reko je'l ko skoro prođe ovuda? a kad već pogađate, haj i ovo pogodite...bar znam šta sam usliko
Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
-
baja
#201 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
-
kanga
#202 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ne znam 100% , pa da se ne provaljujem.baja wrote:reko je'l ko skoro prođe ovuda? a kad već pogađate, haj i ovo pogodite...bar znam šta sam usliko
-
riko-ga
#203 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ma jarane ovo nekakvo brdobaja wrote:reko je'l ko skoro prođe ovuda? a kad već pogađate, haj i ovo pogodite...bar znam šta sam usliko
-
baja
#204 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nije bas nekakvo brdo, al malo ko ga gleda iz ovog ugla
a odgovor je tako jednostavan
-
kanga
#205 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jel' vrh Bjelasnice slikan sa one strane prema V.Vlahinji?baja wrote:nije bas nekakvo brdo, al malo ko ga gleda iz ovog ugla![]()
-
baja
#206 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
vidis da nije tesko
-
baja
#207 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
slikan s male vlahinje, prvo s klekom je velika vlahinja (2056mnv) a u daljini je opservatorija...
iizgleda blizu, al vjeruj nije
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#208 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
odakle je najbolje doci do m vlahinje i postoje li marke? jel ljeti prohodno do v vlahnjebaja wrote:slikan s male vlahinje, prvo s klekom je velika vlahinja (2056mnv) a u daljini je opservatorija...
-
kanga
#209 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
znam da nije blizu zato ja idem na opservatorij sa druge strane.baja wrote:slikan s male vlahinje, prvo s klekom je velika vlahinja (2056mnv) a u daljini je opservatorija...
- Admir_1984
#210 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ja cu mozda sad za vikend opaliti jednodnevnu hrasnica-hr stan-v polje-opservatorij-sitnik-stanari-bajita-ljubovcici-pazaric

-
kanga
#211 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ti bas ambiciozno.Admir_1984 wrote:ja cu mozda sad za vikend opaliti jednodnevnu hrasnica-hr stan-v polje-opservatorij-sitnik-stanari-bajita-ljubovcici-pazaric![]()
ja bih to razgodila na dva dana. prespavas na stanarima i sutradan sides do pazarica.
-
baja
#212 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
kanga wrote:znam da nije blizu zato ja idem na opservatorij sa druge strane.baja wrote:slikan s male vlahinje, prvo s klekom je velika vlahinja (2056mnv) a u daljini je opservatorija...
veliko polje-javornik-medjedja lokva-uzbrdo na malu vlahinju (pazi da ne fulis marku kod lokve) mi smo dosli do caira pa je trazili i nasli...nista strasno al ipak po sata izgubis (nevrijeme se spremalo)Admir_1984 wrote:odakle je najbolje doci do m vlahinje i postoje li marke? jel ljeti prohodno do v vlahnjebaja wrote:slikan s male vlahinje, prvo s klekom je velika vlahinja (2056mnv) a u daljini je opservatorija...
prohodno je al kleka nije krcena preko vrhova vec se moras vracatina stazu ...(mala nije ni iskrcena
mozes i ovuda do stanara sidjes s vlahinje
ovo ti je bas ambiciozno, uzmi u obzir vremenske (ne)prilike.ja neki dan izgorio ko zuti na planini, na moru nisam tako!
men se ide na skakavac i bukovik, ima šume
-
baja
#213 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
@admir a i ovo sto ti planiras, vlahinja ti je usput (bar velika, pa nastavi prema sitniku)...ako malo potrcis, mozes stic 
- Admir_1984
#214 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja bi volio, al sve ce zavisiti od situacije na terenu. Planiram u 20:00 biti u Ljubovcicima, ukrcat se u kombi za Hadzice
Sa vrucinama nema problema, kad sam sad nosio grede za Jezerce i penjao ZG na +35 i vishe onda nema frke
p.s. al izgleda kisha prijeti za vikend
Sa vrucinama nema problema, kad sam sad nosio grede za Jezerce i penjao ZG na +35 i vishe onda nema frke
p.s. al izgleda kisha prijeti za vikend
- Admir_1984
#215 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Odradi juce ovu turu iz Hrasnice do Pazarica, preko Hr Stana, Velikog Polja, Opservatorija, Sitnika, Stanara, Ljubovcica. Vrijeme nekako bilo toplo hladno, kisha nije pala, vidljivost u daljine nije bila najbolja sto je malo loshe, a dobro je sto nije bilo jako vruce. Sve u svemu cirka 15 sati hodanja i dusha na mjestu
Pogled sa vrha Bjelasnice prema Treskavici

