji mi se ucinio vrijedna izvrsenja je da stojim na suprotnom spektru od takvih i da im prkosim, kako, tako sto necu da budem sto oni jesu a oni ne mogu da budu ono sto ja jesam. Normalno posto je kod nas metal predispoziran na to da nece nikad izvojevati pobjedu tj. uvijek ce biti vise narodnjaka nego nekakvih rokera, ciju ekstenziju predstavljaju metalci, nista vise, metal je samo najekstremniji front rock-a, cak nebih ni rekao sav metal nego taj jedan brutalni pravac, ne liricno, jer mene lirika i vizuelno nikad nije impresioniralo, ti moras shvatiti da te pjesme i imidzi, to impresionira samo neko ko je pocetnik jer vecina metalaca slusa muziku tako sto pristavi neki cd, i ono sto cuje - dakle ta tkz. "drlja" ili budi neku reakciju, ili je dosadna a nije istina ni da su sve pjesme skup svim bedastoca na svijetu, ima bendova kriscanskih - koji su metal. To se zove white metal. U poredenju s nekim satanistickim koji su navodno black metal. To je i dalje pojednostavljivanje jer satanizam je 99% muzicka propaganda koja se dobro prodaje. Tj. da bi na neki nacin bio primjecen moras uraditi nesto sto je ekstremnije od bendova kojisu tu bili prije tebe. Npr. jedan Cradle of Filth. Ili Cannibal Corpse. To nisu giganti metala, to su bendovi koji nisu poznati ni po cemu osim npr. po nekim ekstermnostima bilo nastupa scenskog i kostimografije ili vokalima bilo da su visokofrefketno iritirajuci vrisci ili duboko grlato neko stenjanje ili pjesama u kojima upravo pokusavaju katarzom rijesiti se onog sto je u njih sistem usadio pa cak i ono sto se nominalno smatra normalnim. To je to. Oni znaju da ljude koji to kontaju - ne mogu uvrijediti - jer ih ne uzimaju ni izbliza za ozbiljno. Ali oni koji ih uzimaju su kojekakvi crkvenjaci i branitelji drustvenih normni, tj. pusi-kurci koji bi da oni kroje direkciju i dimenziju kojom plovi civilizacija, i to - samo silom i zabranama. Uz to ako se desi i neka fizicka katarza, u toj sutci, uz brujanju gitare kroz pojacalo, uz siktanju testosterona, tim bolje. Onda popijes nekoliko piva, odes kuci i odspavas kao beba a sutradan se probudis kao novi covjek. Neko zna da meditira, neko voli jogu, neko ide u dzamiju a neko se rijesi negativne energije ovako.

I na kraju. Ja slusam metal 15 godina vec. Na kraju tog ciklusa mogu reci da je to manje/vise prohujalo s vihorom, tj. prodje i to. Metal je danas toliko komercijaliziran i toliko main-stream-iziran da to vise nije ni iz bliza underground muzika kojom je bio, sto je bila neki trade-mark, s tim je metal dobio na rafiniranosti ali je izgubio na svom idealizmu. Sve u svemu, meni je metal pomogao, jer sam imao jednostavnu metodu eliminacije papaka iz svog neposrednog okruzenja i nasao sam nacin da zivim s ono PTSD-a sto je bilo u meni. Metal ne cini nekog nista boljim ni gorim, pitanje je samo godina u kojima se u metal udje i u njemu ostane. A sto se tice ubijanja i ubadanja, samo onaj koji nije - izlozen istom je onaj kojem je to olako, npr. od 7 osnovne do mozda 2 srednje, ja sam konstantno bio izlozen u razredu s djecom koja su imala vatreno oruzije, bombe, pistolje, nozeve, na "eksurzije" koje bi sacinjavali - fico i mercedes crni ( u ratu) s prikolicom - u koji bi znali natovariti pive i jagnje - odakle - od cinjenice da su neki momci bili sverceri koji su radili za familiju a drugi djeca kojekakvih komandanata ratnih dakle - ocojceni i sazreli jako rano, uz konstatno prisustvo i smrti i oruzija, pa smo znali ici rostiljati jaganjce i ribu koju bi lovili puskama, bombama i slicnim, do dana danasnjeg, nijedan od tih ljudi nije bio neki "metalac" vec su ili bili prosjek muzicki okloline dakle muzika i meso, ili su slusali ganst'a rap, ali nikada a ni tada to nije bio razlog cinjenice da neko s 15 godina sjedi u razredu s pistoljem i bombom, dok ima prostrelu ranu samo-zadanu i zadobijenu, to nije uradila muzika vec je uradio rat, i dan danas pogledaj ko cini okosnicu svijesti jednog nacionaliste kao i kriminalni milje, ne radi se tu kod nas o metalurzima ni o gotima, niti o punkerima, niti o Oi evcima pa ni o skinheadsima, vec o Sabanima. Sabani su nas karcinom na mozgu. Ta opste-prihavaceni sund, kich, primitivluk i na kraju sirovo zivotinjsko carstvo, drolje, alkohol i brza kola, kosulje raskopcane do pupka, lanci, mobiteli, Jack Danielsi na stolovima, i normalno, jedva da je koji i srednju skolu zavrsio, a sto se zena tice, kojekakve pizdurine kojima se dusa bila noge siriti pred Arkanima i slicnim drugim velikim borcima, sve u svemu, najveca parodija toga je da od guslara, frulasa i harmonikasa ti nadjes traziti malignosti u metalu. Metal - negdje drugdje, ne u Bosni, na neki drugi nacin, o tome bi se dalo diskutirati. Ovako, mnogi u BiH svoj ocaj ljece metalom, a u nedostatku drugog sistema eliminacije papaka, na taj nacin barem priblizno, na oko, mozes barem okupiti ljude za koje znas da nisu konformisti i ne prihvataju ono sto usaduju u Sabana, sa standardnom opremom i po osnovnoj cijeni, dakle - kruta eliminacija i filtriranje se ipak desi.

