Primjena Zakona o porezu na dohodak
Moderator: anex
- Pulover
#201 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
@gaius, kokolina, moja greska. vlasnik str-a je do sada na kraju godine placao porez na dobit od 25%, a po novom plaća porez na dohodak od 10%, takodje na kraju godine i na svu dobit (prihodi - priznati rashodi) ostvarenu u poreskom periodu.
- amrica
#202 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Vidim da tema ide u drugom smjeru, ali ipak da se osvrnem na porez na place za budzetske korisnike, evo kako sad izgleda platna lista, samo onaj vazni dio:
sabira se:
-redovan rad
-praznici, bolovanje....
-minuli rad
- uvecanje plate za iznos 5% na bruto placu (stari porez)
oduzima se:
-10% na neto = novi porez
Sto bi u praksi znacilo ako je placa oko 1.000 KM, povecanje 50-60 KM, smanjenje 70-80 KM, bez odbitaka za djecu, muzeve, zene, roditelje.... mjesecna placa je manja nekih 20-30 KM.
Ne znam kako je kod ostalih....
sabira se:
-redovan rad
-praznici, bolovanje....
-minuli rad
- uvecanje plate za iznos 5% na bruto placu (stari porez)
oduzima se:
-10% na neto = novi porez
Sto bi u praksi znacilo ako je placa oko 1.000 KM, povecanje 50-60 KM, smanjenje 70-80 KM, bez odbitaka za djecu, muzeve, zene, roditelje.... mjesecna placa je manja nekih 20-30 KM.
Ne znam kako je kod ostalih....
-
Lesli Eldridž
#203 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Nije tako svugdje. U nekim državnim firmama nisu povećavali za 5 % po starom i onda su odbici puno, puno veći nego kod tebe. Bijesan sam

- amrica
#204 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ovo je za Kanton Sarajevo
-
Lesli Eldridž
#205 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Pa valjda treba da je isti u cijeloj Federaciji. Pljačka se...amrica wrote:Ovo je za Kanton Sarajevo
- BarbaDue
#206 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
jel' ovo ispravno...?Lesli Eldridž wrote:Nije tako svugdje. U nekim državnim firmama nisu povećavali za 5 % po starom i onda su odbici puno, puno veći nego kod tebe. Bijesan sam![]()
![]()
NETO plata X procenat 1,5
onda se od tog odbija onih fiksnih 300KM,
pa onda idu ostali odbitci za djecu, muzeve, zene, roditelje....
eh sad na dobijeni iznos ide onih -10%...
jesam li u pravu?
- holowey
#207 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
uporedi svoju platnu listu za recimo novembar i zadnju platnu listu... nigdje se ne iskazuje "povecanje" plate od 5%, ali je brisan porez na dohodak od 5%... porez ne ubire firma tako da nije do firme koliko ce ti odbiti od plate na ime poreskih davanja...Lesli Eldridž wrote:Nije tako svugdje. U nekim državnim firmama nisu povećavali za 5 % po starom i onda su odbici puno, puno veći nego kod tebe. Bijesan sam![]()
![]()
ukoliko je kod tebe plata ipak dva puta oporezovana, sto sumnjam da je slucaj, predlozio bih ti da smjesta podneses prijavu poreskoj upravi i trazis povrat sredstava...
- amrica
#208 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Nazalost, nemam skener ovdje, a i aparatic mi je bivsi, pa ne mogu slikati... ali na mojoj listi pise bukvalno:
Uvecanje neto plate po formuli........ 51,63 KM
i
Akontacija poreza na dohodak .........73,26 KM
Tako da mi je plata manja 21,63 KM jer nemam odbitaka.
Uvecanje neto plate po formuli........ 51,63 KM
i
Akontacija poreza na dohodak .........73,26 KM
Tako da mi je plata manja 21,63 KM jer nemam odbitaka.