U daljini Hranisava, a vizuelno negdje trazimo Sitnik, a slikano je negdje sa puta od vrha prema Sitniku

Hranisava predvece

Pogled sa vrha Bjelasnice prema Treskavici

U daljini Hranisava, a vizuelno negdje trazimo Sitnik, a slikano je negdje sa puta od vrha prema Sitniku

Hranisava predvece

-
baja
#216 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
slika 2 ovo prema sitniku, imal marke...kako ste se snasli?
- Admir_1984
#217 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
marke nema, ima neka stara prema ovom prvom vecem vrhu (ima gore oznacen vrh stapom nekim), dal je to vlahinja neka ili medzedza glava ne znam, uglavnom je prohodan od strane opservatorija, a zarastao klekom sa druge strane, mi smo prosli ispod njega, tj ispod te kleke. A snasli smo se sto sam otprilike znao gdje dodje, orjentir mi je bio Krvavac i Hranisava, pa sa jednog brdasca penjes drugi i sve tako dok ne ugledas Sitnik. Uglavnom kada dodjes na opservatorij okrenes se prema desno, povuces zamisljenu crtu pravo prema zapadu i onda lijevo od te crte negdje mora biti Sitnik. Sve je ono pregledno ne mozes se izgubiti, samo je bitno da nema magle i da mozes hodati, a i ako fulis Sitnik (tesko al et), doci ces do Stanara
Mi smo dosli za 2 sata i 20min do Sitnika sa vrha, nismo pauze nikakve pravili.
Samo brate ona Josipova staza unistena maximalno, sta su samo uradili smradovi sa drvima, sad vishe lici na shiroki konjski put, a haman ce biti i od bajite prema stanarima, fuj majke mi. Unistishe nam sve sto valja
Samo brate ona Josipova staza unistena maximalno, sta su samo uradili smradovi sa drvima, sad vishe lici na shiroki konjski put, a haman ce biti i od bajite prema stanarima, fuj majke mi. Unistishe nam sve sto valja
- Admir_1984
#218 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Baja
Gore kada si postavio onu sliku i kazes da je slikano sa M Vlahinje, a da se vidi V Vlahinja. E mi smo upravo prosli ispod ovoga

a na netu pishe da je ovo M Vlahinja, a i na karti je od Opservatorija prvo Mala, pa Velika Vlahinja
Gore kada si postavio onu sliku i kazes da je slikano sa M Vlahinje, a da se vidi V Vlahinja. E mi smo upravo prosli ispod ovoga

a na netu pishe da je ovo M Vlahinja, a i na karti je od Opservatorija prvo Mala, pa Velika Vlahinja
-
baja
#219 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
u njegovoj knjizi pise da je to velika Vlahinja 2056, a mala da je 2006mnv tamo do Čaira. na karti koju smo skidali na ovom PF piše obrnuto, pa me to i zbunjuje.
ja držim da je onako kako je i Braco rekao (u knjizi), jer sam jednom na početku izleta u Pazariću bio s Bracom gdje nam je pokazao da se vidi Mala Vlahinja, na kraju grebena Vlahinje, a lijevo od Hranisave (gledano iz Pazarića)
po nekoj logici, velika bi trebala biti viša...al eto ovo ne mora biti neki argument
a taj štap izgleda ustvari ovako :