Po meni npr. nasilje mnogo vise ima veze sa svim drugim nesredjenostima, a ako postoji direktniji izvor ovog adolescentnog to je onda huliganizam koji postoji na svim poljima drustva, u kojem sto je rekao jedan rahmetli Celo, nemojte krasti kasetofone iz automobila dobicete godinu zatvora, kradite milione i bicete partneri drzavi i resphektabilni, dakle, o tome se radi, o stratifikaciji ko gornji ko donji i kojim sredstvima, koje ciji pijun, ko je za koga kralje, a muzika, muzika postoji od prvobitnih ljudskih zajednica, i danas se ne moze zabraniti, danas kad postoji download za sve, od djecije pedofilije pa do posljednjih oralnih oprostaja bombasa samoubice do kojekakvih slika rata i kazamata u kojima odrastaju ta ista djeca, pa do slavospjeva svim zlocincima, samo da poslusas opus Baje Malog Knindze ne treba ti dalje, ali to ne smeta tj. to je nesto mnogo dublje u sta ne smije da se dira. Ovako metal, svi seljaci bilo kojeg tora, viknuti ce jest tako je. Ja samo znam da sma nekoliko puta u zivotu primio batina i nije bilo jednom sto sam bio metalac. Napadali su me saneri s Gorice i iz Sutjeske, sto, jer mi smo bili dva svijeta, meni su mogli izbiti zub i rasjeci usnu ali nisu mogli uvidjeti da sljedeci Mahira i narandzastu boju je ipak inferirono jednom pokretu kao sto je to metal. U njemu ima jako mnogo sci-fi, sanera, kojekakvih siledzija i testosterona, ali na kraju dana, trebalo se i za to izgraditi. Za Hanku, Lepu Brenu, Zdravka Colica, sta se imas izgraditi, to je baci sisu da se igramo. E, zato ce uvijek biti ljudi koji ce to ismijavati i takve, i koji ce nalaziti ne mora to biti metal, to moze biti bilo koja muzika koja nije nama autohtnota, ali bice nesto sto neko ko slusa Lepu Brenu nece moci da shvati, i dovoljno ti je to. Ne treba ti vise. Zbog tog je metal popularizovan i dati su mu epiteti koje mozda nebi nikad ni ponjeo i koji nisu mozda nigdje istina osim kod nas, ali, kad se mi rijesimo turbo folka, kad to uspiju zabraniti, eliminirati i odstraniti onda ce se moci i dokazati da izgledati zajebano i pjevati o odsjecenim sisama je takodje, zajebancija, tj. "umjetnicki izraz slobode", kod nas nije bilo metala, pa imamo koliko genocida, mas grobnica i drustvo koje se raspada, drzavu koja nema 1 metal bend da ima neki fan bazu, neku diskografiju, neki duzi period rada, nesto, nekako, nego najcesce nista. Ali eto, neko i u tome vidi opasnost. Samo zlocinac se ne postaje tako sto slusas metal vec se postaje s onim sto sebi mozes dopustiti da uradis, kad mislis da drugi ne gledaju i ne znaju. Ili ako gledaju i znaju, znas da su saucesnici. Tako se postaje kriminalac i zlocinac, i svima im je denominator samo meni, a predznaci koje nose, su nominalno tu da zbune gluperde koji ce se postrojiti da ih brane i napadaju u ovisnosit jel moj ili nije li moj. Ja jos nisam cuo da je a) neko iz Bosne i b) ko slusa metal - napravio neki zlocin, ali znam da je toliko zlocina po BiH, a i jedan mali Srebrenicanin je uspjoe, u Salt Lake City-iju da napraiv najvecu glupost koju je iko u dijaspori i pobije ljude, pa nigdje nikad se nista ne nadje da pripisu metalurzima, na kraju ispadose ljudi koji slusaju upravo to - elita - ne sto je to nesto elitisticki za slusati vec sto je ono s cim se porede - dakle masa turbaca - toliko zalosno i jadno, da moraju ljudi tako da brane se od njih i njihove muzike, s necim toliko dalekim i tako drukcijim, da se ne moze lako skinuti dres i izvrsti nama poznati transferi, kao sto npr. neki ex roker Alen Islamovic iz Sela Islamovac kraj Bihaca moza zapjevati duet narodnjacko-turbaski, i slicno. Metal kod nas nema buducnost, u njemu nema para, scena je anemicna, ali to i jest ljepota. Da je neko htjeo da ga prihavata svaki dvozubi papak i dvije usne izmedju koljena, najlakse bi bilo obuci kosuljicu, oznojiti se oko pazuha i skakati kao u transu na nekak polu-primitivne unza-unza-unza repetitivnosti, ali, nekome to i nije cilj. Nekom jeste cilj da sve dovede u pitanje i na kraju, da moras da shvatis da moras i takve da prihatisa a ne da u svojo klaustrofobiji boj se ovna boj se govna, boj se metalca, boj se homoseksualca, pa od cega ti je zivot satkan, samo od onog sto ne treba? I onog sto ne valja. A kao, odrednica, sluzis jel bogati - samo ti i tvoj region tebi. Samo vidi ovo. Metal postoji u BiH jer ima scena van BiH, koja je veca i jaca od turbo folka. I dokle se god na toj sceni trosi lova i postoje granice za koje se zna da se ne mogu preci, metal ima svoj dijapazon na kojem mu je data sloboda dejstvovanja i to ne odreduje Bosna, niti ce ikada odredjivati, ali itekako sve ono sto je popularno u svijetu dolazi i do Bosne, pa bilo to dobro ili lose. Te neke jalove price iz "uredjene zemlje" gdje vijesti sacinjavaju macka s krova kuce i kako je poplava u X ulici unistila podrum 6 kuca, u takvim sistemima prolazi prica kako je doslo do pucnjave zbo Marylin Mansona ili Rammsteina, medjutim barem kod nas bi to trebalo biti smjesno, zasto, zato sto ako bi zabranjivali zlocin, zabranili bi svu narodnu muziku prvo, a zasto narodnu, zato sto forsira sve lazne vrijednosti i ubija zeru iceg normalnog, to je muzika koja kreira mediokritete, a mediokritetima trebaju lideri, najvole lidere tvrde kite, jer to pali sirovine, a lideri tvrde kite moraju da se dokazu siljenjem iste na necijem dupetu, i tako dobijes jedan sistem koji podrzava zlocin i zlocince. Upitaj se ti koja je muzika svirala po Banja Luci 1992 godine kad je pola tog grada zavrsilo iseljenog. I zasto ti muzicari i ta muzika nisu zabranjeni danas? I ako oni nisu, gdje je bolan metal kod nas?

