Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
The__Doctor

#201 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by The__Doctor »

Evo vam ove paradržave pa uživajte u mladosti :lol: titici i jugoslavija su nam unistili mladost nisu krivi sloba, rale, aljo, franjo itd... jok juga je kriva navedeni su nam podarili ovu lijepu demokratiju gdje svake godine imamo velike godisnje odmore, dobre poslove, besplatno skolovanje i lijecenje, sigurnost itd itd...
jeza u ledja

#202 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

The__Doctor wrote:Evo vam ove paradržave pa uživajte u mladosti :lol: titici i jugoslavija su nam unistili mladost nisu krivi sloba, rale, aljo, franjo itd... jok juga je kriva navedeni su nam podarili ovu lijepu demokratiju gdje svake godine imamo velike godisnje odmore, dobre poslove, besplatno skolovanje i lijecenje, sigurnost itd itd...
Nisu nam Slobe i Alije krivi sto smo ih izabrali.
Tita i komuniste...ko je njih birao? Sami se birali.
paratrooper

#203 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

The__Doctor wrote:Evo vam ove paradržave pa uživajte u mladosti :lol: titici i jugoslavija su nam unistili mladost nisu krivi sloba, rale, aljo, franjo itd... jok juga je kriva navedeni su nam podarili ovu lijepu demokratiju gdje svake godine imamo velike godisnje odmore, dobre poslove, besplatno skolovanje i lijecenje, sigurnost itd itd...
kamioni i kamioni bivse JNA su odvozili opremu iz Sokola Mostar prema Pancvu (UTVA), Famosa, TASA (ostala jesamo jedna presa koju "jugosloveni" nisu uspjeli demontirati na vrijeme ), djelove Pobjede itd , tisuce i tisuce projektila su resetali ostale tvornice, Jugosloveni suubijali i natjerali na izbjglistvo sav strucni kadar dok su made ljude primorali da u tenisicama i golim tjelima brane svoje domove.

Nekoliko godina prije vojne pobune kontra-obavjestajna sluzba jugoslavije i srbije je sve cinila da ukine federalno ustrojstvo. S tim u cilju poduzeli su niz aktivnosti da bi umanjili ekonomsku i vojnu sposobnost republika. Pocetak je bio Agrokomerc zatim se nastavilo sa pritiskom da se izuzme oruzje TO (jugosloven Raif Dizdarevic) i konacno 1991/2 su poduzeli masovno stampanje novca kojim su izvukli par milijardi maraka od stanovnika BIH.

nakon ogromnih gubitaka u mladosti, strucne snage, materijalnih sredstava i godina u kojim su velike kompanije bile van trzista ima osoba koje pisu o navodno lijepim stvarima iz bivse yu. Da nije bilo jugoslovenske agresije BIH bi bila u najmanju ruku u rangu slovenije. Imala je BIH znacajnog ljudskog potencijala, cak i mnogo veceg od ostalih.

sto se mene tice svi koji imaju bilo kakve simpatije prema bivsoj jugi su vrlo nepodobni da budu u poziciji da stite interese BIH.
Vodenjak

#204 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:Ma kakav Vodenjak, 'ta on zna... :oops:

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:

Zato sto nam je ta jebena drzava unistila mladost.
A jel?
E vidis, ako cemo tako, meni su sve jebene drzave i "drzave" nastale NAKON te koja je tebi kao unistila mladost, unistile cijeli zivot!
A o tvojoj bi se tvrdnji i te kako moglo raspravljati dok ja svoju ne moram nikome, iole pametnom dokazivati! :zzzz:
Ne, ono o cemu raspravljamo je sljedece: ti govoris da su nonastale drzave, odnosno tendencije koje su njih stvorile i sve ono sto stoji iza njih - krive za unistavanje tvog lijepog zivota. Mi ostali tvrdimo da je upravo ta tvoja drzava kriva jer njeni temelji nisu valjali pa se stoga raspala i - unistila nase zivote i sve ono ostalo superiska.
Ne, mi ne raspravljamo o tome sto ti kazes.
Ti si se zakacio na moj post sa potpuno pogresnim tumacenjem istog.
Ja sam samo bio iskren i otvoreno rekao da sam zivio zivot dostojan covjeka u toj, kako kazes, na pogresnim temeljima napravljenoj drzavi.
Da iste nije bilo, ja danas sasvim sigurno ne bih bio ono sto jesam a to sto jesam treba da zahvalim upravo ljudima koji su mudro vodili politiku i MOG naroda u jednoj visenacionalnoj drzavi.
Temelji na kojima pociva ovaj danasnji kvazimodo od drzave BiH ne postoje dok su temelji ONE BiH u kojoj sam ja rodjen, koje se ja tako rado sjecam i koja je dio svog suvereniteta bila prenijela na jednu zajednicku drzavu bili i te kako stabilni.
Da nije bilo njih, danas ne bi bilo ni ovo malo Bosne sto je ima na papiru.
Moj narod je izgradnju svog suvereniteta u toj i takvoj i BiH i Jugoslaviji zapravo po prvi put u istoriji poceo ozbiljno da gradi upravo na temeljima koje pomenuh. Oni koji su moju domovinu (ili bolje reci mojE domovinE) unistili do temelja meta su mojih kritika ne samo na ovom forumu nego i shire.
Bio bih zaista idiot da istinskim borcima za prava Bosanaca i Hercegovaca smatram individue tipa Izetbegovica, Karadzica ili Bobana a da u izdajnike te iste zemlje ubrojim Pozderce, Bijedice, Mikulica, Bogicevica, Uzelce i slicne...
Razmisli malo. Ja znam da ti to mozes i znas! :wink:
Vodenjak

#205 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

paratrooper wrote:
...
sto se mene tice svi koji imaju bilo kakve simpatije prema bivsoj jugi su vrlo nepodobni da budu u poziciji da stite interese BIH.
Eto, TI ces se naci da sudis ko ce stititi interese BiH...
Jado... :roll:
paratrooper

