Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

#201 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

Ima li ikakav komentar u uvijek azurnom i agilnom Avazu glede uvodjenja vjeronauke u umove trogodinjaka, ili hinjski shute i cekaju?!
NejlaH

#202 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by NejlaH »

chuchumbamayumbe wrote:Ima li ikakav komentar u uvijek azurnom i agilnom Avazu glede uvodjenja vjeronauke u umove trogodinjaka, ili hinjski shute i cekaju?!
100% nema, ipak vecina forumasa su ljubitelji Oslobodjenja :) Avaz podrzava Arziju, cak stavise mislim da sam citala u Avazu neki intervju (podrske) s njom gdje se vjeronauka uopce i ne spominje!
Baghira

#203 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Baghira »

amrica wrote:Ti fakat ne kontas neke stvare, elementarne, pravo i izbor su individualna prava, besplatna, ja pricam o osobama koja poducavaju djecu (ispiraju mozak maksumcicima) ZA MOJE PARE!!!!!!!!
Cek, cek, znaci SAMO TI, trebas odredjivati u sta ce se te pare trositi, koje su mozda i NJENE pare?

Meni se od plate, poreza, itd uzimaju novci da se pokriju troskovi javnih institucija, skolstva, zdravstva, policije, sudstva, ....
ukljucujuci te prekobrojne nastvanike vjeronauke, FIN stanca dipl. prof. , a drzava -kantoni ih trebaju finansirati,a sto osigurava biducnost FIN-a i ove nazzi vlasti...
Mozda se i od NJENIH para nesto finansira, sto njoj ne odgorvara, pa dokle bi stigli kad bi se svako protiv svega bunio. Tako ne funkcionise demokratsko, moderno drustvo. Sto ljudi, sto ukusa i zelja, prema tome, zaboravi.

A ja se ne slazem sa tim,i more ljudi se ne slaze sa tim, da se nas novac trosi za dalju podjelu medju ljudima ove zemlje, a pogotovo za unistavanje djecije psihe.
Unistavanje djecije psihe? Postoji li kakav rad na tu temu? Dokazi?

Neko je napisao, djecijem mozgu u vrticu opdgovaraju lego kocke, osim ako ne mislis da je i to zlobna varka trulug zapada?
Da ukinemo i lego kocke zajedno sa Djeda Mrazom i Novom godinom?
Niko nije rekao da ce se iskljucivo uciti o vjeri, nego jednim dijelom, koliko shvatih. Cemu onda toliko uzrujavanje?

Ukartko, mislim svasta, ali ja radim i sutra rano usstajem,
Slabo si sta mislila, osim da curu/zenu napadas bezrazlozno, iako ona na saburli nacin pokusava pronaci sredinu i uzeti na razmatranje argumente obe strane, sto u tvom obracanju i tebi slicnim ni jedne sekunde ne vidim.

Mozda i jeste pretjerano rano, djecu u vrticima vjeri poducavati, i u svakom slucaju je neprihvatljivo ne ponuditi alternativu, ali ovdje nije problem rane dobi, nego principijelno se protivi casu vjeronauke u javnim institucijama, koliko ja vidim.

Kao sto je vec neko spomenuo, takav nacin skolovanja se vec odavno koristi u Njemackoj, i ne vidjoh ni jedno da je skrenulo s pamceu, da ima problem s drugacijim od sebe i slicno.

Djeca Bosne su vec razdvojena, bilo vjeronauke ili ne bilo, to neka bude svima jasno. I to ce potrajati jos ihaha. A nije ni cudo, sto je tako.
z0ka

#204 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by z0ka »

Evo kao roditelj malog dvoipogodišnjaka, tek upisanog u vrtić, nisam ni znao to za vjeronauk u vrtićima, niti nam je to rečeno pri upisu.

moje mišljenje je da nebi trebalo uvoditi tako što u vrtiće, na temi je već iznjeto nekoliko razloga pa da ih ne ponavljam i ja.

Inače i supruga i ja vjerujemo u Boga, i smatramo da je naše da svoje djete poučimo o tome, naravno kad bude u uzrastu da može shvatiti stvari o kojim govorimo.

Niko ne brani nikome da svoje djete odgaja u vjeri u kojoj želi, ali to treba odvojiti od državnih institucija, a vrtići (i škole) to jesu.