I na kraju, nemoj se povoditi za svijetom u kojem nije bitan problem vec koje krivac, mene brinu oni koji su nenormalni a prave se normalni i funcioniraju u drustvu u kojem se ne zahtjeva puna funkcionalnost vec samo ona ovlas, u kojem ima toliko ljudi koji nisu funkcionalni, nisu ni normalni, nisu neki ni ljudi, dakle, tu me mnogo vise brinu oni koji su etiketirani kao - normalniji da ne moze biti - od onih koji nisu takvi, i u najmanju su ruku cudni a u najgoru neprihatljivi. Jer svako je normalan dok ga ne upoznas.
tranquil

#209 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by tranquil »

majnejmiz wrote:
tranquil wrote:
majnejmiz wrote:Draga mi je tvoja ironija, ali ti moram reći (kad ti već roditelji nisu) da ne postavljam ja norme ponašanja nego to radi društvo. Što se mene tiče slušaj šta god ti je javno dostupno pod uslovom da ne krši društvene norme u ovom slučaju ne poziva na vršenje krivičnih djela kao: klanje, silovanje, vađenje očiju, paranje trbuha trudnice da joj se nožem izvadi fetus koji se onda zgazi, vješanje,davljenje, vađenje srca u bilo koju svrhu sem hirurške npr. u svrhu ishrane... Npr. osim što ljudsko srce (kao ni drugi organi) NIJE ZA ISHRANU, isti pozivi još i stvaraju lažni utisak kako je "sve dopušteno" pa ako i neće odmah krenuti s jedenjem ljudskih srca mnogi mladi kao i njihovi stariji mentori će (u početku) tražiti legalizaciju "lakih" droga, pa alkohola maloljetnicima, pa svih vrsta prostitucije pa... Kontaš? Nema kraja. Ili stvarno duboko (ali baš onako, duboko) vjeruješ da je sve navedeno i još puno toga više - vidi par tekstova koje sam naprijed dodao -dio paketa ljudskih sloboda? Ako vjeruješ, onda si, najiskrenije, u totalnoj zabludi i ne poznaješ svijet u kom živiš: sve je to , svi ti "krugovi pakla" ,već viđeno toliko puta da postaje izlizano. Čitaj Dantea ako meni ne vjeruješ.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Eto koliko ti nemaš veze sa ovom temom, a i dalje ne odustaješ. Upravo taj Dante kojeg pozivaš, upravo to njegovo djelo koje pominješ, obiluje tako sočnim opisima mučenja ljudi, pravih ljudi od kojih su većina stvarno postojali, dakle sadrži prizore mučenja koji su gori od većine metalskih tekstova. Trebao bi to znati, ukoliko si ga čitao i razumio.

To je upravo ono o čemu je The Silent Man govorio (a što si odlučio da ignorišeš) - jednostavno se radi o drugačijoj estetici. Nije svaka pjesma o proljeću i tratinčicama i ježevoj kućici. "Čitaj Dantea ako meni ne vjeruješ." :lol:

Ima jedan naš pjesnik kojeg smo prije čitali za lektiru (sada ga nažalost nema u svim školama, nije svugdje "podoban") koji u svojoj najpoznatijoj poemi govori o masovnim zločinima i kopanju očiju (prilično eksplicitan sadržaj).

Drugi, pisac proze, je dobio nobelovu nagradu za djelo u kojem se detaljno opisuje nabijanje na kolac.

Treći, opet naš priznati pisac (živ i aktivan), je uzeo opis nabijanja na kolac od prethodnog od riječi do riječi, samo promijenio likove i upotrijebio u svom književnom djelu.

Jedan takođe poznat i čak i politički aktivan BH pjesnik (kažu najveći živi BH pisac) je napisao par pjesama jezivog sadržaja, a opet lijepih, npr. o slijepcu koji pjeva svom gradu, ili drugu,o ljudima koji ustaju iz grobova.