- Pulover
#209 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
valjda ne trebam spominjati dobro poznatu "jasnocu" pravnih nam akata. tako je i ovaga puta ponudjeno vise alternativa, a nije data prednost ni jednoj od njih. uostalom, poslodavac je taj koji bira nacin preracunavanja i obracunavanja, tako da je suvisno govoriti o ispravnosti. ipak, metematicki, ovo nije najispravniji postupak jer mnozenje neto plate ovim kofecijentom (1,52555) znaci preracunavanje iste na nacin da se ona uveca za nekadasnji porez na plate od 5% te nove doprinose iz plate 31% . nesipravnost (matematicka) je u razlicitim stopama poreza na plate i poreza na dohodak (prva je 5% a druga 10%). ovaj nacin preracunavanja odgovara onima koji imaju visoke licne odbitke kojima mogu umanjiti poresku osnivicu, cak i do nule. to bi realno znacilo uvecanje njihove plate za onih 5% starog poreza na plate. medjutim, oni koji imaju samo osnovni odbitak (300KM), a posebno oni, poput drzavnih sluzbenika, koji imaju platu visu od 1000KM ovaj vid preracunavanja osjete kao umanjenje plate (upravo radi vise nove poreske stope).BarbaDue wrote:jel' ovo ispravno...?Lesli Eldridž wrote:Nije tako svugdje. U nekim državnim firmama nisu povećavali za 5 % po starom i onda su odbici puno, puno veći nego kod tebe. Bijesan sam![]()
![]()
NETO plata X procenat 1,5
onda se od tog odbija onih fiksnih 300KM,
pa onda idu ostali odbitci za djecu, muzeve, zene, roditelje....
eh sad na dobijeni iznos ide onih -10%...
jesam li u pravu?
recimo: neto plata = 650, licni odbitci = 660
650 x 1,52555 = 991,61
minus 31% doprinosa: 991,61 x (1 - 0,31) = 684,21
minus licni odbitci jednako poreska osnovica: 684,21 - 660 = 24,21
10% poreza je 2,42, sto znaci da je nova plata 681,79.
dok: neto plata = 1000, licni odbitci = 300
1000 x 1,52555 = 1525,55
- 31% doprinosa (472,92)
= 1052,63
- licni odbitci (300)
= 752,63 (poreska osnovica).
odatle slijedi da je porez 75,26 sto nakon odbijanja od 1052,63 daje novu platu u iznosu od 977,37.
zato je radi ispravnosti puno bolje koristiti postupak koji sam opisao u postu na prethodnoj stranici.
-
Marchegianni
#210 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Problem ovog načina računanja nove bruto plate je to što ona podrazumijeva da poslodavac plati porez umjesto radnika. Porezna obaveza je obaveza poreznog obveznika, tj. fizičkog lica i ako poslodavac plati porez umjesto njega, to je zaposleniku "oporeziva korist". Ovih 33,33 KM plaćenog poreza umjesto zaposlenika bi onda bilo tretirano kao njegov dodatak na platu i na to bi se morali obračunati doprinosi i novi porez. Alternativa bi bila da mu se tih 33,33 KM odbije od plate pa bi on naredni mjesec dobio 750-33,33 KM, a ne 750 KM.Pulover wrote:sto se tice formule za pretvaranje neto u bruto platu, najispravnija je ova:
[(stara neto plata - licni odbitci)/0,9 + licni odbitci]/0,69 = nova bruto plata,
cime se matematicki stara neto plata INDIVIDUALNO (cak i oni sa istom platom nemaju iste odbitke pa tako ni istu poresku osnovicu, tj. porez) uvecava za odgovarajuci porez na dohodak , te doprinose, kako bi nakon odbijanja istih (poreza i doprinosta) za isplatu ostao isti onaj iznos koji je zaposleni dobijao prije pocetka primjene novog zakona.
pr.
stara neto plata = 750, licni odbitci = 450
prema formuli slijedi: [(750-450)/0,9 + 450]/0,69 = [300/0,9 +450]/0,69 = (333,33 + 450)/0,69 = 783,33/0,69 = 1.135,26KM
783,33 predstavlja NOVU neto platu, koja ukljucuje iznos na ruke i porez na dohodak; 1.135,26 predstavlja NOVU bruto platu iz i na koju se racunaju doprinosi.