P.S. Koliko znam postoje i privatni vrtići koji imaju vjeronauk pa ko želi može svoje djete tamo odvesti.
NejlaH

#205 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by NejlaH »

z0ka wrote:Evo kao roditelj malog dvoipogodišnjaka, tek upisanog u vrtić, nisam ni znao to za vjeronauk u vrtićima, niti nam je to rečeno pri upisu.

moje mišljenje je da nebi trebalo uvoditi tako što u vrtiće, na temi je već iznjeto nekoliko razloga pa da ih ne ponavljam i ja.

Inače i supruga i ja vjerujemo u Boga, i smatramo da je naše da svoje djete poučimo o tome, naravno kad bude u uzrastu da može shvatiti stvari o kojim govorimo.

Niko ne brani nikome da svoje djete odgaja u vjeri u kojoj želi, ali to treba odvojiti od državnih institucija, a vrtići (i škole) to jesu.

P.S. Koliko znam postoje i privatni vrtići koji imaju vjeronauk pa ko želi može svoje djete tamo odvesti.

Cuj Zoka samo da ti nesto kazem, jedna majka je jutros napravila frku u vrticu, nije imala pojma da joj dijete pohadja vjeronauku. Stoga doooobro izvuci sve informacije od teta, ali kao sto rekoh mog i tvog decka to ne kaci jer su oni jos mali.
chuchumbamayumbe

#206 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

NejlaH wrote:
z0ka wrote:Evo kao roditelj malog dvoipogodišnjaka, tek upisanog u vrtić, nisam ni znao to za vjeronauk u vrtićima, niti nam je to rečeno pri upisu.

Cuj Zoka samo da ti nesto kazem, jedna majka je jutros napravila frku u vrticu, nije imala pojma da joj dijete pohadja vjeronauku. Stoga doooobro izvuci sve informacije od teta, ali kao sto rekoh mog i tvog decka to ne kaci jer su oni jos mali.
VIDIS LI TI CIM SE BAGRA SLUZI, MAJKU IM NACIONALISTICKU!!?!?! :x :x :x
JThomas

#207 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

samo još jedan dokaz da ono što se pokušava progurati ima vrlo, vrlo malo veze s vjerom i duhom vjere.

nije ovo njemačka, ovo je balkan gdje su, kao što reče TBF, božji ljudi blagoslovili puške...a blagosiljaju ih i sad, samo mrvicu prikrivenije.
uvjek dobar gost

#208 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Samo jedno malo pojašnjenje... javne škole, vrtiči, univerziteti... o njima se stara država i njene institucije, finansiraju se mahom sve te institucije iz budžeta koji mi punimo... mi koji radimo... i plaćamo poreze....

Sad jesmo li mi sekularna il vjerska držva nije pitanje, ali jeste pitanje javnih ustanova koje rade šta rade...
Trebalo bi biti obratno, ko želi da mu djete ima vjeronauku.. neka izdvoji svoj novac i plati svom djetetu privatni vrtić, osnovnu školu il univerzitet... u javnim institucijama toga ne bi smjelo biti, trebao bi biti predmet o istoriji religija u srednjoj školi... i to je to da se uči o svim religijama, njihovim porukama.. i temeljima.. a ne da se suprotno vjerskim knjigama djeci od svega tri il četri godine (ili čak i manje) puni glava stvarima koje oni ne razumiju....

Sve u svemu pokakim se u brk svim međunarodnim institucijama (OSCE, OHR, UNICEf i sve ostale koje sam zaboravio) jer se ovdje radi o narušavanju elementarnih prava djeteta.... i manipulaciji istom tom populacijom...
vjesticanametli

#209 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vjesticanametli »

pri upisu u drugi razred je moj sin zavrsiona casu vjeronauke.........kako........ovako
u 1 nije isao i trebala je prijava i za 2 razred ide li ili ne ide............prijave nisu bile 1 dan popunjene i uciteljica vjerouka odvede sve na vjeronauku osim 2 djecaka cija imena nisu 100% muslimanska..............dolazim u skolu i pravim frku ko im je to dozvolio i kaze meni ona pa ja po imenu i prezimenu mislal da je on..........reko jeste ali ja sam XXXXX sto znaci da ne moram biti to a prezime mi je muslimansko........reko razumijete li vi da ni po imenu ne mozete torovati ona suti..........i da jos sam rekla da ih ceka svasta ukoliko se to desi opet bez mog znanja i protiv moje i suprugove volje :x
popajic