I kako da zaboravim, naš najveći pjesnik svih vremena, imamo ga u lektirama, imamo ga na novčanicama. Njegovu neobičnu poetičnost ponekad primjetim u tekstovima Marilyn Mansona (iako je da se razumijemo, ovaj naš ipak neuporedivo iznad Mansona, čisto da ne biste pomislili da ih poredim po kvalitetu). Završio bih sa jednim njegovim poznatim death metal tekstom:

zatvoren u meso, zatvoren u kosti,
pa će tvoje kosti tvoje meso bosti
U životu nisam naišao na veću zamjenu teza.
Hvala :kravata: trudio sam se :D
majnejmiz wrote:Sve što si naveo je tačno "osim" zaključka: razlika između kretena iz bendova koji pišu/arlauču o tome s jedne, i Dantea te pisaca koje si naveo s druge strane, je u tome što ovi prvi u svemu tome ne vide NIŠTA LOŠE, a ovim drugim od reda to sve skupa smeta i uvijek je u kontekstu nekog protesta
Ti znaš šta je motivacija jednih a šta drugih? Pa pored toga što si već pokazao da nemaš veze sa metlom, nemaš veze ni sa umjetnošću. Pa barem je za pjesnike poznato da su bili skloni depresijama, nihilizmu, drogi, samoubistvu... i opet ih učimo u školi, detalji su čak navedeni u biografijama koje se koriste u školi. Skandalozno jebote, kakva crna la kukaracha i death metal. :lol: Ako se ne varam u gimnaziji je još uvijek na programu jedno veliko djelo svjetske literature koje u jednom svom solidnom dijelu sadrži scenu drogiranja i rezultirajuću narkomansku furku.
majnejmiz wrote:pročitaj njihova cijenjena djela još jednom pa ćeš vidjeti da ti opisi čine (ugrubo) 1% cijelog teksta dakle u kontekstu su nečeg značajnijeg, dok zlodjela čine 100% imbecilnih uradaka ovih kretena. O čemu pričaš ti uopšte? Pa i tebi je sve skupa smiješno! Osim nadam se činjenica da se Dante ni Andrić ni ostala gospoda nisu oblačila u crnu kožu s lancima i mrtvačkim lobanjama, niti bili prekriveni tetovažama posvećenim smrti i ubijanju, niti su palili bogomolje i ubijali a prošli su kroz pakao svjetskih ratova. Eto to je razlika. Smiješno?
Ignoranta poput tebe rijetko kada viđam. Može ti se sto puta objasniti ali ti i dalje isto. Neću se truditi da sto prvi put objašnjavam, ali pretplatio sam se na tvoje postove. :D Zanima me ćeš odgovoriti @Nosferatu, imaš referat od njega, od srca ali prilično precizan (mada me je ono "cijela Tuzla jedna kozu muzla bivših Tuzlaka" malo štrecnulo :D )
uroborus

#210 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by uroborus »

@ Nosferatu svaka cast za post :thumbup:

Ali, u ovoj zemlji, najteze je novopecenim komformistima, licemjerima i mahalsakoj bargri objasniti da je drustvo, koje oni necim cudom smatraju vlastitom svojinom, u totalnom bedaku.
I dalje ce tupiti zube o laznim gradjanskim pravima, o laznoj multikulturalnosti, o anemicnoj angazovanosti, o maloumnoj nacionalnoj politici, o "uvoznom smecu" koje kvari nasu omladinu...u pravu su, zasto da omladinu kvare neki skandinavski black-metal mitomani kada su tu nasi domaci, i provjereni, kao i etablirani koji uz harmoniku i kolce naprave atmosferu "ma hajde"...ljudi nece konkurencije, ha ja, jebo-ga-ti!!!! :mrgreen: :mrgreen:
slayko

#211 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by slayko »

ja ne znam niti jedan veci incident na metal svirkama u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina. Dok se na koncertima " nemoralnih dama " ( citaj turbofolk ) stalno il puca il bode ;-)
The Silent Man

#212 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by The Silent Man »

Ima neka tajna veza izmedju nacionalizma i turbo folka.

Turbo folk predstavlja „ono normalno,ono nase“ i po slusanosti je jednostavno – norma!
Nacionalizam upravo funkcionise na odbrani „onog normalnog,onog naseg“ jer je ta nasa norma i preko te norme – sami mi- ugrozena!
Pa tako,sve sto nije „normalno,nase“ i ne podpada pod spektar stvari nad kojima nacionalizam bdije – valja sprzit,poklat unistit.

Potpuno je normalno da ce pjevaljka (kako i ona srpska vojsci RS 92 godine,tako i ona americka u Bagdadu) pjevati vojnicima koji sluze a) da i sami konzumiraju tu „normu“ te b) da uniste sve izvan nje. (musliman,metalac,peder,hu kers)
punish3r

#213 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by punish3r »

Nosferatu wrote:Maj nejm is who the fuck is Amela...