31% posto doprinosa iz plate (sto ide na teret zaposlenog) = 1.135,26 x 0,31 = 351,93
1.135,26 - 351,93 = 783,33
nakon odbijanja licnih umanjenja/odbitaka (450) dobija se osnovica za porez na dohodak: 783,33-450 = 333,33
10% poreza na dohodak = 333,33 x 0,10 = 33,33
nakon oduzimanja poreza od nove neto plate dobija se: 783,33 - 33,33 = 750KM, odnosno isti onaj iznos koji je zaposleni primao i prije pocetka primjene novog zakona.
Drugi problem je što ova formula iz člana 20. Pravilnika o načinu obračuna i uplate doprinosa briše efekte ličnih odbitaka. Prema njoj bi dva radnika na istom radnom mjestu, a sa različitim okolnostima po pitanju izdržavanih članova domaćinstva, na ruke dobili isti iznos. Međutim, činjenica je da je onaj zaposlenik sa većim brojem izdržavanih članova domaćinstva time doveden u nepovoljan položaj. On bi, upravo zbog toga što ima veće odbitke, morao dobiti nešto više od svog kolege koji ima manje odbitke.
Prema tome, formule iz člana 49. Zakona o porezu na dohodak i člana 17. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak su najprihvatljivije. Platu radnika čini ono što on dobije na ruke + doprinosi iz plate + porez na dohodak. To je ono što za dva radnika mora biti isto, a ono što će on dobiti na ruke zavisi od njegovih konkretnih okolnosti i ličnih odbitaka kojim raspolaže. Čini se da je jedan od najvećih problema što ljudi ne shvataju da ono što dobiju poslije oporezivanja, a zbog uvođenja novog sistema, ne može ostati u marku isto - neko će dobiti malo više (oni sa manjom platom), neko približno isto, a neko malo manje (uglavnom oni sa većim platama i malim odbicima). Zbog toga su baš ovi primjeri iz prethodnog posta primjereni novom sistemu.
Uostalom, vidjeće se kako je ko uradio ovo kada inspekcije budu dolazile u posjete.
-
Marchegianni
#211 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Vlasnici STR plaćaju porez na dohodak kroz mjesečne akontacije. One se utvrđuju na osnovu dobiti obrta za prošlu godinu, pa 10% od toga. Mjesečno se plaća 1/12 utvrđenog iznosa. Istovremeno, vode se propisane poslovne knjige kako bi se na kraju godine utvrdio dohodak (iliti dobit obrta) za ovu godinu. Upoređivanjem plaćenih akontacija i utvrđene porezne obaveze se vidi da li treba doplatiti porez ili je možda preplaćeno.
Vlasnik obrta nema klasičnu platu, pa tako ni ne plaća porez na dohodak od nesamostalnog rada. Međutim, ako ima angažovane zaposlenike, za njih se obračun poreza i doprinosa vrši kao i za bilo kojeg zaposlenika u pravoj firmi. Dakle, preporuka je dosadašnja neto plata x 1,52555 ili odmah u startu utvrđivanje nekog bruto iznosa koji će predstavljati novu platu. Vlasnik doprinose obračunava (za ovu godinu) na osnovicu od 735 KM (što je 0,65 od 1.131 KM) po utvrđenim stopama za njih.
Vlasnik obrta nema klasičnu platu, pa tako ni ne plaća porez na dohodak od nesamostalnog rada. Međutim, ako ima angažovane zaposlenike, za njih se obračun poreza i doprinosa vrši kao i za bilo kojeg zaposlenika u pravoj firmi. Dakle, preporuka je dosadašnja neto plata x 1,52555 ili odmah u startu utvrđivanje nekog bruto iznosa koji će predstavljati novu platu. Vlasnik doprinose obračunava (za ovu godinu) na osnovicu od 735 KM (što je 0,65 od 1.131 KM) po utvrđenim stopama za njih.