#210 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

@Baghira
Djeca Bosne su vec razdvojena, bilo vjeronauke ili ne bilo, to neka bude svima jasno. I to ce potrajati jos ihaha.
neki imaju srecu da djeca ne znaju da mrze.A imali bi ihaha razloga.
Jebla nas ovakva demokratija koja i djecija ledja savija :x
JThomas

#211 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

popajic wrote:
@Baghira
Djeca Bosne su vec razdvojena, bilo vjeronauke ili ne bilo, to neka bude svima jasno. I to ce potrajati jos ihaha.
neki imaju srecu da djeca ne znaju da mrze.A imali bi ihaha razloga.
Jebla nas ovakva demokratija koja i djecija ledja savija :x
pa ne znaju, ali mora ih i to neko naučiti, po mogućnosti već u obdaništu :x
sarajevo63

#212 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by sarajevo63 »

Nauka o vjeri? Pojam nauke o vjeri u glavi 3 i 1/2 godišnjeg djeteta otprilike ide ovako: molim te reci teti da ja ne mogu jesti jaje, ono crveno i šniclu od krompira... svako jutro slušam istu rečenicu.
Išla u mekteb u jednoj od mahala sarajevskih, i danas svako može to djetetu priuštit. Vjera u bogomolje, dajte djeci obrazovanje. Zemlja smo nepismenih i polupismenih na brdovitom balkanu.
valterbranisarajevo

#213 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

A kakvog sve ovo ostavlja traga kod djece govori priča(ne mogu je nazvati anegdota, jer jer je to tužno) koju sam pročitao u nekim novinama. Dijete se vratilo iz obdaništa ili škole i reklo majci da je u nju ušao "šejtan" jer piše i jede lijevom rukom. Odakle ti to sine? Rekla teta na vjeronauci. :(
munevera44

#214 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by munevera44 »

valterbranisarajevo wrote:A kakvog sve ovo ostavlja traga kod djece govori priča(ne mogu je nazvati anegdota, jer jer je to tužno) koju sam pročitao u nekim novinama. Dijete se vratilo iz obdaništa ili škole i reklo majci da je u nju ušao "šejtan" jer piše i jede lijevom rukom. Odakle ti to sine? Rekla teta na vjeronauci. :(
Pitam. Šta biste vi uradili da vaše djete dodje kući sa ovakvom pričom.

Ja znam šta bih ja uradila ........................e neću u Banoviće........................
z0ka

#215 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by z0ka »

Nekad smo se plašili gledajući filmove strave i užasa, sada nam to više ne treba, imamo stvarnost
chuchumbamayumbe

#216 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

valterbranisarajevo wrote:A kakvog sve ovo ostavlja traga kod djece govori priča(ne mogu je nazvati anegdota, jer jer je to tužno) koju sam pročitao u nekim novinama. Dijete se vratilo iz obdaništa ili škole i reklo majci da je u nju ušao "šejtan" jer piše i jede lijevom rukom. Odakle ti to sine? Rekla teta na vjeronauci. :(
i onda pocne prica kako ja napadam svestena lica, kako nisu svi isti, a jesu.
Eto, tek je pocelo, a negativnih primjera vec na sve strane.
Zamisljam kako ce sve to izgledati zakoju godinu...
Jednom rjecju, FUUUJ! :x
piupiu

#217 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by piupiu »

Baghira wrote:
Slabo si sta mislila, osim da curu/zenu napadas bezrazlozno, iako ona na saburli nacin pokusava pronaci sredinu i uzeti na razmatranje argumente obe strane, sto u tvom obracanju i tebi slicnim ni jedne sekunde ne vidim.

Mozda i jeste pretjerano rano, djecu u vrticima vjeri poducavati, i u svakom slucaju je neprihvatljivo ne ponuditi alternativu, ali ovdje nije problem rane dobi, nego principijelno se protivi casu vjeronauke u javnim institucijama, koliko ja vidim.

Kao sto je vec neko spomenuo, takav nacin skolovanja se vec odavno koristi u Njemackoj, i ne vidjoh ni jedno da je skrenulo s pamceu, da ima problem s drugacijim od sebe i slicno.