Daj bogati skini se ljudima sa slucaja, ti kao prvo, ne poznajes tematiku ni izbliza dovoljno da bi mogao da sudis. Ljudi ti fino napisase, metal je jedna muzika testosteronska, terapija fizicka, u kojoj graniceci na sci-fi, svako je zajeban, jer je to takva furka, poslje koje milioni ljudi odu kucama, a od tih milion 1 napravi neko sranje u godinu dana i onda krive za to bas taj metal koncert. Da je metal agresivan, primitivan i da se pripadnici istog isticu, vjerujem da jest tako nekom ko slusa Saku Polumentu i Sasu Matica, ali bolje pjevati o fetusima na nozevima nego u sakou zalopojne pisme fejkati o pickurku kojeg nikad nisi imao a i da jesi, nije bio za pjesme, pa cak ni kafanske. Ono sto ti ne shvatas je da nije metal turbo folk, tu se rijeci Cece ne izgovaraju na izust, cak sto vise, tu je lirika nebitna a vokalista je inace najcesce najmanje talentirani lik kojeg je zapao najfizicki i najmanje zahvalan posao, cak sto vise metal stoji na dijagonalno oprecnom smjeru turbo-folka, ne samo po pripadnicima koji ga slusaju nego i po tome kako se pise - npr. u folku je bitna pjesma i od nje se krene a muzika se "naljepi" dok u metalu napise se muzika, pa se onda - pjesma "naljepi"- npr evo ja, imam sigurno par hiljada albuma metal muzike, ne znam 10 pjesama i ono sto sam znao, zaboravim, jer nije poenta u tome ni ljepota ni nista, ja sam uvijek manje voljeo metal koliko sma mnogo mrzio sanere i narodnjak, iz te strasne mrznje nad narodnjacima, sanerlukom, parama po kafanama i lakom pizdom sa sela koja se otela u talasu hormonalnom, ja zavoljeh ono sto seljane plasi i sto njima "para usi" jer nema picke, para i igre dva koraka naprijed jedan nazad, a ne moze ih plasiti neko ko slusa klasicnu muziku i skriva se po polu-praznim salama kad dodje filharmonija vec upravo, neko ko nosa nekakve lancuge, nije se osisao 2 godine, i ima tetovazu. Ta muzika ima veze sa svim, ne samo geografijom vec i nivom skolovanja. Npr. rijetkost je bila da gimnazijalac slusa narodnjake i turbo folkerase, cak i ako mu roditelji to slusaju, npr. u Buca Potoku, dio tog skolovanja kao procesa je bilo, uvaliti ako ne nesto drugo, a ono ljude koji su necim drukciji od njega samog, i njegovog babe, pa da mora s takvima da nadje neki zajednicki jezik i zivi 4 godine dok mu pupa npr. glava, dok jednog dana ne nadodje na to sta je to sve a sta sve to nije. Oni koji idu u poljeprivrednu srednju, njima to nije toliko bitno.

Normalno, kod onih koji su sa sela sisli tek sa 20+ godina, kod njih je mozak prestao se razvijati i ne mogu proci tu fazu jer su indoktrirani. Ne mozes ti prait kravi vime i fuckati Metallicu negdje podno Vlasica. To tako jednostavno ne ide. Najgore od svega je sto seljaci shvataju taj napad neobicno personalno a ne kao neki atak na sistem, ne shvataju sta je underground i sta je to pokret ljudi koji hoce da preispituju mainstreaim i establisment, kod nas npr. to su bili narondjaci i rapperi kao Mahir, te efendije kao Dino Merlin i sijaset drugih Hari Mate Harija i Goljubica, kojakvih Neda Ukraden, cijel Tuzla jednu kozu muzla bivsih Tuzlaka i sijaset drugih pusi-kuraca, s naseg podneblja od pastirskog rokera Brege do svih drugih djuvegija koji pokusavaju danas usicariti koju kermicu, dakle ja kad sma poceo slusait metal to nije bilo jer se meni metal svidjeo vec jer sam mrzio domacu muziku u kojoj je ta bijela sljama bila nuzno potrebni fiks, taj jedna idiotluk koji je vintao uprazno o nicemu drugom osim - ljubevi. Taj jedan totalno debilni pop kao npr. Magazin ili neki pastirski rok, a kod nas je rok prozimao uvijek seljacke motive, trazio u sebi narodnjak, npr. jedna grupa Nervozni Postar je meastralno tu temu obradila. A mrzio sam je jer je prilagodjena nekom retardu kojeg sam ja ismijavao, i radi njega ja trebao da kaskam za svijetom i svijetskim nekim tekovinama, tj. u odredjenim momentima mog bistvovanja jedini zadatak koji mi se ucinio vrijedna izvrsenja je da stojim na suprotnom spektru od takvih i da im prkosim, kako, tako sto necu da budem sto oni jesu a oni ne mogu da budu ono sto ja jesam. Normalno posto je kod nas metal predispoziran na to da nece nikad izvojevati pobjedu tj. uvijek ce biti vise narodnjaka nego nekakvih rokera, ciju ekstenziju predstavljaju metalci, nista vise, metal je samo najekstremniji front rock-a, cak nebih ni rekao sav metal nego taj jedan brutalni pravac, ne liricno, jer mene lirika i vizuelno nikad nije impresioniralo, ti moras shvatiti da te pjesme i imidzi, to impresionira samo neko ko je pocetnik jer vecina metalaca slusa muziku tako sto pristavi neki cd, i ono sto cuje - dakle ta tkz. "drlja" ili budi neku reakciju, ili je dosadna a nije istina ni da su sve pjesme skup svim bedastoca na svijetu, ima bendova kriscanskih - koji su metal. To se zove white metal. U poredenju s nekim satanistickim koji su navodno black metal. To je i dalje pojednostavljivanje jer satanizam je 99% muzicka propaganda koja se dobro prodaje. Tj. da bi na neki nacin bio primjecen moras uraditi nesto sto je ekstremnije od bendova kojisu tu bili prije tebe. Npr. jedan Cradle of Filth. Ili Cannibal Corpse. To nisu giganti metala, to su bendovi koji nisu poznati ni po cemu osim npr. po nekim ekstermnostima bilo nastupa scenskog i kostimografije ili vokalima bilo da su visokofrefketno iritirajuci vrisci ili duboko grlato neko stenjanje ili pjesama u kojima upravo pokusavaju katarzom rijesiti se onog sto je u njih sistem usadio pa cak i ono sto se nominalno smatra normalnim. To je to. Oni znaju da ljude koji to kontaju - ne mogu uvrijediti - jer ih ne uzimaju ni izbliza za ozbiljno. Ali oni koji ih uzimaju su kojekakvi crkvenjaci i branitelji drustvenih normni, tj. pusi-kurci koji bi da oni kroje direkciju i dimenziju kojom plovi civilizacija, i to - samo silom i zabranama. Uz to ako se desi i neka fizicka katarza, u toj sutci, uz brujanju gitare kroz pojacalo, uz siktanju testosterona, tim bolje. Onda popijes nekoliko piva, odes kuci i odspavas kao beba a sutradan se probudis kao novi covjek. Neko zna da meditira, neko voli jogu, neko ide u dzamiju a neko se rijesi negativne energije ovako.