-
aco70
#212 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
imam jedno pitanje radim u federaciji bih a stanujem u rs porez na dohodak mi se odbija u punom iznosu 10 posto i ako sam predao papire za olaksice koje mi nisu uvazene zato sto stanujem u rs zbog cega ???????????
- Robijasica
#213 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Zivimo u Zenici, a suprug radi za firmu koja je registrovana u RS. Do sada im niko nista iz firme nije trazio od dokumentacije kako bi ih prijavili za porez. On je cak sam isao da preda zahtjev za izdavanje porezne kartice u nasu Poreznu upravu u Zenici, ali su odbili da prime dokumentaciju sa rijecima kako samo firma u kojoj on radi moze podnijeti taj zahtjev. Par puta je pitao u svojoj firmi, ali mu niko nista ne zna reci (ili nece)...
Evo, sad ce dobiti i platu za februar, pa odvajamo novac sa strane kako bi imali uplatiti kad i ako mu to u firmi regulisu... Imate li kakav savjet kako dokazati RS firmama gdje rade ljudi iz Federacije, da su obavezni prijaviti ljude za porez??????
-
Lesli Eldridž
#214 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ne plaćajte ništa, poj'o vuk magarca. Kad neće lovu, bolje je i davati im je... 
-
Lesli Eldridž
#215 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Evo malo i sa druge teme, pa odgovarajte tamo... Ovaj Zakon treba oboriti. Gdje ste sad pravnici?
Jednostavna konstatacija-porez na plate je kršenje ustava BiH. Kako? Fino!
Po novom obračunu plata i poreza na iste, prednost imaju ljudi koji imaju više djece, čiji su bračni drugovi nezaposleni, izdražavaju nekoga i slično. I šta se dešava? Ako sam ja npr. samac ili sam oženjen i nemam djece, bračni drug radi, meni je odbijanje veće nego kod onoga koji nekoga izdržava, ima buljuk djece ili mu je bračni drug zaposlen. Znači ako radim na istom radnom mjestu kao i taj radnik koji ima ove pogodnosti, ako imam istu polaznu osnovu, isti koeficijent složenosti posla, meni će se odbijati više od plate, a ako ne griješim i uplate u PIO su meni manje (Ovo za penziono možda i nije tačno). I sada ja dobijem manju platu (nebitno je da li mi je ista uplata u PIO), onaj koji ima pogodnosti, može čak i više na ruke da dobije nego ja koji nemam te pogodnosti. Znači pravo na plaću mi je redukovano u odnosu na kolegu, vjerovatno su i PIO izdavanja manja i penzija će biti manja, a ulazi se u intimu i broje se djeca, ganja se koga se izdržava, ugrožava se privatnost...
Po meni ako treba da neko ima pogodnosti zbog nabrojanih razloga, to treba da ostvaruje na druge načine (dječiji doplatak, soc. pomoć,... ), a ne da se favorizira njegova plata u odnosu na moju.
Na ustavnom sudu treba sročiti tužbu i oboriti ovaj diskriminatorski Zakon (pravnu uredbu). Ugrožavaju se prava na platu, jednak tretman svih građana, pravo na privatnost i intimu i ko zna šta još. Ovo je diskriminatorska pravna uredba (Zakon) Ima li iko inicijativu da se ovo obori? Zinzigu nas pravo, a narod šuti i ne brani svoja ustavom zagarantovana prava.
Jednostavna konstatacija-porez na plate je kršenje ustava BiH. Kako? Fino!