Djeca Bosne su vec razdvojena, bilo vjeronauke ili ne bilo, to neka bude svima jasno. I to ce potrajati jos ihaha. A nije ni cudo, sto je tako.
U Njemackoj nema vjeronauka u vrticima, nego u skolama.
lerdi

#218 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by lerdi »

Meni kompletna priča oko vjeronauke nije normalna.

Škole, vrtiči itd. su društvene ustanove i tamo treba da se podučavaju društvene nauke. LOGIKA

Mektebi, džamije, crkve, medrese, manstiri itd. su vjerske ustanove i tamo treba da se uče vjeronauke. LOGIKA OPE

Ovdje je samo jedno očito, a to je da su kod nas ovdje mnoge stvari nisu na mijestima gdje bi trebale biti. Tako i vjeronauka. Uči se tamo gdje stvano nema potrebe da se uči kad već imaju ustanove gdje se tako nešto može učiti.
HAVANA

#219 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

vesna55 wrote:
Pitam. Šta biste vi uradili da vaše djete dodje kući sa ovakvom pričom.

Ja znam šta bih ja uradila ........................e neću u Banoviće........................

Ozbiljno bih razmislio o tome da teti slomim desnu ruku.
HAVANA

#220 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

chuchumbamayumbe wrote:Ima li ikakav komentar u uvijek azurnom i agilnom Avazu glede uvodjenja vjeronauke u umove trogodinjaka, ili hinjski shute i cekaju?!

Ne znam,to agilno govno ne uzimam u ruke.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#221 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by -LIBERO- »

A da se trazi onda i uvodjenje nastave o ateizmu :D :D :D

Ma sve je to i organizovano da bi se zavrsenici "Fakulteta Islamskih Nauka" mogli zaposliti po vrticima,pod paravanom uvodjenja sve tri vjeronauke u vrtice,jer se radi samo o predavanjima o Islamu,kao eto neki vid "vjeronauke za vrtice"

Rejs zna kako da obezbjedi uposljenje svojim studentima. :thumbup:
zlatiborka

#222 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zlatiborka »

-LIBERO- wrote:A da se trazi onda i uvodjenje nastave o ateizmu :D :D :D

Ma sve je to i organizovano da bi se zavrsenici "Fakulteta Islamskih Nauka" mogli zaposliti po vrticima,pod paravanom uvodjenja sve tri vjeronauke u vrtice,jer se radi samo o predavanjima o Islamu,kao eto neki vid "vjeronauke za vrtice"

Rejs zna kako da obezbjedi uposljenje svojim studentima. :thumbup:
:thumbup:

tacno, i to je jedan od razloga za uvodjenje vjeronauka u skole i JAVNE vrtice. No to nije GLAVNI razlog. :mrgreen:

vec pomocno sredstvo da se djeca u najosjetljivijem dobu zivota nafiluju idejama o RAZLICITOSTIMA od svojih vrsnjaka, e da bi kasnije se ponasali prema OSTALIMA koje ne prepoznaju, u najmanju ruku kao prema STRANCU, a mozda i kao prema potencijalnom neprijatelju.... :x
Jara

#223 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

Zna li neko uopće koliko mejtefa ima u Sarajevu? :-?
Po zakonu o dostupnosti informacija ne bi trebalo biti teško to saznati...
callmethebreeeze

#224 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by callmethebreeeze »

Jara wrote:Zna li neko uopće koliko mejtefa ima u Sarajevu? :-?
ja mislim da svaka iole ozbiljnija dzamija ima mejtef. mozda u dijelovima grada gdje imas puno dzamija na malom prostoru djeca u mejtef idu u najvecu u mahali.
chuchumbamayumbe

#225 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

callmethebreeeze wrote:
Jara wrote:Zna li neko uopće koliko mejtefa ima u Sarajevu? :-?
ja mislim da svaka iole ozbiljnija dzamija ima mejtef. mozda u dijelovima grada gdje imas puno dzamija na malom prostoru djeca u mejtef idu u najvecu u mahali.
Ma dajte ljudi, sta vam je, sta je jedan mejtef naspram vjerske poduke u obdanistu?!?! :roll:
Mislim, kakve veze ima mejtef sa vjeronaukom u obdanistima i ZNANJEM koje ce trogodisnjak tu primiti?!
I vama svasta pada na pamet...
:roll:
Post Reply