I na kraju. Ja slusam metal 15 godina vec. Na kraju tog ciklusa mogu reci da je to manje/vise prohujalo s vihorom, tj. prodje i to. Metal je danas toliko komercijaliziran i toliko main-stream-iziran da to vise nije ni iz bliza underground muzika kojom je bio, sto je bila neki trade-mark, s tim je metal dobio na rafiniranosti ali je izgubio na svom idealizmu. Sve u svemu, meni je metal pomogao, jer sam imao jednostavnu metodu eliminacije papaka iz svog neposrednog okruzenja i nasao sam nacin da zivim s ono PTSD-a sto je bilo u meni. Metal ne cini nekog nista boljim ni gorim, pitanje je samo godina u kojima se u metal udje i u njemu ostane. A sto se tice ubijanja i ubadanja, samo onaj koji nije - izlozen istom je onaj kojem je to olako, npr. od 7 osnovne do mozda 2 srednje, ja sam konstantno bio izlozen u razredu s djecom koja su imala vatreno oruzije, bombe, pistolje, nozeve, na "eksurzije" koje bi sacinjavali - fico i mercedes crni ( u ratu) s prikolicom - u koji bi znali natovariti pive i jagnje - odakle - od cinjenice da su neki momci bili sverceri koji su radili za familiju a drugi djeca kojekakvih komandanata ratnih dakle - ocojceni i sazreli jako rano, uz konstatno prisustvo i smrti i oruzija, pa smo znali ici rostiljati jaganjce i ribu koju bi lovili puskama, bombama i slicnim, do dana danasnjeg, nijedan od tih ljudi nije bio neki "metalac" vec su ili bili prosjek muzicki okloline dakle muzika i meso, ili su slusali ganst'a rap, ali nikada a ni tada to nije bio razlog cinjenice da neko s 15 godina sjedi u razredu s pistoljem i bombom, dok ima prostrelu ranu samo-zadanu i zadobijenu, to nije uradila muzika vec je uradio rat, i dan danas pogledaj ko cini okosnicu svijesti jednog nacionaliste kao i kriminalni milje, ne radi se tu kod nas o metalurzima ni o gotima, niti o punkerima, niti o Oi evcima pa ni o skinheadsima, vec o Sabanima. Sabani su nas karcinom na mozgu. Ta opste-prihavaceni sund, kich, primitivluk i na kraju sirovo zivotinjsko carstvo, drolje, alkohol i brza kola, kosulje raskopcane do pupka, lanci, mobiteli, Jack Danielsi na stolovima, i normalno, jedva da je koji i srednju skolu zavrsio, a sto se zena tice, kojekakve pizdurine kojima se dusa bila noge siriti pred Arkanima i slicnim drugim velikim borcima, sve u svemu, najveca parodija toga je da od guslara, frulasa i harmonikasa ti nadjes traziti malignosti u metalu. Metal - negdje drugdje, ne u Bosni, na neki drugi nacin, o tome bi se dalo diskutirati. Ovako, mnogi u BiH svoj ocaj ljece metalom, a u nedostatku drugog sistema eliminacije papaka, na taj nacin barem priblizno, na oko, mozes barem okupiti ljude za koje znas da nisu konformisti i ne prihvataju ono sto usaduju u Sabana, sa standardnom opremom i po osnovnoj cijeni, dakle - kruta eliminacija i filtriranje se ipak desi.