Po novom obračunu plata i poreza na iste, prednost imaju ljudi koji imaju više djece, čiji su bračni drugovi nezaposleni, izdražavaju nekoga i slično. I šta se dešava? Ako sam ja npr. samac ili sam oženjen i nemam djece, bračni drug radi, meni je odbijanje veće nego kod onoga koji nekoga izdržava, ima buljuk djece ili mu je bračni drug zaposlen. Znači ako radim na istom radnom mjestu kao i taj radnik koji ima ove pogodnosti, ako imam istu polaznu osnovu, isti koeficijent složenosti posla, meni će se odbijati više od plate, a ako ne griješim i uplate u PIO su meni manje (Ovo za penziono možda i nije tačno). I sada ja dobijem manju platu (nebitno je da li mi je ista uplata u PIO), onaj koji ima pogodnosti, može čak i više na ruke da dobije nego ja koji nemam te pogodnosti. Znači pravo na plaću mi je redukovano u odnosu na kolegu, vjerovatno su i PIO izdavanja manja i penzija će biti manja, a ulazi se u intimu i broje se djeca, ganja se koga se izdržava, ugrožava se privatnost...
Po meni ako treba da neko ima pogodnosti zbog nabrojanih razloga, to treba da ostvaruje na druge načine (dječiji doplatak, soc. pomoć,... ), a ne da se favorizira njegova plata u odnosu na moju.
Na ustavnom sudu treba sročiti tužbu i oboriti ovaj diskriminatorski Zakon (pravnu uredbu). Ugrožavaju se prava na platu, jednak tretman svih građana, pravo na privatnost i intimu i ko zna šta još. Ovo je diskriminatorska pravna uredba (Zakon) Ima li iko inicijativu da se ovo obori? Zinzigu nas pravo, a narod šuti i ne brani svoja ustavom zagarantovana prava.
-
rebus
#216 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ne treba im se ništa dokazivati jer tvoj muž nije rezident RS, samim tim njegova firma obustavlja i plaća porez za njega bez prava na lične odbitke.Robijasica wrote:Zivimo u Zenici, a suprug radi za firmu koja je registrovana u RS. Do sada im niko nista iz firme nije trazio od dokumentacije kako bi ih prijavili za porez. On je cak sam isao da preda zahtjev za izdavanje porezne kartice u nasu Poreznu upravu u Zenici, ali su odbili da prime dokumentaciju sa rijecima kako samo firma u kojoj on radi moze podnijeti taj zahtjev. Par puta je pitao u svojoj firmi, ali mu niko nista ne zna reci (ili nece)...Evo, sad ce dobiti i platu za februar, pa odvajamo novac sa strane kako bi imali uplatiti kad i ako mu to u firmi regulisu... Imate li kakav savjet kako dokazati RS firmama gdje rade ljudi iz Federacije, da su obavezni prijaviti ljude za porez??????
Na kraju godine, tvoj muž uzima potrvdu iz Porezne uprave RS na kojoj će biti vidljivo koliko ja poreza za njega platila njegova firma. Onda je on obavezan sastaviti godišnju poreznu prijavu i predati je nadležnoj poreznoj ispostavi tamo gdje jeste rezident, dakle u Zenici. U toj prijavi će on obračunati porez i uporediti sa iznosom o plaćenoj obavezi u RS. Taj plaćeni porez u RS će mu biti priznat u godišnjoj poreznoj prijavi za FBiH.
Mislim da je i pitanje iz prethodnog posta ovim pojašnjeno.
-
Lesli Eldridž
#217 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Nije pojašnjeno ništa. Zakon je protivustavan, a ti malo bolje čitaj moje postove. Radi se o tome da se ljudima ne isplaćuje ista plata za iste poslove, i u penzioni fond se samcima uplaćuje manje nego ostalima...
- Locker
#218 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Moze li neko postaviti listu stvari za koje mozemo traziti povrat poreza (kamata na stambeni kredit itd).
Hvala
Hvala
- amrica
#219 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Lesli Eldridž wrote:Nije pojašnjeno ništa. Zakon je protivustavan, a ti malo bolje čitaj moje postove. Radi se o tome da se ljudima ne isplaćuje ista plata za iste poslove, i u penzioni fond se samcima uplaćuje manje nego ostalima...
Tacno je da smo mi osteceni, i to dobro, meni je plata manja dvadest i nesto KM, a kolegi ista sprema veca 30-ak KM, jer ima troje djece i nezaposlenu zenu.
Ali nije tacno da ti se manje uplacuje u PIO, jer se to uplacuje od bruto plate, tako da je svima isto, bez obzira na odbitke za poresku osnovicu.