Uploaded with ImageShack.us
- Admir_1984
#220 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa da i to je po karti i po slikama sa neta Mala Vlahinja, a Velika je malo "dublje" prema Igmanu. Mi smo prosli tacno ispod tog "stapa", kontali i to popeti al oduzet ce nam jedno 15-20min i kontali samo nastaviti grebenom na drugu stranu. Sreca nismo popeli jer kad smo prosli sa druge strane smo vidjeli sve mrtva kleka, morali bi se vracati.
Ja nekako vjerujem vishe karti, mada je i Braco mashina nema govora
Ja nekako vjerujem vishe karti, mada je i Braco mashina nema govora
-
baja
#221 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
prateći bracinu knjigu, ovo je velika vlahinja. mada prateći net, više izvora veli da je ovo mala. al kako rekoh pitacu Bracu, pa javim
i jest kleka, ako isao ovuda ide se kroz kleku sa desne strane ovog vrha na slici. i tako sve do male vlahinje kroz iskrcenu stazu
i jest kleka, ako isao ovuda ide se kroz kleku sa desne strane ovog vrha na slici. i tako sve do male vlahinje kroz iskrcenu stazu
- polfudbal
#222 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jučer sam išao iz pravca Dejčića prema Babinom dolu preko proskoka, nisam odavno išao tim putem. Negdje na pola puta primjetim objekat kao brvnara u izgradnji daske, pijesak itd te vidim česma sa lijeve strane puta i tabla na kojoj piše javorov do, kontam neki planinarski dom ili slično, međutim pored tog objekta vidim kao oni bazeni za akumulaciju vode na Bjelašnici u njemu najlon kako voda valjda nebi oticala šta li, neki se ljudi i djeca kupaju. Kontam ne vjerujem da je za akumulaciju nema topova za snijeg i sl. za kupanje nema normalan oblik isto lijevak izgleda, ništa produžim dalje. Danas slučajno gledam google earth i naletim na to mjesto kad neko tagovo tu lokaciju, ja otvorim sliku kad na tom mjestu gdje je tzv. bazen stoji kameni amfiteatar za koji znam da se napravio ranije ali nisam znao da je tu, nađem na netu još slika teatra i ono fakat predivna stvar na predivnom mjestu. E sad jel moguće da je neko iskoristio kameni amfiteatar koji je sagrađen za moguće igranje predstava na otvoreneom u srcu prirode za bazen sa najlonskom podlogom, ja se iskreno nadam da nisam vidio isti objekat jer ono je skrnavljene prirode i kulture. Pa eto ako ovi stalniji planinari mogu da kažu koju više o pomenutoj lokaciji.
-
baja
#223 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
polfudbal wrote:Jučer sam išao iz pravca Dejčića prema Babinom dolu preko proskoka, nisam odavno išao tim putem. Negdje na pola puta primjetim objekat kao brvnara u izgradnji daske, pijesak itd te vidim česma sa lijeve strane puta i tabla na kojoj piše javorov do, kontam neki planinarski dom ili slično, međutim pored tog objekta vidim kao oni bazeni za akumulaciju vode na Bjelašnici u njemu najlon kako voda valjda nebi oticala šta li, neki se ljudi i djeca kupaju. Kontam ne vjerujem da je za akumulaciju nema topova za snijeg i sl. za kupanje nema normalan oblik isto lijevak izgleda, ništa produžim dalje. Danas slučajno gledam google earth i naletim na to mjesto kad neko tagovo tu lokaciju, ja otvorim sliku kad na tom mjestu gdje je tzv. bazen stoji kameni amfiteatar za koji znam da se napravio ranije ali nisam znao da je tu, nađem na netu još slika teatra i ono fakat predivna stvar na predivnom mjestu. E sad jel moguće da je neko iskoristio kameni amfiteatar koji je sagrađen za moguće igranje predstava na otvoreneom u srcu prirode za bazen sa najlonskom podlogom, ja se iskreno nadam da nisam vidio isti objekat jer ono je skrnavljene prirode i kulture. Pa eto ako ovi stalniji planinari mogu da kažu koju više o pomenutoj lokaciji.
Glede toga na Proskoku, od ovih seljaka danas (a i vikendaša, sarajlija i ostalih ###) ništa me više ne iznenađuje. šta su spremni uraditi, to više se ne može ni zamisliti.
ako si skoro bio na Husremovcu, pogle šta je GAZDA izlio od betona, pa eto na Josipovoj šta su raja vidjela, ma nema kraja...užas
helem glede Vlahinja, iako dosta literature upućuje na različita mišljenja, veća Vlahinja je i Velika
- coek
#224 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:30, edited 1 time in total.
-
BIONA
#225 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ljudi, znate li radi li zicara na Bjelasnici vikendom kao sto je radila prosle godine?
Bilo bi lijepo malo do opservatorije skoknuti
Bilo bi lijepo malo do opservatorije skoknuti