Po meni npr. nasilje mnogo vise ima veze sa svim drugim nesredjenostima, a ako postoji direktniji izvor ovog adolescentnog to je onda huliganizam koji postoji na svim poljima drustva, u kojem sto je rekao jedan rahmetli Celo, nemojte krasti kasetofone iz automobila dobicete godinu zatvora, kradite milione i bicete partneri drzavi i resphektabilni, dakle, o tome se radi, o stratifikaciji ko gornji ko donji i kojim sredstvima, koje ciji pijun, ko je za koga kralje, a muzika, muzika postoji od prvobitnih ljudskih zajednica, i danas se ne moze zabraniti, danas kad postoji download za sve, od djecije pedofilije pa do posljednjih oralnih oprostaja bombasa samoubice do kojekakvih slika rata i kazamata u kojima odrastaju ta ista djeca, pa do slavospjeva svim zlocincima, samo da poslusas opus Baje Malog Knindze ne treba ti dalje, ali to ne smeta tj. to je nesto mnogo dublje u sta ne smije da se dira. Ovako metal, svi seljaci bilo kojeg tora, viknuti ce jest tako je. Ja samo znam da sma nekoliko puta u zivotu primio batina i nije bilo jednom sto sam bio metalac. Napadali su me saneri s Gorice i iz Sutjeske, sto, jer mi smo bili dva svijeta, meni su mogli izbiti zub i rasjeci usnu ali nisu mogli uvidjeti da sljedeci Mahira i narandzastu boju je ipak inferirono jednom pokretu kao sto je to metal. U njemu ima jako mnogo sci-fi, sanera, kojekakvih siledzija i testosterona, ali na kraju dana, trebalo se i za to izgraditi. Za Hanku, Lepu Brenu, Zdravka Colica, sta se imas izgraditi, to je baci sisu da se igramo. E, zato ce uvijek biti ljudi koji ce to ismijavati i takve, i koji ce nalaziti ne mora to biti metal, to moze biti bilo koja muzika koja nije nama autohtnota, ali bice nesto sto neko ko slusa Lepu Brenu nece moci da shvati, i dovoljno ti je to. Ne treba ti vise. Zbog tog je metal popularizovan i dati su mu epiteti koje mozda nebi nikad ni ponjeo i koji nisu mozda nigdje istina osim kod nas, ali, kad se mi rijesimo turbo folka, kad to uspiju zabraniti, eliminirati i odstraniti onda ce se moci i dokazati da izgledati zajebano i pjevati o odsjecenim sisama je takodje, zajebancija, tj. "umjetnicki izraz slobode", kod nas nije bilo metala, pa imamo koliko genocida, mas grobnica i drustvo koje se raspada, drzavu koja nema 1 metal bend da ima neki fan bazu, neku diskografiju, neki duzi period rada, nesto, nekako, nego najcesce nista. Ali eto, neko i u tome vidi opasnost. Samo zlocinac se ne postaje tako sto slusas metal vec se postaje s onim sto sebi mozes dopustiti da uradis, kad mislis da drugi ne gledaju i ne znaju. Ili ako gledaju i znaju, znas da su saucesnici. Tako se postaje kriminalac i zlocinac, i svima im je denominator samo meni, a predznaci koje nose, su nominalno tu da zbune gluperde koji ce se postrojiti da ih brane i napadaju u ovisnosit jel moj ili nije li moj. Ja jos nisam cuo da je a) neko iz Bosne i b) ko slusa metal - napravio neki zlocin, ali znam da je toliko zlocina po BiH, a i jedan mali Srebrenicanin je uspjoe, u Salt Lake City-iju da napraiv najvecu glupost koju je iko u dijaspori i pobije ljude, pa nigdje nikad se nista ne nadje da pripisu metalurzima, na kraju ispadose ljudi koji slusaju upravo to - elita - ne sto je to nesto elitisticki za slusati vec sto je ono s cim se porede - dakle masa turbaca - toliko zalosno i jadno, da moraju ljudi tako da brane se od njih i njihove muzike, s necim toliko dalekim i tako drukcijim, da se ne moze lako skinuti dres i izvrsti nama poznati transferi, kao sto npr. neki ex roker Alen Islamovic iz Sela Islamovac kraj Bihaca moza zapjevati duet narodnjacko-turbaski, i slicno. Metal kod nas nema buducnost, u njemu nema para, scena je anemicna, ali to i jest ljepota. Da je neko htjeo da ga prihavata svaki dvozubi papak i dvije usne izmedju koljena, najlakse bi bilo obuci kosuljicu, oznojiti se oko pazuha i skakati kao u transu na nekak polu-primitivne unza-unza-unza repetitivnosti, ali, nekome to i nije cilj. Nekom jeste cilj da sve dovede u pitanje i na kraju, da moras da shvatis da moras i takve da prihatisa a ne da u svojo klaustrofobiji boj se ovna boj se govna, boj se metalca, boj se homoseksualca, pa od cega ti je zivot satkan, samo od onog sto ne treba? I onog sto ne valja. A kao, odrednica, sluzis jel bogati - samo ti i tvoj region tebi. Samo vidi ovo. Metal postoji u BiH jer ima scena van BiH, koja je veca i jaca od turbo folka. I dokle se god na toj sceni trosi lova i postoje granice za koje se zna da se ne mogu preci, metal ima svoj dijapazon na kojem mu je data sloboda dejstvovanja i to ne odreduje Bosna, niti ce ikada odredjivati, ali itekako sve ono sto je popularno u svijetu dolazi i do Bosne, pa bilo to dobro ili lose. Te neke jalove price iz "uredjene zemlje" gdje vijesti sacinjavaju macka s krova kuce i kako je poplava u X ulici unistila podrum 6 kuca, u takvim sistemima prolazi prica kako je doslo do pucnjave zbo Marylin Mansona ili Rammsteina, medjutim barem kod nas bi to trebalo biti smjesno, zasto, zato sto ako bi zabranjivali zlocin, zabranili bi svu narodnu muziku prvo, a zasto narodnu, zato sto forsira sve lazne vrijednosti i ubija zeru iceg normalnog, to je muzika koja kreira mediokritete, a mediokritetima trebaju lideri, najvole lidere tvrde kite, jer to pali sirovine, a lideri tvrde kite moraju da se dokazu siljenjem iste na necijem dupetu, i tako dobijes jedan sistem koji podrzava zlocin i zlocince. Upitaj se ti koja je muzika svirala po Banja Luci 1992 godine kad je pola tog grada zavrsilo iseljenog. I zasto ti muzicari i ta muzika nisu zabranjeni danas? I ako oni nisu, gdje je bolan metal kod nas?

I na kraju, nemoj se povoditi za svijetom u kojem nije bitan problem vec koje krivac, mene brinu oni koji su nenormalni a prave se normalni i funcioniraju u drustvu u kojem se ne zahtjeva puna funkcionalnost vec samo ona ovlas, u kojem ima toliko ljudi koji nisu funkcionalni, nisu ni normalni, nisu neki ni ljudi, dakle, tu me mnogo vise brinu oni koji su etiketirani kao - normalniji da ne moze biti - od onih koji nisu takvi, i u najmanju su ruku cudni a u najgoru neprihatljivi. Jer svako je normalan dok ga ne upoznas.
Jel ima mozda neko ko je ovo procitao , da mi preprica u kratkim crtama? :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#214 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Chmoljo »

Image

:D
vangogh87

#215 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by vangogh87 »

Apostate wrote:Majnejmiz, vidim da ne znas nista u vezi metal muzike i apriori donosis neke zakljucke (tipa da "nam se dize neka stvar" na ove teme). Tekstovi u metal pjesmama obradjuju razne teme. To ne znaci da slusaoci "svrsavaju" citajuci i slusajuci o ubistavima, nasilju, genocidu, itd. Isto bi mogao tvrditi da ljudi koji gledaju ratne filmove "svrsavaju" na scene ranjavanja, ubijanja, razaranja, itd.

Raja koja slusa metal slusa prvenstveno zbog muzike a ne zbog tekstova (koji se cesto ne mogu razumjeti zbog stila pjevanja poznatog kao "growl"). Death Metal je izuzetno tehnicki zahtjevan stil muzike koji zahtijeva virtuoznost pojedinaca i uvjezbanost benda. To je ono sto nas privlaci ovoj muzici.

O nasilju medju omladinom, ne znam kada je zadnji put neko povrijedjen u tuci, od hladnog ili vatrenog oruzja na metal koncertu (za razliku od lokala gdje se pusta "normalna" muzika). Jedan vid zabave na metal koncertima je "sutka" koja je originalno bila punkerska furka koju su i metal fanovi preuzeli. Ali u sutku se ulazi dobrovoljno i postoje neka nepisana pravila. Npr., ako neko padne na pod, sutka staje dok se ne vrate na noge....

Ako te zaista interesuje death metal, pocni na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Death_metal
Takodjer, mozes pogledati na youtube odlican dokumentarac o metal muzici (Metal:A Headbangers Journey): http://www.youtube.com/watch?v=0yRgS0DSEuo

A preporucujem ti i slijedece knjige:
Choosing Death: The Improbable History of Death Metal and Grindcore by Albert Mudrian and John Peel
Death Metal Music: The Passion and Politics of a Subculture by Natalie J. Purcell
Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground New Edition by Michael Moynihan and Didrik Soderlind
Heavy Metal: The Music And Its Culture, Revised Edition by Deena Weinstein
Running with the Devil: Power, Gender, and Madness in Heavy Metal Music (Music Culture) by Robert Walser
svaka čast....!!!!
slayko

#216 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by slayko »

Bušman wrote:Evo da malo i ja dodam sta pametno. Bend Evildead je daleke 1988. (nisam 100% siguran) izbacio nevjerovatnu pjesmu Annihilation of Civilization. Pjesma govori o globalnom zagrijavanju i svim problemima koji ce to donijeti sa sobom. Dakle, 1988. godine, kada nikome nije bilo ni na pameti globalno zagrijavanje, metalci su upozoravali na to.

Uzivajte u videu. :)

uf kako volim taj band! kao i sav stari dobri thrash!! svaka dala jarane!
Apostate

#217 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Apostate »

Eh sad nisam ni ja mogao odoliti.. Nuclear Assault, "Critical Mass" sa Handle With Care albuma, 1989. Jos jedna pjesma o ekoloskim katastrofama.

Apostate

#218 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by Apostate »

Al evo alternative ovoj ludjackoj metal muzici. Ojha :)

LSD

#219 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by LSD »

Apostate wrote:Eh sad nisam ni ja mogao odoliti.. Nuclear Assault, "Critical Mass" sa Handle With Care albuma, 1989. Jos jedna pjesma o ekoloskim katastrofama.

e ovo je bio bend :thumbup: ...sviraju li ove njujorške bitange još uvijek ili su pomrli :? :D :D
Zna li neko gdje mogu skinuti njihove stare albume Survive,handle with care,game over
:?
slayerVares

#220 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by slayerVares »

http://www.mininova.org/tor/1701646

Evo cijela diskografija, pa proberi!
LSD

#221 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by LSD »

slayerVares wrote:http://www.mininova.org/tor/1701646

Evo cijela diskografija, pa proberi!
e hvala :thumbup:
uroborus

#222 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by uroborus »

Pa nisu bas svi u metalu tako edukativni i prosvjetljeni, evo upecatljivog primjera:
SatnicWarmaster - Black Metal Commando

:evil:
tranquil

#223 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by tranquil »

eeee :D

Nikada nisam slušao DM, ali Thrash vala jesam, i kad smo već kod društveno angažovanih thrashera, palo mi je na pamet par klasika o Slayer-a:

Skeletons of society:

War ensemble:
chengaba

#224 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by chengaba »

Jesus saves!!!

Ovo je KVLT apsolutni

http://www.krscanska-prorocka-crkva.hr/ ... lcima.html
muris varajic

#225 Re: Death metal, nasilje među omladinom i Sa-X

Post by muris varajic »

majnejmiz wrote:. U zemlji s ovoliko traume, ovo samo može biti podrivanje psihostabilnosti omladine. Rezultat je već opipljiv, od maloljetničkog nasilja do drogiranja po fakultetima.
Ja cu se samo nadovezati na ovu zadnju recenicu iz uvodnog teksta.
Maloljetnickog nasilja je sve vise u nasoj zemlji nazalost
al profil tih maloljetnika govori da 99% njih nije ni culo za Death Metal,
a kamoli da znaju nabrojati par bendova ili jos gore, da to slusaju.

A imam i neka licna iskustva. :D
Vjerovatno ce se mnogi sjetiti ratne Sloge i onih silnih koncerata 92-95.
Eh, tih godina sam ja kao i mnogi moji vrsnjaci slusao Metallicu,Maiden, Panteru i sl.
Da, imao sam dugu kosu, u narodu se to zove "metalac" i bio sam
zbog toga premlacen x puta, na putu iz skole,ka skoli, na koncert, poslije koncerta itd. :thumbup:

Ono sto mi je vazno podcrtati ovdje je to da nikad
nisam bio neki veliki fan Death Metala kao muzickog pravca,
jednostavno mi je takva muzika prezestoka i lako me umara,
ne govorim da je losa i sl gluposti, samo kazem da meni ne odgovara.
Al kad je batinjanje u pitanju, svi smo bili isti metalci i svi smo bili sutani,
sve jedno jel to Heavy, Sweet,Trash,Death il nesto drugo, samo udri. :P
Post Reply