#206 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

Vodenjak wrote:
paratrooper wrote:
...
Eto, TI ces se naci da sudis ko ce stititi interese BiH...
Jado... :roll:

mislis da ti ne bi znao adekvatno odgovoriti na to ?
jeza u ledja

#207 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote: Ne, mi ne raspravljamo o tome sto ti kazes.
Ti si se zakacio na moj post sa potpuno pogresnim tumacenjem istog.
Ja sam samo bio iskren i otvoreno rekao da sam zivio zivot dostojan covjeka u toj, kako kazes, na pogresnim temeljima napravljenoj drzavi.
Da iste nije bilo, ja danas sasvim sigurno ne bih bio ono sto jesam a to sto jesam treba da zahvalim upravo ljudima koji su mudro vodili politiku i MOG naroda u jednoj visenacionalnoj drzavi.
Temelji na kojima pociva ovaj danasnji kvazimodo od drzave BiH ne postoje dok su temelji ONE BiH u kojoj sam ja rodjen, koje se ja tako rado sjecam i koja je dio svog suvereniteta bila prenijela na jednu zajednicku drzavu bili i te kako stabilni.
Da nije bilo njih, danas ne bi bilo ni ovo malo Bosne sto je ima na papiru.
Moj narod je izgradnju svog suvereniteta u toj i takvoj i BiH i Jugoslaviji zapravo po prvi put u istoriji poceo ozbiljno da gradi upravo na temeljima koje pomenuh. Oni koji su moju domovinu (ili bolje reci mojE domovinE) unistili do temelja meta su mojih kritika ne samo na ovom forumu nego i shire.
Bio bih zaista idiot da istinskim borcima za prava Bosanaca i Hercegovaca smatram individue tipa Izetbegovica, Karadzica ili Bobana a da u izdajnike te iste zemlje ubrojim Pozderce, Bijedice, Mikulica, Bogicevica, Uzelce i slicne...
Razmisli malo. Ja znam da ti to mozes i znas! :wink:
Pa i ja sam zivio odlicno u ondasnjoj drzavi. Bolje nego sad.
Ali iz danasnje perspektive vidim da je to sve bilo 'drzi vodu dok majstori ne odu'. Majstor preselio na ahiret i pocela voda na sve strane da curi. Onda nam usla voda na usi. Znaci nije napravio dobar posao. Sad smo da izvines sve raskopali pa ceprkamo po septickoj jami.
Ti krivis Slobu, Aliju, Franju i ostale, a ja tvrdim da su oni proizvodi onakvog, falicnog sistema.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#208 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mIRCerka »

ako ikako mozete da se ne castite medjusobno i da ne pominjete majke jedni drugima...
paratrooper

#209 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

mIRCerka wrote:ako ikako mozete da se ne castite medjusobno i da ne pominjete majke jedni drugima...
na koga mislis konkretno ?
salter071

#210 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by salter071 »

Hauptgefrajter-u Ba je napisao/la: « Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja. »

ODGOVOR : Ne vjerujem da postoji mogucnost da ikada vise dodje do stvaranja drzave kakva je bila SFRJ, ni ideoloski (komunizam, bratstvo i jedinstvo itd.), ni po ustrojstvu (socijalisticka federacija), ni po ekonomskim principima.U slucaju nekih buducih novonastalih ekonomskih saveza, cije bi temelje tek trebalo definirati i postaviti, a sada ih nema ni na radaru, primjenjivala bi se druga pravila u kojima bi svaki clan tog saveza/unije stitio na prvom, zadnjem mjestu i svim izmedju, SVOJE I SAMO SVOJE INTERESE, a tek onda bi na listi prioriteta doslo zajednicko trziste i nastup prema ostatku svijeta.
Pogledaj EU kao primjer. Sve clanice stite odredjeni dio zajednickih interesa, ali svakoj je na prvom mjestu NJENA PRIVREDA I ZASTITA SVOG TRZISTA. Uzmi na primjer Francusku i poljoprivredne subvencije kojom stiti svoju granu privrede, ili Njemacku i povlastice auto-industriji itd.

Citiram sta je napisao/la Lincoln-Burrows :"Slažem se da nije potrebno, a i EU je tvorevina tipa nekakvog saveza gdje će jednog dana vlasnici nekretnina i tko zna čega htjeti zadržati sve na okupu zaradi vlastitog interesa i sve je to viša i prljava politika.
Ako bi se mene pitalo, naredio bih udruživanje svih snaga i usmjeravanje na obranu vlastitih resursa i ekonomije kao i zadržavanje postrani od EU ali mislim da je to nerealno. BiH nikad od Katartine naše kraljice, nije bila država pa ni ovih
posljednjih godina nije država već protektorat. Ovdje je samo prisutna nostalgija (kod nekih) za nekom od zemalja Vlasnica ovog prostora. (Od osmanlija do Austrije do Srbije (čitaj jugoslavije))"

Stara dama ima politicki utjecaj, moc i primat koji zeli zadrzati.
Bez vizije, dobre organizacije i velikog napora pod vodstvom jake osobe koja ima volju da se izbori za ravnopravno mjesto medju velikim igracima, ne vjerujem da ce (pod uvjetom da cak i prime Bosnu u clanstvo EU) ikada biti ostvaren odnos ravnopravnog clana.
Od kako je pao zid u Berlinu , a s njim i strah od bivseg Istocnog Bloka kao ekonomski-vojno jakog faktora u Europi, pravila igre su promijenjena. Europa danas nije unija ravnopravnih clanica, niti ima pretenzija da to postane.
Cilj “stare Europe”, prvih clanica EU ( nekada EZ) je da zadrze i ucvrste svoje pozicije. Vec sada se sve otvorenije govori da to moze u buducnosti biti uzrok raspada EU. No, ostavimo to za drugi put. EU nije tema ovdje. Ovo se odnosilo na polozaj Bosne u regiji (Balkan), svijetu (u okviru EU i sire), te na njenu mogucu buducu ekonomsku uniju/savez sa drzavama kojima je okruzena u regiji Balkan i gospodarski ,tj. ekomoski polozaj tog nekakvog, recimo, moguceg buduceg saveza/unije u EU i u svijetu.

Sa osobnog stanovista... imam previse godina i premalo zivaca da cekam na ostvarenje nekakvih buducih ideja, nemam iluzija, skepticna sam prema obecanjima da ce “biti bolje”, svjesna sam da ne postoji vlast koja se ne moze korumpirati i pretvoriti u vladu koja se brine samo o sebi (i clanovima familija, prijateljima itd. onih koji je cine), a vidjela sam puno,ma i previse, dobrih ideja koje su se pretvorile u svoju suprotnost.

Od ideja koje su postale svoja susta suprotnost uzmimo npr. feminizam, cija je idejna zamisao bila JEDNAKOST polova, sto bi znacilo jednaka prava, ali i ODGOVORNOSTI, a pretvorio se u sve sto to nije. Na zalost, mnoge su zene shvatile da je pretesko odoljeti sansi da se u ime “zenskih prava” , a sa samo jednom trudnocom, “dragi” zamijeni sa drugim koji bolje zaradjuje, ili, ga se jednostavno izbaci na ulicu sa cetkicom za zube, zadrzavsi pri tom kucu, stan, auto itd., dakle, sav zajednicki posjed.
Nije feminizam jedini primjer. Ima ih puno. Mozes uzeti i primjer zastite ljudskih prava, tj, u okviru te zastite, status manjina, npr. homoseksualnih parova koji su trazili “samo da mogu uci u brak, kako bi zasitili sva prava koja imaju heteroseksualni parovi i sacuvali prava i beneficije (porezne, penzijske, naslijedne itd.)”
Da je”samo”... Danas se proganjaju oni koji nemaju nista protiv da oni ostvare sva prava koja imaju i heteroseksualni bracni parovi, ali u svoja cetiri zida, kao i svi ostali, bez parada golih guzica i nametanja teme homoseksualnosti na svakom koraku. Napadaju se kao “divljaci”, “necivilizirani” itd.
Da li je TO bio cilj ravnopravnosti hetero i homo seksualnih bracnih zajednica? Ako jeste, zasto je normalno da postoje klubovi za homoseksualnu populaciju, a ostro se osudjuju ideje za iste klubove, ali samo za heteroseksualne parove? Jesu li oni sada malo “ravnopravniji” medju jednakima?

Odoh ja s teme. Ali uzmi ova dva primjera gore kao ilustraciju kako dobre i plemenite ideje mogu poci krivim putem. Takva je bila ideja SFRJ, ideja federacije jednakih, ravnopravnih. Ona se izrodila u “Srboslaviju”, cime je izgubljeno jedinstvo ideje, cilja, te kao takva nije opstala. Na takvim temeljima je zamisljena i EU, ali jos nije profunkcionirala na osnovama ravnopravnosti clanica koje imaju jednak upliv u bitna pitanja, vec se centar moci preselio u Brisel (kao u SFRJ, nekad u Beograd), a ko ce znati kako ce se to sve zavrsiti...

------------------------------------------------------

i dalje: ”pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.”

ODGOVOR: Amerikanci imaju izreku:”Prati novac.” No, nemoguce je doci do podataka o imovinskom stanju cijele populacije SFRJ prije i poslije rata. Ne kaze se uzalud:”Nekom rat- nekom brat.”
Meni je bio rat. Da se nadjem opet u istim okolnostima, nakon iskustva koje necu zaboraviti, sumnjam da bih se isto ponasala.
Danasnja Bosna nema vise nikakve slicnosti sa onom prije rata. Onima koji govore o nekakvom protjerivanju u Beograd, Zagreb ili Teheran, “onih kojima se ne svidja” sadasnje stanje Bosne, ponekad na ovom forumu poruce da ne “zagovaraju segregaciju”. Kao prvo, protjerivanje je jedan od metoda genocida. Segregacija je forma ocuvanja novonastale situacije na terenu kao rezultat tog istig genocida. Ona je vec realnost u Bosni. I bice sve dok djeca ne pocnu uciti o proslosti iz iste knjige a ne iz tri verzije istorije/historije/povijesti.
A gdje smo sada? Kako da ti u zakljucku pristojni odgovorim na to pitanje?
Matematika ne laze.Uzmi ekonomske pokazatelje standarda zivota (podatke o nacionalnom proizvodu, dohodak po glavi stanovnika, drzavni deficit itd.) 1990-te, pa ih uporedi sa danasnjim.
Eto ti odgovora. Bez psovki ;-)

Hauptgefrajter-u Ba je napisao/la: « eh sad - citajuci vase komentare meni se cini da velicina nije voljela tu jugoslaviju i njezin odnosno komunisticki rezim od tita.
onda ste znaci godinama zivjeli zajedno zato sto je vas taj rezim fakat natjero da zivite zajedno ili kako ?
ja mislim da je u bosni odnosno jugoslaviji najbolje vrjeme bilo kad je bio protektorat austrijski - tada niko sa nikakve strane nije mogao reci da je nekome od druge strane bolje ili losije - svima je bilo isto "govno" da izvinete.”

ODGOVOR:Bosna je i sada protektorat. Bice jos dugo. Zapravo toliko dugo dok se ekonomski ne osamostali. Sa ovakvim unutrasnjim uredjenjem to nije moguce. Bez sustavnih i ustavnih promijena Bosna ce nastaviti biti protektorat.

-------------------------------------------------------

Hauptgefrajter-u Ba je napisao/la: « A sto se tice danasnjeg vremena, htjeo bih znati dali je stvarno bolje ili isto tako u bosni kako je bilo / bio zivot u bivsoj jugoslaviji ?”

ODGOVOR: Ponovio si pitanje dva puta. Pitao si gdje smo sada. Onda si ga redefinirao kroz pitanje sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ? Ne znam koji askpekt te zanima? Drustveni, ekonomski, politicki, vojni...? Mozda nisi dobio odgovore koje si trazio pa ponavljas isto pitanje na razne nacine? Uostalom, ovo je tema koja se ionako predugo vec ponavlja na forumu. Ne znam sta bih dodala prvom dijelu odgovora (vidi gore iznad).
------------------------------------------------------------------------------------------
Mogu se sloziti sa vecinom onoga sto je napisala kijameta.

”@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa.Daju iskrivljene slike o Jugoslaviji.
Prvo kvalitet zivota,kvaltet zivota je (govorim za Bosnu) bio mnogo veci nego danas,plate su bile dobre,puno se radilo vani(Irak,Libija,Arabija) ali i ostale jugoslovenske republike kao i Evropa.Sto neko rece da se danas moze ici u crveno i imati cekove je ocito sa sela,u Sarajevu smo krajem 80-ih cekovima i taxi placali a u crvenom smo bili da se nije moglo izracunati.Ja sam se kao momcic,omanji muljator taxijem vozio od Vjecne do Parkuse ,a gdje ces toliko pjeske sta ti je.
Poljakinje su dolazile u kolonama,ako si bio lovator mogao si se ubijati od picke a i ako nisi bio lovator a bio si mlad i lijep(kao ja) poljskoj i ceskoj picki kraja nije bilo.Zasto,jer smo za njih bili 'Evropa'.A tek kad odes u Cesku(slovacku),Poljsku,Madzarsku pa izvadis iz dzepa sto kerma,ja derneka do sabaha.Sada smo mi za njih propalitet i kokuzaneri a oni su 'Evropa'. Vidis ovo posao ja u Svabiju prvi put u zivotu 88,cim sam JNA regulisao,pasos prazan kao nestampana knjiga. Jugoslovenska ,austrijska granica ma ni pogledali me nisu,dolazim na Njemacku granu,gleda mene grozni njemacki policajac i kaze mi nesto,sto uopste ne razumijem.Ja onako preko kurca njemu; ihe bezuhe tante.I on ; Ja,ja,ja i vraca pasos sa postovanjem.Poslije me vise nisu nista ni pitali a hodalo se po Stutgartu i Frankfutu nocima,islo odatle stopom u Milano,ko god te zaustavi pogled na pasos Jugoslavije,rjesava sve probleme.A nije to zato sto su nas volili,nego sto su se bojali i postovali,mocna je Jugoslavija bila i njene gradzane nisi mogao sutati,kako ti se kurac digne kao danas bosanske i srbijanske.
Pod dva,Bosna danas nema suvereniteta ni drzavnosti ni 10 % koliko je imala u Jugoslaviji.Bosna je u Jugoslaviji imala,jedinstvenu vojsku(TO),jedinstvenu policiju,postu,elektroprivredu,vodoprivredu,jedinstvene sve zavode i institucije.Nivo suvereniteta koji je Bosna imala u Jugoslaviji ova Bosna nece postici ni za 20 godina.Imali smo i uticaj na zajednicke institucije.A bilo je i vjerskih sloboda koliko si htio,klanjalo se i molilo i vise nego sto je trebalo.Bilo je i izgradzenih i obnovljenih dzamija( na hiljade) i uzdizanja ludila u Medzugorju,svega bez problema.
Trece,niko Jugoslaviju nije prihvatio iz ljubavi,nego iz interesa.Stvaranje Jugoslavije treba posmatrati iz historijskog ugla onog vremena a ne danasnjeg.Ideja i stvaranje Jugoslavije je hrvatska zamisao a ne srpska a Slovenci su bili najveci zagovornici.Zasto,Hrvatska je stoljecima bila ugrozena;Madzarima,Austrijancima,Italijanima,tako da im se ideja slavenskog jedinstva cinila kao spas.Slovenci su od strane Njemaca dozivjeli takav genocid,prema kojem je zadnji bosanski rat,djecja igra.
Stvaranjem druge Jugoslavije ; Srbija je dobila potvrdu vlasnistva nad teritorijama osvojenim u balkanskim i prvom svjetskom ratu; Vojvodinu,Kosovo,juznu Srbiju i zaledze da se te krvlju okupirane teritorije niko nece usuditi taknuti.Slovenija je dobila drzavnost,prvi puta u povijesti,dio Istre i dozvolu na istrebljenje 20 % stanovnistva njemacke nacionalnosti.Hrvatska je dobila Istru(halo Istru,ogromnu i prebogatu pokrajinu) i prvi put u historiji su Madzari i Italijani,pred njima stajali u stavu mirno. Crna Gora je dobila potvrdu osvajanja iz balkanskih ratova i vracena joj je puna drzavnost.Makedonija je prvi puta u historiji dobila drzavnost a u Grcku koja ih sada jebe pa rastura su do 1949 slali partizane da im tamo po Grckoj prave belaje i probleme a Grkljani su samo mogli vikati,jes,jes i ne talasati. Bosnu smo vec rekli prvi put je poslije 1463 dobila drzavnost i takav suverenitet o kojemu ce jos decenijama moci samo sanjati.
Znaci Jugoslavija je nastala iz interesa a ne iz ljubavi i bila je mocna,bogata i uticajna.Bio je to ideal i san juznoslavenskih naroda,koji su ujedinjeni bili jaki i uzivali su strahopostovanje,cijeloga svijeta.
Naravno EU i USA su to zeljeli razjebati i uspjeli su igrajuci na kartu koju su jos stari Rimljani predlagali protiv Slavena,na nejedinstvo slavenskih plemena-naroda. Nasuprot racionalnim Slovencima,uplasenim Bosancima,siromasnim Makedoncima koji su bili spremni iz raznih razloga na kompromise i nastavak savezne drzave-preustrojene naravno,su stajale maksimalisticki ektremi u hrvatskom i srpskom narodu.Zato su strane sile zaigrale na srpsko-hrvatski nacionalizam i po sistemu toplo-hladno ih navukli da rasture zajednicku drzavu. I sta sada imamo prezaduzenu Hrvatsku( 35 milijardi),unistenu Bosnu,izbombardovanu i unistenu Srbiju sa otetim Kosovom,Crnu Goru u rukama par mafijasa.siromasnu Makedoniju,prisiljenu trpiti grcka zajebavanja,Sloveniju,koja jeste ekonomski stabilna ali je politicki minorna i nebitna u EU. A najgorem se mozemo tek nadati,ni Slovenija ni Hrvatska nemaju odgovor na pobjedu desnice ili fasizma u Italiji ili Njemackoj,u Bosni stranci mogu proizvesti rat u 7 dana,Srbija je na koljenima,ne moze povratiti Kosovo a isto ih se bez problema moze povesti u jos izgubljenih ratova,Makedonija je na putu da nestane a Crna Gora je rekli smo vec vlasnistvo par mafijaskih porodica.
Da nam je dobro nije,da nam je bilo bolje jeste.Ali znaj nesto historija je ciklicna i doci ce opet do ujedinjnja Juznih Slavena,na kojim odnosima i na kakav nacin,to je sada tesko reci ali historijom,porijeklom,jezikom smo upuceni jedno na drugo i to nam je jedini izbor. Ja licno uvijek cinim koliko to iz moje skromne perspektive mogu na pomirenju nasih naroda,cini i ti to ,koliko mozes. I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca."[/b

Da se nadovozem na kijametu... Ne vjerujem da je u skoro vrijeme moguce pomirenje i suzivot. Moje je misljenje da ce mozda i doci do nekakve ekonomske suradje, tj. uskladjivanja interesa, ali ne za manje od par generacija ("generacija" definira razdoblje od oko 25 godina u vecini EU statistika).
Cime mogu argumentirati to misljenje?
Prevelik je postotak populacije koji ima stavove ilustrirane u dijelu citata koji je postavio/la Nosferatu:"Da bi postojalo nesto zajednicko, mora postojati i ideal. Ideala danas nema druze. Ja necu s tobom nista da gradim, niti ti sa mnom, a kamoli sa milionima ljudi. Jer ako ti neces mene zajebati, budi uvjeren da cu ja tebe. Sto te i ne bih zajebao - trebao bih to da se grbim - umjesto da te zajebem? Tako ne moze da se ide naprijed, ali itekako dobro, moze da se stoji u mjestu i mogu se ruke zavrtati, dok se ne utvrdi lanac ishrane tj. koje od koga jaci, ko gazi ko tlaci i cija je teritorija. Ciji smo mi svi. Koji su nam zadatci i smjernice ozgora. A krcanje crijeva ce biti podsticaj - da se te iste i prihvate."

i dalje:"Aferim rodjace. Ne gubi mnogo sna, jer jedino sto tvoja generacija moze da shvati kao olaksavajucu cinjenicu je - sto nisi moja generacija. A moja generacija - to ni nije generacija, to nije vise nista. To je kicma izvadjena, dusa bez tijela, tijelo bez duse, ruke bez znanja i sve sto i nije problem, problem je, a prodacemo se samo za 3 obroka, i da nas niko ne dira i ne tuce. Nije vise niko budala da se za nesto vise trudi i gine. A i ako jeste - ne ovdje. Ne na ovom terenu - gdje moze svaki polupismeni kriminalac s utokom - da postigne za godinu sto ti ne mozes cijeli zivot, i ne samo to - vec da ga sistem uvede - da on postane sistem - monolitan kao nas Shaja npr. Pitas me o braci. Nema brace tamo gdje su pare. Brace ima samo na dnu. Tamo gdje vise nema nista. I kad ne ostane nista - tek onda moze biti neka Jugica - kao Africke kolonije koje su opeljane i izjebane i iz kojih su sve sto valja odvukli sebi, i na kraju - ostavili im da se oni igraju malo drzave, e, to je jedina Jugica, ali - nesto nemam pretenzija da je komsiluk u ovakvim govnima kao mi, i bez ikog, ko moze da bude ikakav autoritet da nam ne bude najgore kako nam osmisle. Treba ih samo plasiti s krvavim Balkanom i tim - kako je ovdje svako koje dosao najebao. To su price koje treba pricati strancima - ili to - ili da nas uzmu pod svoje. Pristacemo da budemo kolonija. Samo nemoj nasih domacih, jucerasnjih wanna be kapitalaca, tj. kriminalaca i gangstera koji znaju ukrasti ali ne znaju ni prodati ni proizvesti. Sta ti onda vrijedi kapital koji ne moze i nema nigdje da se investira."

Taj stav je poslijedica stanja nastalog nakon rata 91-95 i odrzava se (i dalje ce se odrzavati) i iznutra i izvana dok je ovakva sitacija u interesu onima koji imaju kontrolu nad Bosnom.
Najteze je mijenjati mentalitet ljudi. Do mnogih je promijena doslo tek sa revolucijama. Ostaje da se vidi sta ce odluciti "gospodari Bosne". Moze se decenijama odrzavati zamrznuto stanje, tj. situacija kakva jeste, a moze se i obnovom sukoba promijeniti. Ovisi o interesima onih koji imaju utjecaj da kontroliraju situaciju.

Hauptgefrajter-u Ba je napisao/la: « I mozete se osjecati uvjredjeni ili ne ali ja mislim da su bosanci najvise patili za vjreme rata i dan danas pate najvise - to je sve ocigledno sta je ko zelio - hrvati i njihovi crnokosuljaci kao i cetnici su se sastali i napadose muslimane u bosni da ih izbrise iz historije i pogotove sa karte evrope i da podjele zemlju svakome po pola (HR 50 % i Srbija 50%) da se tako mrze sto je onda u sloveniji rat trajo samo 2 sedmice ??”

ODGOVOR: Niti jedna strana koja je ucestvovala u ovom ratu nije spremna otvoreno da pogleda samu sebe u oci. Vec vidim komentare u stilu “izjednacavas zlocinca i zrtvu”, a ciji je cilj usutkivanje.
Sve dok ne dodje do osude ratnih zlocinaca sa sve tri strane i kompenzacije svih zrtava rata odnosi ce biti kakvi sada jesu. Jedna strana ce uvijek imati dezurnog krivca u druge dvije, i, kao u preferansu, dvije ce strane nadglasati trecu kako bi se stanje odrzalo kakvo jeste. Nema naprijed, nema natrag. Situacija se ovim putem zamrzava.
Medjutim, potisnuti problemi se uslijed nerijesenih odnosa gomilaju i postaju sve veci. To ne vodi u “bolje sutra” koje politicari sve tri strane obecavaju vec predugo.

Da nema protektorata u Bosni, izbio bi rat. Ne samo u Bosni. Na podrucju cijelog Balkana. Moguce i sire. Da se ne zavaravamo jos jednom popularnom iluzijom da se “mirom u Bosni cuva svjetski mir”, odmah se ogradjujem od takvih stavova koji Bosnu stavljaju u centar svijeta i daju joj vecu vaznost kao faktoru u medjunarodnim odnosima no sto je realno ima. Do novog svjetskog rata moze doci iz drugih razloga. Zbog borbe za resurse i utjecaj. Bosna nije toliko bitan faktor na politickoj sceni i nema toliku ni vaznost niti utjecaj. Ona je sada u poziciji kolinije i predmet podkusurivanja u igri velikih igraca.

vee-jay je napisao/la:
"I kao sto Jez rece, jesmo divljaci smo. Ovo nije zafrkancija nego jeste tako, nas narod je zaostao, nenapredan, intolerantan, ekstremno konzervativan i pun mrznje. Tvoj problem Hauptgefrajter je sto si ti tipican primjer nase dijaspore. Dodjes u ljeto malo u Bosnu, vidis kako je lijepa drzavica, narod sve simpa, svi su na "Ti" i u BL i u SA, kafici uvijek puni, svi su "raja", nekako citav ambijent potpuno emocionalniji od onog koji imas medju narodom u Njemackoj. I ti onda kontas kako bi sve bilo super i kako mi bi razvaljivali i Brazil i Argentinu i Spaniju kad bi se ponovo ujedinili. I onda se sa takvim emocijama vratis u Njemacku gdje ti je sve OK. A taj narod ostaje tamo i samo ceka da ti okrenes ledja da te mogu i dalje nepodnositi i psovati ti sve zivo i mrtvo. I ne samo tebi nego i sebi samima a najvise "onim drugim". A tih drugih ima uvijek dovoljno.

Preporucio bih, ako te interesuje tvoja domovina onda prestani slusati ono sto ti drugi u dijaspori govore i pocni se sam direktno informisati. Citaj i gledaj, hvala Bogu pa postoji internet.

P.S. Raja na ovom forumu je 80% OK, ali je i on pun dijaspore. Al ipak,
od onih koji nisu dijaspora ti 80% psuju opet sve i zivo i mrtvo -> tek onako reda radi."

Da se nadovezem na ovaj post... Odogovara ti na vise pitanja, od toga da li smo divljaci, do toga kako mnogi vide nekakvu buducu uniju nalik SFRJ. Mislim da si na malo grub nacin dobio iskren odgovor i dobar savjet. Sto se prije rijesis iluzija, bice ti lakse u zivotu.
Ne vjeruj ni u pola od onog sto vidis ili cujes. Promatraj, razmisljaj i zakljuci sam. Nadam se da su ti nasi odgovori na forumu i iskusustvo boravka u Bosni bili od koristi, gdje god da se odlucis zivjeti i raditi.
Ti si jos mlad. Na zalost, treba puno zivotnog iskustva da se shvate neki odgovori koje si na ovom forumu dobio. Da se shvate i prihvate. Mnogi nisu vjerovali u mogucnost rata u Bosni dok je Hrvatska gorila. Neki jos uvijek odbijaju da prihvate tu mogucnost. Cak i nakon, doslovno, krvavog iskustva. Nekada je pretesko sagledati realnost i prihvatiti da je stvarno takva kakva jeste. Previse je bolno. Mnogi jos nisu, niti ce zalijeciti svjeze rane od rata, te im je pretesko i pomisliti da bi mogli da se nadju u jos jednom.
Neki su svjesni te mogucnosti, zive u Bosni, ne namjeravaju ici nikuda. Nadaju se da ce ih u slucaju obnove rata kao izbjeglice primiti u druge zemlje. I to je iluzija. Velika iluzija. Veca je vjerojatnoca da ce u slucaju obnove sukoba na Balkanu hermeticki zatvoriti granice. Dovoljno je razmotriti dublje razloge za uvodjenje sengenske vize. Svaki korak je uvod u slijedeci. One nisu tu bez razloga.
Nemam namjeru da ulazim dublje u tu temu. Bolno je suociti se sa svojim iluzijama, a ne zelim bespotrebno razbijati tudje. Imam losa iskustva s tim. Usotalom, nemam nista od toga da li mi neko vjeruje ili ne. Ovo je forum na kojem se mozemo a ne moramo sloziti. Ja sam ti dala odgovore kako sam najbolje znala i umjela. Zelim to sve naj. Nastavi postavljati pitanja, ali samo ako si spreman za odgovore ;-)
saibaba

#211 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by saibaba »

kijameta wrote:
jeza u ledja wrote:
kijameta wrote: Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinu :D :D a dotle mozes samo da palamudis o prajmariz iz 'tvoje zemlje'.
Procitao sam tekst - hvalospijev o propaloj drzavi pun ubleha i nebuloza. Naravno da si hvalio sistem nego sta si. Komicno je kako pripisujes svoje osobine drugima ("Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa").
I nisam ja kriv sto ti je vrhunac zivotnog uspjeha mjeren placanjem poljskih kurava, gastajberisanjem po Njemackoj i voznjom taksijem od vjecne do parkuse( ?!? :| ). Kad je tako onda me i ne cudi sto ti je bilo bolje.
Uporno pokusavas spustiti topic na licno prepucavanje.Nisam ja tvrdio da je 'meni' bilo bolje.Meni licno je naravno sada bolje,ne zbog ove ili one drzave,nego zbog nakupljenih godina rada 'gastajberisanja' po Afghanistanu,Iraku,USA.Ali ne pricamo ovdje o mome uspjesnom zivotu,ni o tvojoj tuznoj izbjeglickoj sudbini. Nego o Jugoslaviji,zemlji juznih Slavena. Jedinom svjetlu koje su nasi narodi imali ikada u svojoj historiji. Govorim o tome da male juznoslavenske zemlje,prilikom bilo koji svjetskih i evropskih politickih turbilencija i kriza a toga ce biti svakako,nemaju nikakve sanse cak ni za bioloski opstanak a kamoli sta drugo. Ni Bosna,ni Hrvatska,ni Srbija,ni Slovenija nemaju buducnosti kao samostalne zemlje i stanovnici svih tih zemalja ce prije ili poslije biti primorani slijediti tvoj zalosni primjer izbjeglice. Jer ovakvi,jadni mali i nemocni smo samo male igracke u rukama svjetskih mocnika.Kako je davno mudar covjek jedan rekao; samo sitan ali krvav kusur.
Zašto nemaju ... a kao jugoslavija imaju ? pa kad je jugoslavija imala budućnost što se raspala ... Misljenja sam da na teritoriji ex jugoslavije nema ni 0.1 % ne srba koji bi glasali za bilo kakvo ujedinjenje sa srbijom .. i onda o čemu mi ovdje pričamo ?
The__Doctor

#212 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by The__Doctor »

paratrooper wrote:
kamioni i kamioni bivse JNA su odvozili opremu iz Sokola Mostar prema Pancvu (UTVA), Famosa, TASA (ostala jesamo jedna presa koju "jugosloveni" nisu uspjeli demontirati na vrijeme ), djelove Pobjede itd , tisuce i tisuce projektila su resetali ostale tvornice, Jugosloveni suubijali i natjerali na izbjglistvo sav strucni kadar dok su made ljude primorali da u tenisicama i golim tjelima brane svoje domove.

Nekoliko godina prije vojne pobune kontra-obavjestajna sluzba jugoslavije i srbije je sve cinila da ukine federalno ustrojstvo. S tim u cilju poduzeli su niz aktivnosti da bi umanjili ekonomsku i vojnu sposobnost republika. Pocetak je bio Agrokomerc zatim se nastavilo sa pritiskom da se izuzme oruzje TO (jugosloven Raif Dizdarevic) i konacno 1991/2 su poduzeli masovno stampanje novca kojim su izvukli par milijardi maraka od stanovnika BIH.

nakon ogromnih gubitaka u mladosti, strucne snage, materijalnih sredstava i godina u kojim su velike kompanije bile van trzista ima osoba koje pisu o navodno lijepim stvarima iz bivse yu. Da nije bilo jugoslovenske agresije BIH bi bila u najmanju ruku u rangu slovenije. Imala je BIH znacajnog ljudskog potencijala, cak i mnogo veceg od ostalih.

:lol: :lol: u rangu slovenije, uredu je bolan samo reci mi ko stvori taj potencijal napravi te fabrike, izgradi puteve, pruge, aerodrome po BiH??
KENJAC

#213 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by KENJAC »

Kazu "Da je valjala nebi se raspala" ??? Po toj logici Bosna nije trebala ni nastat! Raspala se prije nego sto se stvorila!
Lincoln-Burrows

#214 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Lincoln-Burrows »

KENJAC wrote:Kazu "Da je valjala nebi se raspala" ??? Po toj logici Bosna nije trebala ni nastat! Raspala se prije nego sto se stvorila!
Da se Bosna raspadne, misliš da bi nam onda šta valjalo, bilo bi isto kao i sada,
nije problem u raspadanju problem je u nama, mi nebi mogli ni jedni pored drugih
isto kao što ne možemo jedni s drugima zajedno. Zid kao u Izraelu jedino pomaže :-)
Ljudi dogovorimo se jer će nas vrijeme pregaziti, a život će nam
proći u mržnji i neznanju da postoji bolje.
Vodenjak

#215 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

KENJAC wrote:Kazu "Da je valjala nebi se raspala" ??? Po toj logici Bosna nije trebala ni nastat! Raspala se prije nego sto se stvorila!
Da je dobro u drustvu popiti, ne bi se covjek mahmuran budio...
Da je dobro ganjati loptu, ne bi ljudi noge lomili...
Da je dobro voljeti i porodicu praviti, ne bi se ljudi razvodili...
Da je lijepo dijete biti, niko ne bi odrastao..

Da je bilo vrijedno zivjeti, niko umirao ne bi...

I jos puno, puno toga bi se moglo izvesti iz ove "mudrosti" kakvom ovo gore neki smatraju... :roll:
A sve samo zato da sa sebe ljagu i odgovornost za sve ucinjeno i neucinjeno speru i prebace na one kojih zapravo vise i nema!
One koji su gradili svoju zemlju.
Gradili je i voljeli je ne mudrujuci previse ko ovi danas, toliko odani svojoj drzavi, a ista ni na cardaku ni na zemlji nije. :|
Vodenjak

#216 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

Lincoln-Burrows wrote:
Da se Bosna raspadne, misliš da bi nam onda šta valjalo, bilo bi isto kao i sada,
nije problem u raspadanju problem je u nama, mi nebi mogli ni jedni pored drugih
isto kao što ne možemo jedni s drugima zajedno.
Zid kao u Izraelu jedino pomaže :-)
Ljudi dogovorimo se jer će nas vrijeme pregaziti, a život će nam
proći u mržnji i neznanju da postoji bolje.
Eto vidis da i ti znas u cemu je problem!
Bravo!!! :thumbup:
popajic

#217 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by popajic »

@paratrooper
Vrlo ruzno,vrlo neljudski i vrlo bezobrazno!
Ko to danas stiti interese BIH?
Oni sto su je napali,pa se sad sepure u pola drzave?
Ili mozda BIH "rodoljubi" koji su im svojim potpisom tu polovicu prepisali?
Po tvojoj logici se i u buducnosti moze desiti da danasnji BiH rodoljubi budu proglaseni za nepodobne,jer pobjednici pisu istoriju.
Sve je moguce sa ludim bosanskim glavama... :x
vee-jay

#218 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by vee-jay »

Ne tako rijetko citam postove po kojima ljudi pisu/misle da je BiH nastala tek u devedesetim godinama. Ipak je malo starija djeco, uzmite knjige u ruke.
paratrooper

#219 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

The__Doctor wrote: samo reci mi ko stvori taj potencijal napravi te fabrike, izgradi puteve, pruge, aerodrome po BiH??
zaboravio si pomenuti i autoputeve ali nebitno ...

sta je tvoja verzija ko je stvorio te tvornice ?

ipak ko god je stvorio nakon 95 BIH je krenula iz velikg minusa, ogromnim brojem ranjenih i invalida, sa rasturenim familijama i velikim brojem djece koja nikad nece imati normalno djetinjstvo jer su im komunisticki oficiri oduzeli oceve. Sve te velike firme koje su trebale inegrativni faktor su 95 bile u potpunom unistenju.

zakljucak je da je sve sto je stvoreno do 91 JNA unistila, i s tim se zavrsava etapa odnosa u kojem su rudari i ostali ostavljali svoje kosti da bi oficiri JNA njihove zene duskale a njihova djecurlija mogla imati udobno djetinjstvo. neka im se sjeme zatre.
paratrooper

#220 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

popajic wrote:
@paratrooper
Vrlo ruzno,vrlo neljudski i vrlo bezobrazno!

popajicu, moj prezir prema jugoslovenima je suvise velik da bi ti mogao korektno odgovoriti. imas svoje misljenje i vozdra.
Topla voda

#221 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Topla voda »

evo ja nisam neki mrzitelj te drzave...al kurcu je pricat o necemu cega nema...
isto ko da pricas o dzon vejnu i kako je on bolji glumac od sona pena...svaka stvar ima svoje vrijeme.

imam osjecaj da je internet postojao prije 40 godina,da ne bi mogao opstati od stovalaca austrougarske monarhije,koje je ruku na srce bila extra drzava,jaca od bivse juge.

neki bi se stovaoci austrougarske vjerovatno isfurali da je net postojao prije 1864 i da neko poredi turke i austrijance i njihovu vladavinu.

al sta je bitno?
sve je to iza nas
pola klinaca na netu je rodjena,a nije daha udahnulo u toj jugoslaviji..koja je umrla 1991 ,a ti klinci tad radjani sad imaju 17 godina.
pogledaj malo na njih..oni zive u ovoj drzavi i kontaju gdje ce za novu godinu i kako neku curicu iz razreda pokupiti prije nego je neko drugi smota u mracnom haustoru.
smarat i njih i nas s tim sta je bilo i sta je moglo biti ....je prica za luzere
a ako budemo gledali da njima sad pravimo drzavu za buducnost,pravicemo je i sebi pod stare dane.
zato me smara sva prica o proslosti,i samo proslosti...imal iko predstavu kako ce ova zemlja izgledati za 10 godina...svi samo gledaju nazad.
ulpinian

#222 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by ulpinian »

Zdravo forumasi,

zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
- Shvati da taj čovjek već dugo vremena cvijeće miriše odozdo...

Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
- Bogati, šta bi na kraju sa tom snagom ? koga je ubijala ta snaga ?
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
E vala... u cijelom svijetu ? :D
A sada ?
- Sad imamo Ibisevica, Dzeku, Salihovica, Misimovica, Spahica...
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
- Juga is dead! Get over it!
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
- Nadajmo se da nece...

Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
- misliš na agresiju koja je počinjena protiv međunarodno priznate demokratske države i genocid koji je počinjen nad njenim stanovništvom ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
- laži i obmane... (čije lazi i cije obmane... skontaj sam) :razz:
Teskto je doci do prave istine
- sumnjam da je toliko teško...
Image
BaileyS

#223 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by BaileyS »

Ne znam ko se jos uvijek moze loziti da je neko sa nasih prostora stvorio Jugoslaviju?

Izmisljena u Londonu i trajala dokle je njima trebala. Nismo jedina zemlja koja je postala tehnoloski visak nakon pada zeljezne zavjese. Slicno ili gore su prosli Afganistan, Somalija i mnoge druge.
domi

#224 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by domi »

Ovako to Fare jednom opisa....

1. Svi su bili zaposleni.
2. Iako su svi bili zaposleni malo ih je zaista radilo.
3. Iako ih je malo zaista radilo, sve planove smo ispunjavali 100%.
4. Iako su planovi ispunjavani 100%, trgovine su bile polu-prazne.
5. Iako su trgovine bile polu-prazne svi su sve imali.
6. Iako su svi sve imali, ipak se kralo.
7. Iako se kralo, nikad nista nije falilo.

I onda na vlast stupise oni koji su se za vrijeme ovog gore vremena skolovali....
Zivio drug Tito i partija! :D
domi

#225 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by domi »

BaileyS wrote:Ne znam ko se jos uvijek moze loziti da je neko sa nasih prostora stvorio Jugoslaviju?

Izmisljena u Londonu i trajala dokle je njima trebala. Nismo jedina zemlja koja je postala tehnoloski visak nakon pada zeljezne zavjese. Slicno ili gore su prosli Afganistan, Somalija i mnoge druge.

Ma ne znas ti nista. :D Jugoslavija je bila respektabilna, mocna, imala 4. vojnu silu u Evropi, na njene gradjane se gledalo sa strahopostovanjem, jugoslavenski pasos je bio vrijedniji od bilo kojeg pasosa na svijetu, bila je mocna i snazna.

Bila je toliko mocna i snazna da su je rasturili u roku od pola desetljeca, kao kulu od karata.
:zoka: :run:
Post Reply