I postavila bih jedno pitanje, ako postoji iko ko moze odgovoriti na to:
Da li je ukupna suma prikupljenog starog poreza od 5% na bruto veca ili manja od prikupljene sume od 10% na neto sa odbicima?
I da li neko zna ovaj odnos?
- amrica
#220 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Locker wrote:Moze li neko postaviti listu stvari za koje mozemo traziti povrat poreza (kamata na stambeni kredit itd).
Hvala
http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... %20BOS.pdf
Otvori clan 24
-
Lesli Eldridž
#221 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
U onim silnim zagradama sam se i ogradio od toga da je manja uplata i PIO, jer nisam bio siguran u to i pretpostavljao sam da je to ostalo isto. Ali kako onda neko ko ima te pogodnosti ima veću platu od mene koji te pogodnosti nemam? To je očigledna diskriminacija. I još nešto, meni je plata manja za 110 KM...amrica wrote:Lesli Eldridž wrote:Nije pojašnjeno ništa. Zakon je protivustavan, a ti malo bolje čitaj moje postove. Radi se o tome da se ljudima ne isplaćuje ista plata za iste poslove, i u penzioni fond se samcima uplaćuje manje nego ostalima...
Tacno je da smo mi osteceni, i to dobro, meni je plata manja dvadest i nesto KM, a kolegi ista sprema veca 30-ak KM, jer ima troje djece i nezaposlenu zenu.
Ali nije tacno da ti se manje uplacuje u PIO, jer se to uplacuje od bruto plate, tako da je svima isto, bez obzira na odbitke za poresku osnovicu.
I postavila bih jedno pitanje, ako postoji iko ko moze odgovoriti na to:
Da li je ukupna suma prikupljenog starog poreza od 5% na bruto veca ili manja od prikupljene sume od 10% na neto sa odbicima?
I da li neko zna ovaj odnos?
- amrica
#222 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Pa sad smanjenje place ide po %, veca placa, veci porez....
-
Lesli Eldridž
#223 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Jah, a oni koji imaju te posrane pogodnosti dobijaju veću platu nego prije. Gdje je tu logika? Neka beneficije ostvaruju kroz dječiji dohodak, soc. pomoć i slične stvari. Sad su oni malo ravnopravniji, a ti to braniš. I još se petljaju u intimu i privatne stvari čovjeka. Šta boli kurac one u firmi koliko ljudi imaju djece, koga izdržavaju i slično? Ko treba takve pogodnosti neka ide Centru za socijalni rad i neka tamo rješava dodatna primanja, a ne da ga se favorizuje u odnosu na mene, koji ne izdržavam nikoga. Nabijem ja političare...amrica wrote:Pa sad smanjenje place ide po %, veca placa, veci porez....
- amrica
#224 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Lesli Eldridž wrote:Jah, a oni koji imaju te posrane pogodnosti dobijaju veću platu nego prije. Gdje je tu logika? Neka beneficije ostvaruju kroz dječiji dohodak, soc. pomoć i slične stvari. Sad su oni malo ravnopravniji, a ti to braniš. I još se petljaju u intimu i privatne stvari čovjeka. Šta boli kurac one u firmi koliko ljudi imaju djece, koga izdržavaju i slično? Ko treba takve pogodnosti neka ide Centru za socijalni rad i neka tamo rješava dodatna primanja, a ne da ga se favorizuje u odnosu na mene, koji ne izdržavam nikoga. Nabijem ja političare...amrica wrote:Pa sad smanjenje place ide po %, veca placa, veci porez....
Shvatam da si ljut, ali gdje nadje da ih ja branim, samo sam napisala da je meni manji porez jer mi je manja placa....
A meni povecaju placu za iznos 5% na bruto, pa onda odbiju 10% na neto, mislim da tebi ne?
Inace, i meni bi bila manja placa 70-80 KM da nema tog povrata od 5%.
-
LAIBACH KUNST
#225 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
A šta je sa radnicima koji rade po 4